Cukura aizvietotāji: vai tie ir droši bērniem?
Mūsdienās arvien vairāk vecāku pievērš uzmanību tam, cik daudz cukura lieto viņu bērni. Pārmērīgs tā patēriņš var veicināt liekā svara attīstību, zobu emaljas bojājumus un citas veselības problēmas. Tāpēc pēdējos gados aizvien populārāki kļūst cukura aizvietotāji. Bet vai tie ir droši bērniem? Kādu saldvielu labāk izmantot? Ieteikumos un receptēs ar cukura aizvietotājiem dalās sertificēta uztura speciāliste, "Rimi Bērniem" eksperte Olga Ļubina.
Cukura patēriņš un tā ietekme uz bērniem
Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē: bērniem ar normālu ķermeņa masu vecumā no diviem līdz 18 gadiem pievienotā cukura patēriņš nedrīkst pārsniegt 10 % no kopējā dienas enerģijas daudzuma. Ja bērnam ir liekais svars vai aptaukošanās, pievienotā cukura daudzums nedrīkst pārsniegt 5 % no kopējā enerģijas daudzuma. “Tas nozīmē, ka bērnam vidēji dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 25 gramiem cukura (aptuveni piecas tējkarotes). Diemžēl šis daudzums bieži tiek pārsniegts, jo cukurs ir atrodams ne tikai saldumos, bet arī dažādos pārstrādātos produktos, dzērienos un pat šķietami veselīgos ēdienos, piemēram, jogurtos un brokastu pārslās,” akcentē eksperte.
Cukura aizvietotāji ir vielas, kas piešķir saldo garšu, bet satur mazāk kaloriju vai nesatur tās vispār. Tos var iedalīt dabīgajos un mākslīgajos saldinātājos.
Dabīgie saldinātāji

Foto: Freepik.com/ azerbaijan_stockers
- Medus – dabīga saldviela, kas satur fruktozi, glikozi, minerālvielas un antioksidantus. Tas stiprina imūnsistēmu, tomēr joprojām ir cukura avots, tāpēc to vajadzētu lietot ar mēru gan bērniem, gan pieaugušajiem.
- Kļavu sīrups – iegūts no kļavu sulas, satur minerālvielas, piemēram, mangānu un cinku. Tā glikēmiskais indekss ir zemāks nekā parastajam cukuram, bet tas ir saldāks nekā parastais cukurs. Šis sīrups ir laba alternatīva desertiem un brokastu ēdieniem, taču jālieto ar mēru tāpat kā citas saldvielas.
- Agaves sīrups – iegūts no agaves auga, satur lielu fruktozes daudzumu. Lai gan tam ir zems glikēmiskais indekss, pārmērīgs tā patēriņš var negatīvi ietekmēt aknu veselību un vielmaiņu, tāpēc arī to ieteicams lietot samērīgi. Satur daudz fruktozes, kas var negatīvi ietekmēt aknu veselību un vielmaiņu.
- Stēvija – dabīgs saldinātājs no stēvijas auga lapām, aptuveni 200–300 reižu saldāks par cukuru. Pēdējos gados guvusi lielāku popularitāti, jo ir dabīga un nesatur kalorijas. Tā neietekmē glikozes līmeni asinīs, tāpēc to var lietot arī cilvēki ar glikozes vielmaiņas traucējumiem. Stēviju plaši izmanto dažādu ēdienu pagatavošanā – pievieno desertiem, dzērieniem. Tai ir specifiska, nedaudz rūgtena piegarša.
- Eritritols – pieder pie cukura spirtiem, kas dabīgi sastopami augļos, piemēram, melonē, persikos. Rūpnieciski to iegūst no kukurūzas, tas nesatur kalorijas un līdzīgi kā stēvija neietekmē cukura līmeni asinīs. Ņemot vērā, ka eritritols ir cukura spirts, tā pārmērīga lietošana, līdzīga kā ksilitola vai mannīta, var provocēt caureju.
Mākslīgie saldinātāji
- Aspartāms, sukraloze, acesulfāms K un ciklamāts. Populārākais no šiem ir aspartāms, kas ir 200 reižu saldāks par cukuru un tiek plaši izmantots bezcukura dzērienos un konfektēs. Aspartāms ir apstiprināts kā drošs lietošanai pārtikā, taču pastāv bažas par tā ietekmi uz veselību, it īpaši bērniem. Daži pētījumi liecina, ka aspartāms var provocēt hiperaktivitāti un uzbudināmību, mazina koncentrēšanās spējas, taču tādi novērojumi ir tikai pie ļoti augstām šī saldinātāja devām. Dažiem cilvēkiem tas var izraisīt arī alerģiskas reakcijas, piemēram, nātreni, dermatītu vai gremošanas trakta darbības traucējumus, tāpēc, lietojot jebkuras saldvielas, svarīgi ievērot mērenību.
Kas jādara, lai aizvietotu cukuru?

Foto: Freepik.com/ stockking
Daudzos gadījumos saldumus var aizstāt ar dabīgām alternatīvām, piemēram, datelēm, banāniem un žāvētiem augļiem. Ja nepieciešams izmantot cukura aizvietotājus, ieteicams izvēlēties stēviju vai eritritolu kā alternatīvas, tomēr mērenība jāievēro arī šādā gadījumā.
Banānu un zemesriekstu sviesta našķi

Foto: Publicitātes foto
Nepieciešams:
- divi banāni;
- 100 grami zemesriekstu sviesta;
- 40 grami lazdu riekstu;
- 80 grami šokolādes bez cukura.
Pagatavošana
Sagriez banānus ripiņās un kārto uz cepamā papīra. Uz banāniem uzsmērē zemesriekstu sviestu.
Izkausē šokolādi un pārlej pāri kārtojumam. Pārkaisi sasmalcinātus lazdu riekstus un ievieto saldētavā. Kad masa ir sastingusi, sagriez gabaliņos.
Kokosriekstu skaidiņu cepumi

Foto: Publicitātes foto
Nepieciešams:
- divas olas;
- 60 grami kokosriekstu skaidiņu;
- viena līdz divas tējkarotes stēvijas.
Pagatavošana
Atdali olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzeltenumus sajauc ar kokosriekstu skaidiņām.
Olu baltumus sakul stingrās putās, pievieno stēviju un saputo vēlreiz. Iemaisi saputotos olu baltumus kokosriekstu masā. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 165 °C un cep 10–12 minūtes, līdz cepumi kļūst zeltaini.