medicine.lv skaitļos

Lietotāji online214
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
No kā varētu rasties mazliet paaugstināta temperatūra, ap 37 grādiem?
Labdien!

Man ir šāds jautājums - no kā varētu rasties mazliet paaugstināta temperatūra, ap 37 grādiem? Šāda temperatūra ir pa dienu, bet vakarpusē un pa nakti, bez medikamentu lietošanas tā nokrīt līdz 36.5. Asins analīzēs ir mazliet paaugstināti eritrocīti, antistreptolizīns un prolaktīns. Urīna uzsējumā atrasta streptokoka baktērija. Gan usg vēdera dobumam, gan kolonoskopija ir taisīta, viss kārtībā, arī gienkoloģiskās pārbaudes ir veiktas. Tāpat arī ausu, kakla, deguna ārsts neko neatrada. Esmu izmisumā. Ko Jūs ieteiktu vēl pārbaudīt, lai saprastu, no kā rodas temperatūra?

Paldies jau iepriekš par atbildi.
Atbild:
Iveta Līce,ģim. ārsts
Labdien! Domāju, ka būtu lietderīgi veikt plaušu pārskata rentgenogrammu, lai izslēgtu patoloģiju krūšu kurvī. Lai veicas!...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ar homeopātiju ir iespējams ārstēt b grupas beta hemolītisko streptokoku?
Labdien!

Sakiet lūdzu, vai ar homeopātiju ir iespējams ārstēt b grupas beta hemolītisko streptokoku? Cik uzzināju, tad ir tādas homeopātiskās zāles Streptococcus, vai ar tām var ārstēt šo streptokoku?

Paldies par atbildi.
Atbild:
ārsts otorinolaringologs homeopāts, Pāvels Naumovs
Sveicināti! Homeopātija ārstē cilvēku kā fiziska, psihoemocionāla un garīga līmeņu kopumu. Homeopreparāts vai vairāki preparāti tiek piemeklēti pakļaujoties homeopātiskiem likumiem. Tāpēc jābūt ārstam, lai pareizi nozīmēt homeopātisku ārstēšanu. Ja streptokoku infekcijas dēļ ir izveidojusies slimības simptomi, tad šo cilvēku tiešām ir jāārstē. Jūsu nosauktais preparāts netiek izmantots tieši ar streptokoku izraisīto infekciju ārstēšanai. Jāatceras, ka ja imunitāte - fiziska,...
Atbild:
Jānis Ventiņš, Homeopātiskās aptiekas farmaceits
Labdien! Ar homeopātijas palīdzību var ārstēt B grupas hemolītisko streptokoku, taču sākotnēji noteikti ir jāapmeklē ārsts-homeopāts, kurš nozīmēs individuālu ārstēšanas kursu. Preparāts Streptococcinum ne vienmēr tiek lietots šādas problēmas gadījumā....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc otra puse ieņem pastāvīgu cietējas lomu?
Labdien.

Otra pusīte uzvelkas par katru sīkumu. Praktiski nesmaida. Ir tāda sajūta, ka speciāli tiek darīts tā, lai būtu pēc tam, par ko sūdzēties. Visi ir slikti. Tai pat laikā ir gatava darīt visu, visiem palīdzēt. Bet gala iznākums - atkal ciešanas.

Piemērs, palīdz mātei dārza darbos. Protams, pēc darba knapi stāv kājās, visi slikti, neviens viņai nav palīdzējis. Jebkurš darbs sagādā ciešanas. Bet dara. Tāda sajūta, ka gatava darīt jebko, lai nonāktu cietējas lomā.

Saku, ja nepatīk, lai nedara. Negribu tevi redzēt, atkal sūdzamies. Bet nē, iet un dara, bet pēc tam sūdzas par to, cik tas ir bijis slikti. Mazohistiska tieksme darīt sev pāri. Kas tas ir? Bērnības trauma? Māte audzināja ar koku. Tieši tāpat tagad cenšas audzināt meitu. Murgs
Atbild:
Elīna Jeļena Zariņa, klīniskā psiholoģe, hipnopsihoterapeite
Labdien! Ciešanas mēdz būt veids, kā saņemt uzmanību - novērtējumu. Taču to neizvēlas apzināti. Jums taisnība, ka tas ir bērnības pieredzes rezultātā izveidojies neapzināts scenārijs. Dažreiz tas nostiprinās tik spēcīgi, ka praktiski vienīgais veids, kā gūt sev vērtības sajūtu, ir "ES tik daudz daru, un neviens to nenovērtē". Runa ir par atkarīgu nestabilu pašvērtējumu, kas veidojas audzināšanas rezultātā. Taču te būtu saprātīgi iztikt bez vainīgā meklēšanas vai sodīšanas. Jo tas, ko dara vecāki sava...

