medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi11979
Nozares raksti1542
Ekspertu atbildes21477
TOP 3 ražas veltes, ko iekļaut uzturā: Iesaka speciālisti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

TOP 3 ražas veltes, ko iekļaut uzturā: Iesaka speciālisti

Freepik.com/ lookstudio
Foto: Freepik.com/ lookstudio

Vietējās ražas laiks ir lieliska iespēja uzņemt vērtīgās vielas no tepat augušiem dārzeņiem, apgādāt organismu ar vitamīniem un minerālvielām, stiprinot to. Cik daudz dārzeņu ieteicams iekļaut ikdienas ēdienkartē, kā tos labāk pagatavot, lai nezaudētu vērtīgās vielas, un kuri dārzeņi būs īpaši vērtīgi ikdienas uzturā? Stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite Sintija Jureviča.

Vērtīgās ražas veltes

Sezonāli dārzeņi ir būtiska mūsu uztura sastāvdaļa. Veselīga uztura ieteikums būtu ikdienas uzturā iekļaut vismaz 500 gramus dārzeņu, taču vēlamais dārzeņu daudzums ir atkarīgs no indivīda veselības stāvokļa un vecuma. Ikdienā ēdiet dārzeņus svaigā un termiski apstrādātā veidā un pēc iespējas izvēlēties daudzveidīgākus – krustziežu dzimtas augus (kāpostus, brokoļus, ziedkāpostus, kolrābjus u. c.), sakņu dārzeņus (bietes, burkānus, rutkus, rāceņus, kāļus), zaļo lapu salātus, cukini, kabačus un citus, arī kartupeļus, kas ir bagātīgs ogļhidrātu avots.

Dārzeņi satur šķiedrvielas, vitamīnus, antioksidantus, minerālvielas un bioloģiski aktīvās vielas. Ikdienā papildinot savu uzturu ar dārzeņiem, mēs uzņemam kāliju, folātus, karotinoīdus un citus organismam nepieciešamus savienojumus. Karotinoīdi būs košās krāsas dārzeņos – organisms to izmantos pārveidei par A vitamīnu, kas ir taukos šķīstošs vitamīns. Savukārt krustziežu dārzeņi tiek plaši pētīti saistībā ar neinfekciju slimību profilaksi – tiek pētīti tajos esošie savienojumi – fitonvielas, luteīns, indoli, likopēns.

Padomi dārzeņu pagatavošanai

Gatavojot dārzeņus, izmanto labas kvalitātes pirmā spieduma olīveļļu, tādējādi papildinot ēdienu ar vērtīgām taukskābēm, antioksidantiem un polifenoliem. Savukārt, lai uzņemtu vērtīgās vielas no saknēm, tās ir  pareizi jāsagatavo. Lai nezustu vērtīgais C vitamīns, ieteicams saknes gatavot uzreiz pēc to pirmapstrādes, ilgi nemērcējot ūdenī un liekot verdošā ūdenī. Tāpat tās ir labi gatavot  lielākos gabalos. Ja tas ir iespējams – gatavo saknes ar visu mizu. Vērtīgi ir dārzeņus gatavot zupās, sautējumos un tvaicēt.

Banner 280x280

Gatavošanas laikā dārzeņi mēdz zaudēt savu krāsu. Lai šo procesu mazinātu, nepārvāri tos. Piemēram, bietes savu krāsu nezaudēs, ietītas folijā un ceptas cepeškrāsnī, tikmēr zaļo krāsu dārzeņi nezaudēs, gatavojot tos neilgu mirkli un pēc tam blanšējot (Briseles kāposti, brokoļi). Divas trīs minūtes vāri tos verdošā ūdenī un tad noskalo ar aukstu ūdeni. Dārzeņi nezaudē savas vērtīgās īpašības arī tad, ja tiek izmantoti speciāli trauki to gatavošanai.

Cik daudz un kā iekļaut ēdienkartē?

Ieteicams katrā ēdienreizē pusi šķīvja satura veltīt dārzeņiem. Svaigus zaļumus pievienojam pie pamatēdiena, liekam salātos, zaļajos kokteiļos kopā ar citiem dārzeņiem. Katram būtu jāizvērtē savi dārzeņu un augļu ēšanas paradumi, taču vidēji dienā ir jāēd 500 grami dārzeņu un 200-300 grami augļu un ogu.

Diez vai kāds sezonā sver ogas un augļus – tie ir jāēd gan pie brokastu putras, gan kā našķus un veselīgu uzkodu. Taču nebūtu vēlams tos ēst ar lielu cukura daudzumu, saldo krējumu vai  saldējumu.

Ēdi dārzeņus un saknes regulāri, ne tikai tomātus un gurķus sezonā ar skābo krējumu, bet pagatavo tos ar labas kvalitātes pirmā spieduma olīveļļu, kā arī pievieno tomātus, gatavojot ēdienu. Arī pie maltās gaļas mērcēm miltu, skābā vai saldā krējuma vietā būs veselīgāk pievienot tomātus un citus dārzeņus. Par to būs pateicīga mūsu sirds un asinsvadu sistēma un gremošanas trakts. Nereti no vecākiem ir dzirdēts, ka bērni neēd saknes, zupas un sautējumus. Ja vecāki mājās paši ikdienā ēd dažādus dārzeņus, tad arī bērni pamazām pierod pie šādiem ēšanas pamatprincipiem.  

Kā saglabāt ziemai? Saknes, ja iespējams, ir jāuzglabā vēsā, tumšā pagrabā. Pareizi uzglabātas saknes minimāli zaudē vitamīnus un minerālvielas. Tāpat ziemai saldētavā var gatavot saldētu dārzeņu krājumus – brokoļus, zaļos zirnīšus, cūku pupas, zaļumus un citas dārza veltes. Izvēlieties saldēšanai paredzētos traukus vai maisiņus! Tāpat var pagatavot zupu un sautējumu maisījumu un pēc nepieciešamības ziemā to izmantot!

TOP3 vietējās veltes, ko noteikti iekļaut ēdienkartē

Tomāti. Aromātiski, garšīgi un vērtīgi dārzeņi. Tie satur kāliju, magniju, kalciju, cinku, fosforu un citus vērtīgus savienojumus. Turklāt 100 gramos tomātu ir tikai vidēji 17 kalorijas! Tomāti ir bagātīgs C vitamīna avots, satur B grupas vitamīnus, nātriju, kāliju, kalciju, fosforu, dzelzi,  beta karotinoīdus, fitoncīdus un mūsu organismam tik vērtīgo antioksidantu likopēnu. Lai mūsu organisms varētu likopēnu pilnvērtīgi izmantot, karsē tomātus kopā ar labas kvalitātes olīveļļu, pievieno tos zupām, sautējumiem, sacepumiem, gatavo tomātu zupas, biezeņus un sulas ziemai. Karsēšanas laikā spēcīgais antioksidants likopēns no kristāliskas vielas sadalās, un mūsu organisms to var viegli uzņemt, skaidro uztura speciāliste. Tomāti tiek pētīti saistībā ar neinfekciju slimību profilaksi, tiem piemīt pretiekaisuma, antibakteriālas un citas vērtīgas īpašības. Jāpiebilst, ka vērtīgais ieguvums veselībai būs tad, ja  tomātus ēdīsi regulāri.

Farmaceite norāda, ka tomāti palīdz samazināt asinsspiedienu, uzlabot sirds un nieru darbību, labvēlīgi iedarbojas pret mazasinību, veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem, kā arī satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo mūsu enerģiju un labsajūtu.

Lai tomāti saglabātu savu garšu – neturi tos ledusskapī! Aukstums tomātu garšu un aromātu sabojā! Ziemai tomātus var uzglabāt, gatavojot tomātu mērces un biezeņus, tos  gan nevar īsti labi saldēt, saka uztura speciāliste. Saldējot mainās tomātu struktūra un garša.

Krustziežu dzimtas dārzeņi: kāposti (baltie un sarkanie), brokoļi, ziedkāposti, kāli, rāceņi, Briseles kāposti un citi. Krustziežu dzimtas dārzeņu klāsts ir bagātīgs un mums pieejams teju vai visu sezonu. Šie dārzeņi labi saglabājas no rudens līdz pat pavasarim. Izvēloties ik dienas papildināt savu ēdienkarti ar kādu no šiem dārzeņiem, tu uzņemsi C vitamīnu, B grupas vitamīnus, K vitamīnu, karotinoīdus, nātriju, kāliju, dzelzi, kalciju, fosforu, polifenolus, antocianīnus, glikozīdus. Krustziežu dzimtas dārzeņi daudz tiek pētīti dažādu lokācijas onkoloģisko slimību un neinfekciju slimību profilaksē. Tādēļ ieteicams šos dārzeņus lietot regulāri. Krustziežu dārzeņi satur ar sēru bagātus savienojumus sulforafānus, kas dabā pasargā tos no dažādiem kaitēkļiem un palīdz būt veseliem. Sulforafānu ietekme joprojām tiek pētīta organisma imunitātes stiprināšanas un bioķīmiskajos procesos, tam piemīt pretiekaisuma īpašības. Brokoļi, ziedkāposti, Briseles kāpostu un citi dārzeņu ir jālieto vismaz trīs reizes nedēļā svaigā veidā vai viegli tvaicētus.

Farmaceite piebilst, ka kāpostiem piemīt daudz vērtīgu īpašību, piemēram, tie palīdz pie dzeltes, klepus, sēkšanas, aizcietējuma, podagras, bezmiega, kuņģa un zarnu čūlas, aptaukošanās un cukura diabēta.

Kartupeļi. Mūsdienās kartupelis nereti ir nonācis nežēlastībā – to daudzi izslēdz no  ēdienkartes, piedēvē dažādas negatīvas īpašības… Bet kā tad ir patiesībā? Kartupelis vidēji 100 gramos satur 70 kalorijas, kas dārzenim ir daudz, bet tas ir uz ogļhidrātu rēķina, stāsta uztura speciāliste. Kartupeļi satur šķiedrvielas, C vitamīnu, B grupas vitamīnus, kalciju, kāliju, fosforu, nātriju, karotinoīdus un anticianīnus. Kartupeļi ir labs enerģijas un ogļhidrātu avots. Ja jāizvēlas, kā veselīgāk uzņemt enerģiju – ar rūpnieciski ražotu bulciņu vai kartupeli, noteikti vinnē kartupeļi!  Baudi jaunos kartupeļus ar zaļumiem, svaigajiem lapu salātiem, ceptus cepeškrāsnī, pievieno tos sautējumiem un zupām! Kartupelis kā sūklis uzsūc taukvielas, tāpēc ēd tos bez treknām piedevām un mērenos daudzumos. Kartupeļi nav vainīgi, ja vakarā pēc lielas frī porcijas un kartupeļu čipsiem ir smaguma sajūta un pēc kāda laika bikšu poga vairs neiet ciet!

Tikmēr farmaceite piebilst, ka kartupeļi spēj labvēlīgi ietekmēt arī gremošanu, sirds veselību un asinsspiedienu, kā arī var uzlabot smadzeņu darbību un nervu sistēmas veselību.

Esi uzmanīgs! Nelieto uzturā kartupeļus, ja tie vietām ir kļuvuši zaļi – nepareizi uzglabātos kartupeļos veidojas hlorofils un līdz ar to viela solanīns, kas ir kaitīgs organismam. Šādus kartupeļus vārot, solanīns sadalās, bet labāk izvairīties kartupeļus ar zaļiem plankumiem lietot uzturā. Nav ziņu par saindēšanos ar solanīnu, bet labāk uzturā lietot kartupeļus bez defektiem un pareizi uzglabātus, norāda uztura speciāliste. Lai neveidotos solanīns – uzglabā kartupeļus tumšā vietā!

Uzturā lieto termiski apstrādātus kartupeļus. Lai kartupeļi gatavošanas laikā maksimāli daudz saglabātu savas vērtīgās īpašības, nemērcē tos ilgi pirms vārīšanas ūdenī, pēc iespējas vairāk gatavo tos ar mizu, ja mizo – tad ļoti plānas miziņas.

Farmaceite iesaka dažādot savu ikdienas ēdienkarti ar iespējami daudzveidīgāku dārzeņu klāstu. Iekļauj tajā rutkus, kas palīdz pie plaušu saslimšanām, izvadīt no nierēm un urīnpūšļa akmeņus un smiltis un kam piemīt urīna un žulti dzenoša iedarbība. Tie arī palielina piena daudzumu sievietēm, kuras baro ar krūti. Savukārt redīsi palīdz ādas alerģijas, spēku zuduma, klepus un aizsmakuma gadījumā un ir polivitamīnu līdzeklis. Burkāni stiprina ādu un gļotādu, pasargājot to no vīrusu un baktēriju iekļūšanas mūsu organismā, bet gurķi – izvada toksīnus. Brokoļiem piemīt pretiekaisuma un pretvīrusu darbība, bet ķirbji nodrošina normālu vielmaiņas procesu un stiprina imunitāti. Ja sāksi rītu ar ķirbju sulas glāzi, tad attīrīsi organismu no sārņiem, kā arī veicināsi liekā svara samazināšanos.

Neaizmirsti par vērtīgajām bietēm! Biešu sulā ir laba minerālvielu sastāva proporcija, kas uzlabo asins sastāvu un stimulē limfātisko sistēmu, kura piedalās imunitātes veidošanā, kā arī normalizē nervu sistēmas darbību un sekmē vispārēju organisma attīrīšanos. Tikmēr slavenie ķiploki ir labvēlīgi hipertonijas, sklerozes, bronhīta, aknu vai žultspūšļa iekaisuma gadījumos.

Lai veselīgām garšām bagāts šis laiks!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Skleroterapija un tās nozīme vēnu varikozes ārstēšanā

Skleroterapija un tās nozīme vēnu varikozes ārstēšanā

Vēnu varikoze ir izplatīta saslimšana, kas ievērojami pasliktina cilvēku dzīves kvalitāti. Dr. Mauriņa klīnikā ievieš inovatīvas ārstēšanas un diagnostikas metodes, kas ļauj veikt precīzu saslimšanas diagnostiku un precīzu ārstēšanu. 

Aktuālie piedāvājumi

Apmīļot katru omīti, opīti. Sirdsdarbs – "MĀJAS APRŪPE"

Apmīļot katru omīti, opīti. Sirdsdarbs –

Ivanda Titova, SIA "MĀJAS APRŪPE" radītāja: Ir apziņa, ka darām ko patiesi nepieciešamu, un tas iedvesmo neapstāties.

Menopauzei var laikus sagatavoties, lai labi justos

Menopauzei var laikus sagatavoties, lai labi justos

Uzziniet par menopauzes simptomiem un to, kā menopauzes hormonu terapija un citas procedūras var palīdzēt sievietēm saglabāt veselību un dzīves kvalitāti.

Par labajām baktērijām. Kad un kāpēc tās lietot?

Par labajām baktērijām. Kad un kāpēc tās lietot?

LACTO SEVEN pienskābās baktērijas ir piemērotas visiem vecumā no viena gada vecuma. Un tās var lietot arī ikdienā. Izvēlies sev piemērotākās!

Video

Izglītojošā video aicina pievērst uzmanību ādas veselībai (VIDEO)

Izglītojošā video aicina pievērst uzmanību ādas veselībai (VIDEO)

Noslēdzot šī gada melanomas modrības kampaņu “Dzimumzīmei vajag uzmanību”, melanomas pacientu atbalsta biedrība “Soli priekšā melanomai” ir sagatavojusi izglītojošu video, kāpēc ikvienam ir svarīgi veikt ķermeņa ādas pašpārbaudes un kā laikus atklāt bīstamo ādas vēzi.

Produktu testi

NATEO D Forte – D vitamīna pilieni jebkuram vecumam

NATEO D Forte – D vitamīna pilieni jebkuram vecumam

Oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testam NATEO D Forte pilienus – dabisku D vitamīnu īpaši attīrītā eļļā, kas palīdzēs D vitamīnam uzsūkties organismā.

"Apimi" roku krēms ar medu – ienes vasaras maigumu un smaržu ikdienā!

Oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "ApiMI" piedāvā izmēģināt kompektu – roku krēmu ar medu sievietēm un vīriešiem.

MARUSHA eļļa sejas attīrīšanai un masāžai

MARUSHA eļļa sejas  attīrīšanai un masāžai

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt sejas attīrīšanas un masāžas eļļu ar rīsu, auzu un jojobas eļļām.

HealthAid® Alfalfa Leaf

HealthAid® Alfalfa Leaf

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "HealthAid Baltics" piedāvā izmēģināt uztura bagātinātāju "Alfalfa Leaf®".

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013
  5. 2022

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā