medicine.lv skaitļos

Lietotāji online42
Aktīvie uzņēmumi12698
Nozares raksti12065
Ekspertu atbildes21477
5 padomi gaļas pareizai uzglabāšanai un lietošanai vasaras sezonā : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

5 padomi gaļas pareizai uzglabāšanai un lietošanai vasaras sezonā

Lai arī vasara nelutina ar siltiem laikapstākļiem, šis ir gada karstākais festivālu, pikniku, dārza ballīšu, brīvdabas koncertu un citu vasaras sezonas pasākumu laiks! To neatņemama sastāvdaļa ir gaļas produktu iekļaušana ēdienkartē. Skaidrojām, kas jāņem vērā, lai tas būtu veselībai droši.

Pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" eksperte kvalitātes vadības jautājumos Taisija Gromova uzsver, ka minimālā formula, lai izvairītos no nepatīkamas pieredzes vai sliktākajā gadījumā – pat saindēšanās ar pārtiku, ir sekot līdzi produkta uzglabāšanai, derīguma termiņam un higiēnas normām.

Pārtikas produktu marķējums un derīguma termiņš

Labvēlīgākā vide mikrobu izplatībai pārtikas mikroflorā ir temperatūra no + 25 līdz + 40 grādiem pēc Celsija skalas. Tieši tāpēc vasara ir piemērotākais laiks, lai pievērstu pastiprinātu uzmanību gaļas produktu un izstrādājumu uzglabāšanas nosacījumiem. Veicot ikdienas iepirkšanos, kā arī plānojot izbraukumus pie dabas, būtiski ir izvērtēt savus iepirkšanās paradumus. Vēlams iepirkuma grozu piepildīt secīgi – sākumā ar produktiem, kam ir lielāks derīguma termiņš un lielāka uzglabāšanas temperatūra. Svaigus gaļas produktus un izstrādājumus labāk iegādāties no atzītām saimniecībām un pārtikas ražotājiem, kā arī ir jānodrošina to maksimāli ātra nogādāšana līdz ledusskapim. Drošākā mēraukla, izvēloties gaļu, ir produkta derīguma termiņš, kas pamatoti norāda, cik ilgi produkts ir lietojams uzturā.

Banner 280x280
Banner 280x280

Gaļas produktu uzglabāšana

Vasaras laikā ledusskapja režīmu ieteicams regulēt tā, lai produkts glabātos pēc iespējas zemākā temperatūrā. Lai maksimāli ierobežotu mikroorganismu un to sporu rašanos un attīstību, būtiski ir ledusskapi vai, piemēram, aukstuma somu uzturēt pastāvīgi tīru. Svarīgi ir atcerēties, ka silts ēdiens, ievietots ledusskapī, veidos kondensātu un ēdiena atūdeņošanos, kas veicinās pārtikas bojāšanos. Tāpat pa ledusskapja sekcijām nesašķirota pārtika ātrāk zaudēs savas īpašības, kas īpaši attiecas uz svaigu gaļu un citiem gaļas produktiem.

Neaizmirsti par aukstuma somu!

Lai, dodoties izbraukumā, izvairītos no veselības problēmām vai saindēšanās sekām, pārtiku, tai skaitā gaļu, vēlams iespējami ātrāk nogādāt aukstumā. Ja produktu pārvadāšana ir ilgāka par 1,5 - 2 stundām, ir ieteicams iegādāties aukstuma somu vai aukstuma elementus, tādejādi ilgāk saglabājot piemērotus pārtikas uzglabāšanas nosacījumus un mazinot saindēšanās risku. Arī gaļas produktu ražotāji bieži izmanto jaunākās iepakošanas tehnoloģijas – t.s. vakuumēšanu, iepakošanu aizsarg atmosfērā, individuālus iepakojums u.tml. Ja gaļa neatbilstošā temperatūrā, respektīvi, istabas temperatūrā, atrodas vairāk nekā 1,5 stundu, tās lietošana var nopietni kaitēt veselībai. Alternatīva svaigai gaļai var būt termiski apstrādāti gaļas izstrādājumi, piemēram, cepamās desiņas un tradicionālie kūpinājumi, kas ir pateicīgāki gan pārvadāšanai, gan arī uzglabāšanai.

Bojātas gaļas pazīmes

Ir vairāki pamatprincipi, izvēloties gaļu tirdzniecības vietā vai festivāla pārtikas stendā. Galvenajai trauksmes sirēnai ir jāiedegas gadījumā, ja gaļas kvalitāte – krāsa, smarža un konsistence – ir apšaubāma. Vienkārši nosakāmas bojātas gaļas pazīmes: nepatīkama gaļas smaka; gaļa svaigā griezuma vietā paliek lipīga; izdalījusies gaļas sula paliek duļķaina; tauki paliek pelēcīgi vai iesārti, kā arī lipīgi. Jāatceras, ka bojātās gaļas muskuļaudi zaudē elastību un gaļa viegli sadalās, esot uz šķīvja vai to turot rokās.

Svarīgākais – higiēna!

Uzglabājot gaļas produktus, ir jāievēro obligātas higiēnas normas, kas nodrošinās veselīgu maltīti un patīkamu atpūtu. Būtiska ir higiēna ne tikai gaļu uzglabājot, bet arī to pagatavojot. Tas nozīmē, ka darba virsmai un nažiem ir jābūt tīriem, kā arī ieteicams nomazgāt rokas katru reizi pirms maltītes gatavošanas. Pēc ilgstošām diskusijām par gaļas mazgāšanu, speciālisti tomēr vienojušies, ka svaigu gaļu nav nepieciešams mazgāt pirms tā tiek termiski apstrādāta. Ja gaļu pirms gatavošanas nepieciešams sagriezt, ieteicams izmantot atsevišķus dēlīšus. Īpaša modrība pircējiem ir jāievēro plaši izplatītajos brīvdabas tirdziņos vai stendos, kas ir tradicionāls ēdinātāju piedāvājums vasaras festivālu laikā. Šis apstāklis vēl vairāk mudina uzticēties tikai profesionāļiem un zināmiem zīmoliem, kas ir spējīgi kvalitatīvi nodrošināt gan sanitārus apstākļus, gan piemērotu temperatūru, gan atbilstošus derīguma termiņus.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija: ko darīt, ja dzelzi saturošie medikamenti kairina kuņģi?

Anēmija ir viens no biežākajiem veselības traucējumiem, ko izraisa dzelzs deficīts organismā. Lai gan dzelzs piedevas ir efektīvs veids, kā atjaunot dzelzs līmeni asinīs, daudziem cilvēkiem tās izraisa nepatīkamas blakusparādības. Vai spirulīna var būt efektīvs atbalsts cīņā pret anēmiju?

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!