Sarkanie pipari palīdz pret aptaukošanos
Taizemiešu zinātnieki eksperimentāli pierādījuši, ka kapsaicīns – viela, kas piešķir dedzinošo garšu sarkanajiem pipariem, – spēj nomākt taukaudu šūnu augšanu.
Jau agrāk pierādīts, ka aptaukošanos var izārstēt, apturot nenobriedušu taukaudu šūnu jeb preadipocītu pārvēršanos nobriedušās jeb adipocītu šūnās. Zināms arī, ka kapsaicīns samazina gan taukaudu daudzumu organismā, gan tauku daudzumu asinīs. Ņemot par pamatu šos faktus, taizemieši nolēma izpētīt kapsaicīna ietekmi uz preadipocītiem un adipocītiem. Eksperiments tika veikts ar šūnu kultūrām laboratorijas apstākļos.
Izrādījās, ka kapsaicīns neļauj preadipocītiem piepildīties ar taukiem un pārvērsties pilnvērtīgās taukaudu šūnās. Šāds efekts tika novērots pat pie relatīvi mazām kapsaicīna devām, kas atbilst šīs vielas koncentrācijai cilvēka kuņģī, lietojot uzturā parastos taizemiešu vai indiešu virtuves ēdienus.
Kapsaicīna ietekmē nenobriedušās taukaudu šūnas saņem īpašu bioķīmisku signālu, kas noved pie šūnu pašiznīcināšanās jeb apoptozes.