ZOBU PROTĒŽU KOPŠANA
Zobu protēzēm ir liela ārstnieciskā nozīme, taču mutē tās ir svešķermenis, kas, kairinot mutes dobuma gļotādu, var izraisīt smagu hronisku iekaisumu. Protēzes un mutes dobums rūpīgi jākopj, un jāievēro protēžu lietošanas režīms. Starp protēžu (kroņu, tiltu) daļām un zobiem vai smaganām nereti izveidojas spraugas, kur apgrūtināta virsmu pašattīrīšanās. Tur var uzkrāties uzturvielu daļiņas, savairoties mikroorganismi, kas izraisa pūšanu un līdz ar to mutes smakošanu, smaganu iekaisumu un zobu cieto audu bojājumus. Neizņemamās zobu protēzes jātīra 2 reizes dienā no rīta un vakarā ar mīkstu zobu suku un zobu pulveri vai pastu, cenšoties piekļūt ar suku visām protēzes virsmām. Ļoti cietas zobu sukas stipri noberž protēžu plastmasas daļas, un pēc 3-5 g. protēze jāpārtaisa. Izņemamās zobu protēzes pēc katras ēdienreizes ieteicams izņemt un muti un protēzi skalot ar ūdeni. Vakaros protēzes izņem (ja nav cits protēžu lietošanas režīms), rūpīgi nomazgā ar suku un zobu pastu (vislabāk putojošu), bet vienu reizi nedēļā ar ziepēm (vislabāk ar bērnu ziepēm).
Mazgāšanai nedrīkst lietot karstu ūdeni. Parasti protēzes, kas gatavotas no cietas plastmasas, pa nakti atstāj sausas (ietin drānā vai novieto kārbiņā, kam piekļūst gaiss). Pirms ielikšanas mutē protēzes jāsamitrina ar ūdeni. Izņemamās protēzes, kuru pamatnē iekļauta mīkstā plastmasa, jāuzglabā vārītā atdzesētā ūdeni vai arī speciālā šķidrumā. Vakaros pēc protēžu izņemšanas rūpīgi jātīra atlikušie dabiskie zobi. Mutes dobums sevišķi jākopj veciem cilvēkiem, jo mutes dobuma gļotādas spēja pretoties bojājumu un mikroorganismu iedarbībai gadu gaitā mazinās. Svarīga ir mutes dobuma gļotādas masāža, jo protēzes, kas nosedz gļotādu, traucē asinsriti un vielmaiņu. Normālu gļotādu masē 2 reizes dienā (tīrot zobus) apmēram 2 min. ar mīkstu zobu suku. Ja gļotāda no protēžu lietošanas iekaisusi, sabiezināta, jāgriežas pie ārsta, kas iesaka speciālu mutes kopšanu, kuras pamatā ir smaganu masāža, kā arī mutes skalošana ar dzeramās sodas vai vārāmā sāls šķīdumu, kumelīšu tēju vai ozolmizu novārījumu.