medicine.lv skaitļos

Lietotāji online127
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai ir jēga nodot analīzes uz HCG, ja grūtniecības testi bija negatīvi?
Labdien!

Par cik šajā laikā tikt uz ginekologa konsultāciju ir praktiski neiespējami, vēršos šeit.

Man 9 dienas kavējas mēnešreizes. Iepriekš cikls sākās ierastajā laikā un ar to nebija problēmu. Pēdējās trīs dienas ir jutīgas krūtis un nelieli krampji gurnos, kas rada sajūtu, ka tās drīz sāksies, bet ir tikai balti izdalījumi. Rīta pusē vai pa dienu vairogdziedzera rajonā ir spiedoša sajūta, it kā būtu slikti. Vakarpusē ir neliels reibonis uz asākām kustībām, dienas garumā sāp galva. Veicu testu mājas apstākļos, taču tas bija negatīvs.

Februāra beigās izslimoju gripu, bet arī iepriekš bija viss kārtībā pēc slimošanām. Pirms gada man bija vairogdziedzera operācija, kur izņēma vienu daivu un vidu. Visu gadu viss bija kārtībā. Pēc kalendāra skatoties, sekss nav bijis ovulācijas laikā kopš pēdējām mēnešreizēm.

Tā saprotu, ka nākamais loģiskais solis būtu veikt vairogdziedzera analīzes. Vai ir jēga nodot uz HCG, ja grūtniecības testi bija negatīvi? Cik ilgu laiku ir ieteicams nogaidīt, lai veiktu grūtniecības testu atkārtoti?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jautājums - kādi ir Jūsu plāni, ja tomēr ir grūtniecība? Parasti testi nemelo, tāpēc atkārtojiet to pēc nedēļas. Tas, ka šajā stresainajā laikā kavējas mēnešreizes, veselībai ļaunumu nenodara. HCG analīzi nav vajadzības veikt. Arī vairogdziedzera analīzes jāveic, kad to iesaka endokrinologs....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc sāp kreisā sānā ribu rajonā?
Labdien!

Sāka sāpēt kreisā sānā ribu rajonā. Sataustīju mazu bumbulīti, uztaisīja krūšu usg, teica ar krūtīm viss ok. Pēc mēneša sataustīju padusē bumbuli, aizgāju pārbaudīt limfmezglus - arī teica, ka viss kārtībā. Pārbaudīja arī vēdera dobumu, tur arī viss ok. Bet sāpes nepazūd. Nu jau vairāk nekā mēnesi sāp, reāli ir diskomforta sajūta no šīm sāpēm. Kas tas ir? Ko vēl vajag pārbaudīt?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām veikt pārbaudi uz dažādām infekcijām - gan vīrusu, gan bakteriālajām. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ir jāuztraucas, ja dzīvesbiedrei noskaņojums strauji mainās pa stundām?
Labdien!

Man ir draudzene, 40 gadus veca. Dzīvojot kopā, esmu pamanījis viņas ieradumus, kuri man nepatīk. No rīta uzkrāso nagus un pēc 6 stundām tīra nost. Kapēc? Atbild - apnika. Nopērk telefonu un pēc divām nedēļām meklē citu. Kapēc? Apnika. Izvāra zupu, jo "gribu, gribu" un pēc dažām stundām iet pirkt picu. Kapēc? Zupu negribu. Vai man par to ir jāuztraucas, ka viņai noskaņojums mainās pa stundām? Reizēm pamatīgi nokaitina tie viņas "gribu, gribu" un tad pēkšņi "negribu, apnika". Vai šajā sakarā ir iespējams ko darīt?

Paldies!
Atbild:
Anita Čodere, psihologs, klīniskais psihologs, eksistenciālais psihoterapeits
Labdien! Es domāju, ka ir jāsāk uztraukties par draudzenes vēlmju un noskaņojuma maiņām tad, ja tās notiek bieži, sāk traucēt un radīt Jums problēmas ikdienā. Šajā gadījumā viens, ko Jūs varat darīt, - nolikt savas robežas, neizdabājot un nepakļaujoties garastāvokļa maiņām. Otra lieta, kas ir jāsaprot, ka 40 gadīgu cilvēku Jūs nevarat mainīt, - Jūs varat pajautāt viņai - ar ko ir saistītas šīs garastāvokļa maiņas un, ja tās viņai pašai traucē, tad ieteikt vērsties pie speciālista - psihologa, psihoterapeita,...

Psiholoģija

Kā cīnīties ar drauga pārmērīgo greizsirdību?
Labdien!

Es uzskatu, ka greizsirdība ir slimība. Protams, ārsti var teikt, ka tās ir manas iedomas. Tomēr ikdienā pavērojot savu draugu, saprotu, ka viņš pats mokās ar to visu un jūk prātā. 24 stundas diennaktī kontrolēt otru - tas ir slimi. Pat tualetei lauž durvis ārā, ja esmu pārāk ilgi, ko es tur darot. Tas ir mokoši. Es uzskatu, ka greizsirdība ir slimība un ir jāiekļauj diagnožu sarakstā. Kā ar šo greizsirdību cīnīties?

Paldies!
Atbild:
Anita Čodere, psihologs, klīniskais psihologs, eksistenciālais psihoterapeits
Labdien! Greizsirdība ir problēma, pirmkārt, pašam cilvēkam. Visticamāk, tā var būt saistīta ar nepārliecinātības sajūtu vai bailēm no zaudējuma. Diemžēl, cilvēki blakus vai partneris maz var palīdzēt cīņā ar to. Cilvēkam pašam ir jāmēģina apzināties, ka tā ir problēma, un tad vērsties pēc palīdzības pie speciālistiem - psihologa, psihoterapeita. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai bērniņš būs vesels piedzimstot, ja bērna tēvs ir slims ar Covid-19?
Labdien!

Vai bērniņš būs vesels piedzimstot, ja bērna tēvs ir slims ar Covid-19?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pašreiz plašu un pārliecinošu datu un pētījumu par COVID-19 ietekmi uz grūtniecību nav. Taču esošie novērojumi liecina, ka slimība grūtniecēm nenorit smagāk nekā pārējiem pieaugušajiem. Vienlaikus jāņem vērā imūnās sistēmas īpatnības grūtniecības laikā, kas kopumā grūtnieci padara uzņēmīgāku pret dažādām infekcijām un to komplikācijām, tādēļ iespēju robežās no iespējamā riska inficēties ir jāizvairās. Tāpat arī patreiz nav...
Atbild:
Dr. Menis
Labdien! Covid-19 infekcija ir respiratora tipa saslimšana un pagaidām nav datu par iedarbību uz spermagenēzi....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā rīkoties, ja miegā guļot ir ģībšanas sajūta?
Labdien!

Miegā guļot ir ģībšanas sajūta. Vai par to ir jāuztraucas un kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Dr. Natālija Bērziņa
Labdien! Protams, datu, lai runātu par kādu konkrētu saslimšanu vai problēmu, ir pārāk maz. Taču šādā gadījumā būtu vēlams izmeklēties pie neirologa, veikt EEG, lai izslēgtu neiroloģisko patoloģiju. Tāpat šādas sūdzības varētu būt aritmijas gadījumā, - tad būtu jāgriežas pie kardiologa un jāizmeklējas. Pastāv arī iespēja, ka šādas sūdzības varētu liecināt par miega apnoju, miega paralīzi - tad būtu jāgriežas pie miega apnojas speciālista un jāizslēdz minēto. Tātad, pie šādam sūdzībām, ja tās tiek...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

No kā atkarīgs, vai sieviete grūtniecības laikā būs mierīga vai agresīva?
Labdien!

Kādēļ viena grūtniece ir super mierīga un harmoniska, bet kāda cita - ārdās? Un, piemēram, ar cirvi saskalda durvis. No kā tas ir atkarīgs - būs mierīga vai agresīva?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Grūtniecība, kad notiek pārmaiņas organismā, ir īpašs periods sievietes dzīvē. Sievietes nervu sistēma arī ikdienā reaģē uz hormonu svārstībām - premenstruālais sindroms. Grūtnieces uzvedība var mainīties - raudulība, aizkaitināmība, īpaši, ja sieviete neuztver šo procesu optimistiski, bet kā slimību. Ja uzvedība ir neadekvāta, agresīva, problēma ir sievietes kultūras līmenī un uzvedībā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā var noteikt, no kā atkārtoti rodas streptokoks?
Labdien!

Man jautājums - kā var noteikt, no kā atkārtoti rodas streptokoks? Vai ir pamats domāt, ka manā organismā tas sēž un nekur nepazūd?

2,5 mēnešu laikā man ir jau 4. angīna, precīzāk, - A grupas streptokoks. Dzertas katru reizi sava tipa antibiotikas, izdzerti pilni ārstēšanās kursi, dažas dienas pēc antibiotiku beigām jūtos labi, un tad atkal viss atgriežas no jauna.

Angīnas norit savādi - pēkšņs sākums, augsta temperatūra, kakls izteikti sarkans un lakūnās (sānos) redzami balti pleķi. Ārsti, kas mani apskata, parasti pirmajās dienās saka, ka tas būs faringīts/laringīts, nevis angīna, taču man katru reizi tas norit identiski, apmēram 4. dienā strutas kļūst vairāk un uzsējumos arī atnāk atbilde par Streptococcus b-haem.gr.A.
Tūska kaklā izteikta un parasti kādā 4. dienā grūti jau elpot guļus pozīcijā.

Agrāk nekad nav bijusi šāda situācija, ka nemitīgi slimoju, un šādas angīnas, kas atgriežas atkal un atkal, nav bijušas.
Vai varat, lūdzu, ieteikt ko darīt, lai noskaidrotu to galveno cēloni?

3. angīnas reizē arī gulēju infektoloģijas centrā, kur man tā arī neatrada cēloni - Epšteina Barra vīruss jau izslimots pirms 9 gadiem, pārbaudīti arī citi vīrusi un HIV utt.

Ļoti ceru uz kādu ideju, kā tikt uz kājām, jo pie pašreizējās situācijas valstī nav iespējams arī tikt pie specializētiem ārstiem uz izmeklējumiem. Un ja vēl zinātu, ko tieši jāizmeklē..

Paldies!
Atbild:
Dr. Kondratiško
Labdien, Lelde! Izvēles preparāts, ko nozīmē, pirmkārt, pie akūtas A-grupas beta-hemalītiska streptokoka infekcijas - penicilīna grupas antibiotikas. Ja angīnas recidīvi ir bieži, tad nozīmē penicilīna injekcijas reizi mēnesī. Lokāli var līdzēt krioterapijas procedūras aukslēju mandelēm. Bet, ņemot vērā biežus angīnas uzliesmojumus un pārslimoto Epšteina-Barra infekciju, rekomendēju veikt tonsilektomiju, jo Jums pastāv zināms komplikāciju risks - paratonsilārs abscess, kakla limfadenīts un...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Kā var izskaidrot šīs dažādās sāpes pa visu ķermeni, un ko var darīt lietas labā?
Labdien!

Mani nomoka sāpes. Vienas sāpes ir tādas: kad sēžu, tad nesāp, bet, kad pieceļos un sāku staigāt vai stāvu, sāk sāpēt krustos un mugura. Sāpes pastiprinās, tad sāk iet uz leju pa pēcpusi un uz kājām, pārņemot visu to rajonu. Tad rodas sajūta, ka kājas paliek tādas kā nejutīgas, itkā atņemas kājas. Kad apsēžos, sāpes pāriet.

Otras sāpes ir pa visu ķermeni. Tās ir pastāvīgas un ceļo. Var būt pat rokas pirkstos, tad pēc kāda laika ceļos... nu visās iespējamās vietās, tomēr tās nav tik stipras. Vienīgi, kad nometos ceļos, darot darbus, piemēram, ravējot dārzu, tad sāp stipri un darbu nevar turpināt.

Ar ko tas varētu būt saistīts - gan pirmais, gan otrais sāpju veids? Un ko varētu lietot - kādas ziedes vai zāles?

Paldies!
Atbild:
Dr. Marģers Funka
Labdien! Svarīgi zināt Jūsu vecumu, un vai noteikts kaulu blīvums (osteodesiometrija). Sāpes un izjūtas var saistīt ar kaulu blīvuma izmaiņām - gadu bagātība. Vajadzētu veikt izmeklējumus. Viena no ārstēšanas iespējām ir osteorefleksoterapija. Skatiet, lūdzu, osteoterapija.mozello.lv....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai Latvijā ir iespēja tikt pie bērniņa, ja negribu vīrieti?
Labdien!

Vai Latvijā ir iespēja tikt pie bērniņa, ja negribu vīrieti? Un kā tālāk būtu jārīkojas, kā tas notiek?

Paldies!
Atbild:
"iVF Riga" klīnikas speciālisti
Labdien! Jā, to var izdarīt ar donora spermas palīdzību. Šajā gadījumā Jums jāsazinās ar "iVF Riga" klīniku pa tālruni 67 111 117 vai 25 641 022 un jāpierakstās uz konsultāciju....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu problēmu var risināt mākslīgā apaugļošana. Jādodas uz klīnikām, kas darbojas šajā virzienā, iepriekš veicot ginekoloģisku izmeklēšanu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko nozīmē, ja grūtniecei 15. nedēļā asins analīzēs uzrādās paaugstināts brīvais HCG, bet pārējie izmeklējumi ir normā?
Labdien!

Esmu grūtniece, man ir jau šobrīd 15. nedēļas. USG ir ļoti labs. Pirmajā skrīningā 13. nedēļā man noteica zemu risku, bet asins analīzēs parādās brīvais HCG paaugstināts, mans rezultāts - 9,61. Tā kā pasaulē tagad ir izolācija saistībā ar Covid-19, liekas vizītes ir atceltas. Un sēžu mājā neziņā, jo pa telefonu daktere neko daudz nepaskaidro. Daktere nosūtīja uz NIPT analīzēm.

Esmu noraudājusies no neziņas, cik ļoti viss ir slikti? Cik ļoti tas HCG ir pa augstu un vai tiešām, ja viss cits ir labi, tas viens mērijums liecina par bērniņa slimību?

Man šī ir otrā grūtniecība. Pirmajā nekā tāda nebija. Bet tas bija 11 gadus atpakaļ.

Paldies!
Atbild:
Dr. Požiļenkova
Labdien! Parasti tas neliecina par nopietnu problēmu. Šis rādītājs mēdz būt paaugstināts pēc asiņošanas gadījuma I trimestrī. Drošības pēc var veikt NIPT analīzes....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik droši ir lietot pesārijus kā pretapaugļošanās līdzekli?
Labdien!

Vēlējos noskaidrot, cik droši ir izmantot "Pharmatex" pesārijus kā izsragāšanās metodi, lai nepaliktu stāvoklī?
Veselības dēļ diemžēl navaru lietot pretapaugļošanās tabletes un spirāli, jo to neesot ieteicams likt meitenēm, kuras vēl neesot dzemdējušas.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Tā ir droša izsargāšanās metode ar nosacījumu, ka tiek ievēroti visi instrukcijas priekšraksti. Mīkstā vaginālā kapsula izšķīst 10 minūšu laikā. Aizsardzība ilgst vismaz četras stundas. Pirms atkārtota dzimumakta makstī jāievada jauna mīkstā vaginālā kapsula. Pat neliels daudzums ziepju iznīcina aktīvo vielu. Ārējo dzimumorgānu apmazgāšana pirms un pēc dzimumakta ir atļauta tikai ar tīru ūdeni. Vismaz divas stundas neskalojiet maksti....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā ārstēt galvas sāpes, temperatūru, iesnas un aizcietējumus grūtniecei?
Labdien!

Esmu grūtniece, dzīvoju Apvienotajā Karalistē, bet šeit ārsti sāk pievērst uzmanību tikai pēc grūtniecības trešā mēneša. Nedēļu atpakaļ uztaisīju grūtniecības testu un parādīja pozitīvu. Man ir iesnas un bieži galva sāp, un jau divas nedēļas ir temperatūra 37,1-37,5, bet nezinu, kādus līdzekļus labāk lietot. Šeit ārsti saka, ka jālieto "Paracetamol", bet lasīju, ka to nevajadzētu lietot, ka vispār grūtniecības laikā zāles lietot nevajadzētu. Varbūt ir kāda cita iespēja, kā atbrīvoties no galvas sāpēm un iesnām? Jūtos visu laiku nogurusi un ir diskomforta sajūta intīmajā zonā, varbūt tas tāpēc, ka tagad būtu jābūt menstruācijām, bet varbūt tas ir kas cits... Papildus parādījušies aizcietējumi, un nezinu, kā tos novērst vai vismaz kaut kā sev palīdzēt, lai varu nokārtoties.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
dr. Požiļenkova
Labdien, Jana! Grūtniecēm drīkst lietot Paracetamolu līdz četrām tabletēm dienā, kā arī visas bezrecepšu zāles, nepārsniedzot dienas devu....
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jums nekavējoties jāveic izmeklējumi uz Covid-19 vīrusu. Aizcietējumiem līdz melnās plūmes, svaigs gurķis tukšā dūšā, kefīrs. Arī aptiekās bez receptes ir nopērkami līdzekļi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai spirāles dēļ var rasties šādi simptomi?
Labdien!

Pirms mēneša ievietoju hormonālo spirāli "Fleree" 13,5 mg.

Viss it kā ir normāli, reizēm parādās smērējumi, bet vienmēr pēc dzimumakta (aptuveni pēc divām stundām, kad partneris ir "beidzis" manī) sākas velkošas, nepatīkamas, spazmainas sāpes vēdera lejasdaļā.

Sāku satraukties, vai tas ir normāli, vai tā tam jābūt, kad tas varētu pāriet un vai pāries pats no sevis?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Blakusparādības biežāk rodas pirmajos mēnešos pēc sistēmas ievadīšanas un samazinās ilgstošas lietošanas laikā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Karstuma sajūta kājas apakšstilbā - vai tas var būt no muguras jostas daļas diska trūces?
Labdien!

Nesen kā sāku just, ka man karst labās kājas apakšstilbs, bet nevis no ārpuses āda, bet kājas iekšpusē. Kreisā kāja reti kad karst. Karstums uznāk uz pāris sekundēm un tad pāriet. No kā tas varētu būt? Man jau ļoti daudzus gadus ir muguras jostas daļas diska trūce. Varbūt no tās tas karstums rodas? Jo reizēm, kad ir tā vairāk noslogota mugura, tad jūtu, ka pēdas tā kā dedzina.

Paldies!
Atbild:
Dr. M. Funka
Labdien! Tiešām, šīs izjūtas var saistīt ar jostas skriemeļu disku trūces simtomātiku. Viena no ārstēšanas iespējām ir osteoterapija. Vairāk skatiet: osteoterapija.mozello.lv...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Pēc zobārsta apmeklējuma tirpst mēle - vai tas pāries pats no sevis?
Labdien!

Pirms nedēļas biju pie zobārsta. Špricējot anestēziju, bija tāda kā elektriska sajūta mutē (iepriekšējās reizēs tā nebija). Zobārste teica, ka tas tādēļ, ka tuvu nervam trāpīja. Taču tagad jau vairāk nekā nedēļu tajā pusē, kur dūra, mēlē ir notirpuma sajūta. Ar ko tas varētu būt saistīts? Vai tas pāries pats no sevis, vai tomēr jāvēršas pēc palīdzības?

Paldies!
Atbild:
S. Piskunova
Labdien! Jūsu tirpuma sajūta sistīta ar veikto anestēziju. Prakse rāda, ka šī sajūta pāriet pati. Bet - cik ilgi tā turēsies - grūti prognozēt. Esiet vesela!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāpēc nav mēnešreižu jau 3 mēnešus?
Labdien!

Man ir 15 gadi, dzīvoju dzimumdzīvi ~4 mēnešus. Izmantojam prezervatīvus. Gribu uzsvērt to, ka pārbaudām vienmēr gan pirms, gan pēc prezervatīvu lietošanas, nekad nav bijušas problēmas, viss ir bijis perfekti ar prezervatīvu kvalitāti.

Pirmās mēnešreizes bija oktobrī. Līdz decembrim tās bija normālas, taču dažas ar +- 5 dienu nobīdi, 5 dienas ilgas, ar pašām mēnešreizēm viss labi. Pēc pēdējām mēnešreizēm, kas bija 26. decembrī, jau 3 mēnešus to nav. Pa to laiku dzīvoju dzimumdzīvi un drošības pēc veicu grūtniecības testu gan janvārī, gan februārī, - abi negatīvi, kā arī simptomu, pazīmju par grūtniecības iestāšanos nav.

Ginekologa apmeklējumam bija jābūt 24. martā, bet ārste ir COVID-19 karantīnā, tādēļ tas atcēlās. Protams, centīšos veikt pierakstu pie kāda cita ginekologa.

Vēlējos jautāt, kas īsti varētu būt noticis? Māc bažas pr vairākiem iemesliem, - hormonu disbalanss, reproduktīvajā sistēmā izveidojusies cista vai kas cits, varbūt endokrīnajai sistēmai kas vainas. Par grūtniecību īsti neesmu satraukta, jo tiešām vienmēr pārbaudam prezervatīvu.

Satraucos par savu veselību.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Neklātienē padomus nevar sniegt, jo trūkst informācijas. Ja tā nav grūtniecība, tad neregulāras mēnešreizes 15 gadu vecumā nav reta parādība. Meitenes organismā izmaiņas notiek līdz 18-20 gadu vecumam, kad viņa kļūst par sievieti. Domāju, kar par veselību patlaban nav jāsatraucas. Jālieto pilnvērtīgs uzturs, arī gaļa, un jādzīvo veselīgi. Ja mēnešreizes nav bijušas 3 mēnešus, labāk nogaidīt vēl, kamēr samazināsies risks inficēties, un tad doties uz medicīnas iestādi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā mazināt nelabumu grūtniecības sākumā? Un vai atšķirīgas asinsgrupas pārim var kā ietekmēt bērniņu?
Labdien!

Šobrīd nav iespēja tikt pie ginelologiem vīrusa izplatības dēļ. Jau trešo nedēļu ir grūtniecība. Sākās nelaba dūša un vemšana, ar katru dienu kļūst trakāk. Ja izvemjos no rīta, tad pēc laika atkal slikti paliek un gandrīz pat paēst nesanāk. Ko darīt ar šo nelabumu, cik ilgi "jāmokās", šis nelabums nav slikta pazīme? Un vēl jautājums - ja atšķiras pārim asinsgrupa, - man ir negatīva, viņam pozitīva, - vai tas nav slikti?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Nelabums grūtniecības sākumā ir normāla parādība. Parasti tas pāriet līdz 12. grūtniecības nedēļai. Par to, kā ar to tikt galā, lieliski uzrakstīts šeit: https://www.mammamuntetiem.lv/articles/177/derigi-padomi-ka-grutniecei-uzveikt-sliktu-dusu/ Par asinsgrupu: Jūs laikam jautājiet par RH faktoru. Rēzus faktoru nesaderība var rasties, ja Rh negatīvās māmiņas vēderā aug un attīstās mazulis, kuram ir iedzimis tēva Rh pozitīvais. Tikai tad, ja rēzus negatīva grūtniece gaida rēzus...
Atbild:
Ilze Radoviča-Spaliņa, laboratorijas vadītāja
Labdien! Diemžēl neesmu kompetenta atbildēt par grūtniecības nelabumiem, bet no savas pieredzes zinu, ka ar to "sirgst" smagāk vai vieglāk lielākā daļa grūtnieču, it īpaši pirmajā trimestrī. Uz otru jautājuma daļu gan varu atbildēt jau sīkāk. Ja Jums ir rēzus negatīva asins grupa, bet bērna tēvam pozitīva, tad pastāv iespēja, ka gaidāmajam bērniņam var arī būt rēzus pozitīva asins grupa (bet ne obligāti). Ja gaidāmajam bērniņam arī ir rēzus pozitīva asins grupa, tad pavisam noteikti Jums būs nepieciešama...

Ģenētika

Menopauzes sākums, stress vai narkozes sekas?
Labdien!

Pēc nedēļas man būs 46 gadi. Jau sešas dienas kavējas mēnešreizes. Pēdējo gadu cikls bijis pārsvarā īsāks nekā parasti - vidēji pirmās mēnešreizes sākas četras dienas agrāk - ar izņēmumiem. Ir bijušas operācijas ar pilno narkozi. Ir dzemdes mioma. Pēdējā cikla beigās bija izmeklējums ar pilno narkozi. Tests negatīvs - rīt taisīšu vēl vienu.

Tāpat pēdējā laikā ļoti izteikti sāpēja krūtis pirms menstruācijām, tās bija palielinātas, dotajā brīdī nav ne sāpju, ne citu izmaiņu.

Esmu nesaprašanā, jo it kā nav izteiktu grūtniecības pazīmju. Tas varētu būt menopauzes sākums vai izmaiņas, kas saistītas ar stresu, narkozi utt.?

Saprotu, ka vajadzētu apmeklēt ginekologu, bet noteikti ne tagad, pandēmijas laikā.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jums vajadzētu apmeklēt ginekologu, bet noteikti ne tagad, pandēmijas laikā. Minētās pazīmes var būt dažādu iemeslu dēļ, bet nevar tos noteikt neklātienē. Neviena no minētājām nerada draudus ne Jūsu dzīvībai, ne veselībai ilgtermiņā. Nogaidiet....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā rīkoties, ja zīdainim ir biežas atraugas?
Labdien!

Mazajam šobrīd ir astoņi mēneši, tas ir pirmais bērniņš. Mūsu problēma ir, ka bērnam rodas ļoti daudz atraugu. Ikdienā ēdam krūtspienu un piebarojumu. Bērns labprāt izrāda interesi un vēlas ēst, bet pēc dažām karotēm sākas kreņķis un raudāšana. Ņemu rokās un nēsāju, līdz sagaidu atraugu, un tā ar vairākiem piegājieniem paēdam. Atraugas turpinās arī labu laiku pēc ēšanas, kas ietekmē viņa atrašanos uz punča un rotaļāšanos. Ēšana izvēršas diezgan stresaina gan viņam, gan man. Esam pacietīgi, ar cerību, ka viss pāries, līdz dēliņš "vertikalizēsie".

Vai šīs atraugas ir normāla parādība, vai arī jāvēršas pie speciālista?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Dr. Strazds
Labdien! Tā varētu teikt - kad vertikalizēsies, tad pāries. Cenšaties dot ēdienu mazākiem daudzumiem, lai nesarijas gaisu. Lai minimalizētu bērna diskomfortu, patreiz padodiet vairāk krūts piena....

Pediatrija / bērnu veselība

Neliels, nesāpīgs izaugums intīmajā zonā - vai ir pamats satraukumam?
Labdien!

Esmu 20 gadus veca. Nesen uz lielajām/ārējām kaunuma lūpām ieraudzīju nelielu izaugumu. Izaugums ir kaut kas starp nelielu kārpu un pumpu, nedaudz tumšāks, sārtāks par ādu. Izaugums ir gluds, mīksts, tas neniez, nesāp, no tā nekas neizdalās.

Seksuālos partnerus nemainu bieži, katru reizi izmantoju prezervatīvu. Esmu guvusi HPV vakcīnu. Menstruācijas cikls normāls.

Vai ir pamats satraukumam un jāvēršas pie ārsta? Kāpēc tāds varēja rasties?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Satraukums neko nepalīdzēs. Ja veidojums nemainās, visticamāk, tas pats pazudīs. Jāvēršas pie ārsta, ja rodas sāpes un veidojums palielinās apmēros. Nedomāju, ka patlaban, karantīnas apstākļos, jādodas uz medicīnas iestādi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ievilcies urīnceļu iekaisums grūtniecei - kā labāk ārstēt?
Labdien!

Esmu grūtniece, 14 pilnas nedēļas, un mani ir piemeklējusi nepatīkama, bet ne sveša problēma - urīnceļu iekaisums. Man dzīvē jau trīs reizes ir bijis pielonefrīts. Diemžēl bezrecepšu medikamenti nepalīdzēja, un ģimenes ārste noteica dzert "Furamags" antibiotikas. Esmu satraukusies, jo šo zāļu instrukcijā ir rakstīts, ka grūtniecēm to lietot aizliegts. Tomēr daktere mierināja, ka šādos gadījumos varot. Nu jau septiņas dienas dzeru šīs zāles trīs reizes dienā, taču tās nepalīdz. Tikīdz zāles beidzu dzert, dažu stundu laikā visas nepatīkamās sajūtas atgriežas. Kamēr dzēru zāles, urīna analīzes bija labas. Nezinu, kā būs tagad, kad nodošu analīzes vēlreiz, jo zāles nav lietotas vienu nakti un pusi dienas, un jau atkal visi simptomi atgriezušies ar uzviju. Baidos, ka daktere atkal liks turpināt dzert šīs pašas neieteicamās grūtniecēm zāles. Vai nav kāds zinošāks speciālists, pie kura varu griezties šādā jautājumā? Varbūt ir citi medikamenti, kurus var lietot? Esmu sabijusies, bet ģimenes ārste, šķiet, ir ne pārāk zinoša šādās situācijās, jo acīmredzami nav pieredzes ar grūtniecēm.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Neklātienē, nezinot par izmeklējumiem un slimības vēsturi, nevar ieteikt ārstēšanu. Jums ir divi ārsti, ar kuriem jākontaktējas: Jūsu ginekologs, pie kā esat novērošanā, un ģimenes ārsts. Jums netiks ieteikti grūtniecēm kaitīgi medikamenti....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības