medicine.lv skaitļos

Lietotāji online170
Aktīvie uzņēmumi12695
Nozares raksti11854
Ekspertu atbildes21477
Tradicionālie latviešu ēdieni: Kā tos pagatavot veselīgāk? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Tradicionālie latviešu ēdieni: Kā tos pagatavot veselīgāk?

Latvieša tradicionālā ēdienkarte jau no senatnes ir bijusi gana veselīga un atbilstoša fiziski aktīva cilvēka ikdienas slodzei. Ja pašķirsta vecās pavārgrāmatas, tad var pamanīt, ka receptēs ir ļoti daudz sakņu un dārzeņu, svaigu salātu un pākšaugu. Kustības "Rimi Labākai dzīvei" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā savas bērnības iecienītākos ēdienus veselīgākās variācijās. Tie iederēsies gan ikdienas, gan svētku galdā un ir viegli pagatavojami.

Zupas – veselīga izvēle

Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupa ar pienu, klimpām vai siļķi.

No gaļas zupām vispopulārākās ir vistas buljona un kūpinātas cūkgaļas zupas, piemēram, skābeņu vai šķelto zirņu zupa. Taču ir viena zupa, veģetāra vai ar gaļu, kas garšo ikvienam latvietim – biešu zupa. Vasarā to gatavojam ar kefīru, bet rudenī un ziemā – ar saknēm, gaļu.

Šefpavārs piedāvā izmēģināt savu iecienītākās biežu zupas recepti ar skābajiem kāpostiem, kas īpaši iederēsies ziemas sezonā.

Biešu zupa ar skābajiem kāpostiem

Banner 280x280

Autors: bowl_cooking_cuisine_1350509
Autors: bowl_cooking_cuisine_1350509

Nepieciešams:

• bietes – 300 grami;
• kartupeļi – 100 grami;
• burkāns – 100 grami;
• sīpols – 50 grami;
• ķiploks – 10 grami;
• skābēti kāposti – 200 grami;
• grūbas – 20 grami;
• dārzeņu vai vistas buljons – divi litri;
• vīnogu kauliņu eļļa vai olīveļļa – 50 grami;
• zaļumi pasniegšanai;
• sinepes – pēc izvēles.

Nomizo un sagriež visus dārzeņus un saknes vienādos gabalos. Nav svarīgi, vai tās ir strēmelītes vai kubiņi, jo garšu šī nianse nemainīs. Sagrieztos dārzeņus pirms vārīšanas nepieciešams apcept katlā, pievienojot eļļu. Kad dārzeņi apcepti, tiem klāt pievieno buljonu un grūbas. Līdz ko zupa sāk vārīties, samazina temperatūru uz pusi un liek katlam vāku. Turpina vārīt vismaz 40 minūtes. Kad zupa gatava, tai ļauj ievilkties vismaz 20 minūtes, bet visgardākā zupa būs nākamajā dienā – otrreiz sildīta. Zupu pasniedz ar zaļumiem, un, ja vēlas zupai piešķirt papildu asumu, pievieno arī sinepes.

Svētku galda tradīcija – aukstā gaļa

Latviešu virtuvē iecienīta arī aukstā gaļa. Ja tās pagatavošanā izmanto labas kvalitātes izejvielas, tad tas ir ļoti labs un veselīgs ēdiens.

Latvieši auksto gaļu parasti gatavo no cūkgaļas kājas daļām, jo tur ir pietiekami daudz gaļas un kaula – tātad arī želatīna. Ja kādreiz ir bijusi pieredze ar galerta gatavošanu, tad aukstās gaļas pagatavošanas process ir tāds pats. Atšķirība ir vien tajā, ka galertu tradicionāli gatavo no cūkgaļas ausīm, galvas un citām daļām. Neatkarīgi no sastāvdaļām, abi šie ēdieni ir vienlīdz labi un veselīgi.

Šefpavārs piedāvā gardu un veselīgu aukstās gaļas recepti, kas labi iederēsies gan uz svētku galda, gan labi papildinās ikdienas ēdienkarti, un uzsver – aukstās gaļas pagatavošana nav sarežģīta, tomēr jārēķinās, ka tas ir visai laikietilpīgs process.

Aukstā gaļa

Autors: jellied_meat_1095674_640
Autors: jellied_meat_1095674_640

Nepieciešams:

• cūkas kāja – vidēji divi līdz trīs kilogrami;
• burkāni – 400 grami;
• sīpols – 100 grami;
• ķiploks – 50 grami;
• lauru lapas – pieci grami;
• smaržīgi pipari – seši grami;
• sāls – pēc garšas (1015 grami;)
• ūdens.

Katlā liek cūkas kājas gabalus un pārlej ar ūdeni tik daudz, lai tas pārklāj visu gaļu. Kad ūdens sāk vārīties, temperatūru samazina un nosmel putas. Kad putas nosmeltas, pievieno mizotus burkānus, sīpolu un ķiploku, sāli, piparus, lauru lapas un turpina vārīt no piecām līdz septiņām stundām – līdz gaļa atdalās no kaula. Vārīšanas laiku var saīsināt līdz trim stundām, ja auksto gaļu vāra spiediena katlā. Izmantojot šādu pagatavošanas metodi, saglabāsies spēcīgāka garša un vairāk buljona.

Kad gaļa novārīta, to atdzesē un saplūkā, liekot trauciņos, un pārlej ar buljonu, papildus var pievienot arī vārītā burkāna šķēlītes. Auksto gaļu liek ledusskapī uz nakti. Aukstā gaļa labi sader ar sinepēm, mārrutkiem, kā arī ar rukolas lapām

Rudzu maizes kārtojums veselīgā izpildījumā

Šis ēdiens parasti tiek gatavots no rudzu maizes pārpalikumiem vai cietas maizes šķēlēm. Tradicionāli kārtojumu gatavo, maizi izžāvējot un samaļot. Lai drumstalas kļūtu saldākas, pievieno medu, kura daudzums atkarīgs no maizes salduma. Kārtās liek ievārījumu un uzputotu saldo krējumu. Šādā sastāvdaļu kombinācijā ēdiens ir ļoti salds. Lai līdzsvarotu saldo garšu, klāt parasti pievieno skābo krējumu, tomēr kārtojums tik un tā satur pārlieku daudz cukura.

Lai recepti padarītu veselīgāku un iekļautu tajā tik ļoti trūkstošo skābumu, šefpavārs iesaka izmantot grieķu jogurtu bez papildu piedevām un ogas, kas nedaudz saspaidītas ar piparmētru un ābolu biezeni.

Rudzu maizes kārtojums

Autors: 3455065354_e8b4147b31_z
Autors: 3455065354_e8b4147b31_z

flickr.com/Alpha

Nepieciešams:

• rudzu maize – 100 grami;
• medus – 20 grami;
• piparkūku garšvielas (maltas) – puse tējkarotes;
• jogurts "Grieķu", 0% – 400 grami;
• avenes un/vai dzērvenes, saldētas – 100 grami;
• saldi āboli – 200 grami;
• svaigas ogas – 50 grami (dekoram);
• svaigas piparmētras lapiņas (dekoram).

Rudzu maizi sadrupina gabalos un apgrauzdē, samaļ drumstalās, pievienojot piparkūku garšvielas un medu. Lai pagatavotu dabīgi saldinātu ievārījumu, ir nepieciešams zināt, kuri augļi ir saldāki, bet kuri – skābāki. Lai ievārījums nebūtu pārlieku skābs, ieteikums izmantot vienu daļu ogu (avenes un dzērvenes) un divas daļas saldo ābolu. Gardāks ievārījums sanāk, ja ogas un ābolus apcep nevis vāra. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un cep mizotus ābolus un ogas 20 minūtes. Kad ogas un āboli ir gatavi, tos saspaida ar dakšu, atdzesē un veido desertu kārtās – liek drumstalas, ievārījumu un jogurtu. Dekorē ar svaigu piparmētru un ogām.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti ir zināmi ar savām unikālajām īpašībām. To lietošana var būt noderīga imunitātes stiprināšanā, jo šie produkti satur plašu vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un antioksidantu klāstu, kas var palīdzēt uzlabot organisma aizsargspējas. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

5 galvenie vitamīni dzīves kvalitātes uzlabošanai

5 galvenie vitamīni dzīves kvalitātes uzlabošanai

Veselība ir ne tikai slimību neesamība, bet arī iespēja dzīvot enerģiski, daudzveidīgi un gūstot baudu no katras dienas. Lai uzturētu lielisku pašsajūtu un tonusu, organismam nepieciešami vitamīni. Uzzināsim vairāk par vitamīniem dzīves kvalitātes uzlabošanai!

Pretizgulējumu matrači pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanai 

Pretizgulējumu matrači pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanai 

Kvalitatīvs matracis var ievērojami uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti, nodrošinot komfortu un cieņpilnu aprūpi dzīves visgrūtākajos brīžos. Investīcijas šādā matracī ir ieguldījums pacienta veselībā un labklājībā, kas sniedz ieguvumus gan īstermiņā, gan ilgtermiņā.

Novērs muguras sāpes!

Novērs muguras sāpes!

Vai kaut vienu reizi dzīvē esi jutis muguras sāpes, īpaši muguras lejasdaļā? “Veselības sporta stacijas” treneri nodarbībās risina sūdzības par muguras sāpēm savas kompetences ietvaros un sadarbojoties ar citu jomu speciālistiem. 

Video

Produktu testi

Testa rezultāti: MARUSHA Sejas un ķermeņa migla ar kolagēnu

Testa rezultāti: MARUSHA Sejas un ķermeņa migla ar kolagēnu

Decembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Eirobaltik" zīmolu "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvāja testēt sejas un ķermeņa miglu ar kolagēnu.

BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Bee Box" piedāvā testēt Bišu maizi enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas veicināšanai.

Ultimate Max — sabalansēts vitamīnu, minerālvielu un augu komponentu komplekss

Ultimate Max — sabalansēts vitamīnu, minerālvielu un augu komponentu komplekss

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Ultimate Max — sabalansētu vitamīnu, minerālvielu un augu komponentu kompleksu, kas palīdz papildināt pamatuzturvielu deficītu organisma harmoniskai darbībai un veicināt ilgdzīvošanu.

Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "MV Health" piedāvā testēt uztura bagātinātāju Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm - Jūrmalas slimnīca nodrošina augļa izmeklējumus grūtniecēm, izmantojot jaunākās paaudzes premium klases ultrasonogrāfijas (USG) iekārtu Volusan Expert 22. 

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Atklāj īpašo Japānas skaistuma noslēpumu, kuru izstrādājuši Jāpānas zinātnieki. Dr.Ohhira® produkti – augstākās kvalitātes Japānas kosmētika un uztura bagātinātāji.