Karstajā laikā aicina pievērst uzmanību pārtikas kvalitātei
Ņemot vērā, ka vasara turpinās un sinoptiķi informē par karstu laikapstākļu tuvošanos, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, ka atsevišķi pārtikas produkti karstā laikā bojājas ātrāk, ja tiek uzglabāti ārpus aukstuma iekārtas, jo tieši siltumā baktērijas vairojas ļoti ātri.
Līdz ar to, lietojot nekvalitatīvus pārtikas produktus, var inficēties ar dažādiem slimību izraisītājiem, piemērām, salmonellām, vai saindēties ar mikroorganismu toksīniem.
Dodoties izbraukumos, piemēram, uz pikniku, sporta spēlēm, mūzikas festivāliem un citiem pasākumiem, speciālisti mudina izvēlieties līdzi ņemt ēdienu, kam nav nepieciešama glabāšana ledusskapī. Īpaša uzmanība jāpievērš piena, gaļas un zivju produktiem, kā arī olām un dažādiem jau sagatavotiem ēdieniem, piemēram, gatavajiem salātiem un saldajiem ēdieniem vai pusfabrikātiem.
Gatavojot gaļu, zivis, arī vistas gaļu, jāatceras, ka tikai kārtīgi to izcepot, uzvārot iespējams izsargāties no saslimšanas. Ēdienu vēlams apēst tūlīt pēc pagatavošanas. Savukārt neapēstais ēdiens jāuzglabā aukstumā un noslēgtos traukos, lai tas nebojātos.
Katru reizi pirms ēdiena iegādāšanās un lietošanas uzturā, jāpārliecinās, vai ēdienam nav slikta smarža, šaubīgs vizuālais izskats, vai nav beidzies tā derīguma termiņš un vai tirdzniecības vietā tiek ievēroti produkta uzglabāšanas nosacījumi.
Arī ēdot restorānā, ēdnīcā vai kafejnīcā, jāpārliecinās, vai ēdiens ir kvalitatīvi pagatavots un klientiem nav jākautrējas atteikties no ēdiena, kura kvalitāte šķiet apšaubāma, uzsver SPKC.
Pirms ēdiena pagatavošanas un ēšanas vienmēr rūpīgi jānomazgā rokas ar ziepēm, tīrā tekošā ūdenī. Ja tas nav iespējams, jāizmanto roku tīrīšanai paredzētās mitrās salvetes vai dezinfekcijas līdzekļi. Pieaugušajiem jāseko līdzi, lai rokas mazgā arī bērni, akcentē Arāja.
Gadījumā, ja parādās saslimšanas pazīmes - sāpes vēderā, paaugstināta ķermeņa temperatūra, vemšana, caureja, nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība.