medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Kas varētu būt neliels, ciets, nesāpīgs, bumbulītis aiz auss?
Labdien!
Aiz auss ļipiņas parādījies neliels, ciets un nesāpīgs bumbulis. Pie ģimenes ārsta jau vērsos, bet neko noderīgu man nepateica, tāpēc gribu pārbaudīt un uzzināt, kas tas ir. Kas tas varētu būt? Pie kāda speciālista vērsties?
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Cik saprotu, veidojums ir aiz auss rajona, nevis pašā ļipiņā. Var veikt USG veidojuma izmeklēšanu, lai pārliecinātos par tā izcelsmi (limfmezgls, lipoma, fibroma vai cits)....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai pēc traumas vajadzētu vērsties pie ārsta?
Labdien!
Pirms četrām dienām, atverot automašīnas durvis, ar durvīm spēcīgi sasitu galvu, pārsitot galvu pieres rajonā. Sasituma vietā tika pārsista galva, un no brūces tecēja asins.
Uz šo brīdī jau ceturto dienu visas dienas garumā sāp galva pakauša rajonā saistās galvas daļas pusē. Tāpat arī, pieliecot galvu uz saistās galvas puses pusi, jūtamas asas sāpes galvas pakauša un sāna rajonā.
Uz šo brīdī nezinu, vai ir nepieciešams vērsties pie ārsta, un, ja ir jādodas, tad pie kāda ārsta man vajadzētu doties?
Atbild:
Inese Melne
Labdien. Šajā gadījumā ieteicama vizīte pie neirologa. Ar cieņu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc pēc raudāšanas jau 4.dienu sāp galva?
Labvakar!
Pirms 4 dienām notika slikts notikums, kas kārtīgi "uzdeva pa nerviem", izsita no līdzsvara, raudāju visu nakti. Nākamajā rītā nenormāli sāpēja galva.
Pagājušas 4 dienas, notikums ir atrisināts, bet galvas sāpes tāpat nav līdz galam pārgājušas, turklāt ik pa laikam galvā ir tāda sajūta, it kā kaut kas iezibeņotu, iedotu ar elektrību.

Ar galvu nevar jokot, kas tas varētu būt?
Varbūt kādas zāles nopirkt?
Paldies
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Visticamāk vainojami saspringti sprandas muskuļi. Stress, ilgstošs darbs ar datoru utt. var būt cēlonis. Palīdzēs fizioterapijas vingrojumi, masāža. Var lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus ( Ibuprofen 400mg divas reizes dienā pēc ēšanas līdz 5 dienām). Ja sūdzības nemazinās, apmeklējat savu ģimenes ārstu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai grūtniecība norit kā nākas?
Labdien!
Diemžēl pirmā grūtniecība beidzās slikti (missed abortion), un nu ir otrā grūtniecība. Pati līdz ginekologa vizītei, kura paredzēta tikai 29.09., sekoju līdzi HCG un Pg analīzēm. Tātad...

21.08 HCG- 93

24.09 HCG-516

25.08-pg(progesterons) 71.2

31.08 HCG- 4520

31.-08 pg (progesterons) 61.1



Sakiet, lūdzu, vai HCG pieaug, kā vajag? Tagad apmēram ir jābūt 3 nedēļām, un 4 nedēļām man vajadzētu palikt +- 9. septembrī.
Un mani nedaudz satrauc PG kritums, vai ir bažas satraukumam? Precīzāk, vai man ir nepieciešams duphaston vai ultrogest tabletes hormona pacelšanai?

Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Nepieciešama ginekologa vizīte un ultrasonogrāfija. Tikai pēc analīzēm nevar spriest par grūtniecības prognozi un nepieciešamo terapiju....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Ko iesākt ar kalanhoju?
Labdien!
Ko iesākt ar kalanhoju? Savairojusies tik daudz. Ir dzirdēts, ka var izmantot ārstnieciskos nolūkos, ir lasīts, ka indīga. Uz savu galvu neko izmantot nevēlos.
Atbild:
Jānis Ventiņš, Homeopātiskās aptiekas farmaceits
Labdien! Kalanhojas sula parasti ir maz toksiska, tāpēc to izmanto ārīgai lietošanai grūti dzīstošu, strutojošu un nekrotisku brūču, trofisko čūlu, izgulējumu un apdegumu dziedēšanā. Sulu uzglabā vēsā vietā (4 līdz 10 grādu temperatūrā). Homeopātiskajā aptiekā diemžēl nav informācijas, kā iegūt kalanhojas sulu. Taču grāmatnīcās ir redzētas grāmatas, kur šis process ir aprakstīts....

