medicine.lv skaitļos

Lietotāji online177
Aktīvie uzņēmumi12687
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kas varētu būt pumpa uz ādas?
Sveiki,
manam draugam uz ādas ir liela pumpa. Izskatās pēc pumpas, bet tā nav, viņam it kā viņa sāpot reizēm, vai nezināt, kas tas ir?
Atbild:
Nav
Diemžēl to nav iespējams pateikt bez apskates. Draugam ir jāgriežas pie ģimenes ārsta, iespējams - pie ādas ārsta. Varat arī atsūtīt pumpas bildi uz medicine@medicine.lv - varbūt kāds speciālists piekritīs attēlu nekomentēt. Droši apsolīt gan nevaram. Medicine.lv Moderators

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai pagasta ambulances feldšeris var izrakstīt recepti antidepresantiem?
Labdien!
Sakiet lūdzu, vai pagasta ambulances feldšeris var izrakstīt recepti antidepresantiem, kurus lietoju jau pusgadu, kurus izrakstīja man psihoterapeits, kuru lietošanas laikā jūtos ļoti labi (šķiet, ka beidzot esmu atradusi savu antidepresantu) un pašlaik nevēlos pārtraukt to lietošanu, jo ir problēmas ar darbu - draud samazināšana?
Un nevēlos arī gripas laikā kā vesels cilvēks braukt uz pilsētu uz poliklīniku speciāli receptes dēļ.
Paldies par operatīvu atbildi (jo jāpērk zāles tālākai lietošanai)!
Atbild:
Nav
Operatīvāk būs, ja pavaicāsiet to pašam feldšerim. Principā, ja šis antidepresants neietilpst t.s. "trešajā sarakstā", jeb, citiem vārdiem sakot, ir izrakstāms uz parastās, nevis īpašās blankas, un ja feldšeris, apzinoties savu atbildību, to izraksta, tad aptiekai nav nekāda iemesla recepti neņemt pretim. Medicine.lv Moderators

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai var veikt USG mēnešreižu laikā?
Labdien!
man ir sekojošs jautājums, vai es varu taisīt USG sieviešu dzimumorgāniem, ja man ir mēnešreizes. Stipra asiņošana nav, bet mazliet smērējas, pēdējā dienā. Sākās ātrāk, nekā vajadzēja un ir jau sestā diena, gaidīju USG jau mēnesi. Zvanīju uz poliklīniku, jo gribēju pierakstīties uz kādu citu dienu, bet var tikai uz decembri. Tas nozīmē, ka mēnesi atkal jāgaida.

Atbild:
Ilze Ligere Ginekoloģe, dzemdību speciāliste Matules, Melkas, Kalašņikovas un Ligeres ginekoloģijas privātklīnika Stabu iela 52a, Rīga, tālr. 67299896
Jūs drīkstiet veikt USG ginekoloģiskiem orgāniem arī mēnešreižu laikā! Ilze Ligere Ginekoloģe, dzemdību speciāliste Matules, Melkas, Kalašņikovas un Ligeres ginekoloģijas privātklīnika Stabu iela 52a, Rīga, tālr. 67299896

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Man jau mēnesi nepāriet mēnešreizes, ko man darīt?
Labdien,
ko man darīt, ja atrodos ārzemēs un man jau mēnesi ir mēnešreizes un nepariet. Ja pie ārsta netieku, ka tas viss man beigsies, jo uz Latviju braukšu tikai pēc četriem mēnešiem. Ludzu, nebaidiet tikai mani - jo tāpat jau jutos slikti.
Atbild:
Nav
Kā pati saprotat, tas nav normāli. Taču, jūs neizmeklējot, nav iespējams noteikt asiņošanas cēloņus. Līdz ar to nevaram dot nekādu citu padomu, kā tikai griezties pie ārsta pēc iespējas ātrāk! Medicine.lv Moderators

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

ā to visu ārstēt mājas apstākļos, jo pagaidām netieku pie ārsta?
Labdien!
Man ir tāda problēma, es tīrīju ausis un laikam savainoju, jo sāka nedaudz tecēt no auss dzeltens šķidrums un tagad jau otro dienu nedaudz sāp. Kā to visu ārstēt mājas apstākļos, jo pagaidām netieku pie ārsta?


Atbild:
Nav
Diemžēl šis ir akūts stāvoklis, un neklātienē te neviens LOR konsultēt nevar - jums pēc iespējas ātrāk jādodas pie ausu-kakla-deguna speciālista! Ja dzīvojat Rīgā, varat griezties pie LOR Veselības centrā Možums 1, Bruņinieku 8, tālr. 67270744 vai 67273435. Medicine.lv Moderators

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Es atklepojot strutas no kakla, tur redzu nelielus, pelēkus fragmentus, kas tas varētu būt?
Labdien!
Man ir problēma - atklepojot strutas no kakla, tur var manīt nelielus, pelēkus fragmentus. Kas tas ir? Vai tas ir nopietni?
Atbild:
Nav
Diemžēl pārāk maz informācijas, lai varētu lūgt kādam speciālistam to komentēt. Principā tas var nebūt nekas briesmīgs - krēpas un arī strutas var veidot tādus gabaliņus. Medicine.lv Moderators

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kas varētu būs par iemeslu, ka nevaru palikt stāvoklī?
Labdien,
gribēju pajautāt - mani nomoka viens jautājums. pirmajā laulībā piedzima divas meitiņas. Tagad esmu apprecējusies otro reizi, esam jau kopā nodzīvojuši 2 gadus un vēlamies bērniņu, neizsargājamies jau vairāk kā gadu un nekā. Kas varētu būs par iemeslu, ka nevaru palikt stāvoklī?

Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe Veselības nams 5 Rīgā, Grēcinieku ielā 34 Tālr. 67210350, 67222892
Jums jāapmeklē ginekologs un vīram noteikti jāiet pie urologa. Iespējams, ka jūsu gadījumā problēma ir tieši vīram. Maija Broša, ginekoloģe Veselības nams 5 Rīgā, Grēcinieku ielā 34 Tālr. 67210350, 67222892

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai kontracepcijas tabletes Femina 35 man nekaitēs vēlāk, piemēram, kad iestāsies grūtniecība?
Labdien!
Man ir radies jautājums saistībā ar pretapaugļošanas tabletēm, tieši Femina 35. Lietoju tās jau gadu. Ja turpināšu tās lietot arī tālāk, vai tas nekaitēs kaut kādā veidā man turpmāk, piemēram, grūtniecības iestāšanās (protams, pēc tam, kad pilnībā tās vairāk nelietošu), vai vispār bērna iznēsāšanā?
Paldies
Atbild:
Natālija Mošna,
Nesatraucaties! Hormonālās kontracepcijas lietošana (arī Femina) neatstāj kaitīgu ietekmi uz grūtniecības iestāšanās un norises procesu, dzemdībām un nerada patoloģiskas augļa izmaiņas! Šo metodi veiksmīgi lieto kopš 1960 gada, tā ir droša un pārbaudīta! Kontracepciju droši drīkst lietot 5-8 gadus (bez pārtraukumiem).

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tajā dienā, kad nodod analīzes, lai pārbaudītu vairogdziedzera hormonus TSH un brīvais T4, pirms analīžu nodošanas drīkst lietot L-Thyroxin tableti?
Labdien.
Sakiet lūdzu, vai tajā dienā, kad nodod analīzes, lai pārbaudītu vairogdziedzera hormonus TSH un brīvais T4, pirms analīžu nodošanas drīkst lietot L-Thyroxin tableti? Vai arī labāk šo tableti izdzert pēc analīžu nodošanas?
Atbild:
Guna Blumberga, ārste - homeopāte
Jūs varat lietot L-Thyroxin tableti, jo asins analīze norādīs, kāds ir Jūsu vairogdziedzera hormonu līmenis terapijas laikā (vai deva ir pietiekoša, vai nav blakus efektu utt).

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ja es šīs tabletes lietoju tikai pirmo reizi, vai tas ir normāli, ka man jau pirmajā reizē mēnešreizes ir tikai divas dienas?
Labdien!
Esmu sākusi lietot kontracepcijas tabletes Logest. Ārsts teica, ka sākot lietot šīs tabletes, mēnešreizes būs ievērojami mazākas, nesāpīgākas un mazāk dienas. Ja es šīs tabletes lietoju tikai pirmo reizi, vai tas ir normāli, ka man jau pirmajā reizē mēnešreizes ir tikai divas dienas?(ja iepriekš tās bija aptuveni 5 dienas)
p.s. - zāles sāku dzert no mēnešreižu pirmās dienas.

Paldies jau iepriekš!
Atbild:
Natālija Mošna,
Hormonālās kontracepcijas iedarbība ir vērojama no pirmā lietošanas mēneša, tāpēc nesatraucaties, viss ir kārtībā! Menstruācijas lietojot Logest paliek nesāpīgas, apjomā mazākas un īsākas, neliela smērēšanās 2 dienu garumā ir pilnīgi normāla menstruācija tablešu lietošanas laikā.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Man pēc aborta ir pagājušas 3 nedēļas, tad sākās asiņošana, domāju, ka mēnešreizes, sāku dzert kontraceptīvās tabletes. Tā nu 3 dienas padzēru un tagad saprotu, ka tās tomēr nebija īsti tā kā mēnešreizes, ko darīt?
Sveiki!
Man pēc aborta ir pagājušas 3 nedēļas, tad sākās asiņošana, domāju, ka mēnešreizes, sāku dzert kontraceptīvās tabletes. Tā nu 3 dienas padzēru un tagad saprotu, ka tās tomēr nebija īsti tā kā mēnešreizes, ko darīt? Turpināt dzert tabletes 21 dienu vai pārtraukt un vai tas ir normāli, ka pēc 3 nedēļām vēl uzrodas tāda asiņošana neliela?
Atbild:
Maija Broša, ginekoloģe Veselības nams 5 Rīgā, Grēcinieku ielā 34 Tālr. 67210350, 67222892
Lūdzu steidzīgi dodies pie ārsta, jo tas varētu būt iekaisuma process. Maija Broša, ginekoloģe Veselības nams 5 Rīgā, Grēcinieku ielā 34 Tālr. 67210350, 67222892

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kādas vēl ir metodes, lai pārbaudītu, no kā rodas alerģija?
Labdien!
Sakiet lūdzu, kādas vēl ir metodes, lai pārbaudītu, no kā rodas alerģija? Bērniņam (1gads) ir izteikti sausumiņi uz kājām, daktere teica, lai smērējot Esex ziedi, bet situācija nepaliek labāka. Vēlētos pārbaudīt, no kā šī alerģija rodas, tie produkti, kas radīja aizdomas tika izslēgti no ēdienkartes, bet rezultāts nebija. Aizvien baroju bērnu ar krūti, tāpēc ir grūti izsekot, kādi vēl varētu būt tie nevēlamie produkti. Jau iepriekš paldies!
Atbild:
Nav
Jums jāgriežas P. Stradiņa KUS Pulmonoloģijas un alergoloģijas centrā. Tur ir labākie speciālisti, un viņi atbild arī uz e-pastiem. Sekojiet saitei http://www.stradini.lv/page/404 ! Medicine.lv Moderators

Dermatoloģija / ādas veselība

Kā nosaka, vai ir sirds mazspēja?
Labdien!
Sakiet, kā nosaka, vai ir sirds mazspēja? Vai to norāda fiziskas izmaiņas sirds muskulī? Vai to var noteikt ar veloergometrijas un ehokardiogrāfa palīdzību, ja nē, tad kā to var konstatēt?
Atbild:
Ar cieņu, Anda Kariņa Ģimenes ārsta prakse Rīgā, Skolas ielā 2 67240202, mob. 29119036
Hroniska sirds mazspēja sākotnēji ar elpas trūkumu pie fiziskās slodzes, piemēram, agrāk varējāt uzkāpt trešajā stāva neaizelsies, tagad elpas trūkuma dēļ, jāapstājas, jāatpūšas pusceļā, tūskām uz augšstilbiem, vēdera dobumā utt. Hroniska sirds mazspēja nerodas no zila gaisa, cilvēkam jau iepriekš būs bijušas kaut kādas problēmas ar paaugstinātu asinsspiedienu, kas netika labi ārstēts, kāda iedzimta vai iegūta sirds anatomiska problēma - vārstuļu, starpsienu defekti, nepareizi veidoti sirds...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kas tas ir un cik ilgi turpināsies, jo zāles sāku lietot nesen?
Labdien,
lietojot kapsulas Flosin, nenotiek spermas ejakulācija, bet iekšēji liekas, ka tas notiek. Kas tas ir un cik ilgi turpināsies, jo zāles sāku lietot nesen? Ko nozīmē - patoloģiska ejakulācija?
Atbild:
Dr.Bahirs, andrologs-seksologs Doktora Mileika klīnika, A. Čaka 33 - 3. stāvs, Rīga, tālr. 67283739
Labdien! Šādu stāvokli sauc par "retrogrādu ejakulāciju". Rodas pie dažādām saslimšanām un pie dažādu zāļu lietošanas, to skaitā arī Flosin. Dr.Bahirs, andrologs-seksologs Doktora Mileika klīnika, A. Čaka 33 - 3. stāvs, Rīga, tālr. 67283739...

Seksoloģija / seksuālā veselība

Kā lai atbrīvojas no nepatīkamā aromāta?
Sveicināti!
Jau pusgadu lietoju hormonālās tabletes Yarina hormonu regulēšanas nolūkos. Nekādu drastisko blakusparādību nav. Tomēr ir pastiprinājies izdalījumu daudzums no maksts starpmēnešreižu laikā un tiem ir uzkrītošs aromāts (tā kā nedaudz pēc zivīm). Higiēnu ievēroju, mazgājos vismaz 2 reizes dienā. Vai tas ir no tabletēm? Vai varbūt tas ir saistīts ar to, ka dzimumakts beidzas ar spermas ieplūšanu manī?
Kā lai atbrīvojas no nepatīkamā aromāta?
Atbild:
Ginekoloģe Ingrida Šilberga Brīvības iela 357, tālr. 67525176
Pēc izdalījumu apraksta tā varētu būt bakteriālā vaginoze, būtu jādodas pie ginekologa, lai saņemtu attiecīgu ārstēšanu. Ilgstoša KOK lietošana var veicināt tās attīstību. Ginekoloģe Ingrida Šilberga Brīvības iela 357, tālr. 67525176

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Sakiet vai Latvijā muguras jostas daļas protrūzijas ārstē ar ultraskaņas zondi kā tas notiek Zviedrijā un Vācijā?vVai Latvijā muguras jostas daļas protrūzijas ārstē ar ultraskaņas zondi?
Labdien!
Sakiet lūdzu, vai Latvijā muguras jostas daļas protrūzijas ārstē ar ultraskaņas zondi? Kā tas notiek Zviedrijā un Vācijā? Ja ne tad vai Latvijas mediķiem ir sadarbība ar ārzemēm šajā jomā?
Atbild:
Nav
Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, Latvijas medicīnā tikai izskata iespēju šo metodi ieviest. Nav skaidrs, kāda veida "sadarbību ar ārzemēm" Jūs domājat. Medicine.lv Moderators

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai jūs zināt ko vairāk par infrasarkano staru iedarbību uz organismu?
Sveicināti!
Gribu vairāk uzzināt par infrasarkano staru iedarbību uz organismu! Esmu dzirdējusi un lasījusi tikai labas atsauksmes, un gluži vai solījumus izārstēt no visām kaitēm! Pirms pāris gadiem šur tur izskanēja informācija, ka šādas pirtis un lampas nedrīkst izmantot krūšu implantu nēsātājas. Mans ķirurgs bija izbrīnīts, bet teicās noskaidrot vai tas tiesa. Nekādu nopietnu informāciju par šo tematu viņš gan neatrada. Vai jūs zināt ko vairāk? Gribētu tomēr darīt sev labu, par spīti silikonam krūtīs! Paldies!
Atbild:
Plastikas ķirurģijas klīnika Dr. med. Jāņa Ģīļa privātklīnika Rīgā, Baznīcas ielā 31 Tālr. 67845208, 28300800
Infrasarkano staru iedarbība nav pētīta sievietēm ar krūšu implantiem, tāpēc atbildi uz šo jautājumu nevar sniegt kā apstiprinošu vai noraidošu. Pēc literatūras datiem , ja Jūs nepārspīlējat ar infrasarkanās pirts apmeklēšanu, bet darāt to retas reizes, nekāda kaitējuma veselībai nebūs. Plastikas ķirurģijas klīnika Dr. med. Jāņa Ģīļa privātklīnika Rīgā, Baznīcas ielā 31 Tālr. 67845208, 28300800

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko jūs man ieteiktu?
Labdien!
Uztaisīju visas iespējamās analīzes (urīna,asins, nodevu fēces), uztaisīju galvai kompjūeru, uztaisīju rentgenu, biju uz sonogrāfiju. Viss esot man kārtībā. Bet jūtos ļoti slikti- nespēks, nav garastāvoklis. Tā kā nedzīvoju Rīgā,tad mani māc bailes,ka manis ārstējošie ārsti nav kaut ko atraduši. Regulāri man ir caureja. ja divas dienas normāla vēdera izeja,tad pēc tam atkal mīksts vēders. Ārsts apgalvo,ka man nepārstrādājas gaļa un neuzsūcas tauki. Šāda pat diagnoze ir manai māsa,kurai nedzīvo kopā ar mani. Ko jūs man ieteiktu? Ārsti iesaka man vērsties pie psihoterapeita, bet neesmu pārliecināta,ka vaina ir galvā,tā teikt. Turklāt tajos brīžos,kad ir nespēks man spiež kreisajā sānā jeb paribē. Lūdzu iesakiet, ko darīt!
Atbild:
HOMEOPĀTIJAS INSTITŪTS Lapu iela 17, Rīga Tālr. 67807283, GSM 26667579
Labdien! Papildus Jūs varat uztaisīt fibrogastroskopiju, kolonoskopiju un asins analīzes uz noteiktām infekciju slimībām.Ar šiem analīžu rezultātiem ieteiktu pieteikties pie homeopāta un uzsākt ārstēšanu. HOMEOPĀTIJAS INSTITŪTS Lapu iela 17, Rīga Tālr. 67807283, GSM 26667579

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai tas varētu būt kas nopietns un vai ir nepieciešams iet pie acu ārsta?
Labdien,
man ir jautājums sakarā ar acs "iekaisumu". Pirms vairākiem mēnešiem acī iedūrās smilga, pāris dienas acs asaroja un bija satūkusi, bet nekādu svešķermeni acī nevarēja manīt. Lietoju pilienus un stāvoklis uzlabojās. Vienīgi dažas nedēļas pēc tam sāka parādīties sāpes acī, tieši mošanās procesā, kad strauji mēģina atvērt acs plakstiņu. Paceļot augšējo acs plakstiņu, aptuveni tai pat vietā, kur bija iedūrusies smilga, ir manām tāds kā ādas sabiezējums, tūska.
Vēlējos jautāt, vai tas varētu būt kas nopietns un vai ir nepieciešams iet pie acu ārsta.
Atbild:
Rets Skrickis
Lai varētu novērtēt, Jums noteikti jāiet pie ārsta.

Acis, optika / acu veselība

Vai vest pie ģimenes ārsta vai pie kāda cita speciālista?
Labdien,
kāds varētu būt iemesls, kad 1,8 gadus jaunam bērnam nepariet klepus. Viss sākās ar to, ka apmēram pirms mēneša viņš saslima, bija augsta temperatūra un apsārtis kakls. Izskatījās, ka mazais jau izveseļojies, bet tad sākās klepus, sākumā nedaudz, tikai pa naktīm, dzērām ārsta izrakstītu sīrupu. pagājušo nedēļu aizvedu bērnu pie ārsta jau trešo reizi, šoreiz tika izrakstītas antibiotikas, bet tagad, kad ir pagājusi gandrīz nedēļa, klepus ir ievērojami pastiprinājies. Visizteiktākais tas ir naktīs, kad mazais klepo no vienas vietas ar nelieliem pārtraukumiem. Klepus liekas sauss. Tagad domāju, ko darīt, vai vest pie ģimenes ārsta vai pie kāda cita speciālista? Ārsts teica, ka trokšņi nav.

Atbild:
Ilona Ābele Veselības centrs Aparmita A. Deglava iela 26b, Rīga, 67298039 Tomsona iela 39, Rīga, 67371515
Būtu jāpārliecinās vai klepum nav gadījumā alerģisks raksturs. Kādas rotaļlietas tur blakus guļot, ar ko rotaļājas pa dienu. varbūt kopš slimības sākuma ir saņēmis jaunu nebijušu rotaļlietu. Alergologa konsultācija droši vien, ka varētu būt vietā. Ilona Ābele Veselības centrs Aparmita A. Deglava iela 26b, Rīga, 67298039 Tomsona iela 39, Rīga, 67371515

Pediatrija / bērnu veselība

Vai man ir pamats satraukties, ka parādās zilumi?
Labdien!
Man ir tāda problēma, ka ļoti ātri veidojas zilumi, pat nepamanu, kur atsitos, bet pēc tam tikai pamanu - milzīgs zilums tur, tur un vēl tur. Un tie man arī ilgi nepāriet (nedēļām turas). Vai man ir pamats satraukties? Vai ir nepieciešams nodot kādas analīzes?
Paldies!
Atbild:
Ilona Ābele Veselības centrs Aparmita A. Deglava iela 26b, Rīga, 67298039 Tomsona iela 39, Rīga, 67371515
Ātra zilumu veidošanās liecina par trausliem asinsvadiem! ASkorutīna kurss un pārtika ar augstu C vit. saturu. Ilona Ābele Veselības centrs Aparmita A. Deglava iela 26b, Rīga, 67298039 Tomsona iela 39, Rīga, 67371515

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai imunitātes stiprināšanai 11 gadīgs bērns var lietot Wobenzym?
Labdien!
Vai imunitātes stiprināšanai 11 gadīgs bērns var lietot Wobenzym? Kāda būtu ieteicamā deva?
Atbild:
Ivars Strazds
Labdien! Jā, Jūs varat dot bērnam šo preparātu, bet es, kā pediatrs, to nenozīmētu, jo labuma nebūs nekāda, bet sliktāk arī nepaliks, vienīgi jāatceras, ka bērnam ir tikai 11.gadu, un Wobenzīms nav paredzēts bērniem, tāpēc arī devas nebūtu korekti pieminēt!...

Profilakse / vakcinacija

Vai šādi izsargājoties pastāv kāda iespēja palikt stāvoklī auglīgo dienu laikā un cik liela tā ir?
Sveiki!
Vēlētos uzzināt, cik droša ir mana drauga izvēlētā kontracepcijas metode - mēs lietojam Pharmatex tabletes + prezervatīvs + pārtrauktais dzimumakts. Vai šādi izsargājoties pastāv kāda iespēja palikt stāvoklī auglīgo dienu laikā un cik liela tā ir?

Atbild:
Nav
Jūsu izvēlētā metode ir trīskārt droša, tik rūpīgi parasti neviens neizsargājas. Iespēja, ka Jūs varētu palikt stāvoklī auglīgo dienu laikā, ir tuva nullei. Medicine.lv Moderators

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības