5 padomi gaļas pareizai uzglabāšanai un lietošanai vasaras sezonā

27.07.2017
5 padomi gaļas pareizai uzglabāšanai un lietošanai vasaras sezonā

Lai arī vasara nelutina ar siltiem laikapstākļiem, šis ir gada karstākais festivālu, pikniku, dārza ballīšu, brīvdabas koncertu un citu vasaras sezonas pasākumu laiks! To neatņemama sastāvdaļa ir gaļas produktu iekļaušana ēdienkartē. Skaidrojām, kas jāņem vērā, lai tas būtu veselībai droši.

Pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" eksperte kvalitātes vadības jautājumos Taisija Gromova uzsver, ka minimālā formula, lai izvairītos no nepatīkamas pieredzes vai sliktākajā gadījumā – pat saindēšanās ar pārtiku, ir sekot līdzi produkta uzglabāšanai, derīguma termiņam un higiēnas normām.

Pārtikas produktu marķējums un derīguma termiņš

Labvēlīgākā vide mikrobu izplatībai pārtikas mikroflorā ir temperatūra no + 25 līdz + 40 grādiem pēc Celsija skalas. Tieši tāpēc vasara ir piemērotākais laiks, lai pievērstu pastiprinātu uzmanību gaļas produktu un izstrādājumu uzglabāšanas nosacījumiem. Veicot ikdienas iepirkšanos, kā arī plānojot izbraukumus pie dabas, būtiski ir izvērtēt savus iepirkšanās paradumus. Vēlams iepirkuma grozu piepildīt secīgi – sākumā ar produktiem, kam ir lielāks derīguma termiņš un lielāka uzglabāšanas temperatūra. Svaigus gaļas produktus un izstrādājumus labāk iegādāties no atzītām saimniecībām un pārtikas ražotājiem, kā arī ir jānodrošina to maksimāli ātra nogādāšana līdz ledusskapim. Drošākā mēraukla, izvēloties gaļu, ir produkta derīguma termiņš, kas pamatoti norāda, cik ilgi produkts ir lietojams uzturā.

Gaļas produktu uzglabāšana

Vasaras laikā ledusskapja režīmu ieteicams regulēt tā, lai produkts glabātos pēc iespējas zemākā temperatūrā. Lai maksimāli ierobežotu mikroorganismu un to sporu rašanos un attīstību, būtiski ir ledusskapi vai, piemēram, aukstuma somu uzturēt pastāvīgi tīru. Svarīgi ir atcerēties, ka silts ēdiens, ievietots ledusskapī, veidos kondensātu un ēdiena atūdeņošanos, kas veicinās pārtikas bojāšanos. Tāpat pa ledusskapja sekcijām nesašķirota pārtika ātrāk zaudēs savas īpašības, kas īpaši attiecas uz svaigu gaļu un citiem gaļas produktiem.

Neaizmirsti par aukstuma somu!

Lai, dodoties izbraukumā, izvairītos no veselības problēmām vai saindēšanās sekām, pārtiku, tai skaitā gaļu, vēlams iespējami ātrāk nogādāt aukstumā. Ja produktu pārvadāšana ir ilgāka par 1,5 - 2 stundām, ir ieteicams iegādāties aukstuma somu vai aukstuma elementus, tādejādi ilgāk saglabājot piemērotus pārtikas uzglabāšanas nosacījumus un mazinot saindēšanās risku. Arī gaļas produktu ražotāji bieži izmanto jaunākās iepakošanas tehnoloģijas – t.s. vakuumēšanu, iepakošanu aizsarg atmosfērā, individuālus iepakojums u.tml. Ja gaļa neatbilstošā temperatūrā, respektīvi, istabas temperatūrā, atrodas vairāk nekā 1,5 stundu, tās lietošana var nopietni kaitēt veselībai. Alternatīva svaigai gaļai var būt termiski apstrādāti gaļas izstrādājumi, piemēram, cepamās desiņas un tradicionālie kūpinājumi, kas ir pateicīgāki gan pārvadāšanai, gan arī uzglabāšanai.

Bojātas gaļas pazīmes

Ir vairāki pamatprincipi, izvēloties gaļu tirdzniecības vietā vai festivāla pārtikas stendā. Galvenajai trauksmes sirēnai ir jāiedegas gadījumā, ja gaļas kvalitāte – krāsa, smarža un konsistence – ir apšaubāma. Vienkārši nosakāmas bojātas gaļas pazīmes: nepatīkama gaļas smaka; gaļa svaigā griezuma vietā paliek lipīga; izdalījusies gaļas sula paliek duļķaina; tauki paliek pelēcīgi vai iesārti, kā arī lipīgi. Jāatceras, ka bojātās gaļas muskuļaudi zaudē elastību un gaļa viegli sadalās, esot uz šķīvja vai to turot rokās.

Svarīgākais – higiēna!

Uzglabājot gaļas produktus, ir jāievēro obligātas higiēnas normas, kas nodrošinās veselīgu maltīti un patīkamu atpūtu. Būtiska ir higiēna ne tikai gaļu uzglabājot, bet arī to pagatavojot. Tas nozīmē, ka darba virsmai un nažiem ir jābūt tīriem, kā arī ieteicams nomazgāt rokas katru reizi pirms maltītes gatavošanas. Pēc ilgstošām diskusijām par gaļas mazgāšanu, speciālisti tomēr vienojušies, ka svaigu gaļu nav nepieciešams mazgāt pirms tā tiek termiski apstrādāta. Ja gaļu pirms gatavošanas nepieciešams sagriezt, ieteicams izmantot atsevišķus dēlīšus. Īpaša modrība pircējiem ir jāievēro plaši izplatītajos brīvdabas tirdziņos vai stendos, kas ir tradicionāls ēdinātāju piedāvājums vasaras festivālu laikā. Šis apstāklis vēl vairāk mudina uzticēties tikai profesionāļiem un zināmiem zīmoliem, kas ir spējīgi kvalitatīvi nodrošināt gan sanitārus apstākļus, gan piemērotu temperatūru, gan atbilstošus derīguma termiņus.

 

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Vēnu vasara – vēnu operācijas vasarā ar 20% atlaidi

Vēnu vasara – vēnu operācijas vasarā ar 20% atlaidi

Vai vēnu problēmas var risināt vasarā? Vēl pirms dažiem gadiem valdīja uzskats, ka jāgaida līdz rudenim, ja vien nav runa par akūtu situāciju. Dr. Mauriņa klīnikā, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, vēnu operācijas var veikt arī vasarā.

Aktuālie piedāvājumi

Betulīna ietekme uz cilvēka organismu

Betulīna ietekme uz cilvēka organismu

Betulīnam ir pretiekaisuma, pretvīrusu un antibakteriālās īpašības, antioksidantīva, antimutagēna darbība, spēja mazināt holesterīna līmeni asinīs, uzlabot aknu un nieru darbību, kā arī citas darbības, ko var izmantot cilvēka atveseļošanai. Tāpat betulīnam ir liels potenciāls kosmētikas nozarē un ādas slimību ārstēšanā.

Upesleju internātpamatskolā–rehabilitācijas centrā uzņem izglītojamos no visas Latvijas

Upesleju internātpamatskolā–rehabilitācijas centrā uzņem izglītojamos no visas Latvijas

2018./2019. mācību gadā aicinām pieteikties izglītojamos Upesleju internātpamatskolā–rehabilitācijas centrā licencētās speciālās pamatizglītības programmās – izglītojamajiem ar somatiskām saslimšanām, ar mācīšanās traucējumiem, ar fiziskās attīstības traucējumiem, ar garīgās attīstības traucējumiem; speciālās pirmsskolas izglītības programmā izglītojamajiem ar jauktiem attīstības traucējumiem, kā arī pamatizglītības programmā.

Video

Produktu testi

Testa rezultāti: OSHADHI izsmidzināms piparmētras ziedūdens / hidrolāts

Testa rezultāti: OSHADHI izsmidzināms piparmētras ziedūdens / hidrolāts

Jūnijā medicine.lv piedāvāja testēt OSHADHI izsmidzināmo piparmētras ziedūdeni/hidrolātu.

Testa rezultāti: Oshadhi tējas koka ēteriskā eļļa

Testa rezultāti: Oshadhi tējas koka ēteriskā eļļa

Maijā un jūnijā medicine.lv sadarbībā ar SIA "Bernadeta" piedāvāja testēt Oshadhi tējas koka ēterisko eļļu.

FarinGo – dabīgi un efektīvi līdzekļi ar smiltsērkšķiem veselam  kaklam!

FarinGo – dabīgi un efektīvi līdzekļi ar smiltsērkšķiem veselam  kaklam!

Jūlijā medicine.lv sadarbībā ar SIA Silvanols piedāvā testēt FarinGo produktus Dziesmusvētku koru dalībniekiem!

Uzņēmējs runā

Sertificēta zobu higiēniste Beatrise Pugačova

pugacova_b_sertificeta_zobu_higieniste_b6ssc_011_626x415

Zobu higiēna ir nepieciešama zobakmens noņemšanai, smaganu ārstēšanai un mutes dobuma veselības uzturēšanai. Higiēnists arī izglīto pacientus par pareizu zobu higiēnu, kas sniedz iespēju tiem labāk izvairīties no zobu un smaganu saslimšanām.