medicine.lv skaitļos

Lietotāji online198
Aktīvie uzņēmumi12803
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
Pieprasot ātrāku ārstēšanu HIV pacientiem, vienu no viņiem varētu pieķēdēt pie VM durvīm : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Pieprasot ātrāku ārstēšanu HIV pacientiem, vienu no viņiem varētu pieķēdēt pie VM durvīm

Foto: Ieva Čīka / LETA

Lai pieprasītu ātrāku ārstēšanu HIV pacientiem, varētu rosināt protesta akciju un pieķēdēt HIV pacientu pie Veselības ministrijas (VM) durvīm, žurnālistiem sacīja biedrības "Apvienības HIV.lv" vadītājs Aleksandrs Molokovskis.

Viņš norādīja, ka VM "jābeidz māžoties un jāsāk cilvēki ārstēt". Biedrība šogad vēl nav īstenojusi nekādas protesta akcijas, tomēr tā beidzot varētu īstenot trīs gadus ilgu plānu un pie VM durvīm pieķēdēt HIV inficētu cilvēku.

Molokovskis stāstīja, ka, lai uzsāktu HIV pacientu ātrāku ārstēšanu, nekā tas ir šobrīd, nav nepieciešams saņemt Ministru kabineta akceptu, bet vienkārši politisku gribu no veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) puses.

Viņš ir tiesīgs Nacionālajam veselības dienestam (NVD) uzdot atcelt normu, ka HIV pacienti valsts apmaksātu ārstēšanu var saņemt tikai tad, kad imūnās sistēmas šūnu skaits organismā ir nokrities līdz 200 vienā kubikmilimetrā, nevis kā tas ir citās valstīs, kur ārstēšana tiek uzsākta, kad līmenis ir nokritis līdz 350 šūnām.

Banner 280x280

"Vai nu viņš sit durvis un iet Saeimā, bīda caur komisijām" un panāk HIV pacientu ātrāku ārstēšanu, vai atsakās no ministra posteņa, norādīja Molokovskis. Viņš uzskata, ka tomēr tā ir VM atbildība, it īpaši, ja ministrs arī ir Saeimas deputāts. "Pat nevar caur savu frakciju izvirzīt," piebilda Molokovskis.

Viņš arī stāstīja, ka ar iepriekšējo veselības ministri Ingrīdu Circeni "bija labi" - viņa neko publiski nav solījusi, bet Belēvičs publiski ir solījis HIV pacientu ātrāku ārstēšanu.

Tāpat Molokovskis stāstīja, ka HIV pacientu ārstēšanu, kad imūnšūnu līmenis ir nokritis līdz 350 šūnām, vajadzēja atsākt jau 2011.gada beigās, jo sākotnēji, iestājoties ekonomiskajai krīzei, šāda norma tika paredzēta tikai no 2009. līdz 2011.gadam.

Kā norādīja Molokovskis, sabiedrībā ir radies nepareizs viedoklis, ka HIV pacientu medikamentu kompensēšanai tiek tērētas milzīgas summas. Pērn HIV pacientu zāļu kompensēšanai valsts tērēja 5,7 miljonus eiro, tomēr 12% atgriežas valsts budžetā kā pievienotās vērtības nodoklis.

Kā žurnālistiem norādīja biedrības "Atbalsta grupa inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem" (AGIGAS) vadītājs Andris Veiķenieks, "par vienu pieļautu kļūdu dzīvē valsts negrib ārstēt, bet to, kuri piemēram, iekļūst automašīnas avārijā, bet nav piesprādzējušies, valsts ārstē". Tāpat arī valsts ārstē smēķētājus.

Veiķenieks norādīja, ka nav labi "sarīdīt vienu diagnozi pret citu".

Tāpat vēlreiz tika uzsvērts, ka HIV šobrīd jau ir hroniski vadāma infekcija, kuru ar ārstēšanas palīdzību var ierobežot, lai tā nepāraug epidēmijā.

11.maijā jau ziņots, ka biedrība AGIHAS pauž neizpratni un bažas, redzot, ka Ministru kabinets plāno atteikt HIV/AIDS pacientu ātrākai ārstēšanai nepieciešamos līdzekļus, aģentūru LETA informēja biedrībā.

Paziņojumā medijiem biedrība norāda, ka, neraugoties uz VM centieniem un atbalstu HIV/AIDS pacientu ārstēšanas uzlabošanai, paredzētās izmaiņas, lai HIV pacientu ārstēšana tiktu sākta ātrāk nekā līdz šim, ir izņemtas no Ministru kabineta noteikumu grozījumiem par "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību".

Grozījumi valdībā nemaz netika skatīti, jo ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) vēlējās pārliecināties, ka tie neradīs priekšrocības atsevišķiem komersantiem.

LETA

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Kā rīkoties, ja jums noteikta diagnoze, kas agri vai vēlu prasīs ķirurģisku ārstēšanu, bet pašlaik īpaši netraucē? Doties uz operāciju pēc iespējas drīzāk, nogaidīt vai kaut kā sadzīvot ar simptomiem un cerēt, ka bez operācijas varbūt varēs iztikt? Par to vairāk pastāstīs ķirurgs Dr. Ilmārs Tračums.

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.