medicine.lv skaitļos

Lietotāji online32
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Nogurums, bezmiegs, sirdsklauves, ēstgribas mazināšanās - vai veģetatīvā distonija?
Labdien!

Man ir 19 gadi un jau vairāk nekā gadu ir tāds kā nogurums, tāda dīvaina sajūta. Pirms kādiem 4 mēnešiem parādījās bezmiegs, vispār nenāk miegs un iemigt ir gandrīz neiespējami. Guļu tikai kādas 5 -6 stundas un neliekas, ka esmu izgulējies. Tāpat pirms kāda mēneša vēl uzradās nelielas sirdsklauves. Bet nu nogurums ir visu laiku bez apstājas, katru dienu. Un vēl negribās tik daudz ēst kā agrāk. Varbūt tā varētu būt veģetatīvā distonija vai varbūt kaut kas cits?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jūsu aprakstītie simptomi patiešām varētu būt veģetatīvās distonijas izsauktas problēmas, bet nav izslēgtas arī vēl kādas citas veselības problēmas, tāpēc iesakām izmeklēties, lai varētu saprast Jūsu sūdzību cēloņus. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai jāoperē aknu cistu?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, vai ir jāoperē cista aknās?

2019. gadā, pārbaudot vēdera dobumu, ultrosonogrāfijā ir konstatētas 2 cistas 1,4 x 1,4 cm un 5 x 4,5cm. Atkārtoti pēc gada veicot pārbaudi, viena no cistām ir palikusi lielāka izmēros - 5,7 x 5,6 cm. Aknas - parastas formas, lieluma, gludas, homogēnas, izoehogēnas.

Mans vecums, ja tam ir nozīme, 41 gads.

Kādi būtu Jūsu ieteikumi?

Paldies jau iepriekš par atbildi!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lūdzu, griezieties pie sava hepatologa, kurš dinamikā novērtēs Jūsu aknu stāvokli un ieteiks pareizo rīcību. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai lūgt endokrinologam citas zāles?
Labdien!

Man ir 46 gadi. Endokrinologs izrakstīja "L-Thyroxin" 50 mikrogr. tabletes. Dzeru tās nepilnu gadu, bet pēdējos divus mēnešus parādījās trīce vēderā un svīšana. Pārstāju nedēļu dzert tabletes, un trīce pazuda, bet sāka pampt acis. Tāpēc atsāku zāles lietot, bet trīce atkal parādījās.

Vai lūgt dakterei citas zāles? Nav viegli pierakstīties vai sazvanīt dakteri.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lūdzu, griezieties pie sava endokrinologa, lai nozīmētu atkārtotas analīzes un adekvātu zāļu devu. Ar cieņu,...

Endokrinoloģija / diabēts

Vai var būt tā, ka ikreiz, kad sākas mēnešreizes, samazinās olšūnu skaits un iespēja dabīgi ieņemt bērniņu samazinās?
Labdien!

Tika noteikts, ka man ir samazinātas olnīcu rezerves. Olšūnas ir 9 gabali. Sakiet, lūdzu, vai tā ir, ka ikreiz, kad sākas mēnešreizes, samazinās olšūnu skaits un iespēja dabīgi ieņemt bērniņu samazinās? Vai varu jau gada laikā kļūt neauglīga, jo savu olšūnu katru mēnesi zaudēju?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Katrai sievietei ir no viena līdz diviem miljoniem olšūnu, kuras nevar saskaitīt. Katru gadu šis daudzums samazinās, ļīdz iestājas menopauze. Ultraskaņas izmeklēšana ir instruments, kas palīdz pašā menstruācijas cikla sākumā noteikt “zelta krājumu”, kas tik ļoti interesē ārstiem. Ja pašā sākumā, no 3. līdz 5. dienai, ultraskaņas laikā abās olnīcās ir redzamas ne vairāk kā 6 antrālās folikulas, tas nozīmē, ka krājumi visdrīzāk ir samazinājušies. Ja ir redzamas vairāk nekā 12 folikulas, tad...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Diskomforts intīmās zonas rajonā ikdienā un dzimumakta laikā - kā to ārstēt?
Labdien!

Man ir 26 gadi un jau vairākus gadus mokos ar diskomfortu intīmās zonas rajonā. Izteikti slikta sajūta ir nākamajā dienā pēc seksa, kā arī dažas dienas pirms menstruācijas perioda. Reizēm sajūtas ir tik nepatīkamas, ka nevaru gulēt, sāp arī čurājot. Analīzēs pie ginekologa nekas neuzrādās, tikai saka, lai lietoju pareizas intīmās ziepes un iesaka svecītes. Kur ar šo problēmu vērsties? Kā risināt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Diemžēl neklātienē padomus nevar sniegt. Pēc rakstītā varētu domāt, ka Jums ir disbakterioze, kur tiešām būtiska loma ir pareizai intīmajai higiēnai. Atkārtoti jāveic izmeklējumi pie ginekologa un, ja ir urinācijas traucējumi, arī pie ģimenes ārsta. Partnerim obligāti jāizmeklējas pie urologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai drīkst tik bieži veikt kobras procedūru?
Labdien!

Biju uz kobru, kur slēdzienā rakstīts - Kardijas mazspēja, refluksa ezofagīts (A pak.). Papildu veiktajās analīzēs - Hronisks, neaktīvs gastrīts ar vieglu atrofiju, nepilna tipa intestinālu metaplāziju. H.pylori negatīvs.

Analīžu dēļ ģimenes ārste drošībai sūta pēc mēneša uz atkārtotu kobru, kas nedaudz sabiedēja. Vai tiešām ir tik slikti? Vai vispār drīkst tik bieži kobru veikt?

Man ir arī izrakstīta "Escadra" divām nedēļām. Vai paralēli var ārstēt kuņģa gļotādu ar kaut ko dabisku, piemēram, smiltsērkšķu eļļu?

Pie gastroentorologa pieraksts tikai pēc mēneša.

Paldies!
Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Turpiniet lietot "Escadra" un pagaidiet vizīti pie gastroentorologa. Smiltsērkšķu eļļa var gan sakairināt, gan nomierināt kuņģa gļotādu, katram tas var būt citādāk. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Par ko var liecināt sāpes ķeizargrieziena rētas rajonā, pildot vingrinājumus?
Labdien!

Pirms vairāk nekā trim gadiem tika veikts akūts ķeizargrieziens. Tagad esmu nolēmusi sākt nopietnāk pievērsties sportam, bet, pildot atsevišķus vingrinājumus (piemēram, planku, pumpēšanos u. tml.), sajūtu spēcīgas, velkošas sāpes ķeizargrieziena rētas rajonā kreisajā pusē. Par ko tas varētu liecināt? Pie kāda ārsta vērsties? Ginekologa vai ģimenes ārsta?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja ir sāpes rētas rajonā, jādodas pie ķirurga....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Zīdainis 8 mēnešos vēl joprojām "lido"- kā rīkoties?
Labdien!

Zīdainim pēc pāris dienām būs 8 mēneši. Velties sāka tikai 6 mēnešos. Vēl nerāpo, bet rotē ap savu asi. Esam izgājuši masāžas četros mēnešos, fizioterapiju 10 reizes septiņos mēnešos, bet zīdainis turpina "lidot" (jau divus mēnešus), rokas gar sāniem un spirinās ar kājām. Naktīs joprojām bieži ceļas. Esam apmeklējuši arī osteopātu.

Vai ir iemesls uztraukumam? Kāda būtu tālākā rīcība?

Paldies par atbildi!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Principā Jums būtu ar bērnu jāstrādā visu dienu un tā līdz kamēr viņš kaut ko vairāk sāk darīt. Ieteiktu noteikti aiziet pie neirologa. Fizioterapija nepieciešama ir visu laiku. Un tā pamazām, pamazām stāvoklim jāuzlabojas. Osteopātu gan es neieteiktu. Cieņā,...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai Mirēna sāk radīt blakusparādības pēc ilgstošas lietošanas?
Labdien!

Vai ir iespējams, ka Mirēna sāk radīt blakusparādības pēc ilgstošas lietošanas? Pirmās divas Mirena spirāles bija ideālas, bet ar trešo ir sācies murgs. Divas ar pusi nedēļas pēc ievietošanas sākās spiedoša sajūta vēdera apakšdaļas kreisajā pusē, krampji un spazmas dzemdē. Analīzes uz hlamīdijām un visām STS ir negatīvas. Tika izrakstīts divu nedēļu garš antibiotiku kurss, pieņemot, ka savairojušās baktērijas (citoloģiskajā analīzē rādīja cervicītu, mikroorganismus, nūjiņas). Izdalījumu pēc antibiotikām praktiski nav nekādu, diskomforta sajūta mazāka. Bet kopumā kreisā puse vēdera apakšdaļā ir jutīga joprojām un dzemde dažreiz saraujas krampjos. Kreisajā pusē, kur augšstilbs pāriet vēdera apakšdaļā, arī dažreiz ir jutīgums, tādas kā muskuļu sāpes. Olnīcu labajā pusē ir cista, mazāka par trīs centimetriem, to nejūtu. Kreisajā pusē ir otra, vēl mazāka, ap vienu centimetru, bet grūti pamanāma (esot aiz urīnpūšļa).

Vai iespējams, ka es jūtu kreisās puses cistu, kaut arī tā ir maza? Vai arī tas ir hormonu disbalanss? Gaidīt vai prasīt ņemt spirāli ārā? Kādas papildu analīzes prasīt? Ekogrāfijā neko neredz.

Vecums - 36 gadi, liekā svara nav, alerģiju nav, bērnu nav, veselība bija ideāla līdz brīdim, kad sākās šis murgs. Kopš trešās Mirena ievietošanas pagājis pusotrs mēnesis šobrīd.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jebkura spirāle ir svešķermenis, kuru ievada dzemdes dobumā. Gadās, ka ievadot tā ieņem pozīciju, kad organisms cenšas to izstumt. Parasti pēc mēneša viss sakārtojas. Olnīcas cistas, kādas ir Jums, sajust nevar. Atkārtoti jādodas pie ārsta, lai izlemtu turpmāko taktiku. Parasti pietiek ar novērošanu. Analīzes, cik saprotu, Jums ir veiktas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Aknu ciroze - kur meklēt paplašinātu palīdzību nopietnākai izmeklēšanai Rīgā?
Labdien!

Šodien vīram uzstādīja diagnozi aknu ciroze. Vēlētos uzzināt, kur meklēt paplašinātu palīdzību nopietnākai izmeklēšanai Rīgā un kādi dokumenti ir vajadzīgi, lai varētu pēc iespējas ātrāk nokļūt pie speciālistiem (arī par maksu)? Varbūt ir kādas privātklīnikas iespējas, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk? Nevēlamies gaidīt, vēlamies rīkoties nekavējoties.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lūdzu, griezieties Valsts infektoloģijas slimnīcas Hepatoloģijas centrā. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kāds iemesls varētu būt paaugstinātam glutationa peroksidāzes līmenim?
Labdien!

Teju pirms diviem gadiem no pārstrādāšanās un lieliem personiskajiem pārdzīvojumiem normāli "uzdeva" nervus (trauksme, nogurums, panikas lēkmes, bailes nomirt utt). Šķietamā diognoze ir depresija/trauksme/veģetatīvā distonija (kā nu pie kura ārsta). Joprojām lietoju antidepresantu "Escitolopram actavis". Pirms kāda laika nolēmu, ka vēlos pārstāt to lietot un kaut kur pa vidu visam šim nolēmu uz savu galvu veikt pāris analīzes, lai redzētu, vai ar vitamīniem, kas spēlē šajā visā lomu viss ir kārtībā:

Kālijs 4.65 (ref. intervāls 3.50-5.10),
Vitamīns B12 176 (ref. intervāls 187-883),
Vitamīns D 26.6 (ref. intervāls 30-100),
Magnijs 0.76 (ref. intervāls 0.66-1.07),
Dzelzs 16.8 (ref. intervāls 9-30.40),
Cinks 72 (ref. intervāls 70-120),
Glutationa peroksidāze 11894 (ref. intervāls 5000-12000).

Par D vitamīnu viss skaidrs. Ar parastajām asins analīzēm (eritrocīti, leikocīti utt.) viss normas robežās. Nesen atklājās nelielas problēmas ar kuņģi (viegls gastrīts un atvilnis), bet B12 deficīta dēļ pagaidām zāles nelietoju. Ir liekas svars (gada laikā pieaudzis par ~ 20 kg), bet gastroenterologs domā, ka to, visticamāk, es tik ātri dabūju antidepresantu dēļ, kā arī, protams, pie vainas ir sēdošs darbs un šī nebeidzamā pašizolācija. Protams, uzturs nav perfekts, bet neēdu arī kā "sivēns", lai šādi apveltos. Bija paaugstināts holesterīna līmenis pavasarī, bet tagad jau ir tuvāk normas robežām.

No manas ģimenes ārsta nav nekādas jēgas, tāpēc vēršos šeit. Mani nedaudz satrauc Glutationa peroksidāze rezultāts, jo vairs nav tālu, lai būtu virs normas. Nekur nevaru atrast informāciju par to, kas varētu būt par iemeslu tik augstām vērtībām un vai ir pamats uztraukumam? Pie kāda speciālista vispār var vērsties tieši ar jautājumiem par makroelementiem un mikroelementiem?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Glutationa peroksidāze ir ferments, kas katalizē (veicina) ūdeņraža peroksīda un lipīdu hidroperoksīdu sadalīšanos (vielas, kas ir ar potenciāli kaitīgu ietekmi uz organismu). Vairāk būtu jāuztraucas par samazinātu glutationa peroksidāzes līmeni, jo tad brīvo radikāļu koncentrācija organismā palielinātos šī labvēlīgi darbojošās enzīma trūkuma dēļ. Tas savukārt varētu radīt šūnu struktūru un ģenētiskā aparāta bojājumus. Kā glutationa peroksidāzes līmeni palielinošie faktori Gulbja...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai vajadzētu vakcinēties pret Covid-19, ja pastāv trombu veidošanās risks?
Labdien!

Man ir autoimūna slimība "Antifosfolipīdu sindroms", kuras pamatā var būt trombozes. Vīrusa Covid-19 slimības gaitā var veidoties trombi plaušās. Lietoju "Plaquenilu", 1.5 tableti.
Vai man vajadzētu vakcinēties, ņemot vērā, ka pastāv zināms risks - trombu veidošanās?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Antifosfolipidu sindroms tiešām ir saistīts ar paaugstinātu trombemboliju risku, bet tāpat arī Covid 19 slimība ir saistīta ar to. Domāju, ka vakcinācija pret Covid 19 ir mazāks risks nekā slimība. Varat aprunāties ar savu ārstu. Ja trombemboliju risks pēc vakcinācijas Jūsu gadījumā ir reāli iespējams, var apsvērt antikoagulantu vai sirds aspirīna īslaicīgu lietošanu....

Profilakse / vakcinācija

Par ko liecina krēpas rozā krāsā?
Labdien!

Par ko liecina krēpas rozā krāsā (šāda krāsa ir dažreiz atklepojot)?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Šādas krāsas krēpas var liecināt par asins klātbūtni krēpās. Izmeklējiet elpceļus, jo tas var liecināt par iekaisumu. Ar cieņu,...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Iekaisums bez temperatūras, analīzes normā - kā to izskaidrot?
Labdien!

Vienmēr, kad slimoju un ir pamatīgs kakla vai deguna iekaisums, analīzes ir normā, kā arī temperatūra reti kad paaugstinās vai arī paaugstinās minimāli. Tā pat ir bijis arī pie urīnceļu infekcijām un nieru kolikām - ir baktērijas, USG var redzēt iekaisumu, bet analīzes uz iekaisumiem ir normā, kā arī nav temperatūras. Kā to var izskaidrot? Bieži jūtos ļoti slikti, kad slimoju, bet ārsti, vadoties pēc analīžu rezultātiem, neizraksta medikamentus, kā dēļ slimoju ilgi un esmu iedzīvojusies daudz hroniskās kaitēs. Ko ar to lai iesāku? Vai tas ir normāli? Vai tam ir nosaukums vai apzīmējums?

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Katra cilvēka organisma atbildes reakcija uz vienu un to pašu slimību var atšķirties. Ne visas infekcijas izpaužas ar augstu temperatūru un iekaisumam raksturīgiem simptomiem. Vecāka gadagājuma pacientiem reakcija uz iekaisumu var būt minimāla vai pat nemanāma salīdzinājumā ar bērna vai jaunieša imūno atbildi. Diemžēl šāda vāji izteikta reakcija uz iekaisumu un, iespējams, arī vājāka imūnā atbilde uz to var būt arī gados ne tik veciem pacientiem, un to jāņem vērā Jūsu ārstējošajam ārstam. Nav...

Diagnostika

No kā veidojas fitobezoāri?
Labdien!

Man nesen bija vēdera operācija ar diagnozi - vēderplēves saauguma slimība ar sekundāru tievo zarnu ileusu. Fitobezoārs. Sapratu, ka cēloņi nav novērsti (nav novēršami). No kā īsti veidojas fitobezoāri? Vai to izcelsme ir ķīmiska vai mehāniska? Ko no augļiem un dārzeņiem drīkstētu ēst, lai uzņemtu arī šķiedrvielas pietiekošā daudzumā? Vai tomātu mizas varētu būt bīstamas? Vai pašvārīts ābolu ievārījums varētu būt bīstams? Un ķirbji, gurķi, kabači?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc atbildēm uz Jūsu jautājumiem, lūdzu, vērsieties pie ārsta, kurš veica operāciju, jo pēc apraksta nav skaidrs, vai tā ir iegūta problēma, vai iedzimta problēma, kāds Jums vecums utt. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kā pārstāt mīlēt cilvēku, kurš no tevis aizgāja?
Labdien!

Kopā ar draudzeni nodzīvojām 7 gadus. Attiecībās, protams, bija daudz nesaskaņu, dažreiz pārdzīvojumi. Bet kuriem tad pāriem viņu nav! Draudzene vienā dienā izlēma, ka grib vienu nedēļu padzīvot atsevišķi, bet tas jau ir izvērsies uz 5 mēnešiem. Šī šķiršanās man uz dzīvi lika paskatīties pavisam no cita skatu punkta. Sapratu, cik ļoti patiesībā esmu viņu mīlējis visu šo laiku, cik man viņa ir dārga, vērtīga. Parādījās vēderā tādi tauriņi, ka maz neliekās. Nekad nedomāju, ka manos 44 gados kaut kas tāds vēl vispār ir iespējams.

Mūsu attiecībās nebija komunikācijas, nemācējām runāt viens ar otru, man pirms tam bija grūti publiskās vietās viņu samīļot, ko es tagad nesaprotu, kā es varēju tā nedarīt. Es no problēmu risināšanas izvairījos, atstūmu viņu, jo baidījos, ka sāpēs, ka tas izraisīs šķiršanos, baidījāmies kaut ko otram teikt, lai neaizvainotu. Šķiršanās pirmajās nedēļās lasīju daudz informācijas par attiecībām, to uzturēšanu, psiholoģiskos rakstus utt. Un diemžēl tikai tagad sapratu, ka problēmas ir jārisina jau pašā saknē, ka ir jārunā kaut vai par niecīgākajiem sīkumiem, kas patīk, kas nepatīk, ka par attiecībām ir jārūpējas, ka pie tām ir jāstrādā, ka tieši visi tie sīkumi padara attiecības tikai spēcīgākas.

Man bija savs hobijs - makšķerēšana, kam veltīju savu brīvo laiku - ne visu, bet veltīju. Viņai savukārt hobija vispār nebija, kas, man liekas, nebija pareizi, jo man bija savs privātais lauciņš, viņai nē. Es viņai vienmēr esmu atļāvis iet satikties ar cilvēkiem, padejot, pat braukt ar draudzenēm ceļojumā bez manis, ja vēlas, jo es viņai uzticējos un ļoti cienīju. Divatā mēs arī pavadījām ļoti daudz laika, vienkārši pastaigājoties, braucot uz dažādiem spa, dārzā utt. Pēdējos divos gados pārvācāmies uz citu dzīvokli, par draugiem vispār aizmirsu, likās, ka nu beidzot - būs mums bērniņš, laulības, ģimene, gājām skatīties īpašumus. It kā likās, ka viss ir kārtībā, viss būs, bet tad vienā dienā dzīve beidzās! Zinu, ka to visu jau vajadzēja darīt daudz ātrāk, bet bija dažādi iemesli, finansiālās grūtības, jāpabeidz studijas, jānostabilizējas. Likās, ka viss vēl tikai priekšā...

Kopš viņa aizgāja padzīvot atsevišķi, šo piecu mēnešu laikā esam sarakstēs visu izanalizējuši, sapratuši pieļautās kļūdas... Jā, abi sapratām! Viņa, piemēram, neteica - nebrauc nākamnedēļ makšķerēt, darām to un to, vai man tagad ir grūti ap sirdi, atnāc samīļo mani. Kad pajautāju, ko varētu šajā nedēļas nogalē padarīt, vai ir kaut kādas vēlmes, vienmēr atbildēja ar NEZINU. Es nevarēju uzminēt, kas otrai pusītei tajā brīdī tieši bija nepieciešams, vajadzīgs. Viņa uzskata, ka tādas lietas partnerim ir pašam jājūt, bet ja tu atnāc no darba ar kaut kādām problēmām galvā, kā tu vari to just! Kad vajadzēja palīdzību, nekad neatteicu, mājas darbos palīdzēju, dārzā gandrīz visu darījām kopā, visur mēs bijām kopā. Neesmu no tiem cilvēkiem, kas sēž dīvānā un skatās TV, kamēr otrs strādā. Uzslavas, pateicības vispār neatceros, kad būtu no viņas saņēmis šo 7 gadu laikā. Atskatoties atpakaļ uz šiem septiņiem gadiem, liekas ka viņa uzmanības apliecinājumus, mīļumu, komplimentus utt. vēlējās tikai saņemt, nedāvājot otram.

Divus mēnešus pēc dienas, kad aizgāja padzīvot atsevišķi, bildināju, jo domāju, ka tāds mans solis viņai tiešām liks saprast, ka man ir ļoti nopietni nolūki uz viņu, ka vēlos ar viņu veidot ģimeni, ka es nerunāju muļķības. Bet laikam viņai tie pārdzīvojumi ir tik daudz, ka nevēlas nākt atpakaļ un sākt visu no jauna, un jau augstākā gultnē. Pirmos divus mēnešus vēl nedēļā reizi satikāmies, runājām par jūtām, ka es esmu mainījies, ka viss mums vēl varētu būt, bet tas viņu tikai vairāk no manis attālināja, un neatļāva vispār vairāk tikties, tikai sarakstīties. Sarakstēs pēdējos mēnešos viņa ir palikusi ļoti cietsirdīga, ļauna, vienaldzīga. Nekad viņa tāda dzīvē nav bijusi. Viņa zina, ka man ļoti sāp, ka es ļoti pārdzīvoju, ka vēlos ar viņu veidot ģimeni, bet vienalga mani sāpina. Uz jautājumu, vai viņa to dara speciāli, lai es viņu ienīstu vai aizmirstu, saka, ka nē. Uz jautājumu, vai viņai jau ir jaunas attiecības ar citu, ļoti ilgu laiku spīdzināja mani, un neko konkrēti neatbildēja. Nesaprotu, ko gribēja ar to panākt, atstāt mani rezervē, nesāpināt, vai speciāli neko konkrētu neteikt, lai es mokos. Tā neziņa mani beidza nost! Nesen sociālajos tīklos ieraudzīju uzņemtus video ar vienu cilvēku kopējā izbraucienā. Es, protams, vēlējos noskaidrot, vai jau ir sākusi satikties ar citu, bet saka, ka nē, esot cilvēks jau sen zināms. Nezinu, varbūt es visu izpušķoju, uzburu ainiņas, bet varbūt arī nē… Zinu, ka šajā situācijā man nav tiesību zināt, kur viņa ir, ko dara un ar ko pavada laiku. Bet, kā jau teicu, tā neziņa, nekonkrētība beidz nost. Var taču vienkārši atbildēt ar JĀ vai NĒ, nespīdzināt otru cilvēku.

Gribas cerēt, ka kaut kad, kad viss nomierināsies, kad negatīvisms būs pārgājis, viņa sapratīs, sadzirdēs mani, gribēs mēģināt vēlreiz. Pazīstot viņu visus šos 7 gadus, zinu, ka mums vēl viss varētu izdoties, ja tikai viņa spētu tam noticēt. Pagaidām izskatās, ka viņa vēlas patiešām visu izbeigt, sākt jaunu dzīvi, nav vairs viņai jūtu, nav klikšķa.

Man ir grūti saprast, vai ar mani kaut kas nav kārtībā, vai ir tā, ka viņa arī ir daudz kur vainīga, un, ja nemainīsies arī viņa, tad es nemaz nevarētu šo cilvēciņu padarīt laimīgu. Esmu jau novests līdz tādai stadijai, ka liekas, ka es pie visa esmu vainīgs, vainoju par visu sevi. Zinu, ka laiks visu dziedē, bet man tas jau ir par traku, ir pagājuši jau 5 mēneši, bet man ir grūti tam tikt pāri, ciešu, mokos, naktīs neguļu, ēst vispār negribas, raudāju histēriski diezgan bieži, arī pie stūres mašīnā braucot. Jā, teiksiet, vīrieši neraud. Raud, un kā vēl! Tādas sāpes un pārdzīvojumus reti kurš varētu izturēt!

Tā jau saka, ka šķiršanās sāpes ir grūtāk pārdzīvot par cilvēka zaudēšanu, jo tu zini, ka tā cilvēka vairs nebūs, viņa nav, tu no viņa atvadies, tev vairs nav cerību, bet no cilvēka, kurš no tevis aizgājis, tev cerība nepazūd, ir grūti atvadīties, jo viņš ir kaut kur tepat, dzīvo tālāk, priecājas, veido dzīvi, bet jau bez tevis. Nezinu, kā tam tikt pāri, kā lai viņu aizmirst, kā lai pārstāj mīlēt? Zinu, ka sevi visu laiku jānodarbina, lai galvā nav domas tikai par viņu, bet tas nepalīdz! Ko Jūs varētu ieteikt?

Paldies!
Atbild:
Linda Žeime, psiholoģe
Labdien! Ar šo vēstuli jau esat spēris pirmo soli, izrakstot ārā emocijas, domas, kas ir ļoti vērtīgi savas pašsajūtas uzlabošanai. Šķiršanās posms nav viegls, tas ir zaudējums, kurā jāiziet cauri dažādām stadijām (noliegums, tirgošanās, dusmas, nomāktība un pieņemšana). Šajā laikā svarīgi ir turpināt dzīvot, kā jau minējāt, nodarbināt sevi, taču jāļauj sev arī skumt un izsērot šo zaudējumu. Ja ir sajūta, ka nepieciešams atbalsts, tad var vērsties pie kāda cilvēka, kam uzticaties vai speciālista...
Atbild:
Ineta Blūmīte, psihologs
Labdien! Kā pārstāt mīlēt cilvēku, kurš no tevis ir aizgājis? Nekā! Jūtas ir viena no iracionālām psihes funkcijām un tās nevar racionālā ceļā “amputēt”. Dzīvē jau tā nenotiek, ka mēs mīlam tikai tos, kas to ir pelnījuši ar savu labo izturēšanos pret mums. Mēs, protams, varam sākt racionalizēt, devalvējot aizgājēja nozīmību, bet vai tāds ceļš būs personības izaugsmes ceļš? Kad no mums aiziet mīļotais cilvēks, tas ir patiesi sāpīgi - ciešanas no emociju “smagā gala”. Kā netrenēta cilvēka sirds pie smagas slodzes...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai šādi simptomi ir veģetatīvai distonijai?
Labdien!

Bieži, ejot gulēt, izjūtu tādu kā kutelīgu viegluma sajūtu. Grūti saprast, vai tā sajūta ir sirdī, sirds rajonā, vai virs sirds saistībā ar kreiso roku. Iemiegot arī bieži noraustās nervi, no kā parasti satrūkstos. Un šonakt vēl bija sajūta, ka grūti elpot. Parasti tas izpaužas miera stāvoklī guļot vai sēžot; ir bijušas arī durošas sāpes virs krūtīm, starp ribām, plecā, taču kustoties visi simptomi pazūd. Kopumā pa visu mēnesi ir bijuši pa vakariem drebuļi, tirpšana rokā, dedzināšanas sajūta, panikas lēkme, kas izpaudās ar ātriem sirds pukstiem, svīšanu un bailēm, taču vairāk nekas tāds nav atkārtojies. Tagad ir tikai tādi simptomi, kas, kā esmu pamanījusi, mainās -> ātrs pulss, grūtības koncentrēties, visu laiku meklēju informāciju par dažādām slimībām, ir bijusi arī neliela temperatūra, sāpes plecos, apetītes zudums, slikta dūša. Lai arī ir jūtams, ka simptomi ir nedaudz samazinājušies, taču tie tāpat ir jūtami, kas ļoti traucē un rada nervozitāti par sirds problēmām. Par ko varētu liecināt šie simptomi? Un vai 18 gados var piemeklēt stenokardija vai miokards?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jūsu uzskaitītie simptomi ir tipiski izteikti veģetodistonijai, bet vajag pārbaudīt vairogdziedzeri uz tireotoksikozi un autoimūno tireoidītu, jo arī tie var dot līdzīgus simptomus jebkurā vecumā. Miokardīts var būt jebkurā vecumā, bet jūsu minētie simptomi nav raksturīgi miokardītam. Ieteicams mazāk lasīt medicīniska rakstura informāciju, bet doties pastaigāties, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, jo internetā slimību apraksti ir vispārēji, bet katram indivīdam tās izpaužas...
Atbild:
Dr. N. Rimjane, ģimenes ārste, psihoterapeite
Labdien! Pēc Jūsu nosauktiem simptomiem ar lielāku varbūtību tās arī ir veģetodistonijas pazīmes. Miokarda infarkts šajā vecumā parasti ir ļoti reta patoloģija. Jūsu gadījumā būtu labi vērsties pie Jūsu ģimenes ārsta, lai uztaisītu papildu izmeklējumus. Šajā gadījumā labi var palīdzēt psihoterapeits (KBT). Ar cieņu,...
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Attālināti, neredzot kopainu un spriežot tikai pēc aprakstītā, vairāk sliecos domāt, ka tie ir pārmērīga stresa un spriedzes simptomi. Protams, vienmēr ir jāpārbauda ķermenis. Bet, ja tur viss kārtībā, tad vispirms jāpārskata dienas režīms - cik daudz laika veltāt darbam (mācībām), cik - aktīvai sportošanai (skriešana, lēkšana, braukšana ar velosipēdu, nūjošana utt.) vai vismaz aktīvām pastaigām, vingrošanai. Tam visam jābūt līdzsvarā. Aktivitātēm jābūt katru dienu, ieteicams mācīties un...

Psihoterapija / psihiatrija

Cik ātri pēc vakcinācijas var atsākt bērnu barot ar krūti?
Labdien!

Mani sakoda suns. Pārtraucu bērna barošanu ar krūti, jo bija jālieto AB+vakcinācija pret stingumkrampjiem un 3 vakcinācijas reizes pret trakumsērgu. Cik ātri pēc vakcinācijas var atsākt bērnu barot ar krūti? Vai ir kāds ieteicamais termiņš?

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Pēc manām domām, Jūs varat sākt barot bērnu kaut šodien. Lai veicas!...

Imunoloģija

Vai šie simptomi varētu rasties dēļ tā, ka pārtrauktas fiziskās aktivitātes?
Labdien!