Psiholoģija

Vai man būtu jāsatraucas un jāapmeklē ginekologs?
Labdien!
Man tik neērts jautājums, bet esmu tiešām satraukta. Es aizmirsu 6 dienas izņent tamponu. Ieliku mr ceturtajā dienā. Nedēļa bija ļoti stresaina, un domas bija pie problēmām. Vakaros apmazgājos, bet aizmirsu par tamponu. Sestajā dienā gāju mazgāties un atcerējos par tamponu. Tampons bija balts ar dzeltenīgu izdalijumu nokrāsu. Uzreiz maksti izskaloju un nav nekādas sāpes, nekādu citu simptomu. Varbūt tik mazliet jùtīga tā vieta, jo samirkusi gļotāda. Izdalijumi balti, caurspīdīgi. Vai man būtu jāsatraucas un jāapmeklē ginekologs?
Atbild:
dr. Marina Čēma- Ozoliņa ginekologs www.aklinika.lv
Labdien! Ja nekādu sūdzību nav un pašsajūta ir laba, varat neapmeklēt ginekologu...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai šāda cikla īpatnība būtu uzskatāma par normālu jeb vajadzētu veikt kādus papildu izmeklējumus?
Sveiki.

Man ir 32 gadi. Esmu divu bērnu mamma. Pēc dēla dzimšanas ieliku mini spirāli, taču man nepatika tik niecīgā smērēšanās mr laikā, un es ievēroju, ka man ir divu dienu smērēšanās un tad 3dienu pauze, pēc kuras atkal ir maza smērēšanās.

Biju pie ginekologa. Spirāli izņēmu. Ārsts veica visu izmeklējumus (uztriepes, sonogrāfiju), viss kārtībā. Taču manas mēnešreizes, kaut arī ir normāla apjoma, saglabā dīvainību, kas bija ar spirāli. Proti, cikls ir 25 dienas, pirmās 2-3dienas ir normālas mr, tad 2 dienas it kā viss beidzas un cikla 6 dienā atkal parādās smērēšanās, kas ilgst 2as dienas (kopā viss ir 7 dienas).

Smērēšanās ir neliela, asinis tīras, nepatīkamu aromātu nav, gļotu vai citu izdalījumu arī nav. Vai šāda cikla īpatnība būtu uzskatāma par normālu jeb vajadzētu veikt kādus papildu izmeklējumus?
Ļoti ceru uz Jūsu atbildi.
Atbild:
Maija Broša Rīgas 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Lai atbildētu uz jūsu jautājumu, vajadzīga izmeklēšana klātienē. Ārsts noteikti veiks papildus izmeklējumus, lai noskaidrotu precīzu cēloni....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik neveselīga ir magnētiskā rezonanse?
Labdien!

Vēlējos uzdot jautājumu par magnētisko rezonansi. Cik tā ir neveselīga? Neirologs ieteica veikt šo procedūru galvai sakarā ar "gaismas zibšņiem", ko redzu ik pa laikam. Protams, šo procedūru veikšu, taču gribas zināt, cik tas ir neveselīgi. Aizdomājos par šo tēmu tāpēc, ka pirms pāris gadiem (4) man tika veikta šī procedūra, taču ne šo iemeslu pēc. Gribas zināt, vai tik bieža "starošanās" ir laba.



Ar cieņu,
Zane
Atbild:
Sandra Vestermane, neirologs
Labdien, nav nekādu datu par to , ka magnētiskā rezonanse būtu kaitīga, jo nekāda "starošana" te nenotiek. Rentgena stari tiek izmantoti rentgena uzņēmumu un datortomogrāfijas izmeklējumu veikšanai. Magnētiskā rezonansei tiek izmantotas magnētikā lauka īpašības. Nosacīti kaitīga vienīgi varētu būt pārāk bieža ( piem., vairākas reizes vienā gadā) intra-venozās kontrastvielas ievadīšana šī izmeklējuma laikā....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kādas ir iespējas samazināt atstarpes starp zobiem?
Labdien.

Man ir 20 gadi, bet man augšžoklī ir reti zobi - atstarpes ir starp priekšējiem 6 zobiem.

Ļoti vēlētos skaistu smaidu, bet nezinu, ko darīt, jo breketes ir padārgas, bet ar platīti nezinu vai var kaut ko labot. Varbūt ir kādi citi varianti?

Kā arī otrie priekšzobi ir daudz mazāki par pirmajiem priekšzobiem, bet man pietiktu vien ar to, ja tikai atstarpes vairs nebūtu.
Atbild:
zobārste Piskunova
Labvakar! Pēc Jūsu stāsta, iespējams, ka Jums ir nepieciešama kompleksa ārstēšana. Lai labāk saprastu, kāda tieši Jums derētu, iesaku griezties pie zobārsta un pasūtīt uz izgatavota pēc Jūsu mērītes veidūļa (Jūsu zobu ģipša kopija )zobu vaskojumu: ar vaska palīdzību tehniķis uz veiduļiem izveidos "jaunus zobus". Tad zobārsts Jums varēs izskaidrot, kādi pasākumi nepieciešami, lai panāktu skaistu smaidu....

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai abrāzijas procesā polips tiek noņemts?
Labdien!

Man 55 gadi. Esmu HAT lietotāja.

Parādījās asiņošana, tika veikta dzemdes dobuma abrāzija. Diagnoze - fibroadenomatozs polips. Protams, iešu pie sava ginekologa, lai lemtu par turpmāko ārstēšanos (pieraksts pēc 2 nedēļām tikai).

Vēlētos uzzināt, vai abrāzijas procesā tas polips jau tiek noņemts? Jeb man priekšā ir vēl kāda polipa noņemšanas procedūra?
Atbild:
Maija Broša Rīgas 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Polips jau tika noņemts, un atbilde rakstīta pēc tā izpētes mikroskopā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai konaktlēcu diametra atšķirība nebūs traucējoša?
Sveiki!

Vēlējos uzdot jautājumu par lēcām. Lietoju parastās redzi uzlabojušās lēcas, taču vēlētos pamēģināt krāsainās lēcas, kuras arī piedāvā dažādus stiprumus. Ir iespēja iegādāties krāsu pastiprinošās mēneša lēcas. Vēlējos uzzināt, vai tas nekas, ja ikdienā nēsāju lēcas ar diametru 14,0, taču lēcām, ko vēlos pasūtīt, diametrs ir 14,2? Vai tas traucēs? Un, cik ilgi būtu ieteicams dienā tās nēsāt, ja to skābekļa caurlaidība ir tikai 22DK/T?
Atbild:
Evija Gulbinska, LAAC optometriste
Labdien! Katrai kontaktlēcai un ražotājam ir noteikts lēcas liekuma rādiuss un diametrs, kuri abi ir svarīgi parametri. Izvēloties jaunas kontaktlēcas, ir nepieciešams vērsties pie speciālista, lai tas varētu novērot konkrētās lēcas atbilstību pacientam. Tā kā Dk/T rādītājs hidrogēla krāsainajām kontaktēcām ir ārkārtīgi zems, nav ieteicams tās lietot pastāvīgi....

Acis, optika / acu veselība

Kurā dienā sākt lietot kontracepcijas tabletes?
Labdien!

2 gadus lietoju Yasminelle kontracepcijas tabletes, pirms mēneša nolēmu pātraukt lietošanu, bet šobdrīd atkal ir nepieciešamība tās turpināt lietot. Kā īsti rīkoties - tās jādzer tā kā sākumā, t.i., sākot ar pirmo mēnešreižu dienu, vai arī varu to darīt jebkurā laikā?
Atbild:
dr. Marina Čēma- Ozoliņa ginekologs www.aklinika.lv
Labdien! Pareizi būtu sākt ar MR 1. dienu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Sakiet, vai tā ir taisnība vai izdomājums?
Labdien.

