medicine.lv skaitļos

Lietotāji online108
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kāds ārsts var palīdzēt ārstēt Alopecia Areata?
Labdien,

slimoju ar Alopecia Areata, vēlos lai piesakās kāds ārsts, kurš reāli man var palīdzēt.

Esmu jau pabijusi visur un analīzes arī ir visas, bet atbildes no ārstu puses ir tādas, ka vēl jāpadomā ko vēl varētu darīt.
Atbild:
Nav
Labdien, Jākonsultējās mūsu medicīnas centrā pie ārsta - trihologa. Vispirms, vajag redzēt matus, veikt trihogramu. Ja Jums ir reāli alopecia areata - speciāla ārstēšana nav, bet ir kompleksa terapija....

Triholoģija / matu veselība

Vai matu izkrišana, sausa āda un lūpu kaktiņu plaisāšana izskaidrojama ar neiroloģiju?
Labdien,

Man plaisā lūpu kaktiņi, jau kādu mēnesi nedzīst. Man kļūst plānāki mati, pastiprināti izkrīt, katru reizi mazgājot pirkstos paliek šķipsna. Pēdējā laikā ir ārkārtīgi sausa āda, kremi nepalīdz.

Vai tas varētu būt no emocionāla stresa, piemēram, tuva cilvēka dēļ?

Agrāk ir bijis, ka man uzmetas miežagrauds, pirms eksāmeniem vai pārbaudījumiem, bet tas neizveidojas līdz galam, nepārplīst, bet vienkārši pāriet pats no sevis.

Vai tas viss ir saistāms kopā, vai tam varētu būt neiroloģisks pamats?

Paldies.
Atbild:
Dace Simsone
Labdien, Stresam mūsu dzīvē ir nopietna nozīme. Stress var būt kā "palaidējmehānisms" kādai slimībai vai stresa rezultātā, nepietiekošas ēšanas kvalitātes dēļ, netiek uzņemtas organismam vajadzīgās vielas. Tā rezultātā slimība sāk attīstīties un tā jāārstē neatkarīgi no stresa. Ja atrisinās dzīvē kāda problēma, kas iepriekš saistīta ar stresu, pārdzīvojumu, ir labi, bet tomēr somatiska rakstura saslimšanas ārstēšanai bieži nepieciešama komplicētāka ārstēšana. Tāpēc iesaku iemeslu Jūsu...

Dermatoloģija / ādas veselība

Cik kaitīgs ir Abilify 15 mg?
Labdien,

Esmu lasījusi internetā par Abilify 15 mg kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību.

Vai tas tiešām var nogalināt,lietojot to pat ārsta izrakstītajās devās?
Atbild:
Dace Simsone
Labdien, informācija internetā katram jāizvērtē pēc savas personiskās kritikas spējām. Ja ārsts izraksta kādu konkrētu medikamentu, tad ar ārstu par šīm zālēm un to ietekmi ir vērts izrunāt. Ja no filozofiskā viedokļa, tad arī čūskas inde var cilvēku nogalināt, bet sen zināms, ka tā tiek plaši izmantota medicīnā kā ārstniecības līdzeklis. Viss atkarīgs no devas, cilvēka personiskās medikamentu panesamības....

Medikamentu ražošana

Kas var izraisīt vemšanas simptomus no rītiem?
Labdien,

Man ir tāda problēma, ka pēdējā laikā (nedēļu) no rītiem, kad jau izeju ārā no mājām, ejot parādās slikta dūša (gribas vemt).

Pāris reizes noklepojos un ieelpoju svaigu gaisu un pēc laika jau pāriet (10 min). No rītiem parasti neēdu, bet kad arī ēdu, tad ir vēl trakāk. Mājās parasti tā nav, tikai tad, kad izeju ārā.

Svaru itkā neesmu nometis un ēdu kā parasti. Vēl arī smēķēju vairākus gadus.

Alkoholu lietoju 1-2x nedēļā, alu.
Īsi sakot viss ir no rīta, kad kaut kur eju, vai ēdu no rītiem.

Paldies.
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien, Pēc Jūsu sniegtā apraksta, ir ļoti maz informācijas lai varētu kaut cik precīzi spriest par Jūsu kaiti. Šādas sūdzības var būt gan pie paaugstināta vai pazemināta asinsspiediena, gan gastrīta, gan asins cirkulācijas traucējumu gadījumā, mazasinības, vegetodistonijas, helmintozes, grūtniecības (sievietei) un vēl citas problēmas. Vēlams būtu veikt diagnostiku, lai precīzāk varētu saprast Jūsu sūdzību cēloni....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Cik maksā mugurkaula disku operācija?
Labdien,

Sakiet, lūdzu, cik maksā mugurkaula disku operācija?

Viens disks ir ieplīsis un izvirzījies par 6mm uz āru. Kur veic šādas operācijas un cik tas maksā?

Vai ir kāda apdrošināšanas kompānija, kas kaut daļēji, nopērkot polisi, sedz operācijas un slimnīcas izdevumus?

Ar cieņu,
Vasilijs
Atbild:
Ieva Stibe
Labdien, mikrodiskektomjas operācija Stradiņa slimnīcā maksā aptuveni Ls 892,00. Šī operācija nav valsts apmaksāta. Polises, kas sedz maksas pakalpojumus, ir pieejamas tikai juridiskām personām, uz tām jābūt norādei "maksas stacionārs", kā arī aprakstā norādīta pieejamā summa....

Traumatoloģija / ortopēdija

Cik kaitīgi ir bieži dzert avārijas kontracepcijas tabletes?
Labdien,

divu mēnešu laikā es esmu 3 reizes lietojusi (septembra sākumā, oktobra sākumā un oktobra beigās) avārijas kontracepcijas tabletes.

Oktobrī 12 dienās pēc mēnešreizēm un 5 dienās pēc AK lietošanas man ir parādījusies neliela asiņošana un reizēm asas sāpes vēdera lejasdaļā.

Mani ļoti strauc kādas varētu but sekas manai rīcībai un vai ir iespējams kaut ko lietas labā darīt?
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Jums noteikti būtu ieteicams apmeklēt ginekologu. Pirmkārt, lai pārliecinātos, ka nav attīstījusies kāda saslimšana (pārāk biežas avārijas kontracepcijas lietošanas rezultātā var rasties olnīcu veidojumi) un otrkārt, lai kopīgi ar ārstu izvēlētos piemērotu kontracepcijas līdzekli. Sāpes vēdera lejas daļā var radīt arī seksuāli transmisīvas saslimšanas, ar ko pastāv iespēja inficēties, ja dzimumakta laikā nav lietots prezervatīvs....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc ilgstoši sāp pleca locītava?
Labdien,

Vēlos zināt, kāds varētu būt iemesls tam, ja ilgstoši sāp pleca locītava, ja sāpes staro pa visu roku - no paduses, ap pleca locītavu, visas rokas garumā?

Pirms vairākiem mēnešiem neveikli pakritu, uzkritu uz tās rokas.

Vai varētu būt samežģīta pleca locītava? Kustības nav ierobežotas, bet sāpes gan mēdz būt neciešamas.

Otrs jautājums - vai tas ir normāli, ja cikla garums ir 24 vai 25 dienas (man ir 36 gadi, esmu dzemdējusi).

Pateicos par atbildēm.
Atbild:
Anna Maruskina
Labdien, atbildēt uz Jūsu jautājumu par sāpju iemeslu pleca locītavā un rokā bez objektīvās izmeklēšanas un iespējams arī palīgizmeklēšanas metodēm praktiski nav iespējams. Jums ir jāapmeklē ģimenes ārsts vai ārsts traumatologs ortopēds un jānoskaidro sāpju iemesls. Kas attiecās uz ciklu 24-25 nedēļas, tad tas var būt arī normas variants. Sīkāk Jums spēs atbildēt tikai Jūsu ārsts ginekologs....

Reimatoloģija / kaulu, locītavu un saistaudu slimības

Kāpēc bērns vēlas gulēt pie vecākiem un naktīs raud?
Labdien,

puisītim ir 6 gadi. Gandrīz katru nakti viņš pamostās un raud, protams, pēc nomierināšanas atkal viss ir kārtībā.

Nākošajā dienā bērns neatceras, ka būtu raudājis. Ir situācijas, kad viņš, pats nesaprotot, nāk gulēt uz gultu pie vecākiem.

Kas tam varētu būt par iemeslu un ko būtu labāk darīt?
Atbild:
Nikola Dzina, Klīniskā psiholoģe
Labdien, viens no iemesliem nakts raudāšanai varētu būt trauksme. Tā var rasties dienas notikumu gaitā vai Jūsu bērniņš pēc savas dabas var būt ļoti jūtīgs. Lai to novērtētu, būtu labi vērsties pie speciālistiem - bērnu psihologa vai neirologa. Šajā vecumā nakts raudāšana mēdz būt bieži, jo bērniņam paradās dažāda veida bailes. Citiem bērniem tas varētu būt arī neapzināts veids tikt vecāku gultā, ko kāro daudzi. Jums būtu jāpievērš uzmanība raudāšanai, ja tā parādījās pēkšņi, ja tā ietekmē bērna uzvedību...

Pediatrija / bērnu veselība

Vai ir iespējams būt stāvoklī, ja ar kavēšanos ir sākušās mēnešreizes?
Labdien,

Gaidīju mēnešreizes pirms 12 dienām. Jau dažas dienas pirms izjutu velkošas sāpes vēdera lejasdaļā, bet nodomāju, ka tas uz mēnešreižu rēķina.

Tomēr jau šīs 12 dienas jutu šīs sāpes. Uztaisīju testu pirms dažām dienām, diemžēl negatīvs. Šonakt sākās stiprākas sāpes un arī mēnešreizes, bet šoreiz ne tik spēcīgas.

Kādu laiku bija miegainība, apetītes zudums, dažreiz slikta dūša, bet vemšanas nav.

Vai es tomēr varētu būt stāvoklī, kaut ar arī ar kavēšanos ir sākušās mēnešreizes?
Atbild:
Nav A.Sizova
Labdien, Ja tests ir negatīvs un ir sakušās menešreizes, tad grūtniecība nav, bet ir olnīcu disfunkcija. Pievērsiet uzmanību nakamajam menešreizēm, ja atkārtoti kavējas, veršaties pie ārsta....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir pamats uztraukties par sāpēm vēdera lejasdaļā?
Labdien,

pirms diviem gadiem bija mans pirmais dzimumakts, mēnešreižu laikā. Pēc piecām dienām otrais, abos gadījumos lietots prezervatīvs.

Kopš tā laika dzimumattiecību nav. Mēnešreizes regulāras, sākas un beidzās kā brūngani izdalījumi, pa vidu kā normālas asinis, visvairāk ir otrajā un trešajā dienā. Nekādu neparastu izdalījumu nav.

Pirms mēneša bija sāpīga vēdera lejasdaļa ap divām nedēļām, uzspiežot un pats par sevi nepatīkami, bet pārgāja siltajās zemēs.

Vai man ir pamats uztraukties?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, satraukumam nav pamata....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā tikt galā ar sirds slimībām?
Labdien,

manam tētim ir 55 gadi un jau aptuveni 12 gadus viņš mokās ar sirds slimībām. Pirms diviem gadiem bija arī insults.

Pēdējā laikā ir tā, ka paliek slikti ar sirdi vismaz 2-3 reizes dienā. Cik esmu sapratis, tad tā ir mirdzaritimija. Viņš ir gājis pie desmitiem ārstu, bet neviens neko īsti pateikt nevar.

Saka, ka tikai lai dzer čupām zāles, bet nekad ilgāk par divām dienām labāk arī nav palicis. Zudusi ir visa ticība ārstiem, un faktski jebkāda cerība uz izarstēšanos, kaut vai uz situacijas uzlabošanos, psiholoģiskais stāvoklis arī ir diezgan katastrofāls.

Pie psihologa arī kategoriski atsakās iet. Smagi redzēt viņu tā mokamies. Varbūt varat sniegt kādu, kaut vismazāko padomu, kā lai palīdz.

Zinu, ka situācija no Jūsu skatu punkta ir grūti izprotama un nekonkrēta, bet varbūt ir kas tāds, ko varat ieteikt.

Ceru uz jebkādu atbildi.

Paldies,
ar cieņu, Edvards.
Atbild:
Ieva Stibe
Labdien, vispirms būtu nepieciešams precizēt diagnozi. Ja runa ir par mirdzaritmiju, pacientam jāpierakstās uz konsultāciju pie ārsta aritmologa. Rekomendējam Stradiņa slimnīcas aritmologu asoc. prof. Oskaru Kalēju. Lai pierakstitos pie O.Kalēja, lūdzu, zvaniet uz Latvijas Kardiologijas centra Ambulatoras daļas registratūras tālruni 67069376....

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai pastāv iespēja, ka mums varētu būt dvīnīši noteikti?
Labdien,

Abi ar vīru plānojam bērniņu. Cikla 11. dienā biju uz USG, lai ārste redzētu, kā ir attīstījusies olšūna. USG bija redzams, ka man ir izveidojušās 3 lielas olšūnas (17,9; 19,5; 17,4 mm). Ārste paziņoja, ka ir diezgan lielas izredzes tikt pie mazuļa. Gribētu zināt, vai gadījumā nepastāv iespēja, ka mums varētu būt ja ne trīnīši, tad dvīnīši noteikti, ņemot vērā, ka ir attīstījušās trīs lielas olšūnas?

Paldies!
Atbild:
Ingrīda Šilberga
Labdien, Iespēja pastāv....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

No kā uz dzimumlocekļa parādās plaisas?
Labdien,

pēc seksa man paradījās plaisas uz dzimumlocekļa.

Vai tā varētu būt kāda no STS slimībām?

Ko jūs man iesakāt darīt?
Atbild:
Andris Ābele, urologs
Labdien, Pēc Jūsu jautājuma nevar saprast vai sekss, vai plaisa ir 1. reizi. Visticamāk, ka tā ir neliela ādas vai gļotādas trauma, kas pati pāriet 2-3 dienās. Ja tā, tad viss kārtībā. Ja nepazūd, jāvēršas pie dermatovenerologa....

Seksoloģija / seksuālā veselība

Vai ilgstoša barošana ar krūti var nelabvēlīgi ietekmēt sievietes veselību?
Labdien,

Sakiet, lūdzu, vai ilgstoša barošana ar krūti var nelabvēlīgi ietekmēt sievietes veselību?

Dakteri iesaka pārtraukt krūtsbarošanu, jo sākās bieža asiņošana (neregulāra - te 7 dienu intervāls, tad 21 diena). Meitiņa krūti pieprasa ejot gulēt un reizēm, kad mostas (2,6 gadi).

Man ir 45 gadi, meitiņa dzima 43 gadu vecumā. Pamazām ejam uz šīs vajadzības pārtraukšanu, tā pamazām, bet uz "sitienu" jūtu, ka nesanāks.
Atbild:
"Quartus"
Labdien, Pilnībā piekrītu Jūsu dakterei, ka no krūts barošanas Jums būtu jāatsakās. Ilgstoša krūts barošana var radīt menstruālā cikla traucējumus, kas, ņemot vērā Jūsu vecumu, var radīt dziļākas veselības problēmas. Manuprāt, Jūs jau pati esat pieņēmusi lēmumu pārtraukt šo procesu, nesteidzieties, tas nav jārealizē vienā dienā, sarunājiet ar meitu un sagatavojieties abas. 2.6 gadi ir vecums, kad bērniņš daudz ko saprot. Lai Jums abām izdodas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc pēc operācijas nav normālas vēdera izejas?
Labdien,

man šodien ir ceturtā pēcoperācijas diena pēc žultspūšļa izņemšanas, taču pēc operācijas vēl neesmu bijusi uz tualeti "pa lielam" (nevajag).

Vai man vajadzētu uztraukties?

Dienu pirms operācijas un operācijas dienā neēdu vispār, pirmajā pēcoperācijas dienā ļoti maz, taču pārējās dienās ēdu normāli daudz.

Vai man varētu būt aizcietējums? Ko darīt?

Paldies.
Atbild:
Anda Kariņa
Labdien, Mikrolax klizmina palīdzēs vēdera izejai. Papildu dzert daudz sķidruma un iespēju robežās staigāt, lai veicinātu zarnu darbību....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai bērnam pret temperatūru var dot paracetamol tabletes?
Labdien,

sakiet, lūdzu, vai trīs gadus vecam bērnam pret temperatūru var dot paracetamol tabletes? Ja drīkst, tad cik daudz un cik bieži?

Viņam sīrups un svecītes īpaši labi nepalīdzēja.

Atbild:
Nav
Labdien, varat dot pusi tabletes 3 reizes dienā. Tomēr, ja nepalīdzēja svecītes un sīrups, tad arī tabletes nebūs efektīvas. Iesakām dot sīrupu Nurofen 3ml 3 reizes dienā....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai elpošanas traucējumi var būt saistīti ar kādām sirds kaitēm?
Labdien,

manai meitai ir astoņi gadi. Jau aptuveni četrus mēnešus novēroju, ka viņa ļoti bieži elpojot veic dziļas ieelpas ar muti, it kā trūktu elpas, vidēji pēc 5 īsām ēlpām viena dziļa.

Ar ko tas varētu būt saistīts?

Stāstīju dakterei par savā raizēm, bet viņa to noraksta un kaut kādu psiholoģisku klikšķi. Taču tas ir šausmīgi, kad sēžu viņai blakus, pilnīgi gribas ķert pie rokas un vest pie kāda ārsta.

Dodu viņai ziveļļu, Ostiocare. Meitene ir jūtīga, ātri apainojas, raud, satraucas par visu, bērnībā viņai bija tas, ka viņa aizraudājās un nespēja ievilkt elpu. Raizējos arī par pulsu, tas bieži ir ap 110- 120 x minūtē, kad saku dakterei, viņa to noraksta uz satraukumu, bet tāds pats pulss viņai ir mājās, miera stāvoklī.

Esmu stingri nolēmusi uzstāt uz izmeklējumiem. Ar ko man sākt?
Kādi speciālisti šajā gadījumā būtu nepieciešami?

Vai tā nevarētu būt kāda sirds kaite?

Ļoti gaidīšu Jūtu atbildi.
Atbild:
Nav
Labdien, iesakām aizvest bērnu pie bērnu pulmonologa, piemēram, Bērnu slimnīcā Rīgā, Vienības gatvē. Bērnam jāveic plaušu funkcionālās proves, kas arī palīdzēs izvērtēt, vai pie šādas elpošanas vainojama plaušu slimība. Sirdskaiti var diagnosticēt ar ehokardiogrammu - sirds ultrasonogrāfiju....

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Kā ārstēt kašķi?
Labdien,

vai Jūs varētu, lūdzu, ieteikt ar kādiem medikamentiem var ārstēt kašķi?

Pārvācos uz Rīgu, bet ārsta te man nav, bez rindas dārgi jāmaksā.

Kamēr tikšu līdz ārstam, kāds laiciņš paies. Iesakiet ko darīt vismaz sākumā, lai novērstu niezi un izsitumus.
Atbild:
Nav
Labdien, aptiekā bez receptes var nopirkt ziedi Permetrini, sprejs Spregali. Izmantot pēc instrukcijas....

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai ir vērts psihisko saslimšanu ārstēt ārzemēs?
Labdien,

vai ir vērts apsvērt psihisko saslimšanu ārstēšanu ārzemēs (F20, F34)?

Vai ir jārēķinās ar ļoti augstām izmaksām?

Esam domājuši gan par Eiropu, gan Ziemeļameriku.

Paldies.
Atbild:
Dace Simsone
Labdien, ir atļauts viss, kas nav aizliegts. Ja dg F20, tad jārēķinās ar ilgstošu ārstēšanu. Svarīga vide, kādā cilvēks dzīvo, sabiedrība, ar ko kontaktē. Saslimšanas saasinājumu gadījumos, protams, nepieciešama mediķu palīdzība, bet visumā vairāk runa par ikdienas atbalstu, adaptāciju sabiedrībā. Tas ir ļoti komplicēts process, kur nevar atraut ārstēšanos no cilvēka dzīves. Ja viņam pēc ārstēšanas procesa jāatgriežas ierastajā dzīves vietā, dažkārt ārstēšanās procesu rezultāti ļoti...

Psihoterapija / psihiatrija

Ko nozīmē stipras sāpes vēdera lejasdaļā?
Labdien,

Man ir tāda problēma (sieviete, 22 gadi) - pirms dažām dienām parādījās stipras, nepatīkamas sāpes vēdera lejasdaļā (ieņemot citu gulēšanas pozu, sāpes uz dažām sekundēm pāriet, bet tad atkal jāmeklē cita poza), tāpat ir arī sāpes muguras lejasdaļā - tur kur nieres.

Iedzēru ibumetinu. Nakamajā dienā sāpes bija jau savādākas - vēdera lejasdaļā, anālās atveres apvidū. Kad mēģinu nokārtoties, tad vēl vairāk sāk sāpēt anālā atvere un vēders.

Atkal iedzēru ibumetinu, palika labāk. Bet naktī sāka sāpēt labais sāns un it kā bija slikta dūša, aizgāju uz tualeti, nu jau varēju beidzot nokārtoties (iepriekš sāpju dēļ tas nebija iespējams un bija tāds kā aizcietējums), taču pēc tam man uznāca tāda sajūta, it kā tūlī noģībtu, sāka trīcēt kājas. Tas turpinājās nepilnu stundu.

Pašlaik ir tikai sāpes vēderā un nedaudz griežas galva.

Nesaprotu, kas tas ir? Par ko tas varētu liecināt? Pie ģimenes ārsta varēšu tikt tikai pec nedēļas, bet jau tagad gribu zināt, kas ar mani notiek.

Varbūt kādam tā ir gadījies vai varbūt ziniet, kas tas ir?

Paldies.
Atbild:
Nav
Labdien, Iesakām Jums vērsties pie ķirurga, vai nu ambulatori, vai arī slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Šādas sūdzības var slēpt nopietnu ķirurģisku saslimšanu un akūtu iekaisumu(apendicītu, resnās zarnas iekaisumu, urīnceļu iekaisumu u.c.), ko, neredzot pacientu, ir grūti izvērtēt....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Kā novērst bailes par to, ka kāds uzzinās par manu slimību?
Labdien,

man ir 34 gadi un kopš jaunības es slimoju ar epilepsiju. Tā arī ir viena no lielākajām problēmām, ļoti baidos ka kāds to uzzinās.

Man ir grūti iepazīties ar kādu vīrieti, jo visu laiku kaut kas jāslēpj. Cilvēki nemaz nav iecietīgi.
Atbild:
Ingrīda Cera
Labdien, mūsdienīga medicīna ļauj kontrolēt lēkmes, ja pareizi piemeklēt zāļu kombināciju. Protams, ir izņēmumi, bet rūpīgi lietojot piemeklēto terapiju, noteikti būs uzlabojumi. Bailes, ka kāds var uzzināt par Jūsu problēmu ir personības psiholoģiskais šķērslis, tas nav saistīts ar epilepsiju. Varbūt Jums palīdzētu psihoterapeita konsultācijas, kas ļautu atrast Jums pieņemamo risinājumu, nostiprināt pašvērtējumu, ieraudzīt problēmu citā leņķī....

Psihoterapija / psihiatrija