medicine.lv skaitļos

Lietotāji online36
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kā pareizāk- vispirms veikt vēnu varikozes operāciju un tad domāt par grūtniecību vai otrādi?
Labdien!

Maijā biju uz vēnu pārbaudi un man konstatēja varikozi. Ieplānojām lāzeroperāciju rudenī. Bet mēs ar vīru ļoti vēlamies bērniņu, un es nezinu, kā būtu labāk - izoperēt vēnas un tad domāt par grūtniecību vai otrādi? Esmu regulāri arī sakusi nēsāt koriģējošās zeķes.

Man jau ir 30 gadi un rēķinos, ka pēc operācijas būs jāpaiet vēl ilgam laikam, pirms drīkst iestāties grūtniecība, tāpēc esmu mazā apjukumā un nesaprotu, kā būtu labāk. Baidos, ja tagad veikšu operāciju un palikšu stāvoklī, tad varikoze atgriezīsies.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Šo problēmu vislabāk atrisinās flebologs, jo ir jāzina vēnu saslimšanas pakāpe. Protams, grūtniecība pati par sevi reizēm stimulē vēnu paplašināšanos....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Neciešams diskomforts un sāpes pēc urinācijas - kādus izmeklējumus būtu jāveic?
Labdien!

Jau nedēļu pēc urinācijas ir liels diskomforts, sāpes. Iespējams, tika traumēta vagīna. Vai vērsties pie ārsta? Kādus izmeklējumus būtu jāveic? Varbūt var palietot kādus speciālus krēmus?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Ja ir problēmas ar urināciju, jādodas pie ģimenes ārsta. Ja ir vagīnas trauma, jādodas pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

No cik gadiem var veikt abortu Latvijā, bez vecāku atļaujas?
Labdien!

No cik gadiem var veikt abortu Latvijā, bez vecāku atļaujas, ziņas, lai vecāki neuzzin?

Papildus vēlējos uzzināt - kavējas mēnešreizes 6 dienas, ir regulāra satuvināšanās ar puisi. Vēders noapaļojies mazliet, uzpūties, reti galvas reiboņi. Testu uztaisīju - negatīvs. Vai šādi simptomi var liecināt par grūtniecības iestāšanos?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Bez vecāku atļaujas abortu var veikt no 16 gadu vecuma. Ir jādodas pie ginekologa, lai apstiprinātu grūtniecību un veiktu vairākas analīzes. Tad ne ātrāk kā 72 stundu laikā tiek izsniegts nosūtījums procedūras veikšanai. Ja vairāki testi ir negatīvi, visticamāk, ka grūtniecība nav iestājusies. Tomēr ir jādodas pie ginekologa, lai saņemtu padomus par drošu izsargāšanos....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc ir ilgstošas mēnešreizes pusaudzei?
Labdien!

Manai meitai ir 13 gadi. Pirmās menstruāciijas sākās martā un līdz šim bija stabilas. Tagad menstruācijas sākās 28. jūnijā un līdz šim nav beigušās. Pirmās dienas tās bija stipras, bet tagad tās ir vieglākas un ir sarkanīgi rozā krāsā, ar receklīšiem. Ar ko tas izskaidrojams un vai jādodas pie ārsta?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Uz Jūsu jautājumu attālināti nevar atbildēt, jo ir pārāk skopa informācija. Ja līdzīga situācija atkārtojas, iesaku doties pie bērnu ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik ilgam laikam jāpaiet pēc antibiotiku lietošanas, lai varētu plānot grūtniecību?
Labdien!

Ar ārsta rekomendāciju lietoju antibiotikas "Metronidazol Nycomed 500 mg" (10 dienu kurss pa 3 tabletēm dienā). Vizītes laikā ārstu informēju, ka plānoju grūtniecību, bet komentārus par ierobežojumiem lietot konkrēto medikamentu nesaņēmu. Ar ārstu vairs neizdodas sazināties, tādēļ vēlos saprast, cik ilgam laikam pēc šo antibiotiku kursa ir jāpaiet, lai varētu uzsākt bērna ieņemšanu?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Medikaments organismā neuzkrājas, tāpēc nākamo grūtniecību neietekmē. Būtiska ir saslimšana, kuru ar to ārstē. Lai plānotu grūtniecību, ir jābūt izārstētai. Pie ārsta ir jāpārliecinās par ārstēšanas kursa efektivitāti....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai žultspūšļa izgriešana var ietekmēt vēdera izeju?
Labdien!

Gribētu saprast, vai žultspūšļa izgriešana var ietekmēt vēdera izeju. Pagājušā gada augustā man izgrieza žultspūsli. Kamēr gaidīju šo operāciju, iekaisa aizkuņģa dziedzeris. Pēc operācijas pārsvarā bija šķidra, vidēji šķidra vēdera izeja. Reizēm aizkuņģis arī dod par sevi ziņu. Man vēl ir arī hemoroīdi, kuri radās pēc dzemdībām 10 gadus atpakaļ. Hemoroīdi man netraucēja līdz pagājušās gadam.

Problēma tāda, ka man ir vajadzīgs nomest svaru, bet, par cik ir šķidra vēdera izeja, sākās problēmas ar hemoroīdiem, asiņošana, nieze. Vēdera izeja nemainās no tā, ko es ēdu, vienīgais, kad sāku vairāk dzert ūdeni, ēst salātus utt., vēdera izeja kļūst kā ūdens. Un vēl ir sajūta, ka kaut kas traucē vēdera izejai, pat ja tā ir šķidra. Tā es pa 4-5 reizēm varu mēģināt iet uz tualeti, ir sajūta, ka vajag, bet nekas nenāk ārā, piepūšas vēders, viss burbuļo pa iekšu. Tāda sajūta, ka korķis priekšā. Palīdziet, lūdzu, tikt skaidrībā, ko darīt. Pagājušā gadā biju pie ģimenes ārsta sakarā ar hemoroīdiem, viņa uztaisīja pieprasījumu uz kolonoskopiju, kuru pagaidām vēl neesmu sagaidījusi.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc Jūsu apraksta spriežot, Jums ir problēmas ar gremošanas traktu. Vēdera pūšanās un burbuļošana varētu liecināt par disbakteriozi un patogēnās mikrofloras (sēnes, parazīti, baktērijas, vīrusi) klātesamību Jūsu organismā. Jāsakārto gremošanas trakts un tad var tālāk spriest un domāt par pārējo. Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi, mūsu medicīnas centrā, lai noskaidrotu Jūsu sūdzību cēloņus. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai ir normāli hemaroīdiem atgriezties tik ilgu laiku pēc dzemdībām?
Labdien!

Pēc grūtniecības 2020. gada septembrī bija neliels hemaroīds. Ļoti ātri pazuda pēc gēla "Troksevasin" lietošanas. Tagad atkal izlīdis zirnītis, kas rada diskomfortu. Vai tas ir normāli šādi hemaroīdiem atgriezties tik ilgu laiku pēc dzemdībām? Kas to varēja saasināt šobrīd? Varbūt varat ko ieteikt ārstēšanai?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Hemoroīdi ir vēnu mezglveida paplašinā­jumi anālās atveres apvidū un taisnajā zarnā, un, kamēr vien tie nav iekaisuši vai paplašināju­šies, tiem pat ir savs, nozīmīgs, uzdevums – sargāt anālo atveri no tā, ka fēces varētu izkļūt laukā patvaļīgi. Vārdu sakot – veseli hemoroīdi palīdz anālajai atverei turēties ciet, strādā kā blīve. Ja hemoroīdi iekaist, pa­plašinās, var būt nepatīkama sajūta, kņudināšana, pēkšņas sāpes anālās atveres rajonā. No taisnās zarnas izspraucies sāpīgs, uzpampis...

Proktoloģija

Ar ko varētu būt saistītas nepatīkamās sajūtas vēderā?
Sveiki!
Jau gadiem ik pa laikam sāp vēders, bet nepievērsu tam uzmanību. Apmēram 2 gadus bija hroniski aizcietējumi, sāku lietot labās baktērijas un problēma izzuda. Taču pirms nedēļas sākās ik pa laikam vilņveida sāpes lejasdaļā un asi dūrieni labajā pusē. Jau vairākas dienas viss vēders burbuļo, neliela caureja un, uzspiedžot labajā pusē (vairāk uz leju), dzirdu ļoti lielu burbuļošanu. Tā it kā tur būtu sakrājies kāds šķidrums un es spiežot to varētu izkustināt, tad sāk burbuļot. Vai ir jāiet pie ārsta?
Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jums ir problēmas ar gremošanas traktu. Visdrīzāk Jums ir disbakterioze un organisma piesārņojums - patogēnā mikroflora (sēnes, parazīti, baktērijas, vīrusi, vienšūņi). Varam piedāvāt veikt vispārēju organisma izmeklēšanu šūnu līmenī, balstītu uz biorezonansi. Izmeklējuma laikā tiek izmeklēts katrs orgāns un sistēma un noskaidroti iekaisuma procesi organismā, organisma piesārņojums (sēnes, parazīti, baktērijas, vīrusi utt.). Sīkāku informāciju var uzzināt,...

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kāpēc pagaidu tiltiņš rada tik lielu diskomfortu?
Labdien!

Man 2021.gada maija sākumā tika izrauts zobs - sakarā ar zoba saknes lūzumu. Pirms tam 2 mēnešus nevarēja noteikt diagnozi, kā arī ļoti ilgi gaidīju rindā pie stomatologa. Tātad praktiski vairāk nekā divus mēnešus dzīvoju ar medikamentiem (Ketanov). Tā kā ir ārkārtīgi liels estētisks defekts, protēzists uzlika pagaidu kroņus uz zoba 21 (apvīlēts, dzīvs) un zoba 12 (depulpēts, bet labi sapildīts kanāls, ir ievietota inleja, rentgenā viss labi). Taču lielu sāpju dēļ pagaidu kroņus nācās noņemt, protēzists izteica versiju, ka tomēr komplikācijas izrautā zoba dzīšanas procesa laikā, kaut lietoju antibiotikas. Līdz ar to pāris nedēļas staigāju bez zobiem un ar otru piegājienu (14. jūnijā) atkal tika uzlikti pagaidu kroņi, lai tomēr ar laiku tiktu pie patstāvīgā neizņemamā zobu tiltiņa. Tagad tik ļoti nesāp, bet tomēr atkal ārkārtīgi liels diskomforts. Es nesaprotu, ko lai dara. Vai tā jābūt? Kāpēc bez kroņiem zobi nesāp, bet uzliekot kroņus paliek jūtīgi un sāpīgi? Vai tas ir spiediens uz zobiem, jo pagaidu kroņi, cik saprotu, nav tik precīzi? Vai tas ir tāpēc, ka izrautā zoba vieta var dot sāpēs? Baidos, ka protezēšanas process ievelkas dēļ neiespējamības likt īsto tiltu, es sāpju dēļ nevaru normāli strādāt un jau ceturto mēnesi spiesta dzert pretsāpju zāles.
Atbild:
S.Piskunova
Labdien! Jūsu problēmas ir saprotamas. Es Jums ieteiktu pasūtīt pie sava protēzista jaunu plastmasas protēzi ilgstošai lietošanai ka pastāvīgo protēzes kopiju. Šīs variants, proti, nedaudz sadārdzinās protezēšanu, bet dos iespēju pabeigt visus zobu ārstēšanas procesus, izvairoties no diskomforta uz gaidīšanas periodu. Esiet vesela!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Brūni izdalījumi nedēļu pēc mēnešreizēm - cik steidzami jādodas pie ārsta?
Labdien!

1. jūnijā beidzās mēnešreizes, un tieši pēc nedēļas (nu jau tas ilgst 3 dienas) sākās brūni izdalījumi - brīžiem gaiši brūni, brīžiem ļoti tumši. Ir diskomforts vēders lejas daļā. Pirms sākās izdalījumi, bija stipra nieze un apsārtums. Ginekologs var pieņemt tikai pēc 2 nedēļām. Vai var pagaidīt, vai tomēr meklēt citu variantu, kur tikt ātrāk? Esmu diezgan noraizējusies.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša Ginekologs 1. slimnīca Šarlotes poliklīnika
Labdien! Jūsu stāstītais liek domāt, ka varētu būt ovulācijas asiņošana, Ja nav citu sūdzību, droši var gaidīt 2 nedēļas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā ārstēt sāpes pēdā?
Labdien!

Aptuveni pirms 3 gadiem sākās sāpes pēdas priekšējā daļā. Sāpes bija slodzes laikā. Novērsu tās, izmantojot ortopēdiskās pēdiņas. Darbā izvairījos strādāt darbu, kur tieši paradījās šīs sāpes. Un trīs gadu laikā tās norima, pat reāli neprasījās izmantot pēdiņas. Drošības dēļ tās izmantoju darbā, jo mans darbs ir pilnībā viss uz pēdām balstīts - stāvēšana, staigāšana.

Šogad sāpēs atkal parādījās, taču izjūtas bija citādākas. Ja pirms 3 gadiem tās bija dedzinošas sāpes priekšējā daļā, tad tagad ir citādāk - ja ir intensīvāka slodze darbā, vakarā pēc darba sāp staigājot visa pēdas apakša. Ja ir stāvēts 8 stundas darbā, pēc darba ir sajūta, ka it kā vibrē. Pēc sajūtām nepieciešams vēsums, tad es labāk jūtos.

Cik esmu noskaidrojis, man ir viena pēda par 2 cm īsāka nekā otra, un, cik saprotu - arī muskulis. Un sanāk, ka ir viena galvenā pēda, uz kuras balstās viss mans svars. Tieši galvenajai pēdai ir šīs sāpes, kuras pārsvarā rodas pēc slodzes. Vēl novēroju vakaros pēdas trīcēšanu jeb pulsāciju. Grūti aprakstīt, bet liekas kā trīcēšana, kas ilgst kādu laiku.

Cik esmu skatījies, nav ne pietūkuma, ne ziluma. Vienīgi sataustīju starp 3. un 4. pirkstu priekšējā daļā nelielu punktu, tādu ļoti mazu sabiezējumu, kuru aizskarot, ir nelielas sāpes, pulsācija. Lietoju "Etoflam 5%" un "Vimovo" iekšķīgi. Būtībā daudz nestaigāju. Sāpes palikušas mazākas. Kas būs slodzes laikā - grūti spriest, manuprāt, nekas labs.

Kā man rīkoties, un kas varētu izraisīt šīs sāpes?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste, Rehabilitācijas centrs "Līgatne"
Labdien! Noteikti nepieciešami izmeklējumi: analīzes (iekaisuma rādītāji, cuķura, urīnskābes līmenis asinīs...), rentgena, iespējams, arī ultraskaņas izmeklējumi. Pēdu garuma atšķirība 2 cm nav ticama, jo tad apaviem vajadzētu atšķirties par 2-3 izmēriem. Varētu būt kāju garuma atšķirība (tā var būt arī funkcionāla). Iesaku vispirms vērsties pie sava ģimenes ārsta....

Traumatoloģija / ortopēdija

Cik ilgi var gaidīt dabisko tīrīšanu, ja ir noticis missed aborts?
Labdien!

Devītajā nedēļā man ārsts konstatēja, ka ir apstājusies grūtniecība - tas ir noticis 6. nedēļā. Vēlos uzzināt, cik ilgi varu gaidīt, lai viss dabiskā procesā iztīrās un lai neapdraudu savu veselību?

Ginekologs mani uzstājīgi mēģināja pierunāt, lai tajā pašā dienā zvanu un piesaku dzemdes tīrīšanu, un nesniedza man atbildi, cik ilgi varu pati gaidīt uz dabisko procesu, jo vēlos, lai pats ķermenis to izdara.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša Ginekologs 1. slimnīca Šarlotes poliklīnika
Labdien! Ja ārsts, kas ir izmeklējis, uzskata, ka tīrīšana ir steidzama, tad acīmredzot tā arī ir. Jūs nogaidot riskējat ar ginekoloģiskām problēmām nākotnē...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai jāsatraucas, ja mēnešreizes nav jau piekto mēnesi?
Labdien!

Man jau piekto mēnesi nav mēnešreizes, bet stāvoklī neesmu - esmu veikusi divus grūtniecības testus, kuri uzrādīja negatīvu rezultātu. Man ir tikai 19 gadi.

Vai ir pamats uztraukties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša Ginekologs 1. slimnīca Šarlotes poliklīnika
Labdien! Informācija par jūsu veselību ir pārāk niecīga. Nevar secināt, kas rada problēmu. Dodieties pie ginekologa, lai atrastu cēloni Uztraukšanā jautājumu nerisina....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Turpinās asiņošana pēc nevainības zaudēšanas - vai tas ir normāli?
Labdien!

Man ir 18 gadi un pirms 3 dienām zaudēju nevainību. Bija diezgan daudz asinis, un asiņošana turpinās joprojām. Nav daudz, bet tāpat ir. Vai tas ir normāli, vai arī man jāvēršas pie ārsta steidzami?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša Ginekologs 1. slimnīca Šarlotes poliklīnika
Labdien! Steidzami pie ārsta jāiet nav, bet, ja ilgstoši asiņošana turpinās, tad jāiet. Parasti tas beidzas nedēļas laikā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ar ko varētu būt saistītas izmaiņas mēnešreizēs un kā rīkoties?
Labdien!

Nesaprotu, kas notiek: man mēnešreizēm ir jābūt 16. jūnijā, bet te pēkšņi sākās brūni izdalījumi kādas 3-4 dienas. Tagad izdalījumi ir jau rozā krāsā kā mēnešreizēs, bet pavisam vieglas - smērējas, bez sāpēm, bez nekā.

Papildus ir arī veģetatīvā distonija, un lietoju "Noofen" 500 mg un dzelzi, kas man bija zems. Nesen dzemdēju bērnu, kuram būs tikai 7 mēneši, ar krūti nebaroju, jo dzīvoju stresā, kas varētu negatīvi ietekmēt bērnu.

Ar ko varētu būt saistītas izmaiņas mēnešreizēs un kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša Ginekologs 1. slimnīca Šarlotes poliklīnika
Labdien! Gadu pēc dzemdībām cikls par būt neregulārs. Menstruālo funkciju ļoti ietekmē stress, tāpēc sadarbībā ar ģimenes ārstu jārod risinājums ....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai drīkst apmeklēt solāriju pēc dzemdes dobuma abrāzijas?
Labdien!

Pirms mēneša bija dzemdes dobuma abrāzija saistībā ar endometrija hiperplāziju. Vai drīkstu apmeklēt solāriju? Biju aizgājusi 2 reizes, un tagad vēdera lejasdaļā gandrīz katru dienu ir sāpes un velkoša sajūta. Arī pie bērniņa gribam ar vīru tikt. Vai solārijs to neietekmē?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša Ginekologs 1. slimnīca Šarlotes poliklīnika
Labdien! Atrodoties solārijā ultravioleto staru ietekmē, paaugstinās ķermeņa temperatūra un attiecīgi palielinās asinsrites ātrums un stiprums. Sildot sauļošanās kabīni, baktērijas aktīvi izplatās dzimumorgānos, kuriem turklāt netiek nodrošināta piekļuve gaisam higiēnas līdzekļu dēļ. Un tas var vēl vairāk izraisīt infekciju ginekoloģijas jomā. Uzskatu, ka tik ātrā laikā pēc abrāzijas solāriju apmeklēt nevajadzēja...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Reizi mēnesī galvassāpju lēkmes un redzes miglošanās - par ko tas, liecina un kā rīkoties?
Labdien!

Man ir 25 gadi, un aptuveni reizi mēnesi mani moka lēkmes, kas izpaužas sākumā ar miglainu redzi, dienu pirms tam tirpst kreisās rokas pirksti un citreiz kreisās kājas pirksti. Pēc tam ir miglaina redze - tik ļoti, ka neredzu neko ar kreiso aci, gar sāniem viss duļķains. Pēc tam sāp nobeigumā galva, un, dzerot "Dolmen", sāpes nepāriet. Pārstāj šī visa lēkme aptuveni izpausties pēc trim stundām. Galva gan sāp visu dienu. Par ko liecina šādi simptomi, un kā rīkoties?

Paldies!
Atbild:
Jānis Ventiņš, farmaceits
Labdien! Ļoti iespējams, ka šie ir migrēnas simptomi. Vispareizāk šajā situācijā būtu sākt ar vizīti pie ārsta - neirologa, algologa vai homeopāta....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lai uzstādītu diagnozi, ir jāveic organisma izmeklēšana, lai noskaidrotu sūdzību cēloņus. Ar cieņu,...

Diagnostika

Vai visi šie simptomi tiešām liecina par distoniju?
Labdien!

Man ir 28 gadi. Pirms gadiem 12 iepazinos ar veģetatīvo distoniju. Bija stipra svīšana, augsts asinsspiediens, galvas sāpes, nereti duršana sirdī. Tas viss pamazām pārgāja. Vēlāk, kad man bija 25 gadi, nedaudz cīnījos ar migrēnu, maksimums trīs reizes piedzīvoju smagāku migrēnas lēkmi, kas izpaudās ar redzes traucējumiem vienā pusē, mēles un vienas ķermeņa puses tirpšanu. Bija nepatika pret troksni, gaismu. Uz brīdi aizmirsu elementāras lietas, pat runātprasmi. Pēc pēdējās lēkmes, 2019. gadā, mainīju dzīvesveidu, atteicos no ekstra darbiem. Veicu galvas un kakla smadzeņu magnētisko rezonansi, tur viss kartībā.

Migrēnas lēkmes mani nav vairs apciemojušas. Bet, protams, kaut kas vietā nācis. Šogad, marta vidū, piedzīvoju panikas lēkmi, kura man līdz šim bija pilnīgi sveša. Izpaudās ar reiboni, elpas trūkumu, likās, ka mirstu, pēc tam - jūku prātā. Viss ķermenis trīcēja, bija nelaba dūša, vemšana, bailes, trauksme, nemiers. Tajā naktī iemigt bija ļoti grūti, bailes pārņēma ik sekundi, kad “slīdēju” miegā. Šķkita, ka nepamodīšos. Nākamajā rītā sazinājos ar ģimenes ārstu, padzēru "Noofen", un pamazām palika labāk. Nodevu asins analīzes - viss kārtībā. Slodzes trenažieris arī - ok. Pieteicos uz eho kardiogrammu nākamnedēļ.

Katru dienu palika nedaudz labāk, bet ne izcili. Jaunas sajūtas - vieglums, neliela tirpšana, kamols kaklā, izteikta vēdera pulsēšana, nedaudz jutīgums, bet ne sāpes sirds rajonā.

Sāku strādāt ar sevi, lasīt psiholoģiskas grāmatas, vingrot, doties garās pastaigās utt. Dažas dienas bija labi, kad atkal jau parādījās “simptomu jūra”, pēc kuras, protams, bija jaunas izdomātas kaites, dažnedažādas sirds slimības, galvas traumas utt. Sirds rajonā kņudēšanu jūtu, īpaši, ja par to tiek domāts. Ir viegluma sajūta, reizēm šķiet, ka pazūd pamats zem kājām un realitātes sajūta attālinās, ir smagāka elpošana, nespēks, rokas vieglas un tāda kā tirpoņa jeb krampji nedaudz.

Esmu uzsākusi arī psihoterapiju.

Pēc šīs piedzīvotās lēkmes katru dienu katra mazākā kaite/sāpe liek domāt par kādu nopietnu saslimšanu. Jo vairāk domā, jo vairāk jaunas kaites. Pagaidām visi speciālisti apstiprina, ka tā ir distonija.

Sakiet, lūdzu, vai tas viss tiešām liecina par distoniju?

Paldies!

Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Visi Jūsu minētie simptomi un izjūtas atbilst veģetatīvajai distonijai. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Kādas sekas var būt, pārsniedzot magnija dienas devu grūtniecības laikā?
Labdien!

Esmu 27. grūtniecības nedēļā. Pēdējā laikā ļoti bieži vēders paliek tāds kā sasprindzis, ļoti ciets. Vecmāte lika palielināt magnija devu. Izrādās, lietoju "Magne B6", kurā ir trīs reizes lielākā deva nekā tam, par kuru runāja vecmāte. Sanāk, ka pāris dienas esmu trīs līdz četras reizes pārsniegusi vitamīna B6 devu, kas grūtniecības laikā neesot ieteicams. Ļoti pārdzīvoju un noraudājos, nespēju rast mieru. Vai tiešām tam būs sekas, un ko darīt tālāk? Lietot magniju bez B6, un arī dzelzi nopirkt tīru? Kad un kā būtu jūtamas sekas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Īslaicīgi pārsniedzot devu, seku nebūs. Runājiet ar savu vecmāti vai ārstu un atcerieties, ka stress gan var radīt problēmas. Jebkurā neskaidrību gadījumā zvaniet mediķiem, kas Jūs pazīst un spēj nomierināt, nevis atbildi meklējiet internetā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai piena maisījums varētu būt vainīgs pie aizcietējumiem?
Labdien!

Meitai ir 3 mēneši. Jau 2 nedēļas dēļ sava piena pazušanas ēdam "Frisolac comfort" un ir ciets vēders. Vai varētu būt vainīgs maisījums? Piebildīšu, ka ēdot piena maisījumu bez biezinātāja, tas nāk atpakaļ.

Paldies!
Atbild:
Dr. Strazds
Labdien! Žēl, ka Jūs kārtīgāk nepiestrādājāt pie tā, lai Jums būtu piens. Par ''cieto vēderu'' jāsaka, ka tā ir pārtikas vaina. Nekāda vaina nav ''Frisolac comfort'', bet es labāk ieteiktu barot ar "Aptamil" produkciju, jo tas ir pārbaudīts variants, un zīdaiņi ļoti labi to tolerē. Bet tas, protams, ir mans subjektīvais viedoklis. Cik sapratu, Jūs pieminējāt atgrūšanu. Ja tas tā ir, tad vajadzētu lietot ''APTAMIL AR''. Atgrūšana krasi samazināsies, vēdera izeja varētu būt pacieta, bet svarīgi, lai 1 reizi...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai šīs diskomforta sajūtas un veselības kaites var rasties uz nervu pamata?
Labdien!

Pirms 6 mēnešiem mana dzīve sāka mainīties pēc ļoti sāpīgiem notikumiem. Esmu ļoti emocionāla un visu ''laižu caur sevi'', nevelku sevi ārā no drūma garastāvokļa un ļoti daudz ko analizēju. Vairāk nekā mēnesi pēc otra sāpīgā notikuma (katru vakaru vilka uz raudāšanu) man sākās ausu problēmas, kuras līdz galam nav vēl pārgājušas. Ausu ārste, pat nezinot manus pēdējā laika notikumus, minēja, ka šādas problēmas var nerisināties uz nervu pamata. Pazuda dzīvesprieks. Tuvinieki teica, ka esmu ļoti bēdīga ikdienā. Pēc kāda laika sākās arī slikta dūša, saspringums žoklī, galvā. Pa naktīm murgoju. Dzēru nomierinošu nervu tēju katru vakaru, kura mazināja murgus, bet ne diskomforta sajūtas. Ģimenes ārste izrakstīja man ''Noofen'', un vienu kursu esmu nesen izdzērusi. Ir daudz labāk, bet diskomforta sajūtas vēl ir. Asins analīzes pēdējo reizi taisīju vairāk nekā 3 mēnešus atpakaļ. It kā viss labi. Vai manas ''kaites'' var kaut kādā ziņā norakstīt uz nervu pamata?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jums ir tipiska veģetodistonija. Tikt galā ar Jūsu minētajām sūdzībām un atbrīvoties no šīm izjūtām nevar ne mēneša, ne divu mēnešu laikā. Ja Jūsu apātija un nospiestais garastāvoklis turpinās, tad iesakām psihiatra konsultāciju. Mūsu medicīnas iestādē pieņem zinoša ārste - psihiatre. Vairāk informācijas: www.vs888.lv Ar cieņu,...
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Ķermeņa reakcija uz smagu emocionālu stresu var izpausties gan ar psihiskas dabas, gan fiziskiem simptomiem. Jūsu gadījumā, iespējams, vērojami šie reakcijas veidi. Tā kā fiziski esat izmeklējusies un sākusi savā labā kaut ko darīt, tad vēlams papildus meklēt palīdzību pie psihiatra, kas palīdzēs noorientēties, kā labāk rīkoties šādā situācijā, iespējams, izrakstīs citus medikamentus un ieteiks psihoterapiju....

Psihoterapija / psihiatrija

Vai pēc avārijas kontracepcijas zālēm var būt dedzinošas sāpes un asinis urinējot?
Labdien!

Pirms 24 h iedzēru avārijas kontracepcijas zāles. Sākumā bija nogurums un nedaudz sāpēja vēders, bet šodien urinējot ļoti dedzināja, apmēram kā apsaldējuma gadījumā, un urīns bija sārts. Tas ir normāli vai man būtu jāiet pie ārsta ?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Avārijas kontracepcijas zāles neizraisa minētās parādības. Tās nepasargā no seksuāli transmisīvām slimībām, tādēļ jādodas pie ārsta, jo, visticamāk, ir notikusi inficēšanās....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Sāpes un dīvainas sajūtas galvā, duršana un tirpoņa krūtīs un sirdī, drebuļi - vai tā ir veģetatīvā distonija?
Labdien!

Jau vairāk nekā pusgadu mokos ar dažādām sāpēm. Tas viss sākās ar ļoti neciešamu tirpoņu un duršanu krūtīs un sirdī, un pirms gulētiešanas sākās tādas kā panikas lēkmes, elpas trūkums. Tika izsaukta ātrā palīdzība, un ārsti visu vainu novēla uz veģetatīvo distoniju. Neirologs izrakstīja vairākas zāles, kuras palīdzēja, un viss bija normāli. Bet pirms mēneša sākās reiboņi un durstīšana galvā - no sākuma tikai kreisajā pusē, tad pārgāja un sākās visā galvā. Atgriezusies arī durošā sajūta sirdī - tā, ka pat sāku just arī dūrienus mugurā. Un vēl nesen sāka sāpēt un spiest muguras vidū - nevaru saprast, vai tās ir nieres, jo dažreiz ir problēmas ar urinēšanu. Tā kā man ir tikai 16 gadi, nesaprotu, kas ar mani notiek un vēlējos uzzināt, ko darīt tālāk. Vai pie visa vainojama veģetatīvā distonija? Vēlējos piebilst, ka galvā kreisajā pusē ir sašaurinājušies asinsvadi.

Paldies!
Atbild:
Dace Simsone, psihiatre
Labdien! Ja fiziski esat izmeklēts, ir pat noteikta diagnoze, tad vēlams tomēr papildus meklēt psihiatra vai psihoterapeita palīdzību. Ķermeņa reakcijām un emocionālajam stāvoklim ir kopīgas izpausmes un tas jāvērtē kopsakarībās. Bet ir arī ļoti svarīgi ievērot veselīgu dzīvesveidu: - pietiekams miegs, - aktīva, regulāra sportošana, - laika veltīšana radošām aktivitātēm, - savu emocionālo reakciju atpazīšana, vadīšana....
Atbild:
Veselības salons 888 27088877
Labdien! Iesakām aprunāties ar vecākiem un apmeklēt neirologu. Jūsu nosauktie simptomi var liecināt par veģetatīvo distoniju, bet, tā kā Jums ir sašaurināti asinsvadi, tas, protams, arī var dot savu iespaidu uz Jūsu izjūtām. Ar cieņu,...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Vai vaginālās kapsulas ir jādabū laukā pēc naktsmiera?
Labdien!

Otro nakti lietoju ārsta izrakstītas vaginālās kapsulas, taču mani māc zināmas bažas, uz kurām nevaru atrast atbildi lietošanas instrukcijā. Vai tās pēc ievietošanas uz nakti ir arī jācenšas izņemt pēc pamošanās vai tās tur tiešām uzsūcas?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Kapsulas un svecītes uzsūcas. Nav jāizņem. Reizēm var būt nelieli taukaini izdalījumi. Tie ir no svecītes pamatmasas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības