medicine.lv skaitļos

Lietotāji online286
Aktīvie uzņēmumi12798
Nozares raksti1633
Ekspertu atbildes21477
Pacienti un ārsti aicina nesamazināt veselības budžetu : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Pacienti un ārsti aicina nesamazināt veselības budžetu

Piektdien, 17.aprīlī, tiekoties Latvijas Ārstu biedrībā, 42 pacientu, ārstu un veselības aprūpes darbinieku nevalstiskās organizāciju pārstāvji parakstīja aicinājumu valsts augstākajām amatpersonām vairs nesamazināt veselības aprūpes finansējumu Latvijā un savā vēstulē Valsts prezidentam aicina Valdi Zatleru steidzami sasaukt Tautas forumu par situāciju veselības aprūpes sistēmā.

"Jūs esat izteicis būtisku priekšlikumu - veidot Tautas forumu, lai apspriestu sabiedrībai svarīgus jautājumus. Aicinām Jūs pēc iespējas ātrāk sasaukt Tautas forumu, lai apspriestu katram Latvijas iedzīvotājam būtisko jautājumu - kā nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi Latvijā. Mēs - nevalstiskās organizācijas - esam gatavas iesaistīties šī foruma rīkošanā, izveidojot īpašu Rīcības komiteju", teikts vēstulē V. Zalteram. 

Nevalstisko organizāciju pārstāvji nolēma izveidot Latvijas Veselības sadarbības tīklu, lai aktīvi iesaistītos diskusijās par optimālākajiem risinājumiem veselības aprūpē ekonomiskās krīzes situācijā. Latvijas Veselības tīkla uzdevums ir nodrošināt informācijas apmaiņu starp veselības darbinieku un pacientu organizācijām, mudināt Valsts prezidentu sasaukt Tautas forumu un iesaistīties tā rīkošanā, kā arī izstrādāt priekšlikumus Veselības ministrijai veselības aprūpes sistēmas optimizēšanai. Nevalstisko organizāciju pārstāvi aicina arī citas nevalstiskās organizācijas atbalstīt šīs iniciatīvas un iesaistīties Latvijas Veselības sadarbības tīklā.

Valdības izteiktais aicinājums ir samazināt valsts veselības aprūpes budžetu par 20% (87 milj. latu), 30% (128 milj. latu) vai 40% (168 milj. latu). Tas nozīmē, ka, samazinot pat par 20%, visi ambulatorie pakalpojumi un izmeklējumi būs par maksu, ievērojami samazinot veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību tai. Samazinot budžetu par 30%, par maksu būs arī lielākā daļa slimnīcu pakalpojumu, bet par 40% par maksu būs arī visa stacionārā aprūpe, valstij apmaksājot tikai kompensējamos medikamentus, neatliekamo medicīnisko palīdzību līdz slimnīcai, bērnu un grūtnieču veselības aprūpi. Šis variants nozīmē, ka valsts pēc būtības pilnībā pāriet uz maksas medicīnu. Veiktie aprēķini liecina, ka iecere par 87 miljoniem latu samazināt veselības aprūpes finansējumu nozīmētu, ka maksa par vizīti pie speciālista pieaugs no 5 līdz 30 latiem, izmeklējums, piemēram, centrālā osteodensitometrija (DXA) no 2 līdz 20 latiem, bet viena diena stacionārā 12 latu vietā izmaksās 42 - 50 latus.

Banner 280x280

Ikviens no šiem priekšlikumiem negatīvi ietekmēs katru Latvijas iedzīvotāju un skars katru ģimeni. Kā tikšanās laikā atzina Latvijas Ģimenes ārstu asociācija prezidente Sarmīte Veide: "Valdība nav izvērtējusi valsts prioritātes, nav pārliecinājusies, kur var taupīt. Veselības aprūpei ir jābūt vienai no prioritātēm, un cilvēka veselība ir valsts kapitāls. Ja nebūs veselības, nebūs būtībā arī valsts, jo valsts ir cilvēki." Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija prezidente Līga Kozlovska norādīja: "Es zinu, ka ir slikti izglītībai, ka ir slikti policijai, bet, ja būs slimi skolotāji un policisti, tad arī šajās jomās neviens vairs nestrādās." 

"Ņemot vērā valsts ekonomisko situāciju, pieaugošo bezdarbu un ienākumu samazināšanos, paredzam, ka palielināsies to iedzīvotāju skaits, kuri nevarēs atļauties ārsta apmeklējumu un medikamentu iegādi, nespējot par tiem samaksāt. Tas nozīmē, ka pieaugs ielaisto slimību, invaliditātes, pat nāves gadījumu skaits un samazināsies darbaspējīgo iedzīvotāju skaits, padziļinot vēl vairāk valsts ekonomisko lejupslīdi", teikts vēstulē valsts augstākajām amatpersonām. 

Latvijas Ārstu biedrība
Skolas ielā 3, Rīga
Tālrunis: 67220661
Tālr./fakss: 67220657
e-pasts: lab@arstubiedriba.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Šislera sāļi – tavai veselībai

Šislera sāļi – tavai veselībai

Grāmatas “Šislera sāļi” autori ir austrieši Tomass Feihtingers un Zuzana Nīdane-Feihtingere, mūsdienās ievērojamākie Šislera bioķīmijas eksperti, kas turpina V. Šislera darbu. Ar autoriem sarunājās grāmatas tulkotāja Laura Tidriķe.

Aktuālie piedāvājumi

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips – atbalsts sportā un ikdienā

Kinezioloģiskais teips ir kļuvis īpaši iecienīts gan profesionālu sportistu, gan arī amatieru vidū. Tas ir praktiski nemanāms, tajā pašā laikā sniedz neatsveramu atbalstu, piedāvājot plašas iespējas gan traumu profilaksē, gan arī ārstēšanā. Uzlabo kustību brīvību kopā ar TONUS ELAST kinezioloģisko teipu! Konsultējies ar speciālistu, lai noskaidrotu, kā kinezioloģiskais teips var palīdzēt tavā ikdienā!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvā testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.