Pirms Covid trenējos sporta zālē, tagad 2.5 mēnešus neko nedaru. Par pāris kilogramiem esmu pieņēmies svarā. Bet tagad ik pārdienas pa vakariem uznāk žņaudzoša sajūta kaklā, dažreiz tā, ka ir vajadzīga piepūle, lai elpotu. Parasti apguļoties simptomi pārgāja, taču vakarnakt pat guļot bija grūtāk elpot. Šorīt bija kaut kāda dīvaina sajūta krūtīs un likās, ka kaut kas kaklā vai dziļāk sakrājies, tāds kā šķidrums.

Vairogdziedzeris ir normā, pārējās analīzes - gandrīz ideālas. Asinsspiediens un pulss ir normāls. Man liekas, ka sirds prasa slodzi un tāpēc tagad ir sākusi periodiski palielināties un tas rada kaut ko līdzīgu sirds mazspējai, šķidruma uzkrāšanos plaušās un rada spiedienu uz kakla asinsvadiem utt. Vai tas tā varētu būt? Un ko darīt akūtā gadījumā?

Esmu pasūtījis velotrenažieri uz mājām, bet vēl kāda nedēļa jāizvelk līdz piegādēm. Ja nav auksts, tad daudz staigāju. Bet man ar to nepietiek. Sporta zālē velo taisīju līdz pat puszirsgspēkam, bija sviedri un elsošana. Tagad vairs tādu slodzi nevar nekur dabūt, jo sporta zāles ir ciet. Nezinu, ko darīt un cik ilgi izturēšu. Varbūt ir kāda sporta zāle rehabilitācijas/medicīniskiem vingrojumiem, kas strādā arī tagad?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Pirms lielas slodzes atsākšanas būtu vēlams veikt fiziskās slodzes testu (obligāti, ja vecums ir virs 40 gadiem). Ja ir žņaudzoša vai plēsoša rakstura sāpes krūtīs, īpaši, ja tādas atkārtojas - jāsazinās ar savu ģimenes ārstu vai jāsauc neatliekamā palīdzība (īpaši, ja vecums ir virs 40 gadiem). Sirds palielināšanās, šķidruma uzkrāšanās plaušās, sirds mazspēja ir ļoti nopietnas komplikācijas, kas prasa nopietnu ārstēšanu un rada paliekošas sekas veselībai. Jebkurā gadījumā - slodzes jāuzsāk...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Nervu bojājums, sirds vai mugura?
Labdien!

Man ir 19 gadi.

Īsti nesaprotu vainu manā organismā. Pa nakti un no rīta pieceļoties viss ir kārtībā. Taču pa dienu, sēžot pie datora, pēc kāda laika paliek nedaudz slikta dūša un arī sajūtu tādas kā durstošas sāpes vienā punktā - kreisajā plecā, un arī starp ribām kreisajā pusē jūtama tāda kā tirpoņa otrajā plecā, dažreiz zem žokļa vai labajā un kreisajā rokā, mugurā. Iepriekš ir bijuši tādi simptomi kā drebuļi, galvas reiboņi, sirds pārsitieni, paātrināts pulss, naktī panikas lēkme, bezmiegs un pirms iemigšanas noraustās ķermenis. Tas varētu būt saistīts ar nerviem vai varbūt ar sirdi?

Ir izietas asins analīzes, urīna analīzes un kardiogramma, nekādu vainu neatrada. Taču šie simptomi turas jau mēnesi.

Ģimenes ārsts izrakstīja dzert Mildronātu, "Conor" un "Noofen". Taču Mildronātu es pārtraucu dzert, jo jutos slikti pēc tā, un "Conor" retās reizēs dzeru, kad ir paātrināts pulss, savukārt "Noofen" dzeru no rīta un vakarā, taču - vai ir jēga to turpināt dzert? Jo varbūt man ir pavisam cita kaite un nomierinošās tabletes man nav vajadzīgas. Iepriekš šāda tipa sūdzības man nav bijušas, taču pirms 2 gadiem man bija novērotas skoliozes problēmas un pirms mēneša man bija diezgan liela spriedze skolā, tāpēc nezinu, ko domāt - sirds, nervi vai mugura?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Internetā diagnozi uzstādīt nevar. Pēc apraksta spriežot, varētu domāt, ka pie vainas ir gan veģetatīvās sistēmas problēmas, gan mugurkaula problēmas. Ir nepieciešama pilna izmeklēšana, lai varētu precīzi noteikt problēmu izcelsmi, bet "Noofen" iesakām turpināt. Ar cieņu,...
Atbild:
Dace Simsone, psihiatrs
Labdien! Pēc aprakstītā, tā visbiežāk ir stresa reakcija, kas izpaužas ar veģetatīvu somatoformu disfunkciju. Ja viss somatiski ir pārbaudīts, tad sirdi un muguru var likt mierā, bet nervu sistēmu, kas saistīta ar pārmērīgu iekšēju spriedzi, stresu, gan būtu vēlams ārstēt. NOOFEN mēneša garumā ir pietiekoši labs terapijai, bet bez zālēm obligāti jāpārskata dienas režīms - jābūt fiziskai slodzei, vēlams intensīvai - kādas 2-3 reizes nedēļā pa 45 minūtēm, regulārām ikdienas pastaigām 1-2 stundas katru dienu....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kāpēc kopš avārijas kontracepcijas lietošanas dzimumakta laikā sāp vēdera lejasdaļā?
Labdien!

Esmu 19 gadus jauna meitene, un dzimumattiecības notiek katru dienu. Pirms apmēram nedēļas notika prezervatīva plīšana, kā rezultātā sperma nokļuva iekšā, tāpēc pēc 10 stundām devos uz aptiek un iedzēru kontracepcijas zāles. Kopš tās reizes katrā dzimumaktā sāp vēdera lejas daļas labajā pusē. Ir rīti, kad ļoti sāp, kā arī ir nelabuma sajūta un migrēna. Kas var būt pie vainas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Attālināti nevar atbildēt uz šo jautājumu. Ir jādodas pie ārsta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Veģetatīvās distonijas simptomi vai problēmas ar sirdi?
Labdien!

Man ir 18 gadi un jau vairāk nekā mēnesi saskaros ar dažādiem neizskaidrojamiem simptomiem. No sākuma bija izteikti drebuļi, tirpoņa rokā, ātrs pulss un durstīgas sāpes pie krūtīm un zem kreisās rokas, kaut kur pie ribām. Tad pēc nedēļas simptomi pamainījās - parādījās reiboņi un neliela temperatūra. Taču tagad ir jūtami sirds pārsitieni, it īpaši miera stāvoklī un ejot gulēt, kā arī diezgan paātrināts pulss pie fiziskām kustībām.

Ir veikta kardiogramma un asins analīzes; ārsti saka, ka viss ir kārtībā. Ieteica man dzert nomierinošās tējas, ''Conor'' pret ātru pulsu un ''Noofen'', taču simptomi ir samazinājušies, bet ne pavisam pazuduši. Vislielākās bailes rada tie sirds pārsitieni, kas liek domāt, ka problēma ir sirdī, sākumā tādus nebiju izjutusi. Bailes arī ir veikt kādas fiziskās aktivitātes, ka tik tas ātrais pulss nenodara sirdij pāri. Esmu sevi pieķērusi, ka pārāk bieži klausos savus sirdspukstus, kas diezgan liek koncentrēties uz tiem pārsitieniem, un iedziļinos, kad sirds sāk neritmski sisties.

Ko man darīt? Iet ar sirdi pārbaudīties vai turpināt ārstēt nervus? Un, ja tā ir nervu vaina, tad cik ilgā laikā tie izveseļojas, un vai ir ieteicams sports ar paātrinātu pulsu? Un vai vienmēr man ir jādzer ''Conor'', kad ir jūtams tas pulss, vai tomēr, padzerot kaut ko nomierinošu, tas palēnināsies? Jūtos diezgan satraukta par savu veselību, jo sastopos ar šādiem simptomiem pirmo reizi.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jūsu aprakstītās sūdzības visas var būt saistītas ar veģetatīvo distoniju, kas patiešām ļoti bieži ir pilnīgi neizskaidrojamas. Izejot no Jūsu aprakstītā, Jūs esat veikusi dažādus izmeklējumus, kuri ir visi normas robežās, tā kā Jūsu minētās sūdzības ir visdrīzāk veģetatīvās distonijas izsauktas sūdzības. Pie veģetatīvās distonijas saasinājumiem var būt gan sirds pārsitieni, ātrs pulss, reiboņi, paātrināts pulss, bailes utt. Pie veģetatīvās distonijas ir jābaro un jānomierina nervu...
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Iespējams, šie simptomi ir veģetatīvās distonijas pazīmes. Tad ir "jāārstē" nervi. Jāsporto, jāievēro sabalansēts režīms, īpaši, ja darbā strādājat pie datora - jāizvēlas regulāri atpūsties, jāiemācās meditāciju, elpošanas vingrinājumus. Bet, ja nav droši un nepaliek labāk, tad jāiet pie psihiatra un psihoterapijā jāstrādā, lai apzinātos savas emocijas, saprastu, kā tās saistās ar ķermeņa reakcijām un kā tās iemācīties vadīt....

Psihoterapija / psihiatrija

Kāpēc, lietojot antidepresantus, uz kājām parādās zilumi?
Labdien!

Man ir 43 gadi. Gribēju uzzināt, kāpēc man parādās zilumi uz kājām, sākot lietot antidepresantus, konkrēti "Brintellix"? Un vai asinsvadu stiprināšanai varu lietot Askorutīnu?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ir jānoskaidro, vai pie zilumu parādīšanās uz kājām būs pie vainas antidepresanti, tāpēc iesakām doties pie ģimenes ārsta un veikt asins analīzes. Ar cieņu,...

Dermatoloģija / ādas veselība

Kas varēja izraisīt Corpus Callusum trūkumu bērna smadzenēs?
Labdien!

Esmu grūtniecības 20. nedēļā, un līdz šim viss gāja ļoti labi, līdz brīdim, kad ultrasonogrāfija atklājās, ka bērna smadzenēs trūkst ''Corpus Callusum''. Bijām šokā, un nevaram saprast, kāpēc tā noticis tieši ar mums. Diagnoze - Corpus Callusum Agnesium.

Jautājums: Vai alkohola reibums bērna ieņemšanas brīdī varēja būt tiešais iemesls šādam rezultātam?

Es kā sieviete alkoholu vispār nelietoju, bet vīrs - ļoti reti, un šajā gadījumā vīrs ieņemšanas brīdī bija dzēris (līdz tam 2-3 mēnešus alkohols netika lietots).

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Dabā ir sastopamas iedzimtas problēmas, kuras ir ļoti retas un kurām nav vienmēr ir izskaidrojams cēlonis. Alkohola lietošana, ieņemot bērnu, noteikti nav iemesls šai patoloģijai....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības