medicine.lv skaitļos

Lietotāji online204
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kāpēc man ir apsārtums un tirpst rokas, vai man ir pamats uztraukumam?
Sveiki!

Es novembra mēnesī gulēju slimnīcā un rokā bija ielikts katetrs netālu no aukšdelnas (vispār divi viens pie otra) un parādījās apsārtums rokai, bet kad tas pazuda, tad roka sāka tirpt (apakšā pie plaukstas locītavas.

Cerēju ka tas pāries, bet vēl joprojām nepāriet, kad ceļu ko smagāku gadās ka to vietu nejūtu un tad vēlāk tirpšana saasinās.

Kāpēc tā, vai man ir pamats uztraukumam? Vai vajadzētu doties pie ārsta?

Paldies par atbildi jau iepriekš!
Atbild:
Nav
Labdien! Iespējams, ka katetrs ir nospiedis rokas nervu. Iesakām Jums griezties pie neirologa, lai precizētu diagnozi....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai varu dzemdēt bērnu, ja man ir viena niere?
Labdien!

Vēlos zināt, vai varu dzemdēt bērnu, ja man ir viena niere- tā ir palielināta, kreisajā pusē, ar pakavveida formu. Esmu 36 gadus veca.

Pateicos par atbildi.
Atbild:
Maija Broša
Labdien! Ar vienu nieri dzemdēt var. Nav nozīmes ne Jūsu vecumam, ne nieres formai. Svarīga ir nieres funkcija, par to konsultējieties ar savu ģimenes ārstu un nefrologu. Grūtniecības gadījumā svarīgi ir izpildīt ārstu norādījumus, būt pozitīvi noskaņotai un, kā pieredze rāda, rezultāti būs labi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Manam dēlam (1,9g) papēdīši minas uz iekšu, vai man ir vērts uztraukties jau tagad?
Labdien.

Vai man ir vērts uztraukties jau tagad? Manam dēlam (1,9g) papēdīši minas uz iekšu, ir vienas kurpītes ieminis uz iekšu.

Un vai šādos gadījumos ir jānēsā apavi ar izteiktiem supinatoriem (kā Krievijas ražotajiem apaviem) vai pieteiks ar nelielu (kā ecco firmas ražojumam)?
Atbild:
Nav
Labdien! Tik mazā vecumā par patoloģiju runāt vēl ir pāragri, tomēr ir vērts konsultēties ar bērnu podiatru. Konsultācijas pieejamas SIA Pirmaden, Bauskas ielā 20, T.:67627641....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vecāki neatbalsta manas attiecības, kā rīkoties?
Labdien.

Man ir ļoti sarežģīta situācija. Man jau ir 19 gadi un esmu uzsākusi veidot attiecības, bet mani vecāki to neatbalsta. Ir ļoti nepatīkami apzināties, ka viņi ir pret.

Ir strīdi, man pat brīžiem ir tāda kā depresija- neko negribu, viss apnicis utt. Bet tad saņemos un mēģinu dzīvot tālāk līdz brīdim, kad nomokošā situācija atkārtojas.

Esmu mēģinājusi mammai paskaidrot, ka es vēlos tieši ar šo cilvēku veidot attiecības, bet manu viedokli un manas vēlmes viņa "neņem galvā". Lūdzu dodiet kādu padomu, lai varu šo situāciju vērst par labu.

Paldies jau iepriekš.
Ar cieņu, Una.
Atbild:
Anita Čodere
Labdien, Una! Es saprotu, ka ir jums ir sāpīgi apzināties to, ka jūsu vecāki ir pret jūsu attiecībām ar draugu, un neieklausās tajā, ko jūs sakat. Pēc profesionālās un personīgās pieredzes es zinu, ka vecāki visbiežāk ir tie, kuru uzskatus bērniem ir grūti mainīt. Vecāki visu mūžu uztver bērnus, kā bērnus, un dažreiz, labu nodomu vadīti, neļauj viņiem pieņemt patstāvīgus lēmumus, baidoties, lai “nenotiek kas slikts”. Jūsu situācijā es vadītos pēc parunas “ja tu nevari mainīt dzīvi, mainies pats”. Varu...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kādus produktus lietot uzturā ja vēža dēļ izoperēta niere?
Labdien.

Vīram pirms 5 gadiem izoperēta niere(vēzis),tagad ir sāļu nogulsnēšanās gandrīz visās locītavās.

Kādus produktus varētu lietot un kādus nē. Dažādos rakstos ir atšķirīgi viedokļi par zivīm, citur iesaka kāpostu dienu - bet citur gāzu rašanās dēļ neiesaka ēst kāpostus.

Vai ir produkti, kas paātrina sāļu izdalīšanos. Viņam 50 gadu, sāp mazās locītavas (īpaši pēdu), nav pietūkuma un vēl nav izrakstīti ārstējošie medikamenti. Ir Čern. av.s.likv.

Paldies par atbildi.
Atbild:
Anna Maruškina, AS Rīgas veselības centrs
Labdien! Osteoartroze ir hroniska locītavu slimība, kuras pamatā ir locītavas skrimšļa deģenerācija. Šī slimība ir ļoti izplatīta un pēc 60 gadiem slimo praktiski 100%. Slimības etioloģija nav skaidra, bet slimības attīstība sākas ar metabolizma traucējumiem locītavu skrimslī, kas noved pie to priekšlaicīgas novecošanas un deģenerācijas. Slimības mehanisms ir sarežģīts, bet skaidrs, ka tas noved pie fibrotiski - sklerotiskām izmaiņām locītavas kapsulā, kaulaudos un sinoviālajā apvalkā. Līdz...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai, ja bieži liek ilgkatetrus urīnpūslī, tas var radīt nopietnas problēmas organism?
Labdien,

Man ir 21 gads, bieži nākas gulēt slimnīcā, tāpēc gribēju pavaicāt - ja pacientam bieži liek ilgkatetrus urīnpūslī, tas var radīt kaut kādas problēmas organismā vai tomēr neatstāj nekādas sekas?

Paldies!
Atbild:
Dr. Sitkare-Kasimova
Labdien! Parasti nekādas sekas ilgkatetra lietošana, ja tiek ievēroti visi priekšraksti, sekas neatstāj. Jautājums man ir, kāpēc 21 g. vecam cilvēkam šādas manipulācijas ir nepieciešamas. Vai nav iespējams problēmas cēloni novērst?...

Pediatrija / bērnu veselība

Kāds varētu būt iemesls roku trīcēšanai un vai man vajadzētu griezties pie ģimenes ārsta?
Labdien!

Pēdējā laika man ir sausas trīcēt rokas - it ka bez iemesla. Varbūt šad tad sanāk nedaudz uztraukties, bet ne ļoti un pārspīleti. Varbūt ar to vel var asociēt lielāku nogurumu un man pietiek uzkāpt līdz 4. stāvam, lai sirds saktu dauzīties!

Pirms divām ned. izslimoju gripu vieglā formā. Kāds varētu būt iemesls roku trīcēšanai un vai man vajadzētu griezties pie ģimenes ārsta?
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Iespējams roku trīce un nogurums, pazemināta slodzes tolerance saistāma ar pārslimotu gripu un ir tikai parasta astenija. Tomēr aizejiet pie sava ģimenes ārsta, lai pārplicinātos, ka Jūsu simptomiem nav nopietnāki cēloņi (miokardits pec gripas piemērām utt.)...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko darīt ar liekās ādas problēmu pie anālās atveres?
Labdien!

Man ir ļoti delikāta problēma. Nezinu arī pie kura ārsta griezties ar šo problēmu. Pēc 4. grūtniecības, pie anālās atveres, parādījās tāda kā liekā āda.

Viens ādas gabals ir vairāk kā centimetru garš. Ļoti traucē. Nekas nesāp, ne niez.
Atbild:
Nav
Labdien! Tas varētu būt hemoroidālais mezgls, kas bieži gadās sievietēm pēc grūtniecības. Tāpēc iesaku Jums griezties pie urologa uz apskati lai apstiprinātu diagnozi....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai 7 dienas pēc tablešu „Yasminelle” lietošanas es jau esmu pasargāta no grūtniecības?
Labdien!

Vēlos jautāt par „Yasminelle” kontraceptīvajām tabletēm. Es tas lietoju jau 2 gadus, pēdējo iepakojumu lietoju janvāri (2011), taču nākamo tablešu iepakojumu neizdevās iegadāties, jo atrados ārzemēs.

Pārtraukums no noteikta tablešu lietošanas atsākšanas datuma sanāca 9dienas. Un, kad iegādājos tabletes atsaku tas uzreiz lietot - nepadomājot par to, ka pareizi ir jāsāk lietot mēnešreižu 1,2-5 diena. (man jau 9 dienas pagājušas, kops mēnešreizēm, ka jau minēju).

Sakiet, lūdzu, vai 7 dienas pēc to lietošanas es jau esmu pasargāta no grūtniecības, kā ierasti sakot lietot tabletes, vai tomēr ne? Jau iepriekš pateicos par atbildi!
Atbild:
Ingrīda Šilberga
Labdien! Labāk šī cikla laikā izsargāties papildus....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir pamats lielam uztraukumam, ja pārplīsa prezervatīvs, bet tika lietota avārijas kontrocepcija?
Labdien!

Aptuveni pirms mēneša, plīsuša prezervatīva dēļ, tika lietota avārijas kontracepcija. Viss bija kārtībā un mēnešreizes sākās kā vienmēr pēc cikla, tikai tās bija vājākas kā parasti.

Tagad pēc kādām 15 dienām atkal ir sākušās mēnešreizes, tikai vēl uz maksts gļotādas ir izveidojies tāds kā asins izplūdums.

Izskatās, kā būtu plīsis asinsvads. Vai ir pamats lielam uztraukumam?

Paldies jau iepriekš par atbildi!
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien! Menstruālais cikls pēc avārijas KC lietošanas var izjukt. Asins izplūdums ar to nav saistīts....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā ārstēt astigmātismu?
Labdien,
vēlos pajautāt par astigmatismu. manam dēliņam ir 1.gads, aizvedu uz konsultāciju pie acu ārsta, uzradīja astigmatismu,
kreisajai acij -1.5, bet labajai +o.5,vai ir iespējams, ka pēc pusgada var pazust, sakiet lūdzu vai acs zondēšana kuru veica 3-4. menesu vecuma var ietekmēt šis sekas,
varbūt var kādus augļus vai ko citu palietot lai pazustu astigmatisms.
Paldies.
Atbild:
Latvijas Amerikas Acu centrs sadarbībā ar Dr. Ieva Kūlniece
Labdien! Paldies par Jūsu jautājumu. Astigmātisms nozīmē to, ka radzene (acs pirmā caurspīdīgā virsma) nav precīzi izliekta (kā Eiropas futbola bumba), bet gan pa kādu asi vairāk izvirzīta (kā Austrālijas futbola bumba). Tā rezultātā stari, kas iet cauri acs optiskajai sistēmai, tiek fokusēti divos punktos. Tā kā nekas uz pasaules nav perfekts, tad arī lielākajai cilvēku daļai ir zināmas pakāpes astigmātisms. Pamata jautājumi ir - cik liels ir astigmātisms, cik simetrisks tas ir abām acīm, kāds ir...

Acis, optika / acu veselība

Zinu, ka mandeles var piededzināt, kā tas notiek?
Labdien!

Man no mandelēm regulāri izdalās baltas strutu bumbiņas, līdz ar to vienmēr ir slikta elpa, izjūtu lielu diskomfortu.

Zinu, ka mandeles var piededzināt (kā tas notiek?). Ko tas nozīmē, vai mandeles nezaudē savas funkcijas? Vai ir vēl kāds cits variants kā ārstēt šādu problēmu?

Pateicos par atbildi!
Atbild:
Gunta Sumeraga, Stradiņa slimnīcas Otorinolaringoloģijas klīnikas ārste
Labdien! Mandeles pēc savas struktūras ir porainas un dažiem cilvēkiem šajās "poriņās", ko medicīniski sauc par kriptām, sakrājas mikroskopiskas ēdiena atliekas, mikrobi, nolobījies epitēlijs, leikocīti, kas ik pa laikam izdalās baltu "korķīšu" veidā. Mandeļu piededzināšanu veic ar radiofrekvences viļņu zondīti vai lāzeru - katru mandeles poriņu izskalo un tad iedarbojas ar tajā ievietotu radioviļņu zondi vai lāzeru. Notiek mandeles kriptas sarētošanās un sleģšanās - kriptolīze, līdz ar to vairs...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Man ir kondilomas, pie kāda ārsta man griezties un kādus medikamentus lietot ?
Labdien!
Man liekas ka ari esmu dabūjis tās kondilomas, tās ir zem dzimumlocekļa galviņas, bet tādas lielākas tās ir cirkšņos blakus sēkliniekiem vai varētu pateikt kādu smēri,
ko varētu smērēt, kas ir nopērkama bez receptes un pie kāda ārsta man griezties pēc palīdzības?
Atbild:
Nav
Labdien! Jākonsultējās ar dermatologu. Kondilomas var noņemt, pielietojot krioterapiju (šķidrais slāpeklis). Aptiekā ir speciāls preparāts - Wartec....

Dermatoloģija / ādas veselība

Kā stiprināt zobus?
Sveiki,
kā stiprināt zobus, man viņi ir ļoti trausli, jūtīgi un ātri bojājas, tīru ļoti regulāri un izmantoju zobu diegu..
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Paldies par Jūsu jautājumu! Diemžēl, ar labu tīrīšanu nevar pastiprināt zobus. Droši vien Jūsu emalja no dabas ir trausla. Lai Jums palīdzētu, ir jāapskatās visus zobus, lai tad var pateikt kāpēc Jums pastāv šī problēma. Mūsu klīnika piedāvā dziļās mineralizācijas procedūru. Tas var palīdzēt uz kādu laiku pastiprināt jūsu zobus....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai sviedru problēmas var izraisīt dezodorants VICHY vai, kas cits?
Labdien.

Jautājums noteikti dermatologam. Esmu 23 gadus jauna. Man no padusēm pēdējā laikā ir izteikta sviedru smaka, plus vēl citreiz tā kā pēc kaķu čurām. Lieta tāda, ka pēdējā mēneša laikā ļoti strauji nometu svaru, plus vēl lietoju VICHY 48h dezodorantu, antiperspirantu (tas ir tas, kas, manuprāt, to varēja izraisīt).

Pirms tam nepatīkamo smaku problēmas vispār nebija. Lasīju, ka nepatīkama smaka rodas no kaut kādiem mikroorganismiem, baktērijām, kas saskaroties ar sviedriem rada nepatīkamo aromātu. Vai tā ir vielmaiņas problēma, vai pie vainas varētu būt VICHY?

Ko man darīt? Vai ir kāda aptiekā nopērkama ziede, lai atjaunotu padušu mikrofloru?
Atbild:
Nav
Labdien! Padušu rajonā ir daudz svīšanas dziedzeri. Dziedzeri ir ļoti aktīvi. Ar sviedriem izdalās dažādi vielu maiņas produkti. Pie vielu maiņas problēmām tiek izjaukts PH līmenis un aktivizējās nosacītie patogēnie mikroorganizmi (normā - neaktīvā stāvoklī dzīvo uz ādas), kas izpaužas ar sliktu aromātu. Aptiekā - pret svīšanu ir speciāls preparāts - DRICLOR....

Dermatoloģija / ādas veselība

Ko tas varētu nozīmēt, vai man vīru jāved uz papildus izmeklēšanām?
Labdien!
Mans vīrs kopš 20.07.2010. pēc c5 mežģījuma ir paralizēts. Pēdējā laikā viņam ir bradikardija, ko apstiprina arī ekg. Arī dienas laikā.
Ko tas varētu nozīmēt, vai man vīru jāved uz papildus izmeklēšanām?
Atbild:
Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca sadarbībā ar Ilzi Supi, neiroloģi
Labdien! Pacienta diagnoze ir ļoti nopietna. Bradikardija var pieaugt, ja pieaug tūska galvas smadzeņu stumbrā - iegarenajās smadzenēs, bet var būt arī citi iemesli. Pacientam noteikti jābūt kāda ārsta - neiroķirurga un/vai terapeita (ģimenes ārsta) kontrolē. Bez pacienta apskates padomus nevar dot....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Iesakiet kā rīkoties?
Labdien.

Meitiņai 3 gadi, kopš aptuven1 1.5 gadu vecuma viņai metās krusas graudi. Esam bijušas pārbaudīties pie acu ārsta vienības gatvē, tur tika veiktas 3 operācijas, lai iztīrītu šos veidojumus, bet tas mūsu problēmu nav atrisinājis.

Ir lietotas dažādas smēres, ziedes, pilieni, pēdējas operācijas laikā tikai iespricēts abos acs plakstiņos kaut kādas zāles, bet arī tas nelīdzēja.

Mēģinājām iet pie dziednieka, tas neko nemainīja. Tad tikām pie viena ārsta homeopāta, viņš izrakstīja poliprenolu pilināt un spricēt timilin (krievu preparātu), pēc šis injekcijām 4 mēn. bija miers, nekas nemetās un nu atkal metās augoņi-krusas graudi.

Tagad gaidām rindā pie imunologa, bet tas ir tikai martā. Iesakiet kā rīkoties? Kur vēl vērsties?
Atbild:
Dr.S.Liepa Āgenskalna klīnika
Labdien! Iesaku Jums tomēr iet pie homeopāta, kas strādā ar klasisko homeopātiju, jo nepieciešams bērnam sakārtot organisma procesus, kas atbild par šo patologiju veidošanos....

Homeopātija

Kas tas varētu būt, ja man uz dzimumlocekļa galviņas ir apsārtumi, mazi sarkani pleķīši, kā arī ir bieži vajadzīgs urinēt?
Sveiki!

Man uz dzimumlocekļa galviņas ir apsārtumi, tādi mazi sarkani pleķīši, kā arī ir bieži gribās urinēt un tāda sajūta ka niez.

Kas tas varētu būt? Ko darīt, lai pārietu, jo man šobrīd nav iespējas apmeklēt ārstu?
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien! Varētu dzimumlocekli nomazgāt ar kaut ko skābu, piem., citronūdeni, kefīru. Ja nelīdz, jāapmeklē būs personīgi dakteris....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pumpa uz dzimumlocekļa, ko man darīt?
Sveiki.
Man uz dzimumlocekļa parādījās pumpa, viņa ļoti sāp. Tagad sāku domāt kāpēc un no kā? Sekss nav bijis jau gandrīz divas nedēļas tāpēc no tā nevarētu nekas būt,
vienkārši šorīt pamodos un sapratu, ka sāp loceklis. Kāpēc tā? Un no kā tas var būt? Palīdzat lūdzu. Esmu ļoti uztraucies.
Atbild:
Nav
Labdien! Labāk konsultēties ar ārstu. Tā var būt: - parasta infekcija ( streptokoka, stafilokoka ) - herpes infekcija Nosauktajam infekcijām ir dažāda ārstēšana....

Dermatoloģija / ādas veselība

Izskaidrojiet diagnozi - kaula fragmenta margināls atrāvums no tibijas locītavvirsmas mediālā pusē?
Labdien!

Biju uz kalna slēpot, kritu, sastiepu celi, aizgāju pie ārsta, veicu rentgenu un diagnoze: M25.5 , apraksts: kaula fragmenta margināls atrāvums no tibijas locītavvirsmas mediālā pusē?

Pierakstījos uz pieņemšanu pie traumatologa. Tagad pagājusi jau nedēļa. Celis nesāp, varu mierīgi paiet, bet jūtu, ka kaut kas nav tā kā agrāk, traucē. Ko nozīmē apraksts? Vai būtu jātaisa operācija, vai pastāv vēl citas alternatīvas? Un kur varētu veikt šādas operācijas?

Paldies par atbildi.

P.S. Ceru, ka neatbildēsiet "Vērsieties pie ārsta un jums paskaidros."
Atbild:
Ilzi Supe, neiroloģe
Labdien! "Diagnoze M25.5 ir "Sāpes locītavā". Notikusi ceļa locītavas trauma, kas nav pārāk smaga - pacients neizjūt sāpes. Rentgenogramma (RTG) ir neprecīzs izmeklējums un apraksts "margināls atrāvums no kaula" ir ar jautājuma zīmi. Precīzāk locītavas traumas apjomu, t.sk., arī mīksto audu bojājumu ap locītavu (kas varētu radīt sāpju vai citas sajūtas) var noteikt ar ultrasonogrāfijas metodi (US). Ar šo izmeklējumu jāvēršas pie traumatologa. Par operāciju savukārt var spriest tikai pēc...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai varētu būt, ka viņam trūkst kādi vitamīni vai dzelzs?
Labdien!
Manam dēliņam, kurš ir 1.5 gadu vecs ir šāda problēma. Jau vairākus mēnešus netieku galā ar lūpu kaktiņiem. Tie ir sarkani un lobās āda. Ģimenes ārsts tik nogroza galvu un saka ka tas pāries, bet tas jau ilgst pāris mēnešus.
Vai varētu būt, ka viņam trūkst kādi vitamīni vai dzelzs? Dzeram tagad tikai zivju eļļu. Knupīti nelietojam. Vai ir kādi līdzekļi, lai es varētu ātrāk sadziedēt lūpu kaktiņus?

Paldies!
Atbild:
Medicine.lv sadarbībā ar Edgaru Medni, ārsts pediatrs homeopātu ĀGENSKALNA KLĪNIKA
Labdien! Ja lūpu kaktiņi ir vienīga problēma, tad variet pasmērēt Evijas ziedi, vai smiltsērkšķu eļļu (ja nav alerģijas). Ja tomēr 2 nedēļu laikā problēma nemazinās, tad atnāciet pie homeopāta, kas noteikti varēs Jūsu dēlam palīdzēt....

Pediatrija / bērnu veselība

Nezinu vai par to pasmaidīt vai vest pie LORa?
Labdien!

Manam tēvam ir 83 gadi, jūtās labi, tikai šķiet pasliktinājusies dzirde, nepārtraukti pārklausās utt.

Viņš saka, ka šņaucot degunu viņam pa ausīm nākot gaiss. Nezinu vai par to pasmaidīt vai vest pie LORa? Vai tā var būt, vai tā ir "bērna" fantāzija.

Pateicos par atbildi
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien! Aizvediet savu tēvu pie ausu, kakla deguna ārsta uz pārbaudi. Dzirdes pasliktināšanas droši vien ir saistīta ar vecuma vājdzirdību. Ja dzirde ļoti slikta LORS varētu ieteikt dzirdes aparāta iegādi. Par gaisu kas nāk pa ausīm ārā grūti komentēt, iespējams ka otoskopija ierauga hronisku otītu (vecu caurumu bungādiņā)....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vēlos zināt kā ir sievietēm ar valsts apmaksāto vēža profilaksi - vai tie tiek sūtīti visām sievietēm?
Labdien,

vēlos zināt kā ir sievietēm ar valsts apmaksāto vēža profilaksi - vai viņi visām sievietēm tiek sūtīti?

Zinu, ka dažām kaimiņienēm pagājušo gadu atsūtīja, bet es neesmu saņēmusi. Man ir 33, šogad paliek 34 gadi.
Atbild:
Nav
Labdien! Krūts vēža izmeklējumu programmu Latvijā veic reizi divos gados, sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadu vecumam. Statistikas dati liecina, ka sievietēm šajā vecumā visbiežāk tiek diagnosticēts krūts vēzis. Katra sieviete 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66, 68 gados saņems uzaicinājuma vēstuli veikt skrīningmamogrāfiju. Dzemdes kakla vēža profilakses programmu Latvijā veic reiz trijos gados. Katra sieviete 25, 28, 31, 34, 37, 40, 43, 46, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67 gados saņems uzaicinājuma vēstuli...

Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas

Ko man darīt - skriet uz aptieku pēc avārijas kontracepcijas vai turpināt lietot savas tabletītes katru dienu kā ierasts?
Labdien!

Pirms 4 dienām man vajadzēja sākt jaunu kontracepcijas tablešu iepakojumu. Bet sanāca tā, ka pirmo tableti iedzert nevarēju, jo paciņa aizmirsās mājās, bet atpakaļ tik nevarēju nu nekādi. Nākošās tabletes es dzeru kā ierasts, un ar draugu sarunājām, ka mīlēšanās laikā mēs lietosim pārtraukto dzimumaktu.

Tomēr pagājušo vakaru tas protams aizmirsās.Gribēju uzzināt ko man darīt - skriet uz aptieku pēc avārijas kontracepcijas (un kā pēc tam ar kontracepcijas tablešu lietošanu) vai turpināt lietot savas tabletītes katru dienu kā ierasts?

Paldies jau iepriekš.
Atbild:
Maija Broša
Labdien! Ja nav iedzerta tikai viena tablete, problēmu nebūs. Papildus nekas nav jālieto....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības