medicine.lv skaitļos

Lietotāji online69
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kas var izraisīt šādas lēkmes?
Labdien!

Esmu 21 gadus vecs, šā gada janvārī notika pirmā lēkme, pēc kuras aizveda uz slimnīcu. Lēkme izpaudās kā bezsamaņas stāvoklis un krampji. Iepriekš esmu slimojis ar migrēnu, taču kādu laiku tā jau nav bijusi. Slimnīcā veica visus izmeklējumus - galvas, asins analīzes un mugurkaula šķidruma analīzes, taču tur neko neuzrādīja. Lēkme notika pēc alkohola lietošanas uz tām saucamajām paģirām.

Pēc lēkmes devos pie neirologa ar jautājumu, vai tā ir epilepsija, taču uz to viņš nespēja atbildēt un zāles arī nelika dzert ar domu, lai pārbaudītu vai lēkme atkārtosies.

Pēc 3 mēnešiem tā atkārtojās un atkal pēc alkohola lietošanas. Mani nosūtīja uz EEG un MRI, taču arī tur neparādījās nekādi epilepsijas simptomi. MRI pārbaudē rakstīja, ka ir savstarpēji jādiferencē neiroinfekcijas sekas no posttraumatiska rakstura pārmaiņām, ko sīkāk arī nepaskaidroja.

Neirologs izrakstīja zāles DEPAKINE, kas ir pret epilepsiju, lai gan tā nav atklāta. Deva bija vienu reizi no rīta. Par alkoholu teica, ka, neiedzerot zāles, to nelielās devās var lietot.

Tad pēc pusotra mēneša, pēc dzimšanas dienas svinībām un alkohola lietošanas atkal bija lēkme, bet nu jau 2 reizes trīs stundu laikā un miega laikā. Pēc otrās lēkmes atkal veda uz slimnīcu, nekādas pārbaudes neveica, tikai iedeva zāles. Ārsts teica, ka tas ir no alkohola un to nedrīkst vairāk lietot vispār. Zāļu devu arī palielināja līdz divām tabletēm dienā.

Tagad atkal došos pie neirologa, bet pie cita.

Vēlos noskaidrot, vai tās lēkmes ir tieši no alkohola un kāpēc tās sākās tik pēkšņi, jo viss iepriekš bija labi un nekādu problēmu nebija?
Vēl ir jautājums, vai tad, ja alkoholu nelietošu, lēkmes neatkārtosies vai tomēr risks pastāv?
Vai tā var būt epilepsija vai tikai ķermeņa reakcija pēc alkohola lietošanas un kapēc tā notiek?
Kāds process var izraisīt šādas lēkmes?
Vai ārsti medicīniskajos dokumentos var rakstīt,ka tā ir epilepsija, lai gan izteiktu pierādījumu tam nav?

Noteikti pēc pāris mēnešiem atkal došos uz MRI, jo to ieteica slimnīcā.

Ļoti ceru, ka spēsiet atbildēt uz kādu no šiem jautājumiem, jo esmu sašutis.
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Krampju lēkmes, kas atkārtojas, ir epilepsija. Zāles jālieto kā neirologs ir izrakstījis un no alkohola pilnībā jāatturas. Noteikti jāveic atkārtoti MRI izmeklējumi, lai noskaidrotu, vai epilepsijas cēlonis nav kāds progresējošs smadzeņu bojājums vai veidojums, ko iespējams ārstēt ķirurģiski vai kā citādi. Ja nekas tāds netiks konstatēts, visticamāk zāles būs jāturpina lietot, lai procesu traucējumi tiktu novērsti un lēkmes neatkārtotos....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Vai drīkst turpināt lietot acu pilienus acu spiediena samazināšanai, ja kā blakusparādība ir acs zīlītes sašaurināšanās?
Labdien!

Vai drīkst turpināt lietot acu pilienus acu spiediena samazināšanai, ja kā blakusparādība ir acs zīlītes sašaurināšanās? Cik bīstama ir šī blakusparādība? Lietoju "Simbrinza" vienā acī pēc traumas.
Atbild:
Latvijas Amerikas acu centrs
Labdien! Pilienus acs spiediena samazināšanai drīkst turpināt lietot. Acs zīlītes sašaurināšanās, konkrētajā gadījumā kā blakusparādība nav bīstama, bet par šo blakusparādību nākamajā vizītē jāinformē acu ārsts....
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Medikamenti, ko pilināt acs spiediena mazināšanai, acs zīlīti sašaurina un pats par sevi tas bīstami nav. Tomēr, ņemot vērā glaukomas komplikāciju risku, labāk par ārstēšanu konsultēties ar acu speciālistu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc 19 gados sirmo mati?
Labdien!

Vēlējos pavaicāt, kāpēc jau 19 gados ir ļoti daudz sirmu matu, esmu neizpratnē?

Paldies!
Atbild:
"www.medicine.lv"
Labdien! Neveicot apskati klātienē, nav iespējams noteikt Jūsu simptomu cēloni, tāpēc Jums jāvēršas pie ārsta-trihologa....

Triholoģija / matu veselība

Kā lietot nootropiskos līdzekļus?
Labdien!

Man ir 31 gads. Dzīvoju svešā valstī un nepieciešams iemācīties svešvalodu. Problēma tāda, ka man tas ir ļoti grūti. Spēju iemācīties vārdiņus, bet ir lielas grūtības uztvert valodu. Rezultātā, pat ieguldot lielu darbu, nesanāk apgūt valodu. Tajā pat laikā, citi cilvēki, kas ir blakus, mācoties daudz mazāk, apgūst un uztver valodu daudz vieglāk un ātrāk. Tāda problēma man ir bijusi vienmēr, arī bērnībā ar citām valodām, kuras tā arī nav sanācis pienācīgi iemācīties.

Jautājuns sekojošs. Esmu lasījis, ka palīdzēt var kādi nootropiskie līdzekļi. Kā, kādi un kādā veidā būtu tie jālieto? Varbūt ir vēl kāds veids kas palīdzētu manā gadījumā?
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, Intas aptiekas vadītāja
Labdien! Ir cilvēki, kam vieglāk iemācīties svešvalodas un kam grūtāk, tomēr to var visi. Varbūt vajag izmantot citas mācīšanās metodes. Nootropie līdzekļi paaugstina kognitīvās spējas- uzlabo atmiņu, veicina koncentrēšanos. Varu ieteikt lietot auga Ginko biloba saturošus preparātus, kā arī magniju un B grupas vitamīnus. Veiksmi mācibās!...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Visticamāk nootropie līdzekļi valodas apguvi neuzlabos. Īpaši, ja valodas prasmju apguve vienmēr Jums bijusi lēnāka, salīdzinot ar citiem. Var būt noderīgi izmēģināt atšķirīgas valodas apguves metodes. Domāju, ka nevis ārsts un zāles, bet kāds pedagogs, kas strādā šajā jomā, Jums palīdzēs. Bērniem ar autistiska spektra uzvedības traucējumiem vai disleksiju bieži ir nepieciešama palīdzība valodas apguvē. Ir metodes, ko lieto speciālie pedagogi, kas varētu palīdzēt arī Jums....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ir normāli, ka pēc antibiotiku lietošanas ir temperatūra?
Labdien!

Мiss sākās ar nelielu saaukstēšanos pirms kādām 3 nedēļām - ar iesnām un sāpošu kaklu. Taču līdz šim temperatūra visu laiku turās uz 37°C un augstāk. Biju pie ārsta, izrakstīja man antibiotikas degunam. Degunam palīdzēja, bet temperatūra nekritās un papildus sāka sāpēt kakls.
Līdz ar temperatūru jūtos nedaudz sagurusi, bet citādi viss ir labi - gāju un darīju savas lietas, daudz nedomājot.

Pie ārsta man uztaisīja asins analīzes, galvas ct scan - visi rādītāji labi, pat dzelzs, izņemot, protams, tos divus rādītājus, kas atbild par slimības klātesamību organismā (neatceros, kā sauc).

Biju arī pie ginekologa, kur visi rezultāti labi un neko sliktu neatklāja.

25. maijā biju vēlreiz pie cita ārsta. Teica, ka man ir strutojošā angīna (Acute Suppurative Tonsilitis). 3 dienas gāju uz slimnīcu, kur vēnā laida iekšā antibiotikas. Papildus elpoju inhalācijas un skaloju kaklu, sūkāju tabletes.
Ir palielināti limfmezgli. Ārsts paņēma uztriepi no kakla, un rīt vēl jātaisa asins analīzes.

Tagad jau pagājušas vairākas dienas, kopš biju pie ārsta, kaklam ir nedaudz labāk, tas vairs nesāp, iesnu arī nav, bet temperatūra tāpat turas 37-37.3 robežās. Un ir neliels drudzis, kas nebija iepriekš, bet tas uznāk un pāriet. Jūtos samocīta, karsta, nogurusi.

Esmu ļoti satraukusies un nezinu, ko vēl iesākt. Varbūt Jums ir kāds padoms šajā sakarā?

Vai vispār ir normāli, ka man pēc antibiotiku lietošanas ir temperatūra? Ko darīt?
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Vērts noteikt antivielas uz Epšteina Barra vīrusu. Mononukleoze ir slimība, kas to izsauc. Varbūt, ka šoreiz ir darīšana ar to....

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Ko nozīmē eritematozā gastroduodenopātija?
Labdien!

Video gastroskopijas secinājumā ir rakstīts sekojošais: Eritematozā gastroduodenopātija. Ko tas nozīmē?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Gastroskopijā redzētā kuņģa gļotāda ir sārtāka nekā tai normāli vajadzētu būt. Pārējais jāsecina kontekstā ar simptomiem, slimības vēsturi (klīniku) un vērtējot visu aprakstu kopumā. Pareizi būtu ar gastroskopijas rezultātiem iet uz atkārotu konsultāciju pie ārsta, kurš nosūtīja uz šo izmeklējumu. Ārstam bija iemesls to darīt un izmeklējuma rezultātu viņš varēs izvērtēt un komentēt labāk par citiem....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kur vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

Esmu otrās grupas invalīde kopš 2009. gada (ar multiplo sklerozi). Visu laiku jutos labi, lietoju zāles, bet šoziem radās problēma ar vienu kāju. Vairs nevaru normāli staigāt, jo spēcīgi sāp gan gūžas locītava, gan ceļi. Ir momenti, kad kāja saļimst un krītu. Ģimenes ārste sūta gan uz analīzēm, gan rentgena izmeklējumiem, gan pie endokrinologa, bet konkrētu atbildi, kas man kaiš, tā arī neesmu saņēmusi un kājai kļūst arvien sliktāk.

Lūdzu, iesakat, pie kā man vērsties pēc palīdzības?
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Multiplai sklerozei sāpes nav raksturīgas, bet kustību un jušanas traucējumi varētu būt. Varat konsultēties ar ortopēdu. Vēlama būtu magnētiskā rezonanse muguras jostas daļai, kā arī sāpošo locītavu rentgena uzņēmumi. Tāpat būtu nepieciešams vērsties pie neirologa, speciālista "Multiplās sklerozes centrā"....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā efektīvāk novērst krākšanu?
Labdien!

Man vīrs ļoti skaļi krāc - gan guļot uz muguras, gan uz sāniem. Bieži pat guļam atsevišķās istabās, lai abi varam normāli izgulēties. Vēlos zināt, vai, ja krākšana netiek ārstēta, var būt kādas sekas? Kā šo kaiti vislabāk var novērst?
Atbild:
SIA Miega slimību centrs
Labdien! Krākšana var būt miega apnoja simptoms. Lai noskaidrotu miega apnojas risku, būtu vēlams aizpildīt testu mājas lapā http://www.miegacentrs.lv/lv/92-miega-apnojas-tests. Ja risks ir augsts, tad ir nepieciešams konsultēties ar miega apnojas speciālistu un veikt miega apnojas diagnostiku. Bet, ja tā ir tikai krākšana bez ieteikmes uz krācēja veselību, tad risinājums varētu būt pretkrākšanas kape vai ķirurģija....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai pēc vēnu operācijas paliks rētas?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, vai pēc vēnu operācijas paliek rētas? Un vai operācija spēj pilnībā izārstēt varikozas vēnas?
Atbild:
Dr.Med. Andrejs Vanags
Labdien! Vēnu ārstēšana sākas ar precīzu diagnostiku un ir svarīgi, ka tas pats ārsts, kurš sastāda ārstēšanas plānu, arī veic dupleksonogrāfijas izmeklējumu. Par rētām - noteikti vajadzētu izvēlēties vēnu ārstēšanas veidu, kas ir maztraumatisks pacientam. "Dr. Mauriņa Vēnu klīnikā" tiek pielietotas pacientam saudzīgas vēnu ārstēšanas metodes. Rētas noteikti nepaliks. Droši pierakstieties pie flebologa uz konsultāciju, un ārsts vizītes laikā izstāstīs ārstēšanas etapus un atbildēs uz visiem Jūsu...

Fleboloģija / vēnu saslimšanas

Cik lāzerkorekcijas procedūras vidēji nepieciešams veikt, lai mazinātu dziļas rētas uz sejas?
Labdien!

Cik lāzerkorekcijas procedūras vidēji nepieciešams veikt, lai mazinātu dziļas rētas uz sejas? Rētas izveidojušās pēc speciālista apmeklējuma ar mērķi atbrīvoties no pūtītēm. Vai ir vēl kādas iespējas, kā šo problēmu mazināt?
Atbild:
Svetlana
Labdien! Lāzerkorekcija var mazināt rētas, bet neviens nevarēs sniegt informāciju, cik procedūras nepieciešams. Var sākumā veikt aparāta mikroadatu terapiju....

Skaistumkopšanas saloni

Cik efektīva ir procedūra notievēšanai, izmantojot jūras aļģes?
Labdien!

Cik efektīva ir procedūra notievēšanai, izmantojot jūras aļģes?
Atbild:
Ar cieņu - Inga Lokmane Skaistumkopšanas profesionālā vidusskola BEAUTY SCHOOL direktore
Labdien! Pateicos par jautājumu! Aļģu ietīšana ir viena no populārākajā procedūrām SPA programmās. Visbiežāk tiek izmantota aļģe Fucus. Parasti ietīšana tiek piedāvāta svara mazināšanai, ķermeņa kontūras uzlabošanai, tauku šūnu sašķelšanai un vielmaiņas aktivizēšanai. Līdztekus atjaunojas ādas elastība, uzlabojas asinsrite un audu apgāde ar skābekli. Labās lietas ķermenī un ādas slānos notiek, pateicoties aļģu sastāvā esošajām aminoskābēm, vitamīniem, minerālvielām un mikroelementiem....

Skaistumkopšanas saloni

Kā rīkoties, ja pēdās ir dziļas plaisas, kas rada sāpes, staigājot?
Labdien!

Kā rīkoties, ja pēdās ir dziļas plaisas, kas rada sāpes, staigājot? Esmu izmēģinājusi dažādus mitrinošus krēmus, bet tie atvieglo situāciju tikai uz neilgu laiku, bet pēc tam pēdas atkal sausas un sāp.
Atbild:
Ilze
Labdien! Sākumā būtu jādodas pie podologa, lai apstrādātu saplaisājušo ādu un podologs novērtētu pēdu veselības stāvokli. Ikdienas pēdu ādas kopšanai jāizvēlas tieši kāju krēmi, kas paredzēti saplaisājušas ādas kopšanai. Šādu kosmētiku var iegādāties aptiekās vai specializētos veikalos, kur konsultants ieteiks izvēlēties pareizo krēmu. Kāju krēms jālieto regulāri katru dienu. Mājas apstākļos nevajadzētu apstrādāt mitru ādu, lai to netraumētu vēl vairāk, pēdu apstrādi labāk uzticēt speciālistam....

Podoloģija / pēdu aprūpe

Ko darīt, ja bērnam uztūcis un sāp acs plakstiņš?
Labdien!

Vēlētos paintresēties, ko darīt tādā gadījumā, ja meitai (4 gadi) ir uztūcis un apsārtis acs plakstiņš, sakot ka sāp un arī nieze ir.

Bijām pie ğimenes ārsta, nepateica iemeslu, no kā tas ir. Zāles izrakstīja (pilienus, smēri "Tobrex"), uzsākām lietot . Nesaprotam, no kā tas var sākties - odu kodums, ziedputekšņi, varbūt kāda alerğija vai sapūsts no vēja? Teica, ja pēc vienas līdz trijām dienām nav uzlabojumi no zālēm, jādodas uz bērnu slimnīcu. Pie acu ārsta iespēja pierakstīties momentāni nav, jo akūti "Šarlotes poliklīnikā" nepieņem. Esam izmisumā.

Paldies.
Atbild:
Inese Bārbale-ĢĀ.
Labdien! Varētu būt akūta infekcija. Jādodas uz bērnu slimnīcu pie acu ārsta vai arī var saņemt pakalpojumu par maksu veselības centros - zvanot....

Acis, optika / acu veselība

Pie kā vērsties, ja 3 gadīgam bērnam ilgstoši nepāriet klepus?
Labdien!

Viss sākās decebrī, kad manam 3 gadīgajam bērnam iesnas, klepus un pārējie simptomi aizgāja līdz konjuktivītam. Dzērām antibiotikas. It kā izveseļojāmies, bet klepus tā arī nepāriet. Sākumā pie katra klepus arī vēma, gulējām ar bļodu pie gultas.

Janvārī atkal klepus, uz ko esmu vienmēr saņēmusi atbildi, ka, ja nebūs puņķu, tad nebūs arī klepus un nevems.

Šoreiz bērns sabiedēja vēl vairāk, jo atvēma ne tikai vienkārši gļotas, bet arī visu, ko bija ēdis un dzēris. Apgrieztais loks - ne paēdusi, ne padzērusies, ne izgulējusies - vienas mocības.

LORs izraksta antibiotikas, jo galva pilna ar puņķiem, ausīs šķidrums. Izdzērām visu, ko izrakstīja, tagad it kā veseli. Paliekam vēl mājās nostiprināt spēkus organismā.

Klepus jebkurai slimībai vienmēr līdzi nāk. Neatceros, ka tas būtu tā īsti pārgājis. Ar vai bez vemšanas, bet klepus ir vienmēr. No daktera puses diagnoze klepum - bērnudārzs, tā vienkārši būšot.

Tā mēs klepojām un dzīvojām, līdz februārī arī tikai dēļ augstās temperatūras (jo klepus nebija trakāks nekā ikdienā) atklājām, ka ir plaušu karsonis, abās plaušu pusēs apakša pilna. Atkal antibiotikas. Kārtīgi sēdējām mājās, pēc antibiotiku kursa atkal rentgens - ir vēl kaut kas palicis, bet esot jau labāk, tas iziešot ar klepu. Veseļojāmies, klepojām.

Nu jau liekas, ka ir labāk, ieklepojas vienu līdz divas reizes dienā, reizēm arī naktī. Bet, ja nav vemšanas un lēkmes vismaz stundas garumā, tad tas jau ir liels sasniegums.

Bet nepāriet mums mazais klepus, nav labāk, tikai parādās epizodes, kur ir dikti slikti. Sākas ar pēkšņu sausu klepu, kas ievelkas uz kādu pusstundu un nekas nepalīdz - ne eļļiņa, ne tabletes, ne sīrups. Klepo, kamēr gandrīz vienmēr izvemjas.

Esam gājuši pie ģimenes ārsta, kas ieteica smidzināt kaklā eļļu, tad ķērpju tabletes, tad kādu sīrupu ("Bronteks, "Bronhosil") un degunam varot kaut ko jau no "vecās operas" iesmidzināt, varbūt palīdz.

Tā vienu rītu klepoja līdz atvēma gļotas ar asinīm. Braucām uz slimnīcu, kur teica, ka viss labi, nav nekā akūta, neredzēja iemeslu. Varbūt pārāk spēcīgi velk puņķus un tāpēc ir asinis gļotās.

Tajā dienā noņēmu visas zāles, jo labāk nepaliek, tikai kaut kas nāk klāt. Nopirkām inhalatoru un ar fizioloģisko šķīdumu 5 ml kapsulās sākām elpot. Tas ir vienīgais, kas ir palīdzējis, bet kā mēs nedēļu nelietojam tā atkal problēma ir klāt. Naktī pēkšņi sāk klepot un nepāriet kādu pusstundu. Pa dienu paklepo, bet kad diendusa jāguļ, atkal sākas mokas. Klepoja, kamēr aizmiga. Naktī atkal sāka klepot bez apstājas, krūtīs neburbuļo (kā tad, kad bija plaušu karsonis).

Vakar aizklepojās līdz raudāšanai, jo kaut kas traucē, bet pateikt man nemāk, raustās klepū, kamēr izvemj vakariņas un, kad cenšas ievilkt elpu, tad ir tāda klusa sīkšana.

Man neliekas, ka man vienkārši jāsamierinās ar diagnozi - bērnudārzs (bērnu laukumiņā vai veikalā satiekam vairāk bērnus nekā grupiņā ar 12 bērniem). Bet pie kā man iet? LORa, alergologa, pulmonologa, pie visiem? Esmu ģimenes ārstam prasījusi par alerģijām, uz ko man pateica - var jau būt - un izsniedza kaut kādu sīrupu no reklāmas lapiņas.

Paldies jau iepriekš.
Atbild:
Jānis Ventiņš, Homeopātiskās aptiekas farmaceits
Labdien! Ja vēlaties ārstēt bērnu ar homeopātiju, tad sākumā vajadzētu apmeklēt ārstu-homeopātu. Piemēram, dr. Vecvagare - 29272581, dr. Kalsnava - 26599794, dr. Kaļķe - 28696464....
Atbild:
Anita Kanele
Labdien! Domāju, noteikti jāvēršas pie pulmonologa. Iespējams, jāveic diagnostika Saulriešu slimnīcā, jo tur ir tieši attiecīgie speciālisti. Diagnoze sākotnēji varēja būt arī garais klepus. Tam raksturīga vemšana. Protams, arī ja abpusējā pneimonija, kā rakstat, tad klepus var būt ilgstošs un mokošs. Pēc precīzas diagnostikas pie pulmonologa, iespējams, varēs domāt par tautas medicīnu vai alternatīvo....

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Kā rīkoties šajā situācijā?
Labdien!

Pirms 4 gadiem manai mammai (54 gadi), guļoties gultā, sprandā kaut kas nokrakšķēja. Palika slikti, izsauca ātro palīdzību. Bija lūzums, tāpēc teica, ka jātaisa operācija. Finanšu dēļ to neuztaisīja.

Kaut arī ir pagājuši 4 gadi, taču mammai tagad ir smagā formā depresija. Antidepresanti nepalīdz, kaut arī lieto tos jau tik daudzus gadus. Pa dienu jādzer miegazāles, antidepresanti un sprandai zāles. Mamma kļuvusi kā dārzenis uz gultas. Nekas neinteresē, mazgāties grūti, psihoterapeits tik izraksta zāles un viss. Visu laiku guļ, labāk nepaliek. Cilvēks mokās un viss.

Kā ar šo visu tikt galā? Kā ārstēt un kur? Kā palīdzēt mammai tikt uz kājām?

Būšu pateicīga par jebkādu ieteikumu, ar ko varētu sākt.

Esam no Valmieras.
Atbild:
Dace Simsone, ārste - psihiatre
Labdien! Iespējams, ka papildus jākonsultējas pie kādā cita psihiatra, jāpamaina terapija, bet var līdzēt arī vienkārša vides maiņa - iesākumā kādā rehabilitācijas vidē, kur cilvēks ir spiests sākt kustēties, jo tikai zāles no gultas nevar izcelt....
Atbild:
Ar cieņu, ārste- psihiatre Baiba Brokāne - Čekstere Veselības salons 888, Tālrunis 27088877
Labdien! Grūti ko komentēt, nezinot ne pacientes sūdzības, ne simptomus, ne līdz šim pielietoto ārstēšanu. Depresijas cēloņi un simptomi var būt ļoti dažādi un no tiem ir atkarīga pielietotā ārstēšana. Ieteiktu Jums pakonsultēties pie kāda cita psihiatra....

Psihoterapija / psihiatrija

Kādas problēmas varētu būt pēc aborta?
Labdien!

Pirms mēneša bija aborts, taču pēc aborta asinis bija tikai mazliet. Mēnešreizes nav vēl sākušās. Pēc dzimumakta parādījās asinis un vakarā jau asiņošana bija beigusies. Biju pie ginekologa, taču neko neizskaidroja, tikai atklāja 4 cm lielu cistu ar melniem punktiem. Izrakstīja "Duphaston" zāles, lai sāktos mēnešreizes, un viss. Vai varētu būt iestājusies grūtniecība vai problēma ir kāda cita?
Atbild:
Maija Broša 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Parasti pēc aborta mēnešreizes, agrākais, sākas pēc 1 mēneša. Var sākties arī pēc 2 mēnešiem. Jūsu gadījumā iespējams, ka ir olnīcu darbības traucējumi kā aborta sekas. Jūsu ginekologs jau ārstēšanu ir ieteicis....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai var zāļu "Nebilet 5 mg" devu samazināt uz pusi?
Labdien!

Man ir 58 gadi.

Deviņus gadus atpakaļ man bija infarkts. Lietoju "Cardace", "Sortis", "Verospiron", "Aspirīnu" un "Nebilet". "Nebilet" lietoju aptuveni gadu.

Pēdējā laikā asinsspiediens man turas 120/65 vai vēl zemāks. Tāpēc man radās jautājums par "Nebilet" - vai var samazināt tā devu uz pusi?
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, Intas aptiekas vadītāja
Labdien! Diemžēl neesat norādījis Jūsu sirds pulsa ātrumu un "Cardace" stiprumu. Šie dati ir svarīgi Jūsu zāļu lietošanai. Tikai ar pilnu informāciju var atbildēt uz jautājumu. "Nebilet" galvenokārt iedarbojas uz sirds ritmu - palēlina pulsu un līdz ar to samazina asinsspiedienu. Noteikti, mainot zāļu devas, jākonsultējas ar ārstu. Nākošās vizītes laikā to pārrunājiet ar savu ārstu....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Vai "Combodart" ir drošas zāles?
Labdien!

Vai "Combodart" ir drošas zāles?

Rūpīgi izlasīju aprakstu, kas nāk līdzi un kļuva baisi. Tik daudz blakņu un ierobežojumu. Piem.: "Divos 4 gadus ilgos klīniskos pētījumos sirds mazspējas (apvienots ziņoto traucējumu termins, kas ietver galvenokārt primāro sirds mazspēju un sastrēguma sirds mazspēju) sastopamība pacientiem, kuri lietoja dutasterīdu kombinācijā ar alfa blokatoru, galvenokārt tamsulosīnu, BIJA LIELĀKA nekā pacientiem, kuri nelietoja šādu kombināciju. Šajos divos pētījumos sirds mazspējas sastopamība bija neliela ≥1%) un abos pētījumos atšķirīga," utt. Tur ir minēts, ka iespējamas neatgriezeniskas organisma izmaiņas.
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, Intas aptiekas vadītāja
Labdien! Jūs tekstu esat lasījis pārāk burtiski, nesaprotot visu informāciju kopumā. Informācija ir sarežģīta un pilnībā saprotama tikai cilvēkiem ar medicīnisku izglītību. Jūsu norādītajā tekstā ir teikts, ka sirds mazspējas sastopamība, lietojot "Combodart", bija LIELĀKA nekā pacientiem, kuri nelietoja šādu kombināciju. Šajos divos pētījumos SIRDS MAZSPĒJAS SASTOPAMĪBA BIJA NELIELA - APMĒRAM 1% (1 cilvēkam no 100). Ja Jūs lasījāt uzmanīgi, tad tur minēts arī šāds teksts: "Ņemiet vērā, ka ne...

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Vai ādas sēnītes gadījumā drīkst lietot stiprāku nātrija tiosulfāta šķīdumu?
Sveiki!

Nesen šajā portālā uzdevu jautājumu par to, vai var lietot stiprāku nātrija tiosulfāta šķīdumu, lai ārstētu ādas sēnīti.

Jūs nevarējāt atbildēt, jo nenorādīju diagnozi. Sēnītes nosaukums - "pityriasis versicolor". Būtu pateicīgs par atbildi.

Paldies.
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Labdien! "Pityriasis versicolor" ir bieži sastopama sēnīte uz ādas. Iesaku lietot "Nizoral" šampūnu (var nopirkt bez receptes). Pēc noskalošanas iesmērēt "Nizoral" krēmu (arī bezrecepšu). Sēnīte var atkal pēc laika parādīties uz ādas, kad ādas Ph un apstākļi tai ir labvēlīgi. Varat profilaktiski laiku pa laikam kermeņa daļas, kur izsitumi mēdz parādīties, mazgāt ar "Nizoral" šampūnu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai šos acu pilienus drīkst lietot ikdienā?
Labdien!

Sakiet, vai "Colircusi Gentadex" acu pilienus var lietot ikdienā?

Internetā nevaru atrast lietošanas instrukciju.


Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, Intas aptiekas vadītāja
Labdien! "Colircusi Gentadex" pilieni nav reģistrēti Latvijas Zāļu reģistrā. Taču, ņemot verā to sastāvu, tie nav ieteicami ikdienas lietošanai....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Pie kāda ārsta vērsties, ja nomoka troksnis galvā/ausīs?
Labdien!

Sieviete, 47 gadi. Mani jau gadu nomoka troksnis ausīs/galvā - līdzīgs motora rūkoņai. Sākumā ārstējos Stradiņu slimnīcas LOR nodaļā (sistēmas) - nekas nepalīdzēja. Tad dzēru zāles "Sermion", "Mildronātu" - arī nelīdzēja. Veicu magnētisko rezonansi un "doppler" galvai/asinsvadiem - nekādas būtiskas novirzes netika konstatētas. Asins analīzes (holesterīns, dzelzs utt.) kārtībā, spiediens ideāls.

2017. gada rudenī griezos jau nevis pie LOR, bet otoneirologa. Lietoju "Midocalm", "Detralex", "Phezam", "Enelbin" - pilnīgi nekādu izmaiņu. Viss beidzās ar to, ko parasti nosaka ārsti - veģetatīvo nervu distoniju.

Lasīju, ka troksnim galvā tomēr ir iemesls, ka tas ir tikai simptoms.

Kurš ārsts var palīdzēt? Varbūt ir kāda konkrēta ārstniecības iestāde? Varbūt osteopāts? Varbūt pie vainas ir sudraba plombes? Vai tiešām ar to jāsadzīvo?

Piekopju veselīgu dzīves veidu - manā uzturā nav kaitīgo produktu, vairākus gadus nodarbojos ar jogu. Paliek grūti un neizturami strādāt, un staigāt no ārsta pie ārsta ir nomācoši.
Atbild:
ārsts homeopāts, Pāvels Naumovs, 29245544
Labdien! Rekomendēju Jums apmeklēt rehabilitologu un manuālo terapeitu ārstu Vladimiru Skļarēviču (tālr. 29556806) un homeopātu (līdzi ņemot visus izrakstus un slēdzienus no LOR speciālista). Ar cieņu, dr. P.Naumovs...
Atbild:
Anda Kariņa Ģimenes ārste
Labdien! Diemžēl jāsaka, ka troksni ausīs jeb "tinnitus" izārstēt nevar. Ja magnētiskās rezonanses ir iztaisītas, un nekādi nopietni bojājumi netika atrasti, tā ir laba ziņa. Bieži vainojam kakla daļas spondilozi un tās izraisītās izmaiņas. Var mēģināt fizioterapiju, manuālo terapiju un kakla daļas stiepšanu speciālā iekārtā....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai reta ģenētiska slimība var parādīties nākotnē gaidāmam bērnam?
Labdien!

Lūdzu Jūsu viedokli šādā jautājumā - ja man ir bijis seksuāls kontakts ar cilvēku, kuram ir reta ģenētiska slimība, vai pastāv kāds risks, ka šī slimība var parādīties nākotnē gaidāmam bērnam, kas radies citās attiecībās?
Atbild:
Liene, SIA GenEra
Labdien! Bērni rodas, saplūstot divām dzimumšūnām - sievietes olšūnai un vīrieša spermatozoīdam. Ja ar "citām attiecībām" domāta dzimumdzīve ar citu vīrieti, ne to, kuram ir reta ģenētiska slimība, tad spermatozoīds nāks no tā cita vīrieša, nevis no tā, kuram ir reta ģenētiska slimība. Šādā gadījumā jautājumā izskatītā iespēja nepastāv. Ir zināms, ka spermatozoīdi spēj dzīvot sievietes organismā vidēji 5 dienas....

Ģenētika

Vai šie rādītāji liecina par organismā esošu iekaisumu vai infekciju?
Labdien!

Devos pie dermatologa, lai konsultētos par baltiem plankumiem uz ādas. Dermatalogs saka, ka tie ir depigmentēti laukumi (vitiligo), ko var izraisīt dažādi faktori. Tiku nosūtīta uz asins analīzēm. Tika veikta pilna asins aina, TSH - teirotropais hormons, toksoplasma gondii IgG, CRO, ASO, RF. IgG - 23.9, bet ASO - 274.0 Pārējie rezultāti normas robežās.

Vai šie rādītāji liecina par organismā esošu iekaisumu vai infekciju?
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Parasti vitiligo gadījumā asinsanalīzēs nav nekādu specifisku izmaiņu. No veiktajiem izmeklējumiem ASO paaugstinājums norāda, ka esat slimojusi ar A grupas beta hemolītiskā streptokoka infekciju (parasti to sauc par angīnu). Neliels ASO pacēlums neliecina par reimatismu un nekādi papildus pasākumi nav jāveic. Tam arī nav nekāda sakara ar vitiligo....

Dermatoloģija / ādas veselība