medicine.lv skaitļos

Lietotāji online56
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai ir iespējams, ka varu palikt stāvoklī?
Labdien!

Man bija sekss pirmajā mēnešreižu dienā bez nekādiem kontracepcijas līdzekļiem. Mans menstruālais cikls ir 24 dienas garš, un mēnešreizes ilgst 4 dienas. Vai ir iespējams, ka varu palikt stāvoklī? Man ir 18 gadi.
Atbild:
medicine.lv
Labdien! Grūtniecība var iestāties arī tad, ja dzimumakts noticis mēnešreižu laikā. Grūtniecības testu iespējams veikt desmit dienas pēc dzimumakta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai jāuztraucas, ja pēc zoba izraušanas jūtamas sāpes pie auss?
Labdien!

Apmēram pirms nedēļas izrāva gudrības zobu. No sākuma mazliet uzpampa un tad pārgāja. Tagad katru rītu mostoties jūtu sāpes pie auss, sāp zem deniņiem. Zobs liekas, ka vēl nav sadzijis, jo bija liela sakne. Man izrāva zobu ar anestēziju un palaida. Neteica. kas jādara utt.

Vai man ir iemesls uztraukties?
Atbild:
zobārste Piskunova
Labdien! Lai pārliecināties, ka nav komplikācijas, jāapmeklē savu zobārstu. Pēc apskates ārsts tieši Jums rekomendēs nepieciešamo papildu ārstēšanu. Esiet vesels!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kas varētu būt bumbulītis pie ieejas makstī?
Sveiki!

Mazgājoties pamanīju zirņa lieluma bumbulīti pie maksts ieejas.
Kas tas varētu būt? Esmu pieteikusi ārstu, bet līdz tam jāgaida un gribas sevi kaut nedaudz nomierināt.
Atbild:
Dr. Jurģis Vītols
Labdien. Bez vizuālas apskates ir grūti spriest, kas šis bumbulītis varētu būt, tāpēc noteikti būtu vēlama vizīte pie ārsta. Ja tas nav sāpīgs, vai ja Jums nav palielināta temperatūra, vai arī no šī bumbulīša nav kādi nepatīkami izdalījumi, satraukumam nav pamata. Gadījumā ja tas ir ļoti sāpīgs un Jums ir augsta temperatūra, vēlams griezties pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā rīkoties, ja ģimenē ir emocionālā vardarbība?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, kur meklēt palīdzību, ja ģimenē ir emocionāla vardarbība? Vīrs ir paralizēts, kopjams. Visu laiku ir neapmietināts, rupjš, agresīvs. Pazemo un apsaukā. Ir kopīgi nepilngadīgi bērni pusaudži. Ir kopīgi īpašumi, kurus vīrs pie šķiršanās grib sev. Vārdiski prasās uz pansionātu, taču, kad pienāk rinda, tā uztaisa skandālu un paziņo, ka nekur nebrauks. Ja kaut kas nepatīk, lai pazūdam mēs.

Ir mēģinājis kārties vingrošanas striķī. Ātrie aizveda uz Tvaika ielu. Tur paturēja nedēļas nogali, pateica, ka tā varot katram gadīties un palaida mājās. Slimnīcā ārstiem teica, ka esot to darījis pēc strīda ar sievu, taču tajā dienā mums nebija nekādu strīdu. Es mierīgi izgāju pastaigāties ar suni, tikmēr viņš mēģināja kārties.

No ārsta apmeklējuma atsakās. Kategoriski atsakās arī no antidepresantiem, jo uzskata, ka tie viņu padarīs par spriest-nespējīgu dārzeni.
Atbild:
Ar cieņu, dr. Inita Lēna Goldšteina
Labdien, Ieva! Šķiet, Jūs esat kļuvusi par šīs situācijas ķīlnieci. Esat līdzatkarīga, tādēļ Jums noteikti nepieciešama psihoterapeitiska palīdzība, lai Jums būtu iespēja izrunāties un kaut brīdi pabūt no tā visa prom. Kad Jūs sajutīsieties pašapzinīgāk, emocionālā izmantošana Jūs vairs tā "neķers". Šobrīd ir tā, ka vīrs visas savas sliktās sajūtas (bezspēcību, izmisumu) izgāž pār Jums un Jūs arī sajūtaties tāpat. Ja vīrs no palīdzības atsakās (nav tai emocionāli gatavs), to vismaz varat pieņemt Jūs un...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai sāpes cirksnī un iegurnī saistītas ar muguras sāpēm?
Labdien!

Sākusi sāpēt mugura (krustu daļā). Sāpes parādījās pēc tam, kad mājās uzsākās remonti un uz mājas augstāko stāvu pastāvīgi bija jānes cementa maisi un citas smagas lietas. Līdz ar sāpēm krustos pārādījās arī neliels jūtīgums labajā cirksnī, kas nedaudz atstarojas arī uz labo sēklinieku. Kā iesāpas mugura, tā parādas arī jūtīgums cirksnī.

Vai sāpes krustu rajonā tiešām atstaorijas cirksnī un iegurnī, vai tas varētu būt vēl kaut kas cits? Kā vislabāk rīkoties, ko pārbaudīt?
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Jāapmeklē urologs un būtu labi veikt arī USG ingvinālajiem rajoniem. Iespējams, ka sāpju iemesls ir ingvināla trūce. Sāpes jostasdaļā pēc smagumu nešanas varētu liecināt, ka arī krustu daļas skriemeļiem ir bijusi pastiprināta slodze. Pie ģimenes ārsta var veikt rentgenu krustu daļai vai nepieciešamības gadījumā magnētisko rezonansi jostas daļas skriemeļiem. Fizioterapijas un nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu kurss varētu palīdzēt šajā gadījumā. Ja situācija pasliktinās, vēlama...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ginekoloģiskās apskates laikā izdalījumi var traucēt?
Labdien!

Pirmo reizi došos pie ginekologa. Uztrauc jautājums par izdalījumiem, kuri ir visu laiku, nevis tikai ik pa laikam. Vai tas ir normāli? Vai apskates laika šie izdalijumi nevar traucēt?
Atbild:
dr.Marina Čēma-Ozoliņa www.ginekologs
Labdien! Tieši pretēji - ginekologam jāredz Jūsu izdalījumi. Tie nekādā veidā netraucēs. Par to, vai tie nav pārlieku bieži, speciālists noteiks, veicot analīzes....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai jaunam cilvēkam ir piemērota zobu plate?
Labdien!

Man ir nedaudz emocionālas dabas jautājums, kas saistīts ar zobārstniecību.

Manai draudzenei pēc bērna piedzimšanas ļoti sabojājās zobi, kā rezultātā tika zaudēti 4 priekšzobi. Tagad viņa nēsā mazu, izņemamu zobu plati. Tā kā turpmākos gadus implantus nevarēsim atļauties, draudzenei ar šo faktu ir ļoti grūti sadzīvot, pastāvīgi nomoka kompleksi. Viņa ir tikai 20 gadus jauna.

Lai nomierinātu draudzeni, vēlos jautāt, vai ir daudz jaunu cilvēku, kuri izvēlas un nēsā zobu plati, jo nevar atļauties ko dārgāku? Varbūt ir kādi citi ekonomiski risinājumi?
Atbild:
S.Piskunova
Labdien! Atbildot uz Jūsu jautājumu, jāmin, ka diemžēl diezgan bieži jauniem cilvēkiem jālieto izņemamās protēzes. Tomēr ir vērts paciesties un pēc laika atrast iespēju izveidot jaunus zobiņus uz implantiem. Citādāk būs jāslīpē blakus zobi, no kā tie veselīgāki nekļūs....

Zobārstniecība / mutes veselība

Vai Latvijā var iegādāties vitamīnus bez joda?
Labdien,

Vēlos uzzināt, vai Latvijā var iegādāties vitamīnus, kas nesatur jodu? Mani meklējumi nav vainagojušies ar panākumiem, lūdzu padomu.

Ar cieņu,
Ieva
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, Intas aptiekas vadītāja
Labdien! Lai izsmeļošāk atbildētu uz Jūsu jautājumu, būtu nepieciešams zināt Jūsu vecumu, dzimumu un kādam mērķim vēlaties lietot vitamīnus. Parasti multivitamīnu sastāvā ir jods, jo lielākai daļai cilvēku tas ir nepieciešams. Lai atrastu vitamīnus bez joda, jāmeklē tādi, kas ir ar mazāku sastāvu - parasti paredzēti kādam noteiktam mērķim. Tadēļ būtu jāskatās, vai Jums tie ir piemēroti. Bez joda ir Lyl Immunup, Triovit, Undevit....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Pie kā vēsrties, ja pastāvīgi ir panikas lēkmes?
Labdien!

Jau divus gadus mokos ar panikas lēkmēm, iekšēju nemieru, bailes no kaut kā konkrēta (ka tas var notikt un notiks tieši tad, kad es būšu tur un tad, un man būs kauns no cilvēkiem utt.), iziet no mājas ir apgrūtinoši, jo pastāvīgi ir bailes no tā, kas varētu notikt. Ikdienā uz darbu jātiek ar autobusu, un tas ir lielākais pārdzīvojums - sākas panika, kaut jābrauc ir vien 15 minūtes. Dzīvi esmu sākusi pakārtot šīm bailēm, izvairīties no visa, kur man varētu palikt bail. Izvairos no veikaliem, no pasākumiem.

TAS, no kā notikšanas es bīstos, nekad vēl nav noticis, bet bailes ik dienas un katru reizi, kā man ir jāiziet cilvēkos, uz veikalu, uz pasākumu, uz bērnudārzu pakaļ bērnam utt.

Ģimenes ārstei ieminējos par savām panikām un nemieru, viņa to norakstīja uz pēcdzemdību periodu un izrakstīja zāles SOS gadījumiem, tomēr viņa nesaprot, ka tie SOS gadījumi ir katru dienu. Un bērnam jau ir divi ar pusi gadi.

Tā kā zāles ir stipras, tad nevaru tās lietot, līdz ko man ir kaut kur jāiziet. Bet kad braucu tālāk, atbildīgākos brīžos - dzeru un man palīdz.

Kur man ir jāvēršas, ja labprātāk gribētu izlaist ģimenes ārstu? (tā kā viņš nelabprāt ieklausījās un, šķiet, īsti šādas problēmas neuztver nopietni - labprātāk šo apmeklējumu izlaistu)

Psihologs? Psihoterapeits? Neirologs?

Pie kā tieši man būtu jāgriežas pēc palīdzības, ja jūtu, ka pati netieku vairs galā?
Atbild:
Ar cieņu, ārste- psihiatre Baiba Brokāne - Čekstere un psiholoģe - psihoterapeite Anita Čodere - Veselības salons 888
Labdien! Viens no variantiem ir vērsties pie psihologa-psihoterapeita, kuram ir pieredze, strādājot ar šādām grūtībām un mēģināt risināt šo problēmu bez medikamentu palīdzības (izrunājot problēmu, saprotot cēloņus, apgūstot pašpalīdzības metodes panikas lēkmju gadījumā). Šis variants prasīs noteiktu laiku, atkarībā no tā, cik dziļa ir problēma. Otrs variants, - vērsties pie psihiatra, kurš nozīmēs atbilstošu terapiju, jo panikas lēkme ar trauksmainām domām ir neirotiski traucējumi. Ņemot vērā, ka...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Cik liela iespēja palikt stāvoklī?
Labdien.

Mīlējoties ar puisi, plīsis prezervatīvs. Tas notika otrajā dienā pēc menstruāciju sākšanās. Nekavējoties pusotras stundas laikā tika iedzerta avārijas kontracepcijas tablete. Cik liela iespēja ir palikt stāvoklī? Pēc cik ilga laika var taisīt grūtniecības testu?

Paldies.
Atbild:
medicine.lv
Labdien! Grūtniecība var iestāties, arī mīlējoties menstruāciju laikā. Avārijas kontracepcijas efektivitāte lielā mērā atkarīga no tā, cik ātri pēc dzimumakta tā lietota, tāpēc Jūsu gadījumā tās efektivitāte bija augsta. Neskatoties uz to, arī avārijas kontracepcijai nav 100% efektivitātes, un pēc noteikta laika posma Jums jāveic grūtniecības tests. Mājas apstākļos to iespējams veikt 7-10 dienas pēc dzimumakta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik drošas ir zāles "wellbutrin?"
Labdien!

Ārsts man izrakstija Wellbutrin, bet pats neko daudz neesmu dzirdejis par šim zālēm. Aptiekā, kurā biju, teica, ka viniem tādas nemaz nav. Tādeļ rodas jautājums - cik pieejamas un drošas ir šis zāles?

Paldies?
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, Intas aptiekas vadītāja
Labdien! WELBUTRIN tāpat kā citas zāles ir ar noteiktām indikācijām (priekš kam lieto) un arī ar kādām blakus parādībām. Par zāļu piemērotību tieši Jums konultējieties ar ārstu. Zāles ir pieejamas vai nu citā aptiekā, vai arī iespējams vienoties par to pasūtīšanu praktiski jebkurā aptiekā....
Atbild:
Anna Lapidevska Farmaceite
Labdien! Diemžēl farmaceits Jūs dezinformēja vai arī bija radusies savstarpēja nesaprašanās. Wellbutrin SR 150 mg ilgstošās darbības tabletes iekļautas Latvijas Zāļu reģistrā, līdz ar to var galvot, ka medikaments ir drošs lietošanā, un ir izgājis visas nepieciešamās pārbaudes, lai varētu būt pieejams lielitirgotavās un realizēts aptiekās. Tam izieta Nacionālā reģistrācija procedūra, Latvijā tas tika piereģistrēts 28.12.1999, un reģistrācijas apliecība ir iedota uz neierobežotu laiku. Sīkāku...

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Vai bērna asins analīzes ietekmē barošana ar krūts pienu?
Labdien!

Vai bērna (7 mēnešus veca) pilnu asins ainu ietekmē tas, ka bērns tiek barots ar krūti? Teiksim, bērns ir slimojis, lietojis antibiotikas un pec mēneša asins analizēs visi rādītāji vēl nav normās? Konkrēti ir pazemināts leikocītu daudzums.
Atbild:
Dr. Ivars Strazds.
Labdien! Krūts barošana neietekmē leikocītu daudzumu asinīs. Un tas ir apsveicami, ka Jūs to darat! Drīzāk pazemināts liekocitu daudzums var būt pēc antibiotiku lietošanas. Cieņā, dr. Ivars Strazds....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai kontracepcijas tablete iedarbosies, ja lietošu šo līdzekli?
Labdien!

Ikdienā lietoju kontracepcijas tabletes un drīzumā ir paredzēta kolonoskopija. Saistībā ar to dienu pirms procedūras būs jālieto līdzeklis Fortrans zarnu pilnīgai iztīrīšanai. Pēc plāna Fortrans jāsāk lietot plkst. 12 un jāizdzer 4 litri līdz plkst. 20. Kontracepcijas tableti lietoju katru dienu tieši plkst. 22:00.

Jautājums: vai tablete spēs iedarboties, ja lietoju šo līdzekli? Ko darīt, lai neizlaistu tableti un Fortrans neietekmētu tās iedarbību?

Paldies!
Atbild:
dr. Marina Čēma-Ozoliņa ginekologs www.aklinika.lv
Labdien! Šīs kontaceptīvo tablešu paciņas lietošanas laikā papildus jālieto citi izsargāšanās veidi. Jo Fortrans un tā izraisītās caurejas laikā var samazināties KOK efektivitāte...
Atbild:
Dr. Jurģis Vītols
Labdien. Ja pēc 20:00 ārsts norādījis, ka vairs nedrīkst ēst vai dzert, tad izlaižat tableti. Šo izlaisto tableti lietojat pēc kolonoskopijas, kad atļauts dzert. Nākamo tableti atkal lietojat kā to esat lietojusi līdz šim. Ja pēc 20:00 drīkstat dzert, lietojat tableti noteiktajā laikā. Ja esat uztraukta par nevēlamas grūtniecības iespējamu iestāšanos, 7 dienas rekomendēju lietot papildus prezervatīvus. Vienas tabletes izlaišana parasti nerada risku nevēlamai grūtniecībai....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai šie faktori ir svarīgi, plānojot grūtniecību?
Sveiki!

Internetā ir daudz informācijas par vīrieša spermas kvalitāti, ar to saprotot spermatuzoīdu kustīgumu un spēju apaugļot sievieti.

Bet vai ir nozīme bērniņa ieņemšanas brīdī tam, vai vīrietis ir apaukstējies, lietojis alkoholu utt.?

Piemēram, ja vīrietim ir akūts herpes vīrusa uzliesmojums, vai var turpināt centienus ieņemt bērniņu, vai arī tas var kā ietekmēt plānotā mazuļa veselību, ja piegājiens izrādās veiksmīgs? Tas pats par alkoholu - ja izdzerta kāda glāze, tas ietekmē tikai mazo astaiņu kustīgumu vai arī tā dēļ var tikt ietekmēta mazuļa veselība?
Atbild:
Dr. Jurģis Vītols
Sveiki. Gan Jūsu, gan Jūsu mīļotā vīrieša auglību ietekmē daudz un dažādi faktori, kas savstarpēji iedarbojoties, rada Jūsu kopējo veselumu. Runājot par vīrieša spermas kvalitāti, to nesaprot tikai ar spermatozoīdu kustīgumu. To apraksta daudz dažādi raksturojoši lielumi, kurus nosakot var saprast kopējo ainu. Arī kustīgumam ir nozīme, kādā veidā tas notiek. Ir svarīgi, cik ir normālās formas, kāda koncentrācija. Pieliekot vēl citus raksturlielumus un to visu skatot kopā, tikai tā var raksturot spermas...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko pārbaudīt, ja pastāvīgi salst?
Labdien!

Man ir 54 gadi. Pastāvīgi, kad nekustos, ir auksti, sevišķi salst rokas, kājas, reizēm ir drebuļi. Kājas aizmiegot ļoti salst, uz rīta pusi kļūst siltas. Ir arī aizcietējumi, sausa āda. (Vairogdziedzera hormoni kārtībā.) Ko darīt, ko pārbaudīt?
Atbild:
Ar cieņu, Veselības salons 888
Labdien! Varam piedāvāt veikt pilnu organisma izmeklēšanu - diagnostiku, lai noskaidrotu Jūsu sūdzību iemeslus. Pēc Jūsu sūdzībām spriežot, varētu būt problēmas ar asinsriti un gremošanas traktu. Sīkāku informāciju var uzzināt mājaslapā www.vs888.lv vai zvanot pa tālruni 27088877....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai kurkuma sašķidrina asinis vai tās sabiezina?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, kurkuma sašķidrina asinis vai tieši pretēji - sabiezina? Dažādās publikācijās atrodami abi varianti.

Paldies!
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Labdien! Curcuminam ir pretiekaisuma un pretvēžas iedarbība. Tas darbojas kā antioksidants. Curcumīnam ir arī trombolītiskas, antiapeganta īpašības, kas pozitīvi iedarbojas, samazinot trombozes risku ("asinis sašķidrinošs"). Tomēr curcumas iedarbība nav salīdzināma ar recepšu medikamentiem un ar to nevar aizvietot antikoagulantus, kurus izralstījis ārsts....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko nozīmē bazāla pneimonija bērnam?
Labdien!

Lūdzu, izskaidrojiet, ko nozīmē rentgena slēdziens manai 4 gadus vecajai meitai - Kreisās puses iniciāla, bazāla pneimonija?

Saprotu, ka tas ir plaušu karsonis, bet gribētos zināt precīzāk, kas tas par paveidu?

Bērnam liels klepus un ik pa laikam augsta temperatūra, bet tā dzīvespriecīgs un aktīvs bērns, ja nebūtu klepus un temperatūras, nepateiktu, ka tik nopietni slima.

Paldies!
Atbild:
Ar cieņu, Veselības salons 888
Labdien! Tas nozīmē, ka kreisās plaušas lejas daļā ir iekaisums....

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Kur var uzzināt vai bērnībā esmu potēta pret masalām?
Labrīt!

Man ir 41 gads, un mans darbs ir saistīts ar uzturēšanos BKUS, kur nesen tika konstatēts masalu gadījums. Kā un kur es varu uzzināt, vai esmu bērnībā (padomju laikos) potēta pret masalām? Atceros, ka ik pa brīdim klasē ienāca mediķi un šāva potes, taču nekādas pases toreiz nebija...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Jānodod analīzes laboratorijā IgG masalām (Rubeola). Ja antivielu līmenis labs, imunitāte ir nodrošināta....

Profilakse / vakcinācija

Kā mazināt sāpes pirms mēnešreizēm?
Labdien!

Vai tas ir normāli, ka katru mēnesi apmēram nedēļu pirms mēnešreizēm 1 dienu sāp galva, pastiprināti pūšas vēders, 1 nakti ir bezmiegs, dažas dienas pirms mēnešreizēm ir nelaba dūša? Citreiz pēcpusdienās nedaudz paagstinās temperatūra. Tas atkārtojās katru mēnesi. Sākoties mēnešreizēm, visi simptomi pazūd. Kas varētu būt par iemeslu?
Vai ir kāds veids, kā varētu mazināt šos simptomus?

Paldies!
Atbild:
Dr. Jurģis Vītols
Labdien! Pēc Jūsu simptomu apraksta, Jums ir klasisks premenstruālais sindroms (PMS). Šāds stāvoklis sastopams daudzām sievietēm, bet 2-4 no 100 šis sindroms var izpausties tik ļoti, ka tas traucē normālai ikdienas dzīvei. Kādēļ šāds stāvoklis rodas, nav pilnībā skaidrs. Ļoti ticams, ka tas saistīts ar hormonu līmeņu izmaiņām organismā. Raksturīgi simptomi šim sindromam ir garstāvokļa maiņas, nogurums, satraukums, galvassāpes, miega traucējumi, tūsku parādīšanās un citi. Lai precizētu savas...
Atbild:
dr.Marina Čēma-Ozoliņa ginekologs www.aklinika.lv
Labdien! Tas varētu būt premenstruālais sindroms. Bet vajadzētu vērsties pie ginekologa, jo ārstēšana ir ļoti dažāda....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai leikoplākiju ir iespējams izārstēt?
Labdien!

Vai var izārstēt leikoplākiju un ar kādiem līdzekļiem? Man ir 56 gadi, nepanesama nieze un sūrstēšana.
Atbild:
Maija Broša 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Leikoplakija ir hroniska ārējo jeb redzamo dzimumorgānu saslimšana. Biežākā sūdzība leikoplakijas gadījumā ir nieze ārējo dzimumorgānu rajonā. Leikoplakijas gadījumā āda ārējo dzimumorgānu rajonā sabiezēta, balta vai iedzeltena. Leikoplakijas ārstēšanai lieto estrogēnus un kortikosteroīdu saturošus krēmus, ka arī leikoplakijas kriodestrukciju vai fotokoagulāciju. Jaunākā Latvijā pieejamā metode ir lāzerterapija, kurai ir labi rezultāti....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai asins grupa dzīves laikā mainās?
Labvakar!

Kāpēc mainās dzīves laikā asinsgrupa? Kad piedzimu, man bija 2. pozitīvā, kad gāju dārziņā un skolā, arī tā pati.

Kad paliku stāvoklī, uzzināju, ka man ir 1. pozitīvā. Tagad, veicot visas analīzes, ir 1. pozitīvā. Man nav bijušas nekādas operācijas vai asins pārliešanas.

Nesen uzzinaju, ka vienai draudzenei tieši tāda pati situācija, tikai viņa par to, ka mainījusies asins grupa, uzzināja, kad 9.klasē viņai vajadzēja taisīt pleca operāciju.

Kas var būt par iemeslu šādiem gadījumiem?
Atbild:
Ģimenes ārste Anda Kariņa
Labdien! Asins grupa dzīves laikā nemainās. Visticamāk bija kļūdaini noteikta agrāk, jo laika gaitā asins grupu noteikšanas metodika ir mainījusies. Cilvēciskais faktors kļūdu pieļaušanā ir kļuvis ievērojami mazāks....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā rīkoties, ja jau ceturto dienu ir augsta temperatūra?
Labdien!

Ko darīt, ja ceturto dienu turas augsta temperatūra no 38,6-39, 6? Nekas cits nav, tikai temperatūra un bezspēks. Zāles palīdz tikai uz dažām stundām.
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Temperatūras iemesli var būt daudz un dažādi. Parasti tas vienmēr saistās ar kādu iekaisumu. Iekaisuma cēloņi var būt vīrusi, baktērijas vai autoimūnas ("organisma pašagresija") saslimšanas. Viens no iekaisuma simptomiem ir paaugstināta ķermeņa temperatūra. Iesaku doties pie ārsta un veikt asinsanalīzes. Bieži ilgstošas neskaidras temperatūras cēlonis ir Ebšteina-Barra vīruss (izraisītā slimība saucās infekciozā mononukleoze). Mērķtiecīgi veicot antivielu pārbaudi iespējams...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai grūtniecības laikā drīkst ārstēt zobus?
Labvakar!

Esmu 4.grūtniecības nedēļā. Jau divas naktis rīta pusē jūtu, ka sāp zobs. Šodien apmeklēju stomatologu, un viņa atteicās veikt ārstēšanu. Zobs sāp jau visu vakaru un baidos, ka kļūs tikai sliktāk. Kā rīkoties? Kā mazināt sāpes? Vai tiešām grūtniecības laikā nedrīkst ārstēt zobus?
Atbild:
dr. Piskunova
Labrīt! Iesaku ārstēt zobus. Piesardzīgi jālieto anestētiķus, jāizmanto tādus, kuru sastāvā nav vazokonstriktora. Zobārsti par to zina. Apmeklējiet citu zobārstu!...

Zobārstniecība / mutes veselība