ALKOHOLISKIE DZĒRIENI

02.04.2012

dzērieni, kas satur vairāk nekā 1,5% etilspirta. Spirti ir organiski savienojumi, ogļūdeņraža atvasinājumi, kuru molekulā viens vai vairāki ūdeņraža atomi aizstāti ar hidroksilgrupu (-ОН). Etilspirts (to parasti sauc par alkoholu) ir tipiska narkotiskā viela, kas toksiski iedarbojas galvenokārt uz CNS un rada pierašanu (skatīt alkoholisms). Alkoholiskie dzērieni nelielā daudzumā ir arī propilspirts, butilspirts un amilspirts, kurus sauc arī par sīveļļām jeb fūzeļiem. Tie ir vēl indīgāki par etilspirtu. Alkoholisko dzērienu sastāvā nedrīkst būt metilspirts. Alkoholiskajos dzērienos spirti rodas, rauga sēnēm iedarbojoties uz cukuru.

Izšķir mazalkoholiskus dzērienus, vidēji stiprus un stiprus alkoholiskos dzērienus; mazalkoholiskie dzērieni ir alus, dzirkstošie "Veldzes" tipa dzērieni, vidēji stiprie alkoholiskie dzērieni - vīns, šampanietis, stiprie alkoholiskie dzērieni - degvīns, liķieris, konjaks, rums, viskijs, Rīgas melnais balzams u.c.

Alu iegūst ar raudzēšanu no iesala, apiņiem un ūdens. Ir gaišais un tumšais alus; tumšajā alū vairāk ekstraktvielu. Alus ekstraktvielas sastāv galvenokārt no ogļhidrātiem un karamelizācijas produktiem. Bez tam alū ir rūgtvielas, organiskās skābes, miecvielas, krāsvielas un glicerīns. Mazās devās alus gan uzlabo ēstgribu un zarnu darbību, tomēr, bieži lielos daudzumos lietots, rada pierašanu un var kļūt par hroniska alkoholisma cēloni. Viegls alus satur apmēram 3% , stiprs - apmēram 7% alkohola, mājas alus - arī indīgās sīveļļas.

Vīna kvalitāti nosaka smarža un garša (t.s. vīna buķete), ko veido galvenokārt ēteriskās eļļas, kuras nepārveidojušās pāriet no sulas vīnā. Sulai rūgstot, rodas alkohols, ogļskābā gāze, veidojas arī glicerīns un sīveļļas (tās ir galvenās paģiru radītājas). Vīna skābo garšu rada brīvās organiskās skābes. Sausajos jeb galda vīnos cukurs ir izrūdzis. Desertvīni ir saldināti un spirtoti. Dažkārt iesaka labākās vīna šķirnes lietot pret smagām slimībām, piem., pret tuberkulozi. Šiem uzskatiem nav zinātniska pamata. Putojošie vīni (šampanietis) gatavoti tā, lai rūgšanas procesā tie piesātinātos ar ogļskābo gāzi. Sausajos vīnos ir līdz 13%, desertvīnos - līdz 20%, šampanietī - līdz 12% alkohola.

Degvīns ir 40-45% etilspirta šķīdums ūdenī. Liķieri gatavo no degvīna, cukura sīrupa un dažādu garšvielu maisījuma. Konjaks ir īpaši apstrādāts vīna destilāts, ko pēc tam uzglabā ozolkoka mucās. Tajā ir 40-60% alkohola. Rums ir cukurniedru melases produkts, satur 60-80% alkohola. Viskiju gatavo no iesala, kas žāvēts uz kūdras vai akmeņogļu uguns; tas satur 50% alkohola. Konjakā, rumā un it īpaši viskijā ir daudz sīveļļu.

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • Santa 25.07.2017 09:52
    Interesanti.. Laikam visiem likumiem ir izņēmumi. Šajā rakstā minēts, ka sausie vīni ir līdz 13% alkohola satura, bet, lūk, kaut viens piemērs - http://vynoteka.lv/prime-cuts-red-wine-075-l. Sarkans, sauss vīnss, 14,5% alkohola. Un atradu līdzvērtīgus ne vienu vien. Cik šī informācija ir uzticama?

Nedēļas tēma

Loģika homeopātijas vārtos

Loģika homeopātijas vārtos

Dr. T. Pokatova, ārste-homeopāte, neiroloģe: Homeopātijas terapija ir pierādījusi savu spēju palīdzēt cilvēkiem, kuri sirgst ar akūtām un hroniskām kaitēm, un nerada blaknes ne mazam, ne lielam, kā arī padara cilvēku laimīgāku, atraisītāku un radošāku.   

Aktuālie piedāvājumi

Upesleju internātpamatskolā–rehabilitācijas centrā uzņem izglītojamos no visas Latvijas

Upesleju internātpamatskolā–rehabilitācijas centrā uzņem izglītojamos no visas Latvijas

2018./2019. mācību gadā aicinām pieteikties izglītojamos Upesleju internātpamatskolā–rehabilitācijas centrā licencētās speciālās pamatizglītības programmās – izglītojamajiem ar somatiskām saslimšanām, ar mācīšanās traucējumiem, ar fiziskās attīstības traucējumiem, ar garīgās attīstības traucējumiem; speciālās pirmsskolas izglītības programmā izglītojamajiem ar jauktiem attīstības traucējumiem, kā arī pamatizglītības programmā.

"Levenhuk Baltic" palielināmie stikli un digitālās lupas profesionālai un mājas lietošanai

"Levenhuk Baltic" palielināmie stikli un digitālās lupas profesionālai un mājas lietošanai

Plašajā optisko instrumentu klāstā palielināmie stikli un lupas ieņem īpašu vietu. Tās ir domātas ne tikai cilvēkiem ar redzes traucējumiem, bet arī ir neaizstājams darba instruments daudzās profesionālajās jomās. Ar tā palīdzību darbu iespējams paveikt ar vislielāko precizitāti un iegūt maksimāli augstus rezultātus.

Video

Produktu testi

Testa rezultāti: Dzintars FUTURE FORMULA SOS kāju balzams un balzāms kāju pēdām

Testa rezultāti: Dzintars FUTURE FORMULA SOS kāju balzams un balzāms kāju pēdām

Maijā medicine.lv sadarbībā ar AS Dzintars piedāvāja testēt divu produktu komplektu - FUTURE FORMULA SOS kāju balzamu un mīkstinošu balzāmu kāju pēdām.

Testa rezultāti: Ekoell pieniņš acu kosmētikas noņemšanai

Testa rezultāti: Ekoell pieniņš acu kosmētikas noņemšanai

Maijā medicine.lv sadarbībā ar Ekoell piedāvāja testēt pieniņu acu kosmētikas noņemšanai "Ābelīte".

OSHADHI izsmidzināms piparmētras ziedūdens / hidrolāts

OSHADHI izsmidzināms piparmētras ziedūdens / hidrolāts

Jūnijā medicine.lv piedāvā testēt OSHADHI izsmidzināmo piparmētras ziedūdeni/hidrolātu.

Uzņēmējs runā

Sertificēta zobu higiēniste Beatrise Pugačova

pugacova_b_sertificeta_zobu_higieniste_b6ssc_011_626x415

Zobu higiēna ir nepieciešama zobakmens noņemšanai, smaganu ārstēšanai un mutes dobuma veselības uzturēšanai. Higiēnists arī izglīto pacientus par pareizu zobu higiēnu, kas sniedz iespēju tiem labāk izvairīties no zobu un smaganu saslimšanām.