medicine.lv skaitļos

Lietotāji online246
Aktīvie uzņēmumi12813
Nozares raksti12211
Ekspertu atbildes21477
TOP 6 vasaras zaļumi – veselībai un garšu dažādībai : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

TOP 6 vasaras zaļumi – veselībai un garšu dažādībai

Vasara nāk ar svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, ar ko varam dažādot un pilnveidot savu ikdienas ēdienkarti, uzņemot svarīgos vitamīnus un minerālvielas. Taču vai atceries ikdienā izmantot arī dažādos zaļumus un garšaugus, kas jau ir pieejami plašā klāstā? Kurus garšaugus un cik daudz iekļaut savā ēdienkartē? Ko tie sniedz mūsu organismam? Konsultē BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Zandа Ozoliņa.

Zaļumi, garšaugi un garšsaknes ir lielisks ēdiena papildinājums, uzsver uztura speciāliste. Tos mēs izmantojam nosacīti nedaudz dažādos ēdienos, salātos, marinādēs, bet to mazumiņu uzreiz var sajust un sagaršot. Garšaugu vēsture ir gadu tūkstošiem sena, turklāt tos iespējams izmantot gan kā ēdiena garšas pastiprinātāju, gan veselības veicināšanai, piemēram, ķimenes, fenheli un citus. Pateicoties ceļotājiem, arī pie mums ir nonākušas to sēklas un stādi, un šodien tos varam atļauties lietot pēc patikas. Reizēm pat neiedomājamies, ka tas mazumiņš, ko pieliekam pie ēdiena, bagātīgi satur ēteriskās eļļas, antioksidantus, fitoncītus, organiskās skābes, rūgtvielas un miecvielas, uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību, piešķir ēdienam neatkārtojamu garšu un smaržu. Zaļumi un garšsaknes ir kā mazas vitamīnu un minerālvielu krātuves! Tie satur allīnu – tas fermentu ietekmē sadalās fruktozē un ēteriskajā eļļā, kurā ietilpst sērs. Tas īpaši attiecas uz visa veida lociņiem, ķiplokiem (to zaļos lakstus var izmantot salātos), lakšiem, sīpoliem, puraviem un citiem.

Sezonas laikā ieteicams izmantot svaigus zaļumus, uzsver uztura speciāliste. Daudzums ir atkarīgs no katra ēdāja, bet dienas laikā apēsta pie salātiem buntīte svaigu zaļumu ir pat ieteicama. Nav vienas konkrētas dienas devas, bet sezonas laikā svaigus zaļumus var  savā ēdienkartē iekļaut ikviens.

Zaļumus var pievienot pie zaļajiem kokteiļiem kopā ar lapu kāpostiem, svaigu gurķi, ogām un citām veselīgām sastāvdaļām. Protams, ir jāzina savs veselības stāvoklis, jo, iespējams, kādus zaļumus uzturā nedrīkstat lietot, taču tas ir individuāli.

Banner 280x280

Zaļumi un garšsaknes labi aug mūsu dārzos, vasarā kastēs uz balkoniem, istabā podiņos – piemēram, rozmarīns un baziliks, – vien rokas stiepiena attālumā! Ikdienā izmantot svaigus zaļumus ir jāiemācās, vēlams ģimenē. Ja bērni redz, ka vecāki nelieto zaļumus, būs grūti pierunāt bērnu pagaršot ēdienu ar garšaugu piedevu.

Smaržīgās dilles

Autors: dilles
Autors: dilles

Izmanto gan dilles lakstus, gan sēklas, kas satur ēterisko eļļu. Dillēm piemīt specifiska smarža un saldens aromāts. Izmanto svaigas un kaltētas diļļu lapiņas, var labi uzglabāt arī sasaldētas. Ikdienā diļļu pielietojums ir ļoti plašs – pie salātiem, mērcēs, visa veida ēdieniem. Klasika ir vārīti jaunie kartupeļi ar dillēm, biezpiens ar dillēm un lociņiem. Veselus diļļu kātus pievieno dārzeņu marinādēm, arī zupu aromāta uzlabošanai.

Farmaceite stāsta, ka dilles, papildus kulinārijai, tiek lietotas dažādu gremošanas traucējumu gadījumos, zīdaiņiem pie kolikām, kā arī sliktas elpas gadījumā. Dilles satur daudz nozīmīgu vitamīnu un minerālvielu, tostarp A un C vitamīnu. Tās satur daudz mangāna, kas svarīgs visos smadzeņu darbības procesos, kā arī locītavu veselībai. Tāpat dilles satur daudz antioksidantu – flavonoīdus, terpenoīdus, tanīnu –, kas var samazināt hroniskus iekaisumus. Dillēs esošie flavonoīdi uzlabo sirds veselību un samazina zema blīvuma holesterīnu. Šim garšaugam piemīt arī cukura līmeni pazeminošas īpašības. Dillēs esošajām ēteriskajām eļļām piemīt antibakteriālas īpašības.

Autors: dillu_zalumu_sviests
Autors: dillu_zalumu_sviests

Recepte: Diļļu-zaļumu sviests vai humuss. Daudz diļļu smalki sakapā, pievieno nedaudz sāli un ķiplokus un samaisa ar sviestu. Arī taisot mājās humusu, pielieciet klāt zaļumus – baziliku, dilles, pētersīļus, iesaka uztura speciāliste. Tas piešķirs maigajiem turku zirņiem fantastisku aromātu.

Baziliks

Autors: baziliks
Autors: baziliks

Baziliks ir klasisks Vidusjūras virtuves augs, kas ir ieņēmis stabilu vietu arī mūsu virtuvē. Sastopams zaļais un violetais baziliks. Garša nedaudz pikanta, ļoti aromātiska. Tas piešķir ļoti izteiktu garšu maigiem ēdieniem, piemēram, tomātu un siera ēdieniem. Baziliku pievieno visiem dārzeņu ēdieniem, pupām, zirņiem, pupiņām, svaigiem un skābiem kāpostiem, tomātiem un ēdieniem, kur klāt ir tomāti, konservētiem gurķiem, ķirbjiem, zupām, mērcēm, spinātiem, biezpienam, sviestam, omletēm, aromātiskā etiķa pagatavošanai, pastas ēdieniem, stāsta uztrura speciāliste. Baziliku lieto svaigā veidā, bet var izmantot arī kaltētu. Uztura speciālistes iecienītākā bazilika recepte: jauno kāpostu salāti ar baziliku, pipariem un Extra Virgin olīveļļu.

Bazilika svaigus ziedus var izmantot bronhīta ārstēšanai, stāsta farmaceite. To var lietot arī pie dažādām kuņģa un zarnu trakta saslimšanām, piemēram, caurejas, vemšanas vai kuņģa čūlas gadījumā. Tas satur A un C vitamīnu, kā arī kalciju, dzelzi, cinku un hlorofilu. Bazilikam piemīt arī stresu un trauksmi mazinošas īpašības.

Pētersīļi 

Autors: petersili
Autors: petersili

Latvijā labi pazīstamajam pētersīlim ir izteikta garša un aromāts, un ļoti plašs pielietojums ēdienu pagatavošanā. To izmanto gan dārzeņu ēdienos un salātos, gan gaļas zupās, arī vārot zivi, pievieno majonēzēs, kartupeļu ēdienos un citur.

Pētersīļi satur daudz K vitamīna, kas nepieciešams kaulu veselībai un piedalās asins recēšanas procesos, skaidro farmaceite. Pētersīlis satur arī antioksidantu vitamīnus A un C. Tas satur arī citus antioksidantus, piemēram, flavonoīdus un karotinoīdus. Tāpat tas ir acu veselības sargs, jo satur trīs svarīgus antioksidantus zeaksantīnu, luteīnu un beta karotīnu. Pētersīlim piemīt antibakteriālas īpašības, kā arī tajā esošie folāti uzlabo sirds veselību.

Koriandrs jeb kinza

Autors: koriandrs
Autors: koriandrs

Smarža un garša koriandram ir ļoti izteikta. Pārtikā izmanto svaigas vai kaltētas auga lapas un sēklas, stāsta uztura speciāliste. Tradicionāli to lieto kopā ar citiem garšaugiem – sīpoliem un ķiplokiem. Koriandru pievieno salātiem, dārzeņu ēdieniem, īpaši labi tas garšos ar baklažāniem, ķiplokiem, gatavojot austrumu virtuves ēdienus. Koriandra sēklas lieto, gatavojot gaļas un zivju ēdienus, kā arī sakņu ēdienos. Sēklas lieto, arī skābējot kāpostus, bet konditorejā – cepot maizi un cepumus.

Kinzas jeb koriandra augļi un zaļumi ir bagāti ar šķiedrvielām, miecvielām un A vitamīnu, kas ir nepieciešams veselīgai redzei, stāsta farmaceite. Tas satur arī antioksidantus flavonoīdus, savukārt tajā esošā nikotīnskābe normalizē kuņģa darbību. Koriandrs satur holīnu un monosaharīdu, kas aizsargā organismu šūnu līmenī. Arī daudz minerālvielu – magniju, kalciju, fosforu, jodu un dzelzi. Pareiza un sistemātiska lietošana var uzlabot gremošanas sistēmas darbību, kā arī aktivizēt smadzeņu darbību. Tas normalizē holesterīna līmeni un ir ieteicams sievietēm premenstruālā sindroma laikā (PMS).

Mārsils jeb timiāns

Autors: timians
Autors: timians

Tas ir gan garšaugs, gan ārstniecības augs, saka uztura speciāliste. Tam piemīt rūgtens un stiprs aromāts. Izmanto gan svaigā, gan kaltētā veidā, pievienojot lapiņas salātiem, gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem. Labu garšu piešķir, gatavojot aknu pastētes. Izmanto, arī gatavojot marinādes un konservējot  dārzeņus.

Farmaceite stāsta – timiāna lapas satur ēteriskās eļļas, ko izmanto klepus ārstēšanā. Ēteriskajai eļļai timolam piemīt fungicīdas īpašības. Savukārt karvakrols, ko satur timiāns, uzlabo omu. Timiānam  piemīt arī insekticīdas un antibakteriālas īpašības. Tas uzlabo apetīti un aknu darbības funkcijas.

Rozmarīns

Autors: rozmarins
Autors: rozmarins

Tas ir augs ar ļoti plašu pielietojumu, saka uztura speciāliste. To lieto pie sakņu, gaļas un zivju ēdieniem. Vēsā laikā izmanto arī tējā. Savukārt cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar rozmarīnu un ķiplokiem radīs neatkārtojamu garšu salikumu.

Kā uzsver farmaceite, rozmarīns ir labs kalcija, dzelzs un B6 vitamīna avots. To lietojot tējas veidā, uzlabosies gan oma, gan atmiņa. Rozmarīns satur arī daudz antioksidantu, kas var veicināt sirds un asinsvadu sistēmas, kā arī redzes veselību. Tam piemīt gremošanu veicinošas īpašības, jo tas uzlabo zarnu mikrofloru. Savukārt pret matu izkrišanu var izmantot rozmarīna tēju matu skalošanai. Tomēr jāņem vērā, ka rozmarīns nav ieteicams visiem hroniskajiem sirds un asinsvadu slimniekiem, kuri regulāri lieto medikamentus, rozmarīna iespējamās zāļu mijiedarbības dēļ!

Ievies jaunas garšas!

Uztura speciāliste iesaka izmantot svaigo zaļumu un garšaugu laiku, lai papildinātu savu ēdienkarti ar jaunām garšām un pamēģinātu ko jaunu. Ja vēl neesat savā virtuvē izmēģinājuši šos augus, varbūt ir īstais laiks kādu no tiem iekļaut kādā receptē?

Autors: estragons
Autors: estragons

Estragons – izmanto jaunos dzinumus un lapas, kas satur ēteriskās eļļas, C vitamīnu, karotīnu un citas bioloģiski aktīvās vielas. Tā garša ir maiga, atsvaidzinoša, nedaudz rūgtena. Ikdienā estragonu izmanto dārzeņu, gaļas un zivju ēdienos. Svaigās estragona lapiņas var pievienot ūdenim un marinādēm.

Autors: fenhelis
Autors: fenhelis

Fenhelis – ārstniecības augs un garšaugs. Tas satur 2-6% aromātisko eļļu. Fenheļa aromātu piešķir fenhons un anetons. To izmanto kopā ar citiem garšaugiem – labi garšo kopā ar dillēm. Izmanto ēdienu dekorēšanai, gatavojot dārzeņu ēdienos un zaļumu sviestu. Labi garšos pie zivju zupas un sautētiem zivju ēdieniem.

Autors: izops
Autors: izops

Izops, ārstnieciskais – satur ēteriskās eļļas, tā garša ir saldeni rūgta vai saldena. To izmanto, gatavojot salātus, pievieno sakņu, gaļas un zivju ēdieniem. Izops piešķir īpašu garšu marinētai gaļai un medījumam.

Autors: kimene
Autors: kimene

Ķimene parastā – gan ārstniecības augs, gan garšaugs. Satur ēteriskās eļļas. Izmanto auga sēklas un lakstus. Gan ķimeņu lapas, gan sēklas izmanto salātos, pievieno, gatavojot gaļas un dārzeņu ēdienus un mērces. Sēklas pievieno, skābējot kāpostus un bietes, gatavojot skābu kāpostu ēdienus, arī gatavojot ķimeņu sieru.

Autors: lupstajs
Autors: lupstajs

Lupstājs – izmanto kā ārstniecības augu un garšaugu. Uzturā izmanto lakstus un sēklas. Garša un smarža ir ļoti spēcīga, līdzīga selerijai. Svaigas lapas pievieno salātiem, zaļumu sviestam, biezpienam, gaļas un zivju ēdieniem.

Baudi vasaras dabas veltes un rūpējieties par veselīgu uzturu!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma":

Uzņēmumi nozarē "Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma"

Salvum TD aprūpe un izglītība, SIA

Salvum TD aprūpe un izglītība, SIA

Sniedzam ambulatorus medicīniskos pakalpojumus akūtu, dzīvību neapdraudošu saslimšanu gadījumos katru dienu (arī brīvdienās un svētku dienās) laikā no pulksten 8.00 līdz 22.00.

Nedēļas tēma

Ādas kopšana rudenī – mitrināšana un aizsargāšana

Ādas kopšana rudenī – mitrināšana un aizsargāšana

Tāpat kā rudenī mēs nomainām savu garderobi, pret sezonai atbilstošiem apģērbiem, tāpat arī sejas ādas kopšanas rutīnā ir nepieciešams ieviest izmaiņas, lai pasargātu mūsu sejas ādu no ārējās vides kaitīgās ietekmes.

Aktuālie piedāvājumi

Profesionāla sejas ādas kopšana ar Noon Aesthetics: kas tas ir un kāpēc izvēlēties? 

Profesionāla sejas ādas kopšana ar Noon Aesthetics: kas tas ir un kāpēc izvēlēties? 

Premium klases dermatoloģiskās kosmētikas zīmols Noon Aesthetics piedāvā inovatīvus un zinātniski pierādītus ādas kopšanas risinājumus, kas īpaši izstrādāti profesionālai lietošanai. Zīmols palīdz risināt  dažādas sejas ādas problēmas, piedāvājot kosmētiku pret pigmentāciju, akni, novecošanās pazīmēm un ādas dehidratāciju.  

Slēptās ādas slāpes: kā atgūt maigumu un mitrināšanu 

Slēptās ādas slāpes: kā atgūt maigumu un mitrināšanu 

Ja vēlaties atgūt ādas mitrumu, maigumu un starojumu, sāciet ar vienkāršiem, bet efektīviem soļiem. Šajā rakstā pastāstīsim, kādi paradumi un kosmētikas līdzekļi palīdz atjaunot ūdens balansu un pasargāt ādu no pirmajām novecošanās pazīmēm. 

Ājurvēdas ieteikumi ziemeļzemju iedzīvotājiem 

Ājurvēdas ieteikumi ziemeļzemju iedzīvotājiem 

Saskaņā ar Ājurvēdu viss sastāv no pieciem pamatelementiem: ētera, gaisa, ūdens, uguns un zemes. Katrā cilvēkā dominē viens vai divi pamatelementi, kuri nosaka cilvēka došu jeb konstitūciju.

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: Coral Taurine – nervu sistēmas veselībai

Testa rezultāti: Coral Taurine – nervu sistēmas veselībai

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvāja izmēģināt Coral Taurine – uztura bagātinātāju, kam pamatā ir taurīns. Tas palīdz uzturēt nervu sistēmas veselību, enerģijas apmaiņu un sirds darbību pastāvīga stresa un pārslodzes apstākļos. 

Testa rezultāti: Riņķa ziede – dabas līdzeklis ādas kopšanai, dziedēšanai un veselības stiprināšanai

Testa rezultāti: Riņķa ziede – dabas līdzeklis ādas kopšanai, dziedēšanai un veselības stiprināšanai

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Riņķa ziede" piedāvāja izmēģināt ziedi, kas nosaukta tās radītāja Edgara Riņķa vārdā. Ziedes sastāvā ir tikai dabiskas, Latvijā iegūtas izejvielas – cūku tauki, gī sviests, egļu sveķi un bišu vasks –, kas apvienotas padara ziedi par vērtīgu dabisku līdzekli dažādu ādas un veselības problēmu ārstēšanai.

Hydro Boost – atgūsti sejas ādas starojumu

Hydro Boost – atgūsti sejas ādas starojumu

Oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar Coral Club piedāvā izmēģināt Hydro Boost – biocelulozes sejas masku no līnijas Ocean Glow ar Lipomask™ tehnoloģiju, kas dziļi mitrina ādu, palīdz mazināt sausumu un lobīšanos, kā arī palēnina pirmās novecošanās pazīmes. 

Testa rezultāti: tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Testa rezultāti: tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Eirobaltik" zīmolu "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvāja testēt tonējošu un dabiska iedeguma eļļu sejai un ķermenim ar burkānu un smiltsērkšķu eļļām.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Preparāts "Epsorin": Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Preparāts

Epsorīns ir dabīgs, augstākās kvalitātes ekstrakts no jauniem, nepārkaulotiem savvaļas ziemeļbriežu ragiem – pantiem. Ziemeļbriežu panti ir asinsrades orgāns, kas adaptējas bargajiem Arktikas apstākļiem, tādēļ no tiem ražotajam ekstraktam piemīt unikāls bioloģiskais potenciāls. 

Cilmes šūnu banka – katras dzīvības sākumā ir cerība: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes 

Cilmes šūnu banka – katras dzīvības sākumā ir cerība: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes 

Cilmes šūnu bankas misija ir vienkārša – palīdzēt ģimenēm piekļūt modernākajām medicīnas metodēm, kas pieejamas jau šodien, un tām, kas tiks radītas nākotnē, saglabājot nabassaites asinis un audus. Šī ir vienreizēja iespēja – tikai dzimšanas brīdī. 

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Darba laiks

  • P.800-2200
  • O.800-2200
  • T.800-2200
  • C.800-2200
  • P.800-2200
  • S.800-2200
  • Sv.800-2200
  • Katru dienu, arī brīvdienas un svētku dienās

Juridiskie dati

  1. 40103714170
  2. 25.09.2013
  3. Ventas iela 25 – 8, Mārupe, Mārupes nov., LV-2167
  4. 2024
  5. 1

Apraksts

Sniedzam ambulatorus medicīniskos pakalpojumus akūtu, dzīvību neapdraudošu saslimšanu gadījumos katru dienu (arī brīvdienās un svētku dienās) laikā no pulksten 8.00 līdz 22.00.

 
Vairāk

Atslēgvārdi

Pacienta aprūpe, ambulatorie pakalpojumi, ārsta konsultācija pa telefonu, ārstu konsultācijas attālināti, ārsta konsultācija internetā, cukura līmeņa noteikšana asinīs, gripas vakcīna, gripas tests, vakcinācija pret gripu, gripas vakcīna pensionāriem, gripas vakcīna grūtniecei, urīna analīzes, urīna analīžu nodošana, ērču encefalīta vakcīna, vakcinācija pret ērču encefalītu, ērču pote bērniem, verorab vakcīna, engerix b vakcīna, nipt ivf, dns tests, elektrokardiogramma, holtera monitorēšana, kardiotokogrāfija, vakcinācijas pase, asins analīzes, analīžu nodošana, intravenoza injekcija, porta katetra aprūpe, brūču aprūpe, ērces noņemšana, traheostomas aprūpe, mājas aprūpe, senioru aprūpe mājās, gulošu slimnieku aprūpe mājās, veselības aprūpe mājās, slimnieku aprūpe mājās.


Vairāk

Mājas lapa internetā