medicine.lv skaitļos

Lietotāji online337
Aktīvie uzņēmumi12813
Nozares raksti1616
Ekspertu atbildes21477
Ar diabētu slimo 4% Latvijas iedzīvotāju : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Ar diabētu slimo 4% Latvijas iedzīvotāju

Foto: Melissa Johnson / flickr.com

2013.gada beigās Latvijā bija 81 421 diabēta pacients, kas ir 4% no visiem Latvijas iedzīvotājiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko aģentūrai LETA norādīja, ka ik gadu ap 6000-7000 pacientu tiek diagnosticēts diabēts, 2013.gadā reģistra uzskaitē uzņemti 6580 jauni cukura diabēta slimnieki.

Visā pasaulē ir ap 382 miljoniem diabēta pacientu. Mediķi prognozē, ka 2035.gadā slimnieku skaits varētu būt jau 592 miljoni. Eiropā vien ir 56 miljoni cukura diabēta pacientu, no kuriem liela daļa sirgst ar otrā tipa cukura diabētu, kas ir kā sekas neveselīgam dzīvesveidam.

Analizējot pacientu sadalījumu pa cukura diabēta tipiem, SPKC secinājis, ka 94% jeb 76 595 no visiem uzskaitē esošajiem diabēta pacientiem Latvijā slimo ar otrā tipa diabētu, savukārt ar pirmā tipa diabētu slimo 5,3% jeb 4295 no visiem uzskaitē esošajiem pacientiem.

Banner 280x280

SPKC speciālisti atgādina, ka nozīmīga loma otrā tipa cukura diabēta attīstībā ir dzīvesveidam - tā attīstību veicina liekais svars, mazkustīgs dzīvesveids un neveselīgas ēšanas paradumi, kā arī citi ieradumi. Veselīgs uzturs nozīmē ierobežotu tauku daudzumu, vairāk šķiedrvielu, augļu un dārzeņu uzturā, sevišķi svarīgi diabēta profilaksē ir vienkāršo ogļhidrātu jeb cukuru lietošanas ierobežošana uzturā, kas nozīmē izvairīties no saldumiem - kūkām, cepumiem, kā arī saldinātajiem dzērieniem.

SPKC veiktais FINBALT pētījums atspoguļo Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumus. 2012.gadā ēdiena gatavošanai 85,7% Latvijas iedzīvotāju izmantoja augu eļļu, savukārt 2010.gadā augu eļļu gatavošanā izmantoja 90,7% iedzīvotāju. Vīrieši vairāk nekā sievietes cepšanai izmantoja margarīnu un taukus.

Konditorejas izstrādājumi un saldinātie dzērieni aizvien nozīmīgai respondentu daļai ir ikdienas uztura sastāvdaļa. Trīs un vairāk dienas nedēļā kūkas un cepumus ēd 26,8% vīriešu un 27,4% sieviešu, konfektes - 19,1% vīriešu un 23% sieviešu, bet saldinātos dzērienus dzer 16,8% vīriešu un 8,6% sieviešu.

Neveselīgs uzturs saistāms ar palielinātu ķermeņa masu, kas palielina risku saslimt ar otrā tipa diabētu, savukārt diabēta pacientiem liekais svars ir bīstams, jo veicina straujāku komplikāciju attīstību.

Kā rāda FINBALT pētījuma dati, normāla ķermeņa masa 2012.gadā konstatēta tikai 48,0% Latvijas iedzīvotāju. 2010.gada aptaujā tie bija 51,2% iedzīvotāju. Liekās ķermeņa masas un aptaukošanās īpatsvars populācijā ir relatīvi liels un ar tendenci pieaugt - 2012.gadā kopumā 49,1% respondentu ir liekā ķermeņa masa vai aptaukošanās. Palielinoties vecumam, liekās ķermeņa masas un aptaukošanās izplatība pieaug.

Savukārt Cukura diabēta pacientu Reģistra dati parāda, ka kopš 2005.gada ir pieaudzis to diabēta pacientu īpatsvars, kuriem ir liekais svars un aptaukošanās, īpaši tas sakāms par pacientiem ar ķermeņa masas indeksu (ĶMI) lielāku par 30. Ja 2005.gadā ar šādu ĶMI bija 56,29% pacientu, 2013.gadā aptaukošanās tika konstatēta 66,48% pacientu.

Pacientiem, kuri slimo ar cukura diabētu, var rasties nopietnas komplikācijas, kas ietekmē pacientu dzīves kvalitāti un nereti draud ar priekšlaicīgu nāvi - dažādas acu komplikācijas, aklums, neatgriezeniski nieru bojājumi, ekstremitāšu amputācijas, kā arī kardiovaskulārās slimības. Minēto apliecina SPKC apkopotie dati par veselības problēmām jeb komplikācijām.

SPKC atgādina, ka diabēts ir hroniska slimība, kuras pamatpazīme ir paaugstināts cukura (glikozes) līmenis asinīs. Diabēta pazīmes ir nogurums bez redzama iemesla, neizskaidrojams svara zudums, slāpes, bieža urinācija, redzes pasliktināšanās, tirpšanas sajūta, "skudriņas kājās", lēna brūču dzīšana un strutojošas infekcijas. Pazīmes parādās pakāpeniski un lēni, tādēļ cilvēki tiek aicināti nekavējoties vērsties pie sava ģimenes ārsta, ja parādās jebkuras no minētajām diabēta pazīmēm.

Lai nesaslimtu ar 2.tipa diabētu vai mazinātu risku saslimt, jābūt aktīvam, jāsaglabā veselīgs svars, jāizvēlas sabalansēts uzturs, kā arī nav jāsmēķē.

Veselīgs dzīvesveids un cukura diabēts ir Pasaules diabēta dienas tēma 2014.-2016.gadam, šogad īpašu uzmanību pievēršot veselīgam uzturam un tā nozīmei gan pacientu dzīvē, gan arī veselīgam uzturam kā iespējai izvairīties no saslimšanas ar otrā tipa cukura diabētu.

Rīga, 14.nov., LETA.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...