medicine.lv skaitļos

Lietotāji online65
Aktīvie uzņēmumi12804
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kā tikt galā ar veģetatīvo distoniju, ja atrodos ārzemēs?
Labdien!

Esmu 23 gadus vecs vīrietis. Kad man bija 15 gadi, ārsti, mani izmeklējot, pateica, ka man ir veģetatīvā distonija. Bet tagad ar katru gadu paliek arvien trakāk, visu laiku meklēju sevī visādas kaites, sākot ar galvu un beidzot ar kājām, liekas, ka vēzis nu ir klāt. Visu laiku esmu depresijā, pie ārsta bailes iet. Palasot internetā vēl kādus simptomus par manis izdomāto slimību, uzreiz parādās man tieši tādi paši.

Pirms 2 gadiem bija problēmas ar nierēm, likās, ka vēzis, nevarēju pačurāt, visu laiku sūrstēja un bija spiedoša sajūta. Tagad tas viss jau ir garām un problēmas pārgāja pašas no sevis.

Bet tagad, pirms 2 mēnešiem, parādījās nākamās problēmas - jau ar nokārtošanos pa lielam. Visu laiku mainās vēdera izeja, ļoti reti, kad tā ir normāla. Vēl nokārtojoties, šķiet, ka kuņģis nepārstrādā ēdienu, kā nākas. Sāpes jūtu kreisā paribē, kura arī ir lielāka nekā otra. Kad biju 13 gadus vecs, ārsts teica, ka viena muguras daļa ir lielāka par otru, tas varbūt ir tāpēc... Vai varētu būt, ka viss manis aprakstītais ir veģetatīvā distonija?

Vēlējos vēl piebilst, ka ar vēderu problēmas radās, kad bija asiņošana vienu reizi un sūrstēšana. Tad kādu nedēļu palietoju svecītes, un viss kārtībā, bet tad atkal rodas cita problēma. Ir apnicis jau tā dzīvot vienās bailēs un problēmās, nezinu, ko lai iesāk. Pie ārsta netieku, jo atrodos Nīderlandē.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Precīzu izskaidrojumu par Jūsu problēmām nevaram sniegt caur internetu, bez izmeklēšanas. Visi aprakstītie simptomi varētu liecināt par veģetatīvo distoniju, bet tāpat nav izslēgtas arī citas veselības problēmas. Ar cieņu,...
Atbild:
SIA "Klīnika Dzintari"
Labdien! Pēc aprakstītā, protams, nevar uzstādīt simtprocentīgi precīzu diagnozi, tomēr elementāras analīzes vēlams nodot, lai izslēgtu somatiskās vainas. Ja problēmu sakne slēpjas psihoemocionālajā sfērā, tad būtu vēlams konsultēties pie psihiatra vai vismaz psihoterapeita. Ja neizdodas tikt pie speciālista, tad jālasa grāmatas, kas palīdz mazliet iepazīt sevi, saprast, kā organisms strādā, kā emocijas, ko izjūtam, ietekmē mūsu fiziskās (ķermeniskās) reakcijas un otrādi. Ja nepieciešams, var...

Psihoterapija / psihiatrija

Vai anālā nieze var būt kā alerģiska reakcija uz pārmērīgu cukura daudzumu?
Labdien!

Jau otro reizi esmu saskārusies ar nenormāli niezošu anālo atveri. Sākumā domāju, ka hemaroīdi. Nopirku gan zāles, gan smēri. Zāles nepalīdzēja nekādīgi, smēre atviegloja niezēšanu. Pirmajā reizē man šķita, ka tas varētu būt tāpēc, ka Ziemassvētkos esmu pārēdusies saldumus, ikdienā neizmantoju cukuru, saldumus neēdu, līdz ar to reizi gadā ļauju sev ēst šos saldumus. Gan pagājušo gadu, gan šoreiz atkal saskāros ar šo problēmu, īsi pēc tā, kad apēdu ļoti daudz saldumus. Vai tā varētu būt alerģiska reakcija uz pārmērīgu cukuru?

Paldies!
Atbild:
Dr. Moisejenko
Labdien! Ja, tā varētu būt alerģiska reakcija....

Proktoloģija

Pie normāla asinsspiediena un pulsa ir sajūta, ka sirds lec pa muti laukā - vai vainīga veģetatīvā distonija?
Labdien!

Man bieži ir sajūtas, ka sirds ļoti ātri strādā, bet, izmērot asinsspiedienu un pulsu, viss ir normā. Piemēram, pēc stundu ilgas pastaigas asinsspiediens ir 108/62, pulss 68, bet izjūtas tādas, it kā sirds pa muti lec laukā.

Kāpēc tā, vai vainīga varētu būt veģetatīvā sistēma? Lietoju zāles "Spitomin". Ko varētu darīt, pie kā vērsties?

Paldies!
Atbild:
Baiba Brokāne - Čekstere, ārste- psihiatre
Labdien! Jūsu aprakstītās sūdzības var izraisīt veģetatīvā distonija. Vērsties pēc palīdzības var pie ārsta - psihiatra. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kas var palīdzēt pie šādām veģetatīvās distonijas izpausmēm?
Labdien!

Mani jau vairāk nekā 2 gadus moka veģetatīvā distonija. Esmu vidusskolas skolniece. Viss sākās diezgan mierīgi, bija tikai elpas trūkums, sirds klauves, kam nepievērsu uzmanību, līdz man vienu dienu iesāpējās galva un tā nepārgāja kādu mēnesi. Vērsāmies pie neirologa, kas noteica veģetatīvo distoniju. Arī ir bijušas daudz galvas traumas, bet viss it kā mierīgi - padzēru zāles un viss pārgāja.

Bet šajā un 2021. gadā pārņēma stipri reiboņi, kam sekoja auss pulsēšana, tāpēc nonācu slimnīcā, jo bija smags stāvoklis. Nogulēju tur ar mokām, jo gribējās komunikāciju, ļoti gribēju mājās. Slimnīcā mani pielika pie sistēmas, uztaisīja kardiogrammu un vēlāk aizsūtīja uz galvas magnētisko rezonansi, tur bija tikai sarecējušas asinis.

Pēc slimnīcas gāja ļoti smagi, daudz raudāju, bija smagi iemigt, bija stipras sirdsklauves un elpot bija grūti, vēlāk jau bija sirds pārsitieni. Miegot ciet, pie pārsitieniem rāvos augša ar bailēm.

Tagad ir smagākais laiks - moka murgi, diezgan briesmīgi. Šajā naktī nosapņoju murgu, sapnī sapratu, ka murgoju, un piecēlos, biju blakus draudzenei, un viņa mani mierināja, līdz tas nepārtapa atkal murgā - sapratu, ka tomēr neesmu pamodusies, uzrāvos augšā un manas acis vērsās uz galda pusi. Vai nu tās bija halucinācijas vai kas cits, bet redzēju melnā palagā notupušos siluetu, kas tur bija, līdz ieslēdzu gaismu. Visa trīcēju, sirds leca ārā no mutes, un tā arī nesapratu, vai esmu vēl sapnī vai jau pamodusies. Bija plkst. 5, bet gulēt gāju pusčetros no rīta - ir bail iemigt, tāpēc arī eju vēlu gulēt, jo nav pirmā reize, kad murgoju un rādās šāda veida halucinācijas. Nomierinoties viss likās nereāli. Aizgāju pagulēt pa dienu un tagad pamostoties bail no visa - bail iziet no mājas, liekas, ka esmu nojūgusies, jo vēl joprojām nesaprotu, vai sapņoju, vai nē.

Esmu arī lietojusi zāles, bet no tām man rādījās slikti sapņi - ka nomiršu pēc 5 gadiem un vēl daudz nepatīkamas lietas.

Nezinu, ko man darīt un kur iet. Esmu jau bijusi daudz reizes pie neirologiem un īsti nekas neuzlabojas. Gaidīšu Jūsu atbildi!

Paldies!
Atbild:
Baiba Brokāne - Čekstere, ārste - psihiatre
Labdien! Jums ieteicama konsultācija pie ārsta - psihiatra. Ar cieņu,...
Atbild:
Baiba Brokāne - Čekstere, ārste- psihiatre
Labdien! Jums ieteicama vizīte pie psihiatra. Ar cieņu,...
Atbild:
Dace Simsone, psihiatrs, SIA "Klīnika Dzintari"
Labdien! Jūsu gadījumā tomēr vēlams pastrādāt ar psihoemocionālo stāvokli. Varbūt vēlams vērsties pie psihiatra un psihoterapeita (psihologa). Iespējams, tomēr vēl papildus psihiatra un neirologa kopsadarbībā jāizvērtē medikamentozā terapija, bet ļoti būtiski ir psihoterapeitiskais darbs, lai apzinātos savas emocijas un to izpausmi attiecībā uz savu ķermeni. Ar cieņu,...

Psihoterapija / psihiatrija

Neizteiktas, neilgas sāpes dzimumlocekļa zonā - kas var būt par vainu, un pie kāda ārsta vērsties?
Labdien!

Vēlējos noskaidrot, pie kādā speciālista būtu jāvēršas. Problēma sekojoša - šad tad rodas neizteiktas, neilgas sāpes ap dzimumlocekļa zonu, skatoties pēc organisma uzbūves attēliem, varētu būt ap urīnpūšļa augstumu.

Paldies par atbildi!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Problēmas diagnosticēšanai un ārstēšanai ieteicams apmeklēt urologu. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Kā izskaidrot šādas galvassāpes?
Labdien!

Man ir 22 gadi, esmu grūtniecības 3. trimestrī. Vakar iesāpējās galvas augšējā labā puse. Bet pārgāja ātri. Uzspiežot uz tās vietas, tad tajā vietā atkal sāpēja. Vakar vakarā pārgāja, bet šodien atkal galva iesāpējās mazliet stiprāk, bet ātri pārgāja, un, joprojām uzspiežot uz tās vietas, tā sāp. Vai varētu būt, ka ir sapūsta vai apsaldēta galva?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lai atbildētu uz Jūsu jautājumu, ir jāveic izmeklēšana, tāpēc ieteicama vizīte pie ārsta. Ar cieņu,...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kā rīkoties, ja kontracepcijas tabletes sāktas lietot pirms mēnešreizēm?
Labdien!

Ārsts izrakstīja kontracepciju “Jeanine”, bet nesniedza informāciju, ka varu sākt dzert tikai ar pirmo mēnešreižu dienu, un tā sanāca, ka iedzēru pirms mēnešreizēm. Kā man tagad pareizi rīkoties? Dzeru jau 3 dienas un tagad arī mēnešreizes kavējas.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Turpiniet dzert tabletes līdz iepakojuma beigām. Šajā ciklā mēnešreižu nebūs. Turpmāk jebkura medikamenta lietošanas sākumā izlasiet lietošanas instrukciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai drīkst dzert avārijas kontracepciju mēnešreižu laikā?
Labdien!

Tā nu sanācis, ka mēnešreižu laikā (3. dienā) bija neizsargāts sekss, tāpēc radies jautājums - vai drīkst dzert avārijas kontracepciju mēnešreižu laikā?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Mēnešreižu laikā līdz 3. dienai avārijas kontracepcija nav vajadzīga. Ja asiņošana ir ilgāka, tad ieteicams lietot avārijas kontracepciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai veikt balstvakcīnu pirmā trimestra laikā?
Labdien!

vai ir ieteicama balstvakcīnas veikšana grūtniecības pirmā trimestra laikā? Vai labāk būtu nogaidīt? Iepriekš ir saņemtas divas Pfizer vakcīnas, Covid 19 nav pārslimots.

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša Ginekologs 1. slimnīca Šarlotes poliklīnika
Labdien! Patlaban pasaulē nav viennozīmīgu vadlīniju pat balstvakcīnu grūtniecēm. Kopā ar savu ginekologu jāizvērtē faktori, kas prasa šo vakcināciju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai jogu klātienē šobrīd ir droši praktizēt?
Labdien!

Vēlos izmēģināt elpošanas jogu. Vai klātienē ir droši praktizēt? Vai ir kāda online studija?

Paldies!
Atbild:
Alekss Hercbergs, Meditācijas un sevis izzināšanas studija "Soham.lv"
Labdien! Jā, jūs ļoti pareizi uzsvērāt, ka jogu, un jo īpaši elpošanas jogu, jeb to, ko jogā dēvē par Pranajamu, tiešām ir drošāk, ērtāk un arī lētāk praktizēt tiešsaistē. Tev pat nav jādodas ārpus mājām, un tu neapdraudi sevi un citus! Mūsu Pranajamas, meditācijas un sevis izzināšanas skola SoHam piedāvā regulāras apzinātās jogas elpošanas nodarbības, gan grupā, gan individuāli. Vairāk informācijas SoHam - joga veselībai Facebook lapā - https://www.facebook.com/miersunharmonija vai www.soham.lv Nāc...

Joga

Uz kādu problēmu var norādīt sāpīgs iekaisums starp kājas pirkstiem?
Labdien!

Manam brālim ir mēnesi ieilgusi problēma. Viņam nebija iespējas mazgāt kājas. Starp ceturto un mazo kājas pirkstu ir apsārtums, vairāk uz mazā pirkstiņa pusi ir divas jutīgas vietas, kas sāp, kad uzspiež. Izskatās, ka būtu apdegums bijis, bet tas ir kaut kas cits. Varu aizsūtīt bildi, bet šeit nevar pievienot. Ļoti lūdzu palīdzību.

Paldies!
Atbild:
Ilze
Labdien! Iespējams, ka tā varētu būt ādas sēnīte. Brālim ir nepieciešama vizīte pie podologa vai dermatologa, lai noteiktu konkrētu diagnozi un varētu ieteikt medikamentus. Mājas apstākļos var lietot aptiekā nopērkamos lokālos medikamentus ādas sēnītes ārstēšanai. Pirkstu starpas pēc mazgāšanas kārtīgi jāizslauka sausas, jāievēro kāju higēna. Ērti, brīvi apavi, kokvilnas zeķes....

Podoloģija / pēdu aprūpe

Ko nozīmē šie PAPP-A un Brīvā beta HCG rādītāji?
Labdien!

Vai Jūs, lūdzu, varētu palīdzēt saprast šos divus rādītājus? Jo 1. trimestra skrīnings un riska pārrēķins būs tikai decembra beigās, bet satraukums par analīzēm ir (iepriekšējā grūtniecība bija neveiksmīga - auglis gāja bojā un ģenētiskajā pārbaudē konstatēja 9. hromosomas trisomiju).

Ginekoloģe vizuāli sonogrāfijā neko sliktu nesaskatīja.
Šobrīd ir 10 nedēļas 6 dienas un analīzēs PAPP-A ir 3210 mIU/L, bet brīvais beta HCG ir 44.70 mIU/mL. Ko tas nozīmē?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Šos rādītājus var interpretēt tikai kopā ar pārējiem izmeklējumiem. Skrīninga izmeklējumi sniegs atbildi par grūtniecības gaitu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā cīnīties ar medicīniskā aborta sekām?
Labdien!

Man pirms mēneša bija medicīniskais aborts ar tabletēm. Biju arī pie ārsta pārbaudīties, un tur nekā vairs nav palicis (pēc aborta) , bet joprojām ir nedaudz smaka, izdalījumu vairs nav, bet sajūtas nav patīkamas, kad saožu ko neparastu. Vai ir kāds līdzeklis, kas var palīdzēt pret to? Lietoju intīmo vietu šampūnus, bet tas nedod neko, varbūt ir kādi medikamenti?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Pēc apraksta varētu domāt, ka sācies iekaisuma process. Lūdzu, dodieties pie ārsta, jo bez izmeklēšanas nevar noteikt problēmas cēloni....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc varētu būt spēcīgas sāpes vēdera lejasdaļā un seksa laikā?
Labdien!

Mani mocīja spēcīgas sāpes vēdera lejasdaļā, gan ikdienā, neko nedarot, gan ļoti spēcīgas sāpes seksa laikā. Gāju pie diviem dažādiem ginekologiem, tikai noraustīja plecus, jo USG izmeklējumos nekas netiek atrasts un analīzēs viss labi. Veicu arī kolonoskopiju un vēdera dobuma orgāniem USG - viss kārtībā. Bet sāpes bija un seksa laikā tiešām tās ir briesmīgi nepanesamas - pēc sajūtām tieši tā kā maksts beigās. Un šīs sajūtas nevar sajaukt ar to, ka partneris nepiemērots, un neesmu gatava procesam vai viss notiek pārāk strauji, jo pirms tam ar šo pašu partneri sāpes nebija un process noritēja tāpat.

Tad pirms gada sāku lietot kontracepcijas tabletes ("Yarina" 3000/30, ja tam nozīme), ko darīt ieteica ginekologs. Sāpes mazinājās uz pusi, taču tāpat nekur nav pazudušas. Gan pirms kontracepcijas lietošanas, gan lietojot tās šobrīd mēnešreizes un nedēļa pirms mēnešreizēm ir smagas - krampji zarnās mēnešreizu laikā (nav iespējams nokārtoties, jo spēcīgi krampji), galvassāpes, reibonis, slikta dūša, nogurums, jutīgas krūtis, parastas sāpes vēdera lejasdaļā. Mēnešreižu asiņošana - normāla. Tagad vērsos pie ginekologa, izstāstīju šo pašu, ko Jums uzrakstīju - rekomendēja lietot 3 mēnešus citu kontracepciju ("Lindynette" 75/30) bez pārtraukuma, tad nedēļa pārtraukums, tad atkal 3 mēneši bez pārtraukuma - teica, ka tad, iespējams, jutīšos labāk. Šobrīd lietoju pirmo mēnesi, tāpēc nevaru spriest, vai palīdz.

Bet jautājums sekojošs. Kas šīs varētu būt par sāpēm un kādus izmeklējumus veikt, ja šī kontracepcijas lietošanas metode man nepalīdzēs? Mani uztrauc šīs sāpes, kas ir nu jau 3 gadus un ietekmē manu ikdienu. Un bažas par to, vai tas nav kas nopietns, ka pirmā kontracepcija daļēji palīdzēja?

Liels paldies, ja izskatīsiet manu jautājumu un spēsiet rast kādu rekomendāciju!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! No attāluma, tikai pēc apraksta, nevar dot ieteikumus. Iesaku izpildīt ginekologa norādes un tad kopā ar ārstu plānot tālākos izmeklējumus. Bieži mainot ārstu, pie rezultāta nenonāksiet....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc starp mēnešreizēm ir izdalījumi?
Labdien!

Man bija mēnešreizes 3. novembrī, un tikai 3 dienas, bet beidzās tā, kā ar nazi nogriezts. Pēc apmēram nedēļas man bija sarkanbrūni izdalījumi, tāda kā nedaudz smērēšanās, un tā man bija 2 vai 3 dienas pēc kārtas. Un, kā jau pirms mēnešreizēm, sāp krūtis, bet nu jau man 7. dienu kavējas. Kas varētu būt par iemeslu?

Paldies par atbildi!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekoloģe
Labdien! Diemžēl jautājums nesatur vajadzīgo informāciju. Šādas izpausmes dažādos sievietes vecuma posmos ir izskaidrojamas dažādi. Ja esiet auglīgā vecumā, veiciet grūtniecības testu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vīrietim Gardenerella vaginalis - kā ārstēt, ja antibiotikas nepalīdz?
Labdien!

Esmu vīrietis, man analīzēs tika konstatētas gardenerelas vaginalis,un spermas uzsējumā negatīvs stafilokoks 10⁶. Urologs noteica atibiotiku kursu, pēc ārstēšanās bija atkārtotas urīna analīzes un atkal ir gardenerelas. Kāpēc tā?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iespējams, ka izrakstītais antibiotiķis bija neatbilstošs. Ieteicama atkārtota vizīte pie ārsta. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Sāpes muguras jostas daļā, sprandā, stīvums no rītiem un galvassāpes - kā to risināt?
Labdien!

Pēdējā laikā mokos un nesaprotu vairs savu ķermeni. Ik pa brīdim spēcīgi sāp muguras jostas daļā, tagad spranda, nespēju vairs nosēdēt, nogulēt, no rīta pamostoties viss ir stīvs, īpaši plecu daļā, un līdz ar to bieži ir galvassāpes. Esmu izgājusi fizioterapijas kursu, bet nav palicis labāk, tagad arī klāt ir nākusi temperatūra. Ko labāk tagad darīt?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Ja fizioterapija nepalīdzēja nemaz un ir paaugstināta temperatūra, nepieciešams veikt klīniskās analīzes un papildu izmeklējumus mugurai. Vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta....

Fizioterapija, rehabilitācija

Bērnam traumēts celis - vai jāved pie traumatologa?
Labdien!

Man ir jautājums - ko darīt, ja traumēts celis?
Mans bērns traumēja celi nokrītot, un es domāju, ko darīt. Celi saliecot, stipri sāp, īsti pat saliekt nevar jo tā kā velk saites, un paiet nevar. Ko darīt, vest pie traumatologa?

Paldies!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Jādodas uz traumpunktu, pie ārsta traumatologa-ortopēda. Bērnu slimnīcā varbūt uzņemšanā var veikt primāru diagnostiku. Bet vispār, jā, pie ārsta traumatologa-ortopēda....

Traumatoloģija / ortopēdija

Pie kāda ārsta griezties sakarā ar augoņu regulāru parādīšanos uz dažādām ķermeņa vietām?
Labdien!

Lūdzu, iesakiet, pie kāda ārsta griezties sakarā ar augoņu regulāru parādīšanos? Regulāri metas augoņi uz dažādām ķermeņa vietām. Ir pabūts pie ģimenes ārsta, bet īsti nerod skaidrojumu. Ir apmeklēts arī ādas ārsts, kas izraksta "Fucidin" un "Fucikort", un, kad augonis uztūkst - ILON ABSZESS-SALBE. Šis viss izmantojams tikai, kad jau ir augonis, bet augoņiem nav tendence uztūkt; tad jāmeklē ķirurgs, lai uzgriež un ievieto drenu. Nav ne cukura līmenis paaugstināts, kā arī personīgā higiēna tiek ievērota, nav ne spiedoši apģērbi, ne mazkustīgs dzīvesveids.

Lūdzu, iesakiet pie kāda ārsta griezties, kas palīdzētu atrast risinājumu, kāpēc šie augoņi rodas!

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jāveic bakterioloģiskā un virusoloģiskā organisma izmeklēšana, lai konstatētu, vai nav hronisku infekcijas izraisītāju (sēnes, parazīti, vienšūņi, baktērijas utt.). Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai Epšteina-Barra vīruss var parādīties 31 gada vecumā?
Labdien!

Esmu sieviete un man ir 31 gads. Vai tas ir normāli, ka man šajā vecumā parādās Epšteina-Barra vīruss? Blakusefekti ir spēcīgi un spēka šobrīd nav vispār. Vēdera izeja ir ļoti mīksta. Dzeru antibiotikas plus probiotiķus, bet nekas nemainās.

Vai atlabšu, ievērojot šo ārstēšanu? Un kāpēc man tas šajā vecumā ir, ar ko to var izskaidrot?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Epšteina-Barra vīruss var būt jebkurā vecumā, sākot no zīdaiņa un beidzot ar senjora vecumu. Pie adekvātas ārstēšanas Epšteina-Barra vīrusu var izārstēt. Ja vēlaties mūsu ieteikumus, tad varam piedāvāt veikt vispārēju organisma pārbaudi mūsu medicīnas iestādē. Sīkāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni 27088877, vai www.vs888.lv. Ar cieņu,...

Imunoloģija

Muguras, galvas un sprandas sāpes - ko darīt?
Labdien!

Jau vairākus gadus mokos ar muguras sāpēm, bet pēdējā laikā sāp arī galva un spranda. Stāvošais darbs man ir, grūti mierīgi nosēdēt, un nostāvēt uz vietas ir vēl grūtāk. Uztaisīju RTG - Lordoze saglabāta. Neliela skriemeļu ķermeņu rotācija pa kreisi, iniciāla starpskriemeļu spraugu asimetrija. Kaulos strukturālas pārmaiņas neredz. Ko tas īsti nozīmē, un kas ir jādara? Pa naktīm ir grūti gulēt dēļ sāpēm.

Paldies!
Atbild:
Agris Briedis, tehniskais ortopēds
Labdien! Ja ir skriemeļu rotācija, tātad ir arī atsevišķu muskuļu spazmas, muskulatūras tonusa disbalanss. Iespējams, dēļ kādu iekšējo orgānu disfunkcijas. Ģimenes ārsts varētu sūtīt uz izmeklēšanu, bet muskulatūru sabalansēt - pie fizioterapeita....

Fizioterapija, rehabilitācija

Ko darīt, ja cilvēks neapmeklē ārstu?
Labdien!

Vēlējos uzzināt, ko darīt, ja cilvēks neapmeklē ārstu un ietekmē citus cilvēkus? Cilvēks pierakstījās pie ģimenes ārsta 4 reizes, bet katru reizi, kad pienāk pieraksta diena, saka, ka jūtas slikti un nevar aiziet. Pat piedāvājot aizvest, viņu saka, ka nevar. Ģimenes ārsts atsaka mājas vizītes dēļ Covid ierobežojumiem.

Cilvēkam ir 64 gadi, 80% no savas dienas pavada gultā, ēd minimāli, sūdzas, ka jūtas nogurusi un ir slima. Ir pagājuši apmēram 5 mēneši bez jebkādām izmaiņām. Dialogu ar šo cilvēku nav iespējams veidot, sola, ka zvanīs un apmeklēs ārstu, bet nedara neko.

Viņas rīcība ietekmē citus cilvēkus, kuriem viņa ir jāaprūpē (jāiet uz veikalu, jāiznes miskaste utt.) , kas ietekmē darbadienu un darbaspējas.

Paldies!
Atbild:
Dr. Inita Lēna Goldšteina
Labdien! Diemžēl, izklausās, ka visvairāk ciešat Jūs, bet - ja cilvēks nav motivēts kaut ko darīt (un viņam tik un tā ir ērti, jo citi par viņu rūpējas), neviens viņu nevar piespiest. Jūs varat parunāt ar šo cilvēku par to, kā tas ietekmē Jūs, varbūt viņš būtu gatavs to izdarīt ne sevis, bet Jūsu dēļ. Ja ne - domājiet un rūpējieties vairāk un pirmkārt par sevi....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Spiedoša sajūta kaklā katru ziemu - kā atrast cēloni?
Labdien!

Jau otro ziemu (aukstajā sezonā) vakaros uznāk spiedoša sajūta kaklā, vairāk uz leju. It kā kaut kas būtu ielikts, it kā žņaugtu. Dažreiz pat liekas, ka traucē elpot. Parādās sēžot, guļot netraucē. Spiediens, pulss normāls vai nedaudz zem normas. Viss ir labi, tikai tā žņaudzošā sajūta.

Esmu vīrietis, 42 gadi, 185 cm, 95 kg, vidēji sportoju, ņemu arī palielas slodzes, sevišķi velo (lai svīstu un elsoju), noteikti ir jāsasniedz maksimums, ko velotrenažieris atļauj. Man ir zināms liekais svars un diētas pārkāpumi, bet to kontrolēju.

Vairogdziedzera hormoni normas līmenī, asinsanalīzes gandrīz ideālas. Ģimenes ārsts izrakstīja "Korvalolu", tas uzreiz nepalīdz. Pirms 6 gadiem taisīju kakla un galvas asinsvadu pārbaudi un mani brīdināja, ka aizsērējumi ir tuvu tam, lai pārkāptu normas robežu (toreiz man svars bija lielāks). Varbūt ir jēga meklēt šajā virzienā? Varbūt kaklā ir problēmas ar asins plūsmu, kakla asinsvadu skleroze?

Dziļāk ziemā tas būs smagāk. Pagājušo ziemu bija smagi vakari. Bet galīgi nezinu, ko darīt. Arī ārsts nekādu meklēšanas virzienu nerāda. Vai tiešām ir tāpat vien jāciešas?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām atkārtoti izmeklēt kakla un galvas asinsvadus. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Sāpes pēdas virspusē - kur vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

It kā bez zināma iemesla sākotnēji parādījās sāpes pēdas virspusē, ar nelielu, tikai vāji redzamu piepampumu, apmēram 2 cm attālumā no pirkstu pamatnes, pēdas virspusē. Savukārt staigājot rodas izteiktas, asas sāpes ar tādu kā lūstošu sajūtu pirkstu pamatnē, reizēm kopā ar svilšanas sajūtu, bet, ejot garāku gabalu (700m), sajūta, ka pēdu it kā lauž ar lauzni, ar sekojošu krampi visā pēdā.

Kur būtu jāvēršas? Kādi varētu būt iemesli? Un vai ir iespējams sev palīdzēt pašam?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Drošāk būs, ja veiksiet analīzes (iekaisuma rādītāji, urīnskābes līmenis), RTG pēdai. Pats varat izmantot aukstumu un/vai pretiekaisuma ziedes pēdai. Pārbaudiet, vai vaina nav apavos (varbūt nospiež pēdu)....
Atbild:
Ilze Miziša
Labdien! Jums būtu sākumā jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, nepieciešams veikt padziļinātus izmeklējumus. Iespējams, kāja traumēta, sasista, saspiesta, iespējams, no nepiemērotiem apaviem. Pēc izmeklējumiem un apskates ārsts var nozīmēt fizikālās procedūras vai pretsāpju medikamentus, ja nepieciešams....

Fizioterapija, rehabilitācija

Zūd erekcija seksa laikā - kas pie vainas?
Labdien!

Vīrietis (33 gadi) seksa laikā ātri beidz vai zūd erekcija (pāris reizes ievadot locekli). Vai viņam tas uzlabosies, mainīsies ar citu partneri?

Paldies!
Atbild:
D. Balodis
Labdien! Ļoti iespējams, ka erekcijas zudums ir psihogēnas izcelsmes, spriest precīzāk ir neiespējami, jo trūkst informācijas. Partnera maiņa var palīdzēt, bet var arī nekas nemainīties, vai palikt pat sliktāk....

Seksoloģija / seksuālā veselība