medicine.lv skaitļos

Lietotāji online208
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai iespējams, ka grūtniecības tests nav precīzs?
Labdien,

Lietoju hormonālās tabletes jau ilgus gadus(apmēram astoņus), taču pēdējā mēneša laikā esmu pieņēmusies svarā par 4kg, ir bijusi slikta dūša (1 - 3 dienas vakaros), liela vēme pēc gurķiem (1-2 dienas), uzpūties vēders, esmu kašķīga, krūtis jūtīgas jau mēnesi un par izmēru vai diviem lielākas.

Šobrīd ir tas brīdis, kad pēc cikla (kontracepcijas tablešu) jāsākas mēnešreizēm un tās it kā sākās, taču tās nav.

Uztaisīju testu - negatīvs.

Vai iespējams, ka esmu stāvoklī un man steigšus jādodas pie ārsta?

Paldies jau iepriekš.
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Iespējams, ka stāvoklī neesat, bet pie ārsta jāiet jebkurā gadījumā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai grūtniecības laikā ir pieļaujama smaguma sajūta vēdera lejasdaļā?
Labdien,

Esmu grūtniecības pašās pirmajās nedēļās, pie ārsta neesmu bijusi.

Mani ikdienā pavada tāda kā smaguma sajūta lejasdaļā un varbūt tādas kā vieglas sāpes kā pirms mēnešreizēm, ir nelielas sāpes krustu apvidū.

Nav stipras tikai neomulīga sajūta.

Vai tas ir normāli?
Atbild:
Maija Broša
Labdien, Nē, tas nav normāli. Tās ir grūtniecības draudošas pārtraukšanās pazīmes....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai gastrīts ir neārstējams?
Labdien,

Man uztaisīja saucamo "čūsku" un diagnosticēja gastrītu un duadenogastrītu, bet teica, jāsadzīvo.

Vai gastrīts ir neārstējams?

Pēdējā laikā dikti dedzina un nepatīkama sajūta kuņgī, rauj skābi uz augšu.

Vai tas ir kāds saasinājums?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Jūsu saslimšanai ir hronisks raksturs, kam var būt remisijas un paasinājuma periodi. Paasinājuma periodos, kad parādās Jūsu aprakstītās sūdzības, ieteicams lietot kuņģa skābes izdali regulējošus preparātus. Bez receptes aptiekā ir nopērkami, piemēram, C.Gasec, C.Controloc. Jālieto 10-15 minūtes pirms ēšanas divas reizes dienā....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai Cēsīs var iegādāties polisi privātpersonai?
Labdien,

Mana mamma vēlas iegādāties veselības apdrošināšanas polisi.

Vai Cēsīs var iegādāties polisi privātpersonai?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Vienīgā apdrošināšanas kompānija, kura veic fizisko personu apdrošināšanu ir Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle (Compensa Life). Jūms nepieciešams versties pie www.compensalife.eu/pdf/lv/agents/va_fiz_personu_konsultantu_saraksts_lv.pdf" reģionālajiem apdrošināšanas konsultantiem. Cēsis, Valmiera - Anita Tjukša, talrunis 22308906, Irena Java, talrunis 22336395, vairak informācijas www.compensalife.lv....

Veselības apdrošināšana

Ar ko izskaidrojama neparasta asiņošana mēnešreižu starplaikos?
Labdien,

Man pēdējā laikā ir problēmas ar menstruācijām. Pirms diviem gadiem biju sākusi lietot Femina 35, tad tās ļoti palīdzēja, jo iepriekš mēnešreizes bija reti, ļoti vājas un neregulāras.

Tad nu ļoti nopriecājos, ka lietojot tabletes, man mēnešreizes bija katru mēnesi konkrētā dienā, tās bija normālas, ilga kādas četras dienas utt. Pēc tam es uz kādu laiku pārtraucu lietot Femina 35, un arī tad mēnešreizes bija samērā regulāras.

Tomēr, tad, kad atsāku no jauna lietot tās pašas hormonālās tabletes, mēnešreizes vairs nesākās tik precīzi kā agrāk, bija tādas dīvainākas, drīzāk tāda kā smērēšanās. Bet tagad jau ir pavisam dīvaini, jo no sākuma ir smērēšanās, kas atgādina ļoti vājas mēnešreizes un tad kad paiet kādas 5 dienas un tām vajadzētu beigties, tad mēnešreizes tikai pa īstam sākas.

Turklāt, tagad tie smērējumi ir tumši brūni, brīžiem pat melni, un posmā starp to smērēšanos un spēcīgāku asiņošanu, izdalās ļoti lieli receļi, dažādās krāsās, gan gaiši, gan arī gandrīz melni. Un tie ir tik biezi un lieli, ūdenī vispār nesadalās.

Šķiet, ka no manis būtu izdalījies kāds daļēji sadalījies orgāns. Nezinu, vai tas saistāms ar tablešu lietošanu un man to pārtraukt jau tagad? Jeb tomēr vaina varētu būt kāda cita (man pirms diviem gadiem ginekologs atklāja dzemdes kakala čūlu, bet teica, ka var pagaidām neārstēt, ja nerada diskomfortu), seksuālas attiecības bijušas tikai ar vienu patstāvīgu partneri un arī jau diezgan senu laiku atpakaļ.

Vai varat dot vismaz daļēji iespējamo diagnozi?

Šobrīd esmu tā satraukusies, ka pat bail iet pie ginekologa.
Atbild:
Nav
Labdien, Jūsu gadījumā noteikti ieteiktu vērsties pie ginekologa, jo neveicot izmeklējumus, diemžēl nekādu diagnozi gan uzstādīt nebūtu iespējams....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā kopt ausis pēc to caurduršanas?
Labdien,

Manai meitai ir 14 gadi. Pirms divām nedēļām viņai salonā tika caurdurtas ausis. Divas reizes dienā apstrādājām ausu ļipiņas ar kliņģerīsu tinktūru (divas nedēļas viss bija normāli).

Vienu vakaru un arī no rīta aizmirsām to izdarīt. Vakarā vienas auss ļipiņa kļuva nedaudz sārta un piepampa. Un tajā vietā, kur ir auskars, drusciņ parādījās strutas. Nākošajā dienā jau otras auss ļipiņa arī kļuva sārta. Jau trešo dienu apstrādājam ausu ļipiņas ar kliņģerīšu tinktūru (pēc apstrādāšanas caurdurtajās vietās ir dedzināšana).

Strutas nelien ārā, bet ļipiņas ir nedaudz sārtas, arī caurdurtās vietas niez no rītiem. Auskarus neesam ņēmuši ārā.

Vai pēc apstrādes ar kliņģerīšu tinktūru varētu iesmērēt vietiņas apkārt auskariņiem ar Baneocin ziedi?

Ar cieņu, Anita.
Atbild:
Nav
Labdien, Jūs varat lietot šo ziedi papildus kliņģerīšu tinktūrai, tas paātrinās iekaisuma mazināšanos un ievainojuma sadzīšanu. Lietojiet ziedi pēc kliņģerīšu tinktūras aplikācijām divas reizes dienā. Auskarus ārā neņemiet, ja vien tie ir uztaisīti no ķirurģiskās tērauds vai cita piemērotā materiāla. Jāpiebilst, jo uz zeltu vai sudrabu organisma pretreakcijas veidojās biežāk....

Skaistumkopšanas saloni

Kā izskaidrot analīžu rezultātus?
Labdien,

Saņēmu analīžu rezultātus. Sakiet, lūdzu, ko nozīmē, ja sadaļā Olbaltumu elektroforēze rādītājs ALAT pārsniedz normu (ir 33, bet jābūt mazākam par 31), bet iekaisuma marķieris ANA IgG pat ļoti pārsniedz normu (ir 5.2, bet jābūt mazākam par 1 )?
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, Pēc Jūsu analīzu rezultātiem jādomā, ka Jums ir hronisks iekaisuma process, jo ir palielinātas antinukleārās antivielas IgG klases. Jums ir jāapmeklē ģimenes ārsts un visticamāk arī ārsts reimatologs, lai veiktu papildizmeklējumus un precizētu hronisku saslimšanu....

Laboratorijas

Kā noskaidrot vēdersāpju iemeslu?
Labdien,

Bērnam ir 6 gadi. Kad paēd, uzreiz ir sāpes vēderā pie nabas labajā pusē. Tās ir kādas 2-3 min. Tad pāriet, līdz nākošajai ēšanai. Apetīte ir laba, ēd visus produktus, tikai ēšana jābeidz, jo sāpes vēderā.

Bijām pie daktera. Veicām sonogrāfiju - viss kārtībā. Izdzērām tārpu zāles - Wormin. Situācija nemainās.

Daktere teica, ka jāveic kaut kas līdzīgs "kobras" rīšanai, tikai Bērnu slimnīcā zem narkozes. Negribās bērnu tā mocīt.

Varbūt vispirms mēģināt vēl kaut ko? Un to atstāts kā pēdējo variantu?

Ko variet ieteikt?
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, Sāpes vēdera dobuma labajā pusē liek domāt par problēmām holedohoduodenopankreatiskajā zonā. Iespējams, ka bērnam ir problēmas ar žults atteci - žults ceļu diskinēzija, bet varbūt arī iekaisums 12 pirkstu zarnā. Visprātīgākais būtu apmeklēt ārstu - bērnu gastroenterologu, kurš pieņems lēmumu par nepieciešamību izmeklēt kuņģi un 12 pirkstu zarnu ar endoskopa palīdzību....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kāpēc rodas izdalījumi starp mēnešreižu periodiem?
Labdien,

Man no maksts izdalās brūni izdalījumi - vecas asinis un recekļi. Kad notiek spiediens uz olnīcām, nāk ārā arī asinis.

Vai ir iespējams, ka tā ir grūtniecība? Mēnešreizes tās nav, jo izskatās daudz savādāk un arī pēc datumiem nekādīgi nevar būt. Senāk jau tā bijis, bet šoreiz izdalījumu ir daudz vairāk.

Pagājušā reizē ārsts teica, ka tas no aktīva seksa (iekšēja trauma). Bet sekss pēdējo reizi bija gandrīz pirms divām nedēļām, bet šie izdalījumi sākās pirms apmēram cetrām dienām.

Paldies.
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Jums nepieciešama steidzama ginekoloģiska izmeklēšana. Asiņošanai var būt ļoti nopietni cēloņi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai drīkst dejot, ja ir skolioze un trūce?
Labdien,

Vēlētos uzzināt, vai drīkstu nopietni apdomāt profesionāli apgūt dejošanas prasmes, ja ir skolioze un trūce?

Jau iepriekš paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Sākumā ir jāuztaisa rtg, ja tas nav taisīts, lai redzētu kurā vietā skolioze un cik liela skolioze, kāda veida skolioze. Ja skolioze ir jostas-krustu daļā, tad piemērām dejot kādas profisionālās dejas nebūtu ieteicams. Runājot par trūci, arī ir jāzin kurā vietā trūce, cik liela trūce. Tāpēc ir sākumā jāiet pie fizioterapeita uz konsultāciju, lai fizioterapeits varētu arī ojektīvi apskatīt un novērtēt muguru, izvērtēt funkcionalo stāvokli....

Fizioterapija

Par ko liecina pumpas uz muguras?
Labdien,

Man uz muguras ik pa laikam parādās nelielas pumpas, tad atkal pāriet.

Par ko tas varētu liecināt? Pie kura speciālista doties?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Jākonsultējās ar ārstu - dermatologu, lai noteiktu iemeslu. Jebkuras izmaiņas organizmā, atspoguļojas uz ādu. Pumpas var liecināt par vielmaiņas izmaiņām, hormonāliem faktoriem....

Dermatoloģija / ādas veselība

Kā izpaužas spontānais aborts?
Labdien,

Esmu uztraukusies. Pirms nedēļas uzzināju, ka esmu stāvoklī, nu ir kāda otrā nedēļa, bet pēkšņi sākās neliela asiņošana.

Tā nav liela, parādās asinis, kad slaukos. Uz tualetes papīra paliek gaiši rozā pleķi.

Esmu UK, biju pie ārsta, bet šeit viņi grūtniecībā tādus gadījumus pārbauda tikai pēc sešām grūtniecības nedēļām.

Vai tas var būt spontānais aborts?

Paldies.
Atbild:
Nav A.Sizova
Labdien, Šobrīd Jums ir draudoša aborta simptomatika. Jebkurā gadījumā, vajadzētu vērsties pie ginekologa. Jums vajadzētu noteikt HCG dinamikā (grūtniecībai raksturīgs hormons) un lietot Duphastonii 20mg * 3 dienā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

No kā bērnam var rasties asimetriska acs zīlīte?
Labdien,

Mana meitiņa ir 11 dienas veca, tagad, kad viņa actiņas tur plašāk vaļā, pamanīju, ka viena acs zīlīte ir nesimetriska, kā arī neatrodas varavīksnenes centrā.

Uz gaismas stariem zīlīte reaģē, bet nevar aizvērties tā kā tas ir otrai actiņai. Mums ģimenē nevienam šādas acs problēmas nav bijušas.

No kā šāds defekts var rasties? Vai šādu defektu ir iespējams koriģēt?

Vai defekts ietekmē redzi?
Atbild:
Una Brūna
Labdien, Paldies par Jūsu jautājumu. Tas, ka meitiņai ir dažādas zīlītes, ir ļoti nopietna indikācija acu ārsta apmeklējumam jau tuvākajā laikā, jo iemesli tam varētu būt dažādi (iekaisums, iedzimta anomālija utt). Ir nepieciešams izvērtēt arī dziļākās actiņas struktūras, lai noteiktu precīzāku diagnozi un iespējamo ārstēšanas taktiku....

Acis, optika / acu veselība

Kā izskaidrot sarkanus pleķus dekoltē zonā, pēc vienas glāzes izdzerta vīna?
Labdien,

Sakiet, lūdzu, kā izskaidrot sarkanus pleķus dekoltē zonā, kas parādās pat pēc vienas glāzes izdzerta vīna?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Izmaiņas uz ādu ir cieši saistītas ar visu organismu. Jums ir hiperjūtīgs organisms uz iekšējiem faktoriem. Sarkanus pleķus dekoltē zonā var būt saistīts ar veģetatīvo nervu sistēmu, ar endokrīno sistēmu, ar kuņģa - zarnu traktu slimībām....

Diagnostika

Kāpēc pēc dzemdes kakla čūlas piesaldēšanas nedrīkst mīlēties?
Labdien,

Kāpēc pēc dzemdes kakla čūlas piesaldēšanas nedrīkst mīlēties sešas nedēļas?

No draudzenēm esmu dzirdējusi, ka viņām tik ilgi nevajadzēja atturēties.

Vai tiešām jāatturās sešas nedēļas, vai var arī īsāku laiku?

Iepriekš paldies.
Atbild:
Nav A.Sizova
Labdien, Var atsākt dzimumdzīvi, kad nokrīt strups (apsaldēšanas krevele). Parasti tas notiek 3-6 nedēļās. Jūsu ginekologs bija piesardzīgs, tādēļ noteica maksimalo laiku. Ja uzsāk dzimimdzīvi pirms strupa nokrišanas, var būt stipra asiņošana....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds iemesls var būt galvas smadzeņu tirpšanai?
Labdien,

Jau kādu laiku (apmēram kādus trīs mēnešus) ir tāda sajūta, ka smadzenes galvas aizmugurējā daļā tā kā tirpst.

Sajūtas ir jokainas.

Ko Jūs varētu ieteikt? Kas varētu būt par iemeslu šādai tirpoņai?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Visdrīzāk šo sajūtu iemesls ir meklējams mugurkaula kakla daļas deformācijā un kakla muskuļu paaugstinātā sasprindzinājumā. Pirmkārt, iegādājieties labu ortopēdisko spilvenu, bet pēc tam apmeklējiet savu ģimenes ārstu, kurš Jums nozīmēs rentgenu muguras kakla daļai....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Cik ilgā laikā var inficēties ar gardinellām?
Labdien,

Biju pie ginekologa un man atklāja gardinellas. Ārste man jautāja vai gadījumā nav bijis cits partners. Es pateicu, ka nē, bet patiesībā bija.

Tāpēc gribēju zināt, vai, ja dzimumakts bijis vienu mēnesi pirms ginekologa apskates, ir iespējams inficēties ar šo infekciju?

Vai tik īsā laikā un vienas reizes dēļ var ar to inficēties? Vai man vajadzētu tās reizes partnerim arī pateikt, lai lieto Tiberal?

Ārste teica, ka patstāvīgajam partnerim ir jālieto.

Paldies par atbildi.
Atbild:
Nav A.Sizova
Labdien, Jūsu gadījumā zales būtu nepieciešams lietot visiem trim. Inficēšanās iespējas ir arī no viena dzimumakta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai reiboņi un nespēks ir saistīti ar cukura līmeni?
Labdien,

Jau divas nedēļas mani nomāc reiboņi, nespēks. Tādos brīžos pēkšņi paliek te auksti, te karsti. Pēdējā reizē palīdzēja medus, ko izēdu pusburciņu, jo bija nojauta, ka iespējamas problēmas ar cukura līmeni.

Pirms mēneša beidzu barot bērnu ar krūti. Barošanas laikā burtiski izkāmēju, tagad savukārt strauji pieņemos svarā. Ik pa brīdim ir arī sāpes zem kreisās ribas. Pie ārsta uz vizīti ir jāgaida, jo pirms kāda laika ar ģimenei pārvācāmies uz dzīvi Itālijā un šeit lietas tik ātri nenotiek.

Ko varu darīt pagaidām pati, jo pat bail ārā iet ar bērnu pastaigāt, jo reiboņi uznāk pēkšņi, vienreiz bērna ratiņi mani noturēja kājās.

Vai problēma varētu būt cukura līmenis? Vai tās varētu būt diabēta pazīmes?

Jāpiemin, ka manai māsai ir pazemināts cukura līmenis.

Gaidīšu atbildi.
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien, Kā bija ar cukura līmeņiem un glikozes tolerances testu grūtniecības laikā? Ja tas bija normāls, visticamāk, ka diabēts nav vainīgs. Grūtniecības laikā un barojot bērnu sieviete tērē divreiz vairāk dzelzs, tāpēc ir varbūtība, ka Jūsu reibonis ir dzelzs deficīta anēmijas sekas. Noteikti jādodas pie ārsta un jāveic analīzes. Ja līdz vizītei jāgaida ilgi, varētu sākt lietot dzelzi Ferrum-Lec (piemēram) pa 100mg 2-3x dienā. Latvijā dzelzs preparātiem nepieciešama recepte....

Endokrinoloģija / diabēts

Kādi ir medicīnas māsas pienākumi?
Labdien,

Man ir jautājums saistībā ar māsas samierināšanos aprūpējamā pacienta nāves gadījumā.

Kas būtu tas, ko māsas drīkst darīt un kas būtu tas, kas viņai ir jādara?

Kādai jābūt viņas attieksmei pret šo gadījumu un kā viņai personīgi to uztvert?

Paldies.
Atbild:
Dace Simsone
Labdien, Spriežot pēc Jūsu sniegtās informācijas runa ir par pieredzē jaunu medmāsiņu, kura nupat ir saskārusies ar pacienta (iespējams - pirmo reizi) nāvi. Jebkuram mediķim pacienta zaudēšana ir zināms pārdzīvojums, arī ļoti pieredzējušam. Tomēr līdz ar darba un dzīves pieredzi mēs iemācamies pieņemt savus zaudējumus, pārdzīvojumus, arī kļūdas un saprotam, ka neviens profesionālis, lai cik godprātīgi un centīgi viņš strādātu, nav Dievs. Mēs nevaram vienmēr izglābt, bet mēs varam mēģināt...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kādas var būt sekas apakšstilba artēriju rekonstruktīvajai operācijai?
Labdien,

Diagnoze - A.femoralis superficialis augš. un vid. 1/3 oklūzija.

Kādas sekas vai riski var būt paceles un apakšstilba artēriju rekonstruktīvajai operācijai?

Vai slimnieks var pakāpeniski mazināt artēriju aizdambējumus bez jau zināmās staigāšanas, lai stiprinātu mazos asinsvadus?

Ko vēl slimnieks var darīt, līdz piekrīt operācijai?

Paldies.

Atbild:
Anita Millere
Labdien, Par visiem šiem jautājumiem jākonsultējas klātienē ar asinsvadu ķirurgu vai invazīvo radiologu....

Plastikas ķirurģija / estētiskā, rokas, rekonstruktīvā ķirurģija