medicine.lv skaitļos

Lietotāji online34
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai psihoneirologs ir valsts apmaksāts ārsts?
Labdien,

Es vēlētos zināt vai psihoneirologs ir valsts apmaksāts ārsts un vai vizīte pie šāda profila speciālista ir maksas pakalpojums?

Otrs jautājums, lai noteiktu darba nespēju (invaliditāti) uz komisiju drīkst nosūtīt tikai ģimenes ārsts, vai pietiek ar, teiksim, neirologa nosūtījumu?

Paldies.
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, Neirologs ir speciālists, kura pakalpojumus apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem, bet psihologa un psihoterapeita pakalpojumi ir par pacienta maksu. Kas attiecās uz pacienta nosūtīšanu uz VDEĀK, tad varētu iztikt arī ar neirologu, ja viņš aprakstīs arī visu iekšķīgo orgānu stāvokli, bet likumā to dara pacienta ģimenes ārsts, jo neirologs nav kompetents šajā jomā un bieži ir arī kāda blakus saslimšana, kuru neirologs neapraksta, bet tā ir būtiska darbspēju izvērtēšanai. Tāpēc VDEĀK...

Ārstu komisijas

Kas jāzina pirms dermoīdcistas operācijas?
Labdien,

Man atklāja dermoīdcistu, diezgan lielu, labajā olnīcā. Sakiet, lūdzu, kāda veida operācija vajadzīga? Kādas izmaksas par operāciju? Cik ilgi jāguļ slimnīcā?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Kā noritēs operacija, cik maksās, cik ilgi japavada slimnīcā - to Jums varēs atbildēt specialists, kurš veiks operāciju. Nomierinieties, dermoīdcistas operācija var gaidīt lidz 17.janvarim....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā ārstēt mugurkaula kakla daļas deformējošas artrozes pazīmes?
Labdien,

Daktere pateica, ka man ir mugurkaula kakla daļas deformējošas artrozes pazīmes, skriemeļiem ir nelieli priekšējie un mugurējie izaugumi.

Manam vecumam{43}tāda diagnoze esot par agru. Lai pavingroju un ja varu, izeju masāžas kursu.

Vai tas ir viss, kas jādara? Kas man draud un ko varu darīt savā labā?

Paldies.
Atbild:
Medicine.lv
Labdien, Jums tiešām derētu nodarboties ar vingrošanu un iziet kādu masāžas kursu, lai uzlabotu pašsajūtu. Droši vien jūsu darbs ir bijis saistīts ar ilgstošu sēdēšanu kā rezultātā izveidojusies šāda problēma....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Vai muguras vidusdaļa ietekmē arī līdzsvara sajūtu un nestabilitātes sajūtu kājās?
Labdien,

vēlos jautāt vai muguras vidusdaļa ietekmē arī līdzsvara sajūtu un nestabilitātes sajūtu kājās? Sāp viduklis un darbā visu dienu nosēžot, ceļoties kājās, pirmaja mirklī liekas, ka "pazaudēsu kājas".

Paldies!
Atbild:
Medicine.lv
Labdien, Jums vajag veikt izmeklējumus lai noskaidrotu kas par iemeslu ir šādām sajūtām. Sāciet ar ģimenes ārsta apmeklējumu....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Cik kaitīgs var būt ilgstošs darbs ar datoru?
Labdien,

Ļoti daudz sanāk strādāt ar datoru un atklājās sekojoša problēma - jau paskatoties uz nevienmērīgu fonu (mirgojošu datora ekrānu, luminiscences lampu apgaigmojumu, sniegu, apmākušos debesi ar mirgojošiem mākoņiem) gar acīm metas dzelteni mirgojoši loki, acis sāp, sākas galvassāpes.

Sāp arī spranda, pakausis, gadās, ka notirpst roka un sejas viena puse, parasti kreisā. Arī asinsspiediens ir paaugstināts (170/105).

Gribētu uzzināt, kā tas viss var būt saistīts, kā arī padomu, ar kāda ārsta apmeklējumu sākt ārstēšanu, ja tāda nepieciešama.

Paldies.
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien, varbūt dators un redzes izmaiņas ir pie vainas, bet assinspiediens ir jāārstē un jānoskaidro pārējo simptomu cēlonis. Rodas iespaids, ka vaina varētu būt kakla daļas rajonā, kur nekustīgā pozā saspringti muskuļi dod tirpšanu sejā un galvassāpes. Noteikti dodieties pie ģimenes ārsta, palīdzēs. Iesaku sprandas daļas masāžu un vingrošanu (fizioterapiju)....

Acis, optika / acu veselība

Kāpēc no rītiem uzpūšas vēders?
Labdien,

Man no rītiem ļoti uzpūšas veders (pārsvarā tikai no rītiem vai arī pēc kafijas dzeršanas pa dienu)? Kapēc tā notiek?
Atbild:
Ilze Ozola, ģimenes ārste
Labdien, Ja no rītiem pūšas vēders, vai nav ieradums vakaros kārtīgi paēst? Vispār ir vēlams pavērot, no kādiem produktiem ir pūšanās un no tiem izvairīties. Var arī neizvairīties, lai pūšas, nekas slikts tas nav....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Ko nozīmē dūrieni sirds rajonā?
Labdien,

man ir šāda problēma - dedzinoša sajūta un dūrieni sirds rajonā, vakaros spiez rīkli, grūti elpot.
Atbild:
Ilze Ozola, ģimenes ārste
Labdien, Nav zināms, cik vaicātājam gadu un kādas vēl sūdzības, bet ar ļoti lielu varbūtību var teikt, ka tā ir vaina, ko agrāk sauca par histēriju, bet tagad par somatoformu veģetatīvu disfunkciju. Vārdu sakot, jānomierinās....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Pārtraucot dzert kontracepcijas tabletes, pēc cik ilga laika var plānot grūtniecību?
Labdien,

Jau nedēļu dzeru Betaserc 24mg. Pārtraucot dzert tabletes, pēc cik ilga laika es varu plānot grūtniecību?

Pēc kāda laika zāles izvadās no organisma?

Paldies
Atbild:
Biruta Geidāne
Labdien, Katra medikamenta anotācijā ir norādīts medikamenta izvadīšanas veids. Betaserc daļēji tiek izvadīts ar urīnu un tā ārstējošais efekts tiek sasniegts ne ātrāk kā pēc mēneša ilgas ārstēšanas, tāpēc Jūsu gadījumā divas nedēļas būtu pietiekamas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas var būt par iemeslu tam, ka ik pa laikam, mēles labajā pusē un zem tās, sāk spēcīgi durt ?
Labdien.
Kas var būt par iemeslu tam, ka ik pa laikam, mēles labajā pusē un zem tās, sāk spēcīgi durt it kā daudz mazas adatas? Tas ilgst sekundi un pāriet, bet tās durošās sajūtas ir ļoti spēcīgas?
Atbild:
Ilze Ozola, ģimenes ārste
Labdien, Ar šādiem simptomiem var būt zemmēles nerva kairinājums. Galvenais jautājums, kas izsauc tādu kairinājumu- varbūt vajag pat nopietnu galvas izmeklējumu. Domāju, ka nepieciešama neirologa konsultācija....

Diagnostika

Kā izskaidrot krasu temperatūras krišanos?
Labdien,

Vēlos jautāt, kā izskaidrot krasu temperatūras krišanos?

Saaukstējos. Vakar man bija temperatura 39, sāpeja visas malas. Ierivējos ar šņabi, izdzēru tēju un Theraflu, pēc stundas tā nokrita uz 37.3.

No rīta bija normāla temperatūra, kas turās vēljoprojām. Jūtos jocīgi, it kā būtu dabūjusi pa degunu un ik pa laikam kaut kas iesāpas. Vēl jocīga sajūta, kā dullums galvā. Nekad tik krasi man nav kritusies temperatūra, kapēc tā varētu būt?
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, Theraflu ir kombinēts medikaments, kuram ir pretiekaisuma un ķermeņa temperatūru samazinoša darbība, tāpēc Jūs panācāt ķermeņa temperatūru samazināšanos, bet slimība tomēr turpinās. Piedāvājam apmeklēt savu ģimenes ārstu un precizēt diagnozi, kā arī saņemt atbilstošu simptomātisku terapiju....

Diagnostika

Vai Hyiodine zāles nopērkamas Latvijā?
Labdien,

Maza priekšvēsture:

Manai mammai ir cukura diabēts, viņa lieto insulīnu. Uz potītes ir izveidojusies čūla aptuveni 2 cm diametrā, tagad to klāj sausa bieza krevele. Ir izmēģināti dažādi medikamenti - smēres, bet nekas nelīdz.

Viņai sāp ne vien čūlas vieta, bet visa pēda no potītes uz leju. Nesen viņa veica vēnu analīzi un izrādās, ka asins cirkulācija uz pēdu ir ļoti slikta, asinsvadi gandrīz ciet. To viņa tagad ir sākusi ārstēt. Jāpiebilst, ka ne jau ārsti (par nožēlu) viņai ieteica pārbaudīt vēnas, bet gan mēs abas sēdējām un domājām ko darīt, līdz nolēmām veikt šo analīzi - viņai ievadīja kaut kādu šķidrumu un tas uzrāda, kur ir sašaurināti asinsvadi.

Meklējot visādas atbildes internetā es atradu informāciju par tādām zālēm kā Hyiodine®. Zinu, ka tās nav no lētajām, bet kad cilvēkam sāp, tad cenai nav nozīmes. Jautājums lūk kāds - vai šīs zāles ir nopērkamas Latvijā un vai tās tiešām spēj sadziedēt arī tādā gadījumā čūlu, kā minētā?

Kādas ir atsauksmes par šīm zālēm?

P.s. Protams, ka mēs konsultēsimies arī ar ķirurgu par šīm zālēm, bet gribētos dzirdēt arī jūsu viedokli par šīm zālēm un to efektivitāti. Varbūt varat ieteikt kadas citas efektīvas zāles, kas palīdzētu sadziedēt čūlu?

Paldies.
Atbild:
Ieva Stibe
Labdien, Šajā gadījumā runa ir par nopietnām veselības problēmām, tāpēc pacientei pēc iespējas ātrāk jāvēršas pie ārsta - asinsvadu ķirurga, kurš lems par ārstēšanas norisi un nozīmēs nepieciešamo terapiju....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Vai ar ginekoloģisko USG un dzemdes vēža profilakses analīzēm var noteikt visas iespējamās kaites?
Labdien,

Mēs esam jauna ģimenīte un ļoti vēlamies bērniņu. Pārtraucu lietot "cillest".

Bet kopš šā gada vasaras mums tas nav izdevies. Pirms nolēmam tikt pie bērniņa, veicu kosultācijas un izmeklējumus, gan ginekoloģisko USG, gan dzemdes vēža profilakses analīzes.

Ārste nekādas saslimšanas nekonstatēja.

Tāpec man ir jautājums vai ar šīm pārbaudēm var konstatēt olvadu saaugumus, caurlaidību un vēl kādas citas kaites?

Paldies.
Atbild:
Biruta Geidāne
Labdien, Olvadu caurlaidību un saaugumus var konstatēt, veicot laparaskopiju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai pie vairogdziedzera disfunkcijas simptomiem pieder arī temperatūras svārstīšanās?
Labdien,

sakiet, vai pie vairogdziedzera disfunkcijas simptomiem pieder arī temperatūras svārstīšanās?

No 36,4 liidz 37,4?
Atbild:
Ilze Ozola, ģimenes ārste
Labdien, Jautājumā nav norādīts kādā laika intervālā temperatūra svārstās. Teorētiski paaugstināta temperatūra var būt pie paaugstinātas vairogdziedzera darbības, bet praksē neatceros gadījumu, kad tas būtu kā ievērības cienīgs simptoms....

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Vai velkošas sāpes vēdera lejas daļā var nozīmēt grūtniecību?
Labdien,

Šķiet, ka esmu stāvoklī. Esmu uztaisījusi jau trīs testus - pozitīvi. Biju pie ginekoloģes, pagaidām sonogrāfijā neko neredz - tikai pēc 20.decembra.

Tagad mazliet sāp vēders - tādas kā velkošas sāpes vēdera lejas daļā (tā kā uz mēnešreizēm), šad tad iedur abos sānos (it īpaši naktī griežoties uz otriem sāniem).

Esmu stāvoklī pirmo reizi, tāpēc nezinu, vai šādas sāpes ir normālas? Vairāk uztraucos par tām durošām sāpēm sānos, tad vienā, tad otrā - apmēram tur, kur olnīcas.

Vai tas tā var būt?

Paldies.
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Sāpes sānos parasti nav saistītas ar grūtniecību. Neizmeklējot pacienti nevar spriest par grūtniecības esamību. Iesaku doties pie ginekologa, jo līdz 20.decembrim ir tikai 3 dienas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai uzmācību neirozes var izārstēt?
Labdien,

Vai uzmācību neirozes var izārstēt?

Paldies.
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien, Uzmācību neirozes parasti var izārstēt. Ārstēšanas līdzekļu izvēle ir atkarīga no neirozes formas, simptomu pastāvēšanas ilguma, pacienta nervu sistēmas īpatnībām, kā arī citiem faktoriem. Parasti neirožu ārstēšanā izmanto ne tikai psihofarmakoloģiskos līdzekļus, bet arī psihoterapiju, fizikālo terapiju, darba un atpūtas režīma sabalansēšanu u.c. Jūsu jautājumā nav minēta konkrēta informācija par uzmācību neirozi, tādēļ grūti uz to atbildēt precīzāk. Ja jums ir nepieciešama...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kur vērsties, ja nomoka gāzes vēderā?
Labdien,

Vēlētos uzzināt, kur man griezties, ja nomoka gāzes vēderā? Varbūt varat ieteikt kādu speciālistu.

Paldies.
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, gāzēm vēderā ir vairāki iemesli, bet kā likums tie ir saistīti ar gremošanas orgāniem, tāpēc piedāvājam Jums vērsties ja ne pie sava ģimenes ārsta, tad noteikti pie ārsta gastroenterologa....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

No kā rodas zoba kaula plēves iekaisums?
Labdien,

Vēlēos uzzināt, no kā rodas zoba kaula plēves iekaisums, kāds varētu būt iemesls?
Atbild:
Nav
Labdien, protams, ka jebkuram iekaisumam, galvenais iemesls ir mikrobi, pārsvarā stafilokuku vai streptokoku infekcija. Ja ir aizdomas, ka jums ir tāds iekaisums, ieteiktu jums steidzīgi apmeklēt zobārstu....

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai uzmācības neirozi var izārstēt ar homeopātiskajiem līdzekļiem?
Labdien,

Sakiet, vai uzmācības neirozi var ārstēt un izārstēt ar homeopātiskajiem līdzekļiem?

Linda

Paldies.
Atbild:
Dr.S.Liepa Āgenskalna klīnika
Labdien, Ar homeopātiju var ārstēt un izārstēt visas patoloģijas, gan pēc individuāliem nosacījumiem. Tai skaitā ir āri, protams, emocionālas un mentālas problēmas, kuras homeopātija var sakārtot organismam vēlamā un harmoniskā veidā....

Homeopātija

Kāpēc nekrītas temperatūra un nepāriet klepus?
Labdien,

man jau kādus trīs mēnešus ir klepus un temperatūra 37,1-37,3.

Rengens ir veikts plaušām un bija tikai neliels bronhīts redzams (deguna dobumā arī rengens ), tur vis labi, nekāda iekaisuma.

Asins analīzes arī labas, zāles dzertas un potētas, bet temperatūra kā ir, tā ir.

Ģimenes ārsts teica, ka temperatūra pāriešot. Vai man varētu būt kāda cita vaina un kādas analīzes vēl varētu veikt?
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien, Vajadzētu pilnu asinsainu un C reaktīvo olballtumu no asinsanalīzēm. Jautājums arī par to, cik sen bija plaušu rentgens (varbūt slimības sākumā). Ja asinsanalīze rāda bakteriālas infekcijas pazīmes, es izvēlētos antibakterialu terapiju. Ja bakterialas infekcijas nav, tad tomēr jāatrod klepus un subfebrilās temperatūras iemesls (iespējas dažādas)....

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Vai pēc asins analīzēm var identificēt kādu ļaundabīgu slimību?
Labdien,

Bieži dzirdu, ka lai savlaicīgi identificētu onkoloģiskās slimības, vajag veikt regulārus pārbaudījumus pie ārsta.

Ļaundabīgie audzēji var būt saistīti ar jebkādu orgānu, bet ārsts tomēr nevar pārbaudīt katru orgānu - tas nav iespējams. Man teica, ka pietiek reizi gadā nodot asinis analīzei.

Vai tāda onkoloģisku slimību iespējamas rašanas pārbaudes metode ir efektīva (un vai vispār var pēc asins analīzes spriest par tādu slimību sākumu)?

Ja jā, tad kādiem asins rādītajiem jāpievērš uzmanību šajā gadījumā?
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien, Ne, nav efektīga. Vienīgais onkoloģijas markeris, kas ir kaut cik precīzs un ko lieto audzēju skrīningam ir PSA (prostatas specifiskais antigens). Tas ir vīriešiem prostatas audzēja rādītājs. Pārējie markeri var būt viltus pozitīvi un negatīvi. Vārdu sakot, nav specifiski. Tos biežāk lieto jau esošo onkoloģisko saslimšanu monitorēšanai. (Vai vēzis terapijai padevies vai nē). Pasaulē ir izstrādāti izmeklējuma plāni dažādiem vecumiem ar dažādu ģimenes anamnēzi. Kārtīgi jāizrunājās...

Onkoloģija / ļaundabīgas saslimšanas

Vai ir kādi ārstnieciskie krēmi no aptiekas klāsta, kas palīdzētu tikt galā ar šo problēmu?
Labdien.

Esmu grūtniece, grūtniecība-16.nedēļas. Man uz krūtīm ir uzmetušās mazas sarkanas niezošas pumpiņas. Vīrs saka, ka pat naktī es kasoties.Savu ārsti nevaru sazvanīt,jo poliklinikā ir problēmas ar telefonlīniju.

Nākamā vizīte tikai janvāra beigās. Grūtniecība norit labi, analīžu un USG rezultāti arī ir labi.Gribētu zināt,vai ir kādi ārstnieciskie kremi no aptiekas klāsta, kas palīdzētu tikt galā ar šo problēmu?

Pašlaik lietoju pretstriju un mitrinošos krēmus, bet tie nelīdz šai problēmai.

Paldies jau iepriekš.
Atbild:
Biruta Geidāne
Labdien! Grūtniecības laikā ir izmainīta jūtība kā pret pārtiku, tā arī pret kosmētiskiem līdzekļiem. Ja vien tā nav infekcija, tad visticamāk alerģiska reakcija uz kaut ko no minētā. Neredzot Jūsu minētos izsitumus, nav iespējams ieteikt kādu no krēmiem. Visdrošāk būtu konsultēties pie ārsta-dermatologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc ir spēcīga, niezoša sajūta cirkšņa rajonā?
Labdien,

Man ir 24 gadi, jau vairak kā gadu mani moka spēcīga niezoša sajūta cirkšņa rajonā. Āda ir sausa. Bet kad sāk niezēt, varu sakasīt līdz izdalās kaut kāds šķidrums.

Ar higiēnu it kā ir ok, jo dušā eju katru otro dienu, vasarā katru dienu, plus vēl eju pirtī. Lietoju ziepes.

Ko tas varētu nozīmēt un ko man vajadzētu darīt?
Atbild:
Ilze Apine
Labdien, Pēc jautājuma nesapratu - vai bez niezes ir arī kādas ādas izmaiņas? Ja ir, rekomendēju iet pie dermatologa, ja nav - pie ģimenes ārsta, lai veiktu izmeklēšanu un noskaidrotu cēloni....

Dermatoloģija / ādas veselība