Iepērkoties, pievērsiet uzmanību pārtikas kvalitātei un derīguma termiņam!
Tuvojoties svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests aicina pievērst uzmanību pārtikas kvalitātei un derīguma termiņam veikalu plauktos, lai svētku prieku neapēnotu dažādas veselības problēmas.
Pārtikas produktus ir vērts iegādāties tikai zināmās un iepriekš pārbaudītās vietās. Iepērkoties, jāpievērš uzmanība tirdzniecības vietas tīrībai un apstākļiem, kādos tiek uzglabāti pārtikas produkti, kā arī jāizpēta pārtikas produkta marķējums – derīguma termiņš, ieteicamā uzglabāšanas temperatūra, kā arī, ja ģimenē kādam ir pārtikas alerģija, pārtikas produkta sastāvs.
Pēc iepirkšanās ir jāsaglabā pirkuma čeks, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu. Pārnākot mājās, ātri bojājošos produktus, piemēram, gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, kā arī salātus un saldos ēdienus, nekavējoties jāievieto ledusskapī, jo tie jāuzglabā aukstumā no 0 °C līdz +6 °C.
Ja tomēr gadījies iegādāties pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš vai arī tie izrādās bojāti, ir iespējams zvanīt uz Pārtikas un veterinārā dienesta uzticības tālruni-automātisko atbildētāju 67027402 un izstāstīt par to dienestam, jo tas pārbauda katru saņemto sūdzību.
Mikroorganismi, kas var izraisīt dažādas saslimšanas, ir atrodami teju katrā pārtikas produktā, bet īpaši daudz to ir jēlproduktos un termiski neapstrādātos produktos, tādēļ, lai svētku dienas aizvadītu mierīgi un bez ārsta apmeklējuma, neaizmirstiet, ka jēlprodukti, gatavie pārtikas produkti, kas vēl termiski jāapstrādā, un pārējie pārtikas produkti ledusskapī jāuzglabā nošķirti, atgādina Pārtikas un veterinārais dienests.
Darbojoties ar gatavajiem produktiem, nedrīkst izmantot to pašu sadales dēlīti un nazi, kas izmantots jēlproduktu apstrādei, un pirms ķeršanās pie gatavo produktu apstrādes, rūpīgi jānomazgā rokas. Jēlprodukti termiski jāapstrādā, jo augstā temperatūrā mikroorganismi iet bojā. Gatavie produkti, kas ātri bojājas – salāti, konditorejas izstrādājumi ar krēmu - jāuzglabā aukstumā.
Ilze Mežniece