Dzemdību namā topošās māmiņas diskutē par tējas dzeršanu grūtniecības laikā
8.maijā Rīgas Dzemdību namā aizvadīta SIA "Apsara" rīkota bezmaksas lekcija "Tējas lietošanas rekomendācijas grūtniecības un pēcdzemdību periodā".
Ar tējas degustācijām, māmiņu diskusijām un speciālistu stāstīto, jaunās un topošās māmiņas tika izglītotas par tēju atstāto iespaidu uz organismu, akcentējot grūtniecības un pēcdzemdību laiku, kurā tējas izvēle un deva ir īpaši niansēta, stāsta "Apsara" pārstāve Nadīna Erdmane.
Lekcijā par ūdens uzņemšanas svarīgumu runāja uztura un fitnesa trenere Anda Radziņa, bet tējas lietošanas rekomendācijas sniedza "Apsara" tējas meistars Andris Purviņš, savukārt Rīgas Dzemdību nama vecmāte Elita Šteinberga dalījās ar ieteikumiem no darbā gūtās pieredzes.
"Grūtniecības sākumā, nelabuma novēršanai, ieteicams dzert ingvera un kumelīšu tēju. Savukārt aveņu lapu un raspodiņu tēja mazina dzemdību sāpes. Aveņu lapu tēju drīkst lietot, sākot no 35.grūtniecības nedēļas, bet raspodiņu tikai no 37.grūtniecības nedēļas. Sākumā pietiks ar vienu krūzīti dienā, pakāpeniski palielinot daudzumu līdz ne vairāk kā divām krūzēm dienā," skaidroja Rīgas Dzemdību mana vecmāte Elita Šteinberga un tējas meistars Andris Purviņš.
Plašā jautājumu un diskusiju daļa vēlreiz apliecināja, ka izglītojoši pasākumi jaunajām un topošajām māmiņām ir aktuāli, norāda Erdmane. Dažādās pieredzes un informācijas avotu pamatā jautājumi radās gan grūtniecēm, kuras gaida pirmo atvasi, gan māmiņām, kuras nu jau gatavas laist pasaulē trešo un ceturto mazuli.
"Grūtniecības laikā noteikti nedrīkst dzert pelašķu, raudenes un kliņģerīšu tējas, bet par nātru tējas lietošanu jākonsultējas ar uzraugošo speciālistu. Šo augu tējas potenciāli var radīt spontānā aborta vai priekšlaicīgu dzemdību risku. Savukārt ieteicama būtu linsēklu tēja, kas palīdzēs aizcietējumu gadījumā. Galvenais atcerēties, ka grūtniecības laikā tēju nedrīkst vārīt, bet gan tikai apliet, veidojot vieglu uzlējumu," uzsvēra E.Šteinberga, piebilstot, ka grūtniecēm jālieto pēc iespējas dažādas tējas, neaizraujoties ar vienas un tās pašas tējas ilgstošu lietošanu.
Lekcijas ietvaros bija iespējams ne vien uzzināt teorētiskus padomus un rekomendācijas, bet arī vērot praktisku tējas gatavošanu. Tika nogaršota ķimeņu un fenheļa tēja laktācijas veicināšanai, aveņu lapu tēju dzemdību sāpju noņemšanai, kā arī relaksējoša kumelīšu tēja māmiņu iekšējam mieram un labsajūtai.
"Ārkārtīgi būtiski grūtniecības laikā uzņemt pietiekami daudz ūdens, jeb 6-10 krūzes dienā, papildinot šķidruma uzņemšanas daudzumu ar tējām. Organismam jāuzņem gan ūdens tīrā veidā, gan ūdens kā tēja ar tajā esošajām organismam nepieciešamajām vielām. Visveselīgākais Ph līmenis cilvēka asinīs ir 7,37 - 7,43, tādēļ ieteicams uzņemt ūdeni, kura sastāvā Ph līmenis ir virs 7, " atzīmēja uztura un fitnesa trenere Anda Radziņa.