Dažādu vitamīnu nozīme organismā
Vitamīni ir organiski savienojumi, kuri ir nepieciešami organisma normālai funkcionēšanai. Organisms pats tos nespēj veidot, tāpēc tie jāuzņem ar uzturu.
Svarīgi atcerēties, ka vitamīni ir nepieciešami ļoti nelielos daudzumos. Ja tie organismā trūkst vai ir par daudz, var rasties tādas slimības kā avitaminoze, ko izraisa pilnīgs kāda vitamīna vai vairāku vitamīnu trūkums, hipovitaminoze, kas rodas tad, ja kāds vitamīns ir nepietiekamā daudzumā vai hipervitaminoze, kas rodas tad, ja ir nesamērīgi daudz uzņemti vitamīni.
Vitamīnus apzīmē ar latīņu alfabēta burtiem vai nosauc pēc to ķīmiskās dabas. Turpinājumā daži no biežāk sastopamajiem un organismam nepieciešamajiem vitamīniem.
A vitamīns - retinols nodrošina normālu redzi un gēnu ekspresiju. Uztur reproduktīvās sistēmas normālu darbību, augļa attīstību un imūnās sistēmas darbību. Šūnu membrānu stabilizators. Šo vitamīnu varam uzņemt, lietojot uzturā aknas, piena produktus, olas, zivis un zivju eļļu, tumšos augļus un lapu dārzeņus.
B1 vitamīns - tiamīns – pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, gremošanas orgānu, endokrīnās un nervu sistēmas darbību.Šis vitamīns nepieciešams pareizai ogļhidrātu maiņai. B1 vitamīnu satur graudaugu produkti, īpaši pilngraudu maizes un maizes izstrādājumi ar veseliem graudiem, rieksti, pākšaugi, gaļa, aknas, nieres, olas, piens un piena produkti.
B2 vitamīns - riboflavīns - darbojas kā koenzīms daudzās oksidēšanās-reducēšanās reakcijās, tai skaitā audu elpošanas ciklā. Šī vitamīna avoti ir gaļa, aknas, nieres, zivis, olas, piens un tā produkti, graudaugi un to izstrādājumi.
B3 vitamīns - pantotēnskābe – ietilpst daudzu fermentu sastāvā un piedalās tauku, ogļhidrātu un olbaltumvielu maiņā. Tas atrodams daudzos pārtikas produktos. Visvērtīgākie pantotēnskābes avoti ir vistas gaļa, liellopa gaļa, kartupeļi, auzas, graudaugi, tomāti, aknas, nieres, olu dzeltenums, brokoļi.
B6 vitamīns – piridoksīns, piridoksāls, piridoksamīns – galvenokārt piedalās olbaltumvielu maiņā. Tas aizkavē organisma novecošanos, nodrošina kuņģa sulas izdalīšanos, ūdens līdzsvaru, normalizē asinsriti. Tas nepieciešams matu augšanai, nerviem. Šī viamīna avoti ir gaļa, aknas, zivis, olas, kartupeļi, pilngraudu produkti, soja.
B9 jeb AB vitamīns - folijskābe – ir aminoskābju un olbaltumvielu metabolisma procesu koenzīms. Darbojas megaloblastiskās anēmijas, miokarda infarkta, aterosklerozes un trombozes profilaksei. Šo vitamīnu var uzņemt ar tumšzaļiem lapu dārzeņiem, augļiem, ogām, graudaugiem, pilngraudu maizi un citiem veseliem graudu, īpaši kviešu, produktiem, aknām.
B12 vitamīns - kobalamīns - nodrošina šūnu dalīšanos. Tas ir megaloblastiskās jeb perniciozās anēmijas profilakses līdzeklis. Tas atrodams pilngraudu produktos, gaļā, zivīs.
C vitamīns - askorbīnskābe – ir antioksidants, kas samazina nelabvēlīgo brīvo radikāļu iedarbību uz šūnām. Kofaktors oksidēšanās-reducēšanās norisēs, vara un dzelzs vielmaiņā. Nodrošina normālus saistaudus, stimulē virsnieru hormona noradrenalīna un serotonīna sekrēciju. To satur citrusaugļi, tomāti, tomātu sula, upenes, pētersīļi, mārrutki, kivi, kartupeļi, Briseles kāposti, puķkāposti, brokoļi, zemenes, kāposti, paprika, spināti un citi augļi un dārzeņi.
D vitamīns - kalciferols - sintezējas nierēs, kā arī ādā ultravioleto staru ietekmē. Uztur un līdzsvaro kalcija un fosfora līmeni serumā, nodrošinot normālu kaulu attīstību un augšanu. Tas nepieciešams veseliem matiem, imūnsistēmas stiprināšanai. Zivju aknu eļļa, treknu zivju gaļa, roņu un polārlāču aknas un tauki, raugs, olas, piens un graudaugi satur šo vitamīnu.
E vitamīns – alfa-tokoferols - neitralizē brīvos radikāļus. Tas stimulē specifisko dzimumorgānu un vairogdziedzera hormonu veidošanos, palīdz neauglības gadījumā un sekmē augļa attīstību grūtniecības laikā. Tā avoti ir augu eļļas, pilngraudu produkti un diedzēti graudi, rieksti, augļi un dārzeņi – īpaši paprika, pētersīļi, avokado, mazākos daudzumos arī gaļa.
H vitamīns - biotīns - nepieciešams ādai, matiem, nagiem, nerviem, asins cukura līmenim, muskuļiem, tauku un ogļhidrātu vielmaiņai. Produkti, kuros ir H vitamīns, ir liellopu un cūku aknas, mazākā daudzumā arī olās, gaļā un graudaugos.
Holīns - pieder pie B vitamīnu grupas, piedalās daudzos svarīgos vielmaiņas procesos. Tā avoti ir piens, olas, aknas, zemesrieksti.
K vitamīns - filohinons - piedalās kaulu metabolismā un asnisreces procesā. Nepieciešams aknu un žultsvadu slimību, arī bŗuču dziedināšanai. To var uzņemt, lietojot uzturā zaļos dārzeņus – spinātus, salātus, nātres, brokoļus, Briseles kāpostus, kāpostus, puķkāpostus, avokado, kivi.
PP vitamīns - niacīns - ir nepieciešams, lai nodrošinātu enerģijas līdzsvaru šūnās. Tas ir iesaistīts praktiski visos vielmaiņas procesos. Vitamīna avoti ir gaļa, aknas, zivis, pākšaugi, pilngraudu maize un citi veselu graudu produkti.
Ilze Mežniece