Uzlabojas Latvijas iedzīvotāju zināšanas par veselīgu uzturu
Nesen veiktais Unilever pētījums apliecina, ka arvien vairāk iedzīvotāju Latvijā ir informēti par veselīga uztura pamatprincipiem. To apliecina fakts, ka gandrīz puse – 47% Latvijas iedzīvotāju zina, vai vismaz ir dzirdējuši par "labajiem" taukiem, un, kā zināms, izpratne par "labajiem" un "sliktajiem" taukiem ir viens no veselīga uztura pamatnosacījumiem.
Kā uzsver dietologs Andis Brēmanis: "Veselīga uztura paradumu veidošanas pamatā ļoti svarīgas ir zināšanas. Izpratne par "labajiem" jeb augu taukiem un "sliktajiem" jeb dzīvnieku taukiem ir ļoti nozīmīga veselīgam un sabalansētam uzturam. Vajadzīgs ir gan viens, gan otrs tauku veids, tomēr uzturā daudz nozīmīgāki ir tieši "labie" tauki, jo tie, atšķirībā no "sliktajiem" taukiem organismā ir vitāli nepieciešami, jo piedalās šūnu membrānu veidošanā un ir nozīmīgi augšanas un attīstības procesā. Tāpēc patīkami, ka Latvijas iedzīvotāju zināšanas par "labajiem" taukiem un to lielo nozīmi uzturā uzlabojas!"
Lai arī pieaug Latvijas iedzīvotāju zināšanas par "labajiem" taukiem un veseligu uzturu, tomēr tās aizvien ir nepietiekamas. To skaidri apliecina fakts, ka iedzīvotāji vēl aizvien nezin, kuri produkti satur "labos" taukus. 46 % Latvijas iedzīvotāju zina, ka neaizvietojamās taukskābes (Omega-3 un Omega-6), kas ir "labo" tauku būtiskākā sastāvdaļa, ir atrodamas zivīs un zivju eļļā, 18 % norādījuši, ka "labos" taukus satur rieksti un augu eļļas. Savukārt 8 % Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka sviests satur "labās" taukskābes.
"Kā jau zināms, vērtīgās neaizvietojamās taukskābes mūsu organisms pats saražot nespēj, bet tās tam ir jāuzņem ar uzturu. Treknās zivis un zivju eļļa ir viens no šo taukskābju ieguves avotiem, tomēr tikpat bagātīgs neaizvietojamo taukskābju avots ir augu eļļas un no tām pagatavotie produkti, piemēram margarīns". Jāatzīst, šīs taukskābes ir atrodamas arī sviestā, tomēr pārāk mazā daudzumā, lai sviestu varētu uzskatīt par labu šo taukskābju ieguves avotu," skaidro dietologs Andis Brēmanis.
"Labie" tauki ir nepieciešami mūsu veselībai, jo nodrošina ķermeni ar neaizvietojamajām taukskābēm, kuras organisms pats nespēj saražot. Šīs taukskābes ir nepieciešamas smadzeņu pilnvērtīgai darbībai, pazemina holesterīna līmeni asinīs un līdz ar to arī samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kas ir viens no izplatītākajiem nāves cēloņiem Latvijā. Neaizvietojamās taukskābes ir šūnu membrānas sastāvdaļa, kas aizsargā šūnas un nodrošina to normālu darbību. Ja organismā trūkst neaizvietojamo taukskābju, šūnu darbība ir traucēta, līdz ar to - nav augšanas un nav attīstības. Tieši tāpēc šīs taukskābes ir tik neaizstājamas visai ģimenei, jo īpaši bērniem.
Lai rūpētos par sabalansētu uzturu, Unilever piedāvā "Rama" margarīnus, kas satur "labos" taukus un neaizvietojamās taukskābes. 4 rupjmaizes šķēles ar margarīnu "Rama" (20 g) nodrošina to pašu neaizvietojmo taukskābju daudzumu, ko sniedz 463 g laša vai 16,5 saujas Indijas riekstu, tāpēc margarīns ir ērts, viegls un, galvenais, garšīgs veids, kā tās uzņemt. Papildu tam pievienoti A un D vitamīni, kas veido gandrīz 30 % no ieteicamās dienas devas.
Pētījumu veica OMD Snapshot 2008. gada maijā, kopumā aptaujājot 916 respondentus Latvijā.