Homeopātija

Vai tiešām man visu mūžu būs jādzīvo uz blokādēm?
Labdien!

Lieta tāda - apmēram pirms 2 gadiem kaut kas sāka sāpēt elkonī. No sākuma domāju, ka gan jau pāries, jo tās bija sāpes uz atsevišķām kustībām. Bet beigās, kad jau nevarēju vairs noturēt urbi rokās, lai sienā ieurbtu caurumu, un ar datora peli ilgi strādāt, tad gāju pie ģimenes ārsta.

Rentgenā neko neatrada, arī asinis neko neuzrādīja. Ķirurgs teica, ka jātaisa blokāde, jo tādas sāpes esot arī tenisistiem. Vienu poti uztaisīja. Kādu pusgadu pārgāja sāpes. Tad es jau sapratu, ka atkal vajadzēs poti. Pamocījos, pienāca atvaļinājums un gaju atkal pie ķirurga. Šoreiz uztaisījām 2x pa vienai potei ar nedēļas starplaiku. 3 mēnešus ne miņas no sāpēm. Viss bija super, domāju - nu būs pārgājis.

Vienu reizi darbā, kad pacēlu maisu taisnās rokās, likās, ka kaut kas tā kā nokrakšķēja, bija tāda dīvaina sajūta elkonī. Pakāpeniski atkal sāka sāpēt.

Tagad pagājuši 2 mēn, darba laikā tā nejūtu sāpes, bet, kad pārnāku mājas, tad sāp uz atsevišķām kustībām. Visgrūtāk, kad roka bijusi saliekta un tad jāiztaisno. Tad riktīgi sāp.

Vai tiešām man visu mūžu būs jādzīvo uz tām blokādēm? Tagad iet pie ārsta negribas, jo zinu, ka būs 2 ned jākavē darbs.
Paldies.
Mārcis, 29 gadi
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste, Reh. centrs "Līgatne"
Labdien! Blokādes ir viena no ārstēšanas metodēm, bet ne vienīgā. Ieteiktu pakonsultēties pie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta....

Traumatoloģija / ortopēdija

Vai sāpes pakausī varētu rasties slodzes dēļ?
Labdien!

Esmu strādājošs (1,5 slodzes) students. Slodze ir gana liela, pēdējā laika parādījušās nepatīkamas sūdzības - ik pa laikam strauji iesāpas pakausis kreisaja pusē ((pēkšņas sāpes, kas liek "salēkties" - gluži kā no zibens spēriena). Dažkārt liekas, ka sāpes izstarojas pa visu galvas kreiso pusi.

Vai tas varētu būt no slodzes?
Nešķiet pagaidām lietderīgi taisīt kādus radioloģiskus izmeklējumu - šķiet, ka pamatā ir darba/studiju slodze...
Atbild:
Inese Melne
Labdien. Nekādus secinājumus bez izmeklēšanas izdarīt nevaram. Iespējams, ka tā ir pārslodze, bet tikpat labi šie simptomi varētu liecināt par kaut kādām nopietnām problēmām. Ar cieņu, Veselības salons 888...
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Asās sāpes pakausī visticamāk saistītas ar saspringtiem sprandas muskuļiem. Iespējams, vainīgs stress, ilgstošs darbs pie kompjūtera utt. Vislabāk palīdzēs vingrojumi ar fizioterapeitu, lai atslābinātu sprandas daļu. Arī masāža plecu vai skausta rajonam palīdzēs. Nepieciešamības gadījumā noderēs nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi. Ja risinājumu rast neizdodas - konsultējaties ar savu ārstu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ir obligāti nepieciešams iziet pirmsdzemdību kursus?
Labdien.
Vai ir obligāti nepieciešams iziet pirmsdzemdību kursus? Ne es, ne draugs neesam gājuši uz šiem kursiem. Vai man tie būtu obligāti jāiziet?
Apsveru domu arī par ģimenes dzemdībām. Vai draugs varēs piedalīties, ja nav izieti šie kursi?
Dzemdēšu Jelgavas pilsētas slimnīcā.
Atbild:
Maija Broša Rīgas 1. slimnīca, ginekologs
Labdien! Dzemdības ir dabīgs process, kas notiks neatkarīgi no kursiem. Kursi ir ieteicami, lai dzemdības noritētu veiksmīgāk un māmiņa zinātu, kā rīkoties, lai process būtu vieglāks gan pašai, gan bērnam. Īpaši ieteicami kursi būtu jaunajam tēvam, lai dzemdībās viņš būtu palīgs dzemdētājai, nevis papildu aprūpes objekts medicīnas personālam. Par prasībām, kādas ir ģimenes dzemdībās, jautājiet slimnīcā, kuru izvēlēsieties....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tam, ka paliku stāvoklī uzreiz pēc missed abortion nevar būt negatīvas sekas?
Sveicināti!
Pirms nedaudz vairāk nekā meneša man bija Missed abortion. Pat nesagaidīju mēnešreizes, kā, šķiet, esmu palikusi stāvoklī.
Neizsargājos tikai vienu reizi, un tā pati bija liktenīga. Sākumā veicu testu, kurš uzrādija pozitīvu. Lai pārliecinātos, aizskrēju uz Gulbja labarotoriju 21.08 - HCG 93. Pēc tam devos atkārtoti, jo domāju varbūt hormons vēl saglabājies no iepriekšējās grūtniecības, uztaisot HCG 24.08, bija jau 516. Tad nu sapratu, ka esmu stāvoklī, jo citādi hormons neaugtu. Uztaisīju arī PG, kurš uzrādīja 71.7, kas, manuprāt, ir labs.
Vienīgais, par ko satraucos, man vispār nesāp krūtis. Ar iepriekšējo grūtniecību krūtis man sāpēja ļoti.
Vēl baidos par to, ka tik ātri paliku stāvoklī. Vai tam nevar būt kādas sekas?
Šobrīd esmu aptuveni 2.5 nedēļā, interesē, kad vislabāk doties pie ārsta?
Dzeru es visus vitamīnus, kurus vajag, taču ir nedaudz velkoša sajūta, vislabāk jūtos, guļot gultā, nav vispār spēka. Vai ģimenes ārsts man var iedot slimības lapu? Jo strādāju bernudārzā par skolotaju un nedaudz baidos, jo šobrīd pa grupiņu klejo rota vīruss. Kā arī mazie bieži ir jācilā. Domāju, ka tas nāktu man par sliktu.
Atbild:
Dr. Dinsberga
Labdien! Pēc missed abortion vēlams nogaidīt 2-3 menstruālos ciklus un tad plānot grūtniecību, bet - ja tā jau iestājusies - tāda ir realitāte. Ja labi jūtaties un sūdzību nav, ginekologu ieteicams apmeklēt pilnās 6 grūtniecības nedēļās - tad dzemdes dobumā redzams auglītis ar sirdsdarbību. Ja ir kādas sūdzības vai neskaidrības - pie ārsta jādodas ātrāk. Neklātienē nevar izvērtēt situāciju un dot kādus konkrētus padomus....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc krakšķ kauli?
Sveiki.
Man ir 16 gadi un man krakš kauli. Tas ir jau kādu gadu, bet pēdējā laikā arvien vairāk.
Kā arī pēdējā laikā ir parādījušās sapēs mugurkaulā. Varbūt tas ir tāpēc, ka nevaru nostaigāt taisnu muguru? Ko es varētu darīt lietas labā?
Atbild:
Marģers Funka osteorefleksoterapeits
Labdien! 1) Pilnvērtīgs uzturs! 2) Vairāk fiziskas aktivitātes līdz pat ārstnieciskai fizkultūrai (mobilo telefonu, televīziju izmantot tikai dozēti); 3)UB t.i, vitamīnu minerālu kompleksus. Ķrakšķēšanai praktiski var nepiegriezt vērību, vēl vecums, kad kaulu-locītavu sistēma elastīga...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien. Lai kaut ko varētu ieteikt, ir nepieciešams veikt izmeklēšanu kaulu locītavu sistēmai, lai uzstādītu diagnozes. Ar cieņu, Veselības salons 888...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc bērns bieži miedz acis?
Labdien!
Kāds iemesls varētu būt, ka bērns miedz acis pārāk bieži? Kā mirkšķinot, tikai stiprāk un biežāk. It kā stresa nav, acu rajonā nekādu traucēkļu nav.
Bērns pats apgalvo, ka tas ir ieradums.
Bērnam 9 gadi.
Atbild:
pediatrs Ivars Strazds.
Labdien! To, vai bērnam ir stress vai nav, zina tikai pats bērns. Ja nav citu veselības traucējumu, tad jādomā, ka šo izpausmju cēlonis ir dažādi negatīvi ārējās vides faktori, ko var saukt arī par stresu. Ar cieņu, dr. I.Strazds....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai tiešām nedrīkstu ēst gandrīz nekādu pārtiku?
Labdien!
Man no ēšanas uzpūšas vēders, un tad es izskatos šausmīgi - kā grūtniece sestajā mēnesī. Ko man darīt? Uztura speciāliste ieteica man vispār pārtikt no vienas omletes un kaut kādiem pulverīšiem un ka manā gadījumā uz normālu barību (siers, kartupeļi, gaļa) pat skatīties nedrīkst.

Vai tiešām tā varētu būt?
Atbild:
Ilze Lutere uztura speciàliste
Labdien! Uztura dienasgrāmata varētu Jums palīdzēt saprast, kuri ir tie produkti, pēc kuru lietošanas Jums ir reakcija. Tomēr vēlama arī konsultācija pie gastroenterologa, lai izslēgtu saslimšanas, kurām varētu būt šādi simptomi....

Veselīgs uzturs

Vai zobārsts var ielikt atpakaļ implantu?
Labdien!
Pirms pusgada man nolūza priekšējais zobs. Ieliku dārgu implantu (saknes inleja plus kronītis).
Pirms dažām dienām, ēdot sausiņus, sapratu, ka tik cietu barību ēst nevajadzēja, jo zobs mazliet sācis kustēties.
Man ir ļoti bail - ko darīt? Ik pa laikam mēģinu ar pirkstiem to spiest uz smaganām augšā, jo tā darīja zobārsts ielikšanas procesā.

Vai, aizejot pie zobārsta, viņš iestiprinātu to atpakaļ? Vai varētu būt, ka jātaisa jauns implants?
Ar nepacietību gaidīšu atbildi!
Atbild:
dr. Piskunova
Labdien! Implants un saknes inleja ir dažādas lietas. Saknes inleja ir savienojošs elements, ko iestiprina zoba saknē, kas savieno sakni un atjaunojamo zoba kronīti, kalpojot tam par pamatu. Zobu implanti ir zoba saknes aizstājēji jeb "mākslīga" zoba sakne, kas izgatavota no tīra, biosaderīga titāna. Tos ievieto kaulā, izmantojot speciālo operācijas tehniku. Iesaku Jums griezties pie sava zobārsta, kurš noteikti zina, kādi pakalpojumi Jums bija sniegti un kā Jums palīdzēt šodien. Esiet vesels!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Pie kāda ārsta vērsties, ja pakauša daļā ir sāpīgs izaugums?
Labdien!

Man uz galvas (pakauša daļā) parādījies tāds kā sāpīgs izaugums - šobrīd ir trešo dienu tāds. Vēlējos doties pie ārsta, bet nesaprotu - pie kura ārsta būtu jāiet - pie ģimenes ārsta iet nevēlos. Vai varētu ieteikt, pie kā man pierakstīties?
Atbild:
Iveta Līce,ģim. ārsts
Labdien! Domāju, ka sāpīgais izaugums, ja tas ir kustīgs, ir palielināts limfmezgls. Protams, bez apskates to grūti pateikt. Iespējamais iemesls parasti ir caurvējš, kondicionieris. Ja nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, tad antibiotikas nav jālieto, un tas pats pāries apm. nedēļas laikā. Jāizsargājas no apaukstēšanās un caurvēja. Ja nepāriet, tomēr jādodas pie ģimenes ārsta. Lai veicas....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai antidepresantu lietošanu iespējams pārtraukt?
Labdien!

Gribēju pajautāt speciālista viedokli.
Jau 2 gadus lietoju andtidepresantus Elicea 10mg. Šīs zāles man izrakstīja ģimenes ārste, jo pēc ilgstošiem stresiem sākās raudāšanas lēkmes, trauksme un tirpoņa, kas neļāva izgulēties. Lietoju zāles un viss bija labi, līdz centos tās atmest. Sāku pamazām, tiku līdz 1/4 tabletes, tad vairākas dienas nedzēru vispār, un sākās tās pašas sajūtas - reibonis, trauksme, raudulīgums.

Gribu zināt, vai vispār ir iespējams atmest šo zāļu lietošanu, vai arī būs jālieto visu mūžu? To es nevēlos.

Kā labāk rīkoties tagad? Pašlaik atkal dzeru 1/4 tabletes.
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Šie antidepresanti atkarību neizraisa. Ja tomēr tāda problēma radusies, 1 tableti šķīdināt 1 glāzē ūdens. Katru dienu 1 ēdamkaroti šķīduma noliet, pārējo izdzert. Tā turpināt, kamēr glāzē satura vairs nav. Ja simptomi tomēr saglabājas, jārisina problēma kompleksi. Jāturpina medikamenta lietošana un ar psihoterapeita palīdzību jārisina depresijas iespējamos cēloņus....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko drīkst lietot uzturā un ko ne?
Labdien!
Saņēmu pārtikas paneļa analīzi (IgG4), kurā konstatēta piena, kazeīna, alfa-laktoalbumīna nepanesamība, bet tai pat laikā uz "dažādiem sieriem" un beta-laktoalbumīnu antivielas nekonstatē! Kā tā var būt? Siers taču arī satur kazeīnu. Kā rīkoties šādā situācijā?
Tas pats stāsts atkārtojas ar kviešu, rudzu, auzu miltiem, kukurūzu, griķiem un sojas pupām,taču glutēna antivielas nekonstatē.
Ko tad galu galā izslēgt no pārtikas un ko atstāt?
Jau iepriekš paldies.
Atbild:
Ilze Lutere uztura speciāliste.
Labdien! Vērā jāņem rādītāji, kur specifiskās antivielas ir virs 3. Tā kā vēstules autors to nav pateicis, tad atbilde ir vispārīga. Kazeīns, alfa laktoalbumīns ir piena olbaltumvielas. Kazeīns ir sūkalās un pienā. Alfa laktoalbumīns noārdās, vārot pienu 10-15 minūtes. Tomēr visspēcīgākais alergēns ir tieši beta laktoglobulīns. Sausais piens un iebiezinātais piens arī satur visus piena olbaltumus. Ja reakcija virs 3 ir uz alfa laktoalbumīnu un kazeīnu sieri un biezpiens, un citi skābpiena produkti...

Veselīgs uzturs

Kādi antidepresanti nevar izraisīt sirds darbības traucējumus?
Labdien!

Manai vecmāmiņai ir 63 gadi. Ik pa laikam viņai ir mirdzaritmija, ko ārtsti novērst var tikai ar kardioversiju (viņai tādas bijušas jau 3).

Vakar viņu vedu mājās no slimnīcas un ārtējošais ārsts slēdzienā norādījis arī, lai ģimenes ārsts izraksta antidepresantus, bet konkrēts nosaukums nav minēts.

Vecmāmiņa vienmēr ļoti uztraucas par visu - pēdējo mirdzaritmiju izraisīja uztraukums par to, ka mazdēls aizbrauca uz mēnesi uz Norvēģiju (viņa fiziski nav pārslogota, visas iepriekšējās lēkmes arī sākās pēc emocionāliem pārdzīvojumiem).

Iepriekš viņa bija lietojusi "Arketis", bet šobrīd bail, lai atkal tās izrakstītu, jo pie blakus parādībām norādīti sirds ritma traucējumi, aritmija, sirdsklauves.
Ģim.ārste piedāvā "Rexitin", bet viņa pati nezina, kādas ir iespējamās blakusparādības.

Varbūt Jūs varat palīdzīt ar kādu antidepresantu nosaukumu, kur būtu izslēgta iespēja, ka tie var izraisīt atkārtotus sirds ritma traucējumus? (Varbūt tas pats Rexitin vai kaut kas cits?)

Ar cieņu,
Sintija
Atbild:
Dr. Anda Kariņa
Labdien! Visticamāk paroksetīns, ko vecmāmiņa lietoja, nav vainojams pie mirdzaritmijas paroksizmiem. Tas pasliktina impulsu vadīšanu sirdī, pagarinot QT intervālu, līdz ar to palēlinot sirdsdarbību. Ja paroksetīns līdz šim labi palīdzējies, varētu turpināt to lietot. Ja ārstēšana tiks uzsākta, tas jādara ar mazām medikamenta devām ( 1/4 tablete), pakāpeniski jāpalielina divu nedēļu laikā līdz 20 mg dienā (vesela tablete). Var mēģināt arī tādus antidepresantus kā Escitaloprams 10 mg vai...
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Ir grūti, neredzot un neizjautājot pacientu gan par psihiskiem traucējumiem, gan somatiskiem traucējumiem, kaut ko ieteikt. Ir ļoti daudz dažādu antidepresantu un to nozīmēšanas indikācijas pie dažādiem traucējumiem, tāpēc ieteiktu Jums tomēr aiziet uz konsultāciju pie psihiatra. Ar cieņu, Veselības salona 888 Ārste-psihiatre B.Brokāne - Čekstere...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc pēc mieža grauda palicis tumšs loks zem acs?
Labdien!
Pirms pāris mēnešiem bija mieža grauds uz apakšējā plakstiņa. Mieža grauds pārgāja, bet tumšs loks jeb zilums zem šīs acs ir palicis. Sakiet lūdzu, kāds tam var būt iemesls un kā no tā atbrīvoties?
Paldies.
Atbild:
"Acu veselības centrs"
Labdien! Jums vajadzētu griezties pie acu ārsta, lai ārsts varētu izvērtēt, kāpēc tā ir....
Atbild:
Iveta Mežatuča, LAAC oftalmoloģe
Labdien, Ir grūti atbildēt uz Jūsu jautājumu, neredzot plaksiņu. Parasti, ja miežagrauds izstruto, nekādas sekas vizuālas nepaliek. Ja ir plīsis asinsvads un izveidojās zemādas saasiņojums, tad zilums būs 2 nedēļas. Bet, iespējams, tas ir krusas grauds, tad uzsūkšanās var noritēt vairākus mēnešus, vai var būt nepieciešama arí ķirurģiska manipulācija. Ar cieņu, Iveta Mežatuča...

Acis, optika / acu veselība

Kā palielināt ķermeņa svaru?
Sveicināti!
Kā palielināt ķermeņa svaru? Vīrietis, 30 gadi, 1,84cm, sveru 74,8 kg.
Esmu smalkas miesasbūves un ir problēmas ar svara palielināšanu. Gribētu svērt vismaz 80 kg. Ko darīt? Vai lietot kādas papildus uztura bagātinātājus?
Atbild:
Ilze Lutere uztura speciàliste
Labdien! Jautājums ir komplicēts, tāpēc, Jūs nekonsultējot klātienē, varu ieteikt tikai vispārīgus ieteikumus. Svaru iespējams palielināt uz muskuļu rēķina. Un muskuļi neuzaugs no ēdiena, bet gan no fiziskajām aktivitātēm. Tātad būtu ieteicama trenažieru zāles apmeklēšan un sabalansēts uzturs ar nedaudz paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko ēst pēc fiziskas slodzes?
Sveicināti!
Ko būtu pareizi uzņemt pēc fiziskas slodzes (treniņa), lai mazinātu nogurumu un atjaunotos? Olbaltumvielas, ogļhidrātus, vitamīnus? Izvēlēties kādus dabiskus produktus vai uztura bagātinātājus?
Jau iepriekš pateicos par atbildi.
Atbild:
Ilze Lutere uztura speciàliste
Labdien! Viss atkarīgs no tā, kāda fiziskā slodze bijusi un no mērķa, kāpēc to darāt. Vispārīgi ieteikumi ir ēst liesas olbaltumvielas kopā ar saliktajiem ogļhidrātiem. Tas, vai lietot uztura bagātinātājus, atkarīgs no veselības stāvokļa un kopējās dienas ēdienkartes....

Veselīgs uzturs

Vai iespējams, ka iepriekš viss bijis kārtībā, bet tagad vairs nav?
Labdien!
Manam dēlam ir jau 6 gadi, pēc mēneša paliek 7.
Ģimenes ārste pēdējās vizītes laikā konstatēja, ka viņam nav viena oliņa noslīdējusi līdz galam.
Vai tā tas var būt, ka iepriekš viņam viss tur bīja kārtībā, bet tagad pēkšņi nav?
Atbild:
Ivars Strazds pediatrs.
Labdien! Ja pēc dzemdībām, jaundzimuso vecumā, viss ir bijis kārtībā, satraukumam nav pamata. Iespējams, ka ģimenes ārstam nav pietiekošas pieredzes bērnu izmeklēšanā, tāpēc, lai būtu Jums pilnīga skaidrība, konsultējieties pie ķirusga, vēlams bērnu ķirurga. Ar cieņu, dr. I.Strazds...

Pediatrija / bērnu veselība

Kāpēc zobs nepārstāj sāpēt?
Labdien!
Aptuveni pusgadu atpakaļ biju pie zobārsta iztīrīt zoba kanālus. Sākumā viss bija kārtībā, bet pēc mēneša (aptuveni) sāka sāpēt. Aizgāju pie zobārsta, teica, ka apsaldēts. Nepārgāja. Pēc kāda laika izdzēru antibiotiku kursu. Daktere teica, lai izdzeru tās un nogaidu mēnesi. Nepārgāja. Joprojām sāp. Zvanīju dakterei, teica, lai eju septembrī. Sakiet, ko darīt? Iet pie cita ārsta? Vai ārstei būtu jātaisa zobs bezmaksas (jo viņa jau to ir taisījusi, bet tas joprojām sāp)?
Atbild:
dr. Piskunova
Labdien! Jūsu gadījumā nepieciešama zoba kanālu pārārstēšana. Pie kāda zobārsta jūs to veiksiet, nav būtiski, galvenais lai tas būtu kvalificēts speciālists. Ieteiktu Jums uzreiz vērsties tādā klīnikā, kur zobu kanālus ārstē zem mikroskopa, jo var paredzēt jūsu zobam īpašu morfoloģiju, piem., palika nepamanīts papildu kanāls, kas atrodas netipiskā vietā vai ir ļoti šaurs un bez papildu palielinājumu to nevar atrast. Esiet vesels....

Zobārstniecība / mutes veselība

Ko nozīmē tirpšana deguna rajonā?
Labdien!
Ko var nozīmēt tirpšana ap deguna rajonu? Lietoju spiediena pazemināšanas zāles - no rīta tertensif un vanateks. Vakarā - amlodipine.
Jau ilgstoši mokos ar sprandas sāpēm.
Atbild:
Iveta Līce,ģimenes ārsts
Labdien! Tirpšanas sajūta deguna rajonā var būt no medikamentiem, tā var būt arī alerģijas izpausme. Sprandas daļa būtu jāizmeklē, es ieteiktu doties pie neirologa. Veseļojieties....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai pie zarnu disbakteriozes var būt savilkts kakls?
Labdien! Pēc vairāku gadu mocībām ar vēdera pūšanos, atklāju ka zarnās ir disbakterioze, sēnīte. Nu jau tā tika izārstēta ar Metronidazol Nycomed 500mg.
Pēdējā laikā arī ir savilkts kakls, pilnas galvas sajūta.
Kādos kursos, kur uzstājās fizioterapeits stāstija, ka ja zarnās ir sēnīte, tad var būt savilkts kakls, vitamīnu, minerālvietu trūkums(Kalcijs, B grupas, folskābe). Mans ģimenes ārsts tam gan nepiekrīt. Vai tas tā var būt? Vai, lietojot papildus vitamīnu preparātus, var normalizēt šo situāciju.
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien. Savilktais kakls nav saistīts ar disbakteriozi. Ar cieņu.

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai būtu vērts griezties pie cita ginekologa?
Labdien!

Vēlēos uzzināt vēl kāda speciālista domas/viedokli.

Man ir 21 gads. Aptuveni pirms pusgada sākās problēmes ar mēnešreizēm (kavējās 10 dienas), devos pie savas ginekoloģes, pastāstīju par savu sūdzību, uz ko viņa atbildēja, ka tas nav nekas nopietns, bet ieteica aiziet uz ultrasonogrāfiju un nodot hormonu analīzes, ja kas tāds atkārtojas. Tā arī notika - citu mēnesi mēnešreizes sākās nedēļu vēlāk, citu nedēļu ātrāk. Tā nu nodevu asinsanalīzes un devos taisīt ultrasonogrāfiju. Ārste pateica, ka man esot policistiskais olnīcu sindroms.

Palasot internetā par pazīmēm, secināju, ka man ir liela daļa pazīmju:
1)Neregulāras mēnešreizes;
2)Ķermeņa masas pieaugums (pēdējā gada laikā esmu pieņēmusies par 10 kg);
3)Pinnes (visu laiku bija ļoti laba sejas āda, taču pēdējā gada laikā cīnos ar pumpām, kas klāj visu pieri, vienīgais, kas palīdz ir speciāla recepšu ziede);
4)Nogurums, vēdera uzpūšanās, sāpes krūtīs, liela kāre pēc saldumiem;
5) ik pa laikam ir arī sāpēs vēdera lejas daļā.

Devos pie savas ārstes, pastāstīju par savām problēmām. Taču viņa teica, ka tas neesot nekas tāds, ka viss esot kārtībā. PCOS man īsti neesot, jo olnīcas esot 2 cm lielas, mēnešreizes ja sākas nedēļu ātrāk vai vēlāk, tas neesot nekas īpašs, kaut arī pirms tam manas mēnešreizes bija ļoti regulāras. Par lieko svaru - mazāk esot jāēd. Par pumpām - tāda nu jums tā āda ir. Par analīzēm pat neko īsti nepateica.
Vai man tomēr būtu vērts griezties pie cita ginekologa, vai tomēr viss ir kārtībā?

Paldies!
Atbild:
Modrīte Kraujiņa, ginekologs, Sievietes veselības centrs
Labdien! Policistisko olnīcu sindroms ir diagnoze, kuru apstiprina noteikts pacientes sūdzību kopums, kuru pierāda analīžu un ginekoloģiskās USG izmeklējumi. Rekomendēju Jums apmeklēt citu ginekologu un uzklausīt vēl vienu viedokli....
Atbild:
Dr. Dinsberga
Labdien! Tikai pēc Jūsu apraksta nav iespējams pateikt ir vai nav Policistisku olnīcu sindroms. Sindromam ir noteikti diagnostikas kritēriji, un tie jāvērtē visi kopā - Jūsu sūdzības par neregulārām menstruācijām un objektīvie rādītāji - ultrasonogrāfiskā atrade, laboratoriskie izmeklējumi - hormonu līmeņi noteiktās cikla diena u.c. Kontekstā vērtējot visus rezultātus, tiek izdarīti secinājumi, noteikta diagnoze un kopā ar pacientu izvēlēta piemērotākā ārstēšana. Ja Jums ir jautājumi un...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības