medicine.lv skaitļos

Lietotāji online60
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Man raustās labās acs plakstiņš, vai tas var būt saistīts darba dēļ pie datora?
Labdien,

Man jau vairākas dienas ik pa laikam raustās labās acs plakstiņš - nervs. Jau agrāk kādreiz tā ir bijis, bet tagad ir pārāk regulāri un kaitinoši.

Tas varētu būt saistīts ar to, ka darbs ir galvenokārt pie datora?
Ko varētu palietot, vai pie kāda ārsta griezties?

Paldies!
Atbild:
Dr.Kristīne Leimane
Labdien, Acu plakstiņš var raustīties pārslodzes dēļ. Gan acu pārslodzes gan muguras, gan vispārējas pārslodzes dēļ - neizgulēšanās un tml.. Ja ir sūdzības par redzes izmaiņām vai galvassāpēm, vai reiboni, vai vēl kādas sūdzības, tad jāgriežas pie ģimenes ārsta vai acu ārsta vai neirologa....

Acis, optika / acu veselība

Kādi simptomi ir cilvēkam, ja viņam ir lentenis vai cērmes?
Labdien,

Kādi ir simptomi, ja ir lentenis vai cērmes? Un kādas analīzes ir jāveic, lai to pārbaudītu? Kur to var izdarīt?
Atbild:
Irēna Paturska, ģimenes ārste
Labdien, Simptomi var būt dažādi, var arī vispār nebūt simptomu. Biežāk ir vājums, palielināta ēstgriba, dažādi simptomi no kuņģu zarna trakta: slikta dūša, pašķidra vēdera izeja, vēdera pūšana, diskomforts vai sāpes vēderā. Enterobiozes gadījumā, var būt nieze anus rajonā. Jāveic izkārnījumu analīze uz parazīta oliņām. Vislābāk to dara infekcijas slimnīcas laboratorijā....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien, Var būt gan vispārēja siptomātika, gan arī ar gremošanas sistēmu saistītas sūdzības. Visizplatītākie simptomi ir nogurums, galvas sāpes, slikta apetīte, gremošanas traucējumi, vēdera pūšanās, ādas alerģijas utt. Jebkurā laboratorijā var izmeklēt fēces uz parazītu oliņu klātbūtni....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai meitene var palikt stāvoklī, ja vienu dienu pirms dzimumakta viņai beidzās menstruācijas?
Labdien,

Cik liela iespēja, ka meitene var palikt stāvoklī, ja prezervatīvs pārplīsis, bet viņai vienu dienu pirms šī atgadījuma ir beigušās menstruācijas?
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Grūtniecības iespēja ir arī šajā situācijā, bet varbūtība ir mazāka. Sekojiet nākamajām menstruācijām....
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien, Iespēja ir palikt stāvoklī. Rekomendēju iedzert avārijas kontracepciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai velkošā sajūta zem žokļa uz auss pusi varētu būt no iekaisušā zoba kaula?
Labdien,

Pagājušo gadu man izrāva priekšpēdējo zobu lejasdaļā, labajā pusē, jo izrādījās, ka man bija smaganu kaula iekaisums. Pēc tam dzēru antibiotikas, strutas pārgāja un smagana sadzija.

Tagad jau kādus nepilnus 2 mēnešus man tajā vietā uzspiežot uz smaganu nāk strutas. Aizgāju 3. nedēļas atpakaļ pie zobārsta, viņa teica, ka man nekā tur neesot, bet pietūkums man tur ir un līdz šim brīdim vēl joprojām uzspiežot ar pirkstu uz smaganas man nāk strutas.

Ārā vējainā laikā vispār nevaru iziet bez šalles, uzreiz sāk vilkt kakls labajā pusē un nedaudz just arī kakla iekšpusē, līdz ar to sāk sāpēt arī nedaudz galva. Tagad pieteicos pie ģimenes ārsta, redzēs ko viņš teiks! Tagad ir tāda velkoša sajūta zem žokļa uz auss pusi, liekas ka ir pietūkuši arī limfmezgli!

Vai tas varētu būt no iekaisušā zoba kaula?
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien, Būtu nepieciešams CT vai MR šim rajonam, lai precizētu diagnozi. Jādomā, ka Jums šajā rajonā ir kāds nopietns iekaisums, kas ir jāārstē. Tās varētu būt sekas iekaisušajam žokļa kaulam. Jādodas uz Stomatoloģijas institūtu pie sejas un žokļa ķirurgiem, kas ārstē šis problēmas....
Atbild:
Leonīds Veļkovičs, SIA Svenata direktors
Labdien, Tādu iespēju nevar izslēgt. Iesaku Jums pieteikties konsultācijai Stomatoloģijas institūtā, jo iespējams ir vajadzīga nopietna ķirurģiskā ārstēšana....
Atbild:
Kaspars Peksis, otorinolaringologs, Klīnikas HEADLINE vadītājs.
Labdien, Jā, Jūsu sūdzību pamats visticamāk ir zoba un tam sekojoša smaganu, un, iespējams, žokļa kaula iekaisums. Par to liecina Jūsu samērā precīzais notiekošā izklāsts. Domāju, ka ģimenes ārsts neko nepalīdzēs. Jānovērtē, vai kauls sadzijis, vai nav nepieciešama zoba ekstrakcijas vietas revīzija. Iesaku Jums palīdzību meklēt pie mutes, sejas un žokļu ķirurģijas speciālista....

Zobārstniecība / mutes veselība

Izskaidrojiet mammogrāfijas slēdzienu un kā rīkoties tālāk?
Labdien,

Man ir 52 gadi. Lūdzu, izskaidrojiet mammogrāfijas slēdzienu.

Apraksts: Struktūru veido zema blīvuma taukaudi un fibrozes elementi. Fibroglandulārie audi regresējuši.
Secinājumi: Fibrozi taukaina involūcija.

Kā rīkoties tālāk?


Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien, Mammogrāfijas atbilde - piena dziedzeri ir veseli....
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Jūsu mammografijas slēdziens atbilst Jūsu vecumam. Jāveic nākošā mammografija pēc 2 gadiem. Neaizmirstiet katru mēnesi iztaustīt krūšu dziedzerus....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ja daudz svīst, vai tas var būt iemesls daudzajām pumpām uz sejas?
Labdien,

Vai tam, ka man ir daudz pumpas uz sejas, varētu būt kāda saistība ar to, ka es daudz svīstu. Uz kādām analīzēm Jūs man ieteiktu doties sakarā ar šo lietu?
Atbild:
Prof. J. Ķīsis, prof. J. Ķīša estētiskās dermatoloģijas klīnika
Labdien, Šīs pumpas ir jāredz, lai problēmu identificētu. Tikai dažas no "pumpām" ir saistītas ar svīšanu. Analīzes nozīmē ārsts....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Pēc dzemdībām man ir pazudušas menstruācijas, kāpēc tā?
Labdien,

Man 20.oktobrī piedzima meitiņa, baroju 3 mēnešus ar krūti, tad pārtraucu barot. Pēc mēneša atsākās menstruācijas. Tās pēc dzemdībām ir bijušas divas reizes, bet tagad man viņas vairs nav divus ar pus mēnešus. Vai tas ir normāli? Ir izdalījumi arī visu laiku, reizēm pasāp kā uz menstruācijām, bet viņu nav.

Dzimumattiecības ir bijušas. Mēs izsargājamiem, manuprāt, nevajadzētu būt grūtniecībai - kad taisīju testu bija negatīvs. Menstruācijas pazuda taisni kā pēc dzemdībām pārgulējām.

Kāpēc tā? Vai tas ir normāli?
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Menstruāla cikla atjaunošanās pēc dzemdībām ir ļoti individuāla, proti, nav pareizu vai nepareizu termiņu, kad tam būtu jānotiek. Katras sievietes ķermenis atgriežas ierastajā dabiskajā funkcionēšanas ritmā, kad ir tam gatavs. Daļai sieviešu cikls nostabilizējas uzreiz, bet nereti pirmās mēnešreizes var būt neregulāras, un var paiet pat gads, līdz ritms atkal nostabilizējas. No pirmās mēnešreizes līdz nākamajai var būt 2-3 mēneši vai, ja bērnu zīda, pat pusgada pārtraukums. Parasti, jo...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai divas nedēļas pēc kontracepcijas lietošanas var parādīties to blakusreakcija?
Labdien,

Pirms 18 dienām lietoju avārijas kontracepciju "Escapelle", pusstundas laikā pēc avārijas (pārplīsa prezervatīvs). Mēnešreizes sākās pēc 5 dienām, ierastajā datumā.

Trīs dienas atpakaļ sākās vemšana nelaba dūša un reiboņi, kuņģa smagums, nu jau trešā diena, jau jūtos labāk, palicis viegls reibonis uz asākām kustībām, celšanās, nedaudz sāpīgas krūtis un vēdera apakša. Tests uztaisīts 15 dienā pēc avārijas uzrādīja negatīvu atbildi.

Uztrauc vai vairāk kā divas nedēļas pēc kontracepcijas lietošana var parādīties tablešu blakusparādības, slikta dūša, utt. Vai tādas parādības vispār var būt?

Paldies!
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Avārijas kontracepcijas tabletēs ir samērā augsta progestīna deva, var izmainīties menstruālais cikls, rasties smērējoši izdalījumi, ārpuskārtas asiņošana. Dažās dienās hormons no organisma tiek izvadīts un neatstāj paliekošas sekas uz veselību. Dažkārt sievietes sūdzas arī par nogurumu, sliktu dūšu, vājumu un nespēku - šīs sūdzības turpinās apmēram divas dienas. Tāpēc Jūsu sūdzībām par sliktu dūšu, smagumu kuņģī, reiboņiem un diskomfortu vēdera lejasdaļā ir cits iemesls. Iesaku Jums...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā sauc slimību, kuras dēļ man tika veiktas "Retarpen 2.4" injekcijas?
Labdien,

Man ļoti nepieciešama Jūsu palīdzība. Man pusgadu bija jāšpricē "Retarpen 2.4". Pēc pusgada kursa man streptokoks no 500 bija nokrities uz 300.

Jau vairāk kā pusgadu dzīvoju Londonā, ārstēšanos nācās apturēt. Biju pie vietējiem ģimenes ārstiem, neko vairāk par dzelzs trūkumu organismā viņi neatrada. Bet visiem zināms, ka valsts apmaksātas ārstniecības iestādes vairāk neko nedarīs. Tas viss maksā. Sameklēju privātpraksi, vienu no vislielākajām un labāk aprīkotajām Londonā (Anglijā).

Man ir 23 gadi. Ļoti bieži slimoju ar kaklu, it kā tad, kad apsaldēju, sāp kakls, grūti norīt siekalas. Vismaz reizi mēnesī, ja ne divas. Tas viss norit bez temperatūras.

Lūdzu, gaidīšu atbildi pēc iespējas ātrāk, balstoties uz to, ka man jūtami ir atsākušies simptomi.
Simptomi ir sekojoši - nākamajā dienā pēc darba pamostos ar sāpēm locītavās, ceļgalos, rokās. Sajūta ir tāda, ka man velk muskuļus. Ne jau katru dienu, bet parasti agri no rītiem, kad pamostos ar sāpēm. Parasti tās ilgst 2 h un tad nemanot pārstāj, bet vienmēr no rītiem!. Citas reizes liels nogurums muskuļos. Pašsajūta ir nogurdinoša, liekas neko negribas darīt. Ļoti bieži! Ir migrēnas, reiboņi (tas daļēji varētu būt no dzelzs trūkuma organismā, kuru man atklāja valsts praksē). Dzeru dzelzi.

Situācijās, kas nākas saskarties ar lielu slodzi, tad īpaši nejūtos komfortabli, bet esmu fitnesa aktīva, bez lielas slodzes un labā formā.

Kad nodevu visas analīzes, pārbaudīju urīnu, vairākus asins paraugus, es pat lūdzu pārbaudīt sirdi, aizsūtīja mani uz 2 pārbaudēm.

Urīns bija perfekts, sirds funkcionē perfekti, asinis labas, nekādi hepatīti, nekas cits tikai augsts līmenis kaut kāds asinīs. Aizmirsu jau, kaut kas ar streptokoku saistīts. Norma esot (0-200), man bija pāri 500. Pašpricēja "Retarpen 2.4" pusgadu, palika gandrīz 300. Tad arī pārcēlos uz Londonu.

Man jautājumi ir sekojoši:
*Kā precīzi izskaidrot manu situāciju, kāpēc man tika veiktas "Retarpen 2.4" injekcijas, un kā saucas slimība?
*Kā noraksturot šo slimību, jo tur noteikti ir jābūt kādam precīzam vārdam.


Mēģināju sazināties ar ģimenes ārstu, bet tas nav iespējams, vienīgais veids ir apmeklēt viņu "Veselības Centrā", bet man tagad nav laika doties uz Latviju.
Lūdzu, gaidīšu atbildi no Jums.
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien, A grupas beta hemoilitiskais streptokoks (izraisa tā saukto angīnu vai ja ir arī izsitumi, tad to sauc par skarlatīnu). Kā sekas var attīstīties autoimūna reakcija (pacienta ķermenis ražo antivielas pats pret saviem audiem ASO) kā rezultātā var veidoties sirds vārstuļu un vai locītavu apvalku iekaisums jeb reimatisms. Parasti nopietnos gadījumos antivielas ir tūkstošos. Ārstēšanu parasti veic tieši tā kā Jums to jau darīja ar pagarinātas darbības penicilīna (Retarpen) injekcijām. Ja ir...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien, Lai spriestu par procesu ir nepieciešama izmeklēšana, Jūsu slimības vēsture, informācija par iepriekšējām slimībām utt.  Iespējamās diagnozes varētu būt: infekciozi alerģiski procesi uz elpošanas ceļiem un locītavām, ko izsaukusi imūnsistēmas agresija, kura radusies hemolītiskā streptakoka ietekmē. Pēc visa spriežot arī injekcijas tika veiktas, lai pasargātu locītavas no reimatoīdā poliartrīta....
Atbild:
Jekaterina Jeļisejkina
Labdien, Situācija, kādēļ Jums tika veiktas retarpēna injekcijas, bija antistreptolizīna O antivielu titrs, kurš bija virs normas. Šīs antivielas paaugstinātās vērtībās parādās tad, kad cilvēks saskaras ar tādu mikroorganismu, ko sauc par streptokoku. Neārstēta streptokoku infekcija var komplicēties ar nopietnām locītavu, nieru u.c. slimībām nākotnē....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Man ir sausa āda ap ausīm, lūdzu, iesakiet kādu ziedi?
Sveiki,

Man jau no bērnības ir sekojoša problēma! It ļoti sausa āda ap ausīm, āda nāk nost gabaliem, smērēju krēmus, mitrinošos, bet arī tādi neko nelīdz. Arī dēlam (2,5 gadi vecs) esmu ievērojusi reizēm aiz austiņām tādus kā mazus sausus pleķīšus.

Diemžēl finansiālu apstākļu dēļ nav iespēja apmeklēt dermatologu, tādēļ, lūdzu, padomu Jums.

Varbūt ir kāda smēre vai ziede, bezrecepšu, kura varētu palīdzēt, kaut nedaudz.

Varbūt variet ieteikt kādu dermatologu Rīgā, par ļoti saprātīgām cenām, kas attiecas uz vienkāršu vizīti!

Paldies jau iepriekš.
Atbild:
Dr. Olga Zaikovska, Prof. J. Ķīša estētiskās dermatoloģijas klīnika
Labdien, Diemžēl daudz ko palīdzēt Jums nesanāks bez apskatīšanas un nepieciešamo analīžu veikšanas. Jāsaka, ka ir iespējami vairāki varianti. Ejot pie jebkura ārsta Jums jārēķinās ar vairākām izmaksām: konsultācija, analīzes, medikamenti, atkārtotas vizītes. izmaksas var samazināt, ja dabūsiet ģimenes ārsta nosūtījumu un iesiet pie dermatologa uz poliklīniku. Arī asins analīzes var taisīt caur ģimenes ārstu. Jūs noteikti sev vai dēliņam nekaitēsiet, ja smērēsiet vienkārši mitrinātājus,...

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai ir kāds homeopātisks preperāts, kas varētu samazināt alerģiju pret putekļiem?
Labdien,

Manai meitai ir alerģija pret putekļiem. Esam izstaigājušas visus iespējamos ārstus, bet īsta risinājuma joprojām nav. Varbūt ir kāds homeopātisks preparāts, kas varētu palīdzēt šajā situācijā?
Atbild:
Dr. Kondratiško
Labdien, Var būt homeopātiskais preparāts ir, bet nav garantijas, ka tas samazinās alerģiju. Vislabākā ārstēšana ir - imūnterapija, kas tiešam palīdz pret mājas putekļu ērcītes izsaukto alerģiju....

Homeopātija

Man ir depresīvie noskaņojumi bipolāro traucējumu dēļ, ko man darīt tālāk?
Labdien,

Jau atkārtoti vēršos ar savu bēdu pēc palīdzības.

Tagad, pēc Jūsu iepriekšējās atbildes, varēšu daudz ko precizēt.

2008.gada sākumā bija dziļa situatīvā (reaktīvā) depresija. Psihiatre nozīmēja man "Arketis" (PARO[ETIN). Tieši pēc 2 nedēļām sajutos ļoti labi - manā izpratnē biju pilnīgi vesela kā iepriekš.

Taču vienu dienu man bija on-line konsultācijas iespēja ar psihiatru no Vācijas, kurš izteica savu viedokli šādi: Tieši tas Paroxetin Jūs ievadīja nākamajā slimības fāzē - hipomānijā. Jo es, sākot no nākamās nakts, negulēju ne dienu, ne nakti 14 dienas, pie tam jutos labi, biju darbspējīga, varēju koncentrēties. Psihiatre man uzreiz atcēla "Arketis" un to nežēlīgo bezmiegu lika izgulēt ar "Fenazepam". Vairākus gadus vienīgais simptoms - hronisks bezmiegs, kuru apārstēju ar dažādiem "zepamiem", ka pat bail kļūst.

Pēdējos divos gados papildus nāca vēl viens traucējums no šīs pašas dziesmas (piedziedājums): kļuvu pārlieki runīga, runa paātrināta, par daudz jokoju.

Un nu šī pavasara sākumā (sezonālu traucējumu man nav - sakritība) - depresīvas noskaņas. PILNA BIPOLĀRO TRAUCĒJUMU BUĶETE!

Psihiatre nozīmēja "Depakine Chone" (500mg) 3x dienā, 1 tabl. "Clonazepam" uz nakti, 1 tabl. "Fluanxol" uz nakti.

Jau izdzēru 30 "Klonazepāmus", baidos pierašanas, bet daktere paskaidroja, kas tas tā tikai "pašdarbniekiem" rakstās, bet kombinācijā ar citām zālēm šādas pierašanas/atkarības nav.

Bija nozīmēts arī "Quetiapinum", bet tas ļāva tikai iemigt uz 2 stundām un miega kvalitāte no tā bija slikta. Varbūt vajadzēja saņemties un lietot to tālāk?

Šo preparātu visi speciālisti slavē, nezinu kā pacienti.

Jā, depresijas vārda tiešā nozīmē man nav. Taču ir tie depresīvie noskaņojumi bipolāro traucējumu dēļ, kurus man "dāvāja" "Paroxetin".

Un pēdējais, dakterīt, šie traucējumi ir neārstējami 21.gadsimtā?
Tas ir izaicinājums uz visu mūžu?

Pateicībā par sapratni
un cerībā uz Jūsu atbildi,


Atbild:
Baiba Brokāne - Čekstere, psihiatre
Labdien, Varu teikt, ka mana pieredze rāda, ka ilgstoši lietots "Klonazepāms" bezmiega gadījumā būtu attaisnojams tikai tad, ja tiešām ir izmēģināti visi citi veidi un nekas cits nepalīdz. No šī preparāta lielai daļai pacientu tiešām veidojas pierašana un bieži, lai sasniegtu efektu, ir jāpalielina deva, kas nebūtu pieļaujams. Jūsu gadījumā, no Jūsu aprakstītās situācijas, tiešām varētu domāt par bipolāriem afektīviem traucējumiem (BAT) un diez vai antidepresants bija pie vainas šo traucējumu...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai lietojot "Visannette" tabletes drīkst lietot arī alkoholu?
Labdien!

Vēlētos jautāt vai lietojot "Visannette" tabletes drīkst lietot arī alkoholu?

Un vai ir normāli, ka pēc 4 mēnešu tablešu lietošanas vēl joprojām izdalās asiņaini (dažreiz brūngani, rozīgi un sarkanīgi) izdalījumi?

Paldies!
Atbild:
"Quartus"
Labdien, "Visannette" ir hormonāls progestīnu saturošs preparāts, ko lieto endometriozes ārstēšanai. Lietojot jebkuru medikamentu, arī "Visannette" alkoholu lietot nedrīkst. Par asiņainiem izdalījumiem no dzimumorgāniem Jums jākonsultējas ar savu ginekologu, jo organisma reakcija uz ārstēšanu ir individuāla un atkarīga no endometriozes perēkļa lokalizācijas, izplatības un citiem faktoriem....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Sakiet, lūdzu, vai varu palikt stāvoklī, ja neesmu pārgulējusi?
Sakiet,

Lūdzu, vai varu palikt stāvoklī, ja neesmu pārgulējusi?

Nedaudz aizdomīgi liekas tas, ka menstruālā asiņošana, kas parasti ir 6 dienas ilga, šoreiz bija 4 dienas ilga. Vai tas uz ko norāda un ja jā, tad uz ko?
Atbild:
Gita Ruttasa, ginekoloģe, dzemdību speciāliste.
Labdien. Ja Jums nav bijuši seksuāli kontakti, tad grūtniecība nav iespējama. Ja Jums dzimumakts bez kontracepcijas, bija pirms mēneša un šīs mēnešreizes ir savādākas kā parasti, tad būtu vēlams veikt grūtniecības testu, jo ir gadījumi, kad iestājas grūtniecība, bet menstruācijām līdzīga asiņošana, vai smērēšanās, ir arī vēl kādu mēnesi. Tādā gadījumā būtu veicams grūtniecības tests. Visticamāk Jums nav grūtniecība un iespējams nākamās mēnešreizes būs kā parasti. Jautājumā arī neesat norādījusi...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Mana meitiņa (1 gadiņš 3 mēneši) neēd papildēdienus, ko darīt?
Labdien,

Mana meita ļoti slikti ēd. Viņai ir 1 gadiņš un 3 mēneši. Baroju viņu ar krūti un nekādu papildēdienu viņa labprāt neēd.

Sāku piebarot 6.mēn. ar Milupa putrām, augļu un dārzeņu biezenīšiem no burkām. Sākumā ēda, tad it kā vajadzēja sākt ēst aizvien vairāk, bet mums tieši otrādāk. Sāka ēst mazāk putru (rītā, vakarā), tad atteicās vispār.

Tagad arī pusdienās un vakariņas praktiski nekas nav iedabūjams ne no pirktajiem biezeņiem, ne pašgatavotās pārtikas - ierauga karoti - griež prom muti vai ja dabu iekšā - spļauj ārā.Svars ir 10,3 kg un hemoglobīns zems, tāpēc lietojam dzelzs preparātu.

Kas var būt pie vainas? Ārā uzturamies daudz. Profilaksei iedevu Helmintoks. Bet ko varētu palietot apetītes uzlabošanai? Un cik apmēram ir normāli ēst bērnam šādā vecumā? Vai nedod krūti, kad viņa grib?
Atbild:
Margarita Krauča pediatre
Labdien, Bērniem ir izteikts aizsardzības reflekss pret aizrīšanos, iespējams, ka sākotnēji dotās biezputras saturēja kādus rupjākus gabaliņus, un viņai palicis tas atmiņā, kā bīstams. Bērns visu salīdzina ar mātes pienu, ne tikai garšu, bet arī ar konsistenci. Vienīgā iespēja sakņu biezeņus sablenderēt, pievienojot mātes pienu klāt, tāpat arī ar biezputrām, nekādus gabaliņus, visam jābūt homogēnam, labi izvārītam un sablenderētam. Augļus arī. Ar krūti varat droši barot līdz 2 gadiem, bet...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai "brīvajā nedēļā" turpināt dzert kontracepcijas tabletes, lai nebūtu menstruāciju?
Labdien,

Regulāri lietoju hormonālās tabletes. Kārtējā "brīvajā" nedēļā iekrita ļoti svarīgs pasākums, līdz ar to nolēmu neuztaisīt pārtraukumu starp nedēļām, lai nesāktos mēnešreizes un turpināju dzert jaunu iepakojumu "brīvajā" nedēļā.

Kā labāk tagad rīkoties izdzert veselu iepakojumu (21 dienu), lai vispār šajā posmā starp diviem tablešu iepakojumiem nebūtu mēnešreižu?

Vai tas nesamazinās izsargāšanos? Vai tā drīkst darīt?
Atbild:
Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien, Droši varat dzert otru iepakojumu līdz galam un tad iztaisīt 7 dienu pārtraukumu. Efektivitāti tas nesamazina....
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Jā, Jums ir jāizdzer otru kontraceptīvu tablešu iepakojumu līdz galam, kontraceptīvs efekts nesamazināsies. Bet ja Jūs vēlaties dzert hormonālās kontraceptīvās tabletes nepārtrauktā režīmā, lai menstruācijām līdzīgas asiņošanas nebūtu vispār, Jums ir jākonsultējas ar ginekologu, jo ne visas kontraceptīvās tabletes var lietot nepārtrauktā režīmā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai Latvijā ir pieejamas ortodontijas metodes bez brekešu izmantošanas?
Labdien,

Vai Latvijā ir pieejamas ortodontijas metodes bez brekešu izmantošanas, kas varētu izlabot vienu šķību zobu, kas ir mazliet izvirzīts uz āru no pārējo zobu līnijas?

Klīnikās, kurās esmu interesējusies, šķiet, piedāvā lielākoties tikai breketes.
Atbild:
Natālija Veļkoviča, SIA "Svenata" medicīnas direktore
Labdien, Protams, ka ir pieejamas ortodontijas metodes bez brekešu izmantošanas. Varam sakodienu izlīdzināt arī ar dažāda veida izņemamo aparātu pielietošanu. Pēc izskata tie aparāti līdzīgi platītēm, viegli lietojami. Protams, ka pacientam ir jānāk uz kontroli un korekcijām....

Zobārstniecība / mutes veselība

Pie kādiem speciālistiem vērsties vai kādus izmeklējumus veikt, ja zīdainim pūšas vēders?
Labdien,

Sakiet, lūdzu, pie kādiem speciālistiem vērsties vai kādus izmeklējumus veikt 10 mēnešus vecam bērnam, kuram jau kopš dzimšanas pūšas vēders?

Apmeklēti 2 gastroenterologi, veiktas govs piena nepanesības analīzes - nepanesību neapstiprina, asins analīzes labas, USG vēdera dobumā neko sliktu nesaredz - tikai ļoti sagāzējies.

Neēdam produktus, kas pūš vēderu. Ikdienā ēdam kartupeļus, burkānus, ķirbjus, kabačus, bietes, vistas, truša, cūkas gaļu, zivi, banānus, zemenes, kivi, biezpienu, Lakto jogurtus, selgas cepumiņus, baltmaizīti, rupjmaizīti (sagrauzdētu).

Varbūt mazajam ir kuņģa problēmas? Varbūt nesāp vēders, bet kuņģis? Visizteiktāk tas jūtams naktīs - ir nemierīgs, sten, loka un stiepj kājiņas - man kā mammai šķiet, kas tās ir vēdera problēmas.
Atbild:
Ivars Strazds
Labdien, Izmeklējumi un ārstu apmeklējumi ir veikti jau pārāk daudz. Jums jāsaprot, ka katram ārstam konkrētās slimības gadījumā, būs savs atšķirīgs skatījums par šās slimības ārstēšanu. Ceru, ka Jūs apmeklējāt bērnu gastroenterologus, jo pieaugušo gastroenterologi, manā skatījumā, Jūsu bērnam nepalīdzēs pediatriskās specifikas dēļ. Manā skatījumā, Jums bērnu ir jākonsultē pie pieredzējuša bērnu ārsta, jo ne jau vēders ir jāārstē, bet viss organisms....

Pediatrija / bērnu veselība

Esmu stāvoklī un man velk vēdera lejas daļu un labo sānu, vai man par to ir jāuztraucas?
Labdien,

Man ir piektā grūtniecības nedēļa. Tā ir otrā grūtniecība. Jau divas dienas man velk vēdera lejas daļu un labo sānu.

Vai man par to būtu jāuztraucas, vai arī tas ir normāli?

Pie dakteres tikšu tikai pēc 2 nedēļām.
Atbild:
Medicine.lv
Labdien, Sāpēm grūtniecības laikā nav jābūt. Labāk ir griezties pie ārsta laicīgi. Sāpes var būt kā pārtraukšanas draudu pazīme....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības