medicine.lv skaitļos

Lietotāji online126
Aktīvie uzņēmumi12681
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kāpēc piedzīvoju lēkmes?
Sveiki!

Man ir 32 gadi (vīrietis), augums - 170cm, svars - 70 kg. Reizi mēnesī uznāk tāda kā lēkme, kas izpaužas šādi: elpas trūkums, sāk lēnām tirpt sejas daļa - lūpas un piere. Ilgst aptuveni 20 minūtes. Vakardien simptomi izpaudās spēcīgāk - tirpa viss ķermenis un visi muskuļi lēnām savilkās - bija grūti runāt (kustināt lūpas), izplest pirkstus (grūti bija uzspiest numuru uz klausules). Kad tas lēnām pārgāja, sareiba galva. Biežāk šādas lēkmes uznāk autobusos, karstumā vasaras sezonā.

Periodiski 15 gadus esmu smēķējis cigaretes, tagad esmu atmetis. Plaušu rentgenu veicu pāris gadus atpakaļ, rezultāts - pozitīvs. Pirmo reizi ar šādiem simptomiem saskāros 10 gadus atpakaļ, kad strādāju nakts maiņās. Mainīju darbu, pārbaudīju sirdi, bet izmeklējumu rādītāji - pozitīvi. Sēdoša darba dēļ, dažreiz reibst galva un brīžiem jūtos ļoti noguris, lai gan cenšos gulēt 7 stundas.

Bērnībā esmu pārcietis smagas traumas - satiksmes negadījumā guvu smagu smadzeņu satricinājumu, citā - guvu smagus kājas kaulu lūzumus. Mans tēvs agrāk slimoja ar astmu. Jau vairākus gadus vairs ar to neslimo. Mani ļoti nomāc šī problēma, vēlētos uzzināt pie kāda ārsta man griezties un kādas veselības pārbaudes veikt? Mans ģimenes ārsts nav diezko zinošs šajos jautājumos.

Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām griezties pie neirologa, lai viņš izvērtē Jūsu sūdzības un iesaka nepieciešamos izmeklējumus....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Pie kāda ārsta es varētu griezties pēc palīdzības?
Labdien!
Esmu 24 gadus jauna sieviete. No 26.jūnija sāku vakaros skriet ap 15 - 20 min. Pirms kādām piecām dienām parādījās sāpes abās potītēs (zem potītēm). Neesmu ne kritusi, ne samežģījusi. Potītes ir arī mazliet uzpampušas. Sāpes ik pa laikam parādās, ne tikai skrienot, bet arī vienkārši ejot. Iepriekš nekas tāds nav bijis un citu veselības problēmu arī nav. Nevaru saprast, vai tas ir no skriešanas vai no kaut kā cita. Tā kā šobrīd man nav iespējams doties pie ģimenes ārsta, pie kāda cita ārsta es varētu griezties pēc palīdzības?
Atbild:
ģimenes ārste Iveta Līce
Labdien! Es ieteiktu griezties pie traumatologa....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām griezties pie reimatologa....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Maksts gļotādas sausums rada diskomfortu. Ko darīt?
Labdien!

Man ir 27 gadi. Pirmā grūtniecība, dzemdības noritēja bez sarežģījumiem un iejaukšanās. Bija divi mazi plīsumi, kas sadzija divu nedēļu laikā.

Kopš dzemdībām ir pagājuši septiņi mēneši, bērnu baroju ar krūti pirmos trīs mēnešus, jo beidzās piens. Mēnesi pēc dzemdībām atsākās mēnešreizes, sāka mazināties piena daudzums. No grūtniecības otrā trimestra sākuma līdz pat šim brīdim ir problēmas ar maksts mitrumu seksuālu attiecību laikā. Protams, ir vērojami uzlabojumi, lielākoties var iztikt bez lubrikantiem, taču aizvien nav tā, kā bija pirms grūtniecības, nav pietiekoši mitrs.

Sakiet, lūdzu, vai pie nepietiekama maksts mitruma varētu būt vainojams pēcdzemdību periods, neskatoties uz to, ka mēnešreizes jau sen kā atsākušās? Cik ilgam laikam jāpaiet, lai atgūtu iepriekšējo stāvokli? Ko vēl bez lubrikantiem ieteiktu lietot, lai mazinātu diskomfortu, ko rada maksts sausums?
Atbild:
dr. Juris Vītols
Labdien! Maksts miklums atjaunosies, pagaidām lietojiet lubrikantus. Citu ieteikumu nav!...
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Iemesli var būt dažādi, tāpēc jādodas pie ginekologa....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vēlos pārbaudīt aknu stāvokli. Kādas analīzes veikt?
Labdien!
Vēlos pārbaudīt aknas. Kādas analīzes, pārbaudes ir jāveic?
Atbild:
ģimenes ārste Iveta Līce
Labdien! Lai pārbaudītu aknas, jāveic aknu fermentu (ALAT; ASAT), bilirubīna analīzes. Ja ir aizdomas par infekciju, veiciet papildus analīzes, lai pārbaudītu, ir hepatīts vai nav....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Lai pārbaudītu aknu stāvokli, ir jāveic vēdera ultrasonogrāfiju un aknu analīzes - aknu provess (asati, alati, bilirubins)....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai braukt uz slimnīcu?
Sveiki!
Esmu trešā bērniņa gaidībās. Jau otrā bērniņa gaidībās saskāros ar šo problēmu - noiet mazliet augļūdens, sāpes rodas ik pēc 20-40 minūtēm un ilgst 30-40 sekundes. Pēc tam pāriet. Kad mazais kustās, jūtu kā lejasdaļā kustās viņa galviņa. Ķermenis ir ļoti jūtīgs, brīžiem ir vajadzība spiest, jo sāpes ir neizturamas. Vīrs saka, ka jābrauc uz slimnīcu, jo ar otro bērniņu bija līdzīgi, piedzima ar stimulēšanu 37. nedēļā. Vai tagad varētu būt tas pats? Gļotas ir daudz. Vīrs baidās, ka mazajam sāks pietrūkt gaisa, jo kustības ir straujas un sāpīgas. Varbūt tiešām braukt uz slimnīcu, bet baidos, ka atkal stimulēs dzemdības - šausmīgi sāpēs.
Atbild:
ginekologs Juris Vītols
Labdien! Domāju, ka jābrauc uz slimnīcu tūlīt pat!...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Cik maksās izmeklējums, ja bērns nav saņēmis nosūtījumu?
Labdien!
Cik maksās bērnam veikt analīzes, ja nav saņemts nosūtījums?
Atbild:
Latvijas veselības portāla redakcija
Labdien! Ja Jūs vēlaties saņemt konsultāciju vai izmeklējumus ātrāk nekā piedāvātajā valsts apmaksāto pakalpojumu plānotajā termiņā, Jūs varat izvēlēties to kā maksas pakalpojumu un apmaksāt saskaņā ar izvēles maksas pakalpojumu cenrādi. Šajā gadījumā Jūsu bērns tiks pieņemts atsevišķā izvēles maksas pakalpojumu sniegšanai rezervētajā laikā....

Pediatrija / bērnu veselība

Kā novērst galvassāpes?
Labdien!

Esmu 25 gadus vecs vīrietis, kurš jau 15 gadus mokās ar galvassāpēm. Varētu, lūdzu, kāds paskaidrot, ko nozīmē saņemtā atbilde:

"EEG ievērojamas difūzas izmaiņas - EEG ar difūzu, nepietiekoši modulētu, brīžiem saasinātu, deformētu alfa spektra ritmu fr. 9-10 Hz., difūzu beta spektra ritmu, deformētu teta spektra ritmu virs CPO raj. fr.5-7Hz. un saasinātām, deformētām alfa spektra grupām virs FCT raj. Hiperventilāciju ietekmē virs TPO raj. novērojamas bilaterālas saasinātas, deformētas, brīžiem paroksizmāla rakstura alfa spektra grupas ar nedaudz augstāku amplitūdu par pamataktivitāti, ilgstošas līdz 0.28 sek., pārliecinošu epileptisku aktivitāti šajā EEG nereģistrē un aktivizācijas to neprovicē."

Paldies, jau iepriekš par atbildi!
Atbild:
neiroloģe, osteorefleksoterapeite Elīna Malkiela
Labdien! Dotā EEG norāda, ka nav domu par epilepsiju. Pēc EEG nevar spriest par galvassāpju iemeslu. Noteikti jākonsultējas ar neirologu galvassāpju iemesla precizēšanai. Laipni gaidīti KRC Jaunķemri poliklīnikā, kur pieejama neirologu konsultācija gan pēc valsts finansētas programmas (ar ģimenes ārsta nosūtījumu), gan maksas konsultācijas....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kādu sejas mazgāšanas līdzekli lietot?
Sveiki!
Manai meitai ir 12 gadi. Viņai jau ilgi uz deguna ir pumpas un citur arī parādās. Izrādijās, ka tās ir poras. Mēs iegādājāmies masku-Melno Minerālu Maska. Viņa lieto un rezultāti jau ir-poras ir mazas,bet parādījās jaunas. Varbūt varat ieteikt vēl kādu līdzekli sejas mazgāšanai?
Atbild:
dr. Jekaterina Kondratiško
Labdien! Ieteiktu Jums aizvest meitu pie dermatologa, lai varētu precīzi noteikt pumpu jeb piņņu veidu. Maskas uzlikšana problēmu neatrisinās! Mājas apstākļos varat sejas ādu attīrīt ar pieniņu vai micelāro ūdeni, kas ir domāts tieši pusaudžiem, kam ir problemātiska sejas āda....
Atbild:
kosmētiķe Largija Eriņa
Labdien! Taukainas ādas attīrīšanai der ziepes "DERMOWAS" un "BIODERMAS" attīrošais gēls. To var iegādāties aptiekās. Ja tomēr šie līdzekļi neatrisina problēmu un pašas netiekat galā, jānāk uz sejas ādas attīrīšanas procedūru (42 eiro) ārstnieciskās kosmētikas kabinetā. Cenā ietilpst ādas attīrīšana, tvaicēšana ar ozonu, komedonu likvidācija, savelkošas ārstnieciskas maskas uzklāšana, fizikālā terapija u.c., kā arī tiek sniegta konsultācija par ādas kopšanu mājās. Lai veicas!...

Dermatoloģija / ādas veselība

Klusējošais bieds – skolioze. Ko darīt?
Sveiki!
Ja ir šķībs mugurkauls un pazīmes liecina par skoliozi, vai ir iespējams mugurkaulu iztaisnot? Kādus vingrinājumus mugurai un stājai veikt?
Atbild:
fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Ilze Bērziņa
Sveiki! Vienmēr var uzlabot stāju, mazināt muskuļu disbalansu. Jums jākonsultējas pie fizioterapeita vai rehabilitācijas ārsta, vingrojumi jāiemācās speciālista uzraudzībā. Iespējams, būs nepieciešami Rtg izmeklējumi, ja tādi jau nav veikti. Reizēm nepieciešams nēsāt koriģējošu korseti....

Fizioterapija

Ko nozīmē šī diagnoze?
Labdien!

Neirologs nosūtīja mammu (36 gadi) veikt magnētisko rezonansi galvai. Saņēmām šādus rezultātus:

"Galvas smadzeņu vēderiņu sistēma nav paplšināta, simetriska, viduslīnija centrāla. Subarahnoidālās telpas, bazālās cisternas - bez īpatnībām.Diference starp balto un pelēko vielu saglabāta. Abās pieres/pauru daivās subkortikāli, baltajā vielā (vairāk - labā pieres daivā) redz atsevišķus, sīkus, paaugstināta signāla intensitātes perēkļus bez difūzijas ierobežojuma - ar lielāko varbūtību, jādomā par nespecifiskiem, vaskulāras dabas perēkļiem, bet nepieciešama MR kontrole pēc pusgada (lai izslēgtu iespējamu, cita rakstura demielinizējošu procesu. Cita rakstura patoloģiju smadzenēs neredz. Kraniospinālā pāreja bez īpatnībām. Deguna blakusdobumu pneimatizācija nav traucēta." Es uztraucos, kāpēc vajag veikt MR pēc pusgada. Vai ir kaut kas nopietns, ko nozīmē šī diagnoze? Paldies!
Atbild:
neiroloģe, osteorefleksoterapeite Elīna Malkiela
Labdien! Pēc veiktā izmeklējama nepieciešama kontrole, lai precizētu izmaiņas, ko redz MR un apraksta kā nespecifiskus vaskulārus perēkļus. Dotajā izmeklējumā šie perēkļi tiek aprakstīti kā nespecifiski - tas nozīmē, ka ar lielāko varbūtību zem tiem neslēpjas nekāda saslimšana. Kontroli veic, lai redzētu vai pusgada laikā šie perēkļi mainās vai paliek vairāk....

Neiroloģija / nervu sistēmas saslimšanas

Kā novērst pumpu veidošanos?
Sveiki!
No rīta parādijās liela pumpa. Pēcpusdienā tā palika sarkanīga. Kad uzspiedu, radās sāpes. Izspiedu strutas! Pumpa atrodas uz vaiga kaula (pie matiem). Dažreiz tā sāk arī niezēt. Ko darīt, lai pumpa pēc iespējas ātrāk izzūd?
Atbild:
kosmētiķe Largija Eriņa
Labdien! Iekaisuma vietu apstrādājiet ar 3% ūdeņraža pārskābi. Pēc tam uzklāt balto mālu masku, kas sajaukta nedaudz ar kliņģerīšu tinktūru un ūdeni. Ieteiktu lietot arī antiseptisko līdzekli, Austrālijas tējas koka eļļu. Aptiekās jautājiet pēc rullīša, ar to vieglāk būs iespējams apstrādāt problēmzonas uz sejas. Ja netiekat pati galā, iesaku apmeklēt ārstnieciskās kosmētikas kabinetu, kur tiks veikta ādas attīrīšana, tvaicēsana, maskas uzklāšana, ādas dezinfekcija un pielietota kāda no...

Dermatoloģija / ādas veselība

Kāpēc svīst ķermenis?
Labdien!
Kāpēc svīst ķermenis pie mazākās slodzes? Asins analīžu rādītāji ir normas robežās. Sirds slimību nav.
Atbild:
dr. Jekaterina Kondratiško
Labdien! Jums jāgriežas pie endokrinologa. Ja nekādas endokrīnas saslimšanas speciālists neatrod, tad ieteiktu griezties pie dermatologa, lai varētu tālāk risināt šo jautājumu. Iespējams, būs nepieciešams veikt botulotoksīna injekcijas....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ķermeņa svīšana var būt saistīta ar vairogdziedzeri, vielmaiņas traucējumiem, nervu sistēmu u.c. traucējumiem....
Atbild:
ģimenes ārste Iveta Līce
Labdien! Ķermenis svīst, jo ir karsti. Jāpārbauda, vai vairogdziedzera hormoni ir normas robežās. Pastiprinātai svīšanai palīdz limfodrenāžas procedūra....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kādas analīzes veic jaundzimušajiem?
Labdien!

Trīs nedēļas vecā meitiņa nomira no akūtas limfoblastu leikozes. Jautājumi uz kuriem cenšos rast atbildes:

1. Kādas analīzes veic jaundzimušajiem?
Man ir Vilebranta slimība. Analīžu rādītāji neko, izņemot pazeminātu trombocītu skaitu, neuzrādīja. Iespējams, ka tiem nepiešķīra nozīmi, par citiem rādītājiem mani neinformēja.
2. Vai dubulta K vitamīna deva to varēja izraisīt?
Mums slimnīcā to deva.
3. Kāpēc vēl nedzimušajam mammas puncī augošajam bērnam radās šāda slimība, ja ar toksīniem nav bijusi saskare?
Divas nedēļas mājas bijām pilnīgi veselas līdz brīdim, kad sāka parādīties zilumi.
4. Vai, jūsuprāt, nākamajiem bērniņiem pastāv risks saslimt ar šo slimību? Mums rados nevienam šādas saslimšana nav novērota.
Atbild:
pediatrs Ivars Strazds
Labdien! Jūsu uzdotie jautājumi ir ļoti delikāti, tāpēc nevēlētos tos apspriest publiskajā telpā. Mans viedoklis bieži vien nesakrīt ar oficiālo, tāpēc uz šiem jautājumiem varu atbildēt tikai savā kabinetā....

Pediatrija / bērnu veselība

Ko nozīmē "erocotriti"?
Labdien!
Urīna analīzēs jau kuro reizi uzrāda, ka ir "erocotriti". Kas tie tādi ir? Ultrastenogrāfijas rezultāti norāda, ka viss ir kārtībā. Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Eritrocīti ir sarkanie asins ķermenīši....
Atbild:
ārsts, homeopāts Pāvels Naumovs, tālr.: 29245544
Labdien! "ERITROCĪTI" urīna analīzē var būt normas robežās, tie var liecināt arī par noslēptu hronisku nieres slimību. Diemžēl Jūs neuzrādījāt savu dzimumu. Sievietēm eritrocīti urīnā rodas menstruāciju laikā. Jābūt informētai ne vien par eritrocītu skaitu urīna analīzē, bet arī par citām šūnām - leikocītiem, cilindriem, epitēliju, sāļiem, baktērijām un citām. Pacientam jāzina, kā pareizi savākt urīns analīzēm. Aptiekā jānopērk tīru vienreizējo speciālu plastmasas burciņu ar vāku....
Atbild:
ģimenes ārste Gundega Veide
Labdien! Droši vien tie ir eritrocīti - sarkanie asins ķermenīši. Iekaisuma iespējas apspriediet ar savu ģimenes ārstu!...
Atbild:
ģimenes ārste Iveta Līce
Labdien! Viss atkarīgs no eritrocītu daudzuma. Ja tie ir daži, tad nav jāuztraucas, ja vairāk, tad vēlams izpētīt nieru stāvokli. Ieteiktu veikt kompjūtertomogrāfiju vēdera dobuma orgāniem....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kādu efektu sniedz bērzu lapu, tīruma kosas lakstu tēja?
Labdien!
Es strādāju veikalā par konsultanti. Karstumā ilgi ir jāstāv uz kājām. Tā kā braucu ar sabiedrisko transportu, sanāk ilgi stāvēt kājās. Šķiet, ka ir traucēta asinsrite kājās, jo pastāvīgi ir smaguma sajūta kājās, bieži pampst kājas. Vēlētos noskaidrot, kādu efektu sniedz bērzu lapu, tīruma kosas lakstu tēja? Kāds ir zirgkastaņas preparātu radītais efekts? Kādas kompreses ieteiktu likt uz kājām? Paldies!
Atbild:
Inese Melne
Labdien! Ja Jūs uztrauc kāju vēnu problēmas, tad izvēles preparāti ir tie, kas satur zirgkastaņu. Bērzu lapu un kosas tējas iedarbojas uz urīnizvades sistēmu. Varam ieteikt ziedi kājām, kura sastāvā ietilpst zirgkastaņa (Venogels). Pamstošas kājas liecina gan par vēnu problēmām, gan ar sirdsasinsvadu sistēmu un urīnizvades sistēmas saistītām problēmām. Iesakām noskaidrot pamšanas cēloņus!...
Atbild:
homeopātiskās aptiekas farmaceits Jānis Ventiņš
Labdien! Bērzu lapas un tīruma kosas lakstus iekšķīgi lieto kā diurētisku līdzekli, lai veicinātu škidruma izdali no organisma. Zirgkastaņu preparātus izmanto, lai uzlabotu venozo asinsriti, samazinātu varikozās vēnas un aizkavētu trombu veidošanos asinsvados. Jūsu gadījumā, es ieteiktu kājas iesmērēt ar zirgkastaņu ziedi vai šķidro ekstraktu, kas varētu uzlabot asinsriti tajās. Abi minētie preparāti ir nopērkami Homeopātiskajās aptiekās....

Fitoterapija

Kāpēc niez un struto pirksts?
Labdien!

Esmu 21 gadus vecs vīrietis. Apmēram mēnesi atpakaļ saskrāpēju roku ar metāla knaģi. No sākuma brūce nelikās dziļa, vēlāk parādījās mazliet asins, izveidojās neliela krevele un it kā sadzija. Zem kreveles sāka niezēt, kā jau parasti, es to mazliet kasīju, un tad arī pamanīju, ka zem tās ir kaut kas līdzīgs puvumam. Es to izspiedu. Niezēt ar laiku sāka vēl vairāk, parādījās apsārtums, kas sāka augt lielumā un kas dīvaini, kļuva līdzīgs traipam, kas izplūst. Bija tikai apsārtums un nieze, varbūt arī nelielas sāpes ja tai pieskaras. Līdzīgas sajūtām, kad spied pumpu. Pāris dienas atpakaļ ārstēju roku ar Višņevska ziedi un viss sadzija.

Pagāja mēnesis un atkal sāka niezēt roka. No sākuma šķita, ka tā ir parasta pumpa. Es to izspiedu. Pēc kāda laika tā sāka palielināties, sarkt un niezēt. Tikai vēlāk sapratu, ka tā ir tā pati vieta, kas mēnesi atpakaļ niezēja. Naktī novēroju, ka apsārtums bija tieši tādas pašas formas, kā tas bija pirms mēneša. Tāds pats traips, apmēram 3-4 cm, ar kaut kādiem gariem izplūdumiem visas rokas garumā (no aptuveni plaukstas locītavas līdz elkonim).

Vēlos noskaidrot, kas tas varētu būt. Vai ir jāuztraucas? Pie kāda ārsta vērsties?
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iespējami ātrākā laikā griezieties pie ķirurga....
Atbild:
ģimenes ārste Gundega Veide
Labdien! Šādas problēmas var risināt ģimenes ārsts pie kura esat reģistrējies. Akūtas saslimšanas gadījumā (stipras sāpes, paaugstināta ķermeņa temperatūra) jādodas uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc uzmetās bērnam zilums?
Labdien!
Bērnam 8 gadu vecumā parādījās nezināmas izcelsmes apsārtums, vēlāk zilums 2x5 cm lielumā uz zoda ar cērtošu un sāpošu sajūtu. Nav bijis ne kritien,s ne sasitums. Kas tas varētu būt?
Atbild:
pediatrs Ivars Strazds
Labdien! Ieteiktu Jums bērnu atrādīt ārstam. Neredzot pacientu, nevar izvērtēt simptomu nozīmi....

Pediatrija / bērnu veselība

Kad var sajust pirmās mazuļa kustības?
Labdien!
Man jau rit grūtniecības 21. nedēļa, bet vēl nejūtu, kā kustas auglis. Vai tas ir normāli? Biju uz ultrasonogrāfiju, viss esot kartībā. Veicu četras ultrasonogrāfijas, vai tas kaut kādā mērā ietekmēja mazuli?
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Ne vienmēr sieviete uztver kustības, kaut gan tās notiek. Ja USG redzams, ka viss kārtībā, tātad ir jātic un jāuzticas ārstam. Nav saprotams, kādēļ veiktas tik daudzas sonogrāfijas! Šī metode nekaitē, bet veicama tikai tad, kad nepieciešams, nevis sievietes vēlmju dēļ....
Atbild:
dr. Marina Čēma-Ozoliņa
Labdien! Ja esat pirmā bērna gaidībās, augļa kustības sajūt apmēram 20. grūtniecības nedēļā, savukārt atkārtotās - apmēram 18. grūtniecības nedēļā. Ja USG viss kārtībā, tad ir nepieciešams vairāk ieklausīties sevī, īpaši vakaros. Domāju, ka sajutīsiet mazuļa kustības....
Atbild:
dr. Juris Vītols
Labdien! Ja Jums šī ir pirmā grūtniecība, kuru Jūs iznēsājat, tad augļa kustību izjūtas parādās apmēram 20. grūtniecības nedēļā. Mūsdienu ultraskaņas aparātiem grūtniecēm izmeklēšana ir ļoti saudzīgā režīmā, tāpēc nav ieteicams tīrās ziņkārības pēc to darīt bieži. Ja vēl nedēļu kustības nejutīsiet, tad ieteiktu konsultēties ar savu ārstu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc sāp ceļgals?
Labdien!
Sāp kreisais ceļgals - duroša sāpe pie slodzes labajā ceļa pusē, pietūkums un smeldzošas ceļa aizmugurē. No rītiem grūti sākt kustēties, pēc tam jau "aiziet". Ir redzamas vēnas kājas augšējā daļā. Iespējams, ka tas arī ietekmē asiņošanu ceļgalam. Darbs ikdienā - grāmatvede, brīvajā laikā daudz strādāju āra darbus un tad vakarā ir grūtāk. Lietoju ziedi Troxevazin. Kā man rīkoties?
Atbild:
fleboloģe Sandra Prāve
Labdien! Domāju, ka šoreiz Jūsu pamatsūdzības vairāk saistītas ar ceļa locītavas patoloģiju. Šajā gadījumā vispareizākais būtu konsultēties ar savu ģimenes ārstu par nepieciešamo izmeklējumu veikšanu. Protams, arī kāju vēnām vēlama ultraskaņas dupleks izmeklēšana, kuru veic flebologs. Šis izmeklējums ļaus izvērtēt, cik nopietna ir kāju vēnu problēma, kā arī kāda ārstēšanas metode izmantojama Jūsu gadījumā....

Fleboloģija / vēnu saslimšanas

Kāpēc radies zilums?
Sveiki!
Šodien pamanīju zilumiņu dēliņam (5 mēneši) uz pakauša. Vai tas var rasties bez iemesla? Neesmu manījusi, ka mazais kaut kur būtu atsitis galviņu. Reizēm esmu novērojusi, ka, gultiņā grozoties, atsit galviņu pret redeli. Vai tā dēļ varētu rasties zilums? Iespējams, būtu sācis raudāt, ja būtu tik stipri atsities. Citās vietās nekad neesmu manījusi zilumus. Asins analīzes nesen taisīja un viss bija kārtībā. Kāpēc radies zilums?
Atbild:
dr. Ivars Strazds
Labdien! Ziluma rašanās cēlonis var būt trauma, kā jau Jūs rakstāt, kā arī dažādas hematoloģiskas saslimšanas. Ja Jūsu ārstējošam ārstam ir aizdomas par kādu asins recēšanas patoloģiju, tad jāveic dažādi asins izmeklējumi, tai skaitā, koagologramma....

Pediatrija / bērnu veselība

Kāpēc strauji palielinās svars?
Labdien!
Esmu 22 gadus jauna sieviete. Četrus gadus atpakaļ man piedzima meitiņa - pieņēmos svarā par 10 kg. Augums - 170 cm. Grūtniecības pēdējā mēnesī svēru 70 kg, savukārt pēc meitiņas dzimšanas svēru 65 kg. Atmetot smēķēšanu, pieņēmos svarā par 5 kg. Svars saglabājās 70 kg robežās līdz brīdim, kad mazajai palika gadiņš. Dzīvojot Anglijā, paliku stāvoklī. Pēc medikamentozā aborta veikšanas, piedāvāja rokā ielikt pretapaugļošanās implantu, kā dēļ strauji pieņēmos svarā - sasniedzu jau 90 kg atzīmi. Izņemot implantu, cerēju, ka kaut kas mainīsies. Šobrīd sveru 105 kg. Baidos, ka ķermeņa masa turpinās pieaugt. Drīz uzsprāgšu! Kāpēc palielinās svars? Kā to apturēt? Pie kādiem ārstiem griezties?
Atbild:
dr. Juris Vītols
Labdien! Jebkura hormonālā pretapaugļošanās preparāta uzdevums ir apmānīt sievietes organismu, radot iespaidu, ka ir iestājusies grūtniecība un tad, protams, nav ovulācijas un grūtniecība neiestājas. Tiek uzskatīts, ka grūtniecības laikā sieviete, neapzinoties, ēd vairāk - tāds ir tas pusoficiālais uzskats. Vai tas tiešām tā ir, nezinu, bet, ja tas tā ir, tad ārsta uzdevums ir par to brīdināt pacienti. Manuprāt, zinot Jūsu problēmas ar lieko svaru iepriekšējās grūtniecības laikā, Jums hormonālā...
Atbild:
ginekoloģe Lāsma Līdaka
Labdien! Izklausās, ka dzīvē vienlaikus sakrituši dažādi notikumi - bērniņa piedzimšana, pārcelšanās, implanta ielikšana. Pat, ja viss nav noticis vienlaicīgi, visas šīs lietas var svaru ietekmēt. Iespējams, neizdosies atrast to īsto "vainīgo", tomēr svara problēma noteikti jārisina. Pirmkārt, ieteiktu Jums doties pie ģimenes ārsta (Anglijā - GP) un jāveic vispārēja veselības pārbaude - jānosaka holesterīna līmenis asinīs, jāveic citas analīzes, jāpārliecinās, ka pamatā nav hormonālas dabas...
Atbild:
ginekoloģe Maija Broša
Labdien! Jums jākonsultējas ar dietologu....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Pie kāda ārsta vērsties pēc palīdzības?
Labdien!

Esmu 22 gadus jauna sieviete. Viss manas nedienas sākās janvārī - parādījās mistiskas sāpes kreisajā sānā, reizēm virs gūžas kaula, reizēm virs kājas locītavas. Sāpes nebija spēcīgas, bet gan kaitinošas - it kā kāds to vietu paņēmis un sažmiedzis. Pēc kāda laika sākās asiņošana starp mēnešreizēm. Jāpiemin, ka nedzīvoju Latvijā.

Aizgāju pie ģimenes ārsta un man uztaisīja urīna testu grūtniecībai, maksts uztriepi uz infekcijām un maksts uztriepi uz vēzi. Visi rezultāti neapstiprināja iepriekš minētās lietas. Atkārtoti vēršoties pie ārsta, viņš jautāja, vai gadījumā man nav vēdera aizcietējumi. Apstiprināju, ka reizēm esmu to novērojusi. Izrakstīja man 'Senna 7,5mg'. Ar vēdera problēmām saskaros jau ļoti sen - ir bijis pat hemoroīds. Par šo problēmu neesmu sūdzējusies gandrīz piecus gadus. Tabletes lietoju apmēram mēnesi. Simptomi izzuda, jutos laimīga.

Pēkšņi aprīļa beigās atgriezās sāpes sānā, tagad jau labajā sānā. Atkal devos pie ārsta! Domāju, ka ir problēmas ar olnīcām. Ārste mani aptaustot, sacīja, ka nav nekādu problēmu ar olnīcām. Lika uztaisīt urīna analīzes ar borskābi, kam sekoja negatīva atbilde.

Sāni turpināja periodiski sāpēt, taču maijā tam nāca klāt kņudināšana labajā rokā, galvas reiboņi, acis sāka migloties, grūti bija fokusēt skatienu, grūti bija elpot. Modos naktīs no sajūtas, ka sirds stājas - sajūta, ka man nepukst sirds, iestājās raudulība un negatīvas domas aizņēma manu prātu. Nospriedu, ka trūkst B vitamīns un Magnijs. Lietojot vitamīnus tiešām palika labāk, simptomi mazinājās.

13. jūnijā atkal bija caureja, kurai pievienojās arī gloķi. Sapratu, ka ar labo aci vairs tālumā tiešām neredzu. Acu ārsts apstiprināja un izrakstīja brilles. Jūnija beigās un jūlija sākumā aktīvi ceļoju, staigāju, kāpu kalnos, simptomi atkal izzuda, tikai divas naktis pamodos no tā, ka grūti elpot un slāpst.

Pēc atvaļinājuma, atkal atgriezās tirpoņa labajā rokā, sāka sāpēt arī labā kāja, ir apgrūtināta elpošana, diezgan bieža urinēšana un slāpes. Negribu vairāk atgriezties pie nekontrolējami sliktās pašsajūtas - pagaidām jūtos normāli. Raudiens nāk no neziņas un bailes no visļaunākā. Vairs jau nesaprotu pie kā vērsties pēc palīdzības: pie ģimenes ārsta, proktologa, ginekologa, neirologa vai psihologa?
Atbild:
ārsts homeopāts Pāvels Naumovs
Labdien! Jūsu gadījumā jāskatās uz problēmu kopumā, jo cilvēka organisms ir vienota sistēma - fiziskais līmenis saslēdzas ar psihoemocionālo un garīgo līmeni. Balstoties uz sniegto informāciju, Jums ir kaut kas "aizbloķējies" mugurkaulā, muguras smadzenēs. Redzu arī vieglās depresijas pazīmes. Uzskatu, ka varēšu Jums palīdzēt. Ja vajadzēs, nozīmēšu papildus izmeklējumus. Aicinu pie sevis uz konsultāciju! Lūdzu, zvaniet - tālr.: 29245544, 67339337....
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Iesakām griezties pie neirologa....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā aci pasargāt no miežagrauda rašanās?
Labdien!
Dažas dienas atpakaļ man uz acs apakšējā plakstiņa veidojās miežagrauds. Biju lasījusi, ka jāliek actiņai virsū siltas kumelīšu tējas kompreses. Tas līdzēja, jo miežagrauds tā arī neparādījās. Vai tas var rasties no jauna? Kā sevi pasargāt no tā rašanās?
Atbild:
acu ārste Arita Danilāne
Labdien! Gar plaksta maliņu ir dziedzerīši, kuri asarām veido gļotas un lipīdus. Ja to izvadkanāliņi aiztūkst, tad sekrēts netiek ārā, veidojas krusasgraudi vai miežagraudi. Pasildot Jūs noņemat šo tūsku, un saturs izdalās pats. Tūsku var radīt gan iekaisums, gan alerģija, gan svešķermenīši, gan saberzēta acs, gan caurvējš utt. Jums būtu jāizvairās no tā, kas Jūsu acij nepatīk, varētu arī pamasēt plaksta maliņu vai pasildīt ar sausu siltumu. Bet, ja Jums šīs sūdzības tikai vienu reizi, tad varat arī neko...

Acis, optika / acu veselība