medicine.lv skaitļos

Lietotāji online135
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
No kāda vecuma jaunais cilvēks var doties pie psihiatra, neprasot vecāku atļauju?
Labdien!

No kāda vecuma jaunais cilvēks var doties pie psihiatra, neprasot vecāku atļauju?

Paldies!
Atbild:
Dr. Gunta Andžāne, ārsts psihoterapeits
Labdien! Ja jaunietis ir nepilngadīgs, saņemt veselības aprūpes pakalpojumu šajā gadījumā nosaka "Pacientu tiesību likuma" 13. un 14 pants. 13.pants. Nepilngadīga pacienta tiesības (1) Nepilngadīga pacienta (līdz 14 gadu vecumam) ārstniecība pieļaujama, ja viņa likumiskais pārstāvis par to ir informēts un devis savu piekrišanu. Nepilngadīgam pacientam ir tiesības tikt uzklausītam un atbilstoši savam vecumam un briedumam piedalīties ar ārstniecību saistītā lēmuma pieņemšanā. (2)...

Psihoterapija / psihiatrija

Ugunszīme bērnam, kas niez un rad diskomfortu - ko darīt?
Labdien!

Manai meitai uz muguras kreisās lāpstiņas ir ugunszīme. Meitai nu jau tūliņ būs 2 gadi, un visu laiku viss bija labi, taču pēdējās dienās esmu pamanījusi, ka šī ugunszīme viņai niez, rada diskomfortu. Apskatot ar savu neprofesionālo aci, šķiet, ka tā lobās, sausa āda tā kā pāri. Ko darīt šādā gadījumā? Vai ir jādodas pie kāda speciālista atrādīt, vai var nosūtīt bildes neklātienes apskatei, varbūt ir kāda smērīte, kas var palīdzēt pret šo niezi, ņemot vērā visu epidemioloģisko situāciju valstī?

Paldies!
Atbild:
Dr. Mauriņa Klīnika
Labdien! Iesakām griezties BKUS pie bērnu dermatologa. Lai veselība un sirdsmiers!...

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai jāsatraucas par šādu aknu lielumu, un kas rada šādu izmēru?
Labdien!

Esmu sieviete, 31 gads, augums - 171 cm, svars - 57 kg.

Tomogrāfijā uzrādās, ka manas aknas lielums ir gandrīz 23 cm.
Tomogrāfija tika veikta, lai meklētu anēmijas iemeslus. Vai man par to vajadzētu satraukties un kas rada šādu izmēru?

Nelietoju alkoholu, nesmēķēju. Daudz kustos. Dzeru ikdienā normālā daudzumā ūdeni. Ēdiena ziņā neaizraujos ar neveselīgu pārtiku, bet neaizliedzu sev šad tad arī panašķoties.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Apspriediet izmeklējuma rezultātus ar savu ārstu un uzdodiet viņam visus sev interesējošos jautājumus, jo viņš pārzina Jūsu vispārējo veselības stāvokli, vecumu un anamnēzi un zina iemeslu, kāpēc bija nepieciešama tomogrāfija. Ar cieņu,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

7 dienas ilgas mēnešreizes un izdalījumi dažas dienas pēc tam - vai tas ir normāli?
Labdien!

Mman pirmo reizi bija 7 dienas ilgas mēnešreizes. Un pat nevarēju saprast, kad īsti tās beidzās, jo asiņaini izdalījumi bija vēl pēc tam arī dažas dienas. Un tad turpinājās rozā izdalījumi, šodien jau ceturtā diena, kad šie izdalījumi nav pārgājuši. Šodien pat bija mazliet ar asinīm, tumšāki - vai tas ir normāli?
Jo nekas nesāp un jutos normāli.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, gionekoloģe
Labdien! Ja nākošajā ciklā problēma atkārtojas, jāiet pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc orgasma laikā izdalās urīns?
Labdien!

Kāpēc orgasma laikā izdalās urīns? Sasniedzot orgasmu, nepiečurāt gultu it teju neiespējami. Tās nav tikai dažas lāsītes, bet viss matracis var izmirkt. Ko darīt, lai to apturētu? Tas, protams, ir visai nepatīkami, apkaunojoši un neērti, tāpēc pat negribas iesaistīties seksuālās attiecībās. Man nav bijušas dzemdības vai kādi citi faktori, lai būtu šī problēma.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! No attāluma, neredzot cilvēku un neizmeklējot, atbildēt nevar. Jādodas pie ginekologa vai urologa....

Seksoloģija / seksuālā veselība

PCOS un endometrioze - kā mazināt šo diagnožu simptomus?
Labdien!

Pēc dzemdībām ķeizargrieziena rētā izveidojās endometrioze. Diemžēl diagnoze man tika uzstādīta tikai pēc 7 gadiem (pirmos 3 gadus nekādu diskomfortu nesajutu - sāpju sākumā nebija, tikai jutu vēdera lejasdaļā bumbuļus). 2018. gadā izoperēja ķirurģiski (perēkļi bija lieli). Tajā laikā paralēli diagnosticēja PCOS. Pēc ivf otrā ķeizargrieziena laikā atkal tika izgriezti endometrija perēkļi (jau atkal lieli). Nekāda medikamentozā terapija nedz PCOS, nedz endometriozei netika nozīmēta (izņemot standarta ivf medikamentus).

Pie kādas specialitātes ārsta (iespējams, varat ieteikt konkrētu ārstu) būtu ieteicams vērsties, lai iegrožotu abas diagnozes un to radītos simptomus (liekais svars, garastāvokļa svārstības, insulīna rezistence u.c.)? Un kāds ir viedoklis par diētas ietekmi uz minētām diagnozēm (salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā neredzu info par diētas nozīmīgumu)? Un vai ar savstarpēji izslēdzošām diētām/ medikamentiem ir iespējams panākt labvēlīgu rezultātu attiecībā gan uz PCOS, gan endometriozi vienlaicīgi?

Ļoti gribētos vēl vienu mazuli (bez ivf).

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ir pagājis laiks, un Jūsu organisms ir mainījies. Ir jādodas pie ginekologa - endokrinologa. Apšaubu iespēju risināt problēmu ar diētu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ārsts - kosmetologs vai ēstētiskā kosmetoloģija - kādas ir izglītības iespējas?
Labdien!

Apsveru studiju iespējas kādā no akreditētajām estētiskās kosmetoloģijas studiju programmām, pēc kuru beigšanas iegūtu 1. līmeņa augstāko izglītību kosmetoloģijā un nokļūtu arī ārstniecības personu reģistrā, taču neiegūtu ārsta grādu (labprāt vēlētos apgūt medicīnu un kļūt par dermatologu-kosmetologu, taču man jau ir pāri 30 un ir stabils pamatdarbs, kuru nevar savienot ar pilna laika klātienes studijām LU vai RSU).

Vai pēc kosmetoloģijas studiju pabeigšanas un reģistrācijas ārstniecības personu reģistrā man būtu tiesības:
- strādāt Anti-aging un preventīvās medicīnas lāzeriem un enerģijas iekārtām (fraxel, alexandrite, vBeam, thermage u. c. mūsdienu tehnoloģijām)?
- strādāt ar injekcijām (hialuronskābes filleri, botulotoksīns u.c.)?
- nozīmēt uztura bagātinātājus, vitamīnus, minerālus, recepšu medikamentus (piemēram, retinolu saturošus krēmus)?

Ja nē, tad kāds ir labākais risinājums strādājošai personai iegūt nepieciešamos izglītības dokumentus (kādas studiju programmas jāizvēlas un vai Latvijā ir iespējams iegūt ārsta grādu vakara/neklātienes vai kādā citā ar darbu savienojamā formātā)?

Paldies!
Atbild:
Ilze Briža, LU P. Stradiņa medicīnas koledžas lektore
Labdien! Ar visām skaistumkopšanas speciālista kosmetoloģijā šobrīd spēkā esošajām kompetencēm varat iepazīties profesijas standartā. Jūsu minētās lāzertehnoloģijas šobrīd ir jāskata pēc būtības - vai aparāttehnoloģija ir vai nav medicīnas ierīce. Ar medicīnas ierīcēm var strādāt tikai īpaši apmācīta ārstniecības persona ārstniecības iestādē. Injekciju procedūras skaistumkopšanas speciālista kosmetoloģijā komptenecēs ietilpst tikai biorevitalizācija un...

Kursi, semināri, mācību centri

Problēmas pēc kataraktas operācijas - kā tās risināt?
Labdien!

Pēc kataraktas operācijas jau pagājis mēnesis. Acs apsārtusi, asaro, grauž. Lietoju ārsta nozīmētos "Maxitrol" pilienus pēc iedotās shēmas - 3 reizes dienā. Rajona acu ārste ieteica "Oftan- Dexa chlor" 7 dienas, kas esot pret tūsku. Loetoju tos 3 reizes dienā, vēl izmantoju "Ocutein sensitiv plus", jo sausa acs. Vai, tik daudz pilinot, nenodaru ļaunu? Jo labāk nekļūst. Acs šaurāka par otru, plakstiņš pietūcis. Varbūt drīkst lietot kumelīšu kompreses? Ko vēl varu darīt, jo pie acu ārsta nevar pierakstīties.

Paldies!
Atbild:
Gunta Blezūra-Ūdre, oftalmoloģe
Labdien! Iemesls acs apsārtumam un plaksta jutīgumam piecas nedēļas pēc nekomplicētas acs kataraktas operācijas varētu būt alerģiska reakcija uz acu pilieniem un/vai pilienu konservantiem. Ieteiktu pārtraukt lietot "Maxitrol" pilienus. Ir minēts, ka Jums ir arī sausās acs sindroms, kas šajā gadījumā pastiprinās. Ieteiktu lietot acu mitrinošos pilienus bez konservantiem un bezkonservantu želeju uz nakti. Ja plakstus no rīta ir grūti atvērt un skropstas no rīta ir salipušas, aptiekā var iegādāties...

Acis, optika / acu veselība

Sāpes rokā un notirpums -pie kāda speciālista vērsties?
Labdien!

Pirms 1,5 nedēļas man sāka sāpēt kreisās plaukstas locītava. Sajūta bija tāda, ka tā ir bijusi nogulēta, vai uz tās ilgstoši balstīta galva. Parasti šāds tirpums un nepatīkamā noslodzes sajūta pēc brīža pāriet. Ir pagājis diezgan ilgs laiks, un sāpes plaukstas locītavā nav pārgājušas, ir pievienojusies smaguma sajūta rokā,un mazliet arī bezspēks rokā. Pagājušajā nedēļā arī dažas reizes novēroju asas sāpes kreisās puses lāpstiņas rajonā (tuvāk mugurkaulam) pie straujas piecelšanās no sēdus stāvokļa.

Vai Jūs varētu ieteikt pie kāda speciālista šādā gadījumā vērsties? Traumatologs/fizioterapeits, vai kāds cits? Vai tomēr jādodas pie ģimenes ārsta un tad tālāk tiks risināts šis jautājums?

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Vispirms vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta, lai vienotos par veicamajiem izmeklējumiem (analīzes, Rtg, USS...). Iespējams, ka rokas sāpju iemesls ir kakla skriemeļi, bet var būt arī citi iemesli. Pēc diagnozes precizēšanas Jums ieteiks, pie kura speciālista vērsties....

Fizioterapija

Galvassāpes, rokas tirpšana un neskaidra redze - no kā tas varētu būt?
Labdien!

Man ir 19 gadi. Vienu vakaru uznāca savāda lēkme, kāda iepriekš nav bijusi. Vidēji stipri sāpēja galva, notirpa kreisā roka, bija neskaidra redze. Tā ilga apmēram stundu. No kā tas varētu būt? Nekādas galvas traumas pēdējā laikā nav bijušas. Vai būtu jāapmeklē ārsts?

Paldies!

Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iespējams, ka tās ir veģetatīvās parādības, bet ir ieteicams aprunāties ar savu ģimenes ārstu. Ar cieņu,...
Atbild:
Anda Kariņa, ģimenes ārste
Labdien! Noteikti jāiet pie ārsta un jāizmeklējas. Var apmeklēt neirologu. Ieteiktu veikt galvas smadzeņu magnētisko rezonansi ar kontrastu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai arī ir iespējams ar šiem ausu pilieniem atjaunot dzirdes nerva šūnas?
Labdien!

Ir pieejami zinātnieka izstrādāti ausu pilieni "Nutresin- Herbapure Ear". Tie domāti dzirdes šūnu atjaunošanai. Vai arī ir iespējams ar tiem atjaunot dzirdes nerva šūnas? Daļa no dzirdes nerva abām ausīm ir atmirušas jau 20 gadus, ir pirmās pakāpes vājdzirdība.

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, "Intas aptiekas" vadītāja
Labdien! Dzirdes nerva šūnas nevar atjaunot, lietojot ausu pilienus. Tā izklausās pēc maldinošas reklāmas....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Ceļa locītavas meniska cista un sinovīts - vai ar medikamentiem tas ir ārstējams, vai ir nepieciešama operācija?
Labdien!

Magnētiskajā rezonansē tika konstatēts ceļa locītavas meniska cista un sinovīts. Vai ar medikamentiem tas ir ārstējams, vai ir nepieciešama operācija? Kāju un potīšu locītavās ir pietūkums, stīvums un sāpes.

Paldies!
Atbild:
Dr. Funka
Labdien! Ja ir pietūkums un sāpes arī citās lielās locītavās, jāmeklē dziļāk un katrā ziņā jāsāk konservatīvu ārstēšanu, izslēdzot Laima slimību, reimatismu utt....
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Vienmēr gribas cerēt, ka konservatīvā ārstēšana ar smērēm, tabletēm, fizioprocedūrām var dot pozitīvu efektu. Bet par to jākonsultējas pie ārsta traumatologa - ortopēda: https://www.ortopedija.lv/specialisti#OskarsGainutdinovs Iespējamas arī mazinvazīvas artroskopiskas operācijas, lai ārstētu cistu. To tāpat var lemt un piedāvāt ārsts traumatologs ortopēds. Pie konsrvatīvās ārstēšanas palīdzēs kvalitatīva ceļa ortoze: https://www.ortopedija.lv/kajas-ortozes...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Uz Jūsu uzdotajiem jautājumiem Jums vislabāk varēs atbildēt Jūsu ārsts, kurš nosūtīja uz magnētisko rezonansi, un pēc izmeklējuma rezultātiem varēs pateikt pareizo taktiku. Ar cieņu,...

Traumatoloģija / ortopēdija

Potītes lūzums un nepārejošas sāpes - vai tiešām nav ārstējams?
Labdien!

Man draugs nu jau vairāk nekā gadu mokās ar sāpēm potītē, ārsti nevar pateikt precīzu iemeslu nepārejošajām sāpēm, bet saka, ka ir lauzts un viena kaula daļa esot ieaugusi saitē, un tagad visu mūžu būšot jādzīvo ar sāpēm, kā arī, izoperējot to kaula gabalu, kas ieaudzis, var radīt lielākas problēmas nekā izārstēt. Vai tiešām nav iespējas šo problēmu novērst?

Ļoti pateicos jau iepriekš par atbildi!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Domāju, jāizvēlas ārsts traumatologs ortopēds, kurš remontē pēdas. :) Piemēram: https://orto.lv/lv/musu-arsti/dr-juris-bruklis https://orto.lv/index.php/lv/musu-arsti/dr-andrejs-peredistijs https://www.ortopedija.lv/specialisti#OskarsGainutdinovs Pēc tam kādā brīdī var noderēt potītei ortoze: https://www.ortopedija.lv/kajas-ortozes Vēlu veiksmi!...

Traumatoloģija / ortopēdija

Kur var iziet sanitāra kursus vai apmācību?
Labdien!

Man ir 36 gadi, dzīvoju Alūksnes novadā. Slimnīcā vēlētos strādāt par sanitāri. Kur var iziet sanitāra kursus vai apmācību? Ir vidējā izglītība. Nav iepriekš nekas tāds darīts. Vēlētos pamēģināt kaut ko jaunu.

Paldies!
Atbild:
Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledža
Labdien! Kvalifikāciju "Māsas palīgs" 1 studiju gada ietvaros var iegūt: 1) Latvijas Universitātes Rīgas 1. medicīnas koledžā: https://www.rmk1.lv/lv/studiju-iespejas/ieraksts/masas-paligs/ 2) Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā krusta medicīnas koledžā: https://rcmc.lv/studiju-programmas/arodizglitiba/ 3) Daugavpils Universitātes Daugavpils medicīnas koledžā: http://www.dmk.lv/P5/...

Kursi, semināri, mācību centri

Cik daudz dot D vitamīnu piecgadīgam bērnam?
Labdien!

Bērnam ir 5 gadi, vitamīna D līmenis - 28.
Cik D vitamīna dot bērnam, lai paaugstinātu tā līmeni?

Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite, "Intas aptiekas" vadītāja
Labdien! D vitamīna lietošanas devu noteikšanai ir jāņem vērā arī citi faktori, ko novērtē ārsts. Ja izvēlaties D vitamīnu, kas ir reģistrēts kā uztura bagātinātājs un tos var iegādāties bez ārsta receptes, tad uz konkrētā iepakojuma būs norādītas devas bērniem....
Atbild:
Dr. Strazds
Labdien! Var rīkoties dažādi, tikai atcerieties, ka ajag dot VIGANTOL eļļas šķīdumu. Mēnesi Jūs varat dot 5 pilienus katru dienu, pēc tam pārejot uz 2 pilieniem katru dienu. Atcerieties, ka D vitamīns ir jālieto visu mūžu....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Vai kontracepcijas tabletes var izraisīt paaugstinātu temperatūru?
Labdien!

Lietoju "Yarina" kontracepcijas tabletes astoto dienu. Izteiktas menstruācijas beidzās pirms pāris dienām, un tagad novērojama smērēšanās. Instrukcijā nav norādīts, ka blakusparādība varētu būt paaugstināta temperatūra. Jau trešo dienu novērota paaugstināta temperatūra līdz 37,3, kā arī ir galvassāpes. Citu simptomu nav, kas varētu liecināt par citu saslimšanu.

Vai iepriekš minētās zāles varētu izraisīt temperatūru? Jautāju Jums, jo mans ginekologs ir pieejams tikai ar vizītes starpniecību, bet sakarā ar epidemioloģisko situāciju ir zināms uztraukums par sevi.

Paldies!

Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Kontracepcijas tabletes neizraisa temperatūras paaugstināšanos. Steidzami sazinieties ar ģimenes ārstu, jo Jums ir vīrusu infekcijas pazīmes....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Missed aborts - kad vajadzētu dzemdei sākt tīrīties dabiskā ceļā?
Labdien!

7. grūtniecības nedēļā daktere konstatēja, ka auglītis neattīstās. Nolēmām pagaidīt, lai dabiski sāk tīrīties. Šobrīd vienīgais, kas nāk, ir gandrīz melnas asinis (nedaudz), bet pakete tomēr vajadzīga. Tā ir jau 3 dienas. Vai tas ir normāli? Un kad vajadzētu sākt tīrīties pa īstam? Kaut kā liekas, ka visam vajadzētu būt tur vairāk.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Tā jau arī ir "tīrīšanās''. Ja šķiet, ka ir problēmas, sazinieties ar savu ginekologu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā cīnīties ar noslēgtību?
Labdien!

Man ir 24 gadi. Kā cīnīties pašam ar sevi? Ir problēma iedraudzēties un iejusties kompānijā. Nejūtos ērti pat kompānijā, kuru jau zinu ilgu laiku, nezinu par ko runāt, jūtos kā muļķis, kautrējos. Ir cilvēki, ar kuriem nespēju rast kopīgu valodu pat zem četrām acīm. Bet tā ar lielu daļu varu sarunāties arī zem četrām. Nav lielu problēmu veikalā vai jebkur citur kādam uzdot kādu jautājumu, lai atrisinātu kādu ikdienas situāciju. Pa lielam problēmas rodas draugu, tālāku radu kompānijās, darbā, darba ballītēs. Visur sēžu kā vientuļais vilks. Nav neviena, ar ko īsti parunāt, nezinu par ko runāt, kautrējos, klusēju. Dažreiz, kad kāds grib mani izjokot vai vienkārši kādu sliktu frāzi izsaka uz manu pusi, neprotu atbildēt. Es nezinu, kā ar to cīnīties, kā kļūt par draudzīgāku cilvēku, kā iejusties kompānijā, kā prast runāt ar cilvēkiem dažādās situācijās... Ko man darīt?

Paldies!
Atbild:
Elīna Zariņa, psihologs
Labdien! Jūsu situācijā būtu vērtīgas grupu nodarbības psihoterapijā. Tās ļautu gan dziļāk iepazīt un izprast sevi, gan drošā un atbilstošā vidē pārstrādāt attieksmi un veidot veiksmīgākus uzvedības modeļus. Tomēr, ja tas šķiet par grūtu, ieteicams sākt ar individuālām psihologa, psihoterapeita konsultācijām, kas palīdzēs izprast šī kautrīguma, noslēgtības cēloņus un rast arī risinājumus. Veiksmi un drosmi Jums!...
Atbild:
Dr. Inita Lēna Goldšteina
Labdien! Šķiet, Jūs nejūtaties pārliecināts par sevi un kautrējaties. Protams, komunikācijas spējas var apgūt, runājot un izspēlējot dažādas lomu spēles spoguļa priekšā (kā es iesāku runāt, ko es saku, lai tas iederētos situācijā, kā es izskatos u. tml.). Laba metode ir arī ierakstīt vai nofilmēt kaut vai ar telefonu, kā to darāt, izanalizēt un mēģināt vēl, kamēr jūtaties pārliecinātāks. Internetā ir daudz lekciju par to, kā lasīt lekcijas, runāt pārliecinoši u. tml., un tas ir tas, kas Jums varētu palīdzēt....

Psiholoģija

Asinsspiediena zāles un alkohols nelielos daudzumos - vai tas varētu nodarīt kādu ļaunumu?
Labdien!

Pirms 2 nedēļām sāku dzert vienreiz dienā no rīta "Perineva" asinsspiedienam. Vai drīkst vakarā lietot alkoholu nelielos daudzumos, piemēram, vienu alus pudeli vai piecus šotus degvīna? Vai tas varētu nodarīt kādu ļaunumu?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Vispārējais princips ir - ja lieto kādas zāles, alkoholu lietot nav ieteicams. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Pēc mirēnas ievietošanas ir smērēšanās un sāpes vēdera/muguras lejasdaļā - ko tas varētu nozīmēt?
Labdien!

Man ir tāds jautājums - man bija stipra asiņošana mēnešreižu laikā un ar recekļiem. Uztaisīju sonogrāfiju, diagnoze - dzemdes mioma. Man ielika mirēnu, pagāja jau trīs nedēļas un man sāka smērēties - ar dažiem receklīšiem, kā arī sāp vēdera lejas daļā, brīžiem ir pat stipri velkošas sāpes, kā arī muguras lejasdaļā sāka sāpēt. Ko tas varētu nozīmēt?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Lūdzu, rūpīgi izlasiet Jums doto Mirenas instrukciju. Smērēšanās var būt pat 3 mēnešus. Arī mēnešreizēs būs tikai neliela smērēšanās, tās var pat izzust. Neskaidrību gadījumā jautājiet savam ārstam. Katrs gadījums ir individuāls....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tas ir normāli, ja zīdainis sabīstas no jebkādiem trokšņiem?
Labdien!

Mazulis sabīstas no jebkādiem trokšņiem un saraustās. Vai tas ir normāli zīdainim?

Un arī - ko Jūs ieteiktu, ja bērnam no rītiem un pa dienu viss labi, bet, kā nāk vakars, tā raud šausmīgi pie krūts un paliek sarkans, bet pa nakti atkal viss normāli, tikai vakaros ļoti raud.

Paldies!
Atbild:
Dr. Strazds
Labdien! Priecājos, ka Jums ir krūts barošana. Ieteiktu pamainīt savu racionu, katrā zinā - tikai nedrīkst noņemt no krūts!...

Pediatrija / bērnu veselība

Asinis nokārtojoties pa lielam - ar ko tas varētu būt saistīts?
Labdien!

Ievēroju asins izdalījumus nokārtojoties. Sākuma tā bija ļoti reti un tik minimāli, ka nebiju droša, vai tās ir asinis.

Pēdējas divas dienas nokārtojoties pa lielam, asinis ir vairāk, tualetes ūdens paliek sarkans. Nekādas sāpes itkā nejūtu. Ar ko tas varētu būt saistīts?

Paldies!
Atbild:
Aigars Martinsons, medicīnas doktors, Lāzermedicīnas klīnikas Proktoloģijas nodaļas vadītājs
Labdien! Asinis pie vēdera izejas ir samērā nopietns simptoms. Tas sevī var slēpt gan samērā "labvēlīgas" slimības - hemoroīdus, anālā kanāla gļotādas plīsumu u. c., gan stipri nopietnākas kaites, ieskaitot audzējus, iekaisīgas zarnu slimības u. c. Šāds simptoms liecina, ka Jums samērā steidzami nepieciešams apmeklēt proktologu. Apmeklējuma laikā ārsts Jūs mērķtiecīgi izjautās, veiks proktoloģisko apskati. Svaigu asiņu gadījumā, ticamāk, asiņojošā vieta būs samērā zemu (tuvu tūpļa atverei), kas jau...

Proktoloģija

Kāpēc pēc nokārtošanās pa lielam, izdalās šķidrums?
Labdien!

Pēc tualetes, nokārtojoties pa lielam, pēc kāda laika izdalās šķidrums; to noslaukot, vairs neizdalās. Kāpec tā notiek? Piebildīšu, ka reizēm ir arī nieze dibenā.

Paldies!
Atbild:
Aigars Martinsons, medicīnas doktors, Lāzermedicīnas klīnikas Proktoloģijas nodaļas vadītājs
Labdien! Jūsu aprakstītā situācija liecina, ka Jums būtu jāgriežas pie proktologa. Simptomi, ko aprakstījāt, diemžēl neraksturo kādu konkrētu slimību. Tie var būt teju visu proktoloģisko slimību gadījumā. Proktologs Jūs iztaujās un veiks proktoloģisko apskati. Izejot no informācijas, slimība tiks konstatēta vai arī Jums tiks sastādīts individuāls tālākas izmeklēšanas un ārstēšanas plāns....

Proktoloģija

Vai mazulim varētu būt konkrētā piena maisījuma nepanesamība?
Labdien!

Zīdainis (2 mēneši) sācis ēst "Aptamil" piena maisījumu. Barošanas laikā un pēc barošanas ir tāds nemierīgs, tā, itkā būtu aizcietējums un mēģina izspiest, bet vēdera izeja ir laba. Domājam izmēģināt citus maisījumus. Vai tas kaut ko mainītu, vai mazulis vienkārši nepanes tieši šo maisījumu?

Paldies!
Atbild:
Dr. Strazds
Labdien! Pēc visa spriežot, bērns maisījumu ''panes''. Ja šie simptomi nepieaug, tad mierīgi varat turpināt ar šo maisījumu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri