medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1666
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Ja bērnam ir žultsakmeņi, vai tos nepieciešams operēt?
Labdien,

Sakiet, lūdzu, ja man konstatēti žultsakmeņi (pirms 10 gadiem lielie >2.2 cm un daudz arī mazo). Pirms vairākiem gadiem tas pats - nedaudz paaugušies. Bet pēdējos 3 gados lēkmes nav bijušas un īpaši tos nejūtu.

Vai nepieciešams tos operēt, vai gaidīt, kad tie sāks sevi pieteikt?
Atbild:
Edgars Mednis, Ārsts pediatrs homeopāts, Āgenskalna klīnika
Labdien, Ja pēdējos gadus nav pārbaudīti, tad vajadzētu vēlreiz veikt utrasonoskopiju, lai zinātu, ka tie mainās. Ir iespējams, ka tie izzūd, bet vairumā gadījumu tiem ir tendence palielināties. Lai izlemtu par ārstēšanās taktiku ir jāvadās pēc sūdzībām un jāizrunājas ar savu ārstējošo ārstu. Teorētiski var gaidīt, ka tie "pieteiksies", bet tas varētu būt ļoti nepatīkami Jums un arī nevajadzīgs stress....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien, Lai spriestu par žultsakmeņiem un nepieciešamo operāciju ir nepieciešama žultspūšļa sonsokopijas dati dinamikā. Tikai ārstējošais ārsts, kurš pārzina šo problēmu ieteiks Jums pareizo risinājumu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

No deguna starpsienas ir nogājis mazs pikucītis ādas, vai āda atjaunosies?
Labdien,

Nevarēju atrast nevienu citu, kam kaut ko par šo tēmu pajautāt.
Tātad man no vienas deguna starpsienas ir nogājis mazs pikucītis ādas. Iespējams tas radies no tā, ka es pēdējās nedēļas laikā katru dienu vismaz vienu reizi iešņaucu pikucīti šņaucamās tabakas (dēļ iesnām).

Vai āda atjaunosies? Kādas problēmas var sagādāt šis te? Pie kā man vērsties?

Liels paldies!
Atbild:
Edgars Mednis, Ārsts pediatrs homeopāts, Āgenskalna klīnika
Labdien, Šņaucamā tabaka nav labākās zāles pret iesnām. Ja ir gļotādas bojājums, tas var rasties kā mehāniska vai ķīmiska bojājuma rezultāts. Ja bojātais laukums palielinās, vai ir asiņošana, noteikti vajadzētu apmeklēt ausu, kakla un deguna ārstu (LOR)....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ja tā ir piena sēne, vai to var izārstēt, lai neatkārtojas?
Labdien,

Vai tā ir piena sēne vai kāda cita vaina, ja mazliet kasās ap klitoru un ir pienaini ar dažiem gabaliņiem makstī [mazāki par mm] baltiem, bet ne biezpieņaini izdalījumi. Minimāla, neizteikta smarža. Vienreiz jau šāda problēma bija daudz trakākā niezēšanas stadijā un vienreiz vieglā (3-4 mēn. laikā).

Ja tā ir piena sēne, vai to var izārstēt, lai neatkārtojas, vai tā arī "izleks" reizi 1-2 mēnešos?
Jo starp šīm reizēm nekādas niezes un īpašu izdalījumu nav ne makstī ne ārpus tās.

Seksa nav bijis vismaz gadu.

Ja tomēr jādodas pie ginekologa, varbūt varat kādu lētāku ieteikt, jo finanšu lieku nav. Vai arī kādu mājās veicamu pasākumu.
Atbild:
Valērija Godunova
Labdien, Uzstādīt diagnozi neskatoties nav iespējams. Sēnīšu infekcija var būt izārstēta pilnībā....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai amoksicilīns var pasliktināt stāvokli, ja diagnoze ir ezofagīts, duodenīts un helicobacter pylori?
Labdien,

Man ir 25 gadi un diagnoze - ezofagīts, duodenīts un helicobacter pylori, ģimenes ārsts man uzrakstīja omeprazolu un antibiotikas helikobaktērijas iznīcināšanai - Fromilid un Hiconcil (amoksicilīns), bet amoksicilīnam kā blakne ir minēts ezofagīts, kas man jau ir. Turklāt man šis atibiotiku kurss jau bija pirms gada, tad man ezofagīta vēl nebija, bet helikobaktērija kā ir tā ir.

Gribētu uzzināt vai amoksicilīnu vēl nepasliktinās stāvokli, vai drīkstu viņu vispār lietot un ja nē, tad kādas ir alternatīvas?
Atbild:
Dr.S.Liepa
Labdien, Jūsu jautājums ir jārisina individuālā konsultācijā, jo pasliktināt stāvokli ir ļoti plašs jēdziens....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc sāp kreisā olnīca, kad uz tās uzspiež?
Labdien,

Man ir 17 gadi. Man sāp kreisā olnīca. Viņa man sāka sāpēt tad, kad sāku nesen slimot ar kaut kādu vīrusu. Tā nesāp pastāvīgi, bet kad uz tās uzspiež.

Gribētos uzzināt, kāpēc tā sāp? Visi, kam esmu to jautājusi, nav varējuši atbildēt.
Atbild:
Nataļja Mošna ārstu prakse
Labdien, Normā olnīcas nevar sataustīt uzspiežot uz vēdera, tāpēc Jums noteikti ir jāapmeklē ginekologs, lai atklātu sāpju iemeslu (veicot mazā iegurņa orgānu ultrasonogrāfiju, paņemot speciālas analīzes) un, ja tās būs nepieciešms, saņemt ārstēšanu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai "Betaloc ZOK" var lietot kopā ar "REXITIN"?
Labdien,

Mans ģimenes ārsts ir izrakstījis beta-blokatoru "Betalock Zok" 25 mg 1xdienā, jo ir nelieli sirds ritma traucējumi. Savukārt, mans neirologs man izrakstīja "REXETIN" 20 mg 1x dienā, jo ir veģetatīvā disfunkcija - panikas epizodes.

Ģimenes ārsts saka, ka "Betalock ZOK" un "Rexetin" ir apvienojami ņemot vērā to, ka man ir izrakstītas mazas devas. Bet tomēr, "REXETIN" lietošanas instrukcijā atrodu informācija, ka to labāk nelietot kopā ar "Betaloc ZOK", jo "REXITIN" var ietekmēt šo zāļu iedarbību.

Kā rīkoties?
Atbild:
Dr.Andas Kariņas Ģimenes ārsta prakse
Labdien, "Rexetin" ir antidepresants paroxetins, kura zāļu instrukcijā ir minēts, ka tas var ietekmēt "Betalock ZOK" (metaprolola) darbību. Nav rakstīts, ka abu medikamentu vienlaicīga lietošana nav pieļaujama. Jūsu ģimenes ārstam ir pilnīga taisnība un daudzi pacienti veiksmīgi vienlaicīgi lieto metaprololu un paroksetīnu arī daudz lielākās devās kā Jūs....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ALS var iedzimt?
Labdien,

Manai mammai ir noteikta diagnoze ALS (amiotrofa laterāla skleroze). Mammītes moku pilnais ceļš šajā saulē, diemžēl, drīz būs galā. Ļoti uztraucos par tādu lietu - man ir sākuši raustīties tā kā kāju/ roku muskuļi jeb nervi (zem ādas, var redzēt, ka kaut kas drusciņ raustās), esmu pārbijusies, vai tās nav tās nolādētās slimības ALS pazīmes, jo lasīju ka dažos % šī slimība var iedzimt.

Vai nomierināsiet manu satraukto prātu ?


Atbild:
Dr.Andas Kariņas Ģimenes ārsta prakse
Labdien, ALS (amiotrofā laterālā skleroze) ir neirodeģeneratīva saslimšana. Pakāpeniski iet bojā motorie neironi. Viens no ALS veidiem tiek pārmantots ģimenē. Arī sporādiskiem ALS saslimšanas gadijumiem vēro autosomāli dominantu pārmantojamību ģimenē. Pirmie simptomi var būt asimetrisks vājums vienā no ekstremitātēm. Pirms vājuma var būt bijuši krampji šajā ekstremitātē vai patvaļīgas muskuļu kontrakcijas - kustības šajā ekstremitātē parasti rīta stundās. Denervācija ar laiku noved pie...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc man ir sekojošas veselības problēmas?
Sveicināti,

Man 23 gados pēc pēkšņas panikas lēkmes (bez kaut kādiem iemesliem) konstatēja veģetodistoniju, kas turpinājās apmēram 3 gadus, bet medikamentus, ko rakstīja dažādi speciālisti, nelietoju - pati ar sevi tiku galā.

Tajā pašā laikā, pāris mēnešus pēc slimības sākuma konstatēju, ka muskuļos nav spēka, jo palika grūti darīt it kā vienkāršus darbus. Vēlāk sekoja arī fiziskais muskuļu atslābums - miesa palika kā vecam cilvēkam.

Man tagad 40, bet tā arī līdz šim neviens man nav atbildējis uz jautājumu - pat pēc neskaitāmu ārstu apmeklējumiem - kas tas ir un no kā?
Atbild:
Dr.S.Liepa,
Labdien, Jūsu problēma jāskatās kopumā - izmeklējumu rezultāti, sūdzību komplekss u.c. faktori - tikai tādā veidā problēmu var sākt risināt....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Jau 3 nedēļas ir dziļš klepus, kā no tā izārstēties?
Labdien,

Man ir tāda problēma, ka jau 3 nedēļas ir dziļš klepus. Sākumā bija tāds rūcošs, bet tagad galīgi neatklepojas un grūti gulēt, jo visu laiku kņudina un ir jāklepo.

Biju pie ārsta, kā arī jau esmu izdzērusi 10 dienu antibiotikas kursu. Vēl pa šo laika posmu esmu lietojusi: ACC pulverīsus, ACC Long, Bronhiālo balzāmu, brontex tabletes, laringo spray.

Šobrīd jau esmu nogurusi no tā klepus. Lietotas tik daudzas zāles, bet bez panākumiem, jo vienalga sanāk klpot.

Ko man darīt un kā atbrīvoties no klepus?
Atbild:
Dr.S.Liepa
Labdien, Ieteiktu Jums ārsta homeopāta konsultāciju....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vēlējos noskaidrot, kur var veikt abortu?
Labdien,

Vēlējos noskaidrot, kur var veikt abortu - kurās klīnikās? Varbūt varat ieteikt uz reiz kādu vietu - kur doties!

Paldies par atbildi!
Atbild:
Nataļja Mošna ārstu prakse
Labdien, Abortu pēc sievietes vēlēšanas var veikt līdz 12.grūtniecības nedēļai. Pirms aborta Jums ir jāapmeklē ginekologs, lai veikt visas nepieciešamas analīzes,ar ultrasonogrāfiju precizēt grūtniecības laiku un saņemt nosūtījumu uz abortu no ginekologa. Abortu var veikt daudzās vietās, piemēram slimnīcā "Gaiļezers", "P.Stradiņa" slimnīcā, ja grūtniecības laiks ir mazāks nekā 8 nedēļas, tad arī "ARS" un"VC-4"....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai var būt, ka priekšādiņa ir pieaugusi pie dzimumlocekļa galviņas?
Labdien,

Man ir 21 gads. Man ir tāda sajūta, ka dzimumlocekļa priekšādiņa ir pieaugusi pie galviņas. Tas tā var būt, vai tā ir īsa saitīte?

Ādinu nav iespējams atvilkt. Tagad man pirms pāris nedēļām parādijās tādas kā cietas pumpas augšpusē, kur beidzas loceklis un sākas galviņa. Tās ir zem ādas un var tikai sataustīt.

Kas tas varētu būt?
Atbild:
MFD Veselības centrs
Labdien, Visticamāk Jums ir fimoze, jeb šaurā priekšādiņa. Tas parasti noved pie t.s. smegmas "pērļu" veidošanos, kurus var sataustīt tieši pie dzimumlocekļa galviņas pamatnes. Ielaistos gadījumos var parādīties dzimumlocekļa audzēji, kurus var sajaukt ar smegmas "pērlēm". Rekomendējam Jums konsultēties ar urologu pēc iespējas ātrāk. Pastāv ne tikai onkoloģijas risks, bet arī ārstēšanas rezultāti var būt ne tik labi kā gribētos ne Jums un ārstam, jo ilgstošas fimozes gadījumā priekšādiņa tiešām...

Uroloģija / nefroloģija

Kas jālieto, lai uzlabotu krūšu veselību?
Labdien,

Man ir 52 gadi, 38 gadu vecumā man izoperēja dzemdi un olnīcas. Skrīninga mamogrāfijā saņēmu šādu aprakstu: Fons fibrolimatozs. Fibroglanduārie audi sabiezēti šķiedrainu struktūru lokalizēti retroareolārie.

Secinājumi: Regresējoša retroareolāra fibroze. Involutīvas pārmaiņas.

Vai Jūs, lūdzu, variet paskaidrot - Kas jālieto, lai uzlabotu krūšu veselību?

No hormonu tabletēm lietoju "Estrofem" 1mg.
Atbild:
Maija Dace Broša
Labdien, Ir labi, ka veicāt mamografiju. Jūsu izmeklēšanas rezultāti ir atbilstoši Jūsu vecumam un tātad ar krūtīm problēmu nav. Speciāli nekas nav jāuzlabo, jo esat vesela. Ja ir problēmas, konsultējaties ar ģimenes ārstu, jo nevaru dot ieteikumus neko nezinot par Jums....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai ir kāds veids kā atbrīvoties no kārpas?
Sveiki,

Man ir tāda problēma - man uz rokas pirksta (virs naga) pirms gada bija uzmetusies kārpa (ādas krāsā). Aptuveni pirms pusgada turpat blakus uzmetās arī otra kārpa. Tad nolēmu aiziet pie dermataloga. Tur man
to kārpu saldēja ik pēc 2 nedēļām kopā 7 reizes.

Diemžēl man tas nelīdzēja bet tikai ar laiku kārpas palielinājās un pirksts izskatās ļoti nesmuki. Tad palūdzu dermataloģei vai ir cits veids kā ārstēt kārpu. Viņa man ieteica līdzekli ar nosaukumu Duofilm. Es to lietoju regulāri (katru dienu) jau gandrīz 2 mēnešus, bet nekas nav mainijies.

Vai ir kāds veids kā atbrīvoties no kārpas?

Iepriekš paldies!
Atbild:
Anna Bērziņa, dermatologs
Labdien, Kārpas izraisa vīruss, tādēļ, ja organisma imunitāte ir pazemināta, tad cīņa ar kārpu likvidēšanu var būt ilgstoša. Papildus kārpu lokālai ārstēšanai būtu jāstiprina arī imunitāte. Alternatīva ārstēšanas metode - šķidrā slāpekļa procedūrām un keratolītiskiem preparātiem (piemēram, Duofilm), ir lāzerterapija. Ar lāzera impulsa palīdzību tiek likvidēts asinsvads, kas atrodas zem kārpas, līdz ar to barības vielas un skābeklis vairs kārpai netiek piegādāts un tā nolobās kā sausa...

Dermatoloģija / ādas veselība

Vai tas ir normāli, ja dzimumakta laikā ādiņa stiepjas tik ļoti uz leju?
Sveiki,

Dzimumakta laikā, dzimumlocekļa ādiņa stiepjas tik ļoti uz leju, ka tas izraisa lielas sāpes un reizēm mēdz pat parādīties asinis.

Vai tas ir normāli? Ādiņu vispār īpaši daudz nevaru pavilkt uz leju.
Atbild:
MFD Veselības centrs
Labdien, Acīmredzot Jūsu problēma ir īsa priekšādiņas saitīte. Tā parasti ar laiku iestiepjas vai vienu reizi pārplīst, turpmāk neradot nekādas problēmas. Taču, gadījumā, ja dzimumakts ir izteikti apgrūtināts dēļ sāpēm, saitīti var pagarināt vai likvidēt ķirurģiski veicot samērā vienkāršu operāciju. Jebkurā gadījumā, Jums nepieciešams konsultēties ar urologu klātienē, lai precizētu problēmas iemeslu un noteiktu risināšanas plānu....

Uroloģija / nefroloģija

Pēc cik ilga laika skolas medmāsām jākārto atkārtota resertifikācija?
Labdien,

Strādāju skolā par medmāsu. 2006.gadā novembrī nokārtoju resertifikāciju.

Vai man šogad atkal būtu jākārto atkārtota resertifikācija?

Paldies!
Atbild:
Ina Mežiņa - Mamajeva, internās medicīnas ar pacientu aprūpi katedras vadītāja
Labdien, Ārstniecības personu resertifikāciju veic ik piecus gadus, kā to noska Ministru kabineta noteikumi Nr.431 Ārstniecības personu sertifikācijas kārtība....

Kursi, semināri, mācību centri

Vai man vajadzētu griesties pie acu ārsta?
Labdien!

Man bija sapampis un iekaisis labās acs augšējais plakstiņš, palietoju "Visine" un iekaisums ar pampumu pazuda. Tomēr, pēc aptuveni nedēļas sapampums un iekaisums atgriezās, atkal lietoju "Visine", sūdzības pazuda, bet tagad, aptaustot plakstiņu, var just, ka tajā ir palicis sacietējums, neliels bumbulītis, kas ikdienā it kā nekādi netraucē.

Vai man vajadzētu griezties pie acu ārsta?
Atbild:
Acu veselības centrs A.Čaka ielā 70
Labdien, Spriežot pēc Jūsu saslimšanas gaitas apraksta, ir jādomā, vai ir bijis izvēlēts pareizais ārstēšanas medikaments. Jebkurš jauns veidojums ir jāatrāda speciālistam diagnosticēšanai....

Acis, optika / acu veselība

Vai tas ir normāli, ka labais sēklinieks ir lielāks nekā otrais?
Labdien,

Man ir uztraukums par kuru man ir neērti runāt ar citiem.

Vai tas ir normāli, ka labais sēklinieks ir lielāks nekā otrais?
Vai, ja ir pārciesta varikoceles operācija ir iespējams, ka otrs ir ievērojami mazāks.
Atbild:
MFD Veselības centrs
Labdien, Ja bez Jūsu minētajām sūdzībām Jums nav vēl kādas citas sūdzības, tad šāda situācija varētu būt normas variants. Taču, jebkura gadījumā būtu vēlama ārsta urologa konsultācija....

Uroloģija / nefroloģija

Kādēļ rodas nepieciešamība bieži urinēt?
Labdien,


Esmu pamanījis, ka pēdējā laikā bieži jāiet uz tualeti čurāt. It sevišķi vakaros pirms eju gulēt - vairākas reizes gribas uz tualeti.

Kā ar to tikt galā?
Atbild:
MFD Veselības centrs
Labdien, Urinācijas procesā piedalās urīnpūslis, prostata un urīna kanāls, lai noskaidrotu biežas urinācijas iemeslu, ir jāveic dažādi uroloģiskie testi. Līdz ar to, rekomendējam Jums apmeklēt ārstu urologu....

Uroloģija / nefroloģija

Kāds var būt iemesls, kāpēc sāp zobs?
Labdien,

Man kādu piekto dienu sāp zobs - tikai nezinu tieši kurš. Tieši pirms piecām dienām biju pie zobārsta (atkārtoti). Pēc divu zāļu uzlikšanas, šoreiz iztīrija kanālu. Taja diena arī sāka sapēt blakus esošie zobi. Pat vairs nezinu kurš īsti tas ir, jo sāp neizturami - visas saknes.

Šodien biju pie cita zobarsta. Viņš teica, ka kaut kāda pumpa uzmetusies starp smaganu un vaigu (aizmirsu kā vinu sauca), bet viņa teica, ka kaut kas līdzīgs kā aukstumpumpai, kad uz lupām uzmetas. Bet man liekas, ka tā nav tā kas ir vainiga pie tam lielajām sapēm. Sāp neizturami, liekas, ka saknes sāp.

Kāds var būt iemesls, ka ir tādas zobu sāpes?
Atbild:
Leonīds Veļkovičs, SIA "Svenata" zobārstniecības klīnikas direktors
Labdien, Grūti pateikt kaut ko noteikto, Jūs neredzot. Vienīgais kas ir jāpateic: ja sāp piekto dienu gadījums ir nopietns. Pēc informācijas, kuru Jūs sniedzat, rodas vairāk jautājumu nekā atbilžu. *Kāds zobs tika ārstēts? *Vai rentgenu jums taisīja? *Vai iztīrita zoba kanāls tika plombēts? *Vai pats zobs tika plombēts? *Ar kādu materiālu? Ja patiešam ir pietūkums, kāpēc zobārsts nepalīdzēja, bet tikai par kaut-ko runāja? Par pedējo varu uzreiz pateikt: tam grūti ticēt. Man ir divas...

Zobārstniecība / mutes veselība

Man ir brūngani, gļotaini izdalījumi, ko tas nozīmē?
Labdien,

Man ir ļoti saspringts dienas režīms, bet tas, protams, neattaisno manu nolaidību neaiziet pie ginekologa. Problēma tāda, ka man, ik pa laikam, uz kādām divām līdz trīs dienām, neatkarīgi no mēnešreizēm parādās brūngani, gļotaini izdalījumi.

Nav nekādas sāpes, un mēnešreizes ir stabilas. Man ir tikai 21 gads, vai man vajadzētu pēc iespējas ātrāk griezties pie ārsta? Ko nozīmē šie izdalījumi?

Paldies!


Atbild:
Medicine.lv
Labvakar, Jūsu saspringtais dzīves ritms varētu izraisīt smērējošu, asiņainus izdalījumus starp mēnešreizēm. Taču Jums nepieciešams apmeklēt ginekologu, lai izslēgtu kādu organisku pataloģiju, piem., endometrija (dzemdes iekšējā slāņa) polipu, olnīcas veidojumu, kas varētu izraisīt šādas sūdzības. Uzskatu, ka Jūsu gadījumā būtu nepieciešama arī ginekoloģiskā ultrasonogrāfija, kuru, ja tas būs iespējams, ginekologs arī veiks vizītes laikā. Vizīti pie ginekologa būtu vēlams ieplānot...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības