PVD pastiprināti uzraudzīs pārtikas uzņēmumus svētkos
Zāļu vakara priekšvakarā un svētku dienās PVD veiks pastiprinātas pārtikas uzraudzības pārbaudes uzņēmumos un aicina arī patērētājus būt vērīgiem un apdomīgiem, izvēloties pārtiku.
PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs formulēja dienesta galvenās aktualitātes: "Tas ir karstais laiks un publiskie pasākumi - Jāņu svinības, Dziesmu un deju svētki, izbraukuma tirdzniecība, vasaras nometnes u.tml., tādēļ PVD inspektori strādās arī svētku dienās."
Šajā laikā pastiprinātu uzmanību PVD pārtikas inspektori pievērsīs pārtikas produktu aprites temperatūrai, derīguma termiņiem, marķējumam un iegādes dokumentiem (izsekojamībai); dzeramā ūdens kvalitātei un nekaitīgumam, kā arī ēdienu gatavošanas tehnoloģisko procesu norisei: pārtikas piesārņojuma novēršanai; tostarp, pārtikas termiskās apstrādes, atkausēšanas un atdzesēšanas režīmu ievērošanai un kontrolei; ēdienu sadales procesiem, gatavo ēdienu temperatūras nodrošināšanai uzglabāšanas un/ vai pārvadāšanas laikā, un vai ēdienu sortiments (daudzums) atbilst faktiskajiem uzņēmuma higiēnas apstākļiem, un, protams, uzņēmumu tīrībai: galda trauku un ēdienu gatavošanas inventāra atbilstībai, vienreizējās lietošanas trauku lietošanai, tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļu uzglabāšanai , kā arī bērnu un skolēnu nometnēm, kurās ir organizēta bērnu ēdināšana (vecāku zināšanai-informācija par atļauju saņēmušajām nometnēm ir pašvaldībā, kuras teritorijā notiek nometne).
Savukārt par konstatētajiem pārkāpumiem, minot precīzu informāciju, pircējus aicina zvanīt uz PVD diennakts uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.
Gādājot pārtiku svētkiem un brīvdienām, patērētājiem arī vajadzētu būt vērīgiem un apdomīgiem- izvēlēties svaigu pārtiku un nodrošināt atbilstošus tās glabāšanas vai pārvadāšanas apstākļus, pareizi to apstrādāt un patērēt, ievērojot derīguma termiņus!
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori līdz 1.jūnijam bija veikuši 14885 pārbaudes pārtikas tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, no tām 21% bija ārpuskārtas. Pārbaudēs konstatēti higiēnas prasībām neatbilstoši 59 uzņēmumi, no tiem 24 - sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.
Šai laikā uzņēmumu darbība apturēta 330 gadījumos, no tiem 179 reizes tirdzniecībā (jeb 54% gadījumu) un 151 reizi sabiedriskajā ēdināšanā (jeb 46 % gadījumu). Par sanitāro un higiēnas prasību neievērošanu PVD piemērojis 1043 administratīvos naudas sodus, bet pārtikas izplatīšanas apturēta 227 gadījumos; savukārt 647 gadījumos no apgrozības izņemta pārtika. Par higiēnas prasību pārkāpumiem sastādīti arī divi brīdinājuma rīkojumi. Pārbaudēs atklātās biežākās neatbilstības bijušas: 13,6% - pārtikas aprites telpu higiēnas pārkāpumi; 13,2% ražošanas iekārtu un aprīkojumu konstatētās neatbilstības; 13,4% neatbilstības uzņēmumu pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas procedūru realizācijā (paškontrolē); 10,2% neatbilstības personāla apmācības jautājumos un 9,5% gadījumos konstatēti pārkāpumi uzņēmuma tīrīšanas un dezinfekcijas procedūrās. Skat. diagrammu.
PVD atklātās biežākās neatbilstības pārtikas izplatīšanas uzņēmumos