medicine.lv skaitļos

Lietotāji online38
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai CPV vakcīnu var veikt paralēli Covid - 19 vakcīnai?
Labdien!

Esmu sieviete un man ir 26 gadi, pirms mēneša uzsāku CPV vakcīnas posmu, jo atklāja CIN2, kuru arī veiksmīgi izgrieza. Bet tagad, uzsākot vakcīnu, kas ir 3 potes, satraucos, vai paralēli varu veikt arī Covid-19 vakcīnu? Esmu dzirdējusi, ka organismam ir jāizstrādā kārtīgi imūnsistēma pret vienu vakcīnu, lai tikai pēc tam varētu veikt citas vakcīnas, vai tā ir taisnība? Un vai tas nozīmē, ka Covid-19 vakcīnu varu saņemt mēnesi pēc visu trīs CPV vakcīnas devu saņemšanas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jā, Jūs droši varat veikt vakcīnas vienlaikus....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tā ir piena sēnīte?
Labdien!

ir viens partneris jau vairāk nekā divus gadus. Nebija kādu nedēļu dzimumakta, un nākamajā diena viss niezēja, uzpampa, sāpēja. Nesen arī pamanīju, ka no maksts izdalās tādi kā biezpienveidīgi, balti izdalījumi, bez smakas. Palasīju interneta par šo, un vienīgie simptomi, kuri sakrīt, bija par piena sēnīti. Vai tā varētu būt piena sēnīte?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jā, tā varētu būt piena sēnīte. Ieteicams doties pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tests uzrāda pozitīvu rezultātu dēļ iepriekšējās zaudētās grūtniecības?
Labdien!

Martā veicu testus, kas bija pozitīvi, un pie ārsta aizgāju 4. grūtniecības nedēļā. 2021.04.11 sākās asiņošana (tā kā mēnešreizēs), aizgāju pie ārsta, kurš konstatēja, ka grūtniecība zaudēta - spontānais aborts. Nekādas tīrīšanas nevajadzēja, jo viss iztīrījās pats. Veicot analīzes, konstatēja zemu progesteronu līmeni, kas varēja būt par iemeslu grūtniecības pārtraukšanai. Ārsts ieteica gaidīt mēnešreizes un tad palietot "Duphaston".

Ir pagājis vairāk nekā mēnesis, bet mēnešreizu vēl nav. 2021.05.15 uztaisīju testu - pozitīvs . Ir mazliet velkoša sajūta vēdera lejasdaļā, mazliet jutīgas krūtis un pēdējās dienās nelabi, reibst galva (kas ir lielāko dienas daļu). Vai var būt, ka atkal esmu stāvoklī? Vai arī tests vēl kaut ko uzrāda no iepriekšējās grūtniecības?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja Jūs esiet piedzīvojusi spontāno abortu, tas var izraisīt kļūdainu testa rezultātu. Tiklīdz apaugļota olšūna tiek implantēta dzemdes sieniņā, organisms sāk izdalīt grūtniecības hormonu hCG. Pēc aborta hCG līmenis krītas. Parasti hCG samazinās laika periodā no 9 līdz 35 dienām (vidēji 19 dienu laikā). Grūtniecības testa veikšana šajā periodā var izraisīt kļūdaini pozitīvu rezultātu. Ja ir noticis spontānais aborts, iespējams, ka dzemdē var būt palikuši grūtniecības laikā radušies audi,...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Trīc galva pat pie neliela satraukuma un citi dīvaini simptomi - vai pie vainas nervu sistēma vai kas cits?
Labdien!

Man ir 25 gadi un man jau aptuveni 4 gadus stresa situācijās trīc galva, arī pie neliela satraukuma. Esmu bijusi pie neirologa un saņēmusi slēdzienu - veģetatīvi somotoformi nervu sistēmas traucējumi. Esmu bijusi arī uz doplerografiju un datortomogrāfiju galvai - visi rezultāti bijuši labi. Pirms 2 gadiem, veicot asins analīzes, noteikts rādītājs uz Laima klātesamību, rādītājs bija 20, uz ko ārsts nereaģēja, jo pēdējo reizi ērce bijusi pirms 15 gadiem. 

Pēdējos 3 mēnešus atsākušās dīvainas parādības - pulsēja auss, pēc tam trīcēja lūpas, rokas vispār trīc vienmēr, arī miera stāvoklī. Bet pēdējās divas dienas galvā ir spiedoša, velkoša sajūta, vakar sagriezās tik ļoti, ka knapi paspēju apsēsties, jo visa telpa sagriezās. Šodien gan galva ir dīvaina, gan arī ir nelaba dūša. Esmu atkal pierakstījusies pie neirologa, bet varbūt vajadzētu vērsties pie vēl kāda speciālista? 

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jums varētu būt veģetatīvās distonijas saasinājums. Būtu ieteicams vēlreiz nodot asins analīzes uz Laima slimību, lai pārliecinātos, ka Jūsu uzskaitītās sūdzības nav saistītas tikai ar veģetatīvo nervu sistēmu, bet pievienojušās arī Laima slimības sekas. Kā arī varat pakonsultēties ar psihiatru. Psihiatrs pieņem arī mūsu medicīnas centrā. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Ar ko varētu izskaidrot sāpes vēdera lejasdaļā, kreisajā pusē?
Labdien!

Esmu 20 gadu veca sieviete, augums 170 cm, svars 52 kg. Man ir parādījušās sāpes kreisajā pusē, vēdera lejasdaļā. Pirmās sāpes parādījās menstruāciju beidzamajā dienā. Tagad sāp arī pāris dienas pirms menstruācijām. Kāds tām varētu būt izskaidrojums? Vai ir jāgriežas pie ginekologa? Kādi izmeklējumi jāveic?

P.S. Ir veikta vēdera dobuma un nieru USG, kas neko neuzrādīja.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Attālināti nevar noteikt sāpju iemeslu, jo vēdera sāpēm var būt daudzi cēloņi. Viens no tiem varētu būt gremošanas trakta traucējumi. Ir jādodas pie ģimenes ārsta un ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds varētu būt iemesls, ka tieši tagad mēnešreizes aizkavējās par nedēļu?
Labdien!

Maijā sākumā ar vīru pārstājām izsargāties, jo vēlamies bērniņu. Attiecīgi, pirmo reizi dzīvē šomēnes arī 8 dienas kavējās mēnešreizes. Kad mēnešreizes kavējās 5 dienas, uztaisīju grūtniecības testu, kas bija negatīvs. Kad mēnešreizes kavējās 7 dienas, gāju nodot asinsanalīzes, bet arī tur hcg <1. Mēnešreizes jau aptuveni 15 gadus vienmēr ir bijušas regulāras un sākušās, vēlākais, 3. dienā, kad tām jābūt.

Šodien bija 8. diena, kad mēnešreizes kavējās. Jau biju pieteikusies rīt doties pie ginekologa, bet šorīt piecēlos, jo sāka tecēt asinis - uzreiz diezgan spēcīgi, bet es nevaru izskaidrot - kaut kā citādāk nekā citās reizēs. Tās šķiet gaišas un plānas. Pie ārsta iešu pēc nedēļas, ja nu gadījumā asiņošana turpināsies kā parastās mēnešreizes. Kad mēnešreizes kavējās 5 dienas, krūtis palika jutīgas un vakar parādījās arī velkoša sajūta vēdera lejasdaļā.

Sakiet, lūdzu, kāds varētu būt iemesls, ka tieši tagad mēnešreizes aizkavējās par nedēļu - kāpēc tāda sakritība, ka tieši pirmajā mēnesī, kad sākām mēģināt ieņemt bērniņu?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Varu secināt, ka ļoti gaidi grūtniecību un esi satraukusies. Stresa ietekmē ovulācijas process var notikt vēlāk nekā parasti. Tavs ķermenis atbrīvo olšūnu no olnīcas ar domu par grūtniecību. Ja šajā laika posmā būsi satraukta vai nomākta, ķermenis gaidīs brīdi, līdz Tavs emocionālais stāvoklis stabilizēsies un būsi gatava ovulācijai. Tas nozīmē, ka mēnešreižu aizkavēšanās var notikt par nedēļu un pat ilgāku periodu. Pastāv arī iespēja, ka lielāka stresa ietekmē menstruācijas var tikt...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik ilgā laikā ir jāuzliek kronītis pēc pagaidu plombes ielikšanas?
Labdien!

Man tika veikta sakņu tīrīšana, pildīšana, novīlēja zobu un uzlika pagaidu plombi, sakot, ka būs vajadzīgs kronītis. Sakiet, lūdzu, kādas ir lētākās cenas, un cik ilgā laikā ir jāuzliek kronītis? Vai ir kāds laika limits, cik drīkst staigāt ar to pagaidu plombi? Vai var salūzt?

Paldies!
Atbild:
S. Piskunova
Labdien! Par ekonomiskiem jautājumiem, lūdzu, interesēties izvēlētajā medicīnas iestādē. Sakarā ar zoba tālāko ārstēšanu: vispirms jāpabeidz zobu ārstēšana, virs pagaidu plombes kronīti likt nedrīkst. Pēc plombēšanas pabeigšanas ārsts Jums rekomendēs protezēšanas termiņus. Ar visu cieņu,...

Zobārstniecība / mutes veselība

Ilgstoši spiedoša sajūta vēderā - kādus izmeklējumus veikt, lai noskaidrotu cēloni?
Labdien!

Vīrietis, 30 gadi.

Jau kādu laiku sadzīvoju ar spiedošu sajūtu vēdera lejasdaļā, varētu pat teikt, ka mazliet tā kā sāp. Spiedošā sajūta ir izteiktāka pēc ēšanas, ir arī pārlieku daudz gāzes. Brīžiem ir tāda sajūta, it kā vajadzētu nokārtoties, bet, lai arī kā censtos, nekādīgi nesanāk. Vēders iziet regulāri un bez jebkādiem traucējumiem.

Ģimenes ārste šo norakstīja uz aizcietējumiem, tādēļ izrakstīja zāles vēdera iziešanai (nosaukumu nepateikšu, jo tas bija kādu laiku atpakaļ), bet tas neko nemainīja. Esmu mēģinājis neēst pāris dienas, tā teikt, lai iztīrītu vēderu, bet spiedošā sajūta nepārgāja arī pie tukša vēdera. Vistrakāk šo spiedošo sajūtu atminos nākamajā dienā pēc alkohola lietošanas, bet nu jau gandrīz 6 mēneši pagājuši, kopš neesmu lietojis alkoholu (varbūt tā bija tikai sakritība).

Tā nu es ar šo problēmu sadzīvoju vēl līdz šim. Uz doto brīdi esmu ārzemēs, bet pavisam drīz došos uz Latviju, tāpēc meklēju, kur griezties, kādas analīzes veikt, vai ko citu.

Paldies!
Atbild:
Jānis Ventiņš, Homeopātiskās aptiekas farmaceits
Labdien! Vislabāk būtu, ja Jūs vēlreiz sazinātos ar savu ģimenes ārstu vai dotos pie gastroenterologa. Un līdz tam var mēģināt Arnikas kompleksu (homeopātiskās zāles gremošanas problēmu gadījumos), kuņģa pilienus vai kādu tēju (piemēram, vērmeles vai piparmētras). Iespējams, ka tas atvieglos Jūsu stāvokli....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jūsu uzrakstītajā vēstulē ir diezgan daudz pretrunu, bet, spriežot pēc atsevišķiem faktiem un Jūsu sūdzībām, iespējams problēmas ir ar gremošanas traktu un varbūt arī ar uroģenitālo sistēmu. Tādēļ ir nepieciešama kopēja organisma izmeklēšana, lai noskaidrotu problēmas iemeslu un tad arī saprastu, kā rīkoties un palīdzēt Jums tālāk. Mūsu medicīnas iestādē var veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi. Šī izmeklējuma laikā tiek izmeklēts katrs orgāns un...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai pastāv speciālas zāles, kas veicina izturību sportisku aktivitāšu laikā, ja sports nepieciešams veselības dēļ?
Labdien!

Man sports ir ļoti nepieciešams veselības dēļ - lai uzturētu sirds veselību, muskuļu tonusu (ja pāris dienas, piemēram, slimības dēļ, nesportoju, tad ir grūti izpildīt programmu pēc atsākšanas), lai kontrolētu lieko svaru. Bet problēma ir tā, ka ir grūti izpildīt visu programmu, piemēram, tā, lai tiešām sadedzinātu tās 700-1000 kcal, ko esmu paredzējis treniņā izdarīt.

Esmu dzirdējis par zālēm, steroīdiem, visādiem stimulantiem, kas paredzēti muskuļu masas audzēšanai, uzvarām sacensībās un estētiskiem mērķiem. Skaidrs, ka šādiem mērķiem paredzētas zāles ir neētiskas, un pilnīgi pareizi, ka tās tiek demonizētas un aizliegtas (vismaz profesionālā sportā).

Bet tajā pašā laikā cilvēkiem ir jākustas un daudz. Un, ja ķermenī ir ģenētika, kas to neveicina, tad varbūt ir jēga lietot zāles? Alternatīvu taču nav? Nu nav efektīvas pretaptaukošanās vai tauku likvidēšanas zāles, tādas nav vēl izgudrotas! Tieši tāpēc uzskatu, ka zāles, kas veicina fiziskās aktivitātes un to ilgumu (muskuļu noturību), var būt jēgpilna terapija.

Vai kāds ārsts var to ieteikt? Piemēram, lasu Google par https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(15)00270-3 vai ko citu. Bet cik tas viss ir tālu līdz reālām tabletēm, kuras varētu lietot izturībai un sporta laika pagarināšanai?

Vai ir Latvijā ārsti, pie kā konsultēties par šo?

Paldies!
Atbild:
Jānis Ventiņš, farmaceits
Labdien! Lai varētu dot precīzākas rekomendācijas, tad būtu jāzina vairākas lietas - kāds ir vecums, svars? Cik ilga ir sportošanas vēsture? Kāda veida treniņi tiek veikti, cik bieži? Vai ir veikts kardiopulmonārais slodzes tests? Kāds uzturs tiek lietots ikdienā un pirms/pēc treniņiem? Lai kāds būtu sportošanas mērķis, ir jāatceras, ka vēl lielāka nozīme ir pārējam dzīvesveidam, jo, ja tas nebūs kārtībā, tad būs grūti sasniegt iecerētos mērķus sportā. Pirmkārt, miegs. Miega laikā organisms atjaunojas...

Fizioterapija

Kāpēc USG bērniņa vecumu rāda lielāku nekā ir, rēķinot pēc bērniņa ieņemšanas datuma?
Labdien!

Vai ir iespējama tāda situācija? Pirmajā trimestrī USG pārbaudē parāda 12+4 grūtniecības nedēļu, taču, zinot tiešo datumu, kurā ieņemts bērniņš, pēc pašas aprēķiniem sanāk, ka bērniņš ir 9 dienas jaunāks, būtībā 11+2 grūtniecības nedēļas.

Esmu apjukusi, jo pēc mēnešreizēm rāda 13 nedēļas un 5 dienas, pēc USG 12 nedēļas un 4 dienas, bet, zinot precīzo bērniņa ieņemšanas datumu, pašai liekas, ka ir 11 nedēļas un 2 dienas.

Nesaprotu, kāpēc USG bērniņa laiku rāda lielāku? Pēc būtības tā taču nevajadzētu būt.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Sonografs ir aparāts, kuram ir noteikti uzstādījumi grūtniecības laika aprēķināšanai. Ir jāņem vērā, ka grūtniecība var sākties jebkurā cikla laikā, ne vienmēr tas notiek tieši 14. cikla dienā. Tādēļ parasti jautā arī par to, kad, vecākuprāt, viņi pie bērniņa ir tikuši. Tas nozīmē, ka, ja spermatozoīds olšūnu ir saticis īsi pēc mēnešreižu sākuma, bērniņš USG būs lielāks; ja īsi pirms nākamajām gaidāmajām mēnešreizēm, bērniņš būs mazāks. Bērna vecumu nosaka arī citi rādītāji, piemēram, augļa...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tā ir ovulācija?
Labdien!

Vakar beidzās mēnešreizes, taču šodien ir balta krēmveidīga “smērēšanās”.. Ko tas nozīmē? Cikls man ir 26 dienas. Vai tā varētu būt ovulācija, “kura iet uz otru pusi?”

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Regulārs, normāls menstruālais cikls ilgst no 21. līdz 35. dienai. Menstruālo ciklu skaita no mēnešreižu pirmās dienas līdz nākamo mēnešreižu pirmajai dienai. Ovulācija notiek apmēram cikla vidū – olšūna ir nobriedusi un gatava apaugļoties. Parasti notiek cikla vidū, apmēram starp 12 līdz 16 dienu no pirmās menstruāciju dienas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pie kāda speciālista vērsties, lai novērstu muskuļu deģenerāciju?
Labdien!

Man ir aizdomas, ka manī notiek muskuļu deģenerācija - vai nu vecuma dēļ (jau sasniegti 40 gadi) vai arī ir sākusies kāda slimība (multiplā skleroze, psoriāze u. tml.). Pie kāda speciālista vērsties un kādas analīzes veikt? Vai ir cerības uz ārstēšanu un kādu terapiju pieejamību? Problēmas ir ar to, ka grūtāk ir izpildīt fiziskās normas, kuras agrāk (piemēram, pirms 2-3 gadiem) varēju. Grūtāk izpildīt tieši izturības ziņā. Attiecīgo vingrinājumu var iesākt, bet ātrāk tiek sasniegts nespēka slieksnis un ir daudz grūtāk to pabeigt ar ieplānoto slodzi un ieplānotā laikā (jaudā), piemēram, nākas palēnināt gaitu, samazināt jaudu. Varbūt ir kādas problēmas ar vielmaiņu? Pie slodzes izdalās metabolisma galaprodukti un varbūt asinsvadu muskuļos nav pietiekoši (tie izzūd vai nerodas kā vajag) un galaprodukti netiek aizvadīti? Nezinu... Droši vien tā ir kompleksa slimība. Nezinu, kur meklēt palīdzību!

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Sāciet ar ģimenes ārsta apmeklējumu, klīnisko analīžu veikšanu, pamata izmeklējumiem. Iespējams, ka iemesls ir mazāka ikdienas fiziskā aktivitāte pēdējā laikā vai ķermeņa masas pieaugums....

Fizioterapija

Ko nozīmē reaktīvi–reparatīvas šūnu izmaiņas un hiperkeratoze dzemdes kakla vēža skrīninga rezultātos?
Labdien!

Pēc profilaktiskās dzemdes kakla vēža skrīninga veikšanas, saņēmu analīžu rezultātus, kuros minēts, ka nav atrasts intraepiteliāls bojājums (A1), bet ir konstatētas izteiktas reaktīvi – reparatīvas šūnu izmaiņas un hiperkeratoze. Ņemot vērā, ka mans ārsts šobrīd atrodas atvaļinājumā, un vizīti jāgaida 2 nedēļas, sirdsmieram vēlos zināt, vai konstatētās izmaiņas ir kas slikts un steidzami ārstējams?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu skrīninga testa atrades ir bez aizdomām par vēža izmaiņām un atbilst normālai atradei. Skrīningtesta laikā nosaka arī citas pārmaiņas. Piemēram, kolpīts liecina par maksts iekaisumu, cervicīts – par dzemdes kakla iekaisumu, hiperkeratoze – par šūnu pārmaiņām, lai gan tās nav saistāmas ar vēzi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas varēja izraisīt sāpes krūšu kaulā pa vidu?
Labdien!

Vīrietis, 35 gadi, garums 186 cm, svars 92 kg.

Jau pusgadu mokos ar sāpēm krūšu kaulā tieši pa vidu, sāpes ir durošas un dažādās vietās tieši pa vidu krūšu kaulā. Dažreiz sāpes aiziet uz mugurkaulu starp lāpstiņām, bet sāp tieši vienā punktā. Sāpes parādās pie fiziskas slodzes, kad kaut ko paceļu vai arī noliecos uz priekšu. Elpošana un klepošana sāpes neizraisa. Dažreiz ir jutīga uz pieskārieniem vieta tieši zem krūšu kaula, kur sataustāms tāds kā mazs kauliņš.

Man ir diagnosticēta neliela hiatālā trūce. Pēdējo reizi biju pie gastroendrologa pirms mēneša. Barības vads ir normālā stāvoklī, nav atviļņa pazīmes, ir taisīta arī vēdera dobuma USG, sirds pārbaudīta, taisītas vairākas analīzes un viss ir kārtībā, nekādas novirzes no normas. Sāpes ikdienā sagādā diskomfortu. Cenšos saprast - kādēļ sāpes nepazūd un kas tās varētu izraisīt, pie kāda ārsta, kurš mācētu rast izskaidrojumu, lai vēršos?

Paldies!
Atbild:
Dr. M. Funka
Labdien! Izklausās, ka sāpes saistāmas ar mugurkaulāja krūšu skriemeļu spondilozi. Diagnozes precizēšanai ieteicams uztaisīt krūšu skriemeļu rentgenu, kā arī vērsties pie vertebrologa vai osteorefleksoterapeita. Ar cieņu...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā saglabāt grūtniecības uzskaites datus, ja dzīvoju ārzemēs, bet plānoju pārcelties uz Latviju?
Labdien!

Esmu grūtniecības 16. nedēļā, bet dzīvoju ārzemēs. Ir doma pārcelties uz Latviju, tāpēc radās jautājums - kā varu saglabāt uzskaites datus? Jo citādi sanāk, ka neesmu LV uzskaitē no 12. nedēļas..

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jums 16 grūtniecības nedēļas noteikti ir mātes pase. Ja tādas nav, lūdziet slēdzienu par Jūsu izmeklējumiem un grūtniecības gaitu. Tas ir pietiekami, lai turpinātu novēroties Latvijā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai kontracepcijas tabletes var palīdzēt novērst akni un pastiprināta apmatojuma veidošanos?
Labdien!

Man ir vairāki jautājumi. Man ir 21 gads un ir sejas problēmas, visticamāk, ka tā ir akne, un samērā izteikts apmatojums, kas, iespējams, nozīmē, ka man ir izteikts vīrišķais hormons. Cik esmu lasījusi, tad, lai novērstu šīs abas problēmas, ir iespēja lietot kontracepcijas tabletes. Sakiet, lūdzu, vai tā ir? Vai ir iespēja, ka, lietojot tabletes var arī izkrist mati no galvas? Cik iespaidīgi iedarbojas tabletes uz apmatojumu? Es šaubos, ka mans ģimenes ārsts būtu tik ļoti zinošs tieši šajā jautājumā, tāpēc, vai varat, lūdzu, padalīties vēl ar informāciju?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jums zināmā informācija ir patiesa. Tiešām, kontracepcijas tablešu lietošana atrisina problēmu. Jādodas pie ginekologa un pēc iemeslu noskaidrošanas tiks izrakstīts pareizais medikaments. Šo tablešu lietošanai nav saistības ar galvas apmatojumu. Arī ģimenes ārsts var būt zinošs šajā jautājumā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pazuda mēnešreizes pēc pirmās kontracepcijas tabletes iedzeršanas - vai tas ir normāli?
Labdien!

Esmu 17 gadus veca. Sākās mēnešreizes un izdzēru savu pirmo kontracepcijas tableti “Yaz”, un pēc pāris stundām pazuda mēnešreizes. Pagājusi diena un to joprojām nav. Tas ir normāli?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pierašana un cikla regulācija notiek 3 mēnešu laikā. Var būt dažādas cikla novirzes. Vai tabletes izrakstīja ārsts?...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā "iekustināt" žokli pēc operācijas?
Labdien!

Gribēju painteresēties par žokļa iekustināšanu pēc operācijas. Bija kreisā pusē apakšžokļa zara lūzums, kas skar arī alveolāro loku.
Pēc operācijas ir pagājušas 2+ nedēļas. Nesāp, tikai mute veras +/- 2 cm vaļā, ne vairāk, kustinu to, mēģinu visādi, bet neizdodas. Ko darīt? Un kā ir ar pašuzsūcošiem diegiem? Cik ilgā laikā tiem būtu jāuzsūcas?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Iesaku konsultēties ar zobārstu- ķirurgu par diegiem un žokļa kaulu. Par vingrinājumiem vēlams konsultēties ar logopēdu (vai audiologopēdu)....

Fizioterapija

Grūtnieču vakcinācija pret Covid-19 - vai ieteicama, ja darbs nav saistīts ar paaugstinātu risku?
Labdien!

Vai Jūs rekomendējat grūtniecēm vakcinēties?

Vairāk interesētu atbilde, ja grūtniece nestrādā paaugstināta riska darbu (slimnīcā, aprūpes namā, bērnudārzā utt.) un nav hronisku slimību.

Saprotu, ka nav pietiekoši dati, taču interesētu tiešām pamatots viedoklis par "Pfizer" un "Moderna" vakcīnām.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Vakcinācija pret Covid-19 ir drošākais veids, kā pasargāt sevi no Covid-19 infekcijas smagām un simptomātiskām formām. Grūtniecēm ar Covid-19 ir lielāks slimības smagas gaitas un komplikāciju risks, salīdzinot ar tādas pašas vecuma grupas sievietēm, kuras nav grūtnieces. Ārvalstu pētījumos apkopotie dati norāda, ka šādas komplikācijas biežāk novēro vēlīnos grūtniecības laikos (trešajā trimestrī) – palielināts risks (aptuveni 5 reizes lielāks) vidējai un smagai slimības norisei ar...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai pilnīgi vesels vīrietis 22 gadu vecumā var veikt testosterona līmeņa paaugstināšanu, ja ir minimāls apmatojums un sievišķīga balss?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, vai pilnīgi vesels vīrietis 22 gadu vecumā var veikt testosterona līmeņa paaugstināšanu ar izvēlētu preperātu, ja iemesls ir vīrišķības nepilnvērtība - minimāls apmatojums, sievišķīga balss? Vai tas kaut kādā veidā var manāmi un paliekoši pasliktināt veselību? Kur griezties pie ārsta uz konsultāciju?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicama vizīte pie urologa vai seksologa. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Antieritrocitārās antivielas grūtniecības laikā - vai pastāv drauds mazulim un jāveic papildu tests?
Labdien!

Esmu grūtniecības 9. nedēļā. Veicot testu uz asisns grupu un rēzus faktoru, atklājās, ka man ir 0 negatīvs un tāpat, ka man ir Antieritrocitārās antivielas. Mana ārste mani nomierināja, sakot, ka šīs antivielas man varēja rasties, kad pati nācu pasaulē (no mammas) un līdz 26. nedēļai man par šo nav jāuztracas un jādomā. Asins pārliešana un citas manipulācijas nekad nav veiktas. Bet es nedaudz uztraucos, jo lasīju, ka gadījumā, ja tiek atklātas antivielas, uzreiz nepieciešams noskaidrot, kāds tips tām ir, lai tālāk saprastu, vai ir kāds drauds mazulim. Vai šajā gadījumā varu pilnībā paļauties uz savu ārstu, vai tomēr ieteicams veikt papildu testu, lai noteiktu šo antivielu veidu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Iesaku uzticēties savam ārstam un šos jautājumus noskaidrot. Attālināti nevar dot padomus šajā situācijā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pie kāda ārsta doties, ja ir sāpīga un nepatīkama erekcija?
Labdien!

Mēs ar partneri esam kopā vairāk nekā 10 gadus. Kopumā mēs satiekam labi, bet, kad ir runa par seksu, tad mums iet tā sarežģītāk, jo viņa sagaida, ka es kā vīrietis izrādīšu iekāri un iniciatīvu, savukārt, es, kaut arī izskatos kā vīrietis, lai cik ļoti man viņa patiktu, īsti nespēju emocionāli identificēties kā vīrietis, vismaz tāds, kā viņa no manis sagaida. Man arī tur lejā gandrīz visu laiku ir kaut kāds diskomforts - nepatīkamas sajūtas - kaut kas spiež vai niez, dažreiz mēdz būt stipras sāpes pēc seksa kaut kur iekšā, kas pārdesmit minūšu laikā pāriet, reizēm otrā rītā pēc seksa ir sāpīga un nepatīkama erekcija. Erekcija, jo īpaši no rīta, vispār drīzāk sagādā emocionāli nepatīkamas izjūtas. Tad īsti nav skaidrs, vai es nespēju pieņemt vīrieša tēlu tāpēc, ka man ir fiziskais diskomforts no tā lejas gala, jeb fiziskais diskomforts rodas no tā, ka es īsti nespēju ierakstīties vīrieša tēlā. Nesaprotu, pie kāda ārsta īsti vajadzētu doties konsultēties?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ieteicama vizīte pie urologa. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Sāpes vēdera lejasdaļā slodzes laikā - kas varētu būt pa iemeslu?
Labdien!

Esmu 21 gadus veca meitene, 172 cm gara un 74 kg smaga. Dažreiz pie ilgstošas slodzes, piemēram, ilgstošas staigāšanas, parādās smagas krampjveidīgas sāpes vēdera lejasdaļas labajā pusē. Sāpju dēļ pārvietošanās paliek neiespējama, taču piesēžot sāpes pāriet un vairs nav. Sāpes neparādās vienmer pie ilgstošas slodzes, bet tikai dažreiz un uzreiz spēcīgas un krampjveida. Ikdienā vispār nekādu sāpju. Lietoju kontracepcijas tabletes, tāpēc mēnešreizes ir katru mēnesi un bez sāpēm. Kas varētu būt pa iemeslu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Jūsu sūdzībām nav saistības ar ginekoloģisku saslimšanu. Iesaku pārrunāt jautājumu ar ģimenes ārstu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības