medicine.lv skaitļos

Lietotāji online27
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Ko darīt, ja zobu emaljā ir redzamas vertikālas mikroplaisas?
Labdien!

Vēlos noskaidrot par iespējām, ko darīt, ja emaljā ir redzamas vertikālas mikroplaisas, vidējas plaisas. Interesē konkrēti priekšzobiem - kādi ir pārklājumi utt.?

Paldies!
Atbild:
Ojārs Kalnozols, zobārsts
Labdien! Pārklājumu iespējas ir daudz un dažādas. Būtu jānoskaidro, vai šie zobi ir jutīgi, vai Jums nepatīk vizuāli. Pirmais, ko var mēģināt, ir likt plombes pārklājumu, tad ir zobu venīri (plāksnītes) un tad jau paliek zobu kronīši....

Zobārstniecība / mutes veselība

Sāpes kožot pēc kronīšu uzlikšanas - vai sāpēs pašas ar laiku pāries?
Labdien!

Pirms vairākām dienām man zobiem uzlika kronīšus ar piekari (priekšējiem zobiem abās pusēs). Vienā pusē viss ideāli, bet otrā uzkodienā izjūtu asas, īslaicīgas sāpes. Nevaru pat maizīti nokost.
Sāpes ir tikai tad, kad uzsitas vai uzspiežas tieši uz kožamās virsmas. Košļājot sāpes nejūtu, tikai brīdī, kad kožu, izmantojot priekšzobus.
Biju pie ārsta atkārtoti, bet bez rezultātiem, teica, lai nogaidu. Sāpes nemazinās. Vai ir iemesls uztraukties, vai tomēr jāgaida, jo ar laiku zobs "nomierināsies" un sāpes pāries?

Paldies!
Atbild:
Ojārs Kalnozols, zobārsts
Labdien! Jūsu gadījumā būtu nepieciešams veikt rentgena izmeklējumu, lai varētu noskaidrot, vai zobam ar kronīti nav kāds iekaisuma process. Kā ir ar sāpēm nakts laikā? Ja rentgena izmeklējumā iekaisuma procesu nenovēro, tad vajadzētu nogaidīt....

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāpēc neizdodas ieņemt bērniņu pēc vairākām mākslīgās apaugļošanas reizēm?
Labdien!

Man ir bijušas 4 mākslīgās apaugļošanas, bet kaut kā mazais neaug. Pēc pēdējās apaugļošanas mazais saņēmās un 6 nedēļas bija jauks mazulis. Pēc tam gāju pie ārsta 10. nedēļā, un izrādījās, ka mazais neaug, bija apmēram 6-7 nedēļas. Nācās tad ar medikamentiem dabūt viņu ārā, un tas bija ļoti smagi. Nesaprotu, kas notiek, kāpēc? Man ir 42 gadi. Bijām tik priecīgi, ka beidzot sanāca ieņemt bērniņu, un še tev! Ceru, ka uzzināšu, kādi varētu būt iemesli.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Problēmas ar bērna ieņemšanu var būt dažādas, parasti tās kombinējas. Ņemot vērā, ka tik daudzas reizes iznākums ir bijis nelabvēlīgs, Jūs noteikti esat to jautājusi speciālistiem, kas nodarbojas ar neauglības ārstēšanu. Diemžēl, Jūsu gadījumā nav iespējams sniegt atbildi uz jautājumu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Jutīgs zobs divus gadus pēc kronīša uzlikšanas - ko darīt?
Labdien!

Pirms 2 gadiem priekšējam zobam uzlika kronīti. Tagad zobs palicis ļoti jutīgs; sāp, ja ar to kož stingrāku pārtiku, kā arī zobus tīrot. Vai ir iespējams kaut kā šo mainīt, jāiet pie zobārsta vai jācenšas ar to sadzīvot?

Paldies!
Atbild:
Dr. Piskunova
Labdien! Jūsu gadījumā obligāti jāiet pie zobārsta!...
Atbild:
Ojārs Kalnozols, zobārsts
Labdien! Jānoskaidro, vai zobam ir tīrīts kanāls, vai nav (veicot rentgenu). Ja nav, tad vēl ir iespēja veikt zoba kanāla tīrīšanu caur kroni. Ar sāpēm nevajadzētu sadzīvot, tās var pāriet un tad sākt veidoties vēl lielāks iekaisuma process....

Zobārstniecība / mutes veselība

Regulārs vājums, nespēks un galvassāpes - pie kāda speciālista vērsties?
Labdien!

Esmu 24 gadus jauna sieviete, taču, neskatoties uz vecumu, nu jau kādu pusgadu nejūtos labi. Katru dienu liekas, ka viss sāp. Ir vājums un nespēks. Neatceros, kad pēdējo reizi jutos labi, kad nekas nesāpēja. Katru rītu mostos ar galvassāpēm, stīvumu vai nespēku. Vitamīni tiek lietoti, asinsanalīzes labas. Pie kāda speciālista būtu jāgriežas, lai saprastu, kas īsti vainas?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Vajadzētu sākt ar vizīti pie neirologa. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko darīt, ja bērnam nav sāta sajūtas?
Labdien!

Puikam tūlīt būs 6 gadi. Kopš mazotnes ēd daudz un visu, dod vairāk priekšroku karbonādei nekā saldumiem. Kustās arī daudz. Šobrīd ir uzaudzis ļoti liels vēders. Kad sāk ēst, grib vēl un vēl, vienalga ko, nav viņam sajūtas, ka būtu pieēdies. Ko var lietas labā darīt!? Pēdējos 2 mēnešus sūdzas, ka sāp vēders - apmēram tur, kur sāktos kaunuma apmatojums. Iesim pie ģimenes ārsta, taču vēlētos uzzināt citu viedokli arī.

Paldies!
Atbild:
Dr. I. Strazds
Labdien! Šajā gadījimā Jums pie ārsta ir jāiet. Katrā ziņā bulīmijas cēloņi ir jānosaka....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai zoba raušana (ekstrakcija) ir sāpīga? Varbūt labāk zobu saglabāt ar endodontiju?
Labdien!

Man ir viens sānu zobs ar 3 caurumiem. Zobārsts saka, ka ārstēšana ar endodontiju (nervu izņemšanu un kanāliņu tīrīšanu), ar iespējamo kroņa likšanu (ja no zoba paliks mazāk par 50%) un plombēšanu prasīs lielu naudu un var arī neizdoties, kā arī ir sarežģīta. Viņš iesaka zobu izraut, jo zobs esot vietā, kuru neredzot un kas nav vajadzīgs sakodienam.

Es tomēr sliecos par to, ka zobu vajadzētu par katru cenu saglabāt. Bet viens jautājums ir. Ja zobu mēģina ārstēt ar endodontiju un kaut kas neizdodas, vai tad zoba ekstrakcija ir sarežģītāka?

Un otrs jautājums. Cik sāpīga ir zoba ekstrakcija? Man nekad nav rauts zobs, bet man ir vairākiem zobiem ņemti nervi ārā un vienmēr atsāpināšana ir bijusi tik kvalitatīva, ka es neko nejutu. Mans zobārsts saka, ka ar zoba raušanu esot tāpat - atsāpinot un nejūtot. Bet es tam negribu ticēt. Man liekas, ka zoba raušana ir ļoti sāpīga un šausmīga! Un pēc tam tur ir tukšums, asiņošana un neciešamas sāpes tad, kad anestēzija pēc pāris stundām ir pagājusi.

Vai kāds speciālists var kaut ko pateikt par sāpēm pie zobu raušanas? Vai var veikt kaut kādu īpaši spēcīgu anestēziju?

Paldies!
Atbild:
Dr. Piskunova
Labdien! 1. Zobu ekstrakcija nebūs sarežģītāka pēc endodontijas. 2. Šodien zobārstiem ir ļoti spēcīga anestēzija. Zobu ekstrakcija ir maza, bet operācija, pēc kura ir nepieciešama citreiz papildu ārstēšana ar tabletēm. Mana atbilde: Labāk zobu saglabāt, izmantojot endodontisko ārstēšanu....
Atbild:
Ojārs Kalnozols, zobārsts
Labdien! Atbildot uz pirmo jautājumu, šeit ir jāsaprot, kurš tieši ir šis zobs. Ja gudrības zobs, tad neieteiktu mēģināt viņu glābt. Ja kāds cits zobs, tad ir jāizsver, vai ir iespējams šo zobu saglābt. Jāizsver visi par un pret (cost,risk, benefit). Ja neizdodas endodontiska ārstēšana, tad daudz sarežģītāk nevajadzētu būt ekstrahēt šo zobu. Zoba ekstrakcija tiek veikta ar atsāpināšanu (anestēziju), lielākoties jūt lielu spiedienu, bet ne sāpes. Ja pacients izjūt sāpes, tad parasti pievienojam vēl...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kā cīnīties ar depresiju, nomāktību un uztraukumu, runājot ar cilvēkiem?
Labdien!

Jau ilgstošu laiku nespēju īsti sajust dzīvesprieku, - ja kaut ko daru, prieka par to nav. Visu laiku esmu nomākts, pats īsti nezinu, no kā. Bieži vien ir liels uztraukums, it īpaši, ja ar kādu jārunā, nevaru īsti parunāt, jo uzreiz uztraucos. Kompānijā nejūtos droši un vienmēr izvairos no cilvēkiem, jo negribas ne ar vienu runāt. Ikdienā jūtos noguris, kā arī atmiņa ir ļoti pasliktinājusies. Pat runājot ar savu brāli, sākas iekšējs liels uztraukums un īsti nevaru neko daudz pateikt. Pasaku ātri īsu frāzi, lai vairs nebūtu jārunā.

Jūtos droši un labi, kad esmu viens pats. Tāpat arī ir zudusi interese par visu, nekas īsti neinteresē. Gribas kaut ko lietas labā darīt, bet tas nav izdevies, un tā jau kādus 5 gadus esmu visu laiku nomākts. Ir dienas, kad saņemos un jūtos 1 dienu labi, un tad atkal ar nākamo dienu esmu vecajās sliedēs. Vai to ir iespējams novērst? Ko darīt, lai pazustu tas lielais uztraukums, komunicējot ar cilvēkiem? Garastāvoklis mainās ļoti bieži.

Paldies!
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Pēc aprakstītā spriežot, visdrīzāk var domāt par depresiju kā slimību. Būtu ļoti vēlams vērsties pie psihiatra un uzsākt medikamentozu (antidepresantu) terapiju, bet paralēli psihoterapeitiski strādāt ar komunikācijas prasmju uzlabošanu, savu emociju apzināšanos un spējām tās vadīt. Papildus, ja nav vēl izdarīts, vēlams vispārējā somatiskā stāvokļa novērtējums - uztaisīt analīzes un citas nepieciešamās darbības pie ģimenes ārsta, lai izslēgtu kādu somatisku saslimšanu. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai mirēna varētu būt iemesls nervu sistēmas traucējumiem?
Labdien!

Jau gadu lietoju Mirena spirāli. Pēdējos trīs mēnešus ir parādījušās problēmas ar nerviem. Sāp galva. Biju pie neirologa, veicu magnētisko rezonansi - ar galvu viss kārtībā. Visticamāk, esot sapūsts kāds muguras vai kakla nervs, kas rada šīs sāpes. Izlasīju, ka kā viena no Mirenas blakusparādībām varot būt ietekme uz nervu sistēmu un asins pieplūdi galvā, kas varot izraisīt galvassāpes. Vai Mirena varētu būt iemesls nervu sistēmas traucējumiem?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Tāpat kā citas zāles, arī Mirena var izraisīt blakusparādības, kaut gan ne visām sievietēm tās izpaužas. 1-10 sievietēm no katrām 100 lietotājām ir iespējamas sekojošas blaknes: depresija, nervozitāte, pazemināts libido, galvassāpes, sāpes vēderā, slikta dūša, pinnes, sāpes mugurā, sāpes mazajā iegurnī, dismenoreja (sāpīgas menstruācijas), izdalījumi no maksts, vulvovaginīts (ārējo dzimumorgānu vai maksts iekaisums), palielināta krūts dziedzeru jutība, sāpes krūts dziedzeros. Jūsu...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai šie simptomi raksturīgi veģetatīvai distonijai?
Labdien!

Jau kādu laiku mokos ar savilktu sprandu un kakla cīpslām. Galva sāpēja reti, bet bija galvas reibšana. Pēc vairāku masāžu kursa palika vieglāk - sāpes un saspringums plecos un kaklā ir mazinājies, arī reiboņi ir palikuši mazāk. Bet tagad 6 dienas jau ir galvassāpes labās puses deniņos, tāda kā mazliet aizlikta auss, spiedoša sajūta uz acīm, labo pakausi un tāda kā siltuma sajūta labajā pakausī un ausī. Pierakstījos uz MR un MRA, bet rindā (maksas) jāgaida gandrīz pusgads. Masiere uzķēra arī savilktu žokļa muskuli, ko visai bieži neapzināti sasprindzinu. Pēc šī muskuļa masēšanas visi iepriekš aprakstītie simptomi palika vieglāki, bet pilnībā neizzuda. Pirms tam ir bijis arī stress un stresa ietekmē daudz un dažādas sajūtas, kas, stresam mazinoties, pašas no sevis izzuda. Vai šī arī varētu būt viena no veģetatīvās distonijas izpausmēm?

Paldies!
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Šī var būt stresa reakcija, kad savelkas muskuļi un reibst galva, vai arī sāp galva. Izmeklēties, protams var, bet tīri fiziski jāatrod laiks relaksācijas vingrinājumiem, meditatīvam darbam, vai arī jāpiesakās pie psihoterapeita, lai apzinātos savas emocijas un to ietekmi uz ķermeniskām reakcijām. Ar cieņu,...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Asas sāpes apakšdelmā, strauji atslābinot roku - kāda veida trauma tā ir?
Labdien!

Viens no apakšdelma muskuļiem, ja spēcīgi to sasprindzina, nedod nekādas bojājuma pazīmes. Bet, ja to turpmāk ātri atslābina, rodas asas sāpes uz 1-2 sekundēm. Pēc tām sāpes rimstas.
Relaksējot apakšdelmu vienmērīgi, ilgstoši, sāpju nav. Mierīgā stāvoklī arī nav sāpju. Tas ir, acīmredzami, pārmērīgas slodzes rezultāts vingrinājumos. Bet kāda veida trauma tā ir? Sastiepums?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Ja sāpes nemazinās pēc slodzes samazināšanas/atpūtas (5- 7 dienu laikā), jāvēršas pie traumatologa un/vai jāveic izmeklējumi (USS). Iespējams, Jums ir muskuļu vai saišu sastiepums (tad sāpēm vajadzētu pakāpeniski mazināties/ izzust). Var būt daļējs muskuļa vai muskuļa cīpslas plīsums....
Atbild:
Anna Antoščenko, sertificētā fizioterapeite
Labdien! Problēmu uzreiz diagnosticēt ir ļoti grūti, neredzot pacientu, bet Jūsu gadījumā runa varētu iet par diagnozi “tendinīts”, kas nozīmē cīpslu iekaisumu. Šī problēma bieži rodas uz pārslodzes fona un sūdzības parasti provocē, ja neko nedara. Es rekomendētu Jums ierobežot slodzi uz dotajiem muskuļiem, lietot pretsāpju smēres (bet ne slīdošās), likt ledu (caur dvieli uz 10-15 minūtēm 3-4 reizes dienā) un, ja labāk nepaliek, apmeklēt traumatologu....

Traumatoloģija / ortopēdija

Kas varētu izraisīt sāpes vienā acī, un kā rīkoties?
Labdien!

Izjūtu savādas sāpes labajā acī - kustinot aci vai galvu. Kad cenšos to turēt miera stāvoklī, sāpes nav vai ir ļoti minimālas. Vai ir aptuvenie minējumi vai ieteikumi, kā rīkoties šobrīd? Pašlaik esmu komandējumā un pie ārsta nevaru tikt uzreiz. Fiziskas izmaiņas acs rajonā nemanu.

Paldies!
Atbild:
Dr. Strautmane
Labdien! Acs sāpju iemesli ir daudz un dažādi, sākot no pašas acs iekaisumiem dažādos tās slāņos, redzes nervā, beidzot ar kakla daļas saslimšanām. Bez ārsta apskates cēloni noskaidrot nebūs iespējams....

Acis, optika / acu veselība

Vai izdalījumi no dzimumlocekļa varētu būt izslimota koronavīrusa iemesls?
Labdien!

Mans vīrs inficējās ar COVID, un mums nozīmēja karantīnu, kurā atradāmies 3 nedēļas. Vīram slimība noritēja smagi, ar augstu temperatūru, tāpēc pēc nedēļas ārsts noteica 10 dienu antibiotiku kursu ar "Amoxil". 3 dienas pēc antibiotiku kursa viņš nodeva asins analīzes, kurās uzrādījās augsts cukura līmenis, kas ir blakusparādība šīm antibiotikām. Pašai nebija tik izteikti COVID simptomi un temperatūra parādījās tikai pēc nedēļas, pusotras, kas svārstījās no 36,9-37,8.

Neskatoties uz veselības stāvokli, mums ļoti bieži bija sekss, un vienmēr viņa fizioloģiskais šķidrums palika manī. Nedēļu pēc karantīnas beigām viņš man sāka pārmest neuzticībā, jo atklāja sev izdalījumus no dzimumlocekļa. Biju pie ārsta, un man konstatēja dzemdes kakla apsārtumu, bet nekādu aizdomīgu izdalījumu neesot. Tā kā man nav bijis cits seksa partneris, vēlētos uzzināt, vai vīra COVID un antibiotikas varētu būt iemesls, kādēļ man ir apsārtis dzemdes kakls un viņam izdalījumi?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Covid pats par sevi nevar izraisīt minētās parādības, bet samazinās organisma imunitāte un var saasināties dažādas infekcijas vai rasties nobīdes mikrofloras līdzsvarā. Diemžēl neesat ievērojuši karantīnas nosacījumus, kad maksimāli jāizolējas no saslimušā, tāpēc saslimāt arī Jūs. Arī antibiotiku lietošana veicina disbakteriozi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Stipras sāpes kājās un nejūtīga āda - vai var būt saistība ar aknu aptaukošanos?
Labdien!

Pašlaik atrodos Vācijas slimnīcā. Sākās viss ar to, ka bija saskarsme ar alkoholu, beigās notirpa viena kāja, iekšā bija jūtams tāds kā smagums (it kā būtu karsts, smags ūdens saliets) bet ādu nejutu, pat iekniebjot. Tad šīs sajūtas aizgāja uz otru kāju, sākot no krūtīm (tikai priekšpusē) uz leju bija tirpoņa un sāpes (pat ieskaitot kājstarpi uz leju līdz potītēm), kā rezultātā bija ļoti grūti un sāpīgi staigāt (un vēljoprojām ir).

Nodevu neskaitāmas analīzes, izrādās, man ir aptaukojusies akna, bet ārsti saka, ka uz kāju tirpoņu tas neattiecas. Ar vēnām viss ok. Cukurs arī. Ar pulsu arī viss kārtībā.

Vai manis aprakstītās sajūtas varētu būt dēļ aknām un vai, pareizi ievērojot diētu un nelietojot neko organismam nelabvēlīgu, kāju sāpes pāries? Ārsti šeit ļoti nesaprotami izsakās.

Rīt mani raksta ārā no slimnīcas, bet par kājām tā arī nav skaidrības. Kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Taukainā akna noteikti nav cēlonis Jūsu sūdzībām par kāju sāpēm un tirpoņu. Neko sīkāk bez izmeklēšanas komentēt nevaram. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā izskaidrot šīs seksuāla rakstura problēmas?
Labdien!

Man ir 50 gadi. Sekss nav bijis jau 4 gadus, jo jūtos nedrošs. Agrāk dzīvoju ar sievieti, un sekss bija, bet bieži bija priekšlaicīga noplūde. Izšķīrāmies, citu attiecibu nav bijis. Bail, jo masturbējot citreiz viss ir labi, bet citreiz (un diezgan bieži) ejakulācija notiek, dzimumloceklim pat neesot cietam. Vai tas ir normāli manos gados?

Agrāk, esot attiecībās, vakarā notikušajam seksam vienmēr sekoja rīta erekcija, ar seksu, protams. Tagad tādu nakts erekciju nav, un, ja ir, tad reti un erekcija ir ļoti vāja. Ejakulāta daudzums arī, protams, mazāks nekā jaunībā. Vai es pareizi daru, ka masturbēju, lai dzimumfunkcija neatrofētos? Kā šo problēmu ārstēt?

Varbūt problēma saistīta ar šo: kādus gadus 10 atpakaļ ievēroju, ka pēc urinēšanas pilnīgi neiztukšojas urīnpūslis. Pietupjoties ceļos, jutu, ka iztek pārējais, maz, bet tomēr. Arī tagad šī problēma pastāv, bet tieku diezgan veiksmīgi galā ar dziļu kulītes pacilāšanu uz augšu, tad viss iztek. Varbūt šīs kaites viena ar otru saistītas? Vēl jau gribētos sievietes samīlēt un ļoti... Ko Jūs ieteiktu manā gadījumā?

Liels paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām apmeklēt urologu klātienē, lai izrunātu visus jautājumus un veiktu izmeklēšanu. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Vai cilvēkam ar sirds stimulatoru var piešķirt invaliditāti?
Labdien!

Manai mammai ir 78 gadi. 2020. gada septembrī tika ielikts sirds stimulators, un uz doto brīdi pildām visus ārstu norādījumus. Un tomēr pašsajūta ir slikta, nav spēka. Pati bez līdzcilvēku palīdzības nespēj veikt pašaprūpi.

Vai ar šādu diagnozi var pienākties invaliditāte?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jūs varat noskaidrot atbildi uz šo jautājumu pie ģimenes ārsta vai Veselības inspekcijas. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai ir iespējams iegūt dzemdes kakla iekaisumu, ja dzimumattiecību partneris ir inficēts ar COVID-19 un netiek izmantoti prezervatīvi?
Labdien!

Vai ir iespējams iegūt dzemdes kakla iekaisumu, ja dzimumattiecību partneris ir inficēts ar COVID-19 un netiek izmantoti prezervatīvi?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Dzemdes kakla iekaisums rodas ilgākā periodā, un COVID to neietekmē. Atgādinu, ka saskarsmē ar COVID inficētu cilvēku jāievēro izolācijas noteikumi un dzimumattiecības nav vēlamas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko darīt, ja jau ilgstoši nomoka klepus un, dziļi ievelkot elpu, dzirdama sēkšana?
Labdien!

Jau no janvāra mokos ar klepu. Janvārī un februārī klepus bija visu dienu, sauss bez sāpēm, brīžiem bija gūti ievilkt gaisu. Dzēru sīrupus, ko izrakstīja ārsts.

Tagad, martā un aprīlī, klepus vēl joprojām ir. Nav tik izteikts, dziļi ievelkot gaisu, ir dzirdama sēkšana.

Vai pāries pats no sevis, vai jāgriežas pie ārsta?

Dzīvoju neilgu laiku Norvēģijā, ģimenes ārsts man nav pieejams.
P. S. Janvārī veicu Covid testu - negatīvs.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Nepieciešams RTG plaušām, kā arī jāturpina lietot pretklepus līdzekļus. Caur internetu neko citu ieteikt diemžēl nevaram. Ar cieņu,...
Atbild:
Jānis Ventiņš, farmaceits
Labdien! Vislabāk, protams, būtu, ja Jūs dotos pie ārsta, kas tad arī noteiktu, kas īsti ir par vainu. Vai pāries pats no sevis? To nemācēšu atbildēt. Lai stiprinātu organismu, varat vairāk uzturā lietot ogas (saldētas, svaigas), tumši zaļos lapu salātus (spināti, kalē, rukola), kurkumu (kā pulveri vai uztura bagātinātāju), kā arī C un D vitamīnus. Ja ir iespēja pasūtīt zales no Latvijas, tad varu ieteikt "Ichthyolum cpl." pilienus, "Tartephedreel" pilienus un "Betulflu" kapsulas. Lai veselība!...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Temperatūra, svara zudums, karstuma viļņi, nogurums - kāds varētu būt iemesls?
Labdien!

Sieviete, 28 gadi.

Aptuveni 6 mēnešus ir nedaudz paaugstināta temperatūra līdz 37,5. Slikta pašsajūta, liels nogurums, garastāvokļa maiņas, karstuma viļņi. Ir bijušas sirdsklauves un kādu mēnesi paātrināts pulss 100-120. Pusgada laikā svars nokrities par 12 kg. Plaušu RTG ir labs, neko nesaskata. MR vēderam - palielināti limfmezgli, akna, liesa. CT galvai labs. Pēdējās asinsanalīzēs eritrocīti, hemoglobīns un hematokrīts paaugstināti, D vitamīna deficīts (19).

Kāds varētu būt iemesls sliktajai pašsajūtai un temperatūrai? Vai varētu būt vairogdziedzera vai sirds problēmas (tie vēl nav pārbaudīti)? Ļoti nogurdinoši un nomācoši - gan fiziski, gan garīgi - visu laiku atrasties tādā "slimā" stāvoklī, kad nevar atklāt vainu.

Kādus izmeklējumus vēl Jūs ieteiktu vai pie kādiem speciālistiem vērsties?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām izmeklēt vairogdziedzeri (pie endokrinologa) un nodot analīzes uz vīrusa infekcijām. Ar cieņu,...

Diagnostika

Problēmas ar mēnešreizēm un slikta pašsajūta: Kas to varētu izraisīt?
Labdien!

Pašlaik atrodos Somijā un Covid dēļ netieku uz Latviju pie ārsta - lielākoties naudas apsvērumu dēļ, kas nozīmē, ka arī Somijā tikt pie ārsta ir problemātiski, jo izmaksas tam visam šeit ir 3-4 reizes augstākas. Esmu centusies sazināties ar gastroenterologu attālināti, taču ārsts lika noprast, ka nesaprot, kāpēc vēršos pēc palīdzības, ja "nekas traks neesot, jo neapmeklēju tualeti 10 reizes dienā" (ar diagnozi čūlainais kolīts).

Tāpēc vēršos pēc padoma lietā, kas varētu būt vairāk saistīta ar menstruācijām un sieviešu līniju nekā čūlaino kolītu.

Čūlainais kolīts ir jau kopš 2017. gada. Kopš oktobra nav bijis neviens saasinājums. Reizēm parādās vēdersāpes.
Kopš 2020. gada jūlija lietoju "Asacol" (Mesalazinum) 800 mg piecas tabletes vienu reizi dienā.

Vispārīgi simptomi:

- nemierīga sajūta, vieglas sāpes kājās,
- izpūšot degunu, parādās asinis - gandrīz katru reizi vairāk vai mazāk, un sausa, plaisājoša āda (iespējams, arī no sausa gaisa, bet nezinu vai saistīts).

Šos simptomus esmu novērojusi apmēram kopš novembra.

Tāpat ir hroniskas iesnas, kas bija raksturīgas arī Latvijā, jo bija mājdzīvnieki, taču Somijā nav dzīvnieku, un simptomi ir vēl joprojām, ja ne izteiktāki.

Problēmas ar menstruācijām pēdējā ciklā (25. novembris - 1. aprīlis):

Cikla garums ir 28-37 dienas, vidēji 31 dienu, menstruācijas sešas dienas. Pēdējā ciklā:

- nedēļu pirms mēnešreizēm bija sāpes kreisajā sānā zem nabas, velkoša/spiedoša sajūta. Taču sāpes ir arī tagad, kad ir pagājušas jau vismaz 2 nedēļas kopš mēnešreižu beigām;

- kopš 25. februāra bieži sāp galva (25 no 44 dienām), ir stipras sāpes, un lielākoties pretsāpju zāles nepalīdz. Pret tām lietoju "Burana" 600mg un "Panadol" 1g;
- mēnešreižu vietā parādās neliela smērēšanās, pēc divām dienām asiņošana ir normāla un atlikušās 3 dienas atkal smērēšanās, kas nav raksturīgi pierastajai intensitātei;
- pēdējo 2 mēnešu laikā ir bijusi vemšana un slikta dūša ar sajūtu, ka gribas vemt, apmēram 4 reizes. Neesmu novērojusi noteiktu sakarību starp vemšanu un citiem simptomiem, izņemot to, ka gandrīz katru otro dienu ir lielas galvas sāpes. Slikta dūša un vemšana ir novērota cikla sākumā.

Apmēram kopš 29. marta novērota vēdera pūšanās un krampji, kas ir raksturīgi menstruācijām, taču to pašlaik nav, kas uztrauc.

Kopš 6. aprīļa stipras galvas sāpes ir katru dienu. Esmu novērojusi, ka ķermeņa temperatūra lēkā no 36.6 uz 37.2, ir drebuļi vai karstuma viļņi, slikta pašsajūta kopumā. Parasti 37.4 temperatūra bija čūlainā kolīta dēļ, jo bija iekaisums un netika pienācīgi ārstēts un ar tādu temperatūru dzīvoju kā ar normu, bet jau apmēram 6 mēnešus ķermeņa temperatūra ir 36.6.

Bail jau teikt, bet, tā kā man tik ļoti galva sāpēja, ka nezināju, ko iesākt, 8. un 9. aprīlī pret sāpēm iedzēru pustableti ar "Ultracod" 500mg/30mg, kas palīdzēja uz brīdi. Iepriekš pieredze ar šīm zālēm bija traku zobu sāpju gadījumā, kad nebija nekas cits, un naktī nevarēju vispār pagulēt dēļ sāpēm un ārkārtas situācijā lidoju uz Latviju.

Kopš 6. aprīļa lietoju dzelzs preparātu "Vahva rauta+", un gastroenterologs apgalvo, ka asiņošanu, kas parādījās 5 dienas pēc dzelzs lietošanas, nevar izraisīt pati dzelzs. Taču apgalvo, ka nevaru lietot dzelzi bez analīžu rezultātiem, kas ir diezgan loģiski, taču tajā pašā laikā brīvi saka, ka jādzer c un d vitamīns, lai gan nav veiktas analīzes, un tas nonāk pretrunā ar paša ārsta teikto.
Pēdējo reizi, kad taisīju analīzes, dzelzs rādītājs bija 8,1 no intervāla 9,0-30,4 un, arī ņemot vērā to, ka katru mēnesi ir mēnešreizes, tiek zaudētas asinis. Kopš dzelzs lietošanas galvas sāpes un sliktā pašsajūta ir mazinājusies vai pazudusi pavisam.

10. aprīlis - vēdersāpes, mīksta vēdera izeja, tumši brūna/melna krāsa;
11. aprīlis - vēdersāpes, šķidra vēdera izeja, liels asins piejaukums;
15. aprīlis - sāpes vēdera lejas daļā, kreisajā pusē un urīnpūšļa rajonā, vēdera pūšanās;
14. - 16. aprīlis - nemierīga sajūta kājās, trulas sāpes un celšanās naktī vairākas reizes, lai gan no rīta jūtos atpūtusies un izgulējusies, ejot gulēt ap 23 un ceļoties 9.

Saprotams, ka brīdī, kad tikšu uz Latviju, veikšu gan analīzes, gan apmeklēšu ginekologu un veikšu ultrasonogrāfiju, kuru noteica gastroenterologs, taču līdz tam rodas jautājums: vai problēma var būt pa sieviešu līniju? Un ko var darīt, lai mazinātu simptomus? Vai ir kāda nojausma, kas varētu šos simptomus ilgstoši izraisīt? Un, ja nākošās mēnešreizes atkal parādīsies citādākas no ierastā, vai ir pamats uztraukumam? Pie ginekologa gan kādu laiku neesmu bijusi, bet iepriekš šāda veida situācijā neesmu bijusi.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu aprakstītā situācija liecina par gremošanas trakta saslimšanu. Nelielas menstruāciju novirzes varētu būt kā blakusparādības pamatsaslimšanai. Iesaku tomēr maksimāli ātri doties pie ārsta....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai pie tādiem HCG un progesterona rādītājiem ir nepieciešams lietot progesteronu?
Labdien!

Jau kādu laiku mēģinu palikt stāvoklī. Ginekologs izrakstīja padzert "Duphaston" (progesteronu), jo 12. cikla dienā līmenis bija 22.1 nmol/L. Vienu ciklu padzēru, bet, tā kā bija slikta pašsajūta, otrajā ciklā vairs nedzēru. Un otrajā ciklā paliku stāvoklī. Veicu analīzes un HCG ir 28.3 un progesterons 20.1 (ir 4. nedēļa). Vai pie tādiem rādītājiem ir nepieciešams dzert progesteronu (medikamenta recepte ir)? Līdz ārsta vizītei vēl nedēļa.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jautājumu par hormonālo līdzekļu lietošanu nevar risināt, tikai zinot vienu analīzes rādītāju. Lūdzu, sazinieties ar savu ārstu. Ir iespējams pieteikties uz attālinātu - telefonisku konsultāciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc rodas sāpes urīnizvadkanālā pēc ejakulācijas?
Labdien!

Jau pasen ir sekojoša problēma - bieži pēc ejakulācijas (onanējot), pēc kāda brīža rodas sāpes urīnizvadkanālā, dzimumlocekļa galviņas rajonā. Sāpes grūti aprakstīt - vairāk uz tādas sajūtas pusi, ka tur it kā būtu nokļuvušas smiltis. Šādas sajūtas ir tikai pēc ejakulācijas un pāriet parasti plus mīnus 10 minūšu laikā. Parādās vēlme urinēt. Un tad ir atvieglojuma sajūta. Reizēm tajā īsajā brīdī vēlme urinēt rodas vairākas reizes un beigas sāpes pilnībā pāriet. Ir citu iemeslu dēļ taisītas asinsanalīzes uz STS slimībām - viss kārtībā. Pilnīgi nekādu citu sūdzību nav.

Kāds iemesls varētu būt šādām sajūtām un vai nepieciešamais izmeklējums?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicama vizīte pie urologa, lai veiktu izmeklēšanu un noskaidrotu sūdzību cēloņus. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Baltas pumpiņas un izdalījumi zem dzimumlocekļa priekšādas - kas tas varētu būt?
Labdien!

Man ir 17 gadi. Esmu ievērojis, ka man uz dzimumlocekļa ādiņas iekšpusē ir daudz mazas pumpiņas, tādas baltas. Vairāk tieši apakšpusē. Un vēl nesaprotu - kas pa lietu, kad eju katru dienu dušā, novelkot ādiņu, zem tās ir tāda balta kārtiņa, kura viegli mazgājas nost? Ja neeju duša vienu dienu, tad ļoti nepatīkama smaka. Ko darīt? Ar ko ārstēties?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicama vizīte pie urologa. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Par ko var liecināt asins parādīšanās degunā grūtniecei?
Labdien!

Man ir 33 gadi. Baroju bērniņu ar krūti, mazulim 3 mēneši. Esmu ievērojusi, ka man reizēm no rīta, iztīrot degunu, nāk ārā sakrājušies, piedodiet, puņķi ar asinīm. Šorīt arī tā bija. Jutu aizvakar nelielu tūsku degunā, un jau pāris dienas ir jutīga, sārta deguna gļotāda. Jāpiemin, ka veicu katru dienu elpošanas vingrinājumus. 2 nedēļas esmu uzsākusi "Wim Hof" metodi, iepriekš Streļņikova. Bet asinis bija arī šorīt, kā arī iesnu laikā, grūtniecības laikā, bet tas jau bija pirms vairākiem mēnešiem. Es vēlētos saprast, cik nopietna ir tā asins paradīšanās degunā? Jo reizēm man tiešām tādas rodas. Par ko tas var liecināt?

Grūtniecības laikā, reizēm vingrojot, arī tecēja pa degunu asinis, un pirms tam jutu milzu spiedienu galvā. Pēc tam konstatēju, ka deguns pilns ar asins izdalījumiem. Bet vienmēr, kad vecmāte izmērīja spiedienu, bija viss normas robežās. Nekādu citu sūdzību nav - ne galvas sāpes, ne kas tāds.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteiktu apmeklēt LOR, uztaisīt asinsanalīzes. Ar cieņu,...

Elpceļu / plaušu saslimšanas