medicine.lv skaitļos

Lietotāji online270
Aktīvie uzņēmumi12804
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
Maizes veidi un vispārīgs to raksturojums : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Maizes veidi un vispārīgs to raksturojums

Iļģuciema Maiznīca Konditoreja, www.imk.lv

Maizes cepēji patērētājiem piedāvā simtiem dažādu maizes izstrādājumu, kuri viens no otra atšķiras ar ārējo izskatu, formu, garšu un smaržu, ar izmantoto miltu veidu, mīklas gatavošanas tehnoloģiju, pievienotajām izejvielām un uzturvērtību.
Maizes izstrādājumu vispārīgam iedalījumam izšķir divas apakšklases – vispārizmantojamie un diētiskie maizes izstrādājumi.

Vispārizmantojamie maizes izstrādājumi ir pārtikas produkti, kuri gatavoti no miltiem, ūdens, rauga un pienskābes baktērijām vai bez tām, sāls, pievienojot vai ne papildizejvielas, iemīcot mīklu, raudzējot, dalot, formējot, pēcraudzējot un termiski apstrādājot, lietojami uzturā cilvēkiem ar normālu vielmaiņu.

Diētiskie maizes izstrādājumi ir pārtikas produkti, kas līdzīgi vispārizmantojamiem, tomēr lietojami uzturā cilvēkiem ar traucētu vielmaiņu.

Maizi un tās izstrādājumus var iedalīt grupās pēc dažādiem rādītājiem. Tā piemēram, pēc izmantotā miltu veida, pēc formas, pēc cepšanas paņēmiena vai uzglabāšanas ilguma. Tomēr jāatzīmē, ka visplašāk pielietotais ir maizes iedalījums pēc izmantoto miltu veida.

Maizes vispārīgs iedalījums pēc izmantotā miltu veida:

Banner 280x280

1.RUDZU MAIZE - tās sastāvā jābūt 90 – 100% rudzu miltiem.
2. KVIEŠU MAIZE - tās sastāvā jābūt 90 – 100% kviešu miltiem.
3. RUDZU - KVIEŠU MAIZE - tās sastāvā jābūt 50% rudzu miltiem.
4. KVIEŠU - RUDZU MAIZE - tās sastāvā jābūt 50% kviešu miltiem.

Kviešu maize

Kviešu maizei ir balts, elastīgs, porains mīkstums, tādēļ to ļoti bieži sauc arī par baltmaizi. Kviešu maizei raksturīga gaiši brūna, spīdīga garoziņa, kura vēl siltai, tikko ceptai maizei ir izteikti kraukšķīga un aromātiska. Kviešu maize salīdzinot ar citām maizēm ir vieglāk sagremojama, tomēr tajā ir mazāk vērtīgo uzturvielu, kā šķiedrvielas, minerālvielas un vitamīni.

Kviešu maizes gatavošanā izmanto ne mazāk kā 90% kviešu miltus, kuri var būt balti un iegūti tikai no grauda kodola, vai tumšāki ar ārējo grauda apvalku daļām. Ja gatavošanai izmanto rupjākus kviešu miltus, tad maizes mīkstums nav tik balts, bet ir tumšāks vai pelēcīgs. Kviešu mīklai pievieno raugu, sāli, cukuru, taukvielas, pienu un vēl citas papildizejvielas.

Kviešu maizei ir maiga garša, tādēļ tā labi garšo gan pie zupām, gan gaļas ēdieniem vai ar saldām piedevām - ievārījumu, biezpienu, medu.

Kviešu maizes uzglabāšanas laiks ir 2-3 dienas, līdz ar to tā nav piemērota ilgai uzglabāšanai.

Kviešu tostermaizi cep no augstas kvalitātes kviešu miltiem ar taukvielu, cukura, piena un speciālajām piedevām, kuras uzlabo maizes īpašības grauzdēšanas procesā. Tostermaizi cep taisnstūra formās ar vāku, lai iegūtu raksturīgo kvadrāta formu maizes šķēlei un izceptā izstrādājuma garoza būtu plāna, gaiša un mazliet kraukšķīga. Tostermaizei ir raksturīga ļoti gaišas krāsas smalka, vienmērīga mīkstuma porainība un vataini mīksta struktūra. Maizes garša ir maiga, bet pēc grauzdēšanas tā kļūst aromātiskāka. Grauzdēšanas procesā maizes šķēle iegūst vienmērīgu, zeltaini brūnu krāsu, bet maizi kožot, lauzums ir viegls un īss. Uzlabotās garšas īpašības, ko izstrādājums iegūst grauzdējot, maizes šķēli uzglabājot, strauji samazinās, tādēļ tostermaize tūlīt pēc grauzdēšanas jāpasniedz galdā un svaigi grauzdēta jāapēd.

Salīdzinot ar citiem kviešu maizes izstrādājuma veidiem, iepakotā tostermaize ilgāk saglabājas svaiga. Taukvielu, cukura un piena piedeva, kā arī iepakojums nodrošina vismaz nedēļu ilgu uzglabāšanas laiku. Tirdzniecībā šo kviešu maizes veidu piedāvā sagrieztu un iesaiņotu.

Kviešu–rudzu maize

Kviešu rudzu maizes gatavošanā izmanto ne mazāk kā 51% kviešu miltus, un tie ir lielākā daļa no kopējā izmatoto miltu daudzuma. Šie maizes izstrādājumi ir lielāki apjomā un poraināki mīkstumā nekā rudzu maize. Jo lielāks ir izmantoto kviešu miltu daudzums, jo maizes garša un aromāts ir maigāks un neitrālāks. Kviešu saldskābmaize ir viena no šīs grupas maizes veidiem, tās gatavošanā daļa miltu, kurus izmanto plaucējumam, ir rudzu, bet pārējie, kurus pievieno mīklai – ir kviešu. Iecienītas patērētāju vidū ir šīs grupas maizes ar nelielu sēklu piedevu, jo maize ir poraina un viegla, savukārt pievienotās piedevas bagātina garšu.

Kviešu-rudzu maizes uzglabāšanas laiks ir garāks nekā kviešu maizēm, jo tā ir svaiga apmēram 3-5 dienas. Jo lielāks ir izmantoto kviešu miltu daudzums, jo uzglabāšanas laiks ir īsāks.

Rudzu maize

Rudzu maize, kuru cep no 1740. un 1370. tipa rudzu miltiem (rupjie un skrotētie milti) ir ar tumšu un salīdzinoši biezu garozu. Tradicionāli Latvijā rudzu maizi cep uz klona, tās mīkstums ir blīvāks, ar lielākām un mazākām porām, elastīgs un mazliet mitrs.

Rudzu maizei ir raksturīgs izteikts aromāts un skāba garša, kas saistīts ar rudzu maizes gatavošanas tehnoloģiju, kur svarīga vieta ir ieraugam. Ieraugs ir miltu un ūdens maisījums, kur nodrošināti apstākļi aktīvai pienskābo baktēriju darbībai. Tajā tiek veicināti pienskābās rūgšanas procesi un skābuma palielināšanās. Lai maizei būtu izteiktāka garša, un tā ilgāk saglabātos svaiga, daudzās ceptuvēs maiznieki gatavo plaucējumu. Tas nozīmē, ka daļu miltus noplaucē, plaucējumu atdzesē un ieraudzē. Rupjās rudzu maizes ilgi saglabājas svaigas, tās ir bagātas ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām.

Rudzu saldskābmaizes gatavošanai izmanto 700. tipa rudzu miltus (bīdelētie milti), tie ir balti kā kviešu milti un tik pat kā nesatur grauda ārējos apvalciņus. Tāpēc saldskābmaize ir ar gaišu, porainu, maigu mīkstumu, izteikti aromātiska, ar saldi skābu garšu. Saldi skābo garšu nodrošina miltu plaucēšanas laikā radušies cukuri un rūgšanas procesos uzkrātā pienskābe un citas organiskās skābes.

Saldskābmaizes skābums ir uz pusi mazāks nekā rudzu rupjajām maizēm un tā ir viena no iecienītākajām maizēm Latvijā. Atkarībā no izmantotās mīklas gatavošanas tehnoloģijas rudzu maizes uzglabāšanas laiks ir 8-10 dienas.

Rudzu – kviešu maize

Rudzu–kviešu maizes sastāvā lielākai daļai no kopējā miltu daudzuma vai vismaz 51% ir jābūt rudzu miltiem, kā irdinātājus izmantojot gan raugu, gan ieraugu. Rudzu milti un ieraugs nodrošina izteiktu patīkamu garšu, ilgāku uzglabāšanas laiku, bet kviešu milti – poraino, elastīgo mīkstumu un maizes apjomu. Rudzu-kviešu maizes var tik ceptas gan uz klona, gan formās. Populāra un iecienīta šīs grupas maize Latvijā ir veidņu maize jeb "ķieģelītis".

Ja rudzu-kviešu maizes gatavošanā izmantots lielāks rudzu miltu daudzums, maize tiek iegūta aromātiskāka un skābāka. Rudzu-kviešu maizes uzglabāšanas laiks ir 5-7 dienas, ko ietekmē no izmantoto miltu veids un daudzums, kā arī gatavošanas tehnoloģijas.

Pilngraudu maize

Pilngraudu izstrādājumi ir izstrādājumi, kurus gatavo no kviešu un/vai rudzu pilngraudu miltiem un tie ir ne mazāk kā 90% no kopējā miltu daudzuma. Pilngraudu miltu sastāvā jābūt visām grauda sastāvdaļām, tajā skaitā dīglītim, graudapvalkiem un endospermai.

Maizes gatavošanai var izmantot gan kviešu, gan rudzu dažāda maluma pilngraudu miltus. Pilngraudu maizes garša var būt no skābas rudzu līdz maigi skābai kviešu pilngraudu maizei. Maizes garšas intensitāti un nianses galvenokārt ietekmēs mīklas gatavošanas tehnoloģija. Pilngraudu maize ir bagāta ne tikai ar minerālvielām, vitamīniem un šķiedrvielām, bet arī ar bioloģiski aktīvajām vielām, kuras atrodas graudos.

Pilngraudu maizē esošām šķiedrvielām ir nozīmīga loma*:

  • tā rada sāta sajūtu kuņģī,
  • uzlabo gremošanas darbību,
  • veicina kuņģa sulas izdalīšanos,
  • un pārstrādes produktu kustību zarnās

*Avots: Pētījums "Maizes loma mūsdienu uzturā", sagatavots pēc Latvijas Maiznieku biedrības pasūtījuma. Darbu izstrādāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedra.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Kā rīkoties, ja jums noteikta diagnoze, kas agri vai vēlu prasīs ķirurģisku ārstēšanu, bet pašlaik īpaši netraucē? Doties uz operāciju pēc iespējas drīzāk, nogaidīt vai kaut kā sadzīvot ar simptomiem un cerēt, ka bez operācijas varbūt varēs iztikt? Par to vairāk pastāstīs ķirurgs Dr. Ilmārs Tračums.

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā