medicine.lv skaitļos

Lietotāji online146
Aktīvie uzņēmumi12798
Nozares raksti1633
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
No kā varētu rasties dedzinoša sajūta mugurā zem lāpstiņām?
Labdien!

Esmu 17 gadus jauna sieviete, augums 175 cm, svars 65 kg. Pēdējā laikā esmu novērojusi tādu pazīmi, ka man, piemēram, spēlējot vijoli vai nesot veikalā iepirkumu maisiņus, pakāpeniski sāk uzsilt mugura zem lāpstiņām, kas pārvēršas par degšanu. Tas ilgst neilgu brīdi, līdz pielieku klāt roku, lai padzesētu. Tad pazūd. Vai tur varētu būt saistība ar asinsvadiem vai kardioloģiju?

Paldies!
Ar cieņu!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Ar kardioloģiju simptomiem nav nekāda sakara. Varētu būt neiroloģiskas dabas novirze no normas. Varat konsultēties ar neirologu. Varētu izslēgt asinsanalīzēs Laima slimību (Borelioze), kur vainojamas ērces....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai tā varētu būt piena sēne?
Labdien!

Man katru rītu pamostoties uz locekļa galviņas sakrājusies balta, krēmveidīga masa un ir arī nieze. Arī dienas laikā tā ir. Dermatologs izrakstīja ziedi, jo šķita, ka tā varētu būt piena sēne, bet ziede nepalīdz. Nezin, ko lai iesāk. Vai asinsanalīzes kaut ko parādītu?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jums ieteicama vizīte pie urologa. Ar cieņu,...

Dermatoloģija / ādas veselība

Kā noteikt cēloni nesamērīgi lielajam vēderam?
Labdien!

Mani jau kopš pusaudžu gadiem nomoka nesamērīgi lielais vēders. Esmu 40 gadus veca, 167 cm, 59 kg, kalsna, ir nedaudz tauciņi vēdera zonā, taču to nav tik daudz, lai norakstītu uz lieko svaru. Vizuāli izskatos pēc grūtnieces piektajā mēnesī. Ir iedzimta ginekoloģiska novirze - nobriedušas olnīcas, taču pilnībā neattīstīta dzemde, neesošs dzemdes kakls (divi dzemdes aizmetņi, kuri ir daļēji funkcionējuši. Ir regulārs menstruālais cikls ar asiņošanu, taču viss palicis iekšpusē neesošā dzemdes kakla dēļ, kas, savukārt, izraisīja endometriozi un endometriozes cistu olnīcā. Gadu atpakaļ veikta pilnīga histerektomija, izņemtas arī olnīcas. Lietoju hormonu aizstājēju. Periodisko sāpju vairs nav. Vēders pēc operācijas samazinājās uz pusi, taču tagad tas atkal ir savā ierastajā apjomā un apjomu atguva ātri - apmēram mēneša laikā.

Ārstējošais ārsts apgalvo, ka tas ir tas, ko es ēdu. Vēdera izeja ir regulāra, katru dienu, ir ļoti maz dienu, kad nesanāk. Aizcietējums visā manā mūžā ir bijis tikai vienu reizi. Nav tendence mocīties ar gāzēm. Pēc taustes vēders ir uzblīdis, stingrs. Šaurs apģērbs rada diskomfortu un pat sāpes. Šķidrumu dzeru pietiekami, skatos, ko ēdu, dzīvoju aktīvu dzīves veidu, taču nekas vēdera apjomu nesamazina. Nezinu, kur griezties pēc atbildēm un risinājuma, jo līdz šim neviens ārsts sūdzību par pārlieku lielo vēderu nav uztvēris nopietni, jo citu sūdzību reāli nav kā tikai diskomforts lielā vēdera dēļ. Lai arī cik smieklīgi tas neizklausītos, džinsi ir vēdera spīdzināšana un mūžīgie komentāri par grūtniecību 25 gadu garumā pie NEiespējamības būt mātei psiholoģiski mani nogalina. Jautājums - kur griezties, lai noteiktu, kas to apjomu dod?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Jums ieteicama vizīte pie endokrinologa. Ar cieņu,...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Pieņemu, ka, ņemot vērā Jūsu diagnozi un saņemto ārstēšanu, visi izmeklējumi ir veikti. Vienīgā neskaidrība ir par hronoloģiju. Ja pēdējā pusgada laikā nav veikta ultrasonogrāfija, tad to vajadzētu izdarīt. Tāpat atkārtota ginekologa konsultācija ar mazā iegurņa USG varētu būt vērtīga, lai noskaidrotu vēdera apjoma iemeslus....

Diagnostika

Vai grūtniecības tests var uzrādīties pozitīvs dēļ hormoniem?
Labdien!

Pārtraucu lietot kontracepcijas tabletes, mēnešreizes nav bijušas apmēram 2 mēnešus. Sākumā domāju, ka tas dēļ tabletēm, kamēr sakārtojas hormoni. Uztaisīju grūtniecības testu, tas rāda pozitīvu. Vai tā varētu būt grūtniecība, vai arī pastāv variants, ka tests ir pozitīvs dēļ hormoniem, kas sāk sakārtoties?
Atbild:
Maija Broša, ginekologs
Labdien! Jums jāveic HCG izmeklējums, lai precizētu grūtniecību....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Ja grūtnieču tests ir pozitīvs, būtu labi arī nodot asins analīzes uz HCG. Tad jāatnāk uz konsultāciju, lai uztaisītu ultrasonogrāfiju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Asiņošana pēc pārtrauktas kontracepcijas - vai tas ir normāli?
Labdien!

Sāku lietot "Evra" plāksteri pirmajā mēnešreižu dienā, pēc 7 dienām nomainīju. Parādījās alerģiska reakcija un palika traucējoši nēsāt plāksteri, tāpēc noplēsu to nost. Tad pēc dienas sākās neliela asiņošana. Nu jau 3 dienas ir asiņošana nedaudz stiprāk nekā pirmajā dienā. Vai tas ir normāli? Un cik ilgā laikā būtu jābeidzas? Kad ir jāsāk uztraukties?

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekologs
Labdien! Jā, tas ir normāli pēc krasas hormonālās kontracepcijas pārtraukšanas. Ja asiņošana nebeidzas , dodieties pie ārsta....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Tā notiek, ja cikla vidu ir pārtaukta hormonālā kontracepcija. Parasti tā asiņošana ilgst kā pie mēnešreizēm. Ja ir ilgāk, tad jādodas uz konsultāciju pie ginekologa. Protams, ja ir alerģiska reakcija uz plāksteri, to vairs neizmantojam....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ilgstošas iesnas bērnam - vai doties pie ārsta?
Labdien!

Bērniņam tūlīt būs 3 mēneši, ir ilgstošas iesnas (man mammai arī tāpat), bet ne tekošas. Ik pārdienas izdodas izsūkt zaļganu puņķīti, vismaz no vienas nāss. Lietojam jūras ūdeni, sākumā bija arī deguntiņš ciet. Tā kopumā ap 2 mēneši jau, vai drošības pēc būtu jādodas pie LOR?

Paldies!
Atbild:
Pāvels Naumovs, otolaringologs, homeopāts
Labdien! Ja zīdainītim iesnas ir tik ilgi, obligāti jāparāda LOR speciālistam! Ar cieņu,...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai kontracepcijas tabletes drīkst sākt lietot arī nesākoties nākamajam menstruāciju ciklam?
Labdien!

Vai YAZ tabletes drīkst sākt lietot arī nesākoties nākamajam menstruāciju ciklam?

Paldies!
Atbild:
Maija Broša, ginekologs
Labdien! Hormonālās kontracepcijas tabletes jāuzsāk no mēnešreižu sākuma, kā rakstīts instrukcijā....
Atbild:
Dr. Kristina Bojuta, Sievietes veselības centrs
Labdien! Ja mērķis nobīdīt mēnešreizes, tad jaunu paciņu var lietot bez pārtraukuma, uzreiz, kad beidzas iepriekšējā, tad tajā mēnesī mēnešreizes nebūs....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds varētu būt iemesls paaugstinātam eritrocītu rādījumam urīna teststripa izmeklējumā?
Labdien!

Teju 10 gadus urīna analīzē ar teststrēmeli (teststripu) uzrādās nedaudz paaugstināti eritrocīti. Normā jābūt zem 10/mL, bet man konstanti uzrāda rādītāju 25/mL vai precīzi 10/mL. Lielāks cipars par 25/mL nav bijis. Savukārt urīna izmeklējumā ar mikroskopu eritrocītu daudzums ir normāls, t.i., tie nav paaugstināti. Ir būts pie vairākiem urologiem un nefrologa, ir taisītas padziļinātas urīna analīzes (olbaltuma un kreatinīna attiecība urīnā, albumīns urīnā), dažādi asins izmeklējumi (tostarp uz autoimūnām saslimšanām), veikti regulāri USG izmeklējumi nierēm un urīnpūslim, MR vēdera dobuma orgāniem (tostarp nierēm), bet nekādas novirzes no normas nav konstatētas. Arī nieru bioķīmiskie rādītāji asins analīzēs ir normāli. Ginekoloģisko problēmu (endometrioze, polipi, miomas, cistas u.tml.) nav. Sūdzību nav, urīns ir dzidrs un dzeltenas krāsas, bez saskatāma asins piejaukuma.

Kāds varētu būt iemesls izmainītam eritrocītu rādījumam urīna teststripa izmeklējumā, un pie kāda speciālista vēl būtu nepieciešams vērsties? Līdz šim nekāda diagnoze tā arī nav uzstādīta. Lielākoties esmu saņēmusi atbildi, ka teststripa izmeklējumam nav nozīmes, ja mikroskopiski hematūrija neuzrādās. Tomēr māc bažas, vai netiek palaists garām kas nopietns. Nefrologs arī noraidīja nepieciešamību veikt nieru biopsiju, jo olbaltumvielas urīnā nav paaugstinātas.

Jau iepriekš paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ja mikroskopiski urīnā eritrocītu nav, tad nav problēmas. Ar cieņu,...

Uroloģija / nefroloģija

Vai šie simptomi ir tikai pārslodzes dēļ, vai problēma ir nopietnāka?
Labdien!

Esmu sieviete, 25 gadi. Strādāju saspringtos darba apstākļos pie datora, ar lielu noslodzi. Pēdējā laikā katru dienu izjūtu sāpes galvā - pieres un deniņu rajonā, sāpes mēdz būt spiedošas vai pēkšņas un asas. Pēdējā mēneša laikā ir arī liels stress. Pēdējās 2 nedēļas piedzīvoju karstuma viļņus, trīc rokas, paātrinās elpošana un paaugstinās asinsspiediens - kļūst nelabi un parādās spiedošas sāpes vēderā. Visu laiku iekšā ir nemiers, satraukums. Jūtos nomākta, nogurusi. Naktīs guļu labi, bet dzīvesbiedrs sūdzas, ka "griežu zobus", no rītiem ir sajūta, ka neesmu izgulējusies.

Šo jau esmu piedzīvojusi iepriekš (dažus gadus atpakaļ), pēc dažiem izmeklējumiem diagnosticēja sīnusa tahikardiju un vairāk nekādus izmeklējumus nenozīmēja.

Tā ir tikai pārslodze, vai nepieciešams pievērst nopietnāku uzmanību?

Paldies!
Atbild:
Dr. J. Kondratiško
Labdien! Piekritīšu, ka šādi simptomi var būt pārslodzes rezultāts, taču ir jāizslēdz arī redzes traucējumi, deguna blakusdobumu iekaisums un mugurkaula saslimšanas....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jums varētu būt nervu sistēmas pārslodze. Ar cieņu,...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kāpēc vislabākais miegs ir naktī svīstot?
Labdien!

Man ir tāda interesanta lieta - es vislabāk guļu naktīs, kad kārtīgi svīstu. Cieši, ērti, patīkami. Un interesanti, ka tad man netraucē segas, nav karsti, nav traucējoši. Savukārt citreiz telpas karstums traucē un nevaru pagulēt, kaut vēl pat nesvīstu.
Problēmu nav, vienkārši interesanti - kāpēc vislabāk guļu tieši tad, kad esmu slapja no sviedriem?

Paldies!
Atbild:
Natālija Bērziņa, ārste psihiatre, miega traucējumu speciāliste
Labdien! Šo varētu izskaidrot ar to, ka svīšana ir process, kurš regulē ķermeņa temperatūru, ļaujot ķermenim atdzist ātri un efektīvi. Aizmiegot un miegā mūsu ķermeņa temperatūra dabīgi pazeminās nedaudz, līdz ar to labāku miegu subjektīvi un svīšanu var izskaidrot ar to, ka svīšanas rezultātā pazeminās ķermeņa temparatūra, kas, savukārt, sekmē miegu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Bass ausī un tikšķēšana staigājot - kāds varētu būt cēlonis?
Labdien!

Vēlējos uzjautāt par problēmu, kas tagad jau kādu nedēļu piemeklējusi. Staigājot normālā, raitā solī, liekas, ka galvā vai ausī, bet drīzāk galvā, kaut kas uz katra soļa tikšķ. Tā skaņa varētu būt kas līdzīgs kaulu krakšķēšanai, bet īsi, uz katra soļa ar skaņu " tik, tik, tik". Tas ir reāli kaitinoši, pat sarunāties grūti un koncentrēties, bet tas ir tikai ātrā, raitā solī staigājot, piemēram, pa dzīvokli staigājot vai pakratot galvu, šī tikšķēšana nav. Dažbrīd staigājot, pagriežot galvu, vai piespiežot roku pie galvas sāna daļas, vai sakožot zobus, skaņas uz to brīdi nav, bet atslābstot atkal ir.

Pirms gada parādījās sīkšana un basa sajūta labajā ausī (to basa sajūtu es pielīdzinu tam, it kā pats esi istabā ar aizvērtu logu, bet aiz loga dzirdams, kā klusi rūc mašīna - tāda aptuveni skaņa man visu laiku ir ausī), kas saglabājas vēl joprojām. Vienā reizē arī auss aizkrita pavisam ciet, it kā korķis būtu, nākamajās divās dienās atnāca vaļā.
Toreiz pirms gada biju pie LOR, uztaisīja audiometriju un doplerogrāfiju kakla asinsvadiem. Viss bija kārtībā. Galva kā tāda nav skatīta ne ar kādām procedūrām. Varbūt ir kādi ieteikumi vai idejas, kas tas varētu būt?

Paldies!
Atbild:
Dr. J. Kondratiško
Labdien! Es Jums noteikti iesaku vēlreiz konsultēties pie LOR speciālista....
Atbild:
Pāvels Naumovs, otolaringologs, homeopāts
Labdien! Rekomendēju Jums uztaisīt vēlreiz komplekso pārbaudi pie LOR speciālista ar Timpanomētriju un Audiomētriju. Pēc LOR izmeklēšanās speciālists izlems par turpmāko taktiku (galvas MRT, DT). Paralēli rekomendēju griezties pie ortodonta, lai pārbaudītu sakodienu, kā arī pie osteopāta/manuālterapeita/neirologa (labi būtu, ka visas trīs specialitātes pārvalda viens speciālists). Ar cieņu,...

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Izsitumi zem mēles un mutes augšpusē - pie kāda speciālista doties?
Labdien!

Ir pāris dienas novērotas mutes dobumā pumpas - zem mēles, pie mēles saišu vietas. Nelielas pumpas, bez specifiskas krāsas vai izskata, audu krāsā, ka mezgliņi. Bet mutes augšpusē, sākot no rievotās daļas, līdz rīklei, ir dzelteni izsitumi ar smalkām pumpiņām. Neniez. Kaklā nedaudz sāp, tā kā tikko apaukstēts. Vai tā ir alerģija, vai kas nopietnāks? Man pirms nepilna pusgada konstatēja CPV pozitīvu, augsta riska 16,18. (CIN 1 ) - vai tas var būt kā saistīts? Vai tā ir alerģiska reakcija? Piebildīšu, ka pāris dienas dzeru zāles kuņģim "Nolpaza", vienreiz dienā. Pie kāda speciālista doties?

Paldies!
Atbild:
Dr. J. Kondratiško
Labdien! Ar šādām sūdzībām Jums jādodas pie LOR speciālista vai stomatologa....
Atbild:
Pāvels Naumovs, otolaringologs, homeopāts
Labdien! Visdrīzāk šī ir herpes vīrusa infekcija, kas nāk "palīgā" tad, kad organisms cīnās pret kaut ko (vīrusi, mikrobi, onkoloģija). Lietojot augšminēto preparātu, Jūs neatrisināsiet cēloni, pat otrādi, problēma var pastiprināties. Mēģiniet tikt pie holistiski domājoša speciālista, kas ir spējīgs integratīvi pieiet Jūsu problēmas risināšanai. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā ārstēt strutas uz mandelēm?
Labdien!

Pusotru nedēļu atpakaļ konstatēju, ka kaklā uz mandelēm ir strutas. Devos pie ārsta (Norvēģijā), un ārsts, paņemot analīzes, konstatēja, ka tā ir baktēriju izraisīta angīna, tāpēc izrakstīja antibiotikas (Apocilīnu) uz 5 dienām, katru dienu 4 tabletes. Pēc divām dienām paradījās neciešams klepus un iesnas, kā rezultātā devos pie cita ārsta pēc padoma (3. antibiotiku diena). Ārsts apskatīja mandeles un rīkli un teica, ka viss izskatās ļoti labi, tikai limfmezgli ir nedaudz paplašināti.

Turpināju dzert daudz šķidrumu, klepus norimās un 5 dienas pēc šī apmeklējuma sajutu, ka sāk sāpēt kakls. Apskatot kaklu, konstatēju, ka atkal ir paradījušās strutas uz vienas mandeles, taču jūtos ļoti labi, temperatūras nav un citu komplikāciju arī, izņemot kakla sāpes, rijot nost siekalas.

Devos pie ārsta, un ārsts teica - ja antibiotikas neizārstēja, tad nekas neizārstēs, varat lietot Paracetamolu (kas Norvēģijā ir "visārstējošas" zāles jebkurā situācijā). Tuvumā nav neviena cita daktera, pie kā vērsties, un šiem ārstiem neuzticos, taču apzinos šīs situācijas nopietnību un ļoti satraucos. Kā man rīkoties šajā situācijā?

Paldies!
Atbild:
Dr. J. Kondratiško
Labdien! Jums tomēr jāuzticas ārstiem, kas Jūs konsultē, jo Jūsu veselība ir šo ārstu atbildība. Diemžēl tikai attālināti palīdzēt Jums nevar, jo ir nepieciešami papildu izmeklējumi un recepšu medikamenti....
Atbild:
Dr. Melderis
Labdien! Noteikti vajadzētu paņemt atkārtotu uzsējumu no mandelēm, lai precizētu, vai tā ir bakteriāla, vai sēnīšu infekcija, kā arī ir jānosaka antibiotiku jutību. Jānodod arī asins analīzes uz ASO, Cro un EgĀ, kā arī pilnu asins ainu, lai noteiktu kopējo iekaisuma ainu. Ja šobrīd nav paaugstināta temperatūra, tad paracetamolu lietot nav vajadzības. Pēc uzsējuma atbildēm ir jāpielāgo terapija atbilstoši iegūtajiem rezultātiem jeb jālieto tās antibiotikas, uz kurām ir jutība, vai pretsēnīšu medikamenti....
Atbild:
Pāvels Naumovs, otolaringologs, homeopāts
Labdien! Visticamāk, baltie "korķi" rīkles mandelēs liecina par mandeļu vājumu, nevis par bakteriālo infekciju. Antibiotikas šajā gadījumā nepalīdzēs, bet vēl vairāk piesārņos/aizbloķēs organismu, izsaucot alerģisku=protesta reakciju (klepus, iesnas u.tml.). Rekomendēju Jums griezties pie holistiski domājoša speciālista, lai tas paskatās uz Jūsu problēmu no plašāka spektra. Ar cieņu,...

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Nesaprotama sajūta zem kreisās krūts - kā to varētu izskaidrot?
Labdien!

Septembra sākumā sāku just zem kreisās krūts tādu velkošu sajūtu. Pirmajā brīdī likās, ka apsaldēts, bet šī sajūta nepāriet. Ir dienas, kad jūt vairāk, un ir dienas, kad mazāk. Es pat teiktu, ka nevis sāp, bet ir traucējoša sajūta, tirpst, un tas kaitina (grūti aprakstīt). Reizēm liekas, ka ir tāds kā smagums vai tonuss tajā vietā, vai sāpīgs ribās pie paduses. Tā sajūta ir reizēm zem kreisās krūts līnijā līdz padusei.

Devos pie ģimenes ārsta, un šī brīnās par kārtējām manām sajūtām, jo ne pirmo reizi ar kaut ko tādu dodos pie viņas (pavasarī spranda kreisā pusē sāpēja un galva kreisā pusē likās tonusā). Aizsūtīja uz krūškurvja DT, lai izslēgtu iekaisumu un plaušu vainu (pavasarī biju uz rtg). Tur, protams, viss kārtībā, izņemot atzīmi, ka ir mugurkaula krūškurvja spondiloze.

Šogad ir pārbaudīta sirds - usg, slodzes tests un kardiogramma - un viss ir labi. Ir veikts RTG plaušām pēc Covid izslimošanas, ir taisīta krūšu USG. Viss izmeklējumos ir labi. Šobrīd vingroju pēc fizioterapeita ieteiktiem vingrinājumiem, jo kreisā puse visu laiku ir tonusā ofisa darba dēļ. Šobrīd neko no medikamentiem nelietoju. Tā sajūta ir tik traucējoša, bet saprotu, ka pie ārsta atkal iet ir lieki, jo nav jau ko vairs pārbaudīt. Ar ko to varētu izskaidrot un ko man darīt?

Paldies!
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Visdrīzāk, sāpju iemesls ir muskuļu disbalanss. Jāturpina vingrot fizioterapeita uzraudzībā. Tāpat izvērtējiet savas darba vietas izvietojumu - vai nav neērta piespiedu poza. Izvērtējiet arī kopējo savas fiziskās aktivitātes līmeni (vai nav mazkustīgs dzīves veids)....

Fizioterapija, rehabilitācija

Vai dzert daudz minerālūdeni ar sāļiem ir kaitīgi?
Labdien!

Sakiet, lūdzu, vai minerālūdeni ar sāļiem dzert daudz ir kaitīgi? Kādas tam var būt sekas?

Paldies!
Atbild:
SIA Sango Imports
Labdien! Paldies par Jūsu jautājumu! Ūdeni iedala parastajā dzeramajā ūdenī un ārstnieciskajā minerālūdenī. Ārstnieciskais ūdens tiek lietots pēc ārsta ieteikuma. Parastā dzeramajā ūdenī jābūt mikro un makroelementiem, bet to saturs nedrīkst pārsniegt 10-20 % no nepieciešamās mikro un makroelementu dienas devas. Jūs varat iegūt piemērotu un veselīgu dzeramo ūdeni, izmantojot japāņu produktu CORAL WATER. Plašāk aicinām izlasīt sango.lv. Esiet vesela!...

Veselīgs uzturs

Ko tas nozīmē, ja auss apakšdaļa tirpst jau 12 stundas un nebeidz tirpt?
Labdien!

Ko tas nozīmē, ja auss apakšdaļa tirpst jau 12 stundas un nebeidz tirpt?

Paldies!
Atbild:
Pāvels Naumovs, otolaringologs, homeopāts
Labdien! Auss gliemežnīcas tirpšanas var parādīties pie galvas smadzeņu asinsrites traucējumiem, galvas smadzenes patoloģijas, mugurkaula cervikālās daļas patoloģijas (trūce), paaugstinātā asinsspiediena, hormonālā disbalansa, ārējās, vidējās, iekšējās auss patoloģijas, kā arī pie onkoloģiskām slimībām. Jebkurā gadījumā, ja pat tirpšana pāries, Jums ir jāgriežas pie neirologa un pie LOR speciālista. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai šāda menstruāciju norise skaidrojama ar vecuma īpatnībām?
Labdien!

Man ir 16 gadi, mēnešreizes man ir kopš 12 gadiem. Pēdējās mēnešreizes bija normālas - septembrī. Oktobrī, apmēram 10 dienas pēc iepriekšējām mēnešreizēm, man pēkšņi tās parādījās atkal uz 3 dienām, bet ne tādas kārtīgas, vājas. Visu oktobri man nekā cita nebija kā šīs trīs dienas. Tagad jau kādu laiku man bija mēnešreižu simptomi, zināju, ka drīz tās sāksies. Vakar it kā sākās. Bet šodien atkal nav. Mazliet tikai bija un tas viss. Vai var norakstīt šīs lietas uz manu vecumu un tā īpatnībām?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Diemžēl Jūsu jautājums nesatur pietiekamu informāciju. Svarīgi ir zināt, vai ir seksuālā dzīve, mēnešreižu raksturs līdz šim. Iesaku apmeklēt ginekologu, lai saņemtu izsmeļošu atbildi....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kurš izmeklējums ir precīzāks - tomosintēze vai usg?
Labdien!

Kurš izmeklējums ir precīzāks - tomosintēze vai usg?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Es pieņemu, ka runa ir par krūšu dziedzeru izmeklējumiem. Mamogrāfija ar tomosintēzi ir ļoti precīzs izmeklējums, kas skata audus vairāk nekā 70 slāņos ar rentgena staru palīdzību. Ultrasonogrāfija ir ultraskaņas izmeklējums krūšu dziedzeriem. Abas metodes kombinējot, panāk vislabāko precizitāti dažādu krūts audu un arī patoloģisko struktūru diagnostiku un izmeklēšanu. Katra no metodēm ir labāka izvēle dažādām patoloģijām. USG - labāka cistu izmeklēšanai, piemēram. Īsā atbilde: nav...

Diagnostika

Spēcīgas sāpes zem paduses, diskomforts sirdī - kas varētu būt par iemeslu?
Labdien!

Pirms trim mēnešiem man sāka sāpēt paduse (gan zonā uz krūšu pusi, gan mugurpusē, uz apakšu, kur sākas lāpstiņas). Sāpes ir spēcīgas, dedzinošas. Pēc laika sākās arī spēcīgas sāpes plecā, kam pievienojās rokas tirpšana.

Biju pie neirologa, viņš izraksīja "Sirdalud", "Ipigrix". Kursu pabeidzu, sāpes mēneša laikā pārgāja. Taču tagad tās atgriezušās ar jaunu sparu. Papildus tam jūtu izteiktu diskomfortu sirdī - patstāvīga tahikardija, asinsspiediena "lēkāšana'', reizēm spēcīgas sirdsklauves, pārsitieni, spiediens krūtīs, vibrējošas sajūtas. Bieži, mainot pozu, ir sajūta, ka elpa aizcērtas, ir vēlme ieklepoties.

Ģimenes ārste visu noveļ uz ''stresu un mazkustīgumu'', kaut gan stresa manā ikdienā nav un līdz laikam, kad sākās nepatīkamās izjūtas, dzīvoju veselīgu, aktīvu dzīvesveidu.

Kas varētu būt par iemeslu šīm sūdzībām? Pie kāda speciālista jūs ieteiktu man vērsties?

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Pēc apraksta spriežot, Jums ir veģetatīvā distonija un arī ir bijusi starpribu nervu neiralģija. Ieteicama vizīte pie neirologa un psihiatra. Ar cieņu,...

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Kāds var būt iemesls sejas apmatojuma augšanai sievietei, ja hormoni ir normas robežās?
Labdien!

Esmu 35 gadus veca sieviete. Kopš pusaudžu vecuma aug tumši matiņi uz virslūpas, pēdējos gados arī uz zoda. Esmu uzsākusi lāzerepilācijas kursu, bet pēc 6. reizes nav nekāda efekta - matiņi turpina augt, nekļūst trauslāki. Veicu hormonu analīzes - normas robežās! Kāds ir iemesls šai matiņu augšanai, ja hormoni ir normas robežās? Kā ar to cīnīties?

Paldies!
Atbild:
Maija Dace Broša, ginekologs
Labdien! Pastiprinātai matiņu augšanai uz sejas ir divi iemesli. Viens - iedzimtība, kas raksturīga dienvidu tautām. Tad parasti matiņi aug arī mātei, vecmāmiņai. Otrs iemesls - hormonāli traucējumi. Cilvēka organismā ir ļoti daudz hormonu, kas savstarpēji ietekmē organismu. Jūs esot veikusi hormonu izmeklējumus, bet kādus? Parasti tas aprobežojas tikai ar dzimumhormoniem. Tādēļ iesaku šo problēmu risināt pie endokrinologa, iepriekš saņemot nosūtījumu pie ģimenes ārsta....

Endokrinoloģija / diabēts

Vai starpribu nervu iekaisums?
Labdien!

Četrus mēnešus atpakaļ bija stipras sāpes krūtīs, ka elpa sitās ciet. Tad sāpes pārgāja uz muguru un apstājās labajā pusē, ribās. Nebija iespējas aiziet pie ārsta, bet konsultējos pa telefonu. Bija pieņēmums, ka tas ir starpribu nervu iekaisums. Pāris dienas dzēru pretsāpju tabletes un sāpes pārgāja. Pēc kāda mēneša sajutu aiz ribām, labajā pusē, diskomfortu, it kā kaut kas traucē. Pēc "Voltaren" lietošanas tas pārgāja un es aizmirsu par šo problēmu. Nedēļu atpakaļ atkal parādījās spiedoša sajūta aiz ribām mugurpusē. Nekas nesāp, tikai kustoties un guļot šī jocīgā spiedošā sajūta. Kad sasmērēju ar "Voltaren", neko nejutu, bet tas palīdz tikai uz laiku. Iztaustīju visu apkārt - nav ne sabiezējumu, ne piepampuma. Traumas arī nav bijušas. Pamazām krītu panikā, jo pie ģimenes ārsta varēšu tikt tikai pēc mēneša. Vai tas var būt no starpribu nerva iekaisuma?

Paldies!
Atbild:
Dr. M. Funka
Labdien! Jūs jau esat pareizi nonākusi pie diagnozes, bet problēmas sakne ir sākotnējas izmaiņas krūšu skriemeļos attiecīgajā līmenī - spondiloartroze. Sākotnēji palīdz ziedes, svarīgas fiziskas aktivitātes, ārstnieciskās fizioprocedūras krūšu skriemeļu rajonā, tāpat lieliski palīdz osteorefleksoterapija. Vairāk informācijas mājaslapā www.osteorefleksoterapija.lv. Ar cieņu,...
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste
Labdien! Iemesls šāda veida sāpēm var būt nervu saknīšu kairinājums, ko rada mugurkaula izmaiņas un/vai stājas muskuļu disbalanss. Būtu jāveic izmeklējumi. Panikai nav iemesla. Jāizvērtē fiziskā slodze (pārslodze/ mazkustīgums), piespiedu/ieraduma pozas, skoliozes un citu mugurkaulāja īpatnību esamība, ķermeņa uzbūve, osteoporozes iespējamība (parasti pēc menopauzes iestāšanās). Ja palīdz "Voltaren" ziede, to var lietot....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Sāpes ausī - ko darīt?
Labdien!

Esmu 28 gadus veca sieviete. Problēma tāda, ka vakar pēkšņi sāka sāpēt auss labajā pusē. Tāda sajūta, ka ausi ir kaut kas ticis. Auss ir aizkritusi, sāpīga uz pieskārieniem un šķiet piepampusi. Kad mēģinu to dabūt vaļā, aizspiežot degunu, auss svilpo, to dzird pat blakus sēdošais. Tāpat, kustinot žokli, auss arī sāp un pulsē. Pie ārsta nevaru aiziet, jo atrodos ārzemēs. Ko varu darīt pati, un kas to varēja izraisīt?

Paldies!
Atbild:
Dr. J. Kondratiško
Labdien! Šādu patoloģiju ārstēt pati Jūs nevarat. Vienīgais, ko varu ieteikt - sargāt ausi no ūdens....
Atbild:
Dr. Pāvels Naumovs, ārsts otolaringologs
Labdien! Ņemot vērā Jūsu aprakstītas sūdzības, Jums ir nekavējoties jāgriežas pie ausu, kakla, deguna (otolaringologa) speciālista, vienalga, kur Jūs pašlaik dzīvojat. Ar cieņu,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Cieta vēdera izeja - vai tas varētu būt saistīts ar antibiotiku lietošanu?
Labdien!

Jau divas nedēļas fēču forma ir kā bumbiņas. Citu sūdzību nav. Pirms divām nedēļām biju apslimusi (elpceļu infekcija) un lietoju antibiotikas. Vai tas varētu būt saistīts, vai tomēr jāapmeklē ārsts?

Paldies!
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Vēdera izeja pēc antibiotiku lietošanas var mainīties, jo tiek izjaukts zarnu traktā esošā mikrobiota līdzsvars. Varat lietot probiotiku kursu, diētā vairāk šķiedrvielu un vēdera izeju veicinošu produktu (melnās plūmes, augļi, kefīrs, dārzeņi), jogurts arī varētu noderēt....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma