medicine.lv skaitļos

Lietotāji online62
Aktīvie uzņēmumi12686
Nozares raksti1659
Ekspertu atbildes21477
Pieaugušo vakcinācijas līmenis pret difteriju ir nepietiekams : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Pieaugušo vakcinācijas līmenis pret difteriju ir nepietiekams

Lai novērstu difterijas turpmāku izplatīšanos, pilns vakcinācijas kurss pret šo infekciju būtu jāsaņem vismaz 80 procentiem pieaugošo Latvijas iedzīvotāju.

2008.gadā Latvijā no 1 418 435 iedzīvotājiem, kuri ir vecāki par 25 gadiem, vakcinācijas kursu pret difteriju pabeiguši vai laikus revakcināciju saņēmuši tikai 881 718 jeb 62,2 procenti valsts iedzīvotāju. Apkopotie dati liecina, ka apmierinošs pieaugušo vakcinācijas līmenis pret difteriju sasniegts tikai Rēzeknē, Aizkraukles, Cēsu, Daugavpils, Dobeles, Jelgavas, Kuldīgas, Limbažu, Rēzeknes, Talsu, Tukuma, Valkas, Valmieras un Ventspils rajonos. Viszemākais imunizācijas rādītājs ir Rīgā - tikai 31,1 procents. Tādēļ pieaugušo vakcinācijas aptvere Latvijā vērtējama kā nevienmērīga un nepietiekama un tā ir cieši saistīta ar augstu pieaugušo saslimstības līmeni – 2008.gadā valstī atklāti 29 saslimšanas gadījumi ar difteriju, t.sk. divi letāli. Lielākais difterijas gadījumu skats, 25 gadījumi, reģistrēts Rīgā, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) apkopotā informācija. Citās Eiropas Savienības (ES) valstīs difterija ir ārkārtīgi reti sastopama infekcija un to dažreiz konstatē ceļotājiem, kuri atgriezušies no valstīm, kur infekcija joprojām izplatīta. Pērn 3 citas ES valsts iedzīvotāji inficējās ar difteriju, apmeklējot Latviju.

Arī šī gada pirmo piecu mēnešu laikā atklāti četri saslimšanas gadījumi ar difteriju. Saslimuši ir pieaugušie vecumā no 19 līdz 81 gadam, viena sieviete un trīs vīrieši, visi dzīvo Rīgā.

Bērnu vakcinācijas līmenis Latvijā ir apmierinošs, 2008.gadā pret difteriju pamatkursa vakcināciju saņēmuši 97,3 procenti bērnu. Bērnu saslimšanas gadījumi pērn konstatēti vienīgi nevakcinētajiem vai nepilnvērtīgi (nav saņemtas visas potes) vakcinētajiem bērniem.

Banner 280x280

Jau gandrīz desmit gadus iedzīvotāju saslimšanas gadījumi ar difteriju reģistrēti galvenokārt Rīgā un Rīgas rajonā, atsevišķi saslimšanas gadījumi Jūrmalā un pagājušajā gadā arī Daugavpilī. Saslimšanas gadījumu skaits Rīgā un Daugavpilī skaidrojams ar to, ka šīs abas pilsētas ir Latvijā lielākās un līdz ar to arī plašāk apdzīvotās, kas ir viens no difterijas izplatības priekšnoteikumiem, vienlīdz ar zemo vakcinācijas līmeni.

Analizējot difterijas saslimšanas datus kopš 2002.gadā, jāsaka, ka ik gadu saslimušo pieaugušo skaits ievērojami pārsniedz saslimušo bērnu skaitu. Tāpat jāatzīmē, ka saslimušo pieaugušo vidū lielākā daļa ir vīrieši, savukārt bērnu grupā saslimušo meiteņu un zēnu skaits ir vienāds. Apskatot saslimušo nodarbošanās kategorijas – lielāka daļa saslimušo ir apkalpojošajā sfērā strādājošie vai bezdarbnieki, kā arī iedzīvotāji pensijas vecumā un strādnieki. Izvērtējot ar difteriju saslimušo iedzīvotāju slimības gaitu, secināts, ka bērniem slimības gaita ir viegla vai vidēji smaga, savukārt pieaugušajiem galvenokārt vidēji smaga un smaga. Minētajā laika periodā reģistrēti arī difterijas izraisīti nāves gadījumi 2006.gadā – 6, 2002.gadā – 3, 2003., 2005., 2008. gados – 2 gadījumi katru gadu un pa vienam gadījumam 2004. un 2007.gadā. Neviens pacients, kurš miris no difterijas, nebija vakcinēts.

Pagājušajā gadā atklāti arī pieci grupveida saslimšanas gadījumi ar difteriju – trīs ģimenes perēkļi, viens perēklis bērnudārzā un viens krīzes centrā. Uzliesmojumos saslimušo skaits veido gandrīz pusi no kopējā reģistrēto saslimšanas gadījumu skaita, kas atkārtoti apliecina vakcinācijas nozīmi un šīs slimības bīstamību slimnieka kontaktpersonām.

Lai novērstu difterijas gadījumu izplatīšanos  (no 2002. līdz 2008.gadam) SVA epidemiologi veica visu (190 gadījumi) ar difteriju saslimušo kontaktpersonu apzināšanu un laboratorisko pārbaudi. Rezultātā atklāti, izolēti un ārstēti 64 difterijas bezsimptomu nēsātāji, kuri daudz bīstamāki apkārtējiem nekā difterijas slimnieki, jo turpina kontaktēties ar līdzcilvēkiem, apmeklē darbu vai mācību iestādes.

SVA epidemiologi aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem pret savu un citu cilvēku veselību un, ja nepieciešams, vakcinēties pret difteriju. Vakcināciju bez maksas var saņemt jebkurš pie sava ģimenes ārsta vai ārsta norādītā vakcinācijas kabinetā.

Atgādinām vecākiem:
• Apskatiet savas, savu bērnu un citu ģimenes locekļu potēšanas pases. Kalendārā atzīmējiet, kad katram no jums ir jāsaņem nākošā pote pret difteriju Gadījumā, ja vakcinācijas pases nav, par pēdējās vakcinācijas izdarīšanas laiku jautājiet savam ģimenes ārstam;
• Ja jūs vai jūsu tuvinieki ir vecuma grupā virs 25 gadiem un pēdējo 10 gadu laikā neesat saņēmuši pretdifterijas poti – nekavējoties dodieties pie sava ģimenes ārsta un vakcinējieties;
• Ja arī esat izslimojis difteriju, tas negarantē jums imunitāti visam mūžam un ir nepieciešamas periodiskas potes.

Tāpat SVA lūdz ģimenes ārstus aktīvi aicināt savus pacientus uz kārtējo vakcināciju.

Atgādinām, ka vakcinācija pret difteriju bērniem tiek veikta pēc šādas shēmas - 3, 4,5, 6 un 18 mēnešu vecumā un 7 un 14 gadus vecumā. Vakcinācija pēc pēdējās potes saņemšanas 14 gadu vecumā ir jāatkārto ik pēc desmit gadiem. Iedzīvotājiem, kuri ietveri difterijas riska grupā (intensīvi kontaktējas ar cilvēkiem), vakcināciju ieteicams veikt biežāk - ik pēc pieciem gadiem. Cilvēkiem, kas pret difteriju nav potēti, jāsaņem pilns potēšanās kurss - trīs potes. Pēc pirmās potes jāpaiet pusotram mēnesim, tad jāsaņem otrā pote. Trešā pote jāsaņem pēc sešiem mēnešiem.

Atcerieties, ka neviena vakcinācija no saslimšanas nepasargā pilnībā. Iespējams, ka saslimst arī potētie, bet viņiem slimība noris vieglā formā, ar angīnai līdzīgām pazīmēm - rīklesgala apsārtumu, kakla sāpēm. Šādi slimnieki izveseļojas ātri, un viņiem nav komplikāciju, jo antivielas neitralizē difterijas baktērijas izdalīto toksīnu asinīs. Potētie cilvēki var arī pārnēsāt izraisītāju bez slimības pazīmēm.

SVA atgādina, ka difterija ir joprojām Latvijā sastopama ļoti infekcioza un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, ko izraisa difterijas baktērija. Difterijai raksturīga plēvju veidošanās uz gļotādām (tā saucamā "kakla aizaugšana") un ādas, kā arī toksisks sirds muskuļa, nervu sistēmas, nieru un citu orgānu bojājums un organisma smaga vispārēja saindēšanās ar izraisītāju producēto toksīnu. Ja cilvēks savlaicīgi nevēršas pēc medicīniskās palīdzības vai ārstēšana tiek uzsākta pārāk vēlu, difterija rada nopietnas veselības problēmas, invaliditāti, bet smagākos gadījumos var beigties ar nāvi.

Difterijas infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels imūns cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet ir baktēriju nēsātājs.

Ar difteriju var inficēties, ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus baktēriju pilienus vai saskaroties ar slimnieka vai nēsātāja elpceļu izdalījumu piesārņotiem priekšmetiem. Baktērijas runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai mikrobu nēsātājs. Visbiežāk ar difterijas nūjiņu tiek inficēti elpceļi, retāk – dzimumorgānu gļotāda, acu gļotāda un āda. Nonākot uz kādas no augstāk minētājām vietām, mikroorganisms tur sāk vairoties un izdalīt toksīnus.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Precīzai ārstēšanai vajadzīga precīza diagnostika

Precīzai ārstēšanai vajadzīga precīza diagnostika

"Bez precīzas diagnostikas nevar notikt neviena precīza un mūsdienīga ārstēšana," saka medicīnas doktors, ķirurgs, flebologs, Dr. Mauriņa klīnikas vadītājs Uldis Mauriņš. Dr. Mauriņa klīnika tagad piedāvā ultrasonogrāfijas izmeklējumus, kas sniedz precīzu, drošu un ļoti informatīvu informāciju par cilvēka veselību.

Aktuālie piedāvājumi

"Gudrāk – Tīrāk – Modernāk!" jeb kāpēc uzticēt uzkopt savas iestādes telpas "Vizii"?

Medicīnas iestādēm ir ārkārtīgi svarīga tīrība visaugstākajā līmenī, jo tas tieši ietekmē pacientu un personāla labbūtību, tāpēc, izvēloties pakalpojumu sniedzējus, jāpārliecinās par to pieredzi un izpratni par higiēnas prasībām un normatīvajiem aktiem. Uzzināsim, kāpēc savu telpu uzkopšanu uzticēt "Vizii"!

Kā atbalstīt imunitāti rudenī un izvairīties no sezonālām slimībām?

Kā atbalstīt imunitāti rudenī un izvairīties no sezonālām slimībām?

Katrs no mums rudens periodā tā vai citādi saskaras ar nepatīkamiem sezonas saaukstēšanās gadījumiem. Imunitātes samazināšanās ir galvenais rudens saaukstēšanās iemesls. Pastāstīsim par vienkāršiem nosacījumiem, kas var palīdzēt uzturēt imunitāti!

Hammamas rituāls: sena tradīcija Rīgas centrā

Hammamas rituāls: sena tradīcija Rīgas centrā

Rīgas centrā Inlux Spa Hammam rituāls piedāvā mierīgu atpūtu no ikdienas steigas un burzmas. Hammam, kas sakņojas senos turku rituālos, ir gan attīroša, gan atjaunojoša procedūra. Uzzināsim vairāk par Inlux Spa sejas kopšanas un SPA procedūrām!

Video

Produktu testi

Farmaceitiskais nātrija bikarbonāts jeb soda kapsulās

Farmaceitiskais nātrija bikarbonāts jeb soda kapsulās

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Veselības veikals" piedāvā testēt farmaceitisko nātrija bikarbonātu jeb sodu kapsulās, kas palīdz uzturēt pareizu pH līmeni un izvadīt no organisma liekās skābes un toksīnus.

Testa rezultāti: INFINITE MOTION Hydra Light losjons ar saules aizsargfaktoru SPF 50

Testa rezultāti: INFINITE MOTION Hydra Light losjons ar saules aizsargfaktoru SPF 50

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar "Minus 417 Latvia" piedāvāja testēt INFINITE MOTION Hydra Light losjonu ar saules aizsargfaktoru SPF 50 sejas un kakla ādai.

HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai

HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "HealthAid Baltics" piedāvā testēt HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai.

"Acorus Balance" produkti imunitātei

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvā testēt "Acorus Balance" produktus imunitātei

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Marta Spodareva-Burjaka: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Marta Spodareva-Burjaka: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnikas Dr. Marta Spodareva Burjaka ir no jaunās paaudzes ginekologiem un izceļas ar labām komunikācijas prasmēm un zināšanām sieviešu ginekoloģiskajā aprūpē. Klīniski iegūtā pieredze un jaunu zināšanu apguve ir vērtības, kuras dakteri padara par izcilu savas jomas speciālisti.

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.