Pazīmes, ka tavā ēdienkartē ir pārlieku daudz proteīnu
Olbaltumvielas ir viena no svarīgākajām vielām, ko cilvēkam ik dienas nepieciešams uzņemt pietiekamā daudzumā. Tās sniedz sāta sajūtu un enerģiju, stiprina muskuļus un imunitāti, kā arī veic virkni citu organismam būtisku funkciju. Tomēr ir svarīgi ielāgot, ka veselīgam uzturam jābūt sabalansētam, un, uzņemot pārlieku daudz proteīnu, tu nodarīsi būtisku kaitējumu savai pašsajūtai.
Olbaltumvielas sastāv no aminoskābēm – vielas, kas veido un atjauno daļu ķermeņa audu, tai skaitā muskuļus, asinsvadus, matus, ādu un nagus. Tāpat tās piedalās dažādu enzīmu un hormonu izstrādē, palīdz nodrošināt organismu ar enerģiju, piedalās citu ķermenim vajadzīgo vielu sintēzē, kā arī uztur līdzsvaru starp skābēm un bāzēm. Lai gan olbaltumvielas iespējams uzņemt gan ar dzīvnieku, gan augu valsts produktiem, tomēr visvairāk vērtīgo aminoskābju ir liesā gaļā, vistas olu dzeltenumos, zivīs un piena produktos, īpaši pienā un biezpienā. Šī iemesla dēļ cilvēkiem, kas no savas ēdienkartes izslēguši dzīvnieku valsts produktus, par olbaltumvielu uzņemšanu nepieciešams padomāt papildus. Vērtīgs proteīnu avots ir arī kvinoja, ķirbju sēklas, sojas pupiņas, zemesriekstu sviests, mandeles un citi.
Dienā nepieciešamā olbaltumvielu deva ikvienam cilvēkam ir individuāla. To nosaka ne vien vecums un fizisko aktivitāšu līmenis, bet arī veselības stāvoklis, piemēram, gremošanas sistēmas darbības īpatnības. Speciālisti norāda, ka standarta deva pieaugušam cilvēkam ir aptuveni 45-62 grami olbaltumvielu dienā, savukārt cilvēkiem, kas regulāri sporto vai strādā fiziski smagu darbu, kā arī grūtniecēm uzņemamā deva būs lielāka. Lai gan zinātnieki nav vienisprātis par to, kā pārmērīgs olbaltumvielu daudzums ietekmē organismu, pētījumi apliecina, ka, uzņemot pārāk daudz proteīnu, iespējams ievērojami pasliktināt savu pašsajūtu.
Tu pieņemies svarā
Olbaltumvielas sniedz sāta sajūtu, taču, ēdot papildu proteīnus, bet nepalielinot fizisko slodzi, iespējams viegli uzņemt liekos kilogramus. Viens no iecienītākajiem olbaltumvielu avotiem ir gaļa, kas satur arī ievērojamu daudzumu tauku un kaloriju. Tāpat nereti tiek lietoti īpašie proteīnu kokteiļi, kam garšas pastiprināšanai pievienoti dažādi saldinātāji, tai skaitā liels daudzums cukura. Uzņemot vairāk kaloriju nekā ķermenis dienā spēj patērēt, laika gaitā veidosies liekais svars. Atceries, ka maltītei jābūt sabalansētai un ēdienreizes laikā ir jāuzņem visas organismam nepieciešamās uzturvielas. Pusi porcijas vajadzētu veidot augļiem un dārzeņiem, vienu ceturto daļu – olbaltumvielām un vienu ceturto – pilngraudu produktiem.
Tev pasliktinās noskaņojums
Daudzas populāras diētas, piemēram, Atkinsa un Paleo diēta, paredz iekļaut uzturā papildu olbaltumvielas, ierobežojot ogļhidrātu patēriņu. Tādējādi organismam trūkst enerģijas, tiek negatīvi ietekmēta smadzeņu darbība un tev pasliktinās noskaņojums. Lai ķermenis spētu funkcionēt pilnvērtīgi, tam nepieciešamas ne vien olbaltumvielas, bet arī noteikts daudzums ogļhidrātu. Izvairies no vienkāršajiem ogļhidrātiem, kas atrodami našķos, dodot priekšroku veselīgajiem saliktajiem ogļhidrātiem – augļiem, grieķu jogurtam, brūnajiem rīsiem vai pilngraudu produktiem.
Tev ir gremošanas traucējumi
Ja lielāko daļu tavu maltīšu veido olbaltumvielas, tev trūks šķiedrvielu, kā rezultātā gremošanas sistēma nespēs darboties kā nākas. Iekļauj ēdienkartē pietiekamu daudzumu augļu un graudaugu un nepieciešamības gadījumā uzņem papildu probiotikas.
Tu pastāvīgi jūti slāpes
Pārstrādājot lielu daudzumu olbaltumvielu, nierēm nākas darboties īpaši intensīvi, kā rezultātā tu bieži urinē, un var iestāties dehidrācija. Ķermenis pastiprināti atbrīvojas no šķidruma, un, lai to kompensētu, tu nemitīgi izjūti slāpes.
Foto: Shutterstock