medicine.lv skaitļos

Lietotāji online258
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Jautājumi un atbildes : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv
Par ko varētu liecināt šī situācija?
Labdien! Man šāda problēma! Mans draugs (26 g.v.) ik pa laikam (nu, teiksim, trīs reizes mēnesī), ejot gulēt, spēji pieceļas un saķer pie sirds. Es prasu: kas ir? Viņš saka, ai, tur kaut kāds nervs. Es prasu: to tev ārsts teicis? Viņš, protams, kā vīrietis pie ārsta nav gājis, pats to izdomājis. Lai gan dažas reizes mēnesī nav bieži, bet tas ir jau vairākus gadus.

Jums ir ideja, kas tas varētu būt???
Paldies!
Atbild:
Veselības salons 888
Labdien! Bez izmeklēšanas neko precīzi pateikt nevaram, bet viens no iemesliem varētu būt sirds ritma traucējumi neirozes dēļ. Ieteikums - veikt vismaz sirds kardiogrammu. Ar cieņu, Veselības salons 888

Kardioloģija / sirds un asinsvadu sistēma

Vai simptomi saistīti ar grūtniecību?
Labdien!

Esmu 23 gadus jauna, un pirms gada piedzemdēju bērniņu. Kopš dzemdībām ir parādījusies spēcīgāka sviedru smaka, kā arī ļoti izteikts mēnešreižu aromāts, parādījušās melnas ūsiņas uz virslūpas, kā arī visādi citi sīkumi, bet šie man uztrauc visvairāk. Vai tas ir no grūtniecības? Varbūt ir kādi dabiski medikamenti ar kuriem varu savest savu ķermeni kārtībā?
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Jūsu sūdzības liecina par hormonāliem traucējumiem. Ir nepieciešama ginekologa apmeklēšana, ultrasonogrāfijas veikšana, hormonālā izmeklēšana (asins analīzes) un tad var nozīmēt terapiju, kas vērsta uz hormonālo traucējumu novēršanu.

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāpēc ir zili violētas lūpas?
Labdien!

Man jau vairāk nekā pusgadu ir zili violetas lūpas. Pareizāk sakot, kad ārā ir vēss laiks un pat pietiek ar to, ka ir mazliet vēss. Kāds varētu tam būt cēlonis?
Atbild:
A.Kariņa ģimenes ārsts
Labdien! Diemžēl nav iespējams viennozīmīgi atbildēt uz jautājumu, ja nav vairāk informācijas. Lūpu cianoze var norādīt uz sirds un asinsvadu slimībām, kā arī plaušu saslimšanu. Arī pie anēmijas varētu būt lūpu cianoze. Lai izslēgtu veselības problēmas, jāapmeklē ģimenes ārsts un jāveic analīzes.

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc ir tā, ka jo vairāk saldumus ēd, jo vairāk tos gribas?
Labdien!

Kāpēc ir tā, ka jo vairāk saldumus ēd, jo vairāk tos gribas? Kas notiek ar organismu, ja saldumu patēriņu samazina līdz minimumam?

Paldies!
Atbild:
A.Kariņa ģimenes ārsts
Labdien! Organisms enerģiju saņem arī no ogļhidrātiem, kas nav cukuri (nav saldi). Pilnīgi nekas slikts ar organismu nenotiks, ja nelietosiet saldumus. Saldumi nav nepieciešami. Vēlme ēst saldu vairāk saistīta ar labsajūtu un vēlmi sevi palutināt. Cilcēks pierod ēst saldu vai sāļu. Kādu laiku atturoties no salda vai sāļa, daudz mazāku cukura vai sāls daudzumu ēdienā, spēsiet uztvert un identificēt kā garšas sajūtu....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Ko nozīmē krūšu pārbaudes rezultāti?
Sveicināti. Esmu dzimusi 1959 gadā. Gāju uz krūšu vēža pārbaudi un dabūju šādu atbildi -

Reziduāli dziedzeraudi škiedraini-perēkļaina izskara centrāli-aksilāri samērā simetriski. Retroareolāri-laterāli kreisajā dziedzerī homogēnāka struktūra ap 13 mm, saplūst ar dziezeraudiem, neskaidrām kontūrām.

Slēdziens: Reziduāli dziedzeraudi ar nepietiekami skaidru struktūru kreisā dziedzera retroareolārajā daļā - papildus indicēta USG.

Nesaprotu neko no šī slēguma vai informācijas, esmu pamatīgi satraukusies, vai lūdzu kāds var paskaidrot ko šis viss nozīmē, un vai man ir pamats uztraukties??
Atbild:
Maija Broša Rīgas 1. slimnīca, ginekologs
Labdien. Slēdzienā ir teikts: "papildus indicēta USG", tātad jāveic šis izmeklējums, lai izdarītu secinājumus....

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kāds varētu būt iemesls, ka, ejot pārgājienos, man piepampst plaukstas un pirksti?
Labdien!
Kāds varētu būt iemesls, ka, ejot pārgājienos, man piepampst plaukstas un pirksti? Man ir 18 gadi, ikdienā ar sportu nodarbojos, lietoju salīdzinoši maz sāls. Pārgājienu distances ir ~20-40km. Nesu arī mugursomu, bet tā nav ļoti smaga. Ūdeni dzeru parastu (ne minerālūdeni), izdzeru ~1l, bet tas atkarīgs no gaisa temperatūras. Pampšana novērota gan vēsākos laikapstākļos, gan siltākos(tad gan, iespējams, ka nedaudz vairāk). Un, kāds varētu būt risinājums, kā izvairīties no pampšanas?
Paldies!
Atbild:
Inese Melne
Labdien! Lai ieteiktu kādu risinājumu un saprastu, no kā piepamst rokas un kājas, ir nepieciešams veikt izmeklēšanu. Pietūkumu var izsaukt vairākas problēmas: sirds asinsvadu sistēmā, limfasstāze, locītavu problēmas, mugurkaula problēmas, tāpēc ir jāveic organisma diagnostiku, lai noskaidrotu sūdzību cēloņus. Ar cieņu, Veselības salons 888

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Par ko liecina un no kā rodas acs tīklenes dispigmentācija?
Labdien!

Par ko liecina un no kā rodas acs tīklenes dispigmentācija?

Bērnam 9 gadi, devāmies pie acu ārsta ar sūdzību, ka, tālumā skatoties, piemiedz acis un nedaudz grūtības saskatīt burtus/ciparus, raugoties tālumā. Acu ārsts nosūtīja uz papildu pārbaudēm, bet ilgā gaidišana rindā nedod mieru un satrauc prātu.
Jau iepriekš liels paldies par atbildi!
Atbild:
Ieva Kūlniece, bērnu acu ārste Latvijas Amerikas Acu centrā
Labdien! Tīklenes pigmentu dislokācija katram cilvēkam ir individuāla, tomēr ir dažas tīklenes dispigmentācijas, kuras varētu liecināt par kādu tīklenas pataloģiju, piem., distrofiju, iekaisuma rakstura izmaiņām utt. Lai precīzāk atbildētu, būtu nepieciešami papildus izmeklējumu dati....

Acis, optika / acu veselība

Vai šī temperatūra varētu būt saistīta ar šo jau izslimoto vīrusu?
Labdien!

Mani interesē šāda lieta - pirms diviem mēnešiem asins analīzēs uzrādījās, ka bijis izslimots Epšteina-Barra vīruss, tādēļ lietoju Wobenzym imunitātei, jo, cik saprotu, konkrētu medikamentu pret vīrusu nav. Kopš šī gada februāra ik pa laikam, pārsvarā pa dienu ir temperatūra 36.8-37.2, bet uz vakaru (plkst. 22-23) temperatūra 36.6. Vai šī temperatūra varētu būt saistīta ar šo jau izslimoto vīrusu? Vai iespējams cits vīruss?


Paldies jau iepriekš par atbildi.
Atbild:
Iveta Līce,ģimenes ārsts
Labdien! Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir organisma aizsargreakcija uz iekaisumu. Domāju, ka temperatūrai varētu būt cits iemesls. Vai pēdējā gada laikā Jums ir veikta plaušu rentgena pārbaude? Vai urīnceļi un citi mazā iegurņa orgāni ir pārbaudīti? Lai veicas!

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai tik lielu devu CARDACE 10mg var dzert diennaktī?
Labdien!

Man bija infarkts septiņus gadus atpakaļ. Visu laiku dzēru vienu zāļu komplektu, nesen man to nomainija. Viss neko, tikai liekas aizdomīgi, ka kardiologs izrakstīja, izņemot vēl pārējā zāles, arī tabletes CARDACE 10mg trīs diennaktī. Vienu tableti no rīta, divas vakarā. Vai tik lielu devu CARDACE 10mg var dzert diennaktī?
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite aptiekā "Inta"
Labdien! Cardace maksimālā deva diennaktī ir 10mg. Iespējams, ka tur ir kāds pārpratums - tādēl sazinieties ar ārstu....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Ar ko būtu saistāmas auss sāpes?
Labdien!

Man jau kādu mēnesi ir auss sāpes, bet tās pārādās tikai tad, ja iznāk gaiss no kuņģa atraugas veidā. Ja uzspiežu ar pirkstu auss ejai, tad arī parādās sāpes, otrai ausij uzspiežot, sāpju nav. Ar ko tas būtu saistāms? Vai man vajadzētu griezties pie speciālista? Nekādus medikamentus nelietoju, lai noņemtu sāpes, jo tās nav pastāvīgas, bet tikai konkrētās situācijās. Katrā ziņā tas mani uztrauc. Paldies!
Baiba
Atbild:
Inese Melne
Labdien. Ja sūdzības nepāriet apmeklējiet ārstu - LOR. Ar cieņu, Veselības salons 888...
Atbild:
ārsts otorinolaringologs homeopāts, Pāvels Naumovs
Sveicināti! Sāpes ausī, ko pavada atrauga, varētu būt saistīti ar pašu vidusauss kanāliņu = eistahija trubiņas hronisku iekaisumu, kad pie barības vada spastiskām reākcijām reaģē citas "trubiņas", jo īpaši tur ir hronisks iekaisums. Otrs iemesls - kaklas daļas skriemeļu patoloģija. Jums vajadzētu apmeklēt ausu kakla un deguna ārsta un mugurkaula speciālistu. Tālāko ārstēšanu un rehabilitāciju var turpināt pie ārsta homeopāta. Ar cienu, ārsts, Pāvels Naumovs...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kādus izmeklējumus urologs veic sievietei?
Labdien!
Kādus izmeklējumus urologs veic sievietei?
Atbild:
Violeta Hrikina-Seredenko MFD Veselības centra "Dziedniecība" vadītāja
Labdien! Urologs nodarbojas ar sieviešu urīnizvadsistēmas ārstēšanu. Lai izvērtētu Jūsu veselības stāvokli, rekomendējam vērsties pie urologa kādā no MFD Veselības grupas Veselības centriem. Konultācijas laikā ārsts atbildēs uz Jūsu jautājumiem, nozīmēs visus nepieciešamos diagnostiskos izmeklējumus, kā arī atkārtotas vizītes laikā izvērtēs izmeklējumu rezultātus un nozīmēs ārstēšanu...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Kāpēc organisms neatjaunojas?
Labdien!

Jau ilgāku laiku organisms neatjaunojas - organisms izdilst, muskuļi paliek plāni un nervu šķiedra vairs nespēj pārvadīt normālus impulsus. Pat asinsvadi ir palikuši trausli, vārīgi uz adatas dūrieniem. Kāpēc tas tā ir? Varbūt kāds ir saskāries ar ko tādu un var palīdzēt?
Atbild:
A.Kariņa ģimenes ārsts
Labdien! Cik Jums gadu? Vai ir samazinājies ķermeņa svars? Vispirms jādodās pie ģimenes ārsta, jāveic analīzes. Tad tiksiet nosūtīts pie speciālista. Šādiem simptomiem var būt dažādi cēloņi. Sākot no vairogdziedzera un autoimūnām saslimšanām un beidzot ar audzējiem....

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai mēneša lēcas drīkst valkāt 16 gadu vecumā?
Labdien.

Man ir 16 gadi, un nu jau divus mēnešus lietoju dienas lēcas. Taču ļoti vēlos pāriet uz mēneša lēcām, lai nēsātu tās pastāvīgi. Vai to var darīt līdz 18 gadiem? Redze man kreisajai acij ir -5.75 bet labajai -5.25.
Atbild:
Evija Gulbinska, LAAC optometriste
Labdien! Jā, Jūs drīkstat lietot mēneša nomaiņas kontaktlēcas 16 gadu vecumā, bet par konkrētu lēcu izvēli Jums ir jākonsultējas ar redzes speciālistu....
Atbild:
Ilona Mitre, acu ārsts
Labdien, Jā, Jūs to varat darīt, regulāri kontrolējoties pie sava acu ārsta. Ar cieņu, dr.Mitre...

Acis, optika / acu veselība

Kas tas varētu būt un pie kāda ārsta man jāiet?
Sveiki,

Pāris dienas atpakaļ ievēroju, ka pie ānusa ir tāds kā liekās ādas gabaliņš(viņu var ar diviem pirkstiem satvert), nezinu no kā viņš tur uzradās, bet nav nekādas sāpes un diskomforts.
Kas tas varētu būt un pie kāda ārsta man jāiet?
Atbild:
Medicine.lv
Labdien! Ļoti iespējams, ka tie ir hemoroīdi, taču, lai noteiktu precīzu diagnozi, nepieciešams vērsties pie speciālista - proktologa....

Proktoloģija

Kāpēc uz rīkles ir sarkani izaugumiņi?
Labdien!

Man uz rīkles mugurējās sienas ir tādi sārti, tūskaini izaugumi. Viņi nesāp,bet mutē ir tāda kā sūrstēšana, kad ir sausa mute. Kas tas varētu bùt? Vai steidzami jāgriežas pie ārsta, jo tagad esmu ārzemēs un pie daktera tieku tikai pec 2 mēnešiem. Paldies!
Atbild:
Iveta Līce,ģimenes ārsts
Labdien! Visticamāk, ka tūskaina rīkles gļotāda ir no iekaisuma, arī sausums mutē. Varētu lietot kaklā pūšamos aerosolus, kas satur eļļu - tas mitrinātu un reizē arī ārstētu iekaisumu. Veseļojieties!...

Ārstu privātprakses, doktorāti, speciālisti, poliklīnikas, veselības centri

Vai spirāle šajā gadījumā ir obligāta?
Labdien!
Man (30gadi) četras nedēlas pēc dzemdībām veica dzemdes tīrīšanu. Veiktās analīzes uzrādīja, ka ir bijusi hiperplāzija. Tagad USG viss ir kārtībā, ārstēšanas nolūkos iesaka izmantot spirāli (Fleree vai Mirēnu).
Baroju bērnu ar krūti.
Cik spirāle ir obligāta? Vai pastāv iespēja, ka arī bez tās diagnoze neatkārtodies?
Kādēl vispār hiperplāzija radās, jo nav vēl menopauze? Varbūt tīrīšana veikta par ātru un hormoni tad vēl nebija noregulējušies?
Paldies.
Atbild:
Elīna Jansone
Labdien, domāju, ka Jūsu gadījumā spirāli ("F" vai "M") nav jālieto. Droši barojiet bērnu ar krūti. Tuvāku konsultāciju var saņemt JV klīnikā. Ar cieņu, Dr. Juris Vītols...

Ginekoloģija / sievietes veselība / dzemdības

Kā rīkoties, ja pēc zoba izraušanas parādījies pampums?
Labdien!
Vakar bērnam izrāva zobu, vakarā uzpampa viena lūpas puse (tā, kurā bija dota špricīte), un lūpas iekšpusē parādījās tāds kā dzelteni-zaļš aplikums. Uz rītu pampums nedaudz mazinājies, bet vēl ir. Kā rīkoties?
Atbild:
Tamāra Uļjanova
Labdien! Neuztraucieties, anestēzijas nejutīguma dēļ, visticamāk ir sakodis lūpu. Varat pasmērēt šo vietu ar kādu gļotādām paredzētu smēri, piemēram, solcoseryl. Ja simptomi nemazinās, vērsieties pie ārsta....
Atbild:
S.Piskunova
Labvakar! Aprakstīta situācija norāda uz nepieciešamību atkārtoti griezties pie sava ārstējoša zobārsta....

Zobārstniecība / mutes veselība

Kā rīkoties, ja acs nedaudz pietūkusi un sāp?
Labdien!
Pēc 2 stundu skrējiena pa āru - pūšot, protams, arī vējam sejā, nākamajā dienā pamanīju, ka ir mazliet apsārtis acu plakstiņš un nedaudz pieskaroties sāp. Nākamajā dienā parādijās arī neliels pietūkums pie skropstām un arī nedaudz vairāk jūtu sāpi, kad mirkšķinu ar aci, kā arī liekas, ka acu baltums pie asaru kanāla ir palicis mazliet dzeltans, bet ļoti minimāli.
Kas varētu būt pa kaiti un kā pareizi būtu rīkoties?

Liels paldies jau iepriekš
ac,
Dainis
Atbild:
"Acu veselības centrs"
Labdien, Pareizi būtu griezties pie acu ārsta uz konsultāciju, lai varētu noteikt, kas tieši Jums noticis. AVC...

Acis, optika / acu veselība

Cik ilgā laikā parasti notiek acs atlabšana pēc kataraktas operācijas?
Labdien!

Cik ilgā laikā parasti notiek acs atlabšana pēc kataraktas operācijas? Ir pagājušas 5 nedēļas, bet brīžam vēl ir jūtams diskimforts un miglošanās. Un, vai var pilināt acu mitrinošos Optive plus pilienus? Paldies!
Atbild:
Gunta Blezūra, LAAC oftalmologs
Labdien, Visbiežāk periodisks diskomforts pēc kataraktas operācijas ir saistīts ar sausās acs sindromu. Ja jūtat miglošanos, diskomforta sajūtu vai miglošanos, īpaši pēc datora lietošanas vai ilgstošas lasīšanas, ieteicams pilināt jebkurus mitrinošus acu pilienus. Ja pēc iepilināšanas disomforts mazinās, visticamāk tas ir sausās acs sindroms, un pilieni jālieto pēc vajadzības....

Acis, optika / acu veselība

Kādā ir optimālā "Enelbin" deva?
Labdien!

Vai "Enelbin 100mg" pa 2 tabletēm 2 reizes dienā nav par daudz? Kāda ir optimālā deva dienā?
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite aptiekā "Inta"
Labdien! Deva nav par lielu, jo ieteicamā deva ir 1-2 tab. 2-3 reizes dienā. Tātad var lietot pat 6 tabletes dienā. Pēc ārsta norādījuma drīkst lietot arī pat vēl vairāk....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas

Kāpēc ir sāpes acs iekšējā stūrītī?
Labdien!

Jau ceturto dienu sāp acs iekšējais stūrītis, tas ir nedaudz pietūcis. Acs bieži asaro un uzspiežot jūtu asas sāpes. Ja neaiztieku, tad nesāp, bet, pavelkot ādu uz leju ,pie acs stūrīša, sāpes paliek spēcīgākas. Tās ir lokveida, no stūrīša virs uzacs līdz deniņiem. Kas tas varētu būt?
Atbild:
Dr. Iveta Mežatuča, LAAC oftalmoloģe
Labdien, Spriežot pēc Jūsu sūdzībām, tas ir acs gļotādas iekaisums. Tomēr precīzi to novērtēt var tikai apskates laikā, kad tiek arī nozīmēta terapija. Ar cieņu, Iveta Mežatuča...

Acis, optika / acu veselība

Cik liela ir varbūtība, ka, lietojot "escitalopram 10mg", attīstīsies bīstama aritmija?
Labdien!

Mani interesē tāds jautājums. Cik liela ir varbūtība, ka, lietojot "escitalopram 10mg", pagarināsies qt intervāls, un attīstīsies bīstama aritmija? Vai lietojot "elicea 10mg" arī pastāv šāds risks?
Paldies!
Atbild:
Ilze Paegle, farmaceite aptiekā "Inta"
Labdien! Elicea 10mg ir tas pats Escitalopram 10mg - tātad ar vienādu iedarbību. Escitalopram (un arī Elicea) atkarībā no tā devas lieluma pagarina QT intervālu. Ieteicams ievērot piesardzību, zāles lietojot pacientiem ar izteiktu bradikardiju vai pacientiem, kam nesen bijis akūts miokarda infarkts vai ir nekompensēta sirds mazspēja. Ja escitaloprāma lietošanas laikā rodas sirds aritmijas pazīmes, zāļu lietošana jāpārtrauc un jāveic EKG....

Medikamentu tirdzniecība, aptiekas