Ko labāk ēst grūtniecības laikā?
Ikvienai sievietei tas ir īpašs laiks, kad viņa gaida ierodamies pasaulē savu bērnu. Tikko apjaušot savu īpašo stāvokli, vecāki sāk apcerēt, vai gaidāms dēls vai meita, kāds viņš vai viņa varētu izskatīties. Tomēr visbūtiskāk visiem vecākiem ir, lai bērniņš mātes vēderā augtu, attīstītos un piedzimtu vesels.
Viens no būtiskiem veidiem, kas ietekmē bērna augšanu māmiņas vēderā, ir uzturs. Mazulim jau šajā periodā būtisks ir veselīgs uzturs, tomēr pašam vēl nav iespēju izvēlēties, ko ēst vai nēest, tāpēc viss ir atkarīgs no māmiņas uztura paradumiem.
Topošajai māmiņai, kā nevienam citam, būtiski ir uzņemt pilnvērtīgu uzturu, kas bagāts ar visām nepieciešamajām barības vielām, minerālvielām un vitamīniem. Uzturam noteikti jābūt daudzveidīgam. Būtiskas ir 4 produktu grupas – augļi un dārzeņi, piens un piena produkti, kartupeļi vai graudugi, kā arī gaļa vai tās aizvietotāji, ja tiek ievērots veģetārs uztura režīms. Ieteicams arī uzturā palietot svaigi spiestas sulas, dzert pietiekoši daudz ūdens, izvēlēties dzērienus bez konservantiem un saldinātājiem, maksimāli patērējot dabiskus produktus.
Bieži vien grūtniecības laikā topošajām māmiņām ievērojami mainās ēšanas paradumi – piepeši gribas ēst vairāk, kārojas kāda produktu grupa, kura iepriekš sievietei vispār nav garšojusi. Šādas izjūtas ir dabiskas un nevajag par tām satraukties, jo grūtniecības laikā mainās garšas izjūtas, turklāt organismam galvenais ir saņemt pilnvērtīgu uzturu, tāpēc tas sāk "prasīt" pēc dažādības.
Bieši vien topošajām māmiņām pastiprinās kāre pēc saldumiem, sāļiem un trekniem ēdieniem, tomēr ar šīm lietām jāievēro mērenība. Trekni ēdieni nav ieteicami, jo tie var saturēt "sliktos" jeb dzīvnieku taukus, kuri mazos apjomos ir vajadzīgi, jo kalpo kā aizsargslānītis iekšējiem orgāniem, kā arī palīdz uzturēt ķermeņa temperatūru, tomēr patērēti lielā daudzumā tie nevajadzīgi uzkrājas. Un grūtniecības laikā pārmērīgs svara pieaugums ir bīstams, jo var izraisīt komplikācijas ne tikai pašai grūtniecei, bet apdraudēt arī gaidāmā bērna veselību vai pat dzīvību.
Daudzas veģetārietes, gaidot bērniņu, satraucas par to, vai viņām nepieciešams sākt ēst gaļu. Lai arī gaļa satur daudz nozīmīgu mikroelementu, tomēr iespējams iztikt arī ar gaļas aizstājējiem, būtiski ir raudzīties, lai tiek uzņemtas visas barības vielas un elementi, kas atrodami gaļā. Bet ja tomēr sākat ēst gaļu, ieteicams izvēlēties liesu, nevis treknu gaļu, lai neuzņemtu pārāk daudz "slikto" tauku.
Tomēr ļoti ieteicams grūtniecēm izvēlēties produktus, kas satur t.s. "labos" taukus jeb augu taukus. "Labie" tauki ir īpaši būtiski topošajām māmiņām, jo tajos esošās neaizvietojamās taukskābes – Omega-3 un Omega-6 piedalās šūnu membrānu veidošanā un ir nozīmīgas augšanas un attīstības procesā. Šīs taukskābes ir neaizvietojamas, jo organisms pats tās saražot nespēj, bet tās tam ir ļoti vajadzīgas. Ja uzturā nav pietiekami daudz šo taukskābju, faktiski tiek traucēta pilnvērtīga barības vielu iekļūšana šūnās.
Daudziem jau ir zināms, ka Omega-3 taukskābes ir atrodamas zivīs, jo īpaši trekno zivju eļļā. Tomēr tikpat bagātīgs neaizvietojamo tauskābju avots ir arī augu eļļas, piem., olīvu, rapšu, saulespuķu, linsēklu un sojas pupiņu eļļa, kā arī produkti, kas pagatovoti no augu eļļas, piemēram kvalitatīvs margarīns. Šeit gan jāatceras ka augu eļļa saglabā savas labās īpašības tikai tad, ja tā netiek karsēta, līdz ar to eļļā ceptie vai vārītie ēdieni negarantēs šīs vērtīgās taukskābes.
Topošās māmiņas, atcerieties, ka tieši no Jūsu uztura paradumiem, izvēlētajem ēdieniem un to kvalitātes ir atkarīga maza dzīvībiņa, kurai arī ir nepieciešams pilnvērtīgs, uzturvielām un vitamīniem bagāts ēdiens.
Andis Brēmanis, diētas ārsts