medicine.lv skaitļos

Lietotāji online254
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Vai lubrikantu lietošana nenonāvē spermatozoīdus?
Labdien!

Man ir 26 gadi. Mēs ar vīru plānojam ģimenes pieaugumu, bet dzimumakta laikā bieži izjūtu sausuma sajūtu, tādēļ lietojam aptiekā iegādājamus lubrikantus.
Es vēlētos uzzināt, vai lubrikantu lietošana nenonāvē spermatozoīdus?
Varbūt Jūs varētu ieteikt, kādu citu variantu, kuru var lietot pret sausuma sajūtu, kas nekaitētu spermatozoīdiem un netraucētu apaugļot olšūnu?
Esmu lasījusi, ka var izmantot olīveļļu vai olas baltumu. Kāds ir Jūsu kā speciālistu viedoklis? Paldies!
Atbild:
dr.Marina Čēma-Ozoliņa ginekologs www.aklinika.lv
Labdien! Var lietot gan lubrikantu, gan eļļu, gan olas baltumu, gan siekalas....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Vai tiešām jālieto antibiotikas?
Labdien!

3.5 gadu puisītim iemetusies nagu infekcija. Jau 3 pirkstiem. Ģimenes ārsts saka, ja nelīdzēs smērītes, tad jālieto antibiotikas. Ko darīt? Viņš jau slimo ar astmu un lieto zāles.
Atbild:
Ivars Strazds pediatrs.
Labdien! Grūti komentēt, ja tā ir bakteriāla infekcija, tad varētu veiksmīgi ārstēt ar ziedēm, ja smagā formā, tad antibiotikas būtu jādzer. Antibiotikas astmas procesu neietekmēs. Ar cieņu, dr. I.Strazds....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai būs prātīgi paņemt "atvaļinājumu" no šīs kontracepcijas?
Labdien.
Jau gadus 3 dzeru hormonalās kontracepcijas tabletes (Artizia). Liekas, ka vēlos pārtraukt, pirmkārt, jo libido ir galīgi zems, tas vēl tā, bet sausuma dēļ ir ļoti lielas sāpes. Vēl šad tad nomoka migrēnas (neirologs minēja, ka arī hormon.kontr.var veicināt migrēnu). Un, vienvārdsakot, esmu nogurusi no tabletēm. Tiešām nogurusi. Vai būs prātīgi paņemt "atvaļinājumu" no šīs kontracepcijas? Mans galvenais jautājums ir tāds - vai pārtraucot lietot, drīkst dzert tikai 20 tabletes, nevis 21? Jo man sanāk, ka tā 21.tab.jādzer no jauna iepakojuma, jo sen sen atpakaļ nācās dzert vienā dienā 2 tabletes. Vai šajā gadijumā pietiks ar 20 tabletēm? Liels paldies par atbildi!
Atbild:
dr.Marina Čēma-Ozoliņa ginekologs www.aklinika.lv
Labdien! Ja Jums ir vietā cita droša kontacepcija, varat pārtraukt lietot tabletes. Nevajag pirkt jaunu iepakojumu. Pietiks ar 20 tabletēm....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc naktīs raukstās roka?
Labdien!
Es esmu pusaudzis, un mani nomoka viena problēma. Man pa nakti ir grūti pagulēt, jo reizēm lēkmes veidā sāk raustīties roka, un to var pamanīt. Pēdējā laikā tas notiek bieži, un pēc tam, kad šī lēkme pāriet, ir sajūta, ka roka ir notirpusi. Ko man darīt, kādu ārstu meklēt? Šī problēma mani ļoti biedē.
Atbild:
Iveta Līce,ģim. ārsts
Labdien! Ir nepieciešama neirologa konsultācija....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc rodas sajūta, ka zem ādas ir šķidrums?
Sveiki!
Jau laiciņu (3mēn) tieši naktīs, vairāk uz rīta pusi, no saules pinuma nedaudz uz leju (ap 5cm) un nedaudz pa labi(5cm) rodas sajūta, ka kaut kas piepildīts kā kāds šķidrums, tā kā savilkts un diezgan nepatīkama sajūta. Vairāk jūt, kad guļu uz labā sāna, bet uz kreisā guļot citreiz pazūd. Izkāpjot no gultas, pastaigājot pāris minūtes pazūd un pa dienu nekā tāda nav.
Nesen darbam vajadzēja ārstu komisiju un no vēnas ņēma asins analīzes, bet tur neko neuzrādīja.

Atbild:
Iveta Līce,ģimenes ārsts
Labdien! Es ieteiktu Jums veikt vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfiju, tad varētu pateikt, kas tas ir par veidojumu. Taču, ja tur neko neuzrāda, tad jāizmeklē zarnas - jāveic kolonoskopijas izmeklējums....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kā izņemt ārstnieciskos auskarus?
Labdien!

Es vēlos izņemt ārstnieciskos auskarus, bet es nevaru, man sāp, kaut es arī nonēsāju jau 1 mēnesi. Kā izņemt?
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Iespējams, ka vēl noris sadzīšanas process, tāpēc auskarus ieteicams paturēt ausīs ilgāk. Ja tomēr vēlaties izņemt, ieteicams konsultēties klātienē pie speciālista....

Skaistumkopšanas saloni

Kāpēc plecu daļa krakšķ?
Labdien!

Kreisajā plecu daļā pastāvīga "krakšķēšana", rotējot plecu jebkurā virzienā. Sāpes nav. Kas varētu būt pie vainas?

Plecs agrāk bija traumēts, izmežģījums, tagad pa brīžiem pie nestandarta fiziskās slodzes pleca locītava "izkrīt", bet uzreiz tiek pastāvīgi ielikta atpakaļ un 2 nedēļas miera stadijā atjaunošanai. Izkrīt 1-2 reizes gadā.

Esmu sportists, vingrinājumi pildīti tādi, kuri nerada diskomfortu vai sāpes plecu locītavai. Vingrinājumā spiešana guļus ar stieni ar lieliem svariem sākas lielas sāpes atslēgas kaulā, vingrinājums nav pildīts jau 2 gadus. Pie parastas pleca protrakcijas/retrakcijas vai elevācijas/depresijas, kā arī rotācijas visa pleca josla un pleca locītava krakšķ. Jūtams ar un bez taustes, ka "atlec" atslēgas kaula stiprinājuma vieta pie pleca locītavas, pats pleca locītavas kauls un lāpstiņa arī atlec.

Lūdzu, pasakiet, kas tas varētu būt vai pie kā griezties pēc palīdzības? Dzīvei netraucē, bet ir jau apnicis.
Atbild:
Ilze Bērziņa, FRM ārste, Reh. centrs "Līgatne"
Labdien! Ieteiktu pakonsultēties pie traumatologa-ortopēda. Iespējams, ka būs nepieciešami papildus izmeklējumi....

Fizioterapija

Vai vēl varu paaugties?
Labdien!
Mani nomoka viens jautājums, man ir 15 gadi, esmu 173cm, vai es vēl varētu paaugties par kādiem 4/5cm? Vai es to varu ietekmēt ar stiepšanos rītos un vakaros (10min) un gulēt iešanu 22.00?
Ja, nē, tad kā var?
Ceru uz jūsu palīdzību, paldies jau iepriekš!!
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Meitenes parasti aug aptuveni līdz 18 gadu vecumam, tāpēc visticamāk arī Jūs vēl paaugsieties. Diemžēl paņēmienu, kā iespējams ietekmēt augšanas procesu, nav. To lielā mērā nosaka iedzimtība un citi faktori. Tomēr pilnvērtīgai attīstībai ir svarīgs gan veselīgs miegs un fiziskās aktivitātēs, gan sabalansēts un veselīgs uzturs....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai ģimenes ārsts uzzinās, ka esmu no viņa atteikusies?
Labdien!
Gandrīz 30 gadus biju paciente vienam ģimenes ārstam, bet pēc vienas nepatīkamas vizītes, vairs nevēlos tur ne kāju spert.
Esmu nolēmusi mainīt ģimenes ārstu.
Gribētu zināt, vai vecais ģimenes ārsts uzzinās, ka esmu no viņa atteikusies? Kādā veidā? Un vai viņš uzzinās pie kura ģimenes ārsta esmu pārrakstījusies?
Atbild:
Iveta Līce,ģim. ārsts
Labdien! Katra pacienta tiesības ir izvēlēties ģimenes ārstu pēc savas gribas un vēlēšanās. Vecais ģimenes ārsts uzzinās, ka esat pārreģistrējusies, taču, pie kura, to nē. Ja jaunais ģimenes ārsts gribēs izrakstu no pacienta kartiņas par iepriekšējām saslimšanām, viņš var sūtīt iepriekšējam ģimenes ārstam pieprasījumu par to. Domāju, ka ģimenes ārstu mainīt nav jābaidās, jo juridiski tas nekādas sankcijas pret pacientu neparedz....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ar ko saistītas spēcīgas vēdersāpes?
Sveicināti!

Jau vairākas dienas pēc kārtas drausmīgi izjūtu sāpes vēderā. Tāda sajūta, ka iekšas rauj no iekšpuses un drausmīgi sāp jostasvieta. Bija nelielas problēmas ginekoloģijā. Vai tas varētu būt ar to saistīts, vai tomēr kaut kas cits? Iepriekš pateicos.

Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Vēdersāpes var izraisīt vairākas saslimšanas, orgānu traucējumi, kā arī citas veselības problēmas. Ja sāpes vēderā ir izteikti spēcīgas, kā Jūs aprakstāt, pēc iespējas ātrāk būtu nepieciešams vērsties pēc palīdzības pie mediķiem....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai tā būtu alerģiska reakcija uz zālēm?
Labdien!
Vai lietojot zobārsta izrakstītas antibiotikas amoksiklav500/125, var paugstināties ķermeņa temperatūra līdz pat 39? Zāles izrakstīja zobārsts sakarā ar traumu zobam. Pēc 3dienu zāļu lietošanas parādījās minētā temp.,pašam zobam gan ir jūtami uzlabojumi. Vai tā būtu alerģiska reakcija uz zālēm?
Atbild:
dr. Piskunova
Labdien! Antibiotiku lietošana neizraisa temperatūras paaugstinājumu. Alerģiskai reakcijai uz zālēm ir citi simptomi. Lūdzu, apmeklējiet savu ģimenes ārstu, lai veiktu papildu izmeklējumus. Esat vesels!...

Zobārstniecība / mutes veselība

Kāpēc rodas sāpes žoklī?
Labdien!
Ir tāda problēma, ka sāp apakšžokļa un augšžokļa locītavas vieta (pretī ausij). Pagriežot žokli uz kreiso pusi, ir stipras sāpes. Ne pastāvīgas, bet tieši tad, kad pagriež. No kā tas parādījies? Pie kāda speciālista vērsties?
Atbild:
A.Kariņa ģimenes ārsts
Labdien! Arī žokļa locītavās var rasties iekaisums tāpat kā citās locītavās. Tas var būt kā daļa no reimatoīdā artrīta, osteoartrozes utt. vai noritēt kā monoartrīts (vienas locītavas iekaisums). Kā provocējošs faktors var darboties locītavas pārslodze piemēram bruksisma gadījumā (zobu griešana). Ir pierādīts, ka arī ilgstoša osteoporozes medikamentozas terapija var radīt osteoporozi (iekaisumam līdzīgu procesu) šajās locītavās. Lai novērstu bruksisma radītos postījumus mutes dobumā,...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko darīt, ja sāp aknas?
Labdien!

Ko darīt, ja sāp aknas, to apvidus?
Atbild:
Inese Melne
Labdien. Ir nepieciešams veikt ultrasonogrāfiju, lai varētu spriest, kuram orgānam ir problēmas. Ar cieņu....
Atbild:
Iveta Līce,ģim. ārsts
Labdien! Nepieciešams veikt aknu fermentu bioķīmisko analīzi, pārbaudīties uz hepatītiem, veikt vēdera dobuma orgānu ultrasonoskopiju. Ar izmeklējumiem konsultēties pie ģimenes ārsta, lai izlemtu par tālāko rīcību. Lai veicas!...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai pēc vakcinācijas pret poliomielītu bērns var inficēt pieaugušos?
Labdien!
Vai iespējams, ka mazs bērns, kas tikko potēts pret poliomielītu un kuram pēc vakcinācijas uzcēlusies temperatūra, var inficēt vecmāmiņu (kura nav bijusi potēta pret šo slimību), kura ir kontaktā ar bērnu? Un vai pie vakcinācijas vecāki tiek brīdināti par šādu situāciju, ja tāda iespēja pastāv?
Paldies!
Atbild:
pediatrs Ivars Strazds.
Labdien! Pēc poliomielīta vakcinācijas bērnam var paaugstināties ķermeņa temperatūra, bet viņš nekādā ziņā nevar inficēt cilvēkus, kuri nav vakcinēti pret šo slimību. P.S.Pret poliomielītu noteikti vajadzētu vakcinēties visiem, jo šī saslimšana ir ļoti bīstama. Ar cieņu, dr. I.Strazds....

Pediatrija / bērnu veselība

Kā bērnam tiek noteikta šizofrēnijas diagnoze?
Labdien!
Kā bērnam tiek uzstādīta dioagnoze F20,8 [cita šizofrenija]?
Vai vajadzigs veikt papildu izmeklējumus, vai to var noteikt vienkārši pec stāstītā [bernam 7 gadi]?
Atbild:
p
Labdien! Nav runa tikai par šizofrēniju, psihiatrijā vispār diagnozes tiek noteiktas izmantojot galvenokārt pacienta novērošanu, diskusiju metodes u.c. klīniskas izmeklēšanas metodes. Laboratoriskā, instrumentālā u.c.izmeklēšanas psihiatrijas jomā ir maz informatīvas. Vienīgi EEG varētu sniegt kaut kādu informāciju. Ar cieņu dr.I.Strazds....

Pediatrija / bērnu veselība

Vai drīkstu vingrot, vai jādzer pretiekaisuma medikamenti?
Labdien!
Ļoti vēlos uzzināt Jūsu viedokli! Esmu bijusi pie vairākiem speciālistiem, un viedokļi atšķirās - vai ir jādzer pretiekaisuma medikamenti un vai drīkst vingrot?

Datortomogrāfija uzrāda, ka mugurkaula jostas daļas fizioloģiskā lordoze iztaisnota, mugurkaula jostas daļas spondiloze pārsvarā ar izteiktu sponiloartrozi bez kanāla stenozes. Minimāla L3-4 lb pusē, L4-5 dorsāla L5-S1 asimetriska protūzija lb pusē.

Vēl arī locītavu izaugumi hipertrofēti un saubhondrāla slkeroze zarnu kaula pusē ar priekšējiem margināliem osteofītiem.

L1-2 līmenī nelielas subkortiālas deģeneratīvas cistas.

Vingroju regulāri, bet pirms mēneša sāka sāpēt dažādās vietās - muguras lejas daļā, gurnos, dažreiz kājā. Pirms tam bija arī diezgan lielas emocionālas problēmas.

Gribēju jautāt, vai man pašreiz pilnībā jābeidz vingrot un jādzer pretiekaisuma medikamenti?

Tagad eju uz masāžu un pierakstījos uz ultrasonogrāfijas un magnēta terapiju. Esmu apmulsusi, jo neiroloģijas, fizioterapeites un masieres-rehabilitoga viedokļi krasi atšķiras par to, ko pašlaik vajadzētu darīt!

Jāsaka, ka sāpes nav ļoti spēcīgas, bet dikomfortu rada.

Paldies par atbildi!
Atbild:
Marika Briede, fizioterapeits
Labdien! Paldies par jautājumu. Ja sāpes ir akūtas (pēkšņas, spēcigas, asas), tad vingrot nedrīkst. Nevajadzētu veikt vingrojumus, kas provocē sāpes. Būtu ļoti lietderīgi, ja fizioterapeits novērtētu Jūsu esošo situāciju un izveidotu vingrojumu programmu esošai situācijai. Hronisku sāpju pacienti vingro, bet šiem pacientiem ir veikti iegurņa stabilitātes novērtēšanas testi, spēka testi u.c., lai atrastu problēmu, kā dēļ veidojas sāpes. Visa klīniskā atradne, ko esat veikusi(CT) ir viena no...
Atbild:
Ilze Bērziņa, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste, Reh. centrs "Līgatne"
Labdien! Ja ir sāpes, pretsāpju medikamentus drīkst lietot. Kustību ierobežojums nepieciešams īslaicīgi, ja ir locītavu iekaisuma pazīmes (tūska, apsārtums, lokāls karstums), vai ievērojami paaugstināti iekaisuma rādītāji klīniskajās analīzēs (pakonsultējaties pie ģimenes ārsta). Jūsu mugurkaula izmeklējumu dati pārliecinoši neliecina par akūtu saslimšanu, tāpēc vingrošana nav jāpārtrauc, bet vajadzētu konsultēties ar zinošu fizioterapeitu par vingrojumu izvēli (vai visi vingrojumi ir...
Atbild:
Fizioterapeite Liene Cipule
Labdien! Vingrošana ir galvenā konservatīvas muguras sāpju ārstēšanas sastāvdaļa. Tā jāturpina kā paasinājumā, tā remisijas fāzē, tomēr vingrojumu veidi un mērķi abos gadījumos atšķiras. Svarīgi sadarbībā ar fizioterapeitu paasinājuma fāzē saņemt kombinētu terapiju - vingrošanu, fizikālās terapijas procedūras, teipošanu, trakciju, masāžu un citas metodes, izvēloties individuāli piemērotāko taktiku. Medikamentu izvēle ir neirologa ziņā. Parasti tos lieto sāpju, iekaisuma un tūskas...

Fizioterapija

Vai, velkot prezervatīvu, ādiņa jāatvelk?
Sveiki!
Man ir 16 gadi, un nav nekādas saprašanas prezervatīva lietošanā ar garu priekšādiņu. Vai tā jāatvelk, un tad jāvelk prezervatīvs, vai tieši otrādi - ādiņa jāatsāj apsegta? Un vai lubrikants var izraisīt lielāku locekļa jūtību?
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Parasti erekcijas laikā priekšādiņa atbīdas pati, atsedzot galviņu. Ja priekšādiņa ir tik gara, ka tā nenotiek, priekšādiņa jāatvelk, un tad jāvelk prezervatīvs. Ir pieejami dažāda veida lubrikanti - gan tādi, kas jūtīgumu pastiprina, gan tādi, kas mazina....

Seksoloģija / seksuālā veselība

Kādi izmeklējumi būtu jāveic, lai noteiktu, vai pleķis ir plaušu audzējs?
Labdien.
Es vēlētos jautāt speciālistam. Ar ko atšķiras onkoloģiska saslimšana - Plaušu audzējs no Pneimonijas. Ja plaušās rentgenā ir redzams pleķis, kas tas var būt un kādas ir nepieciešamas izmeklēšanas? Un kur mums griezties? Kā var noteikt, vai tas ir plaušu audzējs? Ar kādiem izmeklējumiem?
Gaidīšu atbildi. Paldies.
Atbild:
Pneimonologs Māris Bukovskis
Labdien! Arī pēc plaušu rentgenogrāfijas var spriest par ēnas būtību. Ja ir šaubas, tad diagnozes precizēšanai var veikt plaušu datortomogrāfiju, dažo gadījumos - magnetrezonansi vai fibroskopiju ar biopsciju. Es iesaku Jums griezties pie speciālista-pneimonologa....

Elpceļu / plaušu saslimšanas

Pie kāda ārsta vērsties?
Sveiki!

No marta beigām līdz maija sākumam visu laiku uzpūtās vēders un burkšķēja. Sabiedrībā tas man lika justies diezgan neērti. Tad viss pārgāja, bet jau jūnija beigās un jūlija sākumā viss sākās no jauna. Šoreiz viss ātri pārgāja. Biju aizgājusi pie ģimenes ārsta, kurš iedeva nosūtījumu uz "kobru". Aizgāju pie gastroenterologa. Gastroenterologs teica, ka "kobru" nevajag, vienkārši nedrīkst lietot uzturā sulas, gāzētus dzērienus, piena produktus u.tml. Tomēr jau pēc mēneša vēders atkal sāka uzpūsties, un parādījās aizcietējumi (varēju aiziet uz tualeti tikai ik pēc divām dienām). Pēc tualetes apmeklējuma uz papīra parādījās asinis. Tā bija kādu nedēļu un tad pārgāja. Likās, ka šoreiz viss ir kārtībā, bet tieši pēc divām nedēļām viss sākās no jauna - uzpūšas vēders (vēdera apakšdaķa), nepatīkama sajūta, kož kuņģi. It īpaši pēc ēšanas, kad uzreiz gribas uz tualeti un sāk burkšķēt vēders.

Pie kāda ārsta labāk vērsties? Vai tas ir kas nopietns?

Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Jūsu gadījumā vajadzētu sākt ar atkārtotu vizīti pie gastroenterologa, norādot, ka sūdzības nemazinās, par spīti tam, ka ievērojat ārsta norādījumus. Vajadzētu veikt "kobru" un atkarībā no rezultātiem papildu pārbaudes....

Gastroenteroloģija / gremošanas sistēma

Vai šķidrums, kas izdalās, loceklim uzbriestot, satur spermu?
Sveiki!

Pirms atkārtota dzimumakta loceklis tika nomazgāts, bet, atkal uzbriestot, tas izdalīja škidrumu. Vai tas satur spermu? Un vai pēc tā, ka loceklis tika paņemts mutē un laizīts, spermatozoīdi izdzīvoja un var apaugļot sievieti?
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Dzimumakta laikā no vīrieša dzimumorgāna izdalās pirms-ejakulācijas šķidrums, kurā tāpat atrodami spermatozoīdi, kas var apaugļot sievietes olšūnu. Arī tad, ja pirms tam veikts orālais dzimumakts, vaginālā akta laikā šķidrums turpinās izdalīties....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc ik pa laikam uznāk reiboņi?
Labdien!
Ko varētu nozīmēt, ja vīrietim spēcigam 43 gados brīžiem uznāk reiboņi, tāda sajūta, ka nokritīs? Kas tā varētu būt par vainu un ko darīt lietas labā?
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Lai nozīmētu atbilstošu ārstēšanu, šajā gadījumā ir nepieciešams noteikt diagnozi. Galvas reiboņi var būt simptoms vairākām saslimšanām vai veselības traucējumiem, ko precīzi spēs noteikt tikai ārsts, veicot atbilstošas pārbaudes. Jums jādodas pie sava ģimenes ārsta, kas izrakstīs nosūtījumu pie neirologa, LORA vai cita speciālista....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri