medicine.lv skaitļos

Lietotāji online281
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kādas izmaiņas notiek, aizmirstot iedzert kontracepcijas tableti laikā?
Labdien,

lietoju kontracepcijas tabletes (logest) 4 mēnešus. Gadās apmēram vienreiz cikla laikā aizmirst iedzert tableti laikā, bet tiklīdz atceros, tad iedzeru.

Aizmirstā tablete tiek iedzerta mazāk kā 12 h (bet tuvu pie 12) pēc parastā lietošanas laika. Vēlos pārliecināties, vai tas nemazina efektivitāti?

Vai ir kāda atšķirība vai iepakojuma sākumā, vidū vai beigās šī aizmiršana (kas ir līdz 12h) notiek?

Paldies.
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Ja tabletes lietošanas laiks ir nokavēts līdz 12 stundām, tas neietekmē hormonālās kontracepcijas efektivitāti, neatkarīgi no tā, kurā cikla dienā tas noticis. Kontraceptīvā drošība samazinās, ja tabletes lietošanas laiks ir nokavēts vairāk par 12 stundām, šī kavēšanās būs bīstamāka cikla sākuma fāzē, tad papildus drošībai 5-7 dienas dzimumakta laikā jālieto arī prezervatīvs....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc organisms slikti reaģē uz atslodzes dienām?
Labdien,

gribēju savam organismam palīdzēt un uztaisīju atslodzes dienu - visu dienu neēdu, tikai dzēru ūdeni.

Zinu, ka šāda atslodze ir veselīga organismam un pat ieteicama. Taču nākamajā dienā man bija ļoti slikti - slikta dūša, drebuļi un sirds ļoti ātri klapējās.

Kāpēc tāda reakcija? Vai tas nozīmē, ka nevaru taisīt šīs atslodzes dienas?

Paldies.
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien, uzreiz ir jautājums, ko Jūs gribat panākt ar atslodzes dienu? Nomest svaru? Attīrīt organismu? Kāds ir mērķis atslodzes dienai? Ja Jūs pareizi sabalansēti ēdat, ievērojot "šķīvja likumu" un "uztura pirmīdu", regulāri lietojat pietiekamā daudzumā ūdeni (vidēji dienā 1.5 l, pēc principa, viena glāze stundā) un pievienojat klāt fiziskās aktivitātes, tad nav nepieciešamas nekādas atslodzes dienas. Ja Jūsu organisms ir tīrs no piesārņojuma, nav nelabvēlīgo baktēriju, parazītu vai...

Veselīgs uzturs

Par ko liecina kņudoša sajūta makstī?
Labdien,

man ir 20 gadi. Pirms septiņām dienām ginekologa vizītē man tika atrasta dzemdes kakla čūla, kur tika pielietota medikamentozā ārstēšana ar Solcogyn.

Ārsts izrakstīja svecītes, kuras būs jālieto pēc nākamajām menstruācijām. Tagad ir pastiprināti izdalījumi, kam it kā tā būtu jābūt, bet vēl ir kņudoša sajūta makstī.

Par ko tas varētu liecināt?

Paldies.
Atbild:
Biruta Geidāne
Labdien, pieņemu, ka turpinās dzemdes kakla dzīšanas process, ja izslēdzat iespēju par svaigu inficēšanos....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai vērsties pie ginekologa - endokrinologa, ja ir problēmas ar dzimumdzīvi?
Labdien,

vai var vērsties pie ginekologa - endokrinologa, ja ir problēmas ar dzimumdzīvi(nejūtīgi dzimumorgāni, nevaru uzbudināties).

Varbūt tas saistīts ar hormoniem? Vai ar šo problēmu pieņems medicīniskā apvienība "ARS" speciālisti un kāda ir maksa ar nosūtījumu no ģiemenes ārsta?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, sievietes seksuālā tieksme nav "stabils" jeb "nemainīgs" lielums. Pacēlumi un kritumi var būt saistīti ar jaunu attiecību uzsākšanu vai tieši otrādi - to beigām. Libido un dzimumorgānu jūtība arī dažādās mentruālā cikla dienās var būt mainīga, tā parasti tā ir izteiktāka pirms un ovulācijas laikā. Arī dažādos sievietes dzīves periodos (grūtniecība, menopauze) hormonālo svārstību rezultātā sievietes seksuālā tieksme var krasi izmainīties, vienai sievietei tā kļūst specīgāka, bet citai...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas šis neparastais izdalījums varētu būt?
Labdien,

Man ir 31 gads. Mēnešreizes vienmēr ir bijušas regulāri, bet šoreiz kopā ar asinīm izgāja ne ta tārps, tarakāns, 1 cm garš, kaut kas nesaprotams, viņš kustējās. Kas šis neparastais izdalījums varētu būt? Esmu šokā un nezinu, ko man darīt? Vai tādi gadījumi jau ir bijuši?
Atbild:
Ingrīda Šilberga
Labdien, Nevaru atbildēt, griezieties pie ārsta uz konsultāciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā atgūt ožu un garšu ilgstošu iesnu un klepus gadījumā?
Labdien,

pusotru nedēļu esmu saaukstējusies, respektīvi iesnas un klepus.

Nekādus medikamentus neesmu lietojusi, tikai skaloju degunu ar sālsūdeni un lietoju rinogēlu. Trīs dienas sakarā ar iesnām ir pazudusi garša un smarža un liekas, ka iesnas netaisās pāriet.

Temperatūra, kā jau pie kārtīgām iesnām 37,2. Sakarā ar to, ka man ir šķība deguna siena, iesnas nekad ātrāk nepāriet, kā pēc divām nedēļām. Mani uztrauc tas, ka deguns pārāk ilgi ir aizlikts (nekādu strutainu izdalījumu nav), kā arī tas, ka garša un oža neatjaunojas.

Vai varētu man ieteikt, kādus medikamentus vajadzētu palietot?
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien, šķiet, ka vaina slēpjās degunā un deguna blakusdobumu gļotādas tūskā. Ieteiktu: 1. Flixotide 50 mikro g/d 2 devas abās nāsīs divas reizes dienā, piecas dienas. Ja ir labāk, devu mazināt - 1 deva abās nāsīs, divas reizes dienā, vēl piecas dienas. 2. Actifed tablets viena tablete 2-3 reizes dienā (maximāli piecas dienas) 3. ACC 6oo mg vienu reizi dienā, škīdinot vienā glāzē ūdens, piecas dienas. Ja piecu dienu laika nemanat uzlabojumu jādodas pie ārsta, iespējams, ka Jums ir augsžokļa...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Vai var vakcinēties ja organismā jau ir HPV vīruss?
Sveiki,

man ir 25 gadi. Pirms gada ar vīru izdomājām, ka vēlamies bērniņu, aizgāju pie ārsta pārbaudīties.

Atrada nelielu iekaisumu uz dzemdes kakla, ārsta izrakstīja svecītes un tad krioterapiju. Pēc 3 mēnešiem aizgāju uz pārbaudi, izrādās, ka iekaisums nav pārgājis, atkal svecītes un krioteapija un ieteica vakcinēties pret HPV. Mēnešreizēm sākoties vakcinējos, tad krioterapija.

Tagad 20 dienas pagājušas kopš krioterapijas un man vakar izdalījās asinis, tās nebija tādas asinis kā mēnešreižu laikā, bet gan koši sarkanas. Šodien asiņu nav, sāpes nav, jūtos labi.

Es esmu neizpratnē, ko man darīt. Un vai tiešām nevarēja plānot grūtniecību ar iekaisumu pirms gada, jo jūtos ļoti slikti, esam atlikuši pērna plānošanu par veselu gadu, bet rezultāts nekāds.

Vai varēja vakcinēties, ja iespējams manī jau ir šis HPV vīruss?

Paldies.

Paldies.
Atbild:
Biruta Geidāne
Labdien, Jūsu gadījumā ir pareizi izārstēt dzemdes kakla iekaisumu pirms grūtniecības iestāšanās, tikai pirms vakcinācijas vajadzēja noteikt HPV vīrusa klātbūtni asinīs. Ja dzemdes kakls joprojām nesadzīst, vēlams veikt dzemdes kakla biopsiju un nosūtīt materiālu morfoloģiskai izmeklēšanai....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai Juvelīnais artrīta un laima slimības slimnieks var nokārtot invalīda apliecību?
Sveiki,

manam bērnam (19 gadi) ir Juvelīnais artrīts un laima slimība.

Dažreiz ir apgrūtināta iešana, citreiz stipri sāp rokas. Dažreiz viņa vienkārši sāpēs saraujās.

Vai ir iespējams nokārtot invalīda apliecību, lai vismaz ir kāds atbalsts zāļu un vitamīnu pirkšanai?

Kur vērsties?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, pirmreizējo un atkārtoto invaliditātes ekspertīzi veic Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). Vairāk informācijas www.vdeavk.gov.lv...

Ārstu komisijas

Vai jāuztraucas, ja pēc potes bērnam uzpampst roka?
Labdien,

puikam pusotrs gads, aizvakar uztaisīja poti. Viss bija labi, pabrīdināja, ka nedaudz var rasties apsārtums, tad palietot Tavegyl.

Otras dienas vakarā, bērnm roka uzpampa un parādījās diezgan paliels, sarkans pleķis, temperatūra teju jau 38. No rīta jau gandrīz viss bija sarkans, bet temperatūras nebija.

Ārsts teica, ka tā esot norma, mums neesot jauztraucas, cits ārsts teica, ka ja paliek vēl lielāka rociņa (no pleca līdz elkonim) tad jāiet pie ārsta.

Kuram ticēt? Cik liela ir uzpampuma norma? Jūtu, ka mazajam grūti locīt roku elkoņa rajonā.

Paldies.
Atbild:
Nav A.Sizova
Labdien, mūsu ieteikums būtu tomēr parādīt ārstam, jo redzot situāciju, viņš varētu arī izlemt, kas būtu jādara....

Pediatrija / bērnu veselība

Ar ko saistīta sāpīga urinēšana un izdalījumi pēc neizsargāta dzimumakta?
Sveiki,

es apmēram pirms divām nedēļām pargulēju ar puisi un neizmantoju prezervatīvu. Nākamajā dienā man bija sāpīga urinēšana, pēc divām dienam sākās mēnešreizes, tad sāpīgā sajūta pazuda.

Pēc mēnešreizēm man parādījās pastiprināti izdalījumi, parsvarā tāda veida kā nesaturēšana - vienā brīdī iztek liels daudzums caurspīdīgi izdalījumi, smaka ir līdzīga kā spermai, mazliet asa un tā tas jau turpinās nedēļu.

Vai varat pateikt, kas tas varētu būt un kādas zāles man jālieto? Vai ir steidzami jāiet pie ārsta?

Problēma ir tāda, ka dzīvoju ārpus Latvijas un grūti tikt pie ginekologa.
Atbild:
Maija Broša
Labdien, pēc apraksta Jūs varētu būt saslimusi ar seksuāli transmisīvu slimību. Dodieties pie venerologa vai ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai klion-d 100 var lietot pēc seksa?
Sveiki,

vai klion-d 100 var lietot pēc seksa?

Nesaprotu, kāpēc instrukcijā ir rakstīts, ka nedrīkst nodarboties ar seksuālām aktivitātēm?

Paldies.
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Kion-d 100 lieto mikrobu izraisīta iekaisuma ārstēšanai. Dzimumkontaktu laikā ir iespēja iegūt infekcijas izraisītājus no partnera, tādēļ arī ir šāds aizliegums....

Seksoloģija / seksuālā veselība

Kā izskaidrot mugurkaula CT slēdzienu?
Labdien,

man tika veikta CT mugurkaulam L3-S1. Slēdziens: L3-L4 diska augstums saglabāts, bez būtiskas velvēšanās. L4-L5 diska augstums saglabāts, tā mediolaterāla velvēšanās ~par 0,42cm uz spinālo kanālu, ar ietekmi uz durālo maisu. L5-S1diska augstums samazināts dorzāli, ar deģeneratīvām izmaiņām.

Mediolaterāla velvēšanās ~par0,33cm uz spinālo kanālu, ar ietekmi uz durālo maisu. Deģeneratīvu izmaiņu pazīmes fasetu locītavās.

Vēlētos uzzināt pie kāda speciālista vērsties? Vai pietiek ar ārstnieciko vingrošanu, masāžu un fizioterapiju, vai arī nepieciešma kirurģiska iejaukšanās?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, par ķirurģiskās terapijas nepieciešamību Jūs vislabāk konsultēs neiroķirurgs vai vertebrologs. Starpskriemeļu diski Jūsu gadījumā ietekmē muguras smadzenes, tomēr velvēšanās nav liela, tādēļ veselības stāvokli ir iespējams uzturēt labā formā arī ar adekvātu fizisko slodzi un procedūrām. Īpaši šādiem pakalpojumiem ir specializējies Spinālās rehabilitācijas centrs, K.Ulmaņa gatvē 2, tālrunis 67675700....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Ko darīt ar joda apdeguma sekām?
Labdien,

manai meitiņai vasarā gadījās neliela brūce. Es labu gribēdama, pieliku vates tamponu - samitrinātu ar jodu, kā gala rezultatā apdedzinaju meitiņai kāju.

Jutos slikti un joprojām izjūtu vainas sajūtu, jo ir palikusi ļoti neglīta apdeguma vieta.

Līdz šim gadījumam es nezinaju, ka šādi var apdedzinaties ar jodu, tagad, diemžēl, es to zinu.

Iesakiet, lūdzu, ko darīt ar joda apdeguma sekām?
Atbild:
Nav
Labdien, jods bieži izraisa apdegumus, īpaši bērniem un cilvēkiem ar gaišu ādu un matiem. Jūs varat lietot ādu mīkstinošus preparātus, kā arī pēcapdeguma krēmus, piemēram, Cicaderma. Ja rezultāts Jūs neapmierina, varat vērsties pie bērnu ķirurga vai plastikas ķirurga....

Plastikas ķirurģija / estētiskā, rokas, rekonstruktīvā ķirurģija

Man taisot dzemdes kakla vēža analīzes tajā ir iekļautas STS analīzes?
Labdien,

Nesen man taisīja dzemdes kakla vēža analīzes un gribēju zināt vai tur arī iekļautas STS analīzes? Vai tās jātaisa atsevišķi? Un ja atklāja cerviets vai tas ir ārstējami? Kur es varu uzzināt atbildi, un vai var mīlēties ar draugu?
Atbild:
Ingrīda Šilberga
Labdien, Pareizāk, griezties pie ginekologa, kurš paņēma analīzes. STS jāpārbauda atsevišķi. Cervitīts ārstējas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ārējo rotāciju kājām var ārstēt tikai ar operāciju?
Labdien,

vēlos uzzināt kaut ko vairāk par ārējo rotāciju kājām.

Bērnam ir 10 gadi. Vai līdzēt var tikai operācija? Kur var konsultēties, izņemot Vienības gatves bērnu slimnīcu?

Gribētu sazināties ar kādu, kuram ir bijusi šāda pieredze, e - pasts solveidzina@inbox.lv.

Jau iepriekš paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, visbiežāk šādas operācijas tiek veiktas Bērnu Klīniskajā Universitātes slimnīcā, Vienības gatvē. Varat konsultēties ar traumatologu - ortopēdu....

Traumatoloģija / ortopēdija

Ko nozīmē diagnoze falangas osteoepifiziolīze?
Labdien,

bērns stipri apdaudzīja pirkstu pret galdu, tas piepampa. Aizbraucām uz slimnīcu, teica, ka neliels lūzums, uzlika ģipsi.

Rentgena atbildē rakstīts "falangas osteoepifiziolīze", vai tas nozīmē, ka ir lūzums un jānēsā ģipsis?

Ar cieņu, Sanita.
Atbild:
Nav
Labdien, bērniem osteoepifiziolīze nozīmē lūzumu, kas iet caur augšanas zonu. Ja nav nobīdes, tad pietiekama ārstēšana ir ģipša longetes imobilizācija vai pirkstu lūzumu gadījumā - špāteles imobilizācija uz 3-4 nedēļām....

Traumatoloģija / ortopēdija

Kā veicināt zilas acs sadzīšanu?
Labdien,

vasarā man gadījās nepatīkama situācija, kā rezultātā, ieguvu zilu aci.

Veicinot ātrāku sadzīšanu, smērēju ar smēri siņak off, zilums it kā diezgan ātri pārgāja, bet ne pa visam.

Nu jau pagājuši 3 mēneši, bet man joprojām ir zilums un tāds pat kā neliels uztūkums.

Ko jūs man varētu ieteikt?
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, Jūsu gadījumā vienīgais pareizais variants ir griezties pie acu ārsta, kurš veiks izmeklēšanu un dos Jums pareizas rekomendācijas dotajā situācijā. Nodarboties ar pašārstēšanos, un it īpaši, ja problēma saistīta ar redzes orgāniem vai tiem blakus esošajiem audiem ir ļoti riskanti....

Acis, optika / acu veselība

Vai ir pilieni, ko lietot nogurušām acīm?
Labdien,

no rītiem ļoti agri ceļos, darbs visu dienu pie datora. Uz pēcpusdienu bieži acis ir sarkanas un nogurušas.

Sakiet, lūdzu, vai ir kādi pilieni kurus varētu pilināt?

Paldies jau iepriekš.
Atbild:
Rets Skrickis
Labdien, vispirms Jums vajadzētu sākt ar redzes aprūpes speciālista apmeklējumu. Ja apskatē neatrod nekādas redzes problēmas, vai acu slimības, kādreiz var palīdzēt mākslīgo asaru pilieni....

Acis, optika / acu veselība

Kāpēc, sēžot uz krēsla malas, dibens paliek nejūtīgs?
Labdien,

kāpēc, ja ilgāku laiku sēžot nemainīgā pozā, vairāk uz krēsla malas (tas ir tā, ka esmu mazliet tikai dibenu atstutējusi), liekas, ka pēc tam uz kādu minūti dibens paliek nejūtīgs, bet pēc brīža viss ir kārtībā?

Vai varētu būt, ka tiek nospiests n.ishiadicus vai kāds cits nervs?
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, ja cilvēks ilgāku laiku atrodas jebkurā piespiedu pozā, viņam rodas gan asinsrites, gan inervācijas traucējumi. Ja šī poza ir īslaicīga, radušies traucējumi ir pārejoši. Vispareizāk būtu vienmēr pieņemt ērtu pozu, lai nerodas Jūsu minētās problēmas. Cenšaties nesēdēt uz krēsla malas, bet gan ērtā pozā aizņemot visu krēsla sēdvirsmu....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības