Gremošanas slimību centrā "Gastro" veikta unikāla operācija pacientam ar agrīnu kuņģa vēzi
Gremošanas slimību centrā "Gastro" veikta operācija pacientam ar agrīnu kuņģa vēzi, ļaundabīgo aizmetni izņemot endoskopiski jeb caur muti, izmantojot speciālu instrumentu - endoskopu, informē SIA "Gremošanas slimību centrs "Gastro" pārstāvji.
Operācija veikta šī gada 2.maijā. Kā stāsta centra galvenais ārsts Ivars Tolmanis, līdz šim, lai izoperētu kuņģa vēzi, Latvijā operācija tika veikta laparoskopiski jeb veicot dažus dūrumus vai arī operācija ar skalpeli, taču "Gastro" centra pacientam ļaundabīgais audzējs konstatēts agrīni un pilnībā izņemts endoskopiski jeb caur muti, izmantojot speciālu instrumentu - endoskopu.
"Pārsvarā kuņģa vēzi tik agrīnā stadijā atrod nejauši, veicot endoskopijas izmeklējumu kāda cita iemesla dēļ. Piemēram, meklē čūlu vai jebko citu un gadījuma pēc ierauga izmaiņas, kas liecina par vēža iespējamību. Citādi gan parasti ļaundabīgo audzēju kuņģī atklāj jau krietni vēlīnāk," skaidro Tolmanis.
Operācija agrīnā kuņģa vēža izoperēšanai tika veikta caur muti, ievadot endoskopu, tādējādi netraumējot vēdera ādu un citus audus zem tās, lai piekļūtu kuņģim. Operācijas laikā tika veikta kuņģa audzēja izgriešana no kuņģa iekšpuses, gļotādas un zemgļotādas slāņiem, netraumējot kuņģa sienas dziļākos slāņus. Pēc šādas operācijas kuņģis kā orgāns nezaudē savu veselumu un funkcionētspēju. Operācijas laikā izņemtā audzēja skartā un tai tuvumā esošā veselā gļotādas un zemgļotādas daļa ar laiku pilnībā atjaunojas, un operācijas vietā kuņģa iekšpusē paliek nenozīmīga rēta, kas redzama tikai endoskopijas laikā.
Pēc šīs operācijas ar endoskopu ievērojami īsāks un vieglāks ir pēcoperācijas periods - vienu vai divas dienas pēc operācijas pacientu novēro dienas stacionārā vai stacionārā, pēc tam ārstēšana tiek turpināta ambulatori.
Kā stāsta Tolmanis, šāda veida operācijas citās valstīs tiek veiktas vairākus gadus, un arī Latvijā līdz šim ir izmēģināti atsevišķi operācijas posmi.
"Tomēr šis ir pirmais gadījums, kad jaunā ārstēšanas metode pacientam izmantota pilnībā - ieskaitot profilaktisku izmeklēšanu, riska slimības konstatēšanu, novērošanu, agrīna vēža atklāšanu un pilnīgu audzēja izņemšanu ar minimāli invazīvu operāciju. Vairumā gadījumu endoskopiski veikta operācija ir vienīgā, kas nepieciešama, lai pacients, kuram agrīni atklāts kuņģa vēzis, atkal būtu pilnīgi vesels. Ne ķīmijterapija, ne staru terapija nav nepieciešama," uzsver Tolmanis.
Lai apstiprinātu, ka cilvēks patiešām ir izārstējies, pēc operācijas tiek veikts morfoloģisks izmeklējums izgrieztajam audzējam un visiem tuvumā esošajiem veselajiem audiem, ieskaitot sīkos asinsvadus. Ja morfoloģiskais slēdziens ir labvēlīgs, tad pacientam ir jāveic vairākas kontroles endoskopijas. Ja audzēja recidīvs netiek konstatēts, tad cilvēks ir uzskatāms par pilnīgi izārstētu, un tas notiek vairumā gadījumu pēc šādām operācijām, norāda Tolmanis.
Operācija ar endoskopu ir piemērota pacientiem, kuriem kuņģa vēzis ir konstatēts agrīnā stadijā un audzējs lokalizēts gļotādā vai virsējos zemgļotādas slāņos. Ja vēzis ir iesakņojies dziļāk, pastāv liels metastāžu risks, tāpēc ir nepieciešama apjomīgāka operācija. Diemžēl agrīni kuņģa vēzi visbiežāk atklāj nejauši, jo nav nekādu pazīmju, kas liecinātu par tā attīstību. Jāpiebilst, ka endoskopija ir vienīgā pārbaude, kas var uzrādīt tik niecīgas izmaiņas, jo, piemēram, ultrasonogrāfijā pirmie audzēja aizmetņi nebūs redzami.
Šo operāciju veica "Gastro" centra ārstu un māsu komanda galvenā ārsta Tolmaņa vadībā. Operācija un agrīnā pēcoperācijas novērošana tika veikta gremošanas slimību centrā "Gastro". Divu dienu pēcoperācijas novērošana notika Latvijas Onkoloģijas centra Ķirurģijas nodaļā.
Tolmanis uzsver, ka gremošanas slimību centrā "Gastro" veiktā operācija pacientam ar agrīnu kuņģa vēzi iezīmē pozitīvu Latvijas medicīnas attīstību kuņģa vēža veiksmīgai ārstēšanai.
"Pateicoties ārstu profesionalitātei un izaugsmei, iespējas novērst ļaundabīga audzēja attīstību ir, bet šobrīd jāmeklē veidi, kā pacientiem atklāt kuņģa vēzi pēc iespējas agrīnākā stadijā. Valstiskā līmenī būtu jādomā par kolorektālā jeb zarnu vēža skrīninga programmas tālāku attīstīšanu un jāizvērtē nepieciešamie pasākumi, lai uzlabotu agrīnu kuņģa vēža atklāšanu," akcentē Tolmanis.
Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmums "Gremošanas slimību centrs "Gastro" pērn apgrozīja 1,44 miljonus eiro un nopelnīja 118 985 eiro. SIA "Gremošanas slimību centrs "Gastro" dibināta 2001.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 62 600 eiro. "Gremošanas slimību centrs "Gastro" īpašnieki ir Tolmanis - 45%, Mārcis Leja - 45% un Anžela Pavloviča - 10%.
LETA