Veselīgie tauki – lielisks papildinājums gardēžu ēdienkartei!
Pavasaris ir gadalaiks, kad izskatam un pašsajūtai pievēršam īpašu uzmanību. Slimības, aizkaitinājums, nogurums – tas, lai paliek ziemai. Pavasaris ir kā mazs Jaunais gads, kad iespējams daudz ko sākt no jauna. Varbūt to var sākt ar apņemšanos ēst veselīgu pārtiku un vairāk kustēties?!
Par uztura nozīmi, kvalitāti, veselīgu pārtiku pašlaik runāt ir aktuāli, un bieži ar veselīgu dzīves veidu tiek saistītas diētas, kuras prasa sava veida upurēšanos - jāatsakās no pierastajiem kārumiem un gardumiem, lai zaudētu liekos kilogramus.
Iepirkšanās centra "Sky&More" veikala "Vom Fass" Labas garšas konsultants Kapsars Vendelis uzskata, ka veselīgs dzīves veids nenozīmē diētas, bet gan sabalansētu uzturu un regulāru fizisko aktivitāti, kā arī maldīgi ir uzskatīt, ka starp garšīgu un veselīgu maltīti nav iespējams likt vienādojuma zīmi. Svarīga ir attieksme pret ēdienu, kā to uztveram, sajūtam, baudām. K.Vendelis uzsver, ka receptēm nav nozīmes, ja ir zināmi gatavošanas pamatprincipi.
Pēc K.Vendeļa domām, cilvēkam ēdienu vajag pavisam nedaudz, un vislabākais veselīga uztura pamats ir SlowFood, kas nav vis lēns ēdiens, bet gan kustība, kas aicina izmantot vietējo bioloģiski ražotu pārtiku.
Veselīgs ēdiens var būt pavisam vienkāršs, un to daudzkrāsaināku iespējams padarīt ar interesantām eļļām. Lazdu riekstu, ķirbju sēklu, valriekstu eļļas, visdažādākie etiķi, piemēram , vīģu vai "Solera" ābolu etiķis noteikti būs savdabīgs papildinājums jebkurai feinšmekera ēdienkartē.
"Tas ir tāpat, ja sievietei pēc darba jādodas uz kādu pasākumu, un nav laika doties mājās, lai pārģērbtos, tad pietiek ar vienu aksesuāru, piemēram, greznāku rotas lietu vai somiņu, lai tērps pārtaptu par piemērotu attiecīgam pasākumam. Ar eļļām un etiķiem tas ir līdzīgi", atzīst K.Vendelis, "pietiek, ja ēdienam katru gatavošanas reizi pievienosim citu eļļu un tas noteikti kļūs savādāks".
K.Vendelis iesaka lietot auksti spiestas eļļas, kurās ir augsts nepiesātināto taukskābju līmenis, un citas veselībai tik nepieciešamās un noderīgās vielas.
"Bieži uzskatām, ka taukus lietot uzturā ir neveselīgi, bet ir jāsaprot atšķirība starp saucamajiem "labajiem" un "sliktajiem" taukiem. Nepiesātinātās taukskābes Omega-3 vai Omega-6 pieder pie "labajiem" taukiem, un tie ir neaizstājami nervu sistēmas, vielmaiņas, kā arī vispārējai organisma funkciju normālai darbībai", uzsver medicīnas centra "MedPulss" ārste interniste – terapeite Inese Legzdiņa.
Ārste veselības profilaksei iesaka lietot ne tikai rūpnieciski ražotus vitamīnus, bet arī dabas vielas, piemēram, naktssveces eļļu, kas normalizē un uztur sievietes hormonālās sistēmas darbību, savukārt ķirbju sēklu eļļa noderēs vīrietim prostatas adenomas profilaksei. Kviešu dīgsti jau senajā Ķīna tika uzskatīti par dzīvības eliksīru, un ir lielisks līdzeklis reproduktīvās sistēmas darbībai un uzlabošanai.
Zināms, ka ēšana ir viena no dzīves baudām, kura dod gan pozitīvas sajūtas, gan dažreiz nevajadzīgus uztraukumus par liekajiem kilogramiem. Neveselīga un nesabalansēta uztura lietošana var kaitēt cilvēka veselībai, un varbūt, pavasaris ir tas laiks, kad sākam domāt par sevi un veselīgu dzīves veidu!