Vizītē Latvijā ieradīsies PVO Neinfekciju slimību profilakses un kontroles Eiropas biroja vadītājs
Rīga, 26.maijs, LETA. Nākamnedēļ, no 29.maija līdz 31.maijam, vizītē Latvijā ieradīsies Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Neinfekciju slimību profilakses un kontroles Eiropas biroja vadītājs Žoao Breda, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.
Vizītē paredzētas tikšanās ar fiziskās aktivitātes veicināšanas jomā iesaistītajām Latvijas iestādēm un organizācijām, lai apzinātu iedzīvotāju nepietiekamās fiziskās aktivitātes cēloņus un rastu iespējamos risinājumus aktīva dzīvesveida veicināšanai.
Tikšanās plānotas ar VM, Slimību profilakses un kontroles centra, Valsts sporta medicīnas centra, Izglītības un zinātnes ministrijas, Valsts izglītības satura centra pārstāvjiem, kā arī ar veselību veicinošu skolu, Latvijas Pašvaldību savienības un pašvaldību vadību, universitāšu mācībspēkiem un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem.
Pēc situācijas izvērtējuma Breda sniegs rekomendācijas turpmākai politikas plānošanai fizisko aktivitāšu jomā, norādīja Šneiders.
Kā informē VM, 29.maijā plkst.11.15 VM norisināsies preses konference, kurā iepazīstinās ar PVO Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījuma Latvijā 2015./2016.mācību gada rezultātiem. "Dati liecina, ka vecāki pietiekami neizvērtē liekās ķermeņa masas un aptaukošanās problēmu saviem bērniem," piebilda Šneiders.
Preses konferencē piedalīsies veselības ministre Anda Čakša, Breda, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra Neinfekciju slimību datu analīzes un pētījumu nodaļas vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule.
Vizītes laikā, 31.maijā, Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā notiks seminārs par pārtikas produktu sastāva uzlabošanu, vēršot uzmanību uz piesātināto tauku, pievienotā sāls un cukura daudzuma samazināšanu. Seminārā tiks piesaistīti PVO un nacionāla līmeņa eksperti, jomas profesionāļi, pārtikas produktu ražotāji un citi interesenti, kas diskutēs par iespējām uzlabot pārtikas produktu sastāvu un apmainīsies ar labās prakses piemēriem. Vienlaikus pārtikas ražotāji informēs par sasniegumiem jaunu pārtikas produktu ražošanā.
Tāpat 31.maijā plkst.15 seminārā varēs iepazīties ar vietējo ražotāju pārtikas produktiem ar uzlabotu sastāvu, un šo produktu izmantošanu veselīgu uzkodu pagatavošanā. Veselīgu ēdienu pagatavošanu no vietējiem pārtikas produktiem demonstrēs šefpavārs Lauris Aleksejevs.