Vai ir iespējama alerģija pret cukuru?
Cukurs ir bieži sastopama uztura sastāvdaļa – tas atrodams daudzos produktos. Ķermeņa šūnas izmanto cukuru enerģijas ražošanai, tādēļ nelabvēlīga reakcija uz cukuru var izraisīt nopietnas komplikācijas.
Ir vairāki veidi, kā izvairīties no cukura un tā nepanesamības komplikācijām. Protams, šādos gadījumos vispirms ieteicams konsultēties ar ārstu.
Pārtikas alerģiju simptomi
Alerģiju bieži vien var sajaukt ar nepanesamību, taču ir dažas izteiktas pazīmes, kas liecina tieši par alerģiju:
• Aizlikts vai tekošs deguns
• Apgrūtināta elpošana
• Galvassāpes
• Krampji vēderā
• Ādas apsārtums
• Izsitumi
• Slikta dūša
Pārtikas alerģija vai cukura nepanesamība?
Alerģija pret cukuru nemaz īsti nepastāv, turpretī cukura nepanesamība ir visai bieži izplatīta. Abas parādības ir diezgan līdzīgas, tomēr tām ir dažas būtiskas atšķirības.
Alerģija rodas, kad organisms reaģē uz kādu sastāvdaļu, kas tiek sajaukta kopā ar cukuru. Ķermenis reaģē uz alergēnu, liekot imūnsistēmai tam uzbrukt un to iznīcināt. Alerģiskas reakcijas laikā imūnsistēma ražo histamīnu, kas izraisa alerģijas simptomus.
Cukura nepanesamība neizraisa imūnsistēmas reakciju. Ja cilvēks nepanes cukuru, viņam ir grūtības to sagremot vai pārstrādāt.
Nepanesamība izraisa veselu virkni dažādu gremošanas problēmu. Kamēr organisms mēģina sagremot cukuru, cilvēks var izjust sekojošos simptomus:
• Nogurums
• Vēdera krampji
• Sāpīga vēdera uzpūšanās
• Gāzes vēderā
• Slikta dūša
• Caureja
Cukura nepanesamības simptomi bieži parādās noteikta secībā – vispirms cilvēks izjūt sliktu dūšu vai vēderkrampjus, tam seko gāzes vai vēdera uzpūšanās.
Viens no tipiskiem cukura nepanesamības piemēriem ir laktozes nepanesamība. Pēc Nacionālā Veselības institūta datiem, līdz pat 65% cilvēku visā pasaulē ir laktozes nepanesamība mazākā vai lielākā apmērā. Tādā situācijā cilvēkam ir grūti sagremot laktozi – piena sastāvā esošo cukuru.
Kā atklāt cukura nepanesamību?
Ir vērtīgi izveidot dienasgrāmatu, kurā fiksēt visu, kas tiek apēsts dienas laikā. Tādā veidā varēs vieglāk noteikt, kas tieši izraisa nepanesamību, un izslēgt šos produktus no sava uztura.
Ja ir šāda nepanesamība, iespējams izmantot cukura aizvietotājus kā stēviju, ksilītu, saharīnu vai aspartāmu. Tomēr arī ar tiem ir jāuzmanās. Zinātniskajā žurnālā "Nature" publicētajā pētījumā atklāts, ka mākslīgie saldinātāji var palielināt glikozes nepanesamības risku.
Kādos gadījumos jādodas pie ārsta?
Ja tu izjūti jaunus simptomus, apēdot noteiktus produktus, noteikti nepieciešams par to pastāstīt ārstam. Tādā gadījumā tiks veiktas asins analīzes un citi testi. Pacientam būs nepieciešams izvietot dienasgrāmatu, kurā pierakstīt visu, kas dienas laikā tiek apēsts. Ārsts noteikti atradīs tev piemērotāko ārstēšanas metodi.