medicine.lv skaitļos

Lietotāji online233
Aktīvie uzņēmumi12804
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
Maizes nozīme uzturā : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Maizes nozīme uzturā

Iļģuciema maiznīca konditoreja, http://www.imk.lv

Graudaugu pārtikas produkti cilvēku uzturā ieņem ļoti nozīmīgu vietu. Dietologi uzskata, ka cilvēka uzturā graudaugu produktiem kopā ar kartupeļiem jābūt vismaz 40% no visiem uzturā lietotiem produktiem. Maizes uzturvērtību nosaka gan dažādu maluma kviešu, rudzu, kā arī citu graudaugu milti, gan produkti, ko maizei pievieno - piena produkti, taukvielas, cukurs, olas, klijas, dažādu sēklu vai augļu maisījumu.

Vērtīgāka ir maize no rupja maluma miltiem, jo tā kalpo ne tikai kā B grupas vitamīnu avots, bet arī šķiedrvielu un minerālvielu bāze. Mūsdienās parādās tendence uzturā lietot maizi no smalka maluma miltiem, kura ir nabadzīga uzturvērības ziņā.

Ogļhidrāti

Banner 280x280

Ogļhidrāti ir veselīga uztura pamats. Ar graudaugiem uzņemtie ogļhidrāti kuņģa zarnu traktā tiek sašķelti par vienkāršajiem cukuriem – glikozi, fruktozi un galaktozi. Tie savukārt no tievām zarnām uzsūcas asinīs un ir galvenais šūnu enerģijas avots. Cilvēka organismā ir šūnas (nervu šūnas jeb neirocīti, sarkanās asins šūnas jeb eritrocīti un atsevišķas nieru šūnas ), kuru vienīgais enerģijas avots ir glikoze.

Ogļhidrātus iedala izmantojamos, kas organismā sadalās un uzsūcas (ciete, saharoze,glikoze u.c.) un neizmantojamos, kas organismā nesadalās un neuzsūcas (šķiedrvielas jeb balastvielas, rezistentā ciete, lignīns).

Ogļhidrāti ir maizes svarīgākā sastāvdaļa, un to galvenais pārstāvis ir ciete. Ciete ir graudiņu veidā un aukstā ūdenī nešķīst, bet uzbriest. Ciete sastāv no diviem polisaharīdiem: amilozes un amilopektīna. Karstā ūdenī šķīstošā amiloze pāriet koloidālā stāvoklī, savukārt nešķīstošais amilopektīns uzbriest, veidojot klīsteri. Paaugstinoties cepšanas temperatūrai, cietes graudu uzbriešana notiek neatgriezeniski, kritiskā temperatūrā zaudē savu kristālisko formu un struktūra nostiprinās. Atdzesēta ciete pēc kāda laika atkal spēj iegūt kristālisku stāvokli. Šo procesu sauc par cietes retrogradāciju un tā ir nevēlama, jo veicina maizes sacietēšanu.

Šķiedrvielas

Šķiedrvielas ir pārtikas produktos esošās mazsagremojamās vai praktiski nesagremojamās sastāvdaļas – celuloze, hemiceluloze, lignīns un vēl citi savienojumi, kuri veicina kuņģa darbību, zarnu peristaltiku, sekmē himusa – kuņģa un zarnu satura transportu, un kavē toksisko vielu veidošanos un uzkrāšanos. Visvairāk tās koncentrējušās grauda ārējos apvalkos un maizes izstrādājumos no rupja maluma miltiem. Šķiedrvielas iedalās šķīstošās, kā pentozāni, b -glikāni, glikofruktāni un nešķīstošas – pentozāni, celuloze, lignīns hemiceluloze. Rudzos lielāko šķiedrvielu daudzumu sastāda pentozāni, savukārt auzās un miežos - b -glikāni. Pentozāni ir hidrofīli savienojumi un palīdz veidot rudzu mīklas struktūrmehāniskās īpašības.

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas ir būtiskākā dzīvo organismu sastāvdaļa, jo ietilpst ikvienas šūnas sastāvā. Olbaltumvielu nozīmi raksturo neaizstājamo aminoskābju sastāvs, kuras pašas nesintezējas organismā, tādēļ tās nepieciešams uzņemt ar uzturu. Olbaltumvielu sastāvu raksturo bioloģiskā vērtība – tā parāda, cik g ķermeņa olbaltumvielas var veidoties no 100g ar uzturu uzņemtajām olbaltumvielām. To nosaka neaizstājamo aminoskābju daudzums un savstarpējā attiecība produktos.

Rudzu graudos ir no 9–20% olbaltumvielu, bet kviešu graudos apmēram 7– 20%. Rudzos esošajām neaizstājamajām aminoskābēm lizīnam, treonīnam un fenilanalīnam piemīt lielāka uzturvērtība kā kviešos esošajām, jo rudzos to ir nedaudz vairāk. Aleirona slāņa un dīglīša olbaltumvielām ir lielāka fizioloģiskā vērtība, jo, tās satur vairāk serīna, lizīna, histidīna un tirozīna. Neaizstājamo aminoskābju sastāvs un daudzums nosaka no graudiem ražotā produkta uzturvērtību.

Kviešu olbaltumvielu galvenā sastāvdaļa ir gliadīns un glutenīns, kas saista ūdeni, piebriest un veido elastīgu masu – lipekli. No lipekļa kvalitātes ir atkarīga mīklas gāzu veidošanās spēja, maizes apjoms un porainība.

Rudzu miltu olbaltumvielas saistoties ar ūdeni, piebriest, peptizējas un pāriet viskozā, koloidālā šķīdumā. Šķīstošās olbaltumvielas kopā ar pentozāniem piedalās rudzu mīklas struktūras veidošanā. Rudzu olbaltumvielu uzbriešanu ietekmē mīklas skābums. Jāatzīmē, ka rudzu olbaltumvielas spēj saistīt ūdeni tikai paskābinātā vidē, tādēļ rudzu maizes gatavošanas procesā rūpīgi jāseko mīklas skābumam.

Tauki

Taukvielu saturs maizē ir robežās no 1-2%. Ar uzturu uzņemtie tauki nodrošina siltumizolācijas un mehāniskās izolācijas slāni organismā. Tauki nepieciešami arī taukos šķīstošo vitamīnu uzņemšanai, kā arī b - karotīna uzsūkšanai organismā. Tie darbojas arī kā rezerves enerģijas avots.

Lipīdu jeb tauku kvalitāti raksturo neaizstājamās taukskābes – linolskābe un linolēnskābe, kuras tiek izmantotas bioloģiski aktīvu vielu (prostaglandīnu) veidošanai organismā. Šīs taukskābes ietilpst arī fosfolipīdu sastāvā. No graudaugiem visvairāk lipīdus satur auzu graudi.

Vitamīni

Graudu ārējie slāņi ir bagāti ar minerālvielām, vitamīniem un olbaltumvielām. Graudi bagātīgi satur B grupas vitamīnus. Samaļot graudus ar visiem apvalkiem, minerālvielu un vitamīnu daudzums pāriet miltos, līdz ar to arī maizē.

B grupas vitamīni ir ūdenī šķīstoši un tie piedalās vielmaiņu procesos. Pievienojot mīklām dažādu graudaugu vai sēklu maisījumus, iespējams paaugstināt arī citu vitamīnu īpatsvaru. Maizi ir iespējams bagātināt ar taukos šķīstošajiem vitamīniem, kā E, A vitamīnu. Piemēram, būtisks E vitamīna avots ir auzas.

Minerālvielas

Organismā minerālvielas ir būvelementi, koloidālo šķīdumu sastāvdaļas, tās regulē osmotisko spiedienu, fermentu reakcijas un nervu impulsu pārvadīšanu. Maize no rupja maluma miltiem ir arī kalcija, nātrija un magnija avots. *

*Avots: Pētījums " Maizes loma mūsdienu uzturā", sagatavots pēc Latvijas Maiznieku biedrības pasūtījuma. Darbu izstrādāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedra.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Kā rīkoties, ja jums noteikta diagnoze, kas agri vai vēlu prasīs ķirurģisku ārstēšanu, bet pašlaik īpaši netraucē? Doties uz operāciju pēc iespējas drīzāk, nogaidīt vai kaut kā sadzīvot ar simptomiem un cerēt, ka bez operācijas varbūt varēs iztikt? Par to vairāk pastāstīs ķirurgs Dr. Ilmārs Tračums.

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā