medicine.lv skaitļos

Lietotāji online128
Aktīvie uzņēmumi12797
Nozares raksti1633
Ekspertu atbildes21477
Seno maiju un acteku atklājums : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Seno maiju un acteku atklājums

Foto: Everjean/Flickr

Mani vilina tase smaržīga kakao! Esmu veikusi pat eksperimentus kafejnīcās par gardāko kakao Rīgā. Un atradu! Man kakao asociējas ar svētku sajūtu, un, kad savā ikdienā gribu radīt neikdienišķu noskaņu, es baudu to. Lēnām. Nevaru saprast, kāpēc mēs draugu vai draudzeni aicinām uz tēju vai uz kafiju, nevis uz tasi kakao!

Cik sen cilvēki pazīst kakao koka augļus un kā esam nonākuši līdz šokolādei un pat šokolādes masāžai?

Pirms tūkstošiem gadu vietā, kuru pazīstam kā Centrālameriku, auga kakao augs jeb Theobroma cacao. Šī koka augļi vienmēr ir bijusi sātīga barība tur mītošajiem putniem un dzīvniekiem. Cilvēku vajadzībām kakao augu sāka izmantot apmēram 2000 gadus pirms mūsu ēras. Pirmās liecības arheologi atraduši Klusā okeāna piekrastē, tagadējā Gvatemalas teritorijā – pētot seno maiju kultūru, kakao pupiņas saglabājušas seko arheologu izraktajos māla podos. Maiji kakao pupiņām piešķīra dievišķu nozīmi, tā bija kā valūta un reizē arī iespēja norēķināties, piemēram, maksājot nodokļus.

Maiji un acteki sāka gatavot arī kakao dzērienu – novācot augu pākstis, fermentizējot un apgrauzdējot iegūtās pupiņas un vēlāk tās saberžot pulverī. Savukārt pulveris tika sajaukts ar ūdeni, nereti pievienojot arī čilī piparus, kukurūzu un citas garšvielas.

Pasaules apceļotājs Kristofers Kolumbs esot bijis pasaulē pirmais eiropietis, kurš 1502. gadā, ar  savu apkalpo kuģojot ar Santa Maria un viesojies pie actekiem, no baudīja rūgto ūdeni jeb, kā to sauca acteki, - cacahuatl. Tikai 1585. Gadā kakao kā komerciāls sūtījums no Amerikas pāri Atlantijas okeānam tika sagaidīts Spānijas ostā.

Līdzība ar gurķi

"Kakao ir tropu augs un Latvijas klimats tam ir krietni par vēsu. Pat +15oC grādu siltumā Theobroma augs nosaltu! Vien no īpatnībām ir tāda, ka ziedi augam veidojas nevis ar sīkām un īsām ziedlapiņām, kad aug uz augšu no zariņa, bet gan spraucas ārā taisni no stumbra. Izskatās, it kā ziediņš uz stumbra teiktu: te nu es esmu!" stāsta asociētā profesore, farmācijas doktore Vija Eniņa.

"Kad zieds ir noziedējis, veidojas augļi, kas pēc izskata, formas un izmēra nedaudz atgādina mums tik labi zināmo gurķi. Arī sēklas auglī sakārtotas līdzīgi. Taču pašas sēklas ir atšķirīgas – diezgan palielas un plakanas, apmēram 10 eiro centu monētas izmērā.

Līdzko auglis sagatavojas, tas kļūst brūns vai dzeltenbrūns. Pašām sēklām jeb pupām nav ne garšas, ne smaržas. Specifisko aromātu, ko saožam kakao dzērienā vai šokolādē, sēklas iegūst pēc īpašas fermentizācijas. Šajā procesā sēklas iegūst arī raksturīgo brūno krāsu."

Sēkla, pulveris un sviests

Pēc kakao pupiņu ievākšanas, tām vispirms tiek notīrīta ārējā miziņa, ko sasmalcina un iegūst kakao pulvera aizvietotāju. "Daudziem droši vien nav aizmirsies tāds produkts kā kakaovella – sasmalcināti kakao pupiņu apvalciņi. Protams, no tā nebija diži liela labuma, taču, ja nav īstā kakao, arī šāds produkts nav smādējams," atceras V. Eniņa.

Kad pupām noņemta miziņa, sēklas sasmalcina – saspiež jeb presē un iegūst tā saucamo kakao sviestu. Būtībā tā ir eļļa, kas istabas temperatūrā ir cieta, bet kūst apmēram 350-360C tātad arī saskaroties ar cilvēka ķermeni, kas ir nedaudz virs šīs temperatūras. Tāpēc arī kakao sviestu izmanto medicīnā un skaistumkopšanā. Visu, kas paliek pāri pēc eļļas izspiešanas, sauc par spraukumu. To parasti samaļ un iegūst kakao pulveri.

Šokolāde dziedē un vairo skaistumu

Šokolāde. Kakao eļļu izmanto medicīnā, kosmētikā un šokolādes gatavošanā. Te tiek atklāts arī noslēpums, kāpēc šokolāde, stāvot uz galda, ir cieta, bet, līdzko  to ieliek mutē vai paņem rokā, sāk kust. Protams, šokolādes sastāvā ir arī vēl citas vielas, piemēram, augu tauki, kas ir izturīgāki augstās temperatūrās, tomēr fakts ir tāds, ka īsti un laba šokolāde arokā ātri vien kļūs mīksta.

Svecītes un lodītes. V. Eniņa atceras, ka agrākos laikos kakao sviestā iestrādāja aktīvās zāļu vielas, piemēram, ar pretsāpju vai temperatūru mazinošu iedarbību, un izmantoja ievadīšanai taisnajā zarnā. Bieži šādus preparātus lietoja mazu bērnu ārstniecībā. Nereti lietoja arī ginekoloģisko lodīšu gatavošanā. Kakao sviesta masa labi sajaucas ar zāļu komponentiem. Tā neatstāj negatīvu iespaidu uz cilvēka veselību un vienlaikus ļauj uzsūkties zāļu aktīvajām vielām.

Ķermeņa kopšanas līdzekļi. Kakao sviests iecienīts cietās un vienlaikus mīkstās konsistences dēļ. Tā kā tas kūst cilvēka ķermeņa temperatūrā, tas ir ērts veids, kā ķermeņa kopšanas līdzeklī radīt tam raksturīgo struktūru un tajā iestrādāt aktīvās vielas. Kad stāv bundžiņā, tas ir pietiekami ciets, bet, līdzko saskaras ar ādu, kļūst mīksts un viegli uzklājams.

Interesanti!

1. Latviski Theobroma cacao sauc par kakao koku, bet krievu valodā to mēdz dēvēt arī par šokolādes koku – šokoladnoje ģerevo.
2. Kakao koks augļus ražo cauru gadu.
3. Viena kilograma šokolādes pagatavošanai nepieciešams apmēram 500 kakao sēklu.
4. Pētījumi rāda, ka no augstvērtīgas kakao šokolādes, kuras sastāvs ir bagāts ar kakao sviestu, alerģija ir novērojama ļoti reti.
5. Kosmētiskie līdzekļi, kuru sastāvā ir kakao sviests un kas paredzēti ķermeņa kopšanai, nav paredzēti lietošanai uzturā. Savukārt pats kakao sviests ir ēdams un tā enerģētiskā vērtība 100 gramos ir 900 kkal.

Banner 280x280

Teksts: Ieva Rendāne

 style=

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Šislera sāļi – tavai veselībai

Šislera sāļi – tavai veselībai

Grāmatas “Šislera sāļi” autori ir austrieši Tomass Feihtingers un Zuzana Nīdane-Feihtingere, mūsdienās ievērojamākie Šislera bioķīmijas eksperti, kas turpina V. Šislera darbu. Ar autoriem sarunājās grāmatas tulkotāja Laura Tidriķe.

Aktuālie piedāvājumi

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips ir kļuvis īpaši iecienīts gan profesionālu sportistu, gan arī amatieru vidū. Tas ir praktiski nemanāms, tajā pašā laikā sniedz neatsveramu atbalstu, piedāvājot plašas iespējas gan traumu profilaksē, gan arī ārstēšanā. Uzlabo kustību brīvību kopā ar TONUS ELAST kinezioloģisko teipu! Konsultējies ar speciālistu, lai noskaidrotu, kā kinezioloģiskais teips var palīdzēt tavā ikdienā!

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvā testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.