Sakiet, vai tā ir taisnība vai izdomājums? Nesen kādā izdevumā lasīju, ka menopauze mūsdienās varot iestāties, pat sākot no 28 gadu vecuma. Ja kaut ko tādu piedāvā lasītājiem ziņu sadaļā, tad nevar būt pilnīgas muļķības, lai gan man pēc tādām izklausās... Kā īsti ir? Paldies!
Atbild:
Maija Broša Rīgas 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Katrai sievietei, sasniedzot noteiktu bioloģisku vecumu, visbiežāk tas ir no 45 līdz 55 gadiem, iestājas menopauze. Menopauze ir olnīcu funkciju izsīkums, ko raksturo ovulācijas izbeigšanās ar sekojošu menstruāciju iztrūkumu(amenoreja). Raksturīgs pakāpenisks olnīcu folikulu zudums, olnīcas granulozo un teka šūnu deģenerācija, kā rezultātā sievietes organismā veidojas estrogēnu nepietiekamība. Var uzskatīt, ka sākusies menopauze, ja amenoreja ilgst vismaz gadu vai arī folikulus...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kur vērsties, lai justos labāk?
Labdien!

Esmu mamma 9 mēnešus vecam bērniņam.

Pēdējos mēnešos esmu ļoti nogurusi, nespēju koncentrēties, pat ne ikdienas darbiem, iziet uz bēbīšu skoliņu vai pastaigu - ļoti jāsaņemas. Enerģijas nav. Viegli saķeru visus vīrusus, kas klīst apkārt, pēdējo 3 mēnešu laikā varbūt kādu 1 nedēļu neesmu bijusi slima. Pārsvarā ir aizlikts deguns vai iesnas, klepus, sāpošs kakls. Bērnu baroju ar krūti, šobrīd kādas 4 x dienā vēl. Iepriekš bijušas problēmas ar sirdi (pirms grūtniecības)

Asins analīzes - nepilna asinsaina un TSH - norma, hemoglobīns - norma

Ģimenes ārsts nekur nesūta un neko nepārbauda.

Jāpiebilst, ka ir mājās palīgs - no rītiem varu izgulēties, pa dienu arī atvilkt elpu, tāpēc tikai rūpes par bērnu negribētos vainot.

Ko darīt, kur vērsties, lai justos labāk?
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Iemesli nespēkam un biežai slimošanai var būt dažādi. Pirmkārt, jāizslēdz vai tomēr nav kāda saslimšana, piemēram, Epšteina- Barra vīruss ( ilgst līdz 2 mēnešiem) vai dzelzs deficīta anēmija ( Hb labs, bet vērts noteikt arī feritīnu asinīs), kāda sirds problēma, tad būtu vērts veikt ehokardiogrāfiju vai holtermonitorēšanu, ja bijušas problēmas agrāk. Jāizslēdz onkoloģija, ja ir tāds risks. Otrkārt, jāņem vērā visi emocionālie un psiholoģiskie faktori, kas parādījušies dzīvē šajā laikā....
Atbild:
Iveta Līce,ģim. ārsts
Labdien! Domāju, ka būtu lietderīgi apmeklēt otorinolaringologu un alergologu, lai noskaidrotu, vai minētās sūdzības nav saistītas ar alerģiju. Ja iepriekš bijušas problēmas ar sirdi, tad nepieciešams pārbaudīt arī sirdi. Nepilna asins aina problēmu var arī neuzrādīt, lai konstatētu, vai nav alerģija, jānosaka IgE un EO asins analīzē un pie alergologa vai pneimonologa jāveic ventilācijas proves. Lai veicas....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko darīt, ja puikam nenoslīd sēklinieki?
Sveiki!

Puika piedzima laicīgi - 40 nedēļas, viss bija labi un bez sarežģījumiem, taču piedzimstot viņam nenoslīdēja oliņas. Oliņas atrodas cirkšņa kanālā un staigā turpu šurpu. Oliņas noslīd tikai tajā situācijā, kad bērns iet vannā. Puika vairākas reizes vests pie ārstiem, taču visi saka, ka jāgaida vēl.

Puikam jau 2 gadi un 10 mēneši. Ko darīt? Kas vēl var būt par iemeslu, ka oliņas nenoslīd?

Ļoti gaidīšu atbildi, jo esmu neizpratnē par bērnu.
Atbild:
Ivars Strazds pediatrs.
Labdien! Labā ziņa ir tā, ka oliņas tomēr noslīd maisiņā. Mans padoms būtu arī vēl pagaidīt līdz 3 gadiem un tad vērsties pie bērnu ķirurga, uzsveru, ''bērnu ķirurga'', kurš varēs novertēt, vai ir vajadzīga operatīva terapija, vai nav vajadzīga. Bērnu ķirurgu Jūs varat sastapt Rīga bērnu slimnīcas universitātes slimnīcā. Lai Jums veicas. Ar cieņu dr. I.Strazds....

Pediatrija / bērnu veselība

Kāpēc man ir šāda problēma?
Labdien! Man ir tāda problēma. Man nepatīk, ja kāds aiztiek manas mantas vai kaut ko sakārto. Varbūt kādam tas izklausīsies smieklīgi, bet tas mani nokaitina visvairāk no visa. Pat, ja redzu, ka sakārtots ir skaisti, gribas izjaukt visu, izspārdīt un raudu un ļoti dusmojos. Bieži vien dodos izbraukumos, tad māju kārto citi un man tas riebjas. Vienmēr saku, ka es gribu visu kārtot.
Kas tas ir??? Tā ir visu dzīvi.
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ir grūti viennozīmīgi atbildēt uz šo jautājumu, nezinot Jūs un Jūsu dzīves kontekstu, taču tendence visu kārtot bieži vien ir saistīta ar psiholoģisko tendenci kontrolēt un sakārtot apkārtējo vidi, kas varētu būt saistīta ar iekšējo trauksmi, kura var rasties dažādu iemeslu dēļ. Iekšējai trauksmei, pamatā, savukārt var būt daudz un dažādi iemesli, par kuriem varētu runāt individuāli, jo katram cilvēkam tie ir atšķirīgi. Ar cieņu, klīniskais psihologs,eksistenciālais psihoterapeits, Anita...
Atbild:
Lauma Kasatkina, SIA "Neirožu klīnika" psihologs
Labdien! Tam varētu būt vairāki iemesli: - ja ģimenē ir ļoti stingras prasības gan pret fizisko kārtību, gan pret intelektuālo attīstību, tādā gadījumā attīstās zināms perfekcionisms, kur lietām ir jābūt ideālā kārtībā; - kā "nosacīts cīņa" par savu vietu ģimenē un dzīvē - vēlme atdalīties no citiem, noteikt savas personiskās robežas; - ja attiecībās un dzīvē ir daudz kontroles, tad arī šādā veidā var pateikt vārdiņu "nē"; - varbūt arī daudz dziļāki iemesli - savas esības meklējumi - kas ir ar mani, kurp es...

Psihoterapija / psihiatrija

Kāds varētu būt iemesls sirds trokšņiem?
Labdien!

Manai meitai ir 11 gadi. Viņa ir smalkas miesas būves, kustīgs bērns. Reiz, pēc skolas atnākot mājās, sadzirdēju skaļus tikšķus no krūškurvja - izklausījās kā sirds šalkoņa. Aizgājām pie ģimenes ārsta, kurš izklausot teica, ka ir sirds trokšņi. Pirms gada esam bijuši uz sirds eho sakarā ar trokšņiem - tur viss bija kārtībā. Tagad atkal gaidam rindā uz eho, esam atbrīvoti no sporta. Citi simptomi vai traucējumi nav.

Esmu satraukusies, un vēlētos uzklausīt kāda ārsta viedokli, kā izskaidrot šo situāciju, un ko mums vajadzētu darīt. Paldies!
Atbild:
pediatrs Ivars Strazds.
Labdien! Sūdzību nav, eho-kardioskopijā viss normas robežās, neredzu pamata satraukumam, kā arī papildus izmeklēšanai. Arī ar fizkultūru būtu jāatsāk nodarboties! Ar cieņu, dr. I.Strazds....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai grūtniecība jāatliek?
Labdien!
Man ir jāveic plaušu datortomogrāfija, taču tuvākajā laikā (turpmākajos mēnešos) ir plānots ieņemt bērniņu. Vēlējos noskaidrot, vai datortomogrāfijas starojums ir tik ļoti kaitīgs, ka būtu jāatliek grūtniecība uz kādu laiku?

Ar cieņu,
Adeliine
Atbild:
Maija Broša Rīgas 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Manuprāt, būtiskākais ir fakts, ka jums ir plaušu saslimšana. Iesaku vispirms sakārtot veselību, tad plānot grūtniecību. Par starojuma ietekmi jautājiet izmeklējuma veicējiem, jo aparatūras ir dažādas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko iesākt, ja reibst galva un nepāriet?
Sveiki!

Ko iesākt, ja reibst galva un nepāriet? Citu simptomu nav, bet reibst pie katras kustības.
Kā to pārtraukt? Kāds varētu būt iemesls?
Lūdzu palīdziet!!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien. Galvas reibonim var būt dažādi iemesli, tāpēc, lai kaut ko ieteiktu ir jāzina cilvēka vecums un ir nepieciešama izmeklēšana, lai noskaidrotu sūdzību iemeslus. Ar cieņu, Veselības salons 888

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc no rītiem mostos arvien agrāk un agrāk?
Labdien!
mans jautājums: līdz šim vienmēr biju izteikta pūce, gāju gulēt vēlu un nekad nejutos pamodusies ātrāk kā pusdienlaikā...
Pēkšņi viss ir mainījies: lai gan gulēt joprojām eju vēlu, esmu sākusi mosties arvien agrāk un agrāk, iesākumā 8:30, tad jau 8:00, tagad jau 7:30.
Pamodusies jūtos labi un atpūtusies. Bet interesē, kāpēc celšanās sāk kļūt arvien agrāka? Ja pieceļos vēlāk, jūtos slikti, raudiens nāk.
Nekad tā ar mani nav gadījies.
Atbild:
Dr. Jānis Labucis
Labdien, Lai sniegtu detalizētu atbildi, nepieciešams vairāk informācijas par Jums un jūsu gulēšanas jeb miega režīmu. Vispārinātāka atbilde varētu būt šāda. Miegs mums absolūti nepieciešamas fizioloģisks process, kura laikā atpūtinām savu organismu gan fiziski, gan garīgi. Miegam jābūt pietiekami ilgam, pietiekami dziļam, nepārtrauktam. Miega ilgums nav gultā pavadītās stundas, miega ilgums ir laiks, kuru mēs esam cieši aizmiguši. Katram cilvēkam miega ilgums ir dažāds, bet parasti tas ir 6-7-8h...
Atbild:
Violeta Hrikina-Seredenko MFD Veselības centra "Dziedniecība" vadītāja
Labdien! Lai izvērtētu Jūsu veselības stāvokli, rekomendējam vērsties pie internista kādā no MFD Veselības grupas Veselības centriem. Centru darba laiki un adreses ir atrodamas www.mfd.lv. Konultācijas laikā ārsts atbildēs uz Jūsu jautājumiem, nozīmēs visus nepieciešamos diagnostiskos izmeklējumus, kā arī atkārtotas vizītes laikā izvērtēs izmeklējumu rezultātus un nepieciešamības gadījumā nozīmēs ārstēšanu."
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Katram cilvēkam ir savs bioritms. Arī ieradums celties konkrētā laikā nosaka to, cikos pamodīsies. Tāpat nozīme ir sezonai. Tumsa veicina melatonīna izdalīšanos un miegu. Gaismā gulēšana var būt apgrūtināta. Tomēr tas, ka pēkšņi viss ir mainījies itkā bez redzama iemesla, un tas, ka par to būtu jāraud, liek man domāt, ka kāds cēlonis izmaiņām ir. Iespējams, Jums ir kādas psiholoģiskas dabas problēmas - stress darbā, konfliktsituācija utt., kas varētu būt iemesls tam, ka pamostaties agri, tikko pirmais...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc bērns pastāvīgi liec galvu uz kreiso pusi?
Labdien!

Jau vairāk nekā nedēļu savai 3 gadus vecajai meitai novēroju, ka runājot bērns krata, liec galvu uz kreiso pusi. Dažreiz tā notiek arī citos brīžos.

Kas tas ir? Pie kāda speciālista vērsties?
Paldies!
Atbild:
dr. Balode
Labdien! Tā var būt rauste vai varbūt muskuļu spazmēšanās. Konsultējieties pie bērnu neirologa....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai nebūtu muļķīgi iet pie ginekologa, ja nav sūdzību, bet 24 gadu vecumā nekad neesmu bijusi?
Labdien! Man drīz būs 25 gadi. Līdz šim neesmu bijusi pie ginekologa. Domāju, ka varētu aiziet, tīri intereses pēc, jo sūdzību nav.
Bet, vai tas nebūtu muļķīgi? Ginekoloģe prasītu, par ko sūdzos, bet man sūdzību nav. Otrs, no kā baidos, ka pateiks - kā tā var, ka es līdz šim neesmu bijusi? Tad man vispār būtu kauns un bail nākamreiz iet.
Ko Jūs man ieteiktu? Varbūt, ja nav sūdzību, vispār ir dumji iet?
Atbild:
Elīna Jansone
Labdien, JV klīnikā Jūs sapratīs! Ar cieņu, Dakteris Juris Vītols...
Atbild:
Maija Broša Rīgas 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Jūsu lēmums ir ļoti pareizs. Ir svarīgi izmeklēties profilaktiski, kamēr nav sūdzību. Domāju, ka arī bez sūdzībām Jums būs jautājumi ārstam.Ceru, ka sastapsiet jauku, atsaucīgu ārstu.
Atbild:
dr. Marina Čēma-Ozoliņa ginekologs www.aklinika.lv
Labdien! Tas būtu tikai pareizi, ja aizietu pie ginekologa uz profilaktisko pārbaudi. Ja nedzīvojat dzimumdzīvi , ieteiktu veikt ultrasonogrāfiju, tāpēc vajadzētu pilnu urīnpūsli. Ja esat dzīvojusi dzimumdzīvi, pilnu urīnpūsli nevajag...
Atbild:
Ginekologs Guļmira Van Lubēka
Labdien! Katrai sievietei reizi pusgadā jāapmeklē ginekologu profilaktiski. Jā nav sūdzību, ginekologs jebkurā gadījumā paņems analīzes uz onkoloģiskām saslimšanām, veiks sonogrāfisku izmeklēšanu.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kas jāņem vērā pēc spirāles ievietošanas?
Labdien.
Plānoju izmantot Fleree spirāli. Pēc dzemdībām pagājuši 3 mēneši. Lasīju, ka fiziskas slodzes gadījumā un celot smagumus, pēc dzemdībām pastāv lielākas iespējas spirālei izkrist. Pirmajā nedēlā vispār neko nevarot darīt.

Man šobrīd bez jaunākā bērnina (5kg) ir 2 gadus vecs bērns (12kg).
Kā īsti ir?
1. Vai pirmajā nedēlā nedrīkst nēsāt arī jaundzimušo?
2. Vai pēc tās nedēlas es varēšu cilāt arī vecāko bērnu? Vai tas skaitīties par smagu?
3. Vai pēc nedēlas drīkstēšu uzsākt sportot (skriet, veikt presītes, pietupienus utml). Vai jāgaida ilgāk?
Paldies.
Atbild:
Elīna Jansone
Labdien, 1) protams, ka drīkst! Kas tad cits to darīs, ja ne māte! 2) un 3) pēc mēneša. Ar cieņu, Dr.Juris Vītols...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pie kā vērsties, ja meitai ir ļoti izteikta reakcija uz sauli?
Labdien!
Manai meitai pēdējos četrus gadus ir ļoti izteikta reakcija uz sauli. Esot saulē pat ļoti īsu laiku, piemēram, 15 minūšu ceļš no skolas, atsegtās ķermeņa daļas (seja, kakls, rokas) paliek sarkanas, ļoti niez un pēc tam meitai ilgi sāp galva. Ir nodotas analīzes vairogdziedzera darbības pārbaudei, ģim.ārste teica, ka tur viss kārtībā. Meita katru dienu, arī ziemā, uzklāj aizsargkrēmus pret sauli, pirms vasaras sezonas lietoja beta karotīna tabletes. Diemžēl arī pēc visa, kas tiek darīts, simptomi nemazinās.

Meitai ir 17 gadi, nekādi medikamenti nav nozīmēti un netiek lietoti. Kad meita bija maziņa, viņa saulē iedega un tādas problēmas mums nebija, bet tagad arī iedegums neveidojas - tikai apsārtums un nieze. No saules izsargājas, cik tas ir iespējams.

Lūdzu, iesakiet, ko mums darīt, kādu ārstu vajadzētu apmeklēt - alergologu vai endokrinologu?
Atbild:
Violeta Hrikina-Seredenko MFD Veselības centra "Dziedniecība" vadītāja
Labdien! Lai izvērtētu Jūsu meitas veselības stāvokli, rekomendējam vērsties pie alergologa MFD Veselības centrā "Dziedniecība" vai MFD Veselības centrā "Pārdaugava". Centru darba laiki un adreses ir atrodamas www.mfd.lv. Konultācijas laikā ārsts atbildēs uz Jūsu jautājumiem, nozīmēs visus nepieciešamos diagnostiskos izmeklējumus, kā arī atkārtotas vizītes laikā izvērtēs izmeklējumu rezultātus un nozīmēs ārstēšanu.
Atbild:
Inese Melne
Labdien. Pēc sūdzībām spriežot Jūsu meitai ir alerģija uz sauli, tāpēc ieteicama konsultācija pie alergologa. Ar cieņu, Veselības salons 888
Atbild:
Iveta Līce,ģimenes ārsts
Labdien! Ir novērotas šāda veida alerģiskas reakcijas uz sauli. Es ieteiktu apmeklēt dermatologu un alergologu. Lai veicas!

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Par ko varētu liecināt šādas "ožas halucinācijas"?
Labdien! Jau ilgāku laiku bieži ir sajūta, ka telpā smaržo pēc krāsas (dažādās telpās). Neviens no apkārtējiem šādu smaržu nesajūt. Par ko varētu liecināt šādas "ožas halucinācijas"?
Atbild:
I.Līce,ģim.ā.
Labdien! Iespējams, ka tā ir alerģiska reakcija uz alergēnu, kas nokļūst organismā ieelpojot. Ja iepriekš bijušas iesnas, tad samaržu sajūtas arī var būt izmainītas.
Atbild:
Violeta Hrikina-Seredenko MFD Veselības centra "Dziedniecība" vadītāja
Labdien! Lai izvērtētu Jūsu veselības stāvokli, rekomendējam vērsties pie internista kādā no MFD Veselības grupas Veselības centriem. Centru darba laiki un adreses ir atrodamas www.mfd.lv. Konultācijas laikā ārsts atbildēs uz Jūsu jautājumiem, nozīmēs visus nepieciešamos diagnostiskos izmeklējumus, kā arī atkārtotas vizītes laikā izvērtēs izmeklējumu rezultātus un nepieciešamības gadījumā nozīmēs ārstēšanu.
Atbild:
ārsts otolaringologs un homeopēts, Pāvels Naumovs
Sveicināti! Jūsu sūdzības var būt saistītas ar par ožu atbildīgām vietām dažādos līmeņos - no organiska vai funkcionāla veidā patoloģiju ausu, kakla un deguna sfērā līdz augstākām struktūrām un centriem galvas smadzenēs. Pareizākais, kas būtu jāviec, pilna izmeklēšana pie ārstiem - otorinolaringologa, neiropatologa un tālāk iespējam pie psihoterapeita, homeopāta, ja fiziska patoloģija netiek konstatēta. Lai viss izdodās! Ar cieņu, ārsts Pāvels Naumovs...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Izmaiņām ožas uztverē ir jāmeklē cēlonis. Vaina var būt ožas receptoru līmenī, kas atrodas degunā, līdz pat ožas centram galvas smadzenēs. Jākonsultējas ar LOR speciālistu un jāveic magnētiskā rezonanse galvai, lai izslēgtu patoloģiju. Jāpiemin, ka ožas halucinācijas var būt saistītas arī ar šizofrēnijas diagnozi....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai, barojot bērnu ar krūti, var palikt stāvoklī, ja nav mēnešreizes?
Labdien! Vai, barojot bērnu ar krūti, var palikt stāvoklī, ja nav mēnešreizes? Baroju bērnu ar krūti un sāku dzert Cerazette un parādījās mēnešreizes - vai tas ir normāli? Vai, pārtraucot viņas lietot, mēnešreizes pazudīs, kamēr barošu bērnu?
Atbild:
dr. Marina Čēma-Ozoliņa ginekologs www.aklinika.lv
Labdien! Barojot ar krūti var palikt stāvoklī, pat ja nav mēnešreizes. Sākot lietot Tab. Cezazette , var parādīties asiņaini izdalījumi no maksts